Onze reactie: Met dit verhaal word aangetoond dat adoptie enorm ingewikkeld en frustrerend kan zijn voor het kind. Doordat je in dit geval, in deze context van boot naar boot wordt geslingerd, heb je een onstabiele gevoel en ga je hierdoor mensen niet meer vertrouwen.
Ons gevoel bij dit verhaal is dat we het erg vinden dat de kinderen deze fasen moeten doorgaan. en dat we het ook erg vinden dat ze daardoor niemand meer kunnen vertrouwen, dat na de adoptie het kind terug zijn vertrouwen moet leren opbouwen bij de Kapiteins(mensen) Antwoorden op de vragen: De vergelijking van de procedure van de adoptie, over de fases die de kinderen ondergaan. de Biologische ouders in dit verhaal zijn voorgesteld als de boot die ook familie genoemd wordt. Op die boot zullen er 2 volwassenen zijn die er uitzien als Kapitein en die men Mama en Papa noemt. het adoptiekind wordt weergeven als eerst een Zieltje en daarna wordt hij een kleine menselijke baby. het weeshuis: Het word aangetoond met een andere boot (reddingsboot), waarop er een andere kapitein was en veel andere kleine babys die zoals hij uit het water waren gered. Kandidaat-adoptieouders: worden in het verhaal voorgesteld als een mooie boot met vriendelijke kapiteins, die hem beschermen , eten geven, lief hebben en hem heel belangrijk vinden.
De reis samen met het adoptie kind: Voor hem stond het vast dat hij geen vertrouwen meer zou schenken aan welke boot ook en zijn kapiteins. Tot hij zich realiseerde dat hij eigenlijk geen andere keuzen had dan te wachten op een andere boot. Maar dit maal was hij vast besloten: hij zou zelf de controle nemen over de boot en zou nooit nog vertouwen schenken aan de kapitein van de boot. Enige tijd later kwam er een mooie boot die een zeer stevige indruk gaf met 2 kapiteins die lachend naar hem wuifde. Door het verlangen om te overleven nam hij de uitnodiging aan. de 2 kapiteins spraken zachtjes tot hem en vertelde hem dat ze al lang opzoek waren naar een klein matroosje om lief te hebben en zekerheid te geven. Half in schok luisterde de baby zonder al te veel aandacht. Zijn gedachte waren ergens anders, hij zou zich niet laten doen voor hem was deze nieuwe boot niet meer of niet minder dan een voorlopige reddingsboei. Hij zou op zijn hoeden zijn en de kapiteins dag en nacht opserveren.
01-03-2011 om 11:03
geschreven door Anke,Asmae,Hilal
Selam(hallo), Dit zou ons zoontje Mikias tegen jullie zeggen maar jammer genoeg zullen jullie nog eventjes moeten wachten. Omdat onze kleine spruit nog niet gewent is aan deze omgeving, vragen wij een korte periode in te lassen dat alleen benut zal worden door ons en onze 2 zoontjes. in deze perioden zullen wij en Mikias samen veel tijd doorbrengen en de band met elkaar versterken, zodat hij hierdoor ons in vertrouwen kan leren nemen en ons als nieuwe ouders kan aanvaarden. Hierbij vragen wij jullie volle begrip om deze hechtingfase die wij doorstaan om ons voldoende tijd te gunnen om samen met Mikias een vertrouwensband te scheppen.
We beseffen dat dit alles niet een gemakkelijke periode is voor Mikias noch voor ons. graag zouden wij hiervoor op jullie uiterste begrip en medewerking willen vragen. Het is niet dat wij jullie hiervan willen uitsluiten. We zullen jullie zeker en vast briefen over onze avontuurtjes met Mikias. het bezoek zal zeker nog volgen.
Met vriendelijke groeten
Tips na aankomst: - Ons kind niet oppakken - Geen cadeautjes geven aan hem - Met een zachte stem spreken - Niet mogen aankijken - Het kind niet verzorgen noch eten geven
01-03-2011 om 11:01
geschreven door Anke,Asmae,Hilal
·Samenwonenden kunnen samen adopteren (samenwonenden zonder samenlevingscontract moeten aantonen dat ze minstens 3 jaar samenwonen).
·Alleenstaanden kunnen adopteren.
·Wettelijk bestaat er geen maximumleeftijdsgrens voor adoptanten, maar er wordt wel rekening gehouden met de leeftijd bij het maatschappelijk onderzoek.
·De landen van herkomst kunnen eveneens bijkomende voorwaarden opleggen. Die hebben vooral betrekking op de leeftijd van de adoptanten, de burgerlijke staat en de gezinssamenstelling.
·De procedure via de Vlaamse Centrale Autoriteit is van toepassing als je in het Vlaams Gewest woont, ongeacht je nationaliteit.
·Woon je in het Waals Gewest, dan volg je de procedure via de Autorité Centrale Communautaire (ACC). Woon je in het Brussels Gewest, dan kan je kiezen tussen de Vlaamse Gemeenschap en de Franse Gemeenschap.
·Heb je niet de Belgische nationaliteit, dan moet je ook voldoen aan de voorwaarden van je eigen land.
ii. hoe verloopt de procedure ginder: Het dossier van de adoptant wordt na de nodige vertalingen en legalisaties naar het herkomst land opgestuurd. In Ethiopië wordt eerst het dossier van de adoptant bestudeerd en daarna wordt dit dossier gekoppeld aan een dossier van een kindje. Dit is de matching, het toewijzen van een kindje. Daarbij wordt rekening gehouden met de mening van de ouders en de evaluators over de voor de adoptanten meest geschikte plaatsing (bv. Leeftijd), zij het met een zekere marge. De Vlaamse Centrale Autoriteit keurt de toewijzing goed. daarna is er de juridische fase (adoptieakte, ) waarvan het eindpunt het opmaken van een paspoort of visum is. Aanwezigheid van de ouders is niet vereist. Naargelang de situatie wordt er door de dienst/ door de ouders begeleiding voor het kindje georganiseerd.
iii. Kosten. 1. kosten voor voorbereiding. De kostprijs van de voorbereiding is vastgesteld op 25euro.
2. Kosten voor maatschappelijk onderzoek. er zijn geen kosten voor het maatschappelijke onderzoek, maar je betaalt wel een bedrag aan de griffie van de jeugdrechtbank.
3. Kosten voor bemiddeling: kostprijs bedraagt gemiddeld ca. 13000 euro (exclusief reis en verblijf kosten.)
4. kosten bij zelfstandige adoptie: voor het kanaal onderzoek is dat maximum 1000euro. voor nazorg en follow-upbedraagt het max. 750 euro. kosten die je in het buitenland betaald voor de procedure ter plaatsten zijn voor eigen rekening.
Kostprijs van een adoptie in Ethiopië schommelt gemiddeld tussen 8000 en 8500 euro (exclusief reis- en verblijfkosten).
iv. Redenen van afstand: Door het verlaten van kinderen met het oog op adoptie door de wet strafbaar wordt gesteld, worden kinderen zelden openlijk afgestaan. Er zijn dus veel vondelingen en wezen die via adoptie terecht komen in een gezin.
v. Wachttijd: Afhankelijk van uw profiel en hierdoor kan de wachttijd onbeperkt zijn.
vi. Voorwaarden van het herkomstland t.a.v. de kandidaat-adoptant - Gehuwde echtparen, alleenstaanden worden case to case behandeld - Minimum leeftijd 25jaar, oudere kandidaat-adoptant worden case to case behandeld - Verblijf: één week (ook mogelijk om kind via escort naar België te laten komen)
vii. Follow-up: De dienst neemt zelf initiatieven i.v.m. de nazorg gedurende het 1ste jaar na aankomst van de kinderen: - één huisbezoek 3maanden na aankomst van het kind - Een vragenlijst dient te worden ingevuld 6 maanden na aankomst - één huisbezoek 1jaar na aankomst van het kind
Het verloop van de huisbezoeken worden weergegeven in een verslag dat ook vertaalt wordt en opgestuurd naar het herkomst land. Naast en na deze initiatieven i.v.m de nazorg staat de dienst natuurlijk steeds ter beschikking voor advies , begeleiding, en doorverwijzing.
Enkele leuke weetjes: De tijdsverschil tussen België en Ethiopië is + 3uur 10minuten. Bijvoorbeeld als het hier in België 9 uur s morgens is, dan is het in Ethiopië tien na Twaalf s middags. in de bijlage zie je het voorbeeld uitgewerkt. Zie bijlage 2.
Voor het weerbericht van vandaag zie je een weerkaart in bijlage 3.
Het Klimaat:
Hoog is koud laag is tropisch Hoewel Ethiopië ten zuiden van de kreeftskeerkring ligt (tussen 3 en 14 graden noorderbreedte), hebben alleen de laaglanden in het westen een echt tropisch klimaat. Vooral de hoge ligging en de natte moesson van de Indische Oceaan zijn van invloed op het weer in Ethiopië. De gemiddelde jaartemperatuur in de tropische lager gelegen gebieden is 30 graden Celsius. In de bergstreken kan het daarentegen 5 graden worden.
De seizoenen De tropenzon staat altijd hoog daarom is er nauwelijks verschil tussen de seizoenen. Het is overdag vaak erg warm, maar 's nachts koelt het behoorlijk af. Op de Abessijnse hoogvlakte zijn de maanden oktober tot mei het warmst, want dan is de moesson voorbij. In het zuiden van het land zijn de warmste jaargetijden de herfst en de lente, omdat de zon dan iets meer in het zuiden staat. Het minst warm is het in november en december.
Onderzoeksvraag: Bij deze ingewikkelde IO hebben we bij het opzoeken van informatie over adoptie veel vragen gehad. Hierbij vroegen wij ons afGaat het kind zijn BMI terug in orde komen, door het andere (vreemde) voedsel voor hem?.
Ons onderzoek: naast problemen met de slaap hebben veel adoptiekinderen last van eetstoornissen(30%). Bepaalde kinderen hebben een niet te stuiten behoefte aan eten, wat kan veroorzaakt worden door honger en ondervoeding. Kinderen beseffen niet dat er dagelijkse voedsel op tafel komt en schrokken alles wat ze te pakken krijgen op . Andere oorzaken kunnen van medische aard zijn: aanwezigheid van parasieten(bv. Een lintworm) of een sterke groeiachterstand die moet worden ingehaald.
Minder vaak voorkomend is het weigeren van voedsel. Ook hier kan een medische oorzaak aan de basis liggen. Het kan evenwel ook een middel zijn om aandacht te vragen of om zich te verzetten tegen de veranderingen. Ons voedsel is onbekend en smaakt anders dan wat kinderen tot dan gegeten hebben. Het kan dus zijn dat ze ons voedsel aanvankelijk gewoon niet lusten. In de begin periode kan het voedsel het best wat aangepast worden aan het kind. bron:KIND & GEZIN VLAAMSE CENTRALE AUTORITEIT ADOPTIE, Interlandelijke adoptie Vlaanderen. s.l., s.n., februari 2007, 174 p.
Besluit: Om eetstoornissen bij Mikias te voorkomen, zullen we in de begin periode het voedsel aanpassen aan het kind. Daarna gaan we stap per stap hem verschillende Belgische producten laten proeven. Wat hij niet lust zullen we ergens noteren en daar rekening mee houden als we gaan eten.
Zo zal zijn BMI terug omhoog gaan en zo zal hij een normale BMI verkrijgen en zijn gezondheid zal vooruitgaan.
Tips: - Het voedsel aanpassen aan het kind - Hem niet dwingen om te eten - Stap per stap onze producten laten proeven - Rekening mee houden met wat hij niet lust - Als het kind niet gewoon is om veel te eten, geen grote porties geven. → Zo voorkom je best een eetstoornis bij Mikias
01-03-2011 om 10:55
geschreven door Anke,Asmae,Hilal