zeer snel na de aanslagen in Parijs, voerde Frankrijk bombardementen uit in Raqqa. Raqqa wordt gezien als de plaats waar IS-strijders worden gevormd en getraind.
Vinden jullie dit een juiste reactie? Begrijpen jullie de reactie van Frankrijk? Zal dit tot een oplossing leiden?
in de cursus zagen we de theorie rond 'verbinding', 'zich ergens goed/thuis voelen', 'identiteit'. We zagen daarbij dat als iemand enkel op 1 aspect van zijn identiteit wordt aangesproken, dit bij die persoon een zeer wrang gevoel nalaat.
In bijgevoegd filmpje wordt aan de bevolking in Molenbeek gevraagd hoe het komt dat iemand radicaliseert.
Zijn jullie het eens met de mening van deze mensen? Zien jullie nog andere oorzaken?
Er zijn al langer aanslagen, maar die gebeurden relatief ver van ons bed. Door de aanslagen in Parijs, worden we meer aangesproken: het is immers vlak bij ons! Dit roept heel wat reacties op naar: hoe moeten of kunnen we nu verder leven?
Wat doet dit met jullie? Hebben jullie schrik om naar een voetbalmatch te gaan? Of naar een concert?
Vinden jullie de aanwezigheid van politie of leger geruststellend?
in de klas kwam het al even aan bod: hoe komt IS aan hun geld, aan hun wapens, etc. waardoor ze in staat zijn om dergelijke aanslagen te plegen? Bijgevoegd filmpje geeft hier al een beetje duidelijkheid rond.
Hierdoor wordt duidelijk dat alles heel ingewikkeld in elkaar zit. Vele landen zijn op een of andere manier aan elkaar gebonden en verbonden en zijn afhankelijk van elkaar. Het is dus helemaal geen zo'n eenvoudig verhaal om IS uit te schakelen op financieel vlak... Dit is een van de onderwerpen waar politici zich nu over buigen...
na de aanslagen zijn een aantal voetbalmatchen afgelast, omwille van terreurdreiging. De match tussen Engeland en Parijs ging wél door. Vooraleer de aftrap werd gegeven, ging een ceremonie door ter nagedachtenis aan de slachtoffers en de gebeurtenis. Voor wie het niet zou gezien hebben, vindt je de link naar het filmpje hierbij.
Wat vinden jullie hiervan? Is dit een teken van solidariteit? Of vinden jullie dat op die manier IS uitgedaagd wordt?
Is het verantwoord om onder deze omstandigheden zoveel mensen samen te brengen?
in onderstaand filmpje geven Bart De Wever (NVA, burgemeester van Antwerpen) en Bart Somers (Open VLD, burgemeester van Mechelen) hun mening over de terugkerende Syriëstrijders.
Zijn jullie het met hen eens?
Wat moet er - volgens jullie - gebeuren met jongeren die naar Syrië zijn getrokken en nu terugkeren naar ons land? Zijn daar gevaren aan verbonden? Hoe zou daarmee omgegaan moeten worden? Kunnen die terug geïntegreerd worden in onze samenleving? Welke voorwaarden zijn daaraan verbonden?
op deze weblog kunnen jullie ventileren over de gebeurtenissen in Parijs. De aanslagen daar hebben heel wat impact gehad op iedereen. In de les zijn we hier dan ook op ingegaan. Maar: uiteraard stopt het hier niet bij en zullen jullie waarschijnlijk met vragen blijven zitten omtrent de zaken die in de media verschijnen. Daarom heb ik deze weblog opgemaakt.
Ik zal regelmatig berichten uit de actualiteit hierop plaatsen, stellingen poneren, peilen naar jullie emotionele beleving. Aan jullie om hierop te reageren en jullie mening te uiten. Op deze manier kunnen jullie steun vinden bij elkaar en zullen jullie waarschijnlijk wat meer duidelijkheid krijgen over hoe alles precies in elkaar zit en hoe jullie alles kunnen begrijpen.
Ga jullie gang! Geen schrik hebben om foute dingen te doen!
En onthou: de grootste angst en de angst van de verbeelding!
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!