Populariteitsmeter

De populariteitsmeter geeft op een zo objectief mogelijke manier weer welke blogs het meeste populair zijn. De populariteit van elk blog wordt 6 keer per dag herberekend, om steeds een zo goed mogelijk resultaat weer te geven.

De schaal bestaat uit 9 verschillende populariteiten, waarbij rechts de hoogste populariteit, links de minste populariteit. Elk blog, hoe succesvol of onsuccesvol ook, wordt hierin opgenomen. De minst succesvolle krijgen een wit driehoekje, de meest succesvolle een groen, donkergroen en de alle succesvolste een zwart driehoekje.

De populariteit slaat op het gemiddeld aantal unieke bezoekers dat men heeft gekregen sinds het begin van het ontstaan van het blog, uitgedrukt als gemiddelde per dag. Dit is verschillend met de Top 50, deze gaat namelijk uitsluitend over de laatste 7 dagen, de populariteit sinds het begin van het ontstaan tot op de dag van vandaag. De berekening wordt gemaakt door het totaal aantal unieke bezoekers (en dus niet het aantal paginaweergaves) te delen door het totaal aantal dagen dat het blog bestaat. Zo wordt er een totaal gemiddelde verkregen. Op basis van dit gemiddelde wordt vervolgens de populariteit toegekend van het blog. Om het eerlijk voor iedereen te houden is het dus zo dat een blog dat al 1 jaar bestaat niet wordt bevoordeeld ten opzichte van een blog dat enkele weken bestaat. Zo blijft een blog ook niet met de hoogste populariteit staan wanneer het vroeger zeer populair was bij de bezoekers, maar de laatste maanden om een bepaalde reden niet meer; dan gaat de populariteit omlaag en maakt deze plaats voor wel succesvolle blogs.

De populariteitsschaal zelf wordt ook elke 4 uur opnieuw berekend. Zo evolueert de schaal mee met het succes van de blogs en blijft het steeds de relatieve populariteit aangeven. Stel dat we altijd dezelfde schaal zouden hanteren, dan zou deze te klein zijn en op de duur bijna elk blog de hoogste populariteit krijgen, waardoor deze schaal nutteloos wordt. Ook in het omgekeerde geval: indien SeniorenNet de schaal te groot zou maken, zou het kunnen dat nooit iemand voorbij de helft van de populariteitsmeter geraakt. Daarom wordt de schaal telkens opnieuw berekend om de best mogelijke representatie te geven van de relatieve populariteit ten opzichte van de rest van de blogs. De berekening wordt gedaan in combinatie met aftopping van extremen. Vervolgens wordt de schaal van 9 stappen berekend.

Waarom niet op het aantal paginaweergaves? De reden hiervoor is dat het aantal unieke bezoekers zeer moeilijk tot bijna onmogelijk te frauderen valt, terwijl het aantal paginaweergaves veel eenvoudiger is. Voor de eerlijke blogger is het echter zo dat dit niet uitmaakt of het op basis is van het aantal unieke bezoekers of niet, beide geven bij een eerlijke telling juist dezelfde rangschikking. Bij poging tot fraude blijft enkel het aantal unieke bezoekers een eerlijke weergave geven.

© 2005-2024 Bloggen.be | Blog | Helpdesk | Contact
Je eigen website blog snel, gebruiksvriendelijk en gratis! Op Bloggen.be natuurlijk!