Inhoud blog
 • 14 juni EINDE
 • 12 juni '17 - Na een einde komt een nieuw begin.
 • 11 juni Het Blauw Kanneke
 • 10 juni De Sprint
 • 09 juni Mariapark
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Links
 • Onderweg no Polien
 • Geocaching
 • fietsroutes
 • Leren fotograferen, de site van collega Alex
 • Music on wheels
 • Pols Fotoblog
 • Pols Fotodagboek
  Een vervolg op 2012in366fotos...
  Klik op de foto om een groter formaat te zien.
  25-04-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.25 april Schaduwen
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Weer een jaar er bij. Happy birthday to me… maar het leven gaat gewoon verder natuurlijk. Het gros van de feestelijkheden hadden we vooruit geschoven naar het weekend en daar ben ik ondertussen alweer min of meer van hersteld. Vandaag kwamen de felicitaties via messenger, whatsapp, sms, telefoon en andere facebooken en er kwamen toch ook nog enkele echte, niet virtuele personen langs met als consequentie dat er weer een en ander uit de koelkast en van het wijnrek werd gehaald maar alles bleef binnen de perken. Tussendoor was het business as usual: ik heb een flink stuk van de namiddag en de avond voor de PC doorgebracht om de opnames van de dansvoorstelling van Balance te selecteren, te fatsoeneren en uit te snijden. Bij deze groep viel het me op dat er door de puntverlichting van de spotjes voor op het podium toch wel erg bijzondere schaduwen op het doek vielen achteraan. Een uitsnijding van een uitsnijding bracht dat wat meer prominent in beeld en de veel aandacht vragende kleurtjes kon ik aan banden leggen door er een zwart wit omzetting tegenaan te gooien. Aan Balance zal ik uiteraard de volledige kleurenversie aanleveren tussen enkele honderde andere maar voor deze blog vond ik dit leuker.      


  25-04-2017 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (1)
  24-04-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.24 april Kerniel. Uitzicht- en fotopunt.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  We zijn vandaag nog eens richting Borgloon getrokken. De bloesemtijd was duidelijk over zijn hoogtepunt merkten we. Toch kon ik nog wel enkele bruikbare fotos scoren. Qua geocachen kwamen we bijzonder goed aan onze trekken gezien de vele nieuwe cachen die er voor het event van het voorbije weekend verstopt waren. En tijdens het fietsen van een van de uitgestippelde rondjes kwamen we in Kerniel, een deelgemeente van Borgloon, in de buurt van de abdij Marienhof, voorbij dit houten bouwwerk, een ringvormig platform dat een mooi uitzicht biedt over het dal, de boomgaarden en de abdij. Dat is gefundenes Fressen voor deze jongen. Dit is het soort fotografie waar ik helemaal in kan duiken. Lijnen en bogen en strakke constructies… Dat dit in zwart wit moest vond ik vanzelfsprekend.      


  24-04-2017 om 23:55 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  23-04-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.23 april The day after
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Het duurde best een tijdje voor ik echt wakker was deze morgen. Het was een geslaagd feestje gisteren avond moet ik zeggen en dat vertaalt zich vaak in een ochtend ( of langer ) zombie-gedrag. 0ver het menu dat het vrouwke had klaargetoverd alle lof: aperitieven met diverse amuses o.a. een heerlijke schuim van appel, mascarpone en avocado, ouderwetse garnaalcocktail ( met grijze garnalen he ), courgette-soep met pesto en amandelschilfers, blinde vinken met rodewijnsaus, groenten en knoflook-puree, een alternatieve tiramisu met speculaas en griekse yoghurt, en dan nog koffie met gebakjes en koeken… Onze gasten waren vol lof. Dat zoveel lekkernijen moeten doorgespoeld worden met evenveel of nog meer vloeibaar lekkers is vanzelfsprekend en hoewel we niet meer zo zwaar over de grens gaan als vroeger was de oogst aan lege flessen toch ook indrukwekkend deze morgen.
  Toen ik al min of meer tot het rijk der levenden was teruggekeerd was het vrouwke al begonnen met enige orde te scheppen in de chaos. Deze beelden vond ik het bewaren waard en ik heb er dus mijn fototoestel op gericht. Na enkele mislukte pogingen realiseerde ik me dat je dit met zoveel tegenlicht van buiten moeilijk in één opname kunt vatten en ik heb er dan maar een HDR van drie opnames van geschoten. Deze avond, toen ik weer helemaal fief en monter was heb ik daar in de PC dit resultaat van gebrouwen.     


  23-04-2017 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  22-04-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.22 april Dansvoorstelling
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Vanavond hadden we dus, zoals al eerder verteld, mijn verjaardagsfeestje. Deze namiddag was ik wel eerst nog naar het Schaliken in Herentals getogen om de voorstelling van het jaarlijkse dansgebeuren van Balance te fotograferen. Ik ben thuisgekomen met een geheugenkaartje van 32 Giga helemaal vol ( echt waar ) en nog voor we aan het eten gingen en aan de drank, had ik gelukkig al enkele shots geselecteerd die eventueel in aanmerking zouden kunnen komen voor de dagelijkse blog. Dat het opnames waren waarin kleindochter Julie op de voorgrond staat vind ik niet meer dan normaal. Bij de fotos die ik zal aanleveren aan Balance zal ik die vooringenomenheid laten varen… afgesproken.
  Na het feest zit ik de tekst bij de gekozen foto in te tikken en ik doe mijn best om de juiste toetsen te raken. Gelukkig bestaat er zoiets als spellingscontrole. O ja… Julie is de linkse voorin.

  ISO 4000  -  f 3,5  -  1/200


  22-04-2017 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  21-04-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.21 april Keukenprinses
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik ben in de loop van volgende week jarig en morgen al is er het vooruitgeschoven verjaardagsfeestje voor de vriendenkring. In de loop van de week hebben het vrouwke en ik al enkele keren gebrainstormd over het menu dat we de gasten gaan aanbieden en we zijn ook al de inkopen gaan doen. Tistezeggen… het vrouwke is de inkopen gaan doen en ik mocht/ moest soms mee. Sedert deze morgen is het vrouwke druk in de weer met potten en pannen en als ik voorzichtig opper dat ik ook wel een en ander kan voorsnijden bijvoorbeeld countert ze dat meteen met de mededeling dat ze toch liever alles zelf onder controle houdt. Ze weet dat ik meestal meer verknal dan dat ik bijdraag tot de goede gang van zaken in de keuken. Ik mag wel regelmatig komen proeven van sausjes, soep, dressings en andere lekkernijen, een rol die me op het lijf geschreven is.
  “Schoenmaker blijf bij Uw leest” zegt het spreekwoord en die wijsheid indachtig heb ik dan maar enkele keren de camera boven gehaald om mijn keukenprinses en haar activiteiten vast te leggen.

  21-04-2017 om 23:57 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  20-04-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.20 april Boom
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  We hadden afgesproken dat we vandaag zouden gaan geocachen in Lummen en het is een prachtige dag geworden, zowel het weer als de omgeving, het gezelschap en de fietstocht en dan zou ik de grote oogst aan gevonden cachen nog vergeten. We hadden het zo druk dat daardoor de oogst aan gemaakte fotos eigenlijk maar zeer minimaal was. Ik vind het dan ook misschien zelfs een klein beetje een verplicht nummer om toch een foto van de dag te kiezen.
  Toen we rond de middag ergens op een bank in het bos onze bokes aan het eten waren deden wij dat onder de goedkeurende blik van een prachtige, monumentale, uit de kluiten gewassen den. Met het oog op landschapsfotografie had ik de 16-35 groothoek op mijn toestel staan en ik heb enkele keren naar boven gefotografeerd. Verder heb ik nog een paar bosdreven op het geheugenkaartje en toen ik vanavond thuis nog een kort wandelingetje maakte met Phaido heb ik die ook nog eens laten poseren. Niks wereldschokkends allemaal…
  Ik wil bij deze aan die boom de eer gunnen deze paginas op te vrolijken met zijn aanwezigheid. Hij komt trouwens met 16 mm gefotografeerd net iets minder imposant over als wij hem zagen van op onze lunchpauzebank.


  20-04-2017 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  19-04-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.19 april Generale Repetitie.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Komend weekend ga ik zoals ieder jaar weer de dansvoorstellingen van Balance fotograferen. Vandaag was het algemene repetitie en ik vond het nodig om al eens poolshoogte te gaan nemen om een indruk te krijgen van het licht, van de mogelijke standpunten en dies meer.
  Er wordt aan de bezoekers gevraagd niet te flitsen en als huisfotograaf mag ik dat dan ook niet natuurlijk. Dat wil wel zeggen dat het weer een verdomd moeilijke klus wordt met vaak weinig licht gecombineerd met overbelichte delen en diverse kleurtemperaturen in één beeld, met snel wisselende lichtmengtafel-instellingen en snel daarop inspelen van de fotograaf, met hoge iso-waardes en relatief lange sluitertijden. De uitdaging is er en we zien wel wat het wordt.
  Uit de testopnames van vandaag leerde ik alvast dat ik een heel subtiele balans zal moeten zoeken tussen diafragma, ISO en sluitertijd om tot aanvaardbare beelden te komen. Bij deze test-opname bijvoorbeeld had ik f3,5 – 1/250 en ISO 6400 ingesteld en dan was dit een situatie met vrij egaal wit licht in front. Er zullen moeilijkere omstandigheden voorbijkomen, ik ben gewaarschuwd.
  Over de foto nog dit… kleindochter Julie danst in deze groep en het vrouwke zat op de eerste rij vlak voor me. Ik zat op de derde rij omdat ik op die plek vrij horizontaal naar de voorstelling kijk. Daar wil ik ook zitten tijdens een van de voorstellingen. Qua lenskeuze leerde ik dat op die plek de 16-35 me precies de totale breedte van het podium biedt met de mogelijkheid om een beetje in te zoomen. Een andere voorstelling wil ik fotograferen van net naast de mengtafel, relatief achteraan in de zaal en dan wil ik de 70-300 er op zetten. Met een minimum diafragma van 4 tot 5,6 stelt zich dan een nog iets pittiger belichtings-probleem… Dat zien we dan wel weer.


  19-04-2017 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  18-04-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.18 april Rotterdam
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Lang leve de social media… Via een Facebook-fotovriendin had ik vernomen dat er in het fotomuseum Rotterdam een tentoonstelling was van Henri Cartier Bresson. Een kort berichtje leerde me dat ze zin had om er op dinsdag naar toe te gaan, vandaag dus. Even kortsluiten met mede-fotoclublid Alex duurde ook maar enkele klicks en zo kwam het dat we deze middag met drie gelijkgezinde fotografen plus het pas met pensioen zijnde vrouwke van Alex konden genieten van de wonderbare fotos van een van de monumenten uit de fotogeschiedenis.  
  Uiteraard beperkt een Rotterdambezoek zich niet tot enkele uren fotos kijken. We hebben heel wat afgepraat, lekker gegeten en we hadden ook allemaal ons fototoestel bij natuurlijk.
  Wie Rotterdam zegt, zegt in één adem ook architectuurfotografie en we hebben er behoorlijk op los geklikt. De gekende Erasmusbrug was niet veraf die is diverse keren in beeld genomen maar om het cliché gevoel te tackelen wil ik een ander plaatje tonen. We waren via de voetgangersbrug naar Katendrecht gewandeld om daar iets te gaan nuttigen en het zicht van daar uit naar de stad was meer dan de moeite waard. Ik had al enkele opnames gemaakt vanaf de waterkant met alleen maar Rotterdam en zijn bouwwerken als onderwerp maar toen besloot ik een aantal stappen achteruit te gaan om wat voorgrond in de fotos te brengen en dat ik daardoor ook nog eens de beide dames uit het gezelschap mee in het plaatje kon meenemen was een leuke bonus.


  18-04-2017 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  17-04-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.17 april Mariapark
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Als vrijwilliger in zorgtehuis Hoevezavel gaan we ieder jaar met de bewoners naar zaal De Moffel in Lommel Werplaatsen en ook de wekelijkse wandelingen voeren ons wel eens naar de grot bij de kerk nauwelijks 100 m. verderop. Het Mariapark achter de kerk is ons dus zeker niet onbekend. Ik had de locatie al een tijdje op mijn to-do lijst gezet want of je het nu kitsch noemt, vakwerk of uitingen van vrome verering, ik had er al de nodige fotografeerbare onderwerpen gespot. Ik noem maar wat: een uit de kluiten gewassen openlucht kruisweg, een krans kapellen ter ere van elk van de zeven weeën van Maria, enkele monumentale poorten en standbeelden, kortom als amateurfotograaf kom je daar wel aan je trekken.   
  Vandaag had ik een multicache in de buurt op het programma staan, de opgegeven parking was eigenlijk vlak aan de ingang van het Mariapark, en dus zag ik mijn kans schoon om na afloop wat tijd uit te trekken om er eens uitgebreid te gaan rondneuzen. Voor ik het gedeelte met de kruisweg in ging was het al raak. Deze poorten zijn wat mij betreft dichter bij grootheidswaanzin dan bij een integere godsdienstbeleving, maar als onderwerp voor een leuke foto kon ik er niet naast kijken.


  17-04-2017 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  16-04-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.16 april Aprilklokjes
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Meiklokjes, muguetjes, lelietjes van dalen… die bloemekes hebben vele namen, maar gezien de datum heb ik veel zin om deze exemplaren alvast aprilklokjes te noemen.
  Het is ondertussen een bijna obligaat weerkerend item geworden op deze blog. Eén keer per jaar wil ik de wereld attenderen op de bloei van deze kleine geurende schoonheden. Ik had tijdens onze dagelijkse wandeling doorheen de Smallebroeken al enkele dagen gezien dat de vroegste en de dapperste exemplaren hun best deden om de knopjes tot echte bloemekes om te vormen en vandaag was het zover. Voor de ongelovige Thomassen: op N51°14.073 en E004°56.256 bloeien ze.   


  16-04-2017 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  15-04-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.15 april Multicaching met Phaido
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Wanneer is het eigenlijk goed weer? Ondanks de veel frissere temperaturen dan de voorbije dagen en de bewolking vond ik dat niets een fikse wandeling in de weg stond deze namiddag. “Er is een goede kans dat het in Uw regio droog blijft...” hadden Sabine en Frank immers gezegd.
  Vorige week liep ik tijdens de ochtendwandeling met Phaido iemand tegen het lijf die duidelijk aan het geocachen was. Het traject dat wij dagelijks afleggen heb ik in de vorm van een multicache ter beschikking gesteld van de collega-hobbyisten en als ik daar iemand zie die met een GPS loopt te zwaaien weet ik het wel. Ik stelde me voor als de legger van de cache en uit het gesprek bleek dat hij in Geel-Bel ook een gelijkaardige tocht had uitgestippeld. Vandaag wilde ik dus graag een tegenbezoek brengen en ik liet me niet afschrikken door een iets minder riante weersvoorspelling. Mijn viervoetig cachemaatje Phaido ging mee natuurlijk.
  Voor de ( steeds zeldzamer wordende ) niet geocachende vrienden moet ik misschien toch even uitleggen wat een multicache is. In tegenstelling met een gewone “traditional” cache waarbij je coördinaten krijgt waar je iets moet gaan zoeken is een multi cache eigenlijk een wandeling waarbij je door de GPS langs de coördinaten van diverse waypoints geleid wordt en daar moet je dan telkens gegevens zoeken. Door die gegevens bij het einde van de tocht in te voeren in een door de legger gegeven formule kun je de eind-coördinaten berekenen. Het tikt niet zo lekker aan qua aantal gescoorde cachen maar ik vind het oneindig veel leuker.
  De wandeling die wij dus vandaag aanvatten zou volgens de legger 9 km zijn maar als ik mijn stappenteller mag geloven was dat een schromelijke onderschatting. We hebben er alleszins van genoten en ik heb van de gelegenheid gebruik gemaakt om mijn vriendje nog eens enkele keren te laten poseren. Deze stronk van een net gesneuvelde boom leek mij een prima pied de stalle om hem even op te zetten.
  Het is de hele wandeling droog gebleven trouwens en de voldoening toen ik mijn naam in het logboekje kon schrijven was net iets groter dan indien dat in een lukraak weggesmeten potteke achter een kapelleke zou geweest zijn….


  15-04-2017 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  14-04-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.14 april Bloesem
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Ik ben al een hele tijd alles wat met appels te maken heeft aan het fotofraferen. Ik heb namelijk appelplannen voor mijn bijdrage aan de AV-reeksen voor het fotosalon van onze club in november. Je kunt er niet vroeg genoeg aan beginnen…
  Het is bloesemtijd en dat is natuurlijk een bijzonder vruchtbare periode om beelden te verzamelen. Groothoek, details, kleurtjes, ik ving er vandaag weer veel. Al spelend met de opnames doe je dan weer inspiratie op over de uiteindelijke selectie en vormgeving. Ik wil alleszins ruim voldoende keuzemogelijkheden hebben om alle mogelijke kanten op te kunnen als ik uiteindelijk ga monteren. Ik heb al wel een vrij goed idee van hoe het er allemaal moet uitzien, maar ik gun mezelf toch nog altijd de vrijheid om wat creatief te brainstormen rond andere benaderingen.
  Zo kwam ik vandaag op het idee dat een collage misschien ook wel leuk zou zijn. Dit is alvast een probeersel. Op het grote scherm zal het niet met 4 maar waarschijnlijk met 24 beelden zijn en er moet een flitsende beweging inzitten… Qua kleurenrijkdom valt me dit alvast mee. Hier borduur ik op verder.      


  14-04-2017 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  13-04-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.13 april Paasbloemen
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  In deze tijd van het jaar zijn er een aantal bloemen die we meteen linken aan de lente. Eerst heb je de krokussen natuurlijk en eind april komen ook de meiklokjes oftewel de lelietjes van dalen de aandacht opeisen. Maar daar tussenin is er nog een minder gekende maar toch meer en meer prominent aanwezige bloemsoort die overal opduikt: de paasbloem.
  Ik kreeg er vandaag een heleboel voor de lens. Meestal staan ze in grote groepen en dan stel je scherp op één bloem en met een groot diafragma wordt dat de rest van het beeld, achterin, wel voldoende onscherp, en daar zoek je ook naar als amateur-fotograaf. Maar door de gele kleur bleef die achtergrond, zelfs onscherp, nog iets te prominent aanwezig in deze foto vond ik en dan gaat deze jongen natuurlijk experimenteren. De bloemen die scherp zijn selecteren is makkelijk natuurlijk. Na diverse variaties uitgeprobeerd te hebben vond ik deze rigoureuze omzetting naar zwart wit van de ganse achtergrond het dichtst aanleunen bij het resultaat dat ik zocht.       


  13-04-2017 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  12-04-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.12 april Schilderen
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Het vrouwke heeft een tijdje geleden enkele rare objecten gekocht, een soort mini-paneeltjes die je bvb voor het raam kunt zetten of decoratief ergens in een of anderen kunstzinnige meubelschikking kunt verwerken. Ze doen me een beetje denken aan de doorkijkjes in de biechtstoel waar de priester achter zat om mijn zonden te vergeven in de tijd dat ik daar nog in geloofde. Knalwit evenwel… Dat vonden we beiden niet meteen de meest geschikte kleur en dus is ze aan de slag gegaan met penselen, krijtverf, boenwas, sponzen en nog wel enkele creatieve werktuigen om er een antiek tintje op aan te brengen. Het is niet meteen mijn smaak maar als het vrouwke da leuk vindt is het voor mij ook okee. Ik laat ze haar gang gaan en ik heb er geen idee van of ik dit nu verven of schilderen moet noemen. Als ik de maat van de penselen zie waarmee ze aan de slag is zou ik eerder voor het tweede kiezen.
  Hooguit loop ik regelmatig eens langs om te zeggen hoe mooi ik het vind, hoe bijzonder en hoe leuk dat in ons interieur zal staan en uiteraard ook om wat met de camera rond te zwaaien…        


  12-04-2017 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  11-04-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.11 april Jefke
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Ik heb van het familieweekend in Oostvoorne onder andere ook gebruik gemaakt om fotos te maken voor de plechtige communie van Jefke, de een na jongste van het kleinkinderenheir. We zijn op zaterdag naar het strand bij de Maasvlakte getrokken en, o wonder… daar was geen kat te bekennen, wat een verademing als je dat vergelijkt met de Oostendes, de Blankenberges en de Knokkes van onze Belgische kust. Ik heb meer dan tweehonderd opnames gemaakt, vaak meerdere shots van dezelfde houding natuurlijk want met zulk hard licht is het niet vanzelfsprekend om je ogen open te houden als model en ook de schaduwen moet je als fotograaf onder controle houden. Naast de traditionele poses heb ik ook geprobeerd de spanning er af te halen door hem dingen te laten doen waar hij goed in is en die hij echt leuk vindt, voetballen en hardlopen bijvoorbeeld, dat is helemaal zijn ding.
  Vandaag ben ik bezig geweest met de eerste groffe selectie en het bewerken van mijn eerste opties. Of deze foto uiteindelijk ook zal gekozen worden weet ik niet, daar moeten papa en mama maar over beslissen, maar als proevertje vind ikzelf dit alvast een hele leuke.        


  11-04-2017 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  10-04-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.10 april Lang weekend in ...
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Een biljart-vlak landschap, een windmolen op de achtergrond, een typische mooie lage-landen-lucht en hele rijen tulpen in bonte kleuren… veel Nederlandser kan een foto nauwelijks zijn.
  We zijn terug thuis na een lang weekend Qality-time met de ganse familie in Oostvoorne. Voor de terugreis kozen we er voor de snelweg langs Rotterdam te mijden en liever over Goeree-Overflakkee richting Lichtaart te rijden. Dit eiland wordt vaak beschouwd als het meest noordelijke van de Zeeuwse eilanden maar eigenlijk behoort het tot Zuid Holland en dat merk je onder andere ook aan de vele kleurige tulpenvelden die we her en der langs de weg zagen. Na vele verleidingen kon ik het uiteindelijk niet meer houden. Het was in Nieuwe Tonge dat ik een tussenstop inlaste om mijn rechterwijsvinger wat beweging te gunnnen. Het geheugenkaartje van de Eos was er mij dankbaar voor en de overige fotos die ik eerder op de dag schoot werden meteen gedegradeerd tot kansloze concurenten.       


  10-04-2017 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  09-04-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.09 april Vier op een rij ( in duplo )
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Tijdens de voormiddagwandeling in de wondermooie natuur van Oostvoorne liepen we doorheen een domein waar ons op een infobord bij de ingang werd verteld dat we de loslopende dieren, Schotse runderen, half-wilde paarden en dies meer niet te dicht moesten benaderen. Vijfentwintig meter zou een veilige afstand zijn... Deze vier paarden die aan de rand van een vennetje stonden te poseren voor de voorbijkomende wandelaars leken ons alleszins geen grote bedreiging voor lijf en leden maar om ze goed op de foto te krijgen hoefde ik ook niet dichterbij...

  09-04-2017 om 23:36 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  08-04-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.08 april Vier straffe madammen...
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  We hadden een welgevulde dag. Ochtendwandeling met Phaido, voormiddagwandeling met de ganse groep, na de lunch een tijdje bijpraten en relaxen, dan naar het strand langs de Maasvlakte om communiefotos te maken voor Jefke en tenslotte had het vrouwke weer gezorgd voor een heerlijk avondmaal. Dat dit begoten werd met de nodige lekkere vloeistoffen mag als vanzelfsprekend worden beschouwd en dat het nadien weer laat werd wegens gezellig ook.
  Uiteraard was de foto-oogst weer enorm en uit het aanbod kozen we een plaatje uit de voormiddagwandeling. Het vrouwke, onze dochter, mijn zus en de schoondochter hadden plaatsgenomen op een hek voor een foto en toen ze er af sprongen had ik de camera nog steeds in aanslag. Vier straffe madammen...

   

  08-04-2017 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  07-04-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.07 april Oostvoorne
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Het wordt een traditie. Binnen een aanvaardbare niet al te lange autotrip afstand huren we met de familie - en dan bedoel ik onze kinderen en kleinkinderen, wijzelf en ook mijn zus met haar ventje - ergens een weekend-huis om wat samen te cocoonen, bij te praten, actief in de natuur rond te lopen, kortom een soort familie teambuilding uitstap.
  Dit jaar was het de beurt aan dochterlief Ilse om te kiezen en het werd dit historisch pand in Oostvoorne, onder de rook van de haven van Rotterdam, op enkele kilometers van het opgespoten nieuwe haven- en industriegebied De Maasvlakte, maar wel enorm mooi en groen. Het is een prachtig huis, oud, gebouwd in 1920 maar redelijk goed onderhouden, de grandeur van vroeger proef je er nog en de faciliteiten volstaan ruimschoots om aan al onze wensen te voldoen. Het allerleukste is misschien wel dat we hier een tuin hebben van 5 hectare, we hebben deze eerste dag al reeën gezien trouwens en volgens de eigenaar is dat niet eens zo uitzonderlijk. Vandaag plaats ik een foto van het huis, onze verblijfplaats voor het weekend, morgen zien we wel weer wat we voor de lens krijgen... 

  07-04-2017 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  06-04-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.06 april Danseressen in tegenlicht
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  De voorbije dagen had ik enkele keren een bonte specht gezien in de Smallebroeken maar toen had ik niet de goede lens op mijn toestel zitten. Vandaag had ik de teletoeter er op gezet en dan laat da beest zich niet zien natuurlijk. Resultaat: zero fotos… verder niet meer de deur uit geweest, dus moest ik weer terugvallen op oud materiaal. Nu ja, zo oud ook weer niet, in de map niet gekozen opnames van de shoots bij Balance stootte ik op dit plaatje met potentie, zo vond ik in tweede instantie tenminste. Want eerst had ik ‘m opzij geschoven als mislukte foto en eigenlijk was ie dat ook. Tijdens de dansrepetities had ik behoorlijk wat afgeschoten en op een gegeven moment hield de flash er mee op, warmgelopen, dus even wachten, de opname met flash met fel verminderd vermogen die ik toen nog maakte zag ik nu met andere ogen. Het is wel geweten dat ik niet vies ben van een experimentje als het over fotobewerking gaat en het mooie tegenlicht met de spiegelende schaduwen intrigeerde me genoeg om te proberen er iets meer uit te halen. Na de nodige filters, bewerkingen en de hele Photoshop trukkendoos ziet ie er plots heel anders uit. Volgens het zonesysteem van Ansel Adams is het alvast een voltreffer want alle 10 de zones zijn hier overduidelijk in te vinden.
  Toevallig hadden we deze avond in de fotoclub nog een gesprek over mislukte fotos en weggooien en zo. Ik ben alvast blij dat ik het met deze niet gedaan heb. Dat gesprek is trouwens niet de reden waarom ik vandaag voor deze opname kies, die bewerking en het eerste deel van dit tekstje was al voor de vergadering klaar. Ik plaats ‘m gewoon omdat ik ‘m leuk vind en voorlopig is dat het enige criterium waar ik me aan houd.     


  06-04-2017 om 23:49 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)


  Archief per week
 • 12/06-18/06 2017
 • 05/06-11/06 2017
 • 29/05-04/06 2017
 • 22/05-28/05 2017
 • 15/05-21/05 2017
 • 08/05-14/05 2017
 • 01/05-07/05 2017
 • 24/04-30/04 2017
 • 17/04-23/04 2017
 • 10/04-16/04 2017
 • 03/04-09/04 2017
 • 27/03-02/04 2017
 • 20/03-26/03 2017
 • 13/03-19/03 2017
 • 06/03-12/03 2017
 • 27/02-05/03 2017
 • 20/02-26/02 2017
 • 13/02-19/02 2017
 • 06/02-12/02 2017
 • 30/01-05/02 2017
 • 23/01-29/01 2017
 • 16/01-22/01 2017
 • 09/01-15/01 2017
 • 02/01-08/01 2017
 • 25/12-31/12 2017
 • 19/12-25/12 2016
 • 12/12-18/12 2016
 • 05/12-11/12 2016
 • 28/11-04/12 2016
 • 21/11-27/11 2016
 • 14/11-20/11 2016
 • 07/11-13/11 2016
 • 31/10-06/11 2016
 • 24/10-30/10 2016
 • 17/10-23/10 2016
 • 10/10-16/10 2016
 • 03/10-09/10 2016
 • 26/09-02/10 2016
 • 19/09-25/09 2016
 • 12/09-18/09 2016
 • 05/09-11/09 2016
 • 29/08-04/09 2016
 • 22/08-28/08 2016
 • 15/08-21/08 2016
 • 08/08-14/08 2016
 • 01/08-07/08 2016
 • 25/07-31/07 2016
 • 18/07-24/07 2016
 • 11/07-17/07 2016
 • 04/07-10/07 2016
 • 27/06-03/07 2016
 • 20/06-26/06 2016
 • 13/06-19/06 2016
 • 06/06-12/06 2016
 • 30/05-05/06 2016
 • 23/05-29/05 2016
 • 16/05-22/05 2016
 • 09/05-15/05 2016
 • 02/05-08/05 2016
 • 25/04-01/05 2016
 • 18/04-24/04 2016
 • 11/04-17/04 2016
 • 04/04-10/04 2016
 • 28/03-03/04 2016
 • 21/03-27/03 2016
 • 14/03-20/03 2016
 • 07/03-13/03 2016
 • 29/02-06/03 2016
 • 22/02-28/02 2016
 • 15/02-21/02 2016
 • 08/02-14/02 2016
 • 01/02-07/02 2016
 • 25/01-31/01 2016
 • 18/01-24/01 2016
 • 11/01-17/01 2016
 • 04/01-10/01 2016
 • 28/12-03/01 2021
 • 21/12-27/12 2015
 • 14/12-20/12 2015
 • 07/12-13/12 2015
 • 30/11-06/12 2015
 • 23/11-29/11 2015
 • 16/11-22/11 2015
 • 09/11-15/11 2015
 • 02/11-08/11 2015
 • 26/10-01/11 2015
 • 19/10-25/10 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 05/10-11/10 2015
 • 28/09-04/10 2015
 • 21/09-27/09 2015
 • 14/09-20/09 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 31/08-06/09 2015
 • 24/08-30/08 2015
 • 17/08-23/08 2015
 • 10/08-16/08 2015
 • 03/08-09/08 2015
 • 27/07-02/08 2015
 • 20/07-26/07 2015
 • 13/07-19/07 2015
 • 06/07-12/07 2015
 • 29/06-05/07 2015
 • 22/06-28/06 2015
 • 15/06-21/06 2015
 • 08/06-14/06 2015
 • 01/06-07/06 2015
 • 25/05-31/05 2015
 • 18/05-24/05 2015
 • 11/05-17/05 2015
 • 04/05-10/05 2015
 • 27/04-03/05 2015
 • 20/04-26/04 2015
 • 13/04-19/04 2015
 • 06/04-12/04 2015
 • 30/03-05/04 2015
 • 23/03-29/03 2015
 • 16/03-22/03 2015
 • 09/03-15/03 2015
 • 02/03-08/03 2015
 • 23/02-01/03 2015
 • 16/02-22/02 2015
 • 09/02-15/02 2015
 • 02/02-08/02 2015
 • 26/01-01/02 2015
 • 19/01-25/01 2015
 • 12/01-18/01 2015
 • 05/01-11/01 2015
 • 29/12-04/01 2015
 • 22/12-28/12 2014
 • 15/12-21/12 2014
 • 08/12-14/12 2014
 • 01/12-07/12 2014
 • 24/11-30/11 2014
 • 17/11-23/11 2014
 • 10/11-16/11 2014
 • 03/11-09/11 2014
 • 27/10-02/11 2014
 • 20/10-26/10 2014
 • 13/10-19/10 2014
 • 06/10-12/10 2014
 • 29/09-05/10 2014
 • 22/09-28/09 2014
 • 15/09-21/09 2014
 • 08/09-14/09 2014
 • 01/09-07/09 2014
 • 25/08-31/08 2014
 • 18/08-24/08 2014
 • 11/08-17/08 2014
 • 04/08-10/08 2014
 • 28/07-03/08 2014
 • 21/07-27/07 2014
 • 14/07-20/07 2014
 • 07/07-13/07 2014
 • 30/06-06/07 2014
 • 23/06-29/06 2014
 • 16/06-22/06 2014
 • 09/06-15/06 2014
 • 02/06-08/06 2014
 • 26/05-01/06 2014
 • 19/05-25/05 2014
 • 12/05-18/05 2014
 • 05/05-11/05 2014
 • 28/04-04/05 2014
 • 21/04-27/04 2014
 • 14/04-20/04 2014
 • 07/04-13/04 2014
 • 31/03-06/04 2014
 • 24/03-30/03 2014
 • 17/03-23/03 2014
 • 10/03-16/03 2014
 • 03/03-09/03 2014
 • 24/02-02/03 2014
 • 17/02-23/02 2014
 • 10/02-16/02 2014
 • 03/02-09/02 2014
 • 27/01-02/02 2014
 • 20/01-26/01 2014
 • 13/01-19/01 2014
 • 06/01-12/01 2014
 • 30/12-05/01 2014
 • 23/12-29/12 2013
 • 16/12-22/12 2013
 • 09/12-15/12 2013
 • 02/12-08/12 2013
 • 25/11-01/12 2013
 • 18/11-24/11 2013
 • 11/11-17/11 2013
 • 04/11-10/11 2013
 • 28/10-03/11 2013
 • 21/10-27/10 2013
 • 14/10-20/10 2013
 • 07/10-13/10 2013
 • 30/09-06/10 2013
 • 23/09-29/09 2013
 • 16/09-22/09 2013
 • 09/09-15/09 2013
 • 02/09-08/09 2013
 • 26/08-01/09 2013
 • 19/08-25/08 2013
 • 12/08-18/08 2013
 • 05/08-11/08 2013
 • 29/07-04/08 2013
 • 22/07-28/07 2013
 • 15/07-21/07 2013
 • 08/07-14/07 2013
 • 01/07-07/07 2013
 • 24/06-30/06 2013
 • 17/06-23/06 2013
 • 10/06-16/06 2013
 • 03/06-09/06 2013
 • 27/05-02/06 2013
 • 20/05-26/05 2013
 • 13/05-19/05 2013
 • 06/05-12/05 2013
 • 29/04-05/05 2013
 • 22/04-28/04 2013
 • 15/04-21/04 2013
 • 08/04-14/04 2013
 • 01/04-07/04 2013
 • 25/03-31/03 2013
 • 18/03-24/03 2013
 • 11/03-17/03 2013
 • 04/03-10/03 2013
 • 25/02-03/03 2013
 • 18/02-24/02 2013
 • 11/02-17/02 2013
 • 04/02-10/02 2013
 • 28/01-03/02 2013
 • 21/01-27/01 2013
 • 14/01-20/01 2013
 • 07/01-13/01 2013
 • 31/12-06/01 2013

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!