Inhoud blog
 • 14 juni EINDE
 • 12 juni '17 - Na een einde komt een nieuw begin.
 • 11 juni Het Blauw Kanneke
 • 10 juni De Sprint
 • 09 juni Mariapark
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Links
 • Onderweg no Polien
 • Geocaching
 • fietsroutes
 • Leren fotograferen, de site van collega Alex
 • Music on wheels
 • Pols Fotoblog
 • Pols Fotodagboek
  Een vervolg op 2012in366fotos...
  Klik op de foto om een groter formaat te zien.
  07-02-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.07 februari Vriendjes
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Eric en Inge kwamen op bezoek en ze hadden hun kersverse pup Oscar meegebracht om kennis te maken met Phaido. Ik had al meteen een vermoeden dat dit niet goed zou komen, Phaido is helemaal niet opgezet met dat jonge, speelse geweld. En inderdaad bleek al meteen dat Phaido in de mate van het mogelijke de confrontatie vermeed, hij probeerde Oscar af te houden door zich terug te trekken , te verstoppen en bescherming te zoeken bij het baasje… wat een watje is het toch. Maar geleidelijk aan kwam er toch enige toenadering, in zoverre dat we het zelfs mochten meemaken dat ze al converserend, als goede vriendjes samen door de tuin liepen. Fotomoment natuurlijk.  


  07-02-2016 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  06-02-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.06 februari Land Rover Club
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Land Rover, voor off-road rijders is het een magische naam. Bij het horen ervan denken we aan heroische woestijnraces, aan safaris door onherbergzame gebieden en aan Britse aristocratische jachttaferelen. We herinneren ons dat nog niet zo lang geleden de Defender na een carrière van 68 jaar uit productie werd genomen, onze schoonzoon Koen reed er ook een tijdje mee trouwens.
  Als je aan de wandel bent net over de Nederlandse grens in Hooge Mierde en de rust wordt plotsklaps verstoord door één, twee, drie enz… voorbij komende, door nauwelijks voor vierwiel geschikte wegeltjes scheurende, beslijkte 4x4 voertuigen, een volwassen Land Rover club, dan krijg je als natuurliefhebber een gevoel over je heen dat het midden houdt tussen wow en gadververdomme toch. Nauwelijks enkele honderden meters na onze ontmoeting hadden de woud-be Dakar avonturiers blijkbaar beslist even pauze te houden. Toen wij op onze beurt hen weer voorbijstaken, zonder spetters en rotzooi deze keer, kon ik het toch niet laten de Canon even uit de fototas te halen en enkele shots te wagen.   


  06-02-2016 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  05-02-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.05 februari Overstekende eenden
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Een ietwat rommelige foto hoor ik sommige collega’s al zeggen. En gelijk hebben ze. Het was me vandaag ook niet om de compositie te doen. Ik vond het gewoon grappig dat ik, toen ik het rondje Boerenbuiten aan het wandelen was in Grobbendonk, dit bord te lezen kreeg. Je moet dus oppassen voor overstekende eenden. Ik had dit eerlijk gezegd nog niet eerder gezien. Ik wist al dat je maar beter oplet als de herten op hun achterpoten staan, dat honden niet kaka mogen doen langs de openbare weg ( mensen wel? ), dat rode autos niet mogen voorbij steken… kortom je kan vrolijke opmerkingen blijven bedenken bij verkeersborden maar ook de wetgever vindt er steeds nieuwe… en leuke blijkbaar. Als ik naar de combinatie van verkeersborden kijk, dan meen ik dat het bedoeld is voor fietsers trouwens. Het driehoekige voorrang-verlenen-bord is naar de zijweg gericht toch? Willen ze nu de fietsers waarschuwen voor de eenden of omgekeerd? Enfin, ik breek me er het hoofd niet over, ik vond het leuk en opvallend en ik hou het er op dat ze in Grobbendonk fiets- of eendvriendelijk zijn… en misschien is het wel “en”.


  05-02-2016 om 23:59 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  04-02-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.04 februari Hap
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Er was eens een jong eikje dat voorzichtig plaats genomen had aan de rand van het grote bos. Een hongerige oude den had het eikje al lang in de gaten en ongemerkt was ze dichterbij geslopen. We komen hier regelmatig voorbij gewandeld en we hadden wel gezien dat de den steeds maar dichterbij het eikje kwam maar we hadden nooit kunnen vermoeden dat ze kanibalistische bedoelingen had. Waarschijnlijk vorige nacht heeft ze evenwel toegeslaan en een flinke hap genomen uit een tak van het arme eikje. Toen we deze middag het snikkende eikje te hulp snelden was het onheil geschied. Met het grootste deel van de tak al ingeslikt en het resterende eind nog in de mond kon de den uiteraard niet ontkennen. We hebben plichtsbewust aangifte gedaan bij de plaatselijke autoriteiten en die hebben de verdere afhandeling van alle formaliteiten op zich genomen. Ik neem aan dat hier een rechtzaak van komt. Of het correctioneel dan wel assisen wordt valt af te wachten. We hebben uiteraard meteen een foto genomen als bewijs van de misdaad.


  04-02-2016 om 23:57 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  03-02-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.03 februari Lief klein konijntje en gezelschap
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Ik kan me levendig voorstellen dat menige vaste volger van deze blog zich zonder twijfel al enkele keren afgevraagd heeft hoe het nu eigenlijk gaat met die lieve kleine konijntjes? Om de waarheid te vertellen… wij wisten het ook niet. Ook wij waren in hoge mate verontrust door het feit dat we ze al zo lang niet meer gezien, laat staan gefotografeerd hadden. Het vervolgverhaal leek bruusk afgebroken. Maar deze morgen was er althans één die weer het gras achter ons huis bezocht. Hij/zij (?) had daarenboven behoorlijk wat vriendjes/vriendinnetjes (?) meegebracht want een hele kudde duiven waren blijkbaar ook geïnformeerd over de kwaliteit van ons gras.
  Van achter het keukenraam heb ik met de zoomlens eerst enkele shots gemaakt van het clubje en daarna ben ik samen met Phaido naar buiten getogen om eventueel wat close ups te maken. De duiven maakten zich evenwel meteen uit de voeten… onverklaarbaar natuurlijk, die hadden niks te vrezen want Phaido kan niet vliegen en ikzelf al zeker niet. Konijn evenwel bleef rustig verder knabbelen, die wist al dat ie volledig buiten de interessesfeer van Phaido valt. Om de drukte te illustreren toon ik bij deze dus maar een van de eerste opnames van achter glas.


  03-02-2016 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  02-02-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.02 februari De Kasseman
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Na een alweer erg miezerige dag leek het in de late namiddag toch op te klaren. Phaido had me al de hele tijd met vragende ogen bekeken want na een nat verplicht ochtendrondje waren we niet meer buiten geweest. Hij weet wel dat hij in mij meteen een medestander vindt om alsnog wat frisse lucht te gaan plukken als de gelegeheid zich aandient.
  De Dekshoevevijver, in de volksmond De Kasseman, dat leek me wel wat. Ik was er al lang niet meer geweest en omdat de paadjes er meestal goed bij liggen, zelfs bij nat weer, zijn we er naar toe gereden. Nu viel dat kwestie goed liggende paadjes toch enigszins tegen vandaag, maar goed, we waren gekomen om te wandelen en dat hebben we ook gedaan. Normaal gezien loop je in een half uur wel rond het hele domein, maar omdat Phaido regelmatig moest wachten als ik fotografeerde en omdat ik regelmatig moest wachten als Phaido snuffelde duurde de tocht meer dan dubbel zo lang. Dat vonden we helemaal niet erg natuurlijk, te meer omdat tegen de tijd dat we bijna terug bij de wagen waren het in zoverre uitgeklaard was dat we nog van mooi avondrood konden genieten.
  Om de zon mooi midden in het plaatje te krijgen boven een van de plassen ben ik even voorbij een afsluiting op een niet voor het publiek toegankelijk dijkje gelopen – je doet al eens iets voor een leuk standpunt – maar ik kreeg daar nergens een helemaal onbelemmerd vrij zicht. Dan heb ik maar doorheen de houtkant gefotografeerd en de begroeiing in de voorgrond meegenomen in de compositie… dat zorgt voor nog wat extra diepte meen ik. Van de nood een deugd maken noemen ze zoiets.

  Voor de liefhebbers: 24 mm – f 8 – 1/1600 en Iso 320


  02-02-2016 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  01-02-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.01 februari Overleg
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  De fotograaf staat zelf nooit op de foto. Da’s een wijsheid zo groot als een huis. Als je evenwel een cachemaatje hebt die beleefd vraagt of hij dat toestel ook eens mag vasthouden kan het gebeuren dat de fotograaf toch op het geheugenkaartje met de dag-oogst belandt.
  “Tinkerbell, het verloren sterrenstof” was de multicache die we vandaag op het programma hadden gezet. We waren vol verwachting naar het Nederlandse Mierlo gereden want de commentaren in de logs waren unaniem lovend. En het werd inderdaad een prachtige tocht. Zowel van het wandeldeel als van de vindingrijkheid waarmee de opdrachten in elkaar geknutseld waren konden we ten volle genieten. Zo mogen ze er ons meer voorschotelen.
  Bij waypoint 10, toen we alle nodige gegevens verzameld hadden om de coördinaten van de eindlocatie te berekenen, was er gelukkig een bank waar we konden plaats nemen om te overleggen, te brainstormen en… de meegebrachte bokes op te eten. Het was toen dat Jackie toonde dat hij ook fotografie-talent heeft…             


  01-02-2016 om 23:58 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  31-01-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.31 januari Dressenstraat
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  En dat blijft maar regenen… niet meer zo hard als gisteren en de vorige nacht weliswaar maar ook vandaag konden we niet echt genieten van het januari-weer. De spruitjesbomen die eergisteren nog weelderig bloeiden op deze plaats waren inmiddels verdwenen en in plaats daarvan waren er quasi ondoorwaadbare waterplassen en modder à volonté. De grond is zo verzadigd dat alle water niet meer weg kan. Halloooo !!! Mag het even wat minder? GDVD !!!
  De Dressenstraat, als wij ons vaste wandelrondje in wijzerzin afwerken zijn we op deze plaats bijna thuis, maar voor de afwisseling deden we het eens in tegenwijzerzin en omdat Phaido hier al wél 100 keer pipi maar nog niet kaka gedaan had moesten we er wel doorheen. Even verder, op de kleinere paadjes door het bos werd het nog erger. Hele kuddes mountainbikers vinden de zondagmorgen blijkbaar het ideale moment om wandelaars op de bospaden het leven zuur te maken. Sta me toe nog even verder te kankeren. Los van het feit dat ze nooit een bel lijken te hebben en ze meestal op de lompst mogelijke manier brullen dat we uit de weg moeten, hervormen ze de ondergrond tot smurrie die op het parcours van het WK veldrijden niet zou misstaan, voor gewone twee- en viervoeters niet echt geschikt.
  Morgen wordt het beter zag ik net op het weerbericht… ik heb de wandelschoenen alweer klaar staan. Laten we hopen dat het zuurgehalte van mijn gedachtengang, die ik in deze blog de vrije loop laat, dan iets minder hoog zal zijn
  J.


  31-01-2016 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  30-01-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.30 januari Overstromingsgebied
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  En zeggen dat we eigenlijk afgesproken hadden om vandaag een grote geocache wandeling te gaan doen. We zijn al vaker tegen beter weten in en wars van archislechte weersvoorspellingen op weg getogen en vaak, meestal eigenlijk, bleven we toch droog. Deze keer echter zag het er zo nat uit dat we in laatste instantie maar verzaakt hebben aan onze ambitie. Gelukkig maar, want na een nacht met onophoudelijke zware regenval bleef het zowat de ganse dag maar verder gieten. Ook tijdens de ochtendwandeling kregen we bakken hemelwater over ons heen. Het zag er naar uit dat we de rest van de dag binnenskamers zouden doorbrengen. Naar de dagelijkse 10.000 stappen op de stappenteller zou ik vandaag wel kunnen fluiten.
  In loop van de namiddag wilde het vrouwtje toch nog even naar Merksplas om van de laatste dagen solden-verkoop te gaan genieten. Het leek alsnog iets droger te worden en dus ben ik maar meegereden die kant op. Ik zou tijdens haar shoppingtocht in de buurt wel enkele geocachen te voorschijn halen. Dat lukte me ook maar ondertussen zag ik ook hoe nat het in weiden en beemden was. Dit is een overstromingsgebied langs de Mark. En overstroomd was het er zoals op deze foto te zien is.


  30-01-2016 om 23:58 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  29-01-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.29 januari De Spruitjesstraat
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  We hebben in Lichtaart wel enkele leuke straatnamen. Ik noem maar voor de vuist weg: het Pompenpad, het Boterpottenpad, de Smallebroeken, de Holle Weg en de Hoge Weg, we hebben een weg die De Plaats heet, de Stompenberg, een wijk met straten met vogelnamen, een met bloemennamen, een met bomennamen en toch vond ik er vandaag nog een waar de gemeentelijke straatnamen bedenkende voorvaderen nog niet aan gedacht hadden: de Spruitjesstraat.
  De dame die met haar twee honden aan de lijn loopt komen we wel vaker tegen tijdens onze ochtendwandeling en vandaag liep ze een eindje voor ons uit, ik kon het niet laten het beeld vast te leggen. Bijna terug thuis gekomen zag ik in de tuin van een buurman deze spruitjes. Ik zou er weer gewoon voorbij gelopen zijn maar gisteren hadden we het tijdens de vergadering van de fotoclub toevallig over een plaatselijk restaurant dat ons gevraagd had of we bij de heropening wat gepaste fotos konden aanleveren. Ik legde meteen het verband. Tijdens het fotograferen van de spruitjes zocht ik uiteraard ook naar enige originele standpunten, in dit geval ligpunten, en toen dacht ik aan een boek dat wij lang geleden als middelbare scholieren in het lijstje verplichte litteratuur vonden.
  Ik weet niet of er bij de jongere generaties nog iemand is die weet wie Godfried Bomans was en die Erik of het Kleine Insectenboek ooit gelezen heeft… ? De kleine Erik die ’s avonds niet kan slapen en die over de rand klautert van een schilderij belandt zo in de Wollewei, dat is de naam van het schilderij, en daar zit hij plots tussen de vele gedetailleerd geschilderde insecten die tot leven zijn gekomen. Ze hebben menselijke eigenschappen en afmetingen en de kleine Erik krijgt de ene wijsheid na de andere les om de oren geslingerd. De avonturen wil ik hier niet allemaal samenvatten, je moet het boek maar eens lezen. Wél maakte ik meteen weer een nieuwe associatie en zo kwam ik op deze vrucht van fotobewerkingsijver. Vandaag in deze blog niet één maar twee fotos… weliswaar gecombineerd binnen één kader. De spruitjes zijn enorm gegroeid en de dame met hondjes wandelt er tussen door. De Spruitjesstraat is geboren.


  29-01-2016 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  28-01-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.28 januari Arbeit macht frei.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Een prachtige natuurwandeling in het Limburgse Overpelt, dat was wat we op de geocaching dot com site gelezen hadden en dat had ons er toe overgehaald samen met ons vriendenclubje op deze mooie januari-lentedag de multicache “Het Plat” aan te pakken. Niet alleen werd het een bijzonder fijne wandeling met een succesvolle log na afloop, maar al even leuk vond ik de info- en leermomenten. Zo vernamen we meteen in het begin van de tocht al dat hier in het begin van de tweede wereldoorlog door de Duitsers een  Jodenkamp werd ingericht. Om deze arme gronden te ontginnen werden 164 mannen ingezet. Lang duurde het experiment niet want al snel werden ze naar Auschwitz gestuurd. Slechts 4 van hen keerden terug. Op Facebook klik je dan meteen op “vind ik niet leuk” natuurlijk.
  Met deze info sta je dan als hobby fotograaf voor de uitdaging er iets mee te doen. Ik heb geprobeerd met een groot-diafragma-detailfoto de dramatiek van de plek te illustreren. Van uit dit standpunt kon ik de prikkeldraad verticaal, in dezelfde richting als de bomen te pakken krijgen. Het was niet eens zo makkelijk om een geschikt scherpstelpunt te vinden en met onscherpte in de rest van de compositie een link te maken naar ons gemeenschappelijk geheugen. Het opschrift boven de toegangspoort naar Auschwitz bijvoorbeeld, Arbeit macht frei, kwam spontaan in me op toen ik deze foto maakte. Het is redelijk abstrakt, daar ben ik me van bewust, maar de kijker haalt er uit wat ie zelf wil he…                


  28-01-2016 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  27-01-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.27 januari Wereld-nopjesfoliedag
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Tja, eigenlijk ben ik twee dagen te laat met deze foto. Vorige maandag was het wereld-noppenfoliedag. Zowat alles en iedereen krijgt tegenwoordig een speciale dag toegewezen… Wereld-dierendag, waterdag, secretaressendag, dag van de klant, vrouwendag, vaderdag, moederdag, dag van de arbeid en zo zou ik nog een tijdje kunnen doorgaan. Iemand heeft blijkbaar ooit bedacht dat de laatste maandag van januari nopjesfoliedag is, echt waar, ik heb het opgezocht. Toevallig hebben we gisteren enkele dingen gekocht die in het spul waren ingepakt. Ik kon het niet laten enkele van de nopjes stuk te ploppen en meteen dacht ik dat er toch meer mensen moeten zijn die dat leuk vinden, zodoende ben ik snel met meneer Google aan de slag gegaan o.a. om er achter te komen wat de officiele naam is: nopjesfolie zo bleek, bubble wrap in het Engels, en dat er een speciale dag aan gewijd is kreeg ik als extra informatie.
  Ik heb me er in de loop van de dag nog enkele keren aan vergrepen, plop, plop, plopperdeplop ( waar hebben we dat nog gehoord? ) en na dat de ochtendwandeling zonder fotograferen voorbij gegaan was en er ook in de namiddag geen noemenswaardig onderwerp voor mijn lens passeerde vond ik dat ik ook fotografisch, zij het twee dagen na dato, maar enige aandacht moest besteden aan die lekker ploppende nopjes van de NOPJESFOLIE.

  27-01-2016 om 23:50 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  26-01-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.26 januari Dode berk
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Een van onze grote berken achter in de hof heeft het begeven. Eerst was ie al een tijd ziek, je zag dat het terminaal was en sedert een jaar of zo was ie ook zichtbaar helemaal dood. Bomen sterven staande… en staan deed ie nog steeds, tot enkele weken geleden toch. Toen ik vandaag nog eens naar achter gelopen was zag ik dat ie de strijd opgegeven had en was gaan liggen.  
  Toch had ie nog een tijd diep in zijn binnenste leven meegedragen want een specht had blijkbaar de moeite genomen om het er uit te halen. Kijk mee en wees even verwonderd als ikzelf over het perfecte ronde gat dat zo’n vogel met enkel maar zijn snavel als werktuig in het berkenhout gemaakt heeft.

  26-01-2016 om 23:56 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  25-01-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.25 januari Pisbak
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Beminde parochianen,
  de helft van mijn kiekens zijn hanen,
  de helft van mijn hanen zijn vissen,
  het is verboden tegen de kerk te pissen…
  Het is een rijmpje uit de tijd dat ik een klein manneke was dat ik me herinnerde toen ik deze namiddag aan de achterkant van de kerk in Halle Kempen aan het zoeken was naar de GC41M70. Het kleine-behoeften-recipiënt langs de deur van de sakristie was meteen onderwerp van grappige heen en weer opmerkingen tussen mijn cachemaatje Jackie en mezelf. Gezien de spinnenwebben aan de opengaande kant van de deur is dit zeker geen noodoplossing voor de plaatselijke pastoor als ie tijdens de dagtaak even naar buiten moet wegens hoge druk. De koster of andere figuranten in de liturgie kunnen ook van veelvuldig gebruik worden uitgesloten, die deur is al in jaren niet open geweest. Waarom is dat ding daar gezet dan? De ontwerpers hebben er alleszins voor gezorgd dat de gebruikers ook in barre weersomstandigheden droog stonden. De commentaren vlogen in het rond, en het gesprek werd er steeds maar ludieker op. Is het trouwens pissijn, urinoir of gewoon pisbak? We besloten na rijp beraad dat we het bij pisbak zouden houden al was het maar omdat we graag de Vlaamse gebruikstaal willen promoten. Dat ding dient om in te urineren of te wateren… maar wij zeggen toch allemaal gewoon pissen??? En pisbak drukt precies uit wat wij bedoelen. En als je gesproken taal omzet naar schrijftaal vind ik dan weer dat er geen enkele verplichting is om daar iets aan te veranderen, zie de titel boven dit stuk. Dat we ook meteen de daad bij het woord gevoegd hebben mag geen verwondering baren. Wij hebben tegen de kerk van Halle gepist, zij het op een volkomen legitieme manier !!!
  J

  25-01-2016 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  24-01-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.24 januari Dubbelfoto
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik heb me vandaag weer eens aan een experiment gewaagd. Op dezelfde plaats, in totaal andere lichtomstandigheden precies dezelfde foto maken en dan twee helften van elke foto naast elkaar zetten was een idee waar ik al een tijdje mee speelde. Toen ik vorige donderdag van de wandeling in Meerhout terug naar huis reed had ik een foto gemaakt van sas 9 van midden op het ophaalbrugje. Het was prachtig weer toen en het avondlicht zorgde voor net dat tikkeltje extra. Vandaag was ik weer in de buurt en omdat ik nog precies wist waar ik de camera toen op de brugreling gelegd had om steun te zoeken wilde ik bij dit miezerige weer die opname nog eens overdoen. Eigenlijk was het de bedoeling dat de twee fotos geleidelijk zouden overvloeien, van links miezerig naar rechts warm avondlicht, maar ik had waarschijnlijk toch bij de tweede opname een iets andere hoek gekozen zodat de uitsnijding en het overlappen niet 100% klopten en zodoende moest ik naar plan B overschakelen. Beide helften dan maar naast elkaar in een kadertje en zo bleef het originele idee toch nog enigszins overeind. Dat aan de linkerkant de sluisdeuren dicht waren en aan de rechterkant geopend is een detail waar ik ook even geen rekening mee had gehouden zie ik nu pas trouwens. Ik vrees dat ik vanaf nu op mogelijkheden zal gaan loeren om dit kunstje eens helemaal goed te doen. Dat zal dan wel vanaf statief zijn met notities van positie, richting, scherpstelpunt, camerainstellingen en best nog met een prime lens zodat ik van een eventueel verschil in zoom-niveau ook geen last heb. Wordt vervolgd dus. Ik heb er weer een uitdaging bij.

  24-01-2016 om 23:57 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  23-01-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.23 januari Reuzen in de mist
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Wat een verschil met de voorbije dagen. Het klammige, kille, mistige, trieste, ik zou bijna zeggen herfstweer dat deze morgen zijn best deed om mijn ochtendhumeur naar een absoluut nulpunt te herleiden, is niet mijn favoriet. Om het in Facebook-terminologie te zeggen: ook hier mis ik de “vind-ik-niet-leuk” knop. Geef mij dan maar lekker droog vriesweer, een beetje sneeuw mag ook nog in dit seizoen.
  Toch waren de wandelkriebels en de vragende blikken van Phaido krachtig genoeg om ons naar buiten te lokken na de wordt-wakker-koffie, de ochtend-koffie en nog wat meer koffie.
  Ach ja dan dienen er zich natuurlijk andere fotomogelijkheden aan en daar heb ik toch weer enkele keren bij stilgestaan. Nevel in het bos, nevel over de weiden, druppels aan de takken, het vrouwtje en Phaido opduikend uit de mist… de omgeving van ons vaste wandelparcours is gevarieerd genoeg om een rijke keus aan onderwerpen te bieden. Uit de oogst koos ik vandaag misschien wel de meest eenvoudige foto van allemaal, eenvoudig qua nabewerking: hier heb ik helemaal niks aan gedaan, komt rechtstreeks van mijn geheugenkaartje, en eenvoudig van onderwerp: een rij reuzen-bomen in de verte en een weide in de voorgrond. Het 16x9 formaat zorgt voor extra weidsheid en leegte.
  Wie heeft daar behoefte aan een “Dehaze”-functie in Photoshop of Lightroom? Ik niet alleszins, vandaag toch niet
  J.             


  23-01-2016 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  22-01-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.22 januari Sloop of verbouwen?
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  De winterprik is weer voorbij op het ogenblik dat ik dit zit in te tikken. Deze morgen daarentegen was het nog bitterkoud en vrieskraakhelder wandelweer. We hebben daar dan ook van geprofiteerd om nog maar eens een grote tocht te ondernemen. Langs dit pand komen we enkele keren per jaar en voor zover ik me herinner is hier de laatste jaren niks veranderd. Zijn ze dit nu aan het slopen of aan het renoveren? Ik weet ook niet goed of ik dit moet onderbrengen bij urbex of een andere soort fotografie trouwens. Vandaag heb ik alleszins gepoogd er enkele aanvaardbare opnames van te maken.
  Terwijl het vrouwtje was gaan winkelen ben ik in de loop van de namiddag met de fotos aan het spelen geweest in diverse bewerking-programma’s. Ik kon me echter maar niet vinden bij wat er na diverse benaderingen tevoorschijn kwam tot ik me plots herinnerde dat er gisteravond tijdens de vergadering van de fotoclub iemand was die een werk toonde waarbij hij de kleur saturatie voor de helft had verminderd en dat leek me ook wel een poging waard. Het zette me op een goed spoor. Eerst heb ik enkele presets van NIK-filters geprobeerd voor wat dramatiek, Dark Contrasts van Color Efex Pro4 beviel me wel, nog een beetje aan de schuifjes geprutst en de basis-laag was klaar. Daar boven heb ik een laag gelegd  met het zwart-wit gemaakte origineel en tenslotte de dekking van de bovenste laag voldoende verminderd tot ik vond dat het ongeveer was wat ik zocht. Het resultaat zou ik een artistieke interpretatie van de werkelijkheid willen noemen. Dat ik fotobewerking een onlosmakelijk en volkomen geaccepteerd onderdeel van de fotografie vind heb ik nooit weggestoken he…         


  22-01-2016 om 23:59 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  21-01-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.21 januari Humor
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Kijk, dit vind ik nu humor, gortdroge Engelse humor van de soort die ik leuk vind…
  We waren vandaag in Meerhout om aan onze gecombineerde wandel- en geocachekriebels gevolg te geven. In Meerhout werden lang geleden enkele veldslagen geleverd tussen de brigands en het Franse leger tijdens de Boerenkrijg. In het dorp vind je dan ook een “beeld aan de martelaars” ter herinnering aan de gesneuvelden in de strijd tegen de Franse veroveraars. Ook op diverse andere plaatsen wordt daar aandacht aan besteed. De nodige monumenten , gedenkplaten, standbeelden en kruisen ter nagedachtenis van een of andere heldhaftige daad uit een of andere voorbije oorlog zijn er dik gezaaid bij wijze van spreken. Zonder oneerbiedig te willen zijn tegenover al die slachtoffers van geweld vinden wij het dan weer van een groot ontwapenend humorgehalte als we een gedenkplaat als deze te zien krijgen. In de buurt van de Luihoeve hebben we dit juweeltje gespot tegen de muur van een mooi gerestaureerde witte hoeve: “ Op deze plek gebeurde HELEMAAL NIKS de vijfde september 1782 “ . Toch een glimlach waard he?      


  21-01-2016 om 23:57 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  20-01-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.20 januari De Kempense Heuvelrug
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  De Herentalse kleinkinderen opvangen is op woensdag een van onze bezigheden. Jefke blijft dan na de voetbaltraining bij de andere opa tot papa en/of mama na de dagtaak thuis zijn en Julieke komt mee naar Lichtaart want die gaat dansen bij Balance om vijf uur. Het vrouwtje brengt ze met de wagen tot daar en zelf maak ik van de gelegenheid gebruik om al wandelend samen met Phaido ook die kant op te trekken. Die wandeling, zo’n dikke drie kilometers lang, voert ons dan voor een stuk door de holle wandelwegen van de Kempense Heuvelrug ten westen van het dorp. Dat is een omgeving waar het altijd leuk fotograferen is, in alle seizoenen, zelfs in deze redelijk kale wintertijden. De alerte lezer heeft uiteraard al wel gemerkt dat wij in onze regio niet meteen te klagen hadden van sneeuwoverlast, koud was het wél.
  Als we gaan wandelen heb ik natuurlijk altijd mijn lievelingsfotomodel bij om als aandachtspunt te functioneren binnen de compositie. Het was niet echt de bedoeling een Phaido-foto te maken deze keer, maar hij kan er zelf niks aan doen dat ie zo fotogeniek is toch?
  Na de koffie en occasioneel nog een Duveltje in het Balance-café keren we samen terug naar huis met de wagen en dan heb ik altijd nog wel enige Photoshop-nabewerking voor de boeg om de foto-oogst te selecteren en te fatsoeneren. Daarna is er nog de altijd weer moeilijke keuze van de foto van de dag want ik blijf een veelfotografeerder…
  J  


  20-01-2016 om 23:58 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  19-01-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.19 januari Schapen
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  We hebben vandaag weer een prachtig wandelgebied ontdekt. Dank zij onze geocache hobby komen we steeds vaker op onvermoed mooie plekken niet al te ver van huis. In het Limburgse Overpelt gingen we achter een nieuwe multi-cache aan en zoals dat meestal het geval is was die zoektocht eigenlijk niet meer dan een uitvlucht om een dagje in de natuur rond te lopen met dit heerlijke winterweer. Het natuurgebied Het Plat - Holven is niet eens zo groot maar het wordt doorkruist door vele wandelpaden, -paadjes, kleine en minder kleine wegen en wegeltjes in alle mogelijke richtingen. Voeg daarbij allerlei speeltuigen, kindvriendelijke ontdekkingslocaties en leermomenten, een mountainbike parcours, een circuit voor military-ruitersport, fitness-toestanden en nog meer van dat mooi. Dan begrijpen wij wel dat het hier in de zomer wel eens overdreven druk zou kunnen worden. Maar vandaag genoten wij met volle teugen van de alleenheerschappij in deze prachtige omgeving. Deze schapen die wij op onze route tegenkwamen waren er van de massiefhouten soort en we moeten ze onderbrengen in de eerder genoemde categorie kindvriendelijke ontdekkingslocaties en leermomenten. Ook wij lazen met belangstelling op de zijkant van een van de beestjes de evolutie van schapenwol tot lekker warme kleren. En als we dan toch een rustpauze inlassen halen we meteen het fototoestel uit de tas.     


  19-01-2016 om 23:58 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)


  Archief per week
 • 12/06-18/06 2017
 • 05/06-11/06 2017
 • 29/05-04/06 2017
 • 22/05-28/05 2017
 • 15/05-21/05 2017
 • 08/05-14/05 2017
 • 01/05-07/05 2017
 • 24/04-30/04 2017
 • 17/04-23/04 2017
 • 10/04-16/04 2017
 • 03/04-09/04 2017
 • 27/03-02/04 2017
 • 20/03-26/03 2017
 • 13/03-19/03 2017
 • 06/03-12/03 2017
 • 27/02-05/03 2017
 • 20/02-26/02 2017
 • 13/02-19/02 2017
 • 06/02-12/02 2017
 • 30/01-05/02 2017
 • 23/01-29/01 2017
 • 16/01-22/01 2017
 • 09/01-15/01 2017
 • 02/01-08/01 2017
 • 25/12-31/12 2017
 • 19/12-25/12 2016
 • 12/12-18/12 2016
 • 05/12-11/12 2016
 • 28/11-04/12 2016
 • 21/11-27/11 2016
 • 14/11-20/11 2016
 • 07/11-13/11 2016
 • 31/10-06/11 2016
 • 24/10-30/10 2016
 • 17/10-23/10 2016
 • 10/10-16/10 2016
 • 03/10-09/10 2016
 • 26/09-02/10 2016
 • 19/09-25/09 2016
 • 12/09-18/09 2016
 • 05/09-11/09 2016
 • 29/08-04/09 2016
 • 22/08-28/08 2016
 • 15/08-21/08 2016
 • 08/08-14/08 2016
 • 01/08-07/08 2016
 • 25/07-31/07 2016
 • 18/07-24/07 2016
 • 11/07-17/07 2016
 • 04/07-10/07 2016
 • 27/06-03/07 2016
 • 20/06-26/06 2016
 • 13/06-19/06 2016
 • 06/06-12/06 2016
 • 30/05-05/06 2016
 • 23/05-29/05 2016
 • 16/05-22/05 2016
 • 09/05-15/05 2016
 • 02/05-08/05 2016
 • 25/04-01/05 2016
 • 18/04-24/04 2016
 • 11/04-17/04 2016
 • 04/04-10/04 2016
 • 28/03-03/04 2016
 • 21/03-27/03 2016
 • 14/03-20/03 2016
 • 07/03-13/03 2016
 • 29/02-06/03 2016
 • 22/02-28/02 2016
 • 15/02-21/02 2016
 • 08/02-14/02 2016
 • 01/02-07/02 2016
 • 25/01-31/01 2016
 • 18/01-24/01 2016
 • 11/01-17/01 2016
 • 04/01-10/01 2016
 • 28/12-03/01 2021
 • 21/12-27/12 2015
 • 14/12-20/12 2015
 • 07/12-13/12 2015
 • 30/11-06/12 2015
 • 23/11-29/11 2015
 • 16/11-22/11 2015
 • 09/11-15/11 2015
 • 02/11-08/11 2015
 • 26/10-01/11 2015
 • 19/10-25/10 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 05/10-11/10 2015
 • 28/09-04/10 2015
 • 21/09-27/09 2015
 • 14/09-20/09 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 31/08-06/09 2015
 • 24/08-30/08 2015
 • 17/08-23/08 2015
 • 10/08-16/08 2015
 • 03/08-09/08 2015
 • 27/07-02/08 2015
 • 20/07-26/07 2015
 • 13/07-19/07 2015
 • 06/07-12/07 2015
 • 29/06-05/07 2015
 • 22/06-28/06 2015
 • 15/06-21/06 2015
 • 08/06-14/06 2015
 • 01/06-07/06 2015
 • 25/05-31/05 2015
 • 18/05-24/05 2015
 • 11/05-17/05 2015
 • 04/05-10/05 2015
 • 27/04-03/05 2015
 • 20/04-26/04 2015
 • 13/04-19/04 2015
 • 06/04-12/04 2015
 • 30/03-05/04 2015
 • 23/03-29/03 2015
 • 16/03-22/03 2015
 • 09/03-15/03 2015
 • 02/03-08/03 2015
 • 23/02-01/03 2015
 • 16/02-22/02 2015
 • 09/02-15/02 2015
 • 02/02-08/02 2015
 • 26/01-01/02 2015
 • 19/01-25/01 2015
 • 12/01-18/01 2015
 • 05/01-11/01 2015
 • 29/12-04/01 2015
 • 22/12-28/12 2014
 • 15/12-21/12 2014
 • 08/12-14/12 2014
 • 01/12-07/12 2014
 • 24/11-30/11 2014
 • 17/11-23/11 2014
 • 10/11-16/11 2014
 • 03/11-09/11 2014
 • 27/10-02/11 2014
 • 20/10-26/10 2014
 • 13/10-19/10 2014
 • 06/10-12/10 2014
 • 29/09-05/10 2014
 • 22/09-28/09 2014
 • 15/09-21/09 2014
 • 08/09-14/09 2014
 • 01/09-07/09 2014
 • 25/08-31/08 2014
 • 18/08-24/08 2014
 • 11/08-17/08 2014
 • 04/08-10/08 2014
 • 28/07-03/08 2014
 • 21/07-27/07 2014
 • 14/07-20/07 2014
 • 07/07-13/07 2014
 • 30/06-06/07 2014
 • 23/06-29/06 2014
 • 16/06-22/06 2014
 • 09/06-15/06 2014
 • 02/06-08/06 2014
 • 26/05-01/06 2014
 • 19/05-25/05 2014
 • 12/05-18/05 2014
 • 05/05-11/05 2014
 • 28/04-04/05 2014
 • 21/04-27/04 2014
 • 14/04-20/04 2014
 • 07/04-13/04 2014
 • 31/03-06/04 2014
 • 24/03-30/03 2014
 • 17/03-23/03 2014
 • 10/03-16/03 2014
 • 03/03-09/03 2014
 • 24/02-02/03 2014
 • 17/02-23/02 2014
 • 10/02-16/02 2014
 • 03/02-09/02 2014
 • 27/01-02/02 2014
 • 20/01-26/01 2014
 • 13/01-19/01 2014
 • 06/01-12/01 2014
 • 30/12-05/01 2014
 • 23/12-29/12 2013
 • 16/12-22/12 2013
 • 09/12-15/12 2013
 • 02/12-08/12 2013
 • 25/11-01/12 2013
 • 18/11-24/11 2013
 • 11/11-17/11 2013
 • 04/11-10/11 2013
 • 28/10-03/11 2013
 • 21/10-27/10 2013
 • 14/10-20/10 2013
 • 07/10-13/10 2013
 • 30/09-06/10 2013
 • 23/09-29/09 2013
 • 16/09-22/09 2013
 • 09/09-15/09 2013
 • 02/09-08/09 2013
 • 26/08-01/09 2013
 • 19/08-25/08 2013
 • 12/08-18/08 2013
 • 05/08-11/08 2013
 • 29/07-04/08 2013
 • 22/07-28/07 2013
 • 15/07-21/07 2013
 • 08/07-14/07 2013
 • 01/07-07/07 2013
 • 24/06-30/06 2013
 • 17/06-23/06 2013
 • 10/06-16/06 2013
 • 03/06-09/06 2013
 • 27/05-02/06 2013
 • 20/05-26/05 2013
 • 13/05-19/05 2013
 • 06/05-12/05 2013
 • 29/04-05/05 2013
 • 22/04-28/04 2013
 • 15/04-21/04 2013
 • 08/04-14/04 2013
 • 01/04-07/04 2013
 • 25/03-31/03 2013
 • 18/03-24/03 2013
 • 11/03-17/03 2013
 • 04/03-10/03 2013
 • 25/02-03/03 2013
 • 18/02-24/02 2013
 • 11/02-17/02 2013
 • 04/02-10/02 2013
 • 28/01-03/02 2013
 • 21/01-27/01 2013
 • 14/01-20/01 2013
 • 07/01-13/01 2013
 • 31/12-06/01 2013

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!