Inhoud blog
 • 14 juni EINDE
 • 12 juni '17 - Na een einde komt een nieuw begin.
 • 11 juni Het Blauw Kanneke
 • 10 juni De Sprint
 • 09 juni Mariapark
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Links
 • Onderweg no Polien
 • Geocaching
 • fietsroutes
 • Leren fotograferen, de site van collega Alex
 • Music on wheels
 • Pols Fotoblog
 • Pols Fotodagboek
  Een vervolg op 2012in366fotos...
  Klik op de foto om een groter formaat te zien.
  27-03-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.27 maart Repetitie deel 2
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Repetitie voor deel twee van de dansvoorstelling in het Schaliken van aanstaande weekend. De iets grotere meisjes kwamen vandaag aan bod en dat was de hoofdreden waarom ik vandaag ook nog eens een kijkje ging nemen. Julieke danst zich namelijk het ganse jaar de ziel uit het lijf en nu dat ze een prominente rol speelt in de show wil ik natuurlijk op voorhand weten waar, wanneer en hoe ze op het podium zal staan. Hier zit ze, bij de finale van een van de nummers, geknield, in haar grijze outfit ongeveer in het midden. Tijdens de show zal het er qua kledij natuurlijk allemaal nog veel meer flashy uitzien. Ik heb mijn notities alvast gemaakt om ze zo goed mogelijk in beeld te krijgen !!!
  Ook leuk was het dat ik facebookvriendin Beatrice, die er vorig jaar ook al fotografeerde, nu persoonlijk leerde kennen. We gaan het samen goed vinden weet ik nu al zeker.
  In bijgaande foto zit ze trouwens midden voor het podium ook even haar instellingen uit te proberen veronderstel ik.


  27-03-2014 om 23:54 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  26-03-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.26 maart Jong groen
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Ik vermoed dat je deze 26ste maart een typisch voorbeeld van wisselvalligheid mag noemen, maartse buien en aprilse grillen is een benaming die niet zonder reden op deze tijd van het jaar geplakt wordt. Deze namiddag kreeg ik al fietsend een kleine zondvloed over me heen, maar in de voormiddag konden we de boswandeling met Phaido zowaar met een regelmatig door de wolken brekend zonnetje afhaspelen. En net op het moment dat er zo’n zonnestraal in het bos op een plukje jong groen viel had ik mijn fototoestel met telelens in aanslag. Helemaal niks spectaculair natuurlijk, maar hier wordt ik best gelukkig van. Het licht dat zo mooi doorheen de frisse blaadjes schijnt tegen een donkere rustige achtergrond, meer moet dat niet zijn.


  26-03-2014 om 23:53 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  25-03-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.25 maart Meneer Fazant
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Als ik er ’s morgens uit kom duurt het meestal nog wel een tijdje voor ik ook echt wakker ben. Ik heb sloten koffie nodig, mijn krantje, kruiswoordraadsel, sudokus en dan, na het plegen van een grote beurt op het toilet kom ik gewoonlijk wel langzaam boven water. Vandaag ging dat veel vlotter. Toen ik in de woonkamer gesleft kwam zegde Josee: “ Kijk eens wat daar in de hof zit…”
  “ Verdomme… en gij roept mij niet eerder !?!? “… Meneer fazant zat in al zijn glorie schijnbaar ongeïnteresseerd wat rond te kijken en te pikken op wat bij mensen met groene vingers gazon genoemd wordt. Ik heb nog nooit zo snel de 300 mm met de 1.4x extender op mijn toestel gezet. Eerst heb ik door het keukenraam alvast voor de veiligheid al enkele fotos gemaakt en daarna ben ik voorzichtig in een van de slaapkamers stilletjes het raam gaan openmaken, hij had niks in de gaten… en toen kon ik ongehinderd een hele tijd verder fotograferen. Op een bepaald ogenblik kwam hij zo dicht dat ik begon te denken dat het een tam exemplaar was en dat ie gewoon kontakt met de mensen zocht. Ik ben dan ook naar buiten gegaan maar Phaido schoot als een pijl richting meneer fazant. Die laatste steeg als reactie evenwel meteen, fladder, fladder, bijna loodrecht de lucht in. Ik weet zeker dat Phaido helemaal niks slechts in gedachten had en gewoon vriendelijk wilde snuffelen en kennismaken, maar dat wist meneer fazant niet natuurlijk.
  Enneuuuhhh… dat het gras zo lang staat heeft alleen maar te maken met het feit dat ik bedacht dat lang gras toch veel fijner is om de eitjes in te verstoppen als de klokken komen met Pasen.
  J


  25-03-2014 om 23:58 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (1)
  24-03-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.24 maart Repetitie
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Het komende weekend ga ik enkele dagen fotograferen in schouwburg het Schaliken in Herentals. De jonge danseresjes van dansschool Balance gaan daar de show “Dansen naar de maan en terug” presenteren en dat moet worden vastgelegd. Vandaag hadden ze de eerste repetities in zaal en ik ben er al eens naar toe getrokken om de sfeer op te snuiven en natuurlijk ook om me al een beetje voor te bereiden. Het kan nooit kwaad als je op voorhand weet wat er gaat voorbij komen, waar de beste plekjes zijn, hoe het licht is, welke lenzen je best kunt gebruiken enz. enz… De podiumbelichting was nog helemaal niet goed ingesteld maar toch heb ik al enkele shots gemaakt gewoon om een en ander uit te testen.
  De eerste helft van de show werd vandaag afgewerkt en aanstaande donderdag wordt deel twee aangepakt… met andere deelneemstertjes dus. Toen ik deze opname maakte van wat de grote finale gaat worden bedacht ik dat het dan wel erg druk gaat worden op dat podium als er nog eens zoveel jong geweld bij moet…
  Toen ik de opname thuis bekeek zag ik pas hoe grappig het was dat, in de voorgrond, er massaal gefotografeerd en gefilmd wordt met tablets en smartphones door de aanwezige mamas en papas. Volgend weekend, tijdens de echte voorstelling mag dat niet meer…


  24-03-2014 om 23:57 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  23-03-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.23 maart Zondagavondvriendenclubje
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Dit is niet meteen een foto waarmee ik bij de volgende vergadering van de fotoclub ga vertellen “He jongens en meisjes, nu moet je eens zien welk meesterwerk ik nu bij heb”… Fototechnisch gezien stelt het weinig voor. De opname is gemaakt in een donker café, zonder flits en met een lamp die boven de tafel voor plaatselijke overbelichting zorgde, kortom, moeilijk moeilijk. Het is wel een document dat vertelt hoe het er in ons zondagavondvriendenclubje kan aan toe gaan.
  Niet iedereen van ons gezelschap is elke week present als we ergens in een van de Groot-Kastelse horecazaken wat zitten bij te kletsen tijdens het consumeren van de nodige dranken, al dan niet alcoholisch. Maar soms gebeurt het dat iemand die de ganse dag hard gewerkt heeft, met de catering bij een receptie bijvoorbeeld, onverwacht, een beetje laat toch nog komt binnenvallen met enkele schotels van de heerlijkste hapjes die je je kunt indenken. Vers uit de koelkast, overschot, te optimistisch besteld… dat gooi je toch niet in de vuilnisbak? Dan is het feest natuurlijk.
  Het is eigenlijk altijd feest met ons zondagavondvriendenclubje, maar vandaag was het toch een tikkeltje extra feest.      
  O ja, intimi weten in een oogopslag waar de fotograaf van dienst zat…
  J


  23-03-2014 om 23:55 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (1)
  22-03-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.22 maart Fotomodellen
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  We hebben binnen de fotoclub best wel wat spullen waarmee we een goed geëquipeerde fotostudio kunnen in elkaar knutselen. Minpuntje is wel dat we alles telkens weer moeten opbouwen als we er gebruik van willen maken. Tijdens de vergadering van vorige donderdag hadden we de nodige achtergronden, lampen, softboxen en andere belichtingsapparatuur klaar gezet om tijdens het weekend te gebruiken. We hadden de beschikbare tijd mooi verdeeld en deze namiddag tussen half vier en half zes was het aan mij om mijn gang te gaan.
  Fotomodellen zoeken was niet zo moeilijk, want uiteraard denk je dan aan de kleinkinderen. Die hebben het druk evenwel, zeker in het weekend. Toch vond ik de twee jongste van de jongedames bereid om voor de camera van pake Pol te komen poseren.
  Er is er zelfs eentje bij die haar plechtige communie gaat doen, maar ze had nog geen schoenen die bij haar outfit passen en dus was een shoot voor de communiefotos nog niet opportuun. Ook op die leeftijd hebben de dames al prioriteiten…
  Het werd een sessie met allerlei verkleedpartijen en gevarieerde poses. Het poseertalent van mijn modellen bereikte professionele hoogtes moet ik stellen. De oogst wordt pas tijdens de volgende vergadering van de club becommentarieerd, maar als foto van de dag voor deze blog kon ik toch niet anders dan er nu al eentje uit te pikken. Na afloop van de sessie had ik de dametjes kunnen overtuigen om nog eens samen voor de witte achtergrond te gaan staan, gewoon in de alledaagse kledij. Uit de serie die ik toen maakte koos ik een shot, zo hoef ik niet te kiezen tussen mijn beide onderwerpen…
  J     


  22-03-2014 om 23:57 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  21-03-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.21 maart Spin
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Dit is niet voor mensen met arachnofobie, spinnenangst...
  Eenentwintig maart, de lente begint officieel vandaag en ik was van plan dat feit te gedenken met enkele macrofotos. Ik was dan ook door onze hof aan het dwalen, kruipen, rondneuzen op zoek naar insectjes, bloemetjes of eender welk onderwerp dat de lente kon symboliseren. Nu zijn spinnen niet het eerste waar ik aan denk als ik lentekriebels voel maar toen ik deze joekel in het oog kreeg ging mijn interesse toch meteen die kant uit. Ik had de hoekzoeker op mijn toestel, dus ik kon op mijn buik liggend een goede positie innemen om hem frontaal te fotograferen. Voorlopig bleef hij stil zitten en ik kon dicht genoeg sluipen om ‘m goed in beeld te krijgen. Ik moest snel zijn… Gelukkig had ik de instellingen van de Eos al met de natte vinger voor macro-fotografie aangepast. Diafragmavoorkeuze, f16 en ISO 250 leek mij een goed uitgangspunt. Achteraf gezien had ik beter die ISO op 800 of nog hoger gezet, dat kan de 6D makkelijk aan en dan was mijn sluitertijd korter geweest. Nu kwam ik uit op 1/13 sec. Zonder statief, met de ellebogen op de grond steunend kon ik enkele opnames maken, toen ging ie er van door. Het moet zijn dat ik toch nog een redelijk vaste hand heb, want met zulke lange sluitertijd vind ik de scherpte nog best meevallen.   


  21-03-2014 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  20-03-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.20 maart De Looiendse Bossen
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Een van de fijne kanten van het geocachen is dat je plaatsen ontdekt waar je anders nooit ofte nimmer zou gekomen zijn. Je zoekt op de site gewoon een leuke multicache, leest de beschrijving en de logs van vorige bezoekers en zo kun je je een idee vormen of je het de moeite waard vindt. Vandaag kozen we de wandeling in de Looiendse bossen in Retie als decor waarin we met Phaido een dik uur zouden rondlopen. Dat er in die Looiendse bossen ook nog een plas van redelijke afmetingen was vond niet alleen Phaido leuk, ook de fotograaf kwam hier best aan zijn trekken. Eerst moest ik natuurlijk de nodige hond-in-water fotos maken en daarna de obligate hond-schudt-zich-droog fotos maar uiteindelijk nam ik toch ook even de tijd om de omgeving vast te leggen. Het 16x9 formaat leek mij het best geschikt om deze blik over de plas naar de groenpartijen er achter vast te leggen.


  20-03-2014 om 23:54 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  19-03-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.19 maart De eik
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Voor het geval er nog eens een mooie zonsondergang zou voorbij komen had ik al lang een aantal plekjes in mijn achterhoofd die als decor konden dienen. De eik die ik in de voorbije jaren menigmaal gefotografeerd heb in alle mogelijke seizoenen en weersomstandigheden was een van de locaties waarvan ik vond dat die daar geschikt voor zijn. Ik noem hem liefkozend “mijn eik”… Hij is al diverse keren opgedoken in deze blog en vandaag is het dus weer zo ver.
  Ik was nog redelijk laat gaan wandelen met Phaido en toen ik door het bos terug naar huis kuierde kleurde de lucht steeds maar roder. In het bos heb je natuurlijk weinig weidse uitzichten om dergelijke mooie avondkleuren te vangen en daarom spoedde ik me maar meteen met de fiets naar hetzelfde plekje dat ik al zo vaak had opgezocht: het fietspad tussen de hoge en de lage Rielen. Thuis gekomen met enkele, naar mijn idee, best aardige shots heb ik er toch even COLOR EFEX PRO 4 op losgelaten voor nog iets meer dramatiek. Helemaal waarheidsgetrouw is deze afbeelding dus niet, maar in naam van de kunst eigen ik me bij deze het recht toe lichtelijk te overdrijven qua kleurgebruik. Waar zie je dezer dagen trouwens nog een foto die niet door photoshop, lightroom of een aanverwant programma gehaald is?  


  19-03-2014 om 23:55 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  18-03-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.18 maart Drieling
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Voorjaar, tijd voor gezinsuitbreiding in de schapenfamilies. In menige weide zie je al lammetjes rondhuppelen en ook bij boer Nicolas is er al jong leven. Er lopen er al enkele te grazen tussen de andere hoevebewoners en eerder deze week was er nog een heuse drieling de veestapel komen verrijken.
  Toen we deze avond de kleinkinderen van school waren gaan halen kon Nicolas niet snel genoeg in de stal zijn want er was weer een ooi bij wie het ging gebeuren wist ie. Ik ging er natuurlijk achteraan met de camera. We waren net te laat, of net op tijd, het is maar hoe je het bekijkt. Alweer drie stuks waren net op de wereld gekomen, de bebloede navelstrengen vertelden ons dat het nog niet zo lang geleden gebeurd was en toch stonden de kleine ukjes al, zij het wankel, op vier poten, er was er zelfs al een die de weg naar de papfles gevonden had zag ik. Het was nog niet zo makkelijk om een groepsfoto te maken waar iedereen op stond, want mama kwam steeds weer beschermend tussen haar kroost en die vreemde meneer staan. Uiteindelijk lukte het toch en dit is een plaatje waar ik best gelukkig mee ben, ook al omdat boer Nicolas het mooi vond.


  18-03-2014 om 23:58 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  17-03-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.17 maart Vlechtjes
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Ik ben deze namiddag samen met Phaido nog eens een stuk Kasterlee gaan verkennen waar we nog niet gewandeld hadden. Onze geocache-hobby brengt ons nog steeds, en steeds vaker eigenlijk, naar plekjes waar we het bestaan niet van kenden. De omgeving van de Zandhoef was het decor waarin een collega geocacher een mooie multi-zoektocht had uitgestippeld en de aanwijzingen van onze wandel-GPS volgend genoten we weer volop.  De rust, de natuur, het wandelen op zich en natuurlijk ook de fotomomenten zijn ingredienten die deze jongen helemaal tevreden kunnen stemmen, en voor zover ik het kan inschatten denkt Phaido er ook zo over.
  Ergens in een weide zagen we deze jongedame met vlechtjes in het haar. Ze was erg sociaal want ze kwam me meteen groeten en toen ik haar vroeg of ze even wilde poseren deed ze dat ook zeer geduldig. Op mijn vraag of ze er bezwaar tegen had dat ik haar foto op het internet zou plaatsen schudde ze het hoofd en ik hoef me dan ook geen zorgen te maken omtrent portretrechten of andere mogelijke juridische valkuilen. Deze schoonheid met vlechtjes wordt dus mijn foto van de dag.  


  17-03-2014 om 23:56 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  16-03-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.16 maart Groepsfoto
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Pake Pol en oma, allebei helemaal links in beeld, de zes kleinkinderen en dochter Ilse, de mama van vier stuks van het kleine grut… voeg daarbij de altijd goed poserende Phaido en je krijgt de min of meer voorspelde of laten we zeggen beloofde groepsfoto van ons animatieteam.
  Ook vandaag is dit uiteraard geen foto die ik zelf gemaakt heb, de dank gaat dus weer uit naar schoonbroer Dreeke voor de perfecte timing, compositie en instellingen. Er zijn zo van die dagen dat ik uit tientallen fotos niet weet welke kiezen om als foto van de dag te fungeren. Deze keer was het er maar één… maar dat ie goed zou zijn wist ik wel. Merci Dreeke. Morgen doe ik het weer zelf…


  16-03-2014 om 23:52 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  15-03-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.15 maart Paasdansje
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Ik ben een fervente saunaganger. Transpireren, zweten, ik weet er alles van. Maar elk saunabezoek is  klein bier vergeleken met de tweedaagse klus waar we vandaag aan begonnen zijn. De pakken die we aantrekken om het paasverkoop-evenement van de Aarschotse middenstand te animeren zijn mini-saunas in de overtreffende trap. Ik ben zeer gelukkig dat het weer vandaag plots niet meer zo vroeg-zomers was als de vorige dagen, en even zo gelukkig ben ik met het feit dat mijn pak niet uit waterdicht materiaal vervaardigd  was, want anders was ik zeker verdronken door het transpiratievocht dat ik er in gelaten heb.
  Tijdens dit soort bezigheden kan ik zelf helaas geen camera meesleuren, maar gelukkig is er dan schoonbroer Dreeke aan wie de fotoklus wel toevertrouwd is. Voor een groepsfoto vermoed ik dat we beter tot morgen wachten, vandaag waren immers drie van de kleinkinderen niet present wegens andere verplichtingen. Maar toen ondergetekende in een onbewaakt moment een dansje pleegde met Phaido had de fotograaf van dienst ook zijn vinger op de afdrukknop. Ik vond het resultaat best illustratief voor de sfeer waaraan we onze bijdrage probeerden te leveren.   


  15-03-2014 om 23:52 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  14-03-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.14 maart Mieke met de groene vingers
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Wij kennen Mieke al een hele tijd. We hebben samen ooit plezier gemaakt, gepraat, iets gedronken en nooit hadden we er op gelet of Mieke groene vingers had. Mieke is ook een facebook-vriendin en niets in haar posts of commentaren liet ook maar vermoeden dat wij haar ooit zouden zien met enig tuingereedschap in de handen…
  Toen we in de vooravond Josee’s broer gingen oppikken om samen iets te gaan nuttigen in de Brugwachter hadden we Mieke al gezien langs de baan, we hadden zelfs gewenkt en teken gedaan om ook iets te komen drinken. Maar ze was te druk bezig blijkbaar. Waarmee? Daar hadden we toen nog het raden naar. Tien minuten later reden we er weer voorbij, deze keer in de andere richting en toen zagen we het… Mieke was aan het tuinieren, of toch iets wat er op leek. Ze was het voetpad voor haar woonst aan het fatsoeneren meenden we te zien. Ik stopte langs de weg zo’n 50 m er vandaan en Mieke merkte niet eens dat ik mijn hoofd en de camera met de telelens door het open dak wurmde om een reeks fotos te maken, zo zeer ging ze op in haar bezigheid. Eén keer keek ze recht in mijn richting, maar zelfs toen had ze niks in de gaten. Ik zag wel dat haar bril daar zo maar hing te bengelen, misschien is dat wel de verklaring. Zonder bril zag ze me niet natuurlijk. Wie gaat er nu tuinieren met een bengelende bril rond zijn/haar hals? Ja, Mieke blijkbaar…

  14-03-2014 om 23:50 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  13-03-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.13 maart Brugje
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  We waren eigenlijk van plan vandaag naar de Ardennen te rijden. De wandeling langs de Ninglinspo was al lang een van de items op mijn to-do-lijst. Ik wilde het riviertje en de watervalletjes fotograferen met een lange sluitertijd en ik had daarom ook al de ND- en de grijsverloopfilters in mijn fototas gestopt. In laatste instantie hebben we omwille van het smogalarm en de raadgevingen om het autoverkeer zoveel mogelijk te beperken, millieubewust als we zijn, maar beslist in eigen regio te blijven. Snel hadden we in het Oostmalse gehucht Salphen een aanvaardbaar alternatief gevonden. Dat scheelt toch wel zo’n 300 km uitstoot J.
  Het werd een zeer gesmaakte tocht en op een bepaald ogenblik werd het nog extra leuk, want toen we over een brugje liepen zag ik langs de ene kant een rimpelloos, spiegelend wateroppervlak en aan de andere kant behoorlijk wat stroming en verval… kon ik die filters toch nog gebruiken !!! Ik ben dus de wei in gedoken, ben in een bocht van de rivier, tegenover het brugje, op mijn buik in het gras gaan liggen en eerst ben ik even aan het rekenen gegaan. Met een 2-stops ND filter gecombineerd met een 1 stop grijsverloopfilter - om de lucht iets donkerder te maken – kwam ik bij ISO 100 en diafragma 22 uit op een sluitertijd van 1/3 seconde. Dat leek me net voldoende om de stroming in het water een beetje zachtheid mee te geven en niet zo akelig scherp te bevriezen. Met beide ellebogen stevig op de grond slaagde ik er toch in, met die relatief lange sluitertijd, mijn toestel stabiel te houden en een aanvaardbare scherpte over te houden.
  Er mag dan wel brugje boven deze foto staan, eigenlijk was het me om het water te doen he…


  13-03-2014 om 23:51 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (1)
  12-03-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.12 maart De Noord-Zuid verbinding
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  De nieuwe Noord-Zuid verbinding is ondertussen alweer een halve maand in gebruik en ik vermoed dat er op het ogenblik wel niemand meer zal zijn die niet wil toegeven dat dit een goede zaak is voor alles en iedereen. Zelfs de meest fanatieke activist die ooit geijverd heeft om het project te saboteren zal toch wel de voordelen moeten zien, voordelen voor de natuur, voor de leefbaarheid van Kasterlee, voor de automobilist, voor de economische ontwikkeling van onze regio…, kortom ik zie niet wie nu nog valabele argumenten kan aanhalen om negatieve aspecten te vermelden.
  Ik heb het project van in het begin gevolgd, gefotografeerd en er regelmatig aandacht aan besteed in deze blog. Het landschap is op de tunnel in- en uitgang na weer in zijn oorspronkelijke vorm hersteld. Het is nu aan de natuur om binnen de kortste keren zijn rechten weer te laten gelden. Het ziet er voorlopig nog een beetje kunstmatig uit, maar laten we niet vergeten dat de Hoge Mouw vóór de ingreep ook al grotendeels een zandvlakte was, en strikt genomen zijn dennen niet meteen de meest van oudsher inheemse vegetatie, begroeing waar de groene medemens zo naar streeft.
  Er zullen zich in de toekomst waarschijnlijk nog wel fotomogelijkheden aandienen van op deze plek, maar dan zullen de onderwerpen niet meer over verkeer, bouwwerken en machines gaan. Nog één keer wil ik dus een foto tonen van het voltooide project, de tunnel-ingang aan de noord-zijde, het verkeer dat van Turnhout komt en dat nu niet meer in al zijn drukte dwars door Kasterlee moet, met alle hinder van dien.


  12-03-2014 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  11-03-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.11 maart De Molen van't Veld
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Fotografen hoef ik niet te vertellen wat het blauwe uurtje is. Andere volgers van deze blog behoeven misschien enige uitleg… Na zonsondergang, als het voor onze ogen al erg duister is blijft er nog een tijdje veel blauw in de lucht. Dat zie je pas goed als je met lange sluitertijden gaat fotograferen, zoals op dit plaatje.
  Ik vond al een hele tijd dat ik toe was aan wat afwisseling qua onderwerpen en dus ging ik deze avond rond 8 uur maar weer eens achter mijn toestel aan met nachtfotografie-plannen. Ik had wat mogelijke locaties in mijn achterhoofd en de Molen van’t Veld tussen Geel en Lichtaart was een van de eerste plekken die ik aandeed. In the middle of nowhere heb je daar absoluut geen last van lichtpollutie en het was er dan ook echt wel donker maar met een sluitertijd van 30 seconden, uiteraard vanaf statief, kon ik toch voldoende licht vangen om er een opname van te maken. Ik had eigenlijk de maan ook mee in beeld genomen voor nog wat meer romantiek maar met zulke lange belichting was het resultaat toch enigszins anders dan ik gepland had. De typische stervormige stralen die bij nachtopnames rond lampen en dergelijke plegen te verschijnen kreeg ik nu in het groot te pakken. Ik had daar in photoshop gemakkelijk een mooie heldere gedetailleerde maan in kunnen plakken, maar voor één keer verkoos ik de foto te tonen zoals ie uit de camera kwam. Let trouwens ook op de kleine witte streepjes… dat zijn sterren die tijdens de 30 seconden dat de sluiter openstond al een eind van plaats veranderden door de rotatie van de aarde.      


  11-03-2014 om 23:56 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  10-03-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.10 maart Zonsondergang
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  De smartlap onder de foto onderwerpen… een zonsondergang.
  Ik was zo druk bezig met fietsen, geocachen en fotograferen dat ik de tijd een beetje uit het oog verloren had en ik moest nog een heel eind naar huis. Tandje bijsteken dan maar, hijg, hijg. Onderweg langs het fietspad tussen de lage en de hoge Rielen had ik nog even een stop ingelast om de eik die ik al jaren lang regelmatig fotografeer nog eens te bezoeken. Ik had al volop geprofiteerd van het mooie avondlicht, enkele fotos geschoten, maar de horizon zit op die plaats verborgen achter hoge begroeing en een van de hoodfrolspeelsters om de kompositie te maken die ik in gedachten had kreeg ik er niet te zien. Toen ik verder reed werd het licht steeds maar warmer en uiteindelijk had ik tussen de hoofdingang van het domein en Lichtaart wat meer vrij zicht naar het westen en de zon kon zich niet langer verstoppen. Ze was toen al zo laag dat de helderheid behoorlijk verminderd was. Daar knal tegen in fotograferen leek me best het proberen waard… Zo maar een Kempens landschap met die heerlijke gloed… wie zegt daar dat smartlappen niet mogen?   


  10-03-2014 om 23:51 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  09-03-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.09 maart Moe, moeder, moest
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Het was al een uur of vijf toen we terug in de buurt van onze geparkeerde wagen kwamen, dat zie je ook aan de iets langer wordende schaduwen. Toch waren we rond de middag vertrokken voor een geocache-wandeling in het Rielens Gebroekt. De zoektocht via diverse tussenpunten zette ons evenwel enkele keren op het verkeerde spoor en zo werden de oorspronkelijk geplande 8 km er uiteindelijk ruw geschat zeker wel 12, of 13… of meer. We waren op die plek maar een kleine 3 km van huis, maar waren wij blij dat we toch maar met de auto tot aan het beginpunt van de tocht gereden waren….
  Teveel is trop zegde Vanden Boeynants ooit en dat was zo ongeveer wat ik op een bepaald moment ook dacht. Josee hield zich dapper, Phaido liet de tong tot tussen zijn voorpoten hangen en zelf wilde ik natuurlijk ook niet tonen dat ik “stikkapot” was. Gelukkig had ik toch nog de tegenwoordigheid van geest om te zien dat het avondlicht erg mooi was en zo kon ik mijn lotgenoten vastleggen terwijl ze door de avondzon belicht werden.   


  09-03-2014 om 23:53 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  08-03-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.08 maart De Schepswandeling
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Voor de dagelijkse lichaamsbeweging zijn we vandaag naar Balen getrokken. De Schepswandeling was in 2012 verkozen als wandeling van het jaar en daar wilden wij op deze mooie dag wel eens van proeven. Onze verwachtingen werden niet beschaamd, het werd een zeer afwisselende tocht met riet- en waterpartijen, open velden, weiden, knuppelpad… kortom wij kunnen dit aan collega wandelliefhebbers alleen maar aanbevelen. Dat er zich onderweg ook de nodige fotomogelijkheden aandienden is dan ook niet verwonderlijk. Ik had weer een rijke oogst.
  Bij de keus van deze foto van de dag was het mij eigenlijk te doen om het mooie licht dat op de pluizige rietstengels viel. Dat ik om dat te vangen pal tegen de zon in moest fotograferen was wel een uitdaging, maar het dynamisch bereik van de 6D en de gecombineerde mogelijkheden van fotograferen in RAW en het gebruik van de filters van Nik software zorgden er toch voor dat ik het resultaat dat ik voor ogen had ook uit de bewerking kon puren.
  Voor de geïnteresseerden de gegevens: f 9, ISO 400, 1/1250 op 24 mm. Ik had een 2 stops verloopfilter schuin voor de lens gemonteerd om het licht in de hoek met de zon een beetje te dimmen en daardoor moest ik in de nabewerking het riet daaronder ook weer wat ophelderen met Viveza. Al bij al is dit ongeveer wat ik wilde vastleggen.
  Meer op mijn facebookpagina…    


  08-03-2014 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
  >> Reageer (0)


  Archief per week
 • 12/06-18/06 2017
 • 05/06-11/06 2017
 • 29/05-04/06 2017
 • 22/05-28/05 2017
 • 15/05-21/05 2017
 • 08/05-14/05 2017
 • 01/05-07/05 2017
 • 24/04-30/04 2017
 • 17/04-23/04 2017
 • 10/04-16/04 2017
 • 03/04-09/04 2017
 • 27/03-02/04 2017
 • 20/03-26/03 2017
 • 13/03-19/03 2017
 • 06/03-12/03 2017
 • 27/02-05/03 2017
 • 20/02-26/02 2017
 • 13/02-19/02 2017
 • 06/02-12/02 2017
 • 30/01-05/02 2017
 • 23/01-29/01 2017
 • 16/01-22/01 2017
 • 09/01-15/01 2017
 • 02/01-08/01 2017
 • 25/12-31/12 2017
 • 19/12-25/12 2016
 • 12/12-18/12 2016
 • 05/12-11/12 2016
 • 28/11-04/12 2016
 • 21/11-27/11 2016
 • 14/11-20/11 2016
 • 07/11-13/11 2016
 • 31/10-06/11 2016
 • 24/10-30/10 2016
 • 17/10-23/10 2016
 • 10/10-16/10 2016
 • 03/10-09/10 2016
 • 26/09-02/10 2016
 • 19/09-25/09 2016
 • 12/09-18/09 2016
 • 05/09-11/09 2016
 • 29/08-04/09 2016
 • 22/08-28/08 2016
 • 15/08-21/08 2016
 • 08/08-14/08 2016
 • 01/08-07/08 2016
 • 25/07-31/07 2016
 • 18/07-24/07 2016
 • 11/07-17/07 2016
 • 04/07-10/07 2016
 • 27/06-03/07 2016
 • 20/06-26/06 2016
 • 13/06-19/06 2016
 • 06/06-12/06 2016
 • 30/05-05/06 2016
 • 23/05-29/05 2016
 • 16/05-22/05 2016
 • 09/05-15/05 2016
 • 02/05-08/05 2016
 • 25/04-01/05 2016
 • 18/04-24/04 2016
 • 11/04-17/04 2016
 • 04/04-10/04 2016
 • 28/03-03/04 2016
 • 21/03-27/03 2016
 • 14/03-20/03 2016
 • 07/03-13/03 2016
 • 29/02-06/03 2016
 • 22/02-28/02 2016
 • 15/02-21/02 2016
 • 08/02-14/02 2016
 • 01/02-07/02 2016
 • 25/01-31/01 2016
 • 18/01-24/01 2016
 • 11/01-17/01 2016
 • 04/01-10/01 2016
 • 28/12-03/01 2021
 • 21/12-27/12 2015
 • 14/12-20/12 2015
 • 07/12-13/12 2015
 • 30/11-06/12 2015
 • 23/11-29/11 2015
 • 16/11-22/11 2015
 • 09/11-15/11 2015
 • 02/11-08/11 2015
 • 26/10-01/11 2015
 • 19/10-25/10 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 05/10-11/10 2015
 • 28/09-04/10 2015
 • 21/09-27/09 2015
 • 14/09-20/09 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 31/08-06/09 2015
 • 24/08-30/08 2015
 • 17/08-23/08 2015
 • 10/08-16/08 2015
 • 03/08-09/08 2015
 • 27/07-02/08 2015
 • 20/07-26/07 2015
 • 13/07-19/07 2015
 • 06/07-12/07 2015
 • 29/06-05/07 2015
 • 22/06-28/06 2015
 • 15/06-21/06 2015
 • 08/06-14/06 2015
 • 01/06-07/06 2015
 • 25/05-31/05 2015
 • 18/05-24/05 2015
 • 11/05-17/05 2015
 • 04/05-10/05 2015
 • 27/04-03/05 2015
 • 20/04-26/04 2015
 • 13/04-19/04 2015
 • 06/04-12/04 2015
 • 30/03-05/04 2015
 • 23/03-29/03 2015
 • 16/03-22/03 2015
 • 09/03-15/03 2015
 • 02/03-08/03 2015
 • 23/02-01/03 2015
 • 16/02-22/02 2015
 • 09/02-15/02 2015
 • 02/02-08/02 2015
 • 26/01-01/02 2015
 • 19/01-25/01 2015
 • 12/01-18/01 2015
 • 05/01-11/01 2015
 • 29/12-04/01 2015
 • 22/12-28/12 2014
 • 15/12-21/12 2014
 • 08/12-14/12 2014
 • 01/12-07/12 2014
 • 24/11-30/11 2014
 • 17/11-23/11 2014
 • 10/11-16/11 2014
 • 03/11-09/11 2014
 • 27/10-02/11 2014
 • 20/10-26/10 2014
 • 13/10-19/10 2014
 • 06/10-12/10 2014
 • 29/09-05/10 2014
 • 22/09-28/09 2014
 • 15/09-21/09 2014
 • 08/09-14/09 2014
 • 01/09-07/09 2014
 • 25/08-31/08 2014
 • 18/08-24/08 2014
 • 11/08-17/08 2014
 • 04/08-10/08 2014
 • 28/07-03/08 2014
 • 21/07-27/07 2014
 • 14/07-20/07 2014
 • 07/07-13/07 2014
 • 30/06-06/07 2014
 • 23/06-29/06 2014
 • 16/06-22/06 2014
 • 09/06-15/06 2014
 • 02/06-08/06 2014
 • 26/05-01/06 2014
 • 19/05-25/05 2014
 • 12/05-18/05 2014
 • 05/05-11/05 2014
 • 28/04-04/05 2014
 • 21/04-27/04 2014
 • 14/04-20/04 2014
 • 07/04-13/04 2014
 • 31/03-06/04 2014
 • 24/03-30/03 2014
 • 17/03-23/03 2014
 • 10/03-16/03 2014
 • 03/03-09/03 2014
 • 24/02-02/03 2014
 • 17/02-23/02 2014
 • 10/02-16/02 2014
 • 03/02-09/02 2014
 • 27/01-02/02 2014
 • 20/01-26/01 2014
 • 13/01-19/01 2014
 • 06/01-12/01 2014
 • 30/12-05/01 2014
 • 23/12-29/12 2013
 • 16/12-22/12 2013
 • 09/12-15/12 2013
 • 02/12-08/12 2013
 • 25/11-01/12 2013
 • 18/11-24/11 2013
 • 11/11-17/11 2013
 • 04/11-10/11 2013
 • 28/10-03/11 2013
 • 21/10-27/10 2013
 • 14/10-20/10 2013
 • 07/10-13/10 2013
 • 30/09-06/10 2013
 • 23/09-29/09 2013
 • 16/09-22/09 2013
 • 09/09-15/09 2013
 • 02/09-08/09 2013
 • 26/08-01/09 2013
 • 19/08-25/08 2013
 • 12/08-18/08 2013
 • 05/08-11/08 2013
 • 29/07-04/08 2013
 • 22/07-28/07 2013
 • 15/07-21/07 2013
 • 08/07-14/07 2013
 • 01/07-07/07 2013
 • 24/06-30/06 2013
 • 17/06-23/06 2013
 • 10/06-16/06 2013
 • 03/06-09/06 2013
 • 27/05-02/06 2013
 • 20/05-26/05 2013
 • 13/05-19/05 2013
 • 06/05-12/05 2013
 • 29/04-05/05 2013
 • 22/04-28/04 2013
 • 15/04-21/04 2013
 • 08/04-14/04 2013
 • 01/04-07/04 2013
 • 25/03-31/03 2013
 • 18/03-24/03 2013
 • 11/03-17/03 2013
 • 04/03-10/03 2013
 • 25/02-03/03 2013
 • 18/02-24/02 2013
 • 11/02-17/02 2013
 • 04/02-10/02 2013
 • 28/01-03/02 2013
 • 21/01-27/01 2013
 • 14/01-20/01 2013
 • 07/01-13/01 2013
 • 31/12-06/01 2013

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!