Smelt de boter in een kookpot en voeg er de suiker en de melk bij. Breng onder voortdurend kloppen lichtjes aan de kook en laat enigzins afkoelen. Meng de bloem met de bakpoeder en de vanillesuiker en meng er het suikermengsel onder. Zet alles goed door elkaar tot een glad deeg. Klop de eierdooiers goed los en meng ze onder het deeg. Klop de eiwitten stijf en meng ze eronder. Laat het deeg een paar uur rusten.
Maak het wafelijzer heet en beboter het lichtjes. Leg met een koffielepel 4 hoopjes per dubbel wafelijzer. Bak het deeg tot goudbruine wafels. Laat ze uitdampen en afkoelen op een taartrooster.
wat heb je nodig voor 1 kleine taart (voor 4 personen)?
voor de taart
150 g pure chocolade
3 eieren
100 g suiker
75 g boter
75 g bloem
1/2 zakje bakpoeder
zout
voor het chocoladeglazuur
150 g chocolade
1 dl room
hoe maak je het
verwarm de oven op 180 °c.
neem een kookpot en een inox kom die erop past.
zet de kookpot met een beetje water op en matig vuur . als je de kom op de kookpot zet, mag ze het water niet raken
breek de chocolade in kleine stukjes en doe ze in de inox kom
door het warme water zal de chocolade smelten
roer de shocolade helemaal glad
haat het kommetje voorzichtig uit de pan.
scheid ondertussen de eieren.
doe de eierdooiers in een kom met de suiker en klop ze met een elektrisch klopper
roer de boter, de bloem , het bakpoeder en de gesmolte chocolade eronder
doe de eiwitten in een mengkom met een snuifje zout en klop ze op met de elektrische klopper.
schep ze voorzichtig onder het deeg
neem een springvorm en wrijf de bodem en de randen in met een klontje boter. zorg ervoor dat je geen plek vergeet
zeef wat bloem in de vorm en beweeg met de vorm zodat de bloem aan de boter blijft kleven. houd de vorm een beetje schuin en draai hem rond terwijl je zachtjes op de vorm klopt, zo komt de bloem overal
giet het beslag in de vorm en zet 40 minuten in een taartrooster
neem de taart uit de oven en laat afkoel op een taartrooster
maak ondertussen het glazuur
smelt de chocolade au bain-marie en roer de room eronder met een klopper tot je een glad glazuur hebt
neem de taart uit de vormen zet ze op het taartenrooster op een kom
- 250 g bloem - 1 theelepel bakpoeder - 120 g suiker - 60 g havervlokken - 200 gram malse boter - 1 ei - 100 g donkere chocolade - 1 vanillestokje
bereiding:
Zorg ervoor dat je de boter op tijd uit de koelkast haalt. De chef gebruikt ze in dit recept op kamertemperatuur.
Doe de bloem, het bakpoeder, de suiker en de haver in de mengbeker van de keukenmachine. Zorg ervoor dat je allle ingrediënten voor het deeg goed afweegt.
Plaats het hulpstuk voor deeg en beslagin de keukenmachine en meng alle ingrediëten op een lage snelheid.
Snij de malse boter in stukjes en voeg die één voor één toe aan de droge ingrediënten. Doe ook het ei in de pot met beslag.
Snij eventueel een vanillestokje overlangs en schraap de zaadjes uit de peul. Voeg de vanillezaadjes toe aan het beslag.
Laat de machine even op hogere snelheid draaien, tot dat je een egaal vast koekjesdeeg krijgt.
Breek de chocolade en hak ze in stukjes met een mes. Zorg ervoor dat de chocolade niet al te fijn gehakt is. De stukjes chocolade in zo'n ccokie moeten groot genoeg zijn.
Voeg de chocolade bij het deeg en laat de machine alles mengen.
Leg een vel vershoutfolie op je werkblad en schep het deeg erop. Verpak de homp deeg in de folie en laat deze een halfuurtje rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Neem een bakplaat en leg daarop een vel bakpapier of een siliconenmatje.
Rol balletjes van het deeg met een diameter van 3 à 4 cm. Schik ze op de bakplaat met voldoende ruimte ertussen.
Druk alle balletjes plat tot een reeks koekjes die precies even groot zijn.
Bak de koekejes 20 min lang in de oven van 175 graden. Let op: de baktijd kan afhankelijk zijn van het type oven. Controleer dus regelmatig even het resultaat.
Ingrediënten Gehaktballen 250 gram kalfsgehakt of rundergehakt een halve ui, heel fijngesnipperd eventueel een fijngesnipperd plakje pancetta 1 eetlepel fijngehakte verse tuinkruiden (peterselie, tijm, rozemarijn, oregano), of 1 theelepel gedroogde 1 eetlepel geraspte Parmezaan peper en zout naar smaak 1 ei 2 verkruimelde witte boterhammen zonder korst Tomatensaus een halve ui, gesnipperd 700 gram tomaten, ontveld en fijngesneden, of een blikje tomatenstukjes op sap 1 eetlepel tomatenpuree zwarte peper uit de molen En 2 eetlepels gewone olijfolie enkele blaadjes basilicum eventueel geraspte Parmezaan
Voorbereiding
Meng alle ingrediënten voor de gehaktballen. Rol balletjes ter grootte van een kleine golfbal.
Bereiding Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem. Braad de balletjes aan alle kanten aan, laat ze dan onder regelmatig keren vijf tot tien minuten (afhankelijk van hoe groot je ze hebt gemaakt) met de deksel op de pan garen. Vis de balletjes met een schuimspaan uit de pan. Fruit dan de gesnipperde ui in de achtergebleven olie tot glazig. Doe dan de tomaten en tomatenpuree erbij. Laat op laag vuur vijf minuten sudderen, strooi peper in de saus, doe dan de gehaktballetjes erbij. Laat de pan nog een kwartier tot half uur op laag vuur staan. Tot dit punt kan je alles voorbereiden, het gerecht is makkelijk op te warmen. Doe de basilicum pas vlak voor het opdienen door de saus, want die mag niet meekoken.
Serveren Geef bij deze Italiaanse gehaktballetjes pasta. Spaghetti of macaroni, is allemaal prima. Of je geraspte kaas hierbij serveert, moet je zelf weten. Ik vind het niet nodig, maar het is natuurlijk wel lekker
ingrediënten 500g rijpe aardbeien 250g natuuryoghurt 1 eetlepel honing 4 blaadjes verse munt of basilicum een snuffje zout en vers gemalen zwarte peper 4 ijsblokjes
bereiding: 1.Verwijder met je vingers de groene kroontjes van de aardbeien of snij ze weg met een klein scherp mesje doe het fruit in de blender en voeg de yoghurt ,honing en munt of basilicum toe breng verder op smaak met een snufje zout en drie draaien van de pepermolen 2.VRAAG HULP AAN EEN VOLWASSENE om het mengsel te mixen tot je een dikke moes krijgt proef en voeg naar eigen smaak voeg wat honing peper of zout toe de soep mag in principe niet een te zoete smaak hebben 3.Als je de soep direct opeet roer je er de ijsblokjes bij en dien ze op in een gekoeld kommetje met een blaadje munt of basilicum bovenop als versiering. 4.Je kan de soep ook een nachtje in een goed gesloten fles bewaren in de koelkast.
Ingrediënten voor Gentse waterzooi : 1 braadkip van 1 kilogram 1 dikke ui 4 preien 3 wortels ½ witte selder 1 kruidentuiltje (1 laurierblad, 2 peterseliestengels, 1 takje tijm of 1 koffielepel tijm) 30 gram boter 40 gram bloem 2½ deciliter room peper en zout 1 eetlepel gehakte peterselie enkele druppels citroensap gekookte aardappelen Bereidingswijze voor Gentse waterzooi: Was de kip, leg ze in een kookpot en zet ze onder water. Voeg er de gesnipperde ui, het preigroen, de selderblaadjes en peper en zout aan toe (bewaar de selderstengels als garnituur). Breng aan de kook en voeg het kruidentuiltje toe. Laat de kip in ongeveer 30 minuten zachtjes gaar sudderen. Haal de kip uit de kookpot, zeef het vocht door een puntzeef en laat dit nogmaals goed inkoken, zodat u nog 1½ liter overhoudt. Versnijd de kip in bouten en wit- of borstgedeelte. Verwijder het vel en houd het kippevlees warm. Reinig de wortels, het preiwit en de seldertakjes en snijd ze in juliënne of staafjes. Stoof de wortel en de selderreepjes in een weinig vocht en voeg er na 3 minuten de prei aan toe. Laat dit alles nog enkele minuten samen krokant gaar stoven.Houd alles warm. Smelt voor de roux 30 gram boter en roer er de bloem door. Giet er de ingekookte gevogeltebouillon op en breng even aan de kook. Giet de room erbij en ga na of het geheel voldoende is gekruid.Kruid eventueel bij met peper en zout. Werk de gevogelte-veloutésaus met enkele druppels citroensap af. Voeg als afwerking zowel de kip als de groenten bij de veloutésaus. Laat nog even opkoken en serveer warm (strooi er net voor het opdienen versgehakte peterselie over). Presentatie: Het wordt opgediend in diepe borden, met een lepel voor de bouillon en een mes en vork voor de kip en de groenten.
Giet de couscous (griesmeelkorrels) in een schaal en schenk er het grootste deel van de warme groentenbouillon over. Laat de couscous wellen (het vocht absorberen). Proef na enkele minuten en voeg indien nodig nog wat bouillon toe. De korrels moeten zacht en beetgaar zijn.
Neem een ruime schaal, en rasp hierin de verse wortelen fijn. Voeg er dan de rozijnen aan toe.
Giet de amandelschilfers in een ovenvast schaaltje en plaats het enkele minuten onder de grill. Controleer regelmatig, zodat de nootjes niet verbranden.
Spoel de peterselie, de koriander en de munt. Snipper de verse kruiden fijn (de steeltjes van de peterselie en de koriander kan je mee fijnsnijden, als je dat wil).
Meng de kruiden en de couscous in de schaal met wortel. Verbrokkel de gezwollen couscous, zodat er een geen klompen griesmeel in de salade terecht komen.
de honingdressing:
Neem een schaaltje en meng hierin de honing, een scheutje azijn, en de mosterd. Voeg ook de notenolie en de sesamolie toe. (Doe voorzichtig met sesamolie, want deze olie heeft een zeer sterk aroma.)
Meng de vinaigrette met een garde. De honing zal zorgen voor een lichte binding. Breng het sausje op smaak met wat zout en peper van de molen.
de afwerking:
Schenk de vinaigrette over de wortelsalade, en meng alles goed. Kruid indien nodig met wat extra peper en zout.
Verkruimel de amandelschilfers een beetje en strooi ze over de schaal met wortelsalade.