Groepswerk
  • De webquest
  • Inhoud blog
  • chocoladetaart met marsepein
  • groentemuffins
  • kinder cairpirinha
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    planeet aarde op je bord
    De meest smakelijke blog van Vlaanderen
    15-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Luikse wafels

    Indriënten 

    ° 500 gram bloem

    °1/2 bakje bakpoeder

    °375 gram goede boter

    °375 gram suiker

    °5 pakjes vanillesuiker

    °5 eierdooiers

    °5 eiwitten

    °1/2 kop melk

    Bereiding

    Smelt de boter in een kookpot en voeg er de suiker en de melk bij. Breng onder voortdurend kloppen lichtjes aan de kook en laat enigzins afkoelen. Meng de bloem met de bakpoeder en de vanillesuiker en meng er het suikermengsel onder. Zet alles goed door elkaar  tot een glad deeg. Klop de eierdooiers goed los en meng ze onder het deeg. Klop de eiwitten stijf en meng ze eronder.  Laat het deeg een paar uur rusten.



    Maak het wafelijzer heet en beboter het lichtjes. Leg met een  koffielepel 4 hoopjes per dubbel wafelijzer. Bak het deeg tot goudbruine wafels. Laat ze uitdampen en afkoelen op een taartrooster.


    Smakelijk !!!


    15-06-2012 om 22:20 geschreven door planeet aarde op je bord  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Luikse Wafels : Mmmmm....

    15-06-2012 om 21:16 geschreven door planeet aarde op je bord  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.chocoladetaart met marsepein
    Very Happywat heb je nodig voor 1 kleine taart  (voor 4 personen)?Very Happy

    Shocked  voor de taart  Shocked
    • 150 g pure chocolade
    • 3 eieren
    • 100 g suiker
    • 75 g boter
    • 75 g bloem
    • 1/2 zakje bakpoeder
    • zout

    voor het chocoladeglazuur 

    •  150 g chocolade
    •  1 dl room

    hoe maak je het
    1. verwarm de oven op 180 °c.
    2. neem een kookpot en een inox kom die erop past.
    3. zet de kookpot met een beetje water op en matig vuur . als je de kom op de kookpot zet, mag ze het water niet raken
    4. breek de chocolade in kleine stukjes en doe ze in de inox kom
    5. door het warme water zal de chocolade smelten
    6. roer de shocolade helemaal glad
    7. haat het kommetje voorzichtig uit de pan.
    8. scheid ondertussen de eieren.
    9. doe de eierdooiers in een kom met de suiker en klop ze met een elektrisch klopper
    10. roer de boter, de bloem , het bakpoeder en de gesmolte chocolade eronder
    11. doe de eiwitten in een mengkom met een snuifje zout en klop ze op met de elektrische klopper.
    12. schep ze voorzichtig onder het deeg
    13. neem een springvorm en wrijf de bodem en de randen in met een klontje boter. zorg ervoor dat je geen plek vergeet
    14. zeef wat bloem in de vorm en beweeg met de vorm zodat de bloem aan de boter blijft kleven. houd de vorm een beetje schuin en draai hem rond terwijl je zachtjes op de vorm klopt, zo komt de bloem overal
    15. giet het beslag in de vorm en zet 40 minuten in een taartrooster
    16. neem de taart uit de oven en laat afkoel op een taartrooster
    17. maak ondertussen het glazuur 
    18. smelt de chocolade au bain-marie en roer de room eronder met een klopper tot je een glad glazuur hebt
    19. neem de taart uit de vormen zet ze op het taartenrooster op een kom 























































    15-06-2012 om 15:01 geschreven door planeet aarde op je bord  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.groentemuffins
    wat heb je 4 hongerige montjes 
    •  1 courgette
    • 1 sjalotje
    • 3 eetlepels olijfolie 
    • 100 g boter 
    • 1 bolletje motzarella
    • 175 g zelfrijzende bloem
    • 3 eieren 
    • 1 eetlepel tomaatenpuree
    • 7 eetlepels melk
    • 30 g gemalen parmezaanse kaas
    • nootmuskaat
    • peper en zout
    Questionhoe maak je het Question
    1. was de courgette 
    2. neem een aardappel mesje . snij dan de courgette in kliene stukjes 
    3. pel de sjalot . snij ze in kleine stukjes.
    4. doe 1 eetlepel in de pan .en zet de pan op magtig  vuur .
    5. doe de sjalot op het vuur en wacht 1 min .
    6. doe de courgette in de pan en wacht 10 min .
    7. neem van het vuur .
    8. doe de boter in een steel pannetje op een zacht vuurtje wacht tot het gsmolten isExclamation  
    9. verwarm de oven op tot 200°C
    10. neem een mes en snij de de motzarrella in stukkjes .
    11. neem een kom en zet de bloem in de kom 
    12. breek de eieren in de kom .
    13. neem een klopper en roer de bloem en de eieren tot een glad beslag .
    14. doe ook de rest van de olie , de tomaatenpuree , de melk , en de gesmolten boter in de kom en roer glad met de klopper .
    15. doe de motzarrella kaas in de kom . kruit met nooten muskaat , peper, zout 
    16. schep de courgette bij het beslag . meng met een vork of lepel   
    17. neem een muffinbakvorm vul die met cacke papiertjes neem een lepel en schep wat beslach in elk kuiltje van de muffin schep ze ongeveer 3/4 vol
    18. zet de mufin bak vorm in de oven voor 20 min . 
    van margot 

    15-06-2012 om 15:00 geschreven door planeet aarde op je bord  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kinder cairpirinha
    Winkkinder cairpirinhaWink

    Very HappySmileSadSurprisedShockedConfusedCoolLaughingMadRazzEmbarassedCrying or Very sadEvil or Very MadTwisted EvilRolling EyesWinkExclamationQuestionIdeaArrow

    ingrediënten:
    *glas
    *biologische gekweekte limoenen
    *ijs
    *cola naar keuze(light,zero,.....
    *munt 
    *lepel
    *rietje

    Very HappySmileSadSurprisedShockedConfusedCoolLaughingMadRazzEmbarassedCrying or Very sadEvil or Very MadTwisted EvilRolling EyesWinkExclamationQuestionIdeaArrow

    bereiden:
    Snij de limoenen in stukjes.
    Plet ze samen met de munt
    .Doe er ijs erbij.
    Giet u cola naar keuze erbij.
    Roer het met de lepel.
    En doe er een rietje bij. 


    Coolvan Simon VandendaeleCool

    15-06-2012 om 14:18 geschreven door planeet aarde op je bord  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    CHOCOLADE CHIP COOKIE''s
    ingedienten (voor 4 personen):

    - 250 g bloem
    - 1 theelepel bakpoeder
    - 120 g suiker
    - 60 g havervlokken
    - 200 gram malse boter
    - 1 ei
    - 100 g donkere chocolade
    - 1 vanillestokje



    bereiding:

    Zorg ervoor dat je de boter op tijd uit de koelkast haalt.
     De chef gebruikt ze in dit recept op kamertemperatuur.

    Doe de bloem, het bakpoeder, de suiker en de haver in de mengbeker van de keukenmachine.
    Zorg ervoor dat je allle ingrediënten voor het deeg goed afweegt.

    Plaats het hulpstuk voor deeg en beslagin de keukenmachine en meng alle ingrediëten op een lage snelheid.

    Snij de malse boter in stukjes en voeg die één voor één toe aan de droge ingrediënten.
    Doe ook het ei in de pot met beslag.

    Snij eventueel een vanillestokje overlangs en schraap de zaadjes uit de peul.
    Voeg de vanillezaadjes toe aan het beslag.

    Laat de machine even op hogere snelheid draaien, tot dat je een egaal vast koekjesdeeg krijgt.

    Breek de chocolade en hak ze in stukjes met een mes.
    Zorg ervoor dat de chocolade niet al te fijn gehakt is.
    De stukjes chocolade in zo'n ccokie moeten groot genoeg zijn.

    Voeg de chocolade bij het deeg en laat de machine alles mengen.

    Leg een vel vershoutfolie op je werkblad en schep het deeg erop.
    Verpak de homp deeg in de folie en laat deze een halfuurtje rusten in de koelkast.

    Verwarm de oven voor op 175 graden.

    Neem een bakplaat en leg daarop een vel bakpapier of een siliconenmatje.

    Rol balletjes van het deeg met een diameter van 3 à 4 cm.
    Schik ze op de bakplaat met voldoende ruimte ertussen.

    Druk alle balletjes plat  tot een reeks koekjes die precies even groot zijn.

    Bak de koekejes 20 min lang in de oven van 175 graden.
    Let op: de baktijd kan afhankelijk zijn van het type oven.
    Controleer dus regelmatig even het resultaat.

    SMAKELIJK!!!!



    Loïse 

      






    15-06-2012 om 14:14 geschreven door planeet aarde op je bord  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.italiaanse balletjes in tomaaten saus

    Ingrediënten
    Gehaktballen
    250 gram kalfsgehakt of rundergehakt
    een halve ui, heel fijngesnipperd
    eventueel een fijngesnipperd plakje pancetta
    1 eetlepel fijngehakte verse tuinkruiden (peterselie, tijm, rozemarijn, oregano), of 1 theelepel gedroogde
    1 eetlepel geraspte Parmezaan
    peper en zout naar smaak
    1 ei
    2 verkruimelde witte boterhammen zonder korst
    Tomatensaus
    een halve ui, gesnipperd
    700 gram tomaten, ontveld en fijngesneden, of een blikje tomatenstukjes op sap
    1 eetlepel tomatenpuree
    zwarte peper uit de molen
    En
    2 eetlepels gewone olijfolie
    enkele blaadjes basilicum
    eventueel geraspte Parmezaan

    Voorbereiding

    Meng alle ingrediënten voor de gehaktballen. Rol balletjes ter grootte van een kleine golfbal.

    Bereiding
    Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem. Braad de balletjes aan alle kanten aan, laat ze dan onder regelmatig keren vijf tot tien minuten (afhankelijk van hoe groot je ze hebt gemaakt) met de deksel op de pan garen. Vis de balletjes met een schuimspaan uit de pan. Fruit dan de gesnipperde ui in de achtergebleven olie tot glazig. Doe dan de tomaten en tomatenpuree erbij. Laat op laag vuur vijf minuten sudderen, strooi peper in de saus, doe dan de gehaktballetjes erbij. Laat de pan nog een kwartier tot half uur op laag vuur staan. 
    Tot dit punt kan je alles voorbereiden, het gerecht is makkelijk op te warmen. Doe de basilicum pas vlak voor het opdienen door de saus, want die mag niet meekoken.

    Serveren
    Geef bij deze Italiaanse gehaktballetjes pasta. Spaghetti of macaroni, is allemaal prima. Of je geraspte kaas hierbij serveert, moet je zelf weten. Ik vind het niet nodig, maar het is natuurlijk wel lekker



    silke


    15-06-2012 om 13:46 geschreven door planeet aarde op je bord  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.fris aardbeisoepje
    ingrediënten
    500g rijpe aardbeien
    250g natuuryoghurt
    1 eetlepel honing
    4 blaadjes verse munt of basilicum
    een snuffje zout en vers gemalen zwarte peper
    4 ijsblokjes

    bereiding:
    1.Verwijder met je vingers de groene kroontjes van de aardbeien of snij ze weg met een klein scherp mesje doe het fruit in de blender en voeg de yoghurt ,honing en munt of basilicum toe breng verder op smaak met een snufje zout en drie draaien van de pepermolen
    2.VRAAG HULP AAN EEN VOLWASSENE om het mengsel te mixen tot je een dikke moes krijgt proef en voeg naar eigen smaak voeg wat honing peper of zout toe de soep mag in principe niet een te zoete smaak hebben
    3.Als je de soep direct opeet roer je er de ijsblokjes bij en dien ze op in een gekoeld kommetje met een blaadje munt of basilicum bovenop als versiering.
    4.Je kan de soep ook een nachtje in een goed gesloten fles bewaren in de koelkast.

    smakelijk


    Van Pauline Claeys =)

    15-06-2012 om 13:41 geschreven door planeet aarde op je bord  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.genste waterzooi

    Gentse WaterzooiExclamation


    Ingrediënten voor Gentse waterzooi :
    1 braadkip van 1 kilogram 1 dikke ui 4 preien 3 wortels ½ witte selder 1 kruidentuiltje (1 laurierblad, 2 peterseliestengels, 1 takje tijm of 1 koffielepel tijm) 30 gram boter 40 gram bloem 2½ deciliter room peper en zout 1 eetlepel gehakte peterselie enkele druppels citroensap gekookte aardappelen 
    Bereidingswijze voor Gentse waterzooi:
    Was de kip, leg ze in een kookpot en zet ze onder water. 
    Voeg er de gesnipperde ui, het preigroen, de selderblaadjes en peper en zout aan toe (bewaar de selderstengels als garnituur). 
    Breng aan de kook en voeg het kruidentuiltje toe. 
    Laat de kip in ongeveer 30 minuten zachtjes gaar sudderen. 
    Haal de kip uit de kookpot, zeef het vocht door een puntzeef en laat dit nogmaals goed inkoken, zodat u nog 1½ liter overhoudt. 
    Versnijd de kip in bouten en wit- of borstgedeelte. 
    Verwijder het vel en houd het kippevlees warm. 
    Reinig de wortels, het preiwit en de seldertakjes en snijd ze in juliënne of staafjes. 
    Stoof de wortel en de selderreepjes in een weinig vocht en voeg er na 3 minuten de prei aan toe.
    Laat dit alles nog enkele minuten samen krokant gaar stoven.Houd alles warm. 
    Smelt voor de roux 30 gram boter en roer er de bloem door. 
    Giet er de ingekookte gevogeltebouillon op en breng even aan de kook. 
    Giet de room erbij en ga na of het geheel voldoende is gekruid.Kruid eventueel bij met peper en zout. 
    Werk de gevogelte-veloutésaus met enkele druppels citroensap af. 
    Voeg als afwerking zowel de kip als de groenten bij de veloutésaus. 
    Laat nog even opkoken en serveer warm (strooi er net voor het opdienen versgehakte peterselie over). 
    Presentatie: 
    Het wordt opgediend in diepe borden, met een lepel voor de bouillon en een mes en vork voor de kip en de groenten.




    sameklijk eten 


    silke loontiens

    15-06-2012 om 13:40 geschreven door planeet aarde op je bord  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.couscous recept van Jeroen Meus

    ingrediënten

    de wortelsalade:

    • 250 g couscous
    • 6 wortels
    • 1 bussel peterselie
    • 1 bussel koriander
    • 1 bussel munt
    • 3 dl groentebouillon
    • 50 g rozijnen
    • 50 g amandelschilfers

    de honingdressing:

    • 3 eetlepels honing
    • 1 eetlepel (scherpe) mosterd
    • 1 scheutje (rode) wijnazijn
    • 1 eetlepel notenolie
    • 1 scheutje sesamolie

    bereiding

    de wortelsalade:

    • Voor dit gerecht heb je (warme) groentebouillon nodig.
       
    • Giet de couscous (griesmeelkorrels) in een schaal en schenk er het grootste deel van de warme groentenbouillon over. Laat de couscous wellen (het vocht absorberen). Proef na enkele minuten en voeg indien nodig nog wat bouillon toe. De korrels moeten zacht en beetgaar zijn.
       
    • Neem een ruime schaal, en rasp hierin de verse wortelen fijn. Voeg er dan de rozijnen aan toe.
       
    • Giet de amandelschilfers in een ovenvast schaaltje en plaats het enkele minuten onder de grill. Controleer regelmatig, zodat de nootjes niet verbranden.
       
    • Spoel de peterselie, de koriander en de munt. Snipper de verse kruiden fijn (de steeltjes van de peterselie en de koriander kan je mee fijnsnijden, als je dat wil).
       
    • Meng de kruiden en de couscous in de schaal met wortel. Verbrokkel de gezwollen couscous, zodat er een geen klompen griesmeel in de salade terecht komen.

    de honingdressing:

    • Neem een schaaltje en meng hierin de honing, een scheutje azijn, en de mosterd. Voeg ook de notenolie en de sesamolie toe. (Doe voorzichtig met sesamolie, want deze olie heeft een zeer sterk aroma.)
       
    • Meng de vinaigrette met een garde. De honing zal zorgen voor een lichte binding. Breng het sausje op smaak met wat zout en peper van de molen.

    de afwerking:

    • Schenk de vinaigrette over de wortelsalade, en meng alles goed. Kruid indien nodig met wat extra peper en zout.
       
    • Verkruimel de amandelschilfers een beetje en strooi ze over de schaal met wortelsalade.

    15-06-2012 om 13:39 geschreven door planeet aarde op je bord  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)


    Archief per week
  • 11/06-17/06 2012
  • 14/05-20/05 2012

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs