Zoeken in blog

Over mijzelf
Ik ben Philip, en gebruik soms ook wel de schuilnaam philip de brandweerman.
Ik ben een man en woon in Diksmuide (Belgie) en mijn beroep is Technieker in het Go onderwijs.
Ik ben geboren op 25/12/1967 en ben nu dus 56 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Brandweer en Wandelen.
Vrijwilliger bij de Brandweerman sinds 1986 en Korporaal sinds 1997
E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen. of philipdebrandweerman@gmail.com

Blog als favoriet !
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Inhoud blog
 • brand koekelare/bovekerke
 • brand Diksmuide/Leke
 • nieuwe voertuig Brandweer Westhoek
 • vko Kortemark
 • stormweer Kortemark
 • Beenhespe
 • vko Houthulst/Jonkershove
 • persoon vast in de modder Diksmuide
 • brand Koekelare/Bovekerke
 • brand Diksmuide/keiem
 • beklemd persoon Houthulst
 • vko Diksmuide /Esen
 • brand Koksijde/Oostduinkerke
 • brand Diksmuide
 • brand De Panne
 • wateroverlast Regio Westhoek
 • wateroverlast Regio Westhoek
 • reinigen openbare weg Boezinge
 • brand Diksmuide/Stuivenkenskerke
 • einde dienst
 • Vko Torhout
 • vko Langemark-Poelkapelle
 • reinigen openbare weg Diksmuide
 • vko Diksmuide /Esen
 • wateroverlast Diksmuide
  Philip de Brandweerman
  Philip de Brandweerman
  28-01-2024
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.beklemd persoon Houthulst

  Brandweer heeft anderhalf uur werk om vingers van peuter (1) uit afvoerputje van bad te bevrijden

  De brandweer van Houthulst kreeg zaterdagavond een bijzonder vervelende interventie voor de kiezen. Een jongetje van anderhalf jaar oud was met zijn vier vingertjes vastgeraakt in het afvoerputje van een bad in de woning. Uiteindelijk werd de peuter mét het afvoerputje aan zijn hand naar het ziekenhuis gebracht. De ouders van het jongetje, die in Houthulst wonen, belden rond 19.30 uur ten einde raad naar de hulpdiensten. Ze hadden hun zoontje van anderhalf jaar oud in bad gestopt. Bij het weglopen van het water was de peuter zo gefascineerd geraakt door het afvoerputje dat hij zijn vingers in de gaatjes stopte om te voelen waar het water naar toe ging. Plots bleek hij echter met vier vingertjes muurvast te zitten. Wat de ouders ook probeerden, ze kregen hun zoon niet meer los. Dus besloten ze al snel om de hulpdiensten te bellen, maar ook die stonden voor een moeilijke klus.

  Jongetje overstuur

  “Bij onze aankomst zat het jongetje nog in het bad en was hij flink aan het huilen”, zegt brandweerluitenant Franck Bolle van post Diksmuide. “De mama zat naast het kind en probeerde hem te troosten. We hoorden van de ouders dat ze de hele tijd probeerden wat ze konden, maar geen beweging in zijn handje konden krijgen. Ook wij zagen dat zijn vingertjes al gezwollen waren. De situatie was bijzonder lastig. Hij zat met zijn vier vingertjes redelijk diep vast in de gaatjes en bovendien zat zijn handje vlak boven de afsluitingring van het putje. Daar konden we amper bij. Omdat het jongetje zó overstuur was lieten we eerst een MUG-arts komen om te kijken of het jongetje iets van pijnstilling over verdoving kon krijgen.” 

  Met putje naar ziekenhuis

  Nadat de MUG-arts toekwam ging de brandweer verder aan de slag. Maar het bleek een helse klus. “Een uur lang was het een redelijk gepruts om dat afvoerputje los te krijgen”, vervolgt luitenant Bolle. “We moesten het handje zo veel mogelijk naar links trekken om bij die ring te kunnen, maar dat was amper mogelijk. Uiteindelijk konden we het putje na een uur verwijderen maar dan nog zat het geklemd rond zijn vingertjes. We haalden allerlei tangen of klein materiaal boven om het putje van rond zijn vingers weg te krijgen, maar dat bleek niet mogelijk. Uiteindelijk werd het kind dus met het putje aan zijn hand naar het ziekenhuis gebracht.”

  Daar konden de artsen het uiteindelijk wel verwijderen, op welke manier is niet duidelijk. Het jongetje en zijn ouders moesten nadien flink bekomen van het avontuur.  Info Jelle Houwen


  21-01-2024
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vko Diksmuide /Esen

  Spectaculair ongeval zaterdagavond in Esen dorp

  In de Roeselarestraat in Esen bij Diksmuide gebeurde zaterdagavond rond 19:25 een spectaculair ongeval. Een voertuig die uit de richting Zarren kwam op zijn dak terecht na een botsing met een andere geparkeerde wagen. In de Roeselarestraat zijn er wegenwerken en versmalde doorgang aan de gang en éénrichtingverkeer. De vrouw werd met lichte verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis. Brandweer Westhoek-post Diksmuide kwam de brokstukken ruimen tijdens het ongeval was er geen verkeer mogelijk richting Diksmuide. 


  14-01-2024
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.brand Koksijde/Oostduinkerke

  Uitslaande brand vernielt dak van bijgebouw naast villa

  Een uitslaande brand vernielde donderdag het dak van een bijgebouw naast een villa in Oostduinkerke. De brand was begonnen aan de schouw die verbonden is met de houtkachel.

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.brand Diksmuide

  Klas met 20 kinderen geëvacueerd nadat olie voor vogelbollen vuur vat

  Een klasje met 20 leerlingen van basisschool W’Ijzer in het centrum van Diksmuide moest vrijdagochtend geëvacueerd worden na een brand. In het klaslokaal vatte een pot met hete olie vuur toen er bollen werden gemaakt om vogeleten te maken. “De klasjuffrouw liep wellicht brandwonden op aan de handen”, zegt de brandweer. Het incident deed zich om 10 uur voor in een apart gebouw van de basisschool W’Ijzer in het centrum van Diksmuide. In dat gebouw, dat even verder van de school staat, zijn twee klassen gevestigd. In de klas van het eerste leerjaar zaten er 20 kinderen en daar was men samen met de juf bezig om vetbollen te maken om buiten te hangen voor de vogels.

  “Daarvoor werd een pot met olie of vet op een vuur gezet om dat op hoge temperatuur te smelten”, zegt brandweerkapitein Filip Vandenberghe van post Diksmuide. “Dat nam enige tijd in beslag. De juf ging even in de gang kijken om iets te doen, maar in die zeer korte tussentijd sloegen plots vlammen uit de pot. Daarop snelde de juf meteen terug de klas binnen.”

  Brandwonden aan handen

  In afwachting van de komst van de brandweer, ondernam de juf zelf actie. “Ze vroeg de kinderen onmiddellijk om de klas te verlaten en naar de refter te lopen, waar ze opgevangen werden. Zelf probeerde ze daarna de pot met een blusmiddel te blussen, maar dat mislukte. Daarna nam ze de pot vast en gooide ze die met inhoud naar buiten. Daarbij liep ze mogelijk eerstegraads brandwonden op aan de handen. De vrouw werd voor verzorging naar het ziekenhuis gebracht. Zelf konden wij de pot snel afkoelen. In het klaslokaal was er geen brand, maar hing wel een dikke rook. We hebben het klaslokaal uitvoerig geventileerd en daarna vrijgegeven. Er is daar geen schade.”

  De kinderen konden allemaal na 40 minuten de lessen hervatten.


  09-01-2024
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.brand De Panne

  Grote brand op verlaten camping

  In de leegstaande cafetaria van voormalige camping Zeepark in De Panne brak zondagnamiddag een uitslaande brand uit. Opnieuw brandstichting volgens de burgemeester, die pleit voor een oplossing voor de site. “Dit is een doorn in het oog van de gemeente.”
  04-01-2024
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wateroverlast Regio Westhoek
  Ook woensdag kreeg Brandweer Westhoek nog meerdere oproepen voor wateroverlast en stormschade.
  In de Omloopstraqt te Ieper kwam de straat ter hoogte van het Dikkebusvijverpad blank te staa en werden er zandzakjes geplaatst. Ook de IJzer in Fintele was opnieuw buiten zijn oevers getreden en moesten er opnieuw zandzakjes gelegd worden bij restaurant de Hooipiete en in de Lostraat te Reninge werd preventief een dam aangelegd. Op andere plaatsen moesten dan weer omgewaaide bomen opgeruimd worden.
  In de Leie- en Mandelstreek kwamen ook enkele straten blank te staan door het overvloedige water.
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wateroverlast Regio Westhoek
  Opnieuw wateroverlast in de Westhoek
  Brandweer Westhoek handelde vandaag al 25 interventies voor wateroverlast en pompwerken af. Momenteel zijn er nog 10 interventies lopende. In de meeste gevallen is dit omdat waterlopen en grachten vol gelopen zijn en zo straten onder water zetten. Ook preventief werden op enkele plaatsen zandzakken uitgedeeld om bijgebouwen extra te beschermen.


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.reinigen openbare weg Boezinge
  Brandweer Westhoek ruimt wol op openbare weg
  Dinsdagmiddag werd Brandweer Westhoek opgeroepen voor het reinigen van de openbare weg in de Iepersteenstraat te Boezinge. Volgens de oproep was er sprake van aarde, maar de brandweer kon enkel vaststellen dat het open gereden proppen wol waren.


  01-01-2024
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.brand Diksmuide/Stuivenkenskerke
  Zware brand treft landelijke hoeve in Pervijze
  Op oudejaarsavond omstreeks 17.55u werd Brandweer Westhoek opgeroepen voor een uitslaande brand in Pervijze/Diksmuide.
  Kristof Louagie, woordvoerder BrandweerWesthoek: "Bij aankomst stond het dak in lichterlaaie. Het getroffen gebouw betrof een omgebouwde boerderij naar kangoeroewoningen voor drie gezinnen.""Twee van de drie compartimenten zijn getroffen door de brand. De zes bewoners van de woningen zijn preventief afgevoerd naar het AZ West ziekenhuis te Veurne." Vervolgt Louagie."Naast de standaard uitruk voor brand, werden een extra autopomp, tankwagen en officier opgeroepen."Besluit Louagie. De nablussingswerken zullen vermoedelijk nog een volledige nacht in beslag nemen. De politie voert een onderzoek uit naar de oorzaak. Een branddeskundige is ter plaatse."Klaar voor oudejaarsavond" Ook burgemeester Lies Laridon kwam ter plaatse en kwam de bewoners een hart onder de riem steken. "Twee van de drie woningen zijn bewoond", zegt de burgemeester. "In de ene woning woont een ouder koppel, in de andere woning hun dochter samen met haar man en twee kinderen. Zij gingen samen oudejaarsavond vieren. Ze werden alle zes preventief naar het ziekenhuis van Veurne gebracht. Niemand raakte gewond, maar mogelijks ademden ze wat teveel rook in. Ze kregen een medische check-up. We boden vanuit de stad hen onderdak aan want het is duidelijk dat ze niet kunnen terugkeren. Voorlopig konden ze echter bij buren of familie terecht. Het is altijd beter om zo'n gebeurtenis in een vertrouwde omgeving te verwerken. Het is verschrikkelijk voor die mensen dat hun oudejaarsavond zo moet verlopen."
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.einde dienst

  Twee fantastische mensen verlaten onze brandweer dienst

  Bij Brandweer Westhoek-post Diksmuide verlaten twee fantastische menen onze post Sergeant Jochen Hoorelbeke met 20 jaar dienst en Brandweerman Marc DePoorter met 24 jaar dienst. Jochen kwam bij de gemeentelijke brandweer van Diksmuide en volgde zo zijn vader Rudy Maar Jochen wilde meer hij volgde opleidingen en bevorderde tot Korporaal en paar jaren later tot Sergeant. Jochen volgde ook een opleiding Brandweer duiker en ambulancier en deed dit vele jaren met een grote passie.

  Marc Depoorter kwam 24 jaar geleden bij de gemeentelijke brandweer van Diksmuide en deed ook zeer liefde. Marc bleef al die tijd gewoon brandweerman.

                             Jochen en Marc we zullen je missen


  28-12-2023
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vko Torhout

  Prioritair rijdende ziekenwagen betrokken bij ongeval

  Een ziekenwagen van hulpverleningszone Westhoek raakte dinsdagochtend betrokken bij een verkeersongeval in Torhout. De ziekenwagen was onderweg naar het ziekenhuis in Torhout toen de ambulanciers een voorligger inhaalden die plots afsloeg. “We reden prioritair zoals de regels van de kunst”, zeggen de ambulanciers. Er vielen gelukkig geen gewonden, maar de verkeershinder was groot. De collega's van Brandweer  Zone1 kwamen de rijbaan schoonspuiten. JHM


  20-12-2023
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vko Langemark-Poelkapelle

  Zware klap tussen tractor en auto 

  Het kwam dinsdag even voor 10 uur tot een botsing tussen een auto en tractor op het kruispunt van de Pilkemseweg met de Langemarkseweg in het Ieperse gehucht Pilkem, vlak bij Langemark-Poelkapelle. 

  Een tractor met aanhangwagen reed volgens vaststellingen van politiezone Arro Ieper op de Langemarkseweg. De Renault Mégane wou het kruispunt opdraaien, maar verleende geen voorrang aan de tractor die richting Pilkem reed. “De autobestuurder verklaarde dat hij onwel werd”, aldus Glenn Verdru, woordvoerder van politiezone Arro Ieper.

  De klap was bijzonder hevig. Daarbij sneuvelde de voorruit van de tractor, die wat verderop tot stilstand kwam op het fietspad van de Langemarkseweg. De Renault Mégane belandde op het fiets- en voetpad bij het kruispunt.

  “De bestuurder van de tractor bleef ongedeerd”, vervolgt Verdru. “De autobestuurder was bij bewustzijn, klaagde over pijn aan de rug en werd overgebracht naar het ziekenhuis.” De Ieperse takeldienst Depannage dienst kwam ter plaatse om de auto te takelen. Brandweer Westhoek werd opgeroepen om het wegdek te reinigen en extra signalisatie te voorzien aan het kruispunt, waar een stukje rijvak van de Pilkemseweg was afgezet tijdens de ruim- en takelwerken.  Thijs Pattyn

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.reinigen openbare weg Diksmuide
  Brandweer Westhoek ruimt 250l diesel na lek in brandstoftank vrachtwagen
  Maandagavond werd Brandweer Westhoek opgeroepen nadat een vrachtwagen in de landelijke Steenstraat te Diksmuide al zijn brandstof was verloren. Dit kwam nadat de luchtketel was opengebarsten en hierbij een scheur in de brandstoftank had veroorzaakt waardoor alle brandstof op het wegdek terechtkwam.
  Meerdere posten van Brandweer Westhoek kwamen ter plaatse met absorberende korrels die over de brandstof werden uitgestrooid. Nadien werden de absorberende korrels terug opgeschept en werd het wegdek met detergent en water gespoeld.
  17-12-2023
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vko Diksmuide /Esen
  Poolse bestuurder gaat bocht rechtdoor in Esen
  In de nacht van zaterdag op zondag rond 1 uur kwam een Pool met zijn Lexus wagen in de gracht terecht lang de Roeselarestraat te Esen bij Diksmuide. De bestuurder die in de richting van Kortemark reed ging ter hoogte van de wijk Hoogland rechtdoor in de bocht en ramde een verkeersspiegel en een boom om uiteindelijk tot stilstand te komen in de gracht. De brandweer moest de bestuurder bevrijden uit het voertuig en werd onder MUG begeleiding over gebracht naar het ziekenhuis de Roeselarestraat werd in beide richtingen afgesloten voor alle verkeer. De Poolse bestuurder is niet in levensgevaar.


  14-12-2023
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wateroverlast Diksmuide
  Wat verstopte rioolpunt kan doen 
  Woesndagnamiddag werd Brandweer Westhoek -post Diksmuide opgeroepen voor wateroverlast in de Eikhofstraat en de hoek Pluimstraat. Bij aankomst stond de helft van het kruispunt blank het water stroomde van de velden af. Een verstopt rioolputje kon al het water niet weg krijgen naar de hoofdriool.  Drie grote putdeksels werd open gelegd. 
  12-12-2023
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.brand Kortemark

  Brandweer rukt uit voor brandende auto die man op tijd kan stilzetten

  De man reed maandagavond rond 17.50 uur rond in zijn Mercedes diesel toen hij plots heel wat rook opmerkte die van onder de motorkap van zijn wagen kwam. Hij passeerde op dat moment het kruispunt van de Koekelarestraat met de Edewallestraat en kon zijn auto aan de kant zetten in de Edewallestraat. Daar vroeg hij om hulp bij de buurtbewoners, die daarna ook meteen de brandweer belden. In afwachting van hun komst spoten ze al een kleine poederblusser leeg. De brand zelf nam daarna ook geen uitbreiding meer. “Bij onze aankomst rookte de auto wel nog, maar een vuurhaard in het motorblok konden we niet aantreffen”, zegt brandweerkapitein David Vanden Eynde van post Kortemark. “Het probleem zat onder de motor, vermoedelijk aan de bodemplaat. Daar moet ergens iets blijven slepen zijn wat tot een rookontwikkeling leidde. We blusten in de motorkap en de auto moest getakeld worden voor verder nazicht.” Er was amper verkeershinder door de brandweerinterventie. 
  foto's en info Jelle Houwen
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.brand Veurne/Vinkem

  Brandweer kan erger voorkomen bij beginnende dakbrand in Vinkem

  Maandag even voor 11 uur merkten bewoners van een woning tussen Vinkem en Izenberge dat hun schouw niet meer goed trok. Toen ze buiten gingen kijken, zagen ze heel wat rook rond hun schouw en onder de dakpannen vandaan komen. Ze merkten ook vlammen op. Daarop verwittigden ze de brandweer die uitrukte voor een uitslaande dakbrand. Zowel posten Veurne, Lo-Reninge als Zuid-IJzer snelden ter plaatse naar de smalle landelijke weg. 
  Bij onze aankomst zagen we vlammen op rond de schouw en onder de dakpannen”, zegt kapitein Rik Breem van post Veurne. “De binnenconstructie van de schouw in het dak had vuur gevat en dat vuur tastte het materiaal rond de schouw en het onderdak aan. We konden erger voorkomen en verhinderen dat het vuur uitbreidde tot een echte dakbrand. Toch werd er een gat in het dak gebrand en moesten we verschillende dakpannen wegnemen. De schade blijft gelukkig al bij beperkt. Onder het dak zit een mezzanine en een stuk zolder en daar is wel schade. Op de eerste verdieping zelf is er wat waterschade. De woning zelf blijft bewoonbaar.” foto's en info Jelle Houwen


  08-12-2023
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.brand Elverdinge
  Tractor uitgebrand in Elverdinge
  Zaterdagmorgen omstreeks 8.15u vatte een tractor met aanhangwagen in de Hospitaalstraat tussen Elverdinge en Vlamertinge plots vuur. De bestuurder van de tractor probeerde het vuur nog te blussen, maar tevergeefs. Bij aankomst van de brandweer stond de tractor reeds in lichterlaaie. Door de hevige hitte ontplofte een voorband en vlogen brokstukken tientallen meters ver. De ontploffing was kilometers ver te horen. Buurtbewoners kwamen dan ook een kijkje nemen en vertelden dat er reeds de hele nacht gewerkt werd door loonwerkers, wellicht om zoveel mogelijk van de oogst te kunnen redden nu het na de vele regen is beginnen vriezen, wat uiteraard een ramp is voor de landbouwers.
  "Daarom moesten we eerst van op veilige afstand blussen." Aldus brandweerluitenant Filip Deramoudt. De tractor is volledig verloren, de aanhangwagen kon gevrijwaard worden. De verhakselde maïs in de aanhangwagen begon wel lichtjes te roken.


  27-11-2023
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vko Ieper

  Invalide vrouw (86) rijdt waterloop in, maar kan zoon nog bellen

  Dat gebeurde even voor 23 uur op het kruispunt van de Diksmuidestraat en de Hoge Wieltjesgracht, een straat die langs de Wieltjesgracht loopt. “Ze kwam van de Brugseweg en mogelijk is ze de Hoge Wieltjesgracht iets te vroeg ingedraaid en zo in de waterloop beland”, aldus de zoon. “Gelukkig woon ik in de buurt van de Menenpoort en was ik al na een paar minuten rijden ter plaatse. Door de geringe snelheid en de begroeiing bij de oever belandde het voertuig amper in het water. “Maar ze had enorm veel geluk”, beseft de zoon. “Voor hetzelfde geld ging de wagen over de kop en lag ze met haar hoofd naar beneden in het water. Van zodra ik bij het voertuig was, durfde ik het niet meer loslaten uit vrees dat het nog verder zou zakken.” Vanuit haar wagen belde de vrouw de hulpdiensten. Politie en brandweer snelden ter plaatse en uit voorzorg werden ook duikers opgeroepen. “Ze konden de zetels in de wagen platleggen en mijn moeder via een zijdeur bevrijden”, getuigt de man. De dame was wat onderkoeld en werd voor een controle overgebracht naar het ziekenhuis, aldus Pieter Ooghe, officier van Brandweer Westhoek.   foto's Thijs Pattyn
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wateroverlast Diksmuide
  Brandweer maakt rijbaan terug vrij in Woumen na wateroverlast
  Maandag rond 16 uur werd Brandweer Westhoek post Diksmuide opgeroepen voor de rijbaan terug vrij te maken. Een 15 cm dikke smurrie van modder en groen die met de water mee gekomen is lag op de baan.  Met man en macht werd de smurrie met schoppen en borstels vrij gemaakt. 


  >

  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!