Ik ben Sandra
Ik ben een vrouw en woon in Lummen (België) en mijn beroep is .
Ik ben geboren op 01/01/1970 en ben nu dus 55 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: huizen verbouwen, wandelen, geocachen, lezen, ... veel te veel voor de weinige tijd die er is.
Ik wil graag laten zien dat een passief huis bouwen, mits de juiste begeleiding, niet zo moeilijk is.
We willen een energiezuinig en aangenaam huis bouwen
19-06-2012
ISOLEREN en AFWERKING
Het belang van isoleren kent iedereen ondertussen ! Er zijn echter verschillende manieren van isoleren, voor het houtskeletgedeelte is er hier gekozen om het in te blazen met papiervlokken. Wat een stof geeft dat wel niet. Het is heel klein gemalen afvalpapier dat met hogedruk tussen onze muren wordt gespoten. Anderhalve dag zijn deze mensen bezig geweest. De binnenkant van de buitenmuren worden overal waar naden zijn, zowel houtnaden als naden tussen het oude en nieuwe gedeelte, afgeplakt met een blauwe band die de luchtdichtheid garandeerd. Evenals rond de ramen en de onderkanten van de vloeren. Aan het terras was een lek en terwijl ze de isolatie aan de binnenkant inspoten, vloog het langs de buitenkant erdoor. Toen ik het zag lag er al een hele berg !
De bestaande muren worden met isolatieplaten gedicht en daarna met crepie overspoten ... Dan is de buitenkant helemaal klaar.
Terwijl de ene helft van het team bezig was met de isolatie, was de andere helft begonnen met de afwerking van de bovenverdieping. Deze wordt afgewerkt in behandeld dennenhout, mettertijd zou dit moeten grijs kleuren. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid zon en regen die erop valt. Vandaag hebben ze een muur dichtgezet, de ramen mooi ingewerkt zodat de luchtdichtheid nogmaals gegarandeerd is. De luchtdichtheid is belangrijk om de binnentemperatuur op de juiste temperatuur te houden doordat er geen luchtlekken of tochtplaatsen zijn. Dus de warme of de koude buitenlucht blijft ook buiten ! Hierdoor blijft de binnentemperatuur langer op dezelfde waarde.
Ondertussen hebben we al besproken dat we met de haard-cv toch nog effe gaan wachten, dit omdat, volgens iedereen die we spreken, we deze nooit gaan kunnen aandoen. Het zou binnen te warm worden en dan moeten we met de deuren open gaan stoken, dat is nu toch wel een beetje te gek. De gezelligheid van het vuur gaan we wel missen, maar het werk dat we hebben aan het binnenhalen van het hout niet. Eerst gaan zagen en klieven, wegleggen en laten drogen, binnen halen ... waarom al dat werk doen als we uiteindelijk die tijd allemaal leuke dingen kunnen doen en het toch even warm hebben binnen.
Ik ben eens benieuwd naar het einde van de week toe, dan zou de buitenkant af zijn voor wat deze aannemers betreft. Af en opgeruimd !!!
Gisterenavond rond 17.00 stonden onze ramen er in. Zalig, zo stil als het binnen nu is. Het is beeld zonder klank ! Deze ramen zijn veruit de beste ramen die we al ooit gezien hebben. En ze passen volledig in het plaatje, we zijn er heel blij mee.
Heerlijk een weekendje met ons twee ertussen uit, de kinderen gaan op logement en wij gaan een heel andere kant uit.
Voorlopig de laatste vrije uurtjes, daarna is het werken.
Dinsdag leveren ze de ramen, woensdag komen ze de garagepoort brengen en plaatsen, ...
Nu zijn we vrijdag, de poort stond er gisteren volledig in, de ramen staan grotendeels. Tegen vanavond is het huis volledig dicht opnieuw.
Onze electricien is al een paar keer komen kijken of we nog niet zo ver zijn.
Prachtige ramen, dit hebben we nog nooit gezien. Zo mooie degelijke ramen. De schuifraam was zo zwaar, ze hebben met vier mannen de raam op zijn plaats gezet. Maar het is echt degelijk en wordt perfect geplaatst. De ramen op de kinderkamers laten heerlijk veel licht binnen en binnen is het nu muisstil. Is dit goed ? Een beetje niet he, we horen de vogeltjes niet meer zingen in de bos. Maar het is heerlijk stil binnen en om te slapen moet je de vogels niet horen.
De ramen zelf zijn passieve ramen met isolatie in de profielen, extra dikke profielen en 3-lagen glas met 0.5 K-waarde. Momenteel is dit het beste dat er bestaat. De ramen zelf laten niet het minste zuchtje wind of trek door. Dit voel je onmiddellijk.
Onze garagepoort : de kleur past perfect bij de kleur van de ramen, en 's morgens komen de mensen toe en tegen 's avonds werkt ze.
Eigenlijk mogen we in onze handjes klappen : we hebben nog geen enkel probleem meegemaakt. Het enige probleem dat wij hebben is dat we niet kunnen volgen met de kleine werkjes die tussendoor altijd nog moeten gebeuren.
Ik kijk al helemaal uit naar volgende week : dan wordt de afwerking gedaan en wordt de isolatie in de muren en het dak ingespoten.
En toch ga ik ze missen ... deze mensen zijn heel aangenaam om mee om te gaan, houden zich aan hun afspraken, maken geen problemen, enz.
Het blijft maar regenen ... ons huisje wordt helemaal nat. Sommige momenten lijkt het net een zwembad! Maar ja, de temperaturen zijn er niet naar om daar van te profiteren he
Dus maar naar de architect gebeld : wil je er misschien voor zorgen dat het dak komt, dan kunnen onze zonnepanelen geplaatst worden en dan komt niet al dat water in het huis. Dan is het toch al binnen klaar om op te drogen.
Geen probleem, een week later staat de dakwerker daar reeds en legt het volledige dak toe op 2 dagen. De zonnepanelen komen reeds een week later, gezet op 1 dag, gekeurd de dag erna en onze meter draait reeds mooi terug. Enkele dagen later zijn de nodige papierwerken in orde, ik moet enkel nog de meterstand doorgeven. Meer moet ik niet meer doen hiervoor !
Oh ja, we moeten nog een vloertje uitbreken en gieten, bah, zo'n akelig werkje. Maar door het altijd uit te stellen moeten we het nu toch echt gaan doen. Eens gedaan denk je, waarom heb ik dat nu niet eerder gedaan. Nog een beetje gemetst links en rechts, voegen ingesmeerd, ...
Ondertussen ligt de bouw een tijdje stil, daar profiteren we van om toch een beetje vrije tijd te benutten om te gaan wandelen en geocachen ... want daar is geen tijd voor als we weer met de bouw beginnen...
Half mei : onze ramen zijn klaar en worden 2 weken later verscheept naar hier. Dan is het weer gedaan met de rust.
er moet nog zoveel gebeuren ... het dak moet nog afgebroken worden, de kraan komt de muren afbreken en opruimen, de funderingen graven, funderingen gieten, bouwplaat moet gegraven en gegoten worden, ... noem maar op. Dit alles gaat allemaal vlot na elkaar. We kunnen zelfs niet meer volgen en moeten een tandje meer bijsteken. Maar de deathline wordt toch gehaald en half maart is alles rond voor de aannemer om te beginnen.
Maar, omdat we dachten het niet te halen, waren we reeds overeengekomen dat ze begin april zouden beginnen. Dit zijn echt mannen van hun woord en begin april staan ze daar !
Ongelooflijk binnen een week hebben we een benedenverdieping en kunnen we overal rondlopen en de week erachter reeds hebben we zicht op een bovenverdiep... we kunnen ons uitzicht bewonderen. De dakplaten gaan erop en stilaan krijgen we echt zicht op hoe het allemaal gaat zijn. En dan merk je pas dat je je sommige dingen toch anders had voorgesteld. De ramen van de kinderkamers zijn gigantisch, effe toch aan wennen.
Effe horen of de aannemers een muurtje willen veranderen, en ja hoor, effe samen bekeken. Geen probleem, dat muurtje kunnen we half hoog maken zodat we boven een meer open ruimte creëren. Willen jullie nog iets aanpassen, ik wil mijn badkamer iets anders indelen. Effe meten en geen probleem. Heerlijk, dan kan ik mijn wastafelmeubel toch tegen die muur plaatsen.
Niets is te veel gevraagd aan deze mannen !
Maar opeens toch een beetje slecht nieuws, onze ramen zijn nog niet af... en een paar weken later ... de ramen (van Duitse makelijk) zijn klaar, maar moeten nog hier geraken.
Eind januari vallen we zonder mazout, geen mazout geen verwarming geen warm water, dus ... we verhuizen naar de caravan, alles wordt verhuist. Het hele huis wordt leeggemaakt, oeps dit doet pijn... we hebben hier 2 jaar ingewoond zoals het was en we hebben hier geen moment tegen ons zin gewoond. Maar een oud huis is niet meer veilig en we hebben steeds meer schrik van de electriciteit enz.
Maar effe op onze tanden bijten en dan kunnen we terug verhuizen.
Dus begin februari zitten we in de caravan en wordt het huis ontmanteld. Tot ze plots spreken van -18°C, oei, Wat nu gedaan... in de caravan houden we het nog lekker warm, maar we moeten nog douchen in huis (door de vriestemp. hebben we geen water meer in de caravan). Bij 5°C douchen en je terug aankleden enz... gezellig is iets anders, maar het moet maar he!
Toch nog delen verder afgebroken, want de aannemer begint half maart.
Hoe vaker we erover spraken, hoe meer we tot de conclusie kwamen dat een 'passief' huis veel voordelen biedt.
De architect, Liesbeth Liefsoons, zelf staat er volledig achter en kent er meer dan veel van, ze heeft zelf een passiefhuis gebouwd en het klikte wel!
Want elk huis en elke locatie vraagt toch om een andere aanpak en biedt andere mogelijkheden.
Onze aannemer werd ons voorgesteld door de architect. Een firma, nog niet zolang bezig, maar die dit soort huizen bouwt met liefde voor het hout en de bouw.
Ze stelden ons het volgende voor :
- houtskeletbouw met 40 cm isolatie (onder hoge druk ingespoten papiervlokken)
- passieframen met 0.5 k glas van 'variotec'
- nog zonnepanelen met een opbrengst van 7500 KWatt
- zonneboiler
- haard-cv aangesloten op de vloer-/muurverwarming
Onze uiteindelijke bedoeling was volledig onafhankelijk te zijn van elke energiebron van buitenaf.
Zelfs bij -18°C (denk maar aan onze winter dit jaar) zou het nog steeds zonder verwarming rond de 18°C draaien.
Te koud om helemaal zonder verwarming te doen, dus dan maar op zoek naar verwarmingsinstallaties die passen bij onze manier van leven.
Voor de slaapkamers is het simpel : door de zonnepanelen kunnen we kleine electrische kacheltjes plaatsen, enkel indien het te koud wordt.
Voor de badkamer en de benedenverdieping kiezen we ervoor om een haard-cv te plaatsen met vloer- of muurverwarming. Meer hebben we hier in principe niet nodig.
Voor warm water komt er een zonneboiler op het dak die het reeds door de zon opgewarmde water naar een electrische warmwaterboiler stuurt waar het water warm gehouden/gemaakt wordt.
Nu ja, passieve huizen moeten dan misschien niet verwarmd worden, maar toch wel geventileerd. Dus hiervoor moet ook een systeem voor gezocht worden, gelukkig is mijn man zelf zelfstandig sanitair en verwarmingsspecialist, die zich vooral wil toeleggen op passieve huizen. Dus al die systemen worden door hem bekeken en uitgetekend en geplaatst !
Blij verhuisden we november 2010 naar dit huis, enkel een klein beetje geverfd en boven nieuwe laminaatvloer gelegd.
"Die laminaatvloer kunnen we gelukkig zonder stuk te maken terug afbreken, opbergen en hergebruiken" : was de redenering hierachter.
De eerste zomer, heerlijk ... de vogels zingen zo hard, ... geen spijt van de verhuis, in tegendeel, we keken er helemaal naar uit om dit huis om te bouwen naar ons droomhuis.
Maar wat bestaat er op de markt om te bouwen ? Wat willen wij ? Hoe zien we de woning ? Wat kost het allemaal ?
Allemaal vragen, maar de antwoorden zijn minder simpel he!
Na een tijdje rondgekeken te hebben, kwamen we tot het besluit dat we dan liever een laagenergetisch huis wilden bouwen... aangepaste architect gezocht, gelukkig woonde er een heel goede hier in de buurt. En bij het eerste contact bleek toch dat we dezelfde dingen willen. Zicht op de tuin, vanuit een grote leefkeuken, een magazijn/garage ernaast met toegang vanuit het huis, boven een extra badkamer met zicht op de tuin.
De architect tekende ons dat allemaal en nog veel meer, de grootste extra troef : een overdekt terras waar we lekker kunnen buiten zitten, ook al is het niet zo'n mooi weer.
voorjaar 2010 : Eindelijk een plaats gevonden voor ons gezinnetje van vier.
Even voorstellen : We zijn een gezinnetje van vier, een mama en papa (reeds 20 jaar getrouwd en langer dan een kwart eeuw samen), een meisje, Anouck, van 12 jaar en een jongen, Lars, van 9 jaar !
Samen zijn we op zoek gegaan naar een locatie die ons allemaal geschikt leek... en zoals bij zo veel dingen, liefde op het eerste zicht doet het hem.
De kinderen zagen de tuin met een grote kerseboom en het bos helemaal zitten, mijn man zag zijn wijn al in de kelder liggen, en ik zag ons al hele dagen buiten doorbrengen! Dus ja, de locatie werd goedgekeurd.
Alleen moesten we daar ook een huis bijnemen, het huis zelf was groot genoeg, met een aparte bureau voor mijn man. Maar het huis was helemaal versleten, met op de koop toe de typische Belgische toestanden van kotjes achter het huis. Nog enkel glas, oude electriciteit, onlogische indeling van de kamers, geen uitzicht op de tuin ... doch plaats genoeg naast het huis om nog een magazijn/garage/opbergruimte neer te zetten.
MAAR zagen we deze verbouwingen wel zitten ? Ja hoor, volgens mijn man geen probleem!
En toen begon het probleem pas ...
Willen jullie weten hoe dit verder afloopt, volg ons dan op deze blog
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!