Foto

Het plezier van lezen is niet alleen dat boeken je de wereld binnenleiden, maar ook dat ze je bij jezelf brengen. (F. SpEnkele mooie nadenkertjes uit reeds besproken boeken
Dat wat we zien, dat wat in onze ogen overduidelijk is, heeft vaak een andere betekenis. Feiten bestaan, maar alleen betekenissen tellen. Maar heel weinig mensen realiseren zich dat, en de chaos op de wereld is enorm. Feiten kunnen duizenden verklaringen hebben, op duizenden manieren geïnterpreteerd worden. Elke interpretatie is er één, en niet meer dan dat.

Mens onder de mensen zijn biedt de mogelijkheid te geven, niet alleen te ontvangen.

Er zijn relaties in het leven die de loop van alles kunnen veranderen, zelfs al duren ze niet eeuwig. Zelfs al duren ze geen leven lang, maar slechts een ogenblik.
Griezelig, hoe gemakkelijk ze hun vertrouwen in je handen legden, hoe gemakkelijk ze jou beslissingen lieten nemen.
Als ik één ding kan is het liefhebben. Dat lijkt niet veel bijzonders, maar ik ben er trots op.
Autisten zijn op het eerste zicht perfect normaal. Vandaar dat je autisten vaak niet kunt herkennen. Het zijn integendeel vaak een beetje onaards mooie en sprookjesachtige wezens.
Kate en ik zijn als een Siamese tweeling, met het verschil dat je in ons geval simpelweg niet kunt zien waar we met elkaar verbonden zijn, wat de scheiding des te moeilijker maakt.
Dat we iets niet begrijpen of weten, betekent nog niet dat er geen reden voor is.

Ik vind het jammer dat het een leven duurt om te leren hoe je moet leven.

Hopend dat er toch iets in hem zou achterblijven, zoals je met een blindelings opgehouden beker regen kunt opvangen.

Elkaars hand vasthouden is bijvoorbeeld een manier om je te herinneren hoe het aanvoelt om samen niets te zeggen.

'Ik wil niet klagen, maar ik voel een steen in mijn keel.' zei Aga Djan tegen de rivier. Zijn ogen brandden, een traan viel op de grond. De rivier pakte de traan, nam hem stil in het donker mee en liet het niemand weten.


Foto
'Tijd is als zand waarin je schrijft,
een krabbel die ergens achterblijft. 
Hoe schrijf je in zand wanneer iets nieuw begint ?
Schrijf je met zon of water ?
Gebruik je te veel wind
zijn al je krabbels voor later.'
 
(Joris)


Foto

Hilde Van Driessche:
'...dit vind ik echt het sublieme zelfportret!!!'


Favoriete boekensites
 • Iedereen leest
 • Hotel boekenlust
 • De bestseller 60
 • Leesgroep Boekgrrls
 • Boekenforum
 • Damme boekendorp
 • De Paterlina's
  Jongerenleesgroep Lokeren
  07-08-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leesjaar 2017-2018
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Leesjaar 2017/2018 lezen we deze boeken:
  • Het geheim van mijn man / Liane Moriarty
  • Dief van de tijd / John Boyne
  • Voor jou / Jojo Moyes
  • De oceaan aan het einde van het pad / Neil Gaiman

  >> Reageer (0)
  19-05-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zout op mijn huid / Benoite Groult
  Klik op de afbeelding om de link te volgen


  Zout op mijn huid, de meeslepende, inmiddels klassieke roman over de onbegrensde liefde tussen een intellectuele vrouw en een zeeman, beleeft dit jaar zijn 50ste druk!

  George is een intellectuele Parisienne, Gauvain een Bretonse zeeman, en hoewel hun verschillende leefstijlen hen tot vreemden hadden moeten maken, leidt hun ontmoeting tot een gepassioneerde verhouding die hun leven lang zal duren.

  'Zout op mijn huid bevat grote en kleine wijsheden over de liefde. Een rijke, waardige en bovenal liefdevolle roman.' Joost Zwagerman

  'Graag en vaak herlees ik Zout op mijn huid. Het zindert, staat vol met scherpe inzichten en is hier en daar verrassend geestig. Het is een pleidooi voor de hartstocht.' Susan Smit

  Bijlagen:
  Zout op mijn huid - Benoite Groult leesdossier.pdf (471.8 KB)   


  >> Reageer (0)
  31-03-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cécile / Ish Ait Hamou

                                                                  

  Djibril is elf en droomt van de wereld buiten zijn piepkleine dorp in het diepe zuiden van Marokko. Door zijn nieuwsgierigheid en zijn kinderlijk enthousiasme krijgt zijn leven een onverwachte wending. Niet alleen zijn eigen leven wordt door deze schokkende gebeurtenis overhoopgehaald, het zal ook het leven beïnvloeden van zijn familie en van een aantal mensen die hij nooit eerder heeft ontmoet.Het enige wat Djibril nog verbindt met zijn zonovergoten geboorteplaats zijn de kleren die hij draagt en een verhakkelde foto die toebehoorde aan zijn oudere broer Kareem. Een onduidelijke krabbel op die foto leidt hem naar een adres in een van de donkerste banlieues van Parijs, waar hij kennismaakt met de jonge vrouw Cécile. De Française intrigeert hem, maar ze is nauwer vervlochten met zijn leven dan hij kan vermoeden.Hoe meer hij Cécile bezoekt, hoe meer de jongen verwikkeld raakt in haar duistere kwellingen. De kans wordt steeds kleiner dat hij zijn thuis en familie ooit nog terugziet.
  Bijlagen:
  Ish Ait Hamou Cecile leesdossier.pdf (775.4 KB)   


  >> Reageer (1)
  06-01-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wild / Cheryl Strayed
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Een krachtig memoir dat recht uit het hart komt: het verhaal van een jonge vrouw die op het dieptepunt van haar leven een 1700 kilometer lange solo-hike maakt. De tocht is slopend, zowel emotioneel als fysiek, maar maakt haar uiteindelijk sterker dan ooit.

  Bijlagen:
  Wild Cheryl Strayed leesdossier.pdf (794.9 KB)   
  Wild quotes.pdf (2 MB)   


  >> Reageer (0)
  28-10-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Papegaai vloog over de IJssel / Kader Abdolah
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  In een paar oer-Hollandse protestantse dorpen langs de rivier de IJssel komen voor het eerst vreemdelingen wonen. Ze beginnen aan een nieuw bestaan in een nieuw land. Het duurt niet lang totdat de rivier, de IJsselbrug en de pont deel uitmaken van hun identiteit. Papegaai vloog over de IJssel, de nieuwe roman van Kader Abdolah, vindt plaats in en rond de stad Zwolle en vooral in Zalk, Wilsum, 's Heerenbroek en Veecaten, in een landschap dat honderden jaren hetzelfde is gebleven. De kou is niet uitnodigend, de fabuleuze luchten zijn dat wel. De nieuwkomers, even vreemd voor elkaar als voor het land waar ze nu wonen, beseffen dat ze hun reis moeten voortzetten, langs het water, naar de IJsselbrug, naar de stad, voor een nieuw bestaan. Zullen ze daar een thuis vinden?

  Bijlagen:
  Papegaai vloog over de ijssel Kader Abdolah.pdf (721.7 KB)   


  >> Reageer (0)
  22-09-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leesjaar 2016-2017
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze boeken lezen we dit leesjaar:
  *Papegaai vloog over de IJssel / Kader Abdolah
  *Wild / Cheryl Strayed
  *Zout op mijn huid / Benoite Groult
  *Eén van de boeken van Ish Ait Hamou

  >> Reageer (0)
  24-06-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The help verfilming van 'Een keukenmeidenroman'
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Op vrijdagavond 24/6/2016 keken we met de leesgroep naar de film ‘The help’.
  Iedereen was het erover eens dat dit een hele mooie verfilming was van het boek ‘Een keukenmeidenroman’ van Kathryn Stockett.
  We lazen het boek en zagen dat de film ook ruimschoots voldeed aan de hoge verwachtingen die we hadden!

  De film speelt zich af in Mississippi tijdens de jaren '60. Skeeter (Stone) is een meisje uit het Zuiden dat terugkeert van school en vastbesloten is om een schrijfster te worden. Ze zorgt echter voor heel wat ophef bij haar vrienden - en bij de rest van de bevolking van het kleine stadje - wanneer ze besluit om de zwarte vrouwen te interviewen die hun hele leven lang zorgen voor de prominente zuidelijke families. Aibileen (Davis), de huishoudster van Skeeters beste vriendin, is de eerste die openlijk durft spreken. Aibileen en Skeeter blijven samenwerken en al gauw komen meer vrouwen hun verhaal vertellen. Ongewone vriendschappen worden gevormd en een nieuw soort zusterschap ontstaat, maar niet vooraleer iedereen in het stadje z'n eigen zegje heeft gehad.


  >> Reageer (0)
  14-05-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De kleine Odessa, het levende boek / Peter van Olmen
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Odessa mag niet veel van haar moeder. Ze krijgt thuis les en mag niets met de buitenwereld te maken hebben. Bovendien wil haar moeder niets kwijt over haar vader, van wie Odessa niets weet. Om te ontsnappen aan haar benauwde leven, zwerft Odessa 's nachts over de daken. En dan verandert alles. Op een nacht wordt Odessa's moeder ontvoerd. Odessa gaat met een pratende kanarie op zoek en komt terecht in Scribopolis, een stad waar alleen schrijvers wonen. Voor ze het weet, belandt ze in een avontuur met monsters, Muzen, schrijvers en personages die tot leven gebracht worden. Zal Odessa haar moeder - én haar vader - vinden?

  Bijlagen:
  De kleine Odessa Peter Van Olmen.pdf (405.5 KB)   


  >> Reageer (0)
  05-02-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De verhalenvertelster / Jodi Picoult
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  De verhalenvertelster is fictie met de Holocaust als historische achtergrond. Het morele thema van de roman is het vermogen tot vergiffenis. Om vergeving te krijgen moet de dader eerst tot inkeer komen (tesjoewa), wat een langdurig proces is. Monsters kunnen een geweten hebben, ‘maar al trek je een zwijn een rokkenkostuum aan, hij zal nooit de prins van het bal worden’.

  Sara Singer is een jonge, niet-religieuze Joodse vrouw; een eenling, getraumatiseerd door een litteken in haar gezicht, die de dood van haar moeder niet kan verwerken. Pas een eind verder in de roman wordt duidelijk waarom ze drie jaar later nog altijd deel uitmaakt van een therapiegroep rouwverwerking. Ze is een uitstekende bakker die 's nachts onder de leiding van een gewezen non in een katholieke instelling werkt. Haar privéleven zit volledig in de knoop: ze heeft een verhouding met een getrouwde begrafenisondernemer, met haar zussen heeft ze geen contact en alleen met oma Minka onderhoudt ze de traditionele Joodse familiebanden.

  Haar leven neemt een totaal andere wending als Jozef Weber, een deelnemer van de therapiegroep, haar vraagt hem te helpen sterven. Deze 95-jarige knuffelopa, een gerespecteerde gewezen leraar Duits, toont haar een foto van hem in SS-uniform en vertelt haar over zijn oorlogstijd aan het oostfront en in het vernietigingskamp Auschwitz.

  Bijna zeventig jaar na de feiten is het voor de lezer onmogelijk om enig begrip op te brengen voor deze nazibullebak, en blijft het onbegrijpelijk dat hij daarna een gerespecteerd anoniem leven kon opbouwen in een ander land. Dit is ook het geval voor Sara, die zich wendt tot de FBI, waardoor een nazi-jager ook zijn plaats krijgt in de roman.

  Bijlagen:
  De verhalenvertelster Jodi Picoult.pdf (694.2 KB)   


  >> Reageer (0)
  18-12-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een keukenmeidenroman / Kathryn Stockett
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Het verhaal speelt zich af in het diepe zuiden van de VS toen de zwarte bevolking nog te lijden had onder discriminatie en segregatie. In 1962 waren zwarte vrouwen geliefd als keukenmeid en als ‘nanny’, maar ze hadden geen rechten en konden zomaar worden ontslagen. De kloof tussen blank en zwart wordt pijnlijk voelbaar als de blanke Hilly Walters het plan oppert dat zwarte keukenmeiden van een apart toilet gebruik moeten maken. Dit plan stuit haar vriendin Skeeter tegen de borst. Skeeter, die net is afgestudeerd en schrijfster wil worden, besluit een boek te schrijven waarin zwarte vrouwen anoniem hun aangrijpende levensverhaal kunnen vertellen. Het boek is een aanklacht tegen het blanke racisme en slaat in als een bom. Hilly ontdekt in het boek enkele details die de identiteit van Skeeters vriendinnen aan het licht brengen.

  Bijlagen:
  Keukenmeidenroman.pdf (636.2 KB)   


  >> Reageer (0)


  Inhoud blog
 • Leesjaar 2017-2018
 • Zout op mijn huid / Benoite Groult
 • Cécile / Ish Ait Hamou
 • Wild / Cheryl Strayed
 • Papegaai vloog over de IJssel / Kader Abdolah
 • Leesjaar 2016-2017
 • The help verfilming van 'Een keukenmeidenroman'
 • De kleine Odessa, het levende boek / Peter van Olmen
 • De verhalenvertelster / Jodi Picoult
 • Een keukenmeidenroman / Kathryn Stockett
 • Joe Speedboot / Tommy Wieringa
 • Leesjaar 2015-2016
 • De zelfmoordclub / Arto Paasilina
 • Film 'The book thief'
 • Het oog van de naald van Jo Claes
 • Oorlog en Terpentijn van Stefan Hertmans
 • Vele hemels boven de zevende van Griet Op De Beeck
 • Leesjaar 2014-2015
 • Film 'Emma'
 • Sprakeloos van Tom Lanoye
 • De boekendief van Marcus Zusak
 • Emma van Jane Austen
 • Vijf kwarten van een sinaasappel van Joanne Harris
 • Leesjaar 2013 - 2014
 • Leesjaar 2012-2013
 • HIER ZIJN WE TERUG!
 • De eenzaamheid van de priemgetallen
 • Start nieuw leesjaar - 25 november 2011
 • The boy in the striped pyjamas
 • Het kleine meisje van meneer Linh / Philippe Claudel
 • Het zesde klaaglied / William Broderick
 • Beste wensen voor 2011
 • De overgave / Arthur Japin
 • Schaduw van de wind / Carlos Ruiz Zafon
 • Startmoment vrijdag 1 oktober
 • Nieuw leesjaar 2010-2011
 • Vrijdag 19 februari om 18u - Vingers van marsepein / Rascha Peper
 • Beste wensen en fijne en gezellige eindejaardsdagen!
 • Iets met boeken - Canvas 20 december 2009
 • De leraar / Bart Koubaa
 • Duizend schitterende zonnen / Khaled Hosseini
 • Het nieuwe leesjaar 2009-2010 is begonnen!!!!
 • Nieuw leesjaar 2009-2010
 • Filmmarathon - HET WAS SUPER!!!!!!
 • Filmmarathon - 17 april
 • Boetekleed / Ian McEwan
 • De vliegeraar / Khaled Hosseini
 • Fijne eindejaarsfeesten
 • De jongen in de gestreepte pyjama / John Boyne
 • Leesjaar 2008-2009
 • Bibliotheek Lokeren Finalist voor Boekegem 2008!!!!!
 • Nieuw leesjaar 2008-2009
 • De engelenmaker / Stefan Brijs
 • Het huis van de moskee / Kader Abdolah
 • De geschiedenis van de liefde / Nicole Krauss
 • Prettig eindejaar!!!!
 • Een Goede Dag voor de Ezel / Tim Krabbé
 • 'Ben X'
 • Nieuwe leden
 • NIEUW LEESJAAR!!!!!!
 • Wens van Hilde en Annie aan alle paterlinaatjes!
 • Extreem luid en ongelooflijk dichtbij / Jonathan Safran Foer
 • De ijskoningin / Alice Hoffman
 • De tweede dochter / Jodi Picoult
 • Niets is alles wat hij zei / Nic Balthazar
 • Een schitterend gebrek / Arthur Japin
 • Mooi citaat
 • Film 'The Wave' 6 mei 2006
 • De golf / Morton Rhue
 • Verbogen tralies / Jacquelyn Mitchard
 • Het verboden pad / Kees Van Beijnum
 • Laat me met rust / Piergiogio Paterlini
 • Andere leden van de leesgroep zijn...
 • 5e Paterlina: Sarah Braem
 • Een vierde Paterlina van het eerste uur; Tina Rombaut
 • Een volgende "Paterlina van het eerste uur", Sarah De Vylder
 • Nog een Paterlina vanaf het eerste uur; Joni De Mol
 • Paterlina van het eerste uur Elke Van Bocxlaer
 • Leesgroep voor jeugdige lezers is een unicum en niet haalbaar?
 • Paterlina's!! Onze eigen website!!!

  Over mijzelf
  Ik ben Moenaert Annie
  Ik ben een vrouw en woon in Lokeren (België) en mijn beroep is Bibliotheekbediende.
  Ik ben geboren op 03/12/1959 en ben nu dus 61 jaar jong.
  Mijn hobby's zijn: Lezen, lezen en praten over wat ik gelezen heb..


  Over mijn maatje -
  mijn medebegeleidster


  Foto

  Mijn FANTASTISCHE medebegeleidster van de Paterlina’s is Hilde Van Driessche.
  Ook zij woont in Lokeren (België).
  Haar beroep is leerkracht, zij geeft les aan het 5e leerjaar.
  Zij is geboren op 14 oktober 1956.
  Haar hobby's zijn uiteraard ook lezen en praten over boeken.
  Foto

  Als ik lees verdwijn ik helemaal in het landschap.... (Hilde)

  Een goed boek is je beste vriend, voor nu en altijd.
  Martin Tupper  Een boek is een plaats waar je naar toegaat, een eerlijke plek in jezelf waar je jezelf vragen kunt stellen over je ware gevoelens. In een goed boek vind je een taal waarin je met jezelf kunt praten, waarin je emoties kunt beschrijven zonder ze te reduceren of triviaal te maken. (Jeanette Winterson)  "Sommige boeken moeten worden geproefd,
  andere moeten worden opgeslokt,
  en slechts enkele
  moeten worden
  gekauwd en verteerd."

  (Francis Bacon)  “Om de dingen anders te maken
  hoef je ze
  niet aan te raken,
  je moet ze
  alleen anders zien.”
  ©
  ©
  “Waarom
  zou een wonder
  geen wonder zijn
  alleen omdat
  een ander het niet ziet?”
  ©©
  “Mijn liefde leefde,
  niet
  omdat ik werd bemind,
  maar
  omdat ik zelf liefhad.”

  Uit: Een schitterend gebrek / Arthur Japin

  ©©©©©©
  “Het gaat
  er altijd om
  dat niets is
  wat het lijkt te zijn,
  behalve één ding:
  wat je voelt,
  wie je bent,
  wat er binnenin zit”

  Uit: De ijskoningin / Alice Hoffman  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!