Paarden doorheen de kunstgeschiedenis
29-05-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.’t Peerd van Ome Loeks (Ca. 1900)


Over het paard van Lucas Hemmen gaat een volksliedje met de onderstaande tekst. De melodie is hetzelfde als dat van het sinterklaasliedje Daar wordt aan de deur geklopt. Het liedje dateert van ca. 1900 en het ontstaan situeert zich in Groningen.

 

Lukas Hemmen (ook wel ome Loeks genoemd), had een paard, Appelon. Appelon viel een stalknecht aan in Groningen omstreekst 1900 en trapte hem bijna dood. Lucas greep hierop een hooivork om het paard achteruit gedreven, maar Appelon werd per ongeluk in zijn neus gestoken. Drie dagen later stierf het paard. Toen de slager het kadaver kwam halen, werd het lied ’t Peerd van Ome Loeks gezongen door de stalknechten.

 

 

Peerd van Ome Loeks is dood, Loeks is dood, Loeks is dood,

Peerd van Ome Loeks is dood, hartstikke dood.

Guster nog goud gezond, sluig 'e mit steert in 't rond

Peerd van Ome Loeks is dood, hartstikke dood.

Peerd van Ome Loeks is dood, Loeks is dood, Loeks is dood,

Peerd van Ome Loeks is dood, hartstikke dood.

Haar 'k hom moar vreten geven, din was 't wel in leven bleven.

Peerd van Ome Loeks is dood, hartstikke dood.


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The Curse of Capistrano – J. McCulley (1919)
Klik op de afbeelding om de link te volgen

The Curse of Capistrano is een boek geschreven door Johnston McCulley in 1919. Het is het verhaal waar voor de eerste keer de held Zorro op zijn paard voorkomt. Later werd het verhaal in 1924 uitgebracht onder de titel The Mark of Zorro. In navolging van de boekvorm verscheen The Curse of Capistrano in een vijfdelige serie in het blad All-Story magazine.

Zorro rijdt op een zwart paard genaamd Tornado. Tornado is in staat elk ander paard eruit te lopen en razendsnel grote afstanden af te leggen. Dit maakt dat Zorro vrijwel ongrijpbaar is, en overal kan komen. In het oorspronkelijke verhaal had het paard echter nog geen naam.

Het verhaal volgt Don Diego Vega (alias Zorro) in het Californië van de vroege negentiende eeuw. In zijn omgeving wordt hij vergezeld door zijn doofstomme dienaar Bernardo en zijn geliefde Lolita Pulido, waarbij ze te maken hebben met de rivalen en schurken kapitein Ramon en sergeant Gonzales in Alta California. In de achtergrond speelt de Mexicaanse periode (1823-1846) een rol in het Californië dat later tot de Verenigde Staten zou gaan behoren, zoals ook de Spaanse missies, de Pueblos (de kleine steden) en de typische Spaanse boerderijen.


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wrong Again – Leo McCarey (1929)
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Een twintig minuten durende stille film met de komieken Laurel en Hardy als hoofdrolspelers. De film is uitgebracht door Metro-Goldwyn-Mayer. De film is gemaakt met gesynchroniseerde muziek en geluidseffecten. Deze effecten zorgen ervoor dat de film een unicum is binnen de vroege Laurel en Hardy films en maakt Wrong Again een van de origineelste, bizarste en meest riskante films met Laurel en Hardy.

De film gaat over twee paardenknechten, Laurel en Hardy, die horen over een gestolen kunstwerk ‘Blue Boy’ en de prijs van 5000 dollar voor diegene die het terug brengt. Laurel en Hardy denken dat het over het paard in hun stal gaat met dezelfde naam. De eigenaar van het kunstwerk zegt dat ze in zijn huis moeten komen en ‘Blue Boy’ op de piano moeten leggen. Met alle soorten gevolgen…


>

Blog tegen de wet? Klik hier.
Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs