Inhoud blog
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Overzeese Bolivia 2014
    Het leven zoals het is: Cochabamba
    07-09-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hola Belgica, Cochabamba calling :)

     

    Een eerste verslag van onze ervaringen op Boliviaanse bodem!

     

    Zaterdagmiddag om 15u30 stonden 4 Belgische chica’s te blinken in Zaventem, klaar voor een nieuw avontuur in Latino-America. Vol spanning checkten we onze té grote valiezen in en eenmaal iedereen handjes had geschud en knuffels gegeven, kon onze grote tocht beginnen... 

    Na wat vertraging op Zaventem kwamen we rond middernacht toe op onze eerste tussenstop: Madrid. De Latino-americano’s blijken de gewoonte te hebben om lang op voorhand braaf in de rij te gaan staan met als gevolg dat de hal met onze vertrek gate naar Santa Cruz (onze tweede tussenstop, een stad in Bolivia) 1 gigantisch lange rij was geworden. Het nut niet beseffend maar toch volgzaam zijn we daar dan ook maar een halfuurtje gaan staan. Kwestie van ons al onder te dompelen in de cultuur! Ook in Madrid liep onze vlucht een fikse vertraging op.

     

    De intercontinentale vlucht met Air Europe naar Santa Cruz was niet zo chicque als iedereen altijd al omschreven heeft. Evenveel beenruimte als in een Ryanair vliegtuig, vooral voor Laura de eerste krappe kennismaking met wat er ons de komende 3 maanden te wachten staat: korte bedjes, kleine busjes, kleine Boliviaantjes,… Ook de TV-tjes die iedereen ons beloofde ontbraken en een "warme" maaltijd werd opgediend op het moment dat we net sliepen en ons eerste Boliviaanse dromen droomden. Maar al bij al zijn de 11 uren wel goed vooruit gegaan.

    Gezien de vertraging in Madrid, wisten we dat de aansluiting vanuit Santa Cruz naar Cochabamba heel krap ging worden.  Maar daar hadden we nog niet bijgerekend dat onze valiezen als allerlaatste uit het vliegtuig zouden komen! Dan stonden we daar... Het uiterste incheckuur naar Cochabamba was 7u10, en  om 6u55 zagen we onze valiezen nog steeds niet op de band… De adrenaline en het zweetgehalte schoten omhoog. Uiteindelijk kwamen de valiezen van de band gerold, maar moesten we nogmaals door een douane, valiezen opensmijten, terug dichtsmijten, en lopen lopen lopen… Niet echt goed nadenkend liepen wij onmiddellijk richting Gate 1 (wat we dachten begrepen te hebben via de Spaanse omroep in de luchthaven) als kippen zonder kop ‘Perdone Cochabamba Perdone Cochabamba’ scanderend tot een klein Boliviaantje ons probeerde tegen te houden. Laura liep hem bijna letterlijk omver. Ons enthousiasme werd gestopt toen we zagen dat we trappen op moesten spurten met elk 46kg. Gelukkig gaf het Bolivaans mannetje het niet op en  maakte ons duidelijk dat we wel degelijk eerst nog moesten inchecken... Het inchecken verliep vlot en we straalden tot achter ons oren dat we dit tot een goed einde hadden gebracht. Zot efficiënt die Bolivianen, dachten we.

     

    Helemaal relax maakten we ons dan ook geen zorgen toen ons bagage in Cochabamba niet direct verscheen. Het lachen verging ons toch lichtjes toen de band stopte met draaien…

    Opnieuw komt een klein Boliviaans mannetje (jaja kleine boliviaanse mannetjes worden een terugkomend fenomeen) ons tegemoet. In veel te snel Spaans probeerde hij ons duidelijk te maken dat onze bagage nog in Santa Cruz stond, maar dat we ons gsm-nummer moeten geven en dat ze ons wel zouden bellen als ze in Cochabamba waren beland. Hoe laat konden ze ons niet zeggen: in de namiddag ofwel "por la noche".

     

    Maar goed, dan maar zonder bagage toch al vertrokken naar ons huisje in Fortin Alihuata, zona La Chimba, in het westen van de stad. Want daar stond Huaskar (de broer van Arturo, van wie we het huisje huren) te wachten op ons. Het huisje zelf is mooi en helemaal vernieuwd. Alleen nog wat minder privacy dan eerst al gevreesd en een nieuwe bovenverdieping die wegens wankele (lees: levensgevaarlijke ladder) niet te gebruiken valt. Even wat nader uitleggen: onze leefruimte heeft een muur die volledig bestaat uit een groot raam en uitkijkt op ons tuintje. De studio van Huaskar bevindt zich ook op dit terras, waardoor z'n voordeur in dezelfde hoek zit als onze deur en de privacy zoals gezegd toch wat beperkt is. “Achter” de leefruimte is er een grote kamer, met echter een groot gat in de muur die de kamer verbindt met de leefruimte, daarnaast zijn er op de benedenverdieping nog 2 andere ruimtes met bedden. Alleen jammer dat de trap naar de bovenverdieping bestaat uit een paar houten stokjes die met ijzerdraad aan elkaar zijn gebonden en dat deze trap "vaststaat" tussen 2 ijzers uit het gewapend beton. Bénédicte scheurde bij de eerste poging al haar broek (letterlijk!) aan het ijzerwerk en het was ons al snel duidelijk, niemand van ons wil 3 maanden meermaals daags zijn leven riskeren op zo'n trapje. 

     

    Klein minpuntje was dat het huis wat in een status "net klaar met de ruwe verbouwingswerken" verkeert. Bedenk daar maar een goede pak stof en muurplaksel waar het niet hoort bij. Maar we zagen absoluut mogelijkheden om er onze thuis voor 3 maanden van te maken. De matras werd van de zo goed als onbereikbare bovenverdieping gehaald en van de grootste kamer werd  improvisoir met een kleerkast en dressoirkastje 2 kamers gemaakt . Het lot besliste dat Laura en Bénédicte hier zouden slapen en Riet en Elke kregen elk een andere ruimte om hun slaapplekje van te maken. Even later willen we enthousiast een kast inspecteren toen de deurkast onmiddellijk bij het openen op de voet van Laura valt. Een geluk voor de spiksplinternieuwe vloer, minder voor Laura’s voet uiteraard… Het was toen toch even moeilijk om te omvatten dat we reeds 24u onderweg waren, ons bagage nog ergens in Santa Cruz stond te schimmelen en wij in een superstoffig huis zaten met een onbruikbare trap en kasten die onmiddellijk uit elkaar vallen. Gelukkig zijn we geen enkele seconde onze positiviteit verloren (wat al een goede voorbode is!) en onmiddellijk gestart met praktisch nadenken, oplossingen zoeken en boodschappenlijstjes maken. Na de eerste kennismaking met een Boliviaanse supermarkt, de eerste taxiritten vlotjes te doorstaan en toch wat ijl in het hoofd te worden van de hoogte hier, begonnen we met het inrichting van ons huisje. En nu, een paar dagen later, met ondertussen aankomst van onze bagage, is het hier al best gezellig! Foto's volgen nog wel eens in de loop van de komende periode :) 

     

    Dan was er de volgende dag direct al de eerste stagedag. Best spannend!  Afhankelijk van in welk ziekenhuis we staan, gaat onze wekker om 6h of 6h30 af. Op de eerste dag werden we allemaal samen verwacht op de Universidad Major de San Simon. We ondernamen onze eerste poging om met een Trufi (de lokale kleine busjes die hier als openbaar vervoer dienen) om tot aan de Universidad te geraken, maar we merken al snel dat Boliviano's gemakkelijk "si, si" zeggen. Eenmaal op de Trufi hadden we namelijk geen idee waar we af moesten en bleek ook, volgens een andere passagier, dat die Trufi helemaal niet passeerde aan de Universidad. Uiteindelijk toch maar uitgestapt en een taxi genomen om alsnog op tijd te zijn op onze 1ste stagedag. We werden op de Universidad warm ontvangen en moesten onmiddellijk met mensen zoals de decaan en de hoofdarts pediatrie op de foto. Daarna werden Laura en Elke meegenomen naar een perifeer kleiner ziekenhuis verder in de stad (Solomon Klein) en bleven Bénédicte en Riet in Viedma, het Universitaire ziekenhuis voor Gynaecologie en pediatrie, net naast de Universidad.

     

    Even een kleine greep uit Riet haar eerste stage dag:

     Ik volgde mijn eerste consultaties mee op las consultaciones pediatrias, bij een vriendelijke arts en een Boliviaanse "interno" (studenten geneeskunde in hun 6de jaar). Helaas begreep ik bijna niets van de anamnese, wat een klinisch onderzoek ook wel wat moeilijker maakt, niet wetende naar wat je op zoekt bent. Maar vond het wel fijn dat ik zelf enkele klinische onderzoeken mocht doen. Het is duidelijk dat deze ziekenhuizen goedkoop zijn ten opzichte van de privé. Een groot deel van de moeders op  de consultatie zijn deze met de echte Boliviaanse traditionele klederdracht en, naar mijn idee op dit moment, dus de armere bevolking. De baby's zitten in doeken rond hun lichaam gebonden en de borst geven tijdens de consultatie is de normaalste zaak van de wereld. Bénédicte staat op spoed en kwam al in aanraking met meerder bijtwonden, brandwonden en Syphillis bij kindjes. Doet er mij aan denken: er lopen hier echt enorm veel straathonden rond… Nu vinden Bénédicte, Elke en ik het toch wel wat jammer nu dat we onze Rabiësvaccinatie niet genomen heb, maar goed, extra voorzichtigheid dus!

    Om 11u was het al tijd voor pauze en mocht ik samen met de artsen en interno's iets eten en drinken. Ik kreeg een soort van warme, zoete boterkoek (empanada) en een, veel zoeter dan normaal, glaasje Fanta. Ik begin te snappen waarom die Boliviaanse vrouwtjes zo klein en rond zijn hier… Daarna mocht ik naar huis... Ik dacht eerst dat ik het niet goed begrepen had, tot een interno het nogmaals in het Engels herhaalde. Nog wat onzeker ben ik daar toch nog even blijven rondhangen, nog wat consultaties met een andere arts en interno meegevolgd maar om 12u30 ging iedereen gaan eten en moest ik dus niet meer terugkeren. Bénédicte moest echter wel tot 16u op de spoed blijven, en ik had geen benul hoe ik terug naar huis moest alleen. Dus heb ik mezelf opgepept en ben ik 2uur alleen een stukje Cochabamba gaan verkennen. Ik heb me nog niet vaak een grotere toerist gevoeld met m'n woordenboekje, afgeprinte google-mapkaartjes en een rugzak. Maar heb me met m'n beste Spaans uit de slag geslaan, een toeristische kaart gekocht in een lokaal winkeltje, m'n dollars gewisseld in de bank en 4 Boliviaanse gsm-nummers gekocht.

     

    Later volgt zeker ook nog eens een greep uit een stagedag van Bénédicte, Elke en Laura. Zo komen jullie beetje bij beetje al onze (stage-)avonturen te weten. Ondertussen is er al 1 week voorbij gevlogen. We voelen ons al echte Bolivianen in de Truffi, die we nu vlot kunnen nemen. Het Spaans blijft moeilijk maar gaat vooruit! Bénédicte stond 1 week op spoed pediatrie, waar ze geconfronteerd werd met gevarieerde pathologie (brandwonden, val van grote hoogtes, zieke neonaatjes, congenitale afwijkingen, …). Volgende week wisselen Riet en Bénédicte van stage. Elke en Laura staan beide 3 weken op gynaecologie, waar ze eveneens geconfronteerd worden met gevarieerde consultaties. Hun week bestaat uit 5 halve dagen stage en 1 24uurs wacht. Wel nog spannend en een beetje eng, zo een wacht in een land dat je niet kent, een ziekenhuis dat je niet goed kent, een taal die je nog niet goed meester bent. Maar beide hebben hun eerste wacht ondertussen dapper doorstaan!

     

    Het zal hier een hele aanpassing worden, ons Boliviaans avontuur met soms ook de harde confrontatie met armoede. Ondertussen hebben we uitgedokterd dat medische hulp gratis is voor zwangeren en kinderen jonger dan 5 jaar. Het lijkt wel of de gezondheidszorg in Cochabamba voornamelijk rond zwangeren en kinderen is geconcentreerd. We vragen ons nu allemaal een beetje af hoe patiënten die niet in deze categorieën vallen hun medische zorg betalen, iets wat we hoogstwaarschijnlijk de volgende weken wel zullen ontdekken.

     

    Maar als we ‘s middags  een uurtje  op een bankje zitten, kunnen we echt wel genieten van alles wat er rondom ons leeft.  De stad is een droge, stoffige, kleurrijke, chaotische mengelmoes maar toch gezellig en sfeervol . De traditionele klederdracht, waarin toch zeker 1/3de nog gekleed loopt, is ook echt mooi om te zien. De kindjes zijn echte cuties, met pekzwart haar en donkere ogen, ingepakt met wollen mutsjes en in een kleurrijke doek.. Het is soms echt een beetje Indiaans :). Overal kraampjes op de straat en kleine winkeltjes die alles en niets verkopen. Eetgelegenheden met frituur /coca cola-achtige toestanden of fruitkraampjes waar wij ons wegens tere Belgische maagjes sowieso de eerste weken niet zullen aan wagen. Gisteren zijn we op onze eerste vrijdagavond gaan eten in een all you can eat grill restaurant (een Boliviaanse specialiteit). Het vlees smaakte zelfs Bénédicte.

     

    Nu onze buikjes goed gevuld zijn, zijn we er helemaal klaar voor om tijdens ons eerste weekend hier Cochabamba echt te verkennen.  Het kriebelt bij ons alle 4 om de bergen rond de stad te verkennen, die moeilijk zijn om op foto te omvatten: Cochabamba ligt als het ware in een vallei omgeven door prachtige bergen, sommige met sneeuwtoppen, andere omhuld door wolken.  Een gevolg van deze ligging is het klimaat: ’s morgens fris, tussen 11-16 uur  superwarm, na 16 uur snelle afkoeling met ’s avonds temperaturen waarbij een fleecje geen overbodige luxe is. Sommigen onder ons hebben al gevloekt op het feit dat ze een aantal warme kleren voor vertrek toch nog uit de valies gezwierd hebben wegens te veel kilo’s, maar ook daar vinden we zeker creatieve oplossingen voor: verschiet niet als we bij onze thuiskomst in België volledig in typische Boliviaanse klederdracht gehuld zijn;). 

     

    Nu is het echt tijd om aan ons weekend te beginnen!

     

    Ciao!!!

    (Anders dan je zou verwachten, populairder dan ‘adios’ onder de Bolivianen)

     

    Elke Laura Riet en Bénédicte

    Bijlagen:
    DSCN3952bewerkt.zip (8 MB)   
    DSCN3953bewerkt.zip (4 MB)   

    07-09-2014 om 04:17 geschreven door Benedicte Elke Laura en Riet  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)


    Archief per week
  • 01/09-07/09 2014

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs