Foto
Inhoud blog
  • Nieuw Zeeland - Noordeiland part II
  • Nieuw Zeeland - Zuideiland Part II
  • Nieuw Zeeland - Zuideiland Part I
  • Nieuw Zeeland - Noord Eiland Part I
  • Fiji part II - Mamanuca and Yasawa Islands
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Stef in Australië, Fiji en Nieuw Zeeland

    16-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuw Zeeland - Noordeiland part II
    De laatste paar dagen van mijn verblijf in NZ was in het noordeiland. Na de ferry te hebben genomen in Picton kwamen we in Wellington aan. Ik wou er nog naar het alombekende Te Papa museum gaan, maar het was hiervoor al te laat en door tijdsnood kon ik hier geen extra dag verblijven. De dag erna zijn we dan verder getrokken naar de laatste stop voor Auckland, Taupo. Hier heb ik bij de eerste passage geen enkele activiteit gedaan. Nu had ik beslist om er 2 activiteiten te doen. De eerste avond bij aankomst ging ik een bungee sprong uitvoeren en de dag erop de mooiste dagwandeling in NZ (en top 10 in de wereld) wandelen, de Tongariro Crossing genoemd.

    De bungee organisatie kwam me om iets na 17 u halen. Na een kijkje te hebben genomen van waar ik zou springen, ben ik, met een al veel sneller kloppend hartje, mij gaan inschrijven. Ik heb er papieren moeten tekenen waardoor ik ze niet verantwoordelijk kan stellen bij mogelijke ongevallen (slik), ze hebben me gewogen en dan heb ik betaald. Daarna mocht ik naar de brug stappen vanwaar ik ging springen. Na een Braziliaans meiske was het aan mijn beurt. Hartritme nog een beetje meer omhoog... Na mijn voeten in een harnas te hebben gedaan en aan een dikke elastiek (een 5 cm diameter) hebben vastgemaakt deden ze nog een korte uitleg wat ik moest doen. Veel meer dan gewoon springen, hield het niet echt in. De 47m hoge sprong was in een vallei met daarin een grote rivier. Hierdoor had ik de keuze om in het water te belanden of niet. Zone sprong doe je niet elke dag dus ik dacht ´waarom ook niet`. Ik vroeg echter om slechts tot borsthoogte in het water gedoopt tot worden. Dan was het moment aangebroken, ik mocht rechtstaan en naar de rand strompelen. En dan 3-2-1 en ... springen zot. Na het moment dat ik gesprongen heb was het ergste voorbij. Daarna was er wel veel geroep bij gemoeid gekomen. Vooral wanneer je het water dichter en dichter ziet komen en je niet tot borsthoogte, maar ik met heel mijn lichaam onder water belandde. Na de waterdoop werd ik door de elastiekwerking terug in de lucht gesmeten. Dat gevoel was echt bizar. Vooral het moment wanneer je voor een fractie van een seconde niet meer stijgt of daalt, maar even zweeft... Echt de max van een gevoel. Na nog een paar keer op en neer te gaan, lieten ze mij van bovenaf wat zakken en werd ik in de rivier door een bootje opgepikt. Kletsnat maar weer tevreden ben ik dan naar boven gewandeld om mijn photos en video te gaan bekijken. Na lang twijfelen heb ik deze dan ook gekocht, want dit is veruit het extreemste dat ik in mijn leven heb gedaan. Mijne skydive (parachutesprong) in Cairns was zot, maar bij bungee moet je echt zelf springen en heb je echt het gevoel dat je te pletter gaat vallen in de rivier. De activiteit zelf duurt niet lang, maar het was een zalige kick!!!

    De dag erna ben ik om 5u30 opgestaan om de Tonagriro Crossing te bewandelen. De 20 km lange wandeling is volledig door een ruw vulcanisch gebied. We zaten eerst  in de bus voor een rit van 1,5 uur naar het beginpunt van de Tongariro Crossing. Een wandeling van Mangatepope naar Ketetahi en ongeveer 7 uur lang.  Om 8u20 vertrokken, je hebt 7,5 uur de tijd om aan de andere kant van het vulkanische gebied te komen. Het begint met een flinke stijging (the devils staircase genoemd) van 700 meter over vulkanisch terrein, met aan de rechterkant de vulkaan Ngauruhoe. Ik was aan de wandeling begonnen met een Zweeds koppel. Er was een 3-4 u lange omweg om Mt Ngauruhoe te beklimmen. Deze berg is bekend dankzij de film Lord of the Rings en zal door iedereen die de film gezien heeft wel bekend in de oren klinken als Mount Doom (daar waar de ring wordt vernietigd). De Zweden zagen deze klim niet zitten. Op het kruispunt naar deze top ben ik een moedig Engels meisje Laura tegengekomen die het avontuur tot de top met mij wou aangaan. Het was de zwaarste klim van mijn leven. Het was constant stijl stijgen geblazen met loskomende stenen en gravel die soms voor heel gevaarlijke stukken zorgde. We zijn in anderhalf uur bijna 1100m gestegen in hoogte tot aan de top van Mount Doom met een hoogte van 2291m. De wind daar boven was echt wel redelijk extreem waardoor je je toch best steeds ergens probeert vast te houden. Maar dan het zicht, mannekes toch, echt niet te beschijven. Ik heb nog nooit zo een prachtig uitzicht gezien in mijn leven en dan nog eens extra speciaal als Lord of the Rings fan om daar aan de top van Mt Doom te staan. Echt genieten... Daarna zijn we via een nog veel stijler stuk (ik schat 70°) naar beneden gegleden. Redelijk avontuurlijke afdaling als ik je vertel dat we in 25 min 1100m zijn afgedaald. Met heel uitgeputte benen zijn we hierna aan de nog 14 km resterende hoofdwandeling begonnen. 

    De vulkanen Tongariro (1968 m.), Ruapehu (2797 m.) en Ngauruhoe (2291 m.) zijn nog regelmatig actief en braken kilometers hoge aswolken uit. Het park heeft een grillig klimaat en de belangrijkste klimatologische factor is de wind. Als gevolg van de overheersende westenwinden valt de neerslag voornamelijk op de westhellingen. Ten oosten van de vulkanen liggen droge steppeachtige gebieden, waar de grond voornamelijk uit zand en steen bestaat. Ten westen van de vulkanen liggen bossen en hebben de vulkaanhellingen een weelderige vegetatie. Vanaf Mangatepopo gaat het pad omhoog naar de zuidelijke hellingen van de Tongariro, terwijl de lava stromen vanaf de Ngauruhoe aan de noordwest kant liggen. Tussen de twee vulkanen gaat het pad steil omhoog naar de Mangatepopo vallei. Na deze vallei kom je in de South Crater. De uitzichten op de Ngauruhoe vanaf hier zijn prachtig. Een korte klim brengt je naar de Red Crater en het hoogste punt van de wandeling (1886 m.). De graad van de krater volgend kom je bij de bijzondere kleuren van de rotsen en van de Emarald Lakes. Het zijn de mineralen van de Red Crater die deze kleuren mogelijk maken. Na de Emarald Lakes gaat het pad door de Central Crater en volgt de oever van Blue Lake. Hierna is het omhoog naar de North Crater waarvandaan je bij goed weer het Taupo Lake kan zien. Hierna gaat het zigzaggend voor een 10 tal km ruim 1000 meter naar beneden richting de parkeerplaats. Hier werden we na een half u wachten terug naar de hostel gevoerd. Ik ben toch even ingedut moet ik toegeven na deze fysieke maar prachtige wandeling.

    Na een goeie nacht slapen zijn we de volgende dag terug naar mijn beginpunt punt in NZ, Auckland getrokken. Hier heb ik de dag erop, op mijn laatste dag, een gratis rondtour rond Auckland gedaan met een bus. We hebben er de Auckland Harbour Bridge beklommen en 1 van de reizigers heeft daar nog een bungeesprong ondernomen. Die avond mijn laatste maaltijd klaargemaakt en de dag erna al vroeg uit de veren om naar het vliegveld te gaan met de openbare bus.

    Om 9u20 was mijn eerste vlucht (3u) naar Sydney. In Sydney moest ik dan 5 u wachten op de volgende vlucht. Deze vlucht (14u) bracht mij naar Abu Dhabi in de Emiraten. Hier heb ik leuke en interessante gesprekken gehad met 2 vrouwen uit Saoedi Arabië over hun cultuur en gewoontes. In Abu Dhabi moest ik nog eens 3 nu wachten waarna ik de laatste vlucht (7u) tot in Zaventem heb genomen. Hier wachtte ons mama, mijn stiefpa André en mijn 2 broers me op. HOME SWEET HOME!!!!

































































































    16-12-2009 om 16:23 geschreven door Outback Stef  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    02-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuw Zeeland - Zuideiland Part II

    In Queenstown hebben de meeste van de bus één van de extreme bungy jumps of skydive ondernomen. Ik heb moeten passen. De activiteiten kosten hier allemaal stukken van mensen. Ik kwam er veel leuke backpackers tegen die met mij op voorgane bussen zaten. Dit resulteerde in een 3 tal nachten uitgaan. Je hebt er veel leuke bars en onze groep was echt leuk. We hebben ons een paar keer tot in de vroege uurtjes gefeest. In één van de bars serveerden ze zelf cocktails in een thépot.

    Op dag 2 in Queenstown heb ik met Ellin en 2 Engelse gasten een 6-8 u lange wandeling aangepakt. De track heet de Ben Lemond summit track. Het is één van de hoogste bergen in de streek en we hebben een 1400 m hoge klim ondernomen tot aan de top van de berg (1748m). Het was, vooral met een kater, een heel zware klim en ik heb Ellin toch een tiental keer moeten overhalen om voort te zetten, want ze zag het niet meer zitten. Gelukkig bereikten we allen de top en het zicht daar was al het zweet en tranen meer dan waard. We hadden een prachtig zicht over Queenstown, de gigantische meren, de adembenemende besneeuwde naburige bergen en bossen. We hebben er meer dan een uur gezeten en genoten van het uitzicht. Daarna zijn we in een 2-3 tal uur naar beneden gestapt en hebben we ons getrakteerd op de in Queenstown befaamde Fergburger. Dit is een keet waar de "lekkerste"burgers van de wereld worden geserveerd. Ik weet niet of het de beste van de wereld is, maar het is alleszins om je vingers van af te likken. Allemaal verse ingrediënten geserveerd met een lekkers sausje, mmm...

    2 dagen erna ben ik op de Bottum bus geklommen. Dit is een 4 daagse rond het meest zuidelijk gedeelte van het zuideiland. De eerste dag zijn we naar Dunedin getrokken, hetgeen het studentenstadje is van NZ. Veel viel er niet te beleven, want het was blokperiode en de meeste studenten zaten thuis.Het is ook de plaats waar het beste NZ bier wordt gebrouwen, Speights genaamd. Ocharme zenne als dat hun beste bier is...

    De volgende dag was fenomenaal. We reisden de Caitlins Coast af. We zijn aan Cannibal Bay gestopt waar we 2 zeeleeuwen hebben gespot. Ze lijken op zeehonden, maar kunnen tot 500 kg wegen. We vonden er 2 kleinere (150kg) exemplaren die wat speels aan het vechten waren. Echgt wel impressionante en grappige beestjes moet ik zeggen. Daarna zijn we in Curio Bay gestopt op een strand dat Petrified Forest wordt genoemd. Hier hebben we 2 yellow-eyed pinguins gespot. Ik vond het echt een magisch moment, daar ik nog nooit zulke beestjes in het wild heb gezien. Mijne mond viel er wijd van open, amai... Die avond zijn we in Invercargill (stadje waar de rol van Anthony Hopkins in The Fastest Indian vandaan komt) blijven overnachten. Dit is de getaway tot het derde grootste eiland van NZ, Stewart island.

    De dag erna trokken we voort naar Te Anau. We hebben die dag een paar kleine wandelingen ondernomen in regenwoudjes en hebben meerdere watervallen gezien. Van hieruit kan je de 4 daagse Kepler track wandelen, maar deze was spijtig genoeg gesloten doordat een paar sneeuwstormen de paden onbereikbaar maakte. We hebben hier de testwedstrijd tussen Nieuw zeeland en Bahrein gezien voor de kwalificatie voor het WK voetbal in Zuid Afrika. NZ won met 1-0 met een niveau dat nog stukken lager ligt dan dat van de Belgen. Maar wij moeten dan wel tegen kanjers als Spanje en Turkije (En Bosnië natuurlijk) opbotsen. De plaatselijke bevolking kon het echter geen bal schelen. Rugby is daar de enige sport die voor hen belangrijk is. Ik moet wel zeggen dat het een zeer afgezonderde plaats is en dat de situatie t.o.v. van voetbal in de grote steden als Christchurch, Wellington en Auckland heel anders. Daar groeit voetbal elk jaar meer en meer. Het WK zal het spel hopelijk nog meer aanwakkeren in NZ. Ik vrees daarentegen dat ze geen enkele kans hebben om er iets waar te maken. We shall see..,.

    De laatste dag op de Bottom bus zijn we naar Milford Sound getrokken, hetgeen het meeste regen heeft in heel NZ. We hebben er terug een paar kleine wandelingen gedaan en door de Homer tunnel gereden. Hierna zijn we op een 2 u lange cruise gegaan waar we tussen gigantische groene bergen in de sound (dunne inlandse "zeestroom") hebben gevaard. Het was zoals verwacht een heel regenachtige en bewolkte dag, resulterende in tientallen gigantische watervallen die van de bergen afklauterden.Adembenemend... Achteraf hebben we een uurtje een onderwaterobservatorium bezocht waar we 15 m diep onder water (achter glas) naar de vissen en koraal konden kijken. Daarna zijn we terug naar Queenstown gereden.

    2 dagen later ben ik met nen Duitse maat Mo (Moritz) aan een 4 daagse trektocht begonnen. We hebben een slaapzak, gaskoker en pot gaan huren, hebben voor elke nacht een hut geboekt en inkopen gedaan. Normaal kost het transport tot het begin van de track 50$ ieder. We hebben gelukkig iemand met een gehuurde auto kunnen overtuigen om er ons heen te huren, waardoor het ons gelukkig maar 20$ kostte. De naam van de track heet The Greenstone & Caples track. Dit zijn 2 apparte tracks, maar kunnen gemakkelijk gecombineerd worden. Ze vormen samen immers een mooie loop. Redelijk onvoorbereid zijn we dan aan de 63 km lange trektocht begonnen. De eerste dag waren we een beetje bekaterd en hebben we slechts 12 km afgelegd. Het was een redelijk gemakkelijk parcours langs de rivier in de bossen. We hadden echter veel te zware backpacken en het bekaterd zijn maakte het er niet gemakkelijker op. Toen we die avond in de hut aankwamen zagen we waarom onze backpacks te zwaar waren, we zagen oudere en ervaren koppels met instant voedsel en lichtere kledij. Wij daarentegen hadden zwaar fruit, pasta en pastasaus, 1 kg bonen, noodles, 3 broden, 750 g kaas, 300 g salami, 3 conserven soep en ontelbaar veel ontbijtbars in onze backpacks. Dit maakte onze backpack gemakkelijk 3 kg zwaarder dan die van de ervaren wandelaars. Afegzien dat mijne rug gedaan heeft. Amai... Onze tacktiek was dan om zoveel mogelijk van het zware voedsel eerst te eten. Eerste 2 dagen waren de bonen, pasta en saus en al het fruit op. Derde dag was het gewicht al vele beter. Op dag 2 hebben we bijna constant in een vallei gewandeld in uitzichten heel vergelijkbaar met deze van in de film Lord of The Rings. Echt magisch. In totaal hebben we 20 km afgelegd deze dag. Na een nachtje slapen in de hut (het enige dat in de hut beschikbaar is plaats voor te koken met je gaskokers en enkelen plastieken matrassen in 1 of 2 kamers) zijn we de derde dag aan de Caples track begonnen, wat de zwaarste dag moest worden. Na een uur stappen begonnen we aan een 600 m hoge klim in een bos tot aan de Mc Kellar Saddle (1005 m). Daarna was het bijna de hele dag dalen geblazen in een redelijk zwaar en gevaarlijk parcours met veel rivierpassages, oneinidig gladde uitstekende boomwortels en moerassige veldjes. Resultaat: natte schoenen en een paar keer bijna mijnen enkel omgeslagen. Na 20 km kwamen we uiteindelijk aan de derde en laatste hut aan. We waren heel content toen we de hut in de verte zagen. In de laatste hut zijn we een vrouw tegengekomen die ons een lift terug naar Queenstown wou geven, wat ons weer 50$ uitspaarde. De laatste dag was slechts 8 km, maar elke spier in ons lijf deed zeer, waardoor we toch nog even moesten doorbijten tot aan het carpark. We waren allen fysiek uitgeput. Onze knieën, voeten, rug en schouders deden ongelooflijk pijn. Het was daarentegen wel een ongelooflijk avontuur waarin we prachtige stukken natuur hebben gezien en het deed me goed om nog eens fysiek uitgeput te zijn. Die nacht heb ik 12 u aan een stuk doorgeslapen, hetgeen ongelooflijk veel deugd heeft gedaan.

    2 dagen erna heb ik afscheid genomen van Mo en ben ik op de bus naar Christchurch gestapt. Het is de 2de grootste stad na Auckland en heeft een groeiende populatie. Het heeft het derde grootste centrale park (Hagley Park) in de wereld na Central Park in New York en Stanley Park in Vancouver. Het is een heel Engels gestijld stadje met neogothische gebouwen en heel mooi en uitgebreide tuinen. Ik heb er een hele dag rondgewandeld en ik heb er een bezoek gebracht aan het Christchurch Art Gallery (plaatselijke kunstenaars), The Arts Centre (dit is een oude universiteit waar verschillende ambachten gecentraliseerd zijn en hun kunde aan het publiek tonen) en het Canterbury Museum (uitleg en kunst over Maori’s, antartica exploring, Europese immigratie, ...). Na een culturele dag heb ik nog een 2 tal uur in het gigantische Hagley park en de botanische tuinen gewandeld. Ik heb wel heel veel last gehad van hooikoorts die dag, wat het de eerste keer in 14 maand maakt dat ik hier last van heb.

    De dag erop zijn we verder naar Kaikoura getrokken. Dit stadje staat bekend bij toeristen voor het zwemmen met dolfijnen en zeehonden en het spotten van walvissen. Deze activiteiten waren weer wat te duur, dus heb ik geopteerd voor een 4 u lange wandeling in een bergachtige wandeling nabij de kustlijn, de cliftop walk genoemd. Ik heb er van 1 m een gigantsiche zeehond zien rusten op het strand en weer prachtige panorama’s gezien.

    De dag nadien zijn we via Picton terug op de ferry geklommen om mijn laatste week in NZ op het Noord eiland door te brengen om op deze manier op 2 december in de morgen mijn vlucht naar huis te pakken. Zie naar het volgende bericht, NZ Nooordeiland part II, om te lezen/zien hoe mijn laatste week in NZ was.















































































































































































































    02-12-2009 om 21:56 geschreven door Outback Stef  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    01-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuw Zeeland - Zuideiland Part I

    Na een tweetal weken in het noordeiland te hebben doorgebracht was het tijd om het, van horen zeggen, nog schonere zuideiland aan te pakken. Dit gedeelte is heel heuvelachtig en heeft redelijk hoge bergen. De hoogste heet Mount Cook en is meer dan 3754 m hoog. De meeste van de bergen hebben het hele jaar door sneeuw aan de top, hetgeen heel mooie uitzichten geeft...

     

    Na een ferrytrip van 3 u kwamen we in Picton aan en stapten we in de bus om naar Nelson te trekken. Nelson is de getaway tot het prachtige Abel Tasman NP. Ik heb me daar als enige ingeschreven voor een tweedaagse in dit national park. De eerste dag was een kajaktocht met overnachting in een hut. De tweede dag was een wandeltocht tot waar we gestart zijn met de kajaktocht. In de3 morgen bleek er toch iemand (iemand van een andere bus) zich te hebben ingeschreven. Ze heet Hannah en is een Engelse meid. Na een korte briefing werden we al snel in de zee gesmeten. De kajaks zijn verschillend als diegene die we kennen van bv de afvaart van de Lesse. Vanvoor zijn er 2 pedalen om links/rechts te draaien en het gewicht is ook stukken minder. We hebben eerst een 3 tal u gekajakt, dan geluncht op een prachtig strand en dan nog een 2 u verder gekajakt tot Bark Bay, waar de hut was waar we zouden overnachten. We zagen die dag prachtig gouden stranden, groen-bergachtige kustlijnen, zeehonden, grote vogels die albatros worden genoemd, ... Het was een heel zware maar zeer leuk met prachtige uitzichtenge vulde dag. Toen we na het kajakken in de hut aankwamen bleken er nog 12 andere jongeren te verblijven. Het kajakbedrijf had vergeten om een gaskoker en slaapzak te leveren. Kookgerief hebben we van andere reizigers mogen lenen en gelukkig had de ranger een extra slaapzak in zijn hut. Anders was het een lange en koude nacht geweest voor mij. De dag erna ben ik alleen teruggestapt. Hannah was grieperig en heeft een watertaxi teruggenomen tot het beginpunt. De trek nam me via prachtige stranden in bergachtige paden nabij het strand. Het was een 25 km trek en met een 10 tal kg op mijne rug pikten de laatste 5 km wel moet ik zeggen. Na het geld van de gaskoker en slaapzak te hebben teruggevraagd aan het kajakbedrijf werd ik terug naar mijn hostel gevoerd.

     

    Na een welverdiende nachtrust zijn we de volgende dag verder getrokken naar Westport, hetgeen een oud mijnersstadje was. Op de weg daarheen zijn we in Nelson lakes National Park gestopt. We hebben er een kleine wandeling van een uur ondernomen en daarna ben ik met 2 Engelse maten in het 5-8 graden koude water gesprongen. Op de achtergrond zie je een besneeuwde berg op de photo, gellof mij, ik ben nog nooit zo snel uit het water gekropen.

     

    De dag erna zijn we verdergereisd naar Lake Mahinapua. Op de weg hierheen zijn we gestopt aan het prachtige Punakaiki NP waar we de Pancake rocks en blowholes wandeling hebben gedaan. Het was aan het gieten buiten, dus ik heb samen met 5 anderen (15% van de bus) de wandeling rondgelopen met als resultaat kletsnatte kleren uiteraard. Die avond werd er in de      ” Poo pub” van de hostel een thema avond gehouden. We moesten ons allemaal verkleden en het thema was Halloween. Ik heb me verkleed als de moordenaar (ben naam van de film kwijt) met een wit masker en een hockeystick en op mijn borst en buik heeft Ellin (Zweeds meisje waarmee ik veel optrok) met lippenstift “I KILL YOU” geschreven. Pover, maar ik had geen zin om te veel geld uit geven. Die avond hebben we eerst een goedkope steak gegeten, klaargemaakt door een plaastelijk icoon Les Lisle. Hij heeft een gigantische baard, een zalig accent en een bierbuikske, stereotiepe schipper zou ik zeggen. Hierna zijn we in ons kostuum naar de bar getrokken waar we tot in de vroege uurtjes hebben doorgefeest.

     

    De volgende dag trokken we, allen met een kater, door naar Franz Josef. Dit stadje staat bekend voor de aanwezigheid van een gletsjer in deze area. De Franz Josef gletsjer is 12 km lang en ligt in het Westland NP. Het is uniek omdat het neerkomt uit de Zuiders alpen tot minder dan 300 m boven zeeniveau. Het is daarbij ook omringd door regenwoud. Ik heb er een volle dag gewandeld met een gids. De gids bracht ons eerst tot aan de voet van de gletsjer en bracht ons dan op heel spectaculair en uitdagend ijsterrein. We zijn in ijstunnels getrokken, door nauwe ijswanden gekropen en stijle ijsmuren beklommen en afgedaald. We hadden spikes aan onze gehuurde stapschoenen, hetgeen het allemaal iets gemakkelijker maakte. Gelukkig... Het was echt een unieke ervaring en zeker voor herhaling vatbaar.

     

    De dag nadien waren we al snel op weg naar Wanaka. Het is bekend omdat het in het Mount Aspiring NP ligt en het het 5 de grootste meer in NZ bevat. Vanuit het terras van de keuken hadden we een prachtig zicht over het meer en de achterliggende besneeuwde bergen. De volgende dag zijn we dan naar het avontuurkruispunt van Nieuw Zeeland gereisd, Queenstown genaamd. Van hieruit zijn er een 6 tal verschillende 3-4 daagse wandelingen beschikbaar, verschillende bungy jumps, skydives, rafting en nog zoveel andere extreme sporten staan hier op het menu. Gedurende de wintermaanden worden er rond Wanaka en Queenstown alle skisporten beoefend. Veel skiërs en snowboarders trekken dan hier naartoe.

     

    Voor het vervolg van het zuideiland, zie hetvolgende bericht.





































































































































    01-12-2009 om 09:27 geschreven door Outback Stef  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    30-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuw Zeeland - Noord Eiland Part I

    ‘S nachts op 16 oktober ben ik in Nieuw Zeeland aangekomen in Auckland. Nieuw Zeeland bestaat uit 3 grote eilanden (Noordeiland, Zuideiland en Stewart eiland) en tientallen kleine eilandjes. Nieuw Zeelanders worden ook wel Kiwis genoemd,. Ik ben gestart in het Noord eiland. Zoals in Fiji heb ik ervoor gekozen om te reizen met een backpackers bus, de Kiwi Experience bus genoemd. Het werkte zoals in Fiji. Het is een hop-on, hop-off systeem. Als een bepaalde plaats je goed bevalt, kan je er een paar dagen extra spenderen en dan neem je gewoon de volgende Kiwi Experience (KI) bus die langskomt.

     

    Na een paar dagen in Auckland te hebben gespendeerd, ben ik op een driedaagse naar het meest noordelijke punt van Nieuw Zeeland getrokken. De eerste stop was het stadje Pahia en het prachtige Bay of Island. Zoals de naam het uitdrukt is het een baai met tientallen kleine eilandjes bestaande uit prachtige groene bergjes. Ik heb die dag een 5 u lange wandeling gedaan naar een watervalleke in een regenwoudomgeving. De dag erna trokken we dan naar het meest noordelijke punt, Cape Reinga genaamd. Dit is waar de Tasmaanse zee de Atlantische oceaan ontmoet, resulterende in prachtige golven tot ver in de zee. Op het meest noordelijke punt staat er een vuurtoren, resulterende in een paar mooie photo’s. Op de bus heb ik een leuk Frans Canadese meid leren kennen waarmee ik 2 dagen heb gespendeerd. Die dag heb ik voor de derde keer, maar elke keer in een ander land, gesandboard. Deze keer was het wel de steilste en langste zandduin van de drie. Op het einde van de zandduin zat ik aan een fameuze snelheid en ben ik van mijn board gedonderd, waardoor ik bijna mijne pols heb gebroken. Nu 6 weken later heb ik er nog steeds last van. Hierna hebben we een uurtje lang op Ninety mile beach gereden. We zijn er gestopt op een plaatsje met uitzicht op een eilandje dat Hole in The Rock wordt genoemd (zie photo). Daarna zijn we terug naar Pahia getrokken waar we overnachten, Op de terugweg zijn we in een museum gestopt waar er prachtige houtbewerkte meubelstukken en kunststukken tentoongesteld waren, gemaakt van het hout van de waardevolle Kari boom. De dag erna heb ik met Alexi (canadees meisje) drie wandelingen aangepakt. De eerste was een korte wandeling tot een lookout met zicht over heel Pahia, de tweede was een 10 km lange boswandeling en de derde en laatste was een 10 km lange wandeling die de kustlijn volgde. Het was een heel fysieke maar leuke dag met veel mooie uitzichten. De dag erna vertrokken we terug naar Auckland. Ik heb er afscheid genomen van Alexi, die er in een boerderijtje ging werken voor een week.

     

    Na een nachtje Auckland ben ik de dag erna direct op de volgende bus gestapt die naar het zuiden rijdt. De eerste stop was het stadje Whitianga in Mercury Bay. Hier heb je een prachtige kustlijn. De eerste dag leerden we iedereen wat beter kennen, want iedereen was nieuw voor elkaar. De meeste reizigers reizen alleen zoals mij, hetgeen het gemakkelijker maakt om contacten te leggen. We hebben er een prachtige wandeling gemaakt aan de Cathedral Cove. Hier zagen we een gigantische soort grot op het strand met prachtige gigantische rotsformaties in de zee.

     

    De dag erna reisden we door naar Rotorua. Die dag passeerden we Matamata, ook wel Hobitton genoemd. Dit is waar een deel van de film Lord of The Rings werd gefilmd, meer bepaald daar waar de hobits wonen. Het is een omgeving met veel kleine groene heuveltjes. Ik heb er geposeerd naast Smeagol aka Gollum en ik heb er een boek gekocht waar je de verschillende uitzichten uit de film kunt zien terwijl je in Nieuw Zeeland reist. Die avond verbleven we in een hostel in Rotorua waar er een brubbelbad en een heet zwembad was. Lekker... Rotorua is het geotermisch kruispunt van Nieuw zeeland. In een geothermisch park hebben we geizers en opspattend sulfietmodder uit een modderbad gezien. De reuk in het stadje was wel niet zo aangenaam moet ik zeggen . Diezelfde avond had ik me ingeschreven voor een Maori avond. Maori’s zijn de originele bewoners (aboriginals) van Nieuw Zeeland. Deze mensen worden wel veel meer gerespecteerd dan de aboriginals in Australië. Ze zijn allemaal aan het werk en de kinderen lopen allemaal school, wat in Australië meestal niet het geval was. Alcholisme is bij de Maoris ook veel minder een probleem vergeleken met de aboriginals in de steden in Australië. We bezochten die avond Tanaki village. 5 volle bussen kwamen naar die avond. Op elke bus werd er een chief verkozen. Op mijnen bus hebben ze achter mijne rug mij verkozen. Ik en de 4 andere verkozen chiefs mochten dan in een lijn staan, waarna een 5 tal warriors (Maori vechters) ons probeerden schrik aan te jagen met hun wapens, geschreeuw en extreem grappige gezichtsuitdrukkingen. Er werd me uitgelegd dat het compleet respectloos is als je hiermee zou lachen. Ik heb me echt fel moeten inhouden, maar het is me gelukkig toch gelukt om het niet uit te brullen. Omdat ik de jongste chief was, werd ik dan uitgekozen tot big chief en moest ik het amulet oprapen dat één van de warriors in het midden legde. Dit betekende dat we allen welkom waren in hun village. Hier zagen we eerst hoe een village er vroeger uitzag en moest ik een parcours afleggen. Als ik het parcours niet foutloos aflegde, eisten ze mijn uurwerk. Gelukkig maakte ik geen fouten. 200 man was me aan het aanmoedigen en helpte me om feilloos over de eindstreep te geraken. Hierna zijn we in een zaal getrokken waar de Maoris een uur lang traditionele zang en dans naar voor hebben gebracht.Er werden ook verschillende legendes en mythes verteld. Heel interessant allemaal. Dat was allemaal heel professioneel en impressionant. Eén van de dansen is de wereldbefaamde HAKA. Dit is een oorlogdans die de Maori’s deden om de tegenstander af te schrikken met als doel om een gevecht te voorkomen en de tegenstander hopelijk te laten terugtrekken. Deze dans is nu nog steeds bekend omdat de rugbyspelers van Nieuw Zeeland deze dans brengen voor elke wedstrijd die ze spelen (cfr reclame van Jameson whisky waar de Nieuw Zeelanders de Haka doen tegen de Schotten, waarna de Schotten als antwoord  hunne kilt opheffen, waarna de Kiwis vertomd staan).

     

    De volgende dag trokken we naar Waitomo. Dit stadje is bekend om haar grotten waarin extreme grottours worden georganiseerd. De activiteiten zijn redelijk duur en het geld is bijna op, dus heb ik moeten passen . Ik heb er een kalme namiddag gespendeerd met andere passers en we hebben er een kleine wandeling ondernomen. Ik heb die namiddag al mijn kleren gewassen. Toen ik al de kleren in de droger smeet, bleek deze stuk te zijn. Buiten was het redelijk koud dus heb ik al mijn kleren in de keuken gehangen. Schoon zicht,... De dag erna waren ze nog niet echt droog, maar ja, we moesten weer doorreizen.

     

    De volgende morgen ben ik grieperig opgestaan. Ik ben als enige op mijn bus naar Raglan getrokken, hetgeen het bekendste surfstadje is in NZ. Ik voelde me echt niet goed genoeg om naar buiten te gaan, dus heb ik maar geopteerd om de griep uit te zweten in de tv-kamer. Ik heb die dag 4 films gezien en vooral ook veel gerust. De dag erna voelde ik me al heel wat beter en heb ik er toch 2 uur rondgewandeld vooraleer de bus me kwam ophalen. De bus kwam me rond de middag ophalen en dan zijn we via Rotorua naar Taupo getrokken, hetgeen het avontuurstadje is van het noorden. Van hieruit wordt de mooiste wandeling van NZ georganiseerd, de Tongariro Crossing genoemd. Ze voorspelden slecht weer voor de volgende dag en ik voelde me nog niet tiptop, dus heb ik beslist om deze wandeling uit te stellen voor de terugweg, mits ik in Auckland mijn terugvlucht naar Zaventem heb geboekt. Toen ik de volgende dag opstond bleek het weer prachtig te zijn. Ik heb er dan een 5 u lange wandeling gemaakt naar de impressionante Huka Falls. Dit is de waterval waar het meeste water per seconde valt in NZ. Het is niet de schoonste waterval, maar wel bijzonder om zoveel water te zien vallen. De stroming van de rivier voor de waterval is bijgevolg zeer groot en toen ik hoorde dat er kajaktochten gehouden worden en dat ze deze waterval deden, kon ik het bijna niet geloven. Er zijn toch zotten op de wereld dacht ik dan.

     

    De volgende dag hebben we een kleine wandeling gedaan in het Tonagriro NP, hetgeen een voorsmaakje was op de Tongariro Crossing (zie bericht van Noord Eiland part II) die ik de dag ervoor heb gemist. Prachtige wandeling met een paar watervallekes en veel besneeuwde gigantsiche bergtoppen in de achtergrond. Die avond strandden we in River valley. Hier werd de volgende morgen rafting georganiseerd. Ik had dit al in Australië gedaan, dus heb ik gepast. Wanneer de rafters de volgende dag terugwaren konden we verdertrekken naar de hoofdstad van NZ, Wellington. Na een avondje uit hier hebben we afscheid genomen van een deel van de reizigers die enkel het Noord eiland deden. De dag erna namen we de ferry vanuit Wellington naar Picton in het zuideiland. Voor photo’s en tekst van het zuid eiland zie volgende 2 verhalen.

     

    Greetz

    Chief Stef











































































































































    30-11-2009 om 11:13 geschreven door Outback Stef  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    22-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fiji part II - Mamanuca and Yasawa Islands

    Na de 4 daagse tour rond het hoofdeiland Viti Levu ben ik voor 12 dagen naar de Mamanuca en Yasawa eilanden vertrokken. Deze zijn gelegen ten westen van het hoofdeiland. In 12 dagen hebben we op 6 verschillende eilanden vertoefd. De formule die ik heb geboekt heet Tropical Awegasm. In deze formule zijn alle transfers, eten en hostels gerekend. De eilandjes zijn zo klein dat er geen winkels aanwezig zijn.

     

    Dag 1-2, South Sea Island (Mamanuca Groep): Het eerste eiland was direct 1 van de kleinste van de hele eilandgroep. In 2 minuten ben je heel het eiland rondgewandeld. De eerste dag heb ik er in een boot met glazen bodem de koralen en de vissen bewonderd. Onder de indruk ben ik daarna direct gaan snorkelen voor een paar uur. Na wat in de zon hebben gelezen heb ik om 16 u beachvolley gespeeld met andere toeristen en staffleden. Leuk leuk!! De 2 de dag ben ik de hele dag gaan zeilen met op een gigantische zeilboot, “The Seapray”genoemd. We zijn er naar het eiland gezeild waar de film Cast Away  met Tom Hanks is opgenomen. Prachtig eiland met magisch snorkelen. Velen snapten niet waarom Tom ooit van dit eiland wou vertrekken. Wilson zijn we niet tegengekomen, maar er werd wel een constructie van takken behouden waarmee het woord HELP werd gespeld. Na een uitgebreide lunch op de boot zijn we naar Malolo eiland gevaren waar we een traditioneel village hebben bezocht en nog eens een kava ceremonie hebben bijgewoond. Na een lange zeildag zijn we terug naar South Sea island vertrokken. Daar heb ik weer meegedaan aan beachvolley. Na een redelijk zware smash te hebben afgeleverd heb ik mijn bovenarm uit de kom geslagen. Ik heb hem er zelf terug in getrokken en ben daarna maar gaan douchen. Redelijk pijnlijke bedoeling. Vooral de dag erna begon het echt zeer te doen. Het is nu al 2 weken geleden en elke beweging met mijn rechteram doet nog steeds niet echt deugd. Die avond heeft ne gigantische kerel van 1 van de staffleden mijnen arm gemasseerd voor 20 minuten. Deed wel deugd, maar hielp maar weinig. Die avond redelijk veel kava gedronken, waarna ik nog enkele pintjes heb gedronken met Masi, ne lokale maat van Fiji waar ik interessante gesprekken mee heb gehad. Daarna ben toch nog redelijk snel in slaap kunnen vallen.

     

    Dag 3-4, Waya Lailai Island (Yasawa groep): de meest zuidelijk gelegen eilandjes van de Yasawa groep worden gedomineerd door verschillende bergen. Op zaterdag zijn we op een bootje gesprongen en na een half u in het water gesprongen om er met de reef haaien te zwemmen. Mijnen arm deed echt zeer, maar ik wou deze kans toch niet missen om zo dicht met deze impressionante beestjes te zwemmen. Onze gids heeft in een uur 3 vissen gejaagd met een metalen stok. Echt wel cool hoe hij dit deed, zo snel in zijn bewegingen en hij kon zo lang en diep onder het water blijven. Met de vissen probeerde hij dan de haaien te voederen, maar deze zaten al vol, want deze snorkeltrip werd ook in de ochtend gehouden en hun maag bleek al vol te zijn. Spijtig, maar heb toch een 5 tal verschillende haaien van redelijk dichtbij kunnen zien. Die avond heeft de staff ons geamuseerd met traditionele dansen, een vuurdans en achteraf werden we zelf op de dansvloer gesleurd om er de buladans te leren. Op zondag ben ik naar de kerk getrokken. Vanaf eind 19 de eeuw werd Fiji door inmenging van missionarissen katholiek. Het was echt wel een leuke ervaring. Veel gezang door een kinderkoor en achteraf een volwassen koor afgewisseld met gepreek in Fijian, waar we natuurlijk geen knijt van begrepen hebben. Na de lunch zijn ik en Tom (Engelse maat) naar de top van het eiland geklommen. Normaal kregen we hier een wandeling met gids, maar op zondag worden alle activiteiten geschrapt mits het een rustdag is voor iedereen. Na een paar keer verloren te lopen bereikten we de top en zagen we prachtige uitzichten met zicht over heel het eiland en dichtbij gelegen eilandjes. Magisch!! Op de terugweg zijn mijn slippers terug stuk gegaan en heb ik de laatste km op blote voeten afgelegd. Pijnlijke bedoeling in een rotsige omgeving. Daarna nog een beetje in 1 van de hangmatten gechild en na het eten een paar Fiji Bitters gedronken, hetgeen het bekendste bier is in Fiji.

     

    Dag 5-6: Korovou Resort op Naviti Island (Yasawa groep): Hier heb ik vooral in de zon aan het zwembad gelegen. Terwijl veel in boeken gelezen, Ipod beluisterd of gewoon een siestake gehouden. De eerste avond hebben we de verjaardag gevierd van een Engelse meid, Lisa genaamd. Tot in de vroege uurtjes gefeest waar we met z’n allen in het zwembad zijn geëindigd. Net voor we naar het volgende eiland vertrokken hebben we van een lokale kerel geleerd hoe op kokosnoten te overleven. Eerst de buitenschil weghalen, dan de kokosnoot openbreken en dan ofwel de koko eruitsnijden ofwel eruit schrapen.

     

    Dag 7-8, Coral View resort op Tavewa Island (Yasawa groep): De eerste dag ben ik naar het eiland gevaren waar de bekende Brook Shields film: The Blue Lagoon werd opgenomen. Hier hebbe we een dik uur gesnorkeld en dat was weer de max. Heel veel kleine visjes en ook een paar halve meter lange vissen gespot in een prachige koraalwereld. Op de 2 de dag zijn we op een uur lange bootrit naar de Sawaialau Caves (grotten) gebracht. Hier zwommen we in een prachtige grot waar we even onder een meterdiepe rots zijn gedoken om op deze manier in een andere grot te komen. Pik donker was het daar als ik bovenkwam. Mijn ogen moesten zich een paar seconden aanpassen vooraleer ze iets konden zien. Dat was wel spannend om daar boven te komen en echt niks te zien. Toen we achteraf terug op het eiland aankwamen, wachtte de duikmaster ons op met een mededeling. Bleek dat er een tsunami alarm was voor Fiji en dat er binnen het kwartier een mogelijke tsunami het eiland kon bereiken. In 5 minuten heb ik al mijn bagage gepakt en ben ik met de rest een 50 tal meter een bergske opgeklommen. Na een half u mochten we terug naar beneden wandelen, het bleek een vals alarm te zijn. Gelukkig...

     

    Dag 9, Manta Ray Island (Yasawa groep): Op dit eiland zijn we maar 1 dag gebleven. We kregen er de tot nu toe de beste maaltijden voorgeschoteld. Op de vorige eilanden kregen we soms  povere maaltijden voorgeschoteld. Ze vulden de maag wel, maar echt lekker was het niet altijd. Op Manta Ray mochten we zelfs een keuze maken uit een menu, wat wel een leuke verandering was. Ik ben hier een paar keer gaan snorkelen, want het was de beste snorkelplaats die ik in een heel jaar ben tegengekomen. Spijtig genoeg was het mantaray seizoen over. Anders konden we zwemmen met manta’s met een 7 m lange diameter. In de avond zijn er bewoners van een ander eilandje komen entertainen met traditionel zang en dans waar we achteraf wat photos hebben genomen met traditionele houten wapens. Afhakken die hoofden...

     

    Dag 10-12, Beachcomber Island (Mamanuca groep): Dit eiland is het eiland waar het elke dag vrijdag is en het staat m.a.w. bekend om haar feestjes. We kwamen er omstreeks 18 u aan en het heeft er vanaf dan 2 dagen constant geregend. Het waren de laatste dagen met de toffe groep (7 Engelsen, 1 Schotse, een koppel uit Israël en uit Australië) die we hadden, dus hebben we het toch niet kunnen laten om er twee leuke, late, zatte avonden van te maken. Er was een leuke live band, gevold door leuke dansmuziek. In de hostel waar we verbleven was slechts 1 slaapzaal, maar met niet minder dan 100 bedden. Veel slapen zat er bijgevolg dus niet in na het feesten. In de morgen kregen we spek met eieren voorgeschoteld en het was dus de moeite om het ontbijt niet over te slagen. Ik moest er dan wel voor 9 u staan. Het regende constant dus na het ontbijt gingen ik en vele anderen terug in ons bed liggen om al een vroeg ochtendsiestake te houden. De tweede dag duurde mijn siesta zelf tot aan de lunch. Lekker rusten, want veel anders was er niet te doen in de regen. Op de ferry terug naar het hoofdeiland ben ik de lokale gast Masi tegengekomen, die ik van op het eerste eiland kende. Hij had 8 blikjes bier in zijne rugzak, die ik na lang aandringen van zijne kant heb meegeholpen om leeg te drinken.

     

    Die avond zijn we terug op het hoofdeiland aangekomen. Ik had nog 3 dagen over voordat ik naar Nieuw Zeeland vloog. Ik verbleef er in het Horizon resort in Nadi. Het was de goedkoopste hostel waar ik het laatste jaar ben in verbleven. De dag erna heb ik afscheid genomen van het meerendeel van mijn reisgenoten. De meeste vlogen naar Amerika of Nieuw Zeeland. Tijdens mijn laatste dagen in Fiji ben ik elke dag naar het stad gegaan met de bus. Daar heb ik een nieuw paar slippers gekocht, goedkoop op het internet gegaan, goedkoop voedsel gekocht,... Ik heb nog een paar zaken voor Nieuw Zeeland moeten regelen en ben dan de 16 de ‘s avonds naar Auckland in Nieuw Zeeland gevlogen.

     

    Om 23 u ben ik aangekomen in Auckland. In de vlieger ne toffe Canadese kerel tegengekomen, waarmee ik shuttlebus heb genomen naar onze hostel, waar we pas om half 2 zijn aangekomen. Ik ben nu al bijna een week in Nieuw Zeeland. Ik heb nog iets minder dan 6 weken over hier. Ik vertrek ‘s morgens op 2 december en zou de dag erna op 3 december ‘s morgens in Zaventem moeten aankomen. Aankomst is om 7.15 u gepland. Nieuw Zeeland is echt de max, maar ik begin toch wel al stilletjes af te tellen naar de 2de December.

     

    Mis jullie allemaal

    Groetjes

    Bula Stef





























































































































































    22-10-2009 om 02:52 geschreven door Outback Stef  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    14-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fiji Part I - Nadi, Feejee Experience 4 daagse en 1 week duiken

    Bula iedereen.

     

    Bula is een woord dat je hier 1000 keer per dag hoort. Het betekent hallo en het wordt ook gebruikt in vele andere contexten. De mensen hier in Fiji zijn allemaal heel vriendelijk en bijna altijd hebben ze een grote BULA smile op hun gezicht.

     

    Een kort culturele schets: 51% is Fijian, 30% Indisch en de resterende 19% is multicultureel met veel rijke Ausraliers, Nieuw Zeelanders en Amerikanen die hier prachtige villa’s hebben staan. Fiji is op vele vlakken te vergelijken met Hawai, maar is wel een veel goedkopere vakantiebestemming dan Hawai. Hostels zijn hier soms 3 keer goedkoper dan in Australië. Fiji bestaat uit meer dan 300 eilandjes varierend van kleinde eilandjes met een paar meters als diameter tot 4 grotere eilanden Viti Levu, Vanau Levu, Taveuni en Kadavu. Populatie is hier een 900.000 en het grootste deel hiervan woont op het grootste eiland Viti Levu in “grote steden” als Nadi, Lautoka en hoofdstad Suva. Tussen de grote steden bevinden zich kleine tot soms heel kleine stadjes, villages genoemd. Sommige van deze villages leven nog steeds op traditionele wijze. Aan het hoofd van deze indiginous villages staat de ervende chief. De chief wijst aan elke famillie land toe om te bewerken en verschillende taken worden toegewezen aan verschillende famillies zodat de village kan overleven. De mensen zijn hier allesbehalve rijk. Een gemiddeld loon hier ligt tussen de 20 en 70 euro per week. De mensen leven hier met heel weinig. Bijna niemand bezit hier een wagen. Transport loopt via bussen en taxis, dewelke weer spotgoedkoop zijn. Kava drinken is in hun cultuur geboetseerd. Dit drankje is licht narcotisch, lijkt op en smaakt naar modderwater en het maakt je tong gevoelloos. Ik heb het meerdere keren geprobeerd. Op 1 welbepaalde avond heb ik er teveel van gedronken en ben ik met paar man op het strand in slaap gevallen. Het drinken van cava is heel ceremonieel en wordt meestal gedaan om vreemdelingen te verwelkomen.

     

    Ik ben op de 16 de ‘s avonds in nadi aangekomen en ben dan met shuttlebus naar mijn hostel gebracht. Eerste indruk: vochtig en warm, veel agressieve muggen, prachtige stranden en super vriendelijke mensen. Die avond vroeg gaan slapen, want ik had de laatste 2 dagen in Sydney tot in de redelijk vroege uurtjes gefeest. Ik vertrok de 19 de op een 4 daagse tour rond het hoofdeiland Viti Levu. Gedurende de 2 dagen die ik Nadi had regende het bijna constant. Veel doen kon ik dus niet. Ik ben er met nen Engelsman een hindoetempel gaan bezoeken in de stad. Heel kleurrijke tempel met prachtige muur en plafondschilderingen. We hebben in de regen in de zee gaan zwemmen. De andere gasten in de hostel bekeken ons wat raar aan, maar de zee was best wel aangenaam. We hebben er ook een 2 uur kajaktrek gedaan aan de kustlijn. Mooie stranden met in de achtergrond prachtige groene bergen. De laatste avond zijn we met een 20 tal van onze hostel uitgeweest in het stad. We hebben er tot in de vroege uurtjes gedanst en meer dan genoeg gedronken. Omstreeks om 4 u in mijne nest beland en ik moest er al om 7 u uit om aan de 4 daagse tour rond het eiland te beginnen. Da pikte wel even om op te staan moet ik zeggen. De tour bestaat uit 4 sectoren en elke sector bestrijkt 1 dag. Elke dag kan je uitstappen als je wilt en dan kan je terug op 1 van de volgende bussen stappen.

     

    Sector 1 van Nadi tot Coral Coast: om 7 u kwam de bus me dus oppikken. Het was een gigantische groene bus die we tot "the green machine" hebben gedoopt. Mijn gids heet Jerry en de chauffeur heet Willy, maar we noemden hem al snel Big Willy omwille van zijn omvang. In de bus zaten 2 Engelse meiden, 1 Canadese meid, 1 Engelse gast en een Australisch koppel. Bleek direct een goed gehumeurde, goedlachse groep te zijn. We hebben er snel in Nadi stad wat inkopen gedaan. We moesten vooral water kopen en wandelschoenen voor diegene die geen stapschoenen hadden. Van daaruit zijn we naar Natadola Beach getrokken. Hier heb ik mijne kater wat uitgezweet, hebben Jerry en Willy voor een heerlijke BBQ gezorgd en daarna hebben ik en de 2 andere gasten tegen 5 schooljongens gevoetbald. Ze speelden leuk sambavoetbal, maar dat kon niet opbotsen tegen Europese efficiëntie. Na de leuke wedstrijd zijn we verder gereisd naar Malomalo village waar Jerry ons de traditionele gebruiken uitlegde. Tot voor de eerste missionarissen hier strandden, was Fiji een berucht kanibalenland. Mmmm... De laatste activiteit voor deze dag was aan de Coral Coast waar we hebben gesandboard op de Sigatoka duinen. Liggend op onze buik zijn we zo van een heel stijle heuvel gegleden. In mijn laatste betrachting ben ik over een bult gevlogen, die er voor zorgde dat gans mijn gezicht met zand besmeerd was. Zelfs 2 dagen erna vond ik nog wat zand in mijn neus en mijn oren. Na deze beladen dag zijn we naar Mango Bay resort getrokken wat onze accomodatie voor deze nacht was. Na een heerlijke maaltijd en wat napraten over onze eerste dag hebben we wat cava geproefd, gevolgd door wat drankspelletjes. Een plaatselijk zang- en dansgezelschap schotelden ons een prachtiger show voor, echt de moeite. Nadat iedereen in bed lag hebben ik en de gids jerry nog wat pool gespeeld. Omstreeks 12 u gaan slapen, want om 7 u moesten we weer uit de veren. Geloof mij, ik ben als een blok in slaap gevallen.

     

    Sector 2 van Coral Coast tot Pacific Harbour. Dit is Fiji's avontuurstad. Hier zijn we in de jungle getrokken voor een 3 u lange wandeling. Heel warm en vochtig, maar meer dan de moeite waard. Het laatste uur wandelden we tot aan onze knieën in een stroompje. Aan het einde van de tocht wachtte er lunch op ons. Na de lunch zijn we de rivier afgezakt in een opblaasbare rubberen band (cfr Aqualibi). Dit wordt watertubing genoemd en dit was echt wal relaxerend. Na een half u zijn we gestopt aan een watervalleke waar we van verschillende rotsen in het water konden duiken, resulterende in sommige impressionante photo's. Hierna werden we met een longboat terug naar het beginpunt gebracht waar Big Willy een dutje aan het houden was in the green machine. Een dutje wordt hier ook wel Fiji time genoemd. Na deze avontuurlijke dag werden we naar ons resort gevoerd, deze keer was het Uprising beach resort. Na het eten heb ik weer wat kava geproefd en tijdens dit gebeuren, waren er 4 muzikanten (3 gitaar, 1 ukulele) prachige muziek aan het spelen. Die avond zijn we met de hele groep in de kamer van de chauffeur en de gids beland waar we tot in de vroege uurtjes bier en rhum hebben gedronken.

     

    Sector 3 van Pacific Harbour tot Volivoli Beach. We zijn die dag door de hoofdstad Suva gereden, waar onze gids uitleg gaf bij de verschillende gebouwen die we passeerden. Dan zijn we inlands getrokken om een lokale school te bezoeken. De studenten waren allemaal heel enthousiast, maar vooral heel verlegen, vooral de vrouwelijke studenten dan. Het verbaasde mij dat het schoolniveau hier redelijk hoog lag. De faciliteiten waren allesbehalve goed, maar ik zag in hun boeken en op het bord dat ze leerden over sinussen en tangensen, Europese geschiedenis, boekhouden op de PC, enz. Wel chapeau vond ik. Hierna zijn we naar een afgelegen village getrokken waar de chief en zijn famillie ons verwelkomde en we hebben er een traditionele sevu-sevu (kava) ceremonie gehouden. De meisjes hebben er hun eigen armband geweefd, terwijl de gasten verder kava dronken. Hierna hebben we met een paar inwoners de rivier afgevaren met een bilbiraft. Dit is een raft gemaakt van een 6 tal bamboestokken die met een paar koorden bijeengehouden werden. Leuke ervaring. Hierna zijn we omstreeks 16 u aangekomen aan Volivolibeach resort. Na een siestake en een lekkere maaltijd hebben we een quiz gehouden met vragen over Fiji en andere landen. Ik en Emilie hebben deze quiz met groot verschil gewonnen, met als prijs een gratis cocktail. Schol...Hierna nog wat spellekes gespeeld, spellkes verloren waardoor we op de tafel moesten dansen en zijn we aan het kampvuur op het strand beland waar we terug kava hebben gedronken. Na een 15 tal kommetjes ben ik met Jerry boenk in slaap gevallen op het strand. Om 4 u ben ik wakker geworden en ben ik toch in mijn bed beland.

     

    Ik ben in Volivoli afgestapt, want ik had er 4 dagen en 6 duiken geboekt. Rond de middag ben ik met de bus tot het volgende stadje meegereden om inkopen te doen zodat ik mijn eigen eten kon koken om zo wat geld uit te sparen. Ik heb afscheid genomen van de groep en de dag erna ben ik beginnen duiken. Elke dag waren er 2 duiken gepland en het deed me zoveel deugd om terug de onderwaterwereld te betreden. Na deze 6 duiken, had ik beslist om een extra 6 duiken en 3 nachten te boeken. Ik heb met de manager gepraat en na onderhandeld te hebben, heb ik een gratis extra nachtduik gekregen. Het was een heel rustig resort waardoor ik al snel heel de staff en gasten kende. Tijdens de in totaal 13 duiken, heb ik geleerd om veel rustiger te zijn onder water, veel minder onnodige bewegingen te maken, waardoor ik veel lucht uitspaarde en daarmee kon ik veel langer onderblijven. Ik ben van 30 min tot 50 min bodemtijd kunnen gaan. Dit betekent dat ik bijna de helft minder lucht per minuut opgebruik van de tank, hetgeen toch een grove verbetering is en wat er voor zorgt dat ik langer van deze verborgen onderwaterwereld kan genieten. Ik heb er verschillende haaien gezien, alen, schildpadden, maar het waren vooral de koralen die hier prachtig waren. Elke dag waren er verschillende grotten en nauwe passages, wat af en toe wel voor wat schaafwonden zorgden aan mijn hand. Achteraf vertelde ik dan dat een haai me had aangevallen en sommige mensen geloofden me nog ook. Grappige momenten om hun gezicht te zien nadat ik hen dat vertelde.

     

    Sector 4 van Volivoli Beach tot Nadi. Na 7 dagen in Volivoli te verblijven ben ik terug op de Feejee Experience bus gestapt. Leuke verrassing... Mijn vorige gids en chauffeur van de eerste 3 dagen waren terug mijn gids en chauffeur. Leuke reunie. Ik en de gids en 2 Engelse zotte meiden zijn tot in de vroege uurtjes aan het kampvuur blijven liggen. Om 5 u in slaap gevallen en om 6u30 wakker geworden met een prachtige zonsopgang. Na een stevig ontbijt zijjn we met 2 kajaks naar een klein eilandje gevaren. De terugweg was echt afzien, want de stroming was enorm en mijn kajakpartner Rebecca had maar een halve peddel. Om 11 u waren we terug en dan moest ik dringend mijn zakken gaan pakken om om 12 u de bus op te stappen. We hebben wat meer uitleg gekregen over de Indisch-Fiji cultuur en hebben er een lekkere currymaaltijd voorgeschoteld in het stadje Ba. Web hebben er onze eigen roti gemaakt, hetgeen lijkt op een kleinere versie van onze pannekoek, maar dan beetje zout er bij denk ik. Na de lunch ben ik in de bus in een diepe slaap gevallen en ben ik wakker geworden wanneer 1 van de meisjes een glas water in mijn gezicht gooide. Was me dat verschieten. We waren aangekomen in de Sabeto vallei waar we een modderpoel en hotpoel voorgeschoteld kregen. Leuke reinigende ervaring en leuke photos en proper lichaam als resultaat. Die avond zijn we met de hele groep uitgeweest en tot in de vroege uurtjes nagekaart en gefeest. De dag erna heb ik van 4 Engelse meiden afscheid genomen. Ik had een kamer met 4 bedden voor mij alleen. Ik heb bijna  de hele dag in mijn bed gelegen om wat gemiste slaap in te halen.

     

    De volgende dag vertrok ik op een 12 daagse tour waar ik op 6 verschillende eilandjes, gelegen aan de westkust van het hoofdeiland Viti Levu, ging verblijven. De eilandgroep heet de Yasawa groep en het concept om van eiland naar eiland te trekken heet island hopping. Hierover meer in het volgende bericht.

     

    Groetjes uit paradise.

    Bula Stef 





























































































    14-10-2009 om 06:07 geschreven door Outback Stef  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    28-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Roadtrip Brisbane - Sydney

    Beste famillie en vrienden.

    Tijdens het wachten op de reparatie van het busje, ben ik met Tom en Marcus naar Nimbin getrokken, hetgeen een stadje is dat percies nog wat in de sixties zit. We zagen er een heel relaxte levensstijl, hebben er een 3 tal national parken bezocht en op zondag hebben we de Australische versie van bowling gespeeld. Dit spelletje lijkt heel veel op het petanquespel dat de Fransen hebben uitgevonden. Het grote verschil is dat de ballen veel groter zijn, niet rond zijn (langs ene kant zwaarder dan de andere), waardoor je in een curve moet gooien om naar het kleine balletje te mikken. Dan zijn er nog een paar andere ingewikkeklde regels, maar de puntentelling gelijkt heel veel op de petnque puntentelling, behalve dat als je het kleine balletje raakt met één van je ballen, je ook een punt wordt toegekend. We hebben er een memorabale namiddag gehad, waarna er toch een paar pinten gevolgd werden om dat te bezegelen. In één van de national parken hebben ik en Tom een 1500 m hoge berg beklommen. Na deze 2u lange klim werden we getrakteerd op een magnifiek uitzicht.

    Nadat mijn wagen in Byron Bay gerapereerd was, ben ik inlands getrokken om er een paar national parken te bezoeken. Ik heb er de Waterfall way gevolgd en heb zo in 2 dagen een 10 tal watervallen gezien. Ik heb er Kathedral Rock NP bezocht, hetgeen leek op de Devils Marbles die ik in de outback heb gezien. Deze keer waren het gigantische rotsen die omgeven waren door een gigantisch bos. Daar heb ik me weer aan een klim gewaagd en na een uur klimmen was het uitzicht daarboven nog eens de moeite waard. Snachts was het er steeds bibberen. Doordat ik een 150 km inlands was, konden de temperaturen snachts tot een 2-3 tal graden celsius dalen en was het echt wel koud lijden in het busje. Het thermisch ondergoed en de pyama die ik in het koude Tasmanië had aangeschaft kwamen hier heel goed van pas. Soms was het zo erg dat ik met mijn muts en 2 paar wollen kousen in slaap viel. Redelijk grappig beeld, geloof mij...

    Na een dikke week bijzonder natuur te hebben bezichtigd was het tijd om naar Sydney te reizen. Daar was de gigantsche circel rond Australië vervolledigd. In totaal heb ik 35000 km afgelegd in dit prachige land waar ik toch wel gehecht ben aan geraakt... Ik had beslist om de Van in Sydney te verkopen ipv in Melbourne omdat ik niet het risico wou lopen om nog meer onkosten te hebben. In Sydney aangekomen ben ik direct naar de YHA Beachouse getrokken in Bondi Beach waarvan ik de verkoop van de wagen zou plannen. Hier kwam ik een Franse kuisvrouw (Corine) tegen die mij en Vincent een 10 maanden eerder eens goed uit de problemen heeft gehaald. Een heel lieve vrouw die steeds klaar staat voor een babbeltje. De morgen na mijn aankomst ben ik direct in gang geschoten om mijn busje te verkopen. De eerste dag heb ik het op verschillende sites geadverteerd. De tweede dag heb ik op een A4 formaat een poster gemaakt en ben ik deze in een 20 tal hostels in Sydney centrum en Bondi Beach gaan ophangen. Vanaf dan was het afwachten geblazen en waren mijn dagen gevuld met naar het strand gaan, boeken lezen en filmpjes zien op mijn laptopke. Na een dikke week had ik nog steeds geen enkele response. Ik heb mijn prijs dan laten zakken van 6500$ tot 6000$. Na nog eens een week te wachten had ik dan eindelijk mijn eerste telefoontje. Ik heb een testrit gedaan met diene gast en hij bleek echt geïnteresseerd te zijn. Ik ben met hem iets gaan drinken achteraf en hij wou de Van echt kopen, maar had voor het moment de nodige cash niet. Hij ging de dag erna wat rondbellen om bij vrienden of famillie wat geld te lenen. Dat bleek niet te lukken dus hervatte ik de zoektocht naar nieuwe kopers.

    Mijn beste Australische maat heeft me de week erna uitgenodgd in Alice Springs om er zijn verjaardag te vieren. Leek me een superleuk idee en een goede oppurtiniteit om wat tijd te doden. Het was er een leuk weerzien met hem en heel wat andere vrienden van werk en dergelijke. Ik verbleef er voor 5 dagen, waar we vooral gefeest hebben, de laatste 2 dagen mocht hij op een huis "passen" wat als Bed and breakfast diende. Een prachtig huis met zwembad in de tuin en in de achtertuin een rotsachtige omgeving waar 2 maal per dag een 6 tal kangoeroes naar beneden kwamen om zich te voeden. Echt prachtig amai. Na een paar heel leuke dagen te hebben gehad was het tijd om afscheid te nemen en terug naar Sydney te vliegen om te proberen mijn busje eindelijk van de hand te doen. Ik heb er de prijs nog eens laten zakken met 500$ en ik kreeg vandan af wel heel veel telefoontjes en mails. Na een paar dagen is er een jong Duits koppel de wagen komen bezichtigen. Na de testrit beslisten ze om de wagen te kopen. Ze wouden wel slechts 4800$ betalen en na wat onderhandelingen heb ik het verkocht voor 5100$. Veel minder dan voorzien, maar ik kon dan toch eindelijk naar de volgende destinatie trekken, FIJI!!! Na de verkoop heb ik direct mijn vlucht naar Nadi in Fiji geboekt. Ik heb er via mijne maat in Alice Springs 2 tours geboekt en een 4 daagse duiktrip in Voli Voli beach waar ik nu al een weekje aan het vertoeven ben. Ik heb er nu 13 duiken gedaan en overmorgen vetrek ik terug naar Nadi waar ik 2 weken ga Island Hoppen in de Yesawa Islands. Hierover meer in het volgende bericht. Na Fiji ga ik nog een 6 weken naar Nieuw zeeland. Dan is het tijd voor mij om terug te keren naar ons België landje. Dit zou ergens begin of midden December moeten zijn.

    Groetjes aan iedereen

    Miss you all

    Tot hoors

    Ouback Stef















































































    28-09-2009 om 05:16 geschreven door Outback Stef  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    05-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Roadtrip Cairns - Brisbane

    Helaba. Het is weer al veel te lang geleden, ik weet het.

    Na mijn zalige 5 daagse duikcursus had ik een bericht van ne Koreaanse maat waar ik 2 maand mee heb samengewerkt in de bar in Alice Springs. Hij zat al 2 maanden in Cairns en ben met hem en een paar van zijn vrienden iets gaan drinken. Het was echt leuk bijpraten en hij stelde voor om een paar dagen bij hem, 4 Koreaanse vrouwen en 1 Japans meiske te logeren. Dat voorstel heb ik niet kunnen afslagen. Ik heb er uiteindelijk een week verbleven en ik moet zeggen, deze mensen zijn altijd zo vriendelijk, vrijgevig en ge nteresseerd, niet te doen. Daar kunnen we echt allemaal iets van leren. Ik heb er bijna elke dag een verschillende Koreaanse maaltijd voorgeschoteld gekregen en dat was meestal redelijk spicy maar wel bijzonder lekker. Op de laatste dag heb ik ze allemaal in mijn busje meegenomen en hebben we op 20 km van Cairns een dagje aan het strand doorgebracht. Leuke dag met super leuke mensen! Daarna was het tijd om door te trekken naar het zuiden. Het afscheid was weer moeilijk, maar da ben ik nu al gewoon na zoveel maanden reizen.

    Na 2 weken in Cairns te hebben doorgebracht, was het terug in het busje slapen geblazen. De eerste nacht was in Innisfail. De dag erna ben ik verder getrokken naar Wallaman Falls (Girringun National Park). Deze waterval is met zijn 268 meter de hoogste van Australië. Het uitzicht aan de top was magisch. Ik heb er een 2 km lange wandeling naar de basis van de waterval ondernomen. Daar was het uitzicht nog beter vond ik. Al dat water dat vanuit 268 meter uit de lucht valt, niet te beschrijven. Die nacht een leuk Duits koppel tegengekomen op de camping van het National Park waarmee ik tot in de late uurtjes reisverhalen mee heb uitgewisseld. De dag erna kreeg ik een telefoontje van 2 Duisters waarmee ik de duikcursus heb gevolgd. Na een dikke week niets van hen gehoord te hebben, waren ze raar maar waar op slechts 10 km van waar ik mij bevond. We hebben afgesproken aan de Mc Donalds in Townsville en beslisten om samen verder te reizen tot in Brisbane.

    Dichtbij Townsville ligt een stadje, Ayr genoemd, van waaruit er duiken worden georganiseerd naar één van de beste duiksites in de wereld, een wrak SS Yongala genaamd. De Duitsers (Tom en Lukas) waren verkouden, waardoor het onmogelijk was voor hen om mee te duiken. Ik heb de duikclub gebeld en er was nog 1 plaatsje vrij voor de volgende dag, ideaal dus. Ik heb met Tom en Lukas afgesproken in Airlie beach, hetgeen de getaway is voor de Whitsunday Islands. Het duiken was echt de MAX. Het heeft haar plaats in de lijst van beste divesites in de wereld zeker niet gestolen.De Yongala is een oud stoomschip (S.S. staat voor Steam Ship) dat in 1911 in een storm gezonken is. In 1958 hebben ze het weer gevonden en toen was het al volgroeid met koraal. Al de vissen zijn hier zoveel groter en in veel grotere hoevelheden aanwezig. Ik heb meerdere haaien, schildpadden, zeeslangen, Manta Rays, 1 Eagle Ray en zoveel andere vissen gezien. Tijdens mijn 2 duiken heb ik nog een paar skills geoefend om mijn volgende duikbrevet te verkrijgen. Nu ben ik Advanced Open Water Diver en kan/mag ik zowat overal in de wereld duiken. Na 2 theoretische testen hebben afgelegd voor mijn brevet en een heerlijke barbeque ben ik verder getrokken om Tom en Lukas tegemoet te komen in Airlie Beach. Het was er al laat en na iets te eten hebben klaargemaakt, zijn we naar een slaapplaats getrokken op een parking van een national park. De dag erna was ik jarig en toen ik ‘s morgens uit mijn busje stapte, hadden Lukas en Tom beiden een kleurrijk feestmutsje op en werd er happy birthday voor me gezongen. Goeie verrassing moet ik zeggen. Die dag zijn we op zoek gegaan naar een goedkope mogelijkheid om naar de Whitsundays te trekken. Vermits Tom nog steeds zwaar verkouden was, waren het enkel ik en Lukas die op zoek gingen. Met wat geluk vonden we een heel goede deal, waarbij we 2 voor de prijs van 1 één dag naar de Whitsundays konden voor slechts 30 euro ieder. We moesten er de volgende dag uit om 5 u, dus hebben we mijn verjaardagsfeestje uitgesteld tot de volgende dag na de Whitsundayreis.

    De trip naar de Whitsundays was zoals verwacht magnificent. Om 6 u werden ik en Lukas opgepikt door een shuttlebus. Na ingecheckt te hebben werden we met een catamaran afgezet aan het eerste eiland: Hamilton Island. Hier hebben we op aanraden van de reisagentschap een golfkarretje gehuurd. Op deze manier hebben we heel het eiland kunnen rondrijden en aan de verschillende lookouts kunnen stoppen om het uitzicht te bewonderen. Het was echt wel amusant om met dat golfkarretje rond te rijden. We hebben er redelijk zot mee gedaan, maar niet zo vergaand als de gasten van Jackass natuurlijk. We hebben er ook een wandeling gedaan van een paar kilometer naar de top van het eiland waar we een uitzicht hadden over heel het eiland, hetgeen weer adembenemend was. Rond de middag moesten we terug aan de haven staan waar we werden opgepikt en naar het volgende eiland werden gebracht. Aan boord wachtte een a volonté barbeque op ons en geloof me, we hebben ons eens goed laten gaan. Een goede provisie gelegd voor de komende weken ... Daarna was het tijd om wat tijd door te brengen aan het schoonste en bekendste strand van de Whitsundays, Whiteheaven Beach genaamd. Hier hebben we op het helderwitte strand gelegen en in de kristalheldere zee gezwommen. Hier hebben we 2 Zweedse meiskes leren kennen waar we de namiddag mee hebben doorgebracht. Daarna was het tijd om terug naar het vaste land te vertrekken en was het tijd om ewa te gaan feesten en mijne verjaardag te gaan vieren. In een parkske waar we ons eten hebben klaargemaakt zijn we ne plezante groep backpackers tegengekomen. Nen Braziliaan speelde gitaar en iedereen zong mee. Er waren 6 Fransen, 4 Duitsers, 1 Kiwi, 1 Belg (vertegenwoordigd door mezelf) aanwezig en we hebben er gezongen, drankspelletjes gespeeld tot 23 u. Daarna zijn we met zen allen uitgeweest tot in de vroege uurtjes en van hetgeen ik me herinner hebben we een fantastische avond beleefd.

    De dag erna moesten we (met de bijhorende kater) spijtig genoeg verder reizen. Tom en Lukas werden in Brisbane verwacht en ik wou nog steeds met hen verderreizen dus vertrekken was de boodschap. Een dag extra met de klik van gisteren zou wel leuk geweest zijn, maar ja... We zijn die namiddag naar een klein National Park getrokken, Eungella NP. Het was al laat toen we aankwamen dus hebben we er op de parking van het NP overnacht en de dag erna in de morgen hebben we dan 2 wandelingskes gedaan in een mooi stukske regenwoud waar we ook een paar watervallen gezien hebben.

    Daarna zijn we de kust zuidwaarts afgereisd naar The Town of 1770. Dit is het stadje waar James cook in mei in 1770 zijn 2de landing in Australië maakte. We hebben er in een aangrensend stadje, Agnes Waters, een dagje aan het strand doorgebracht. Leuk relax dagje. De dag erna zijn we een 100 km zuidwaarts getrokken naar Bundaberg, dat bekend is om haar Rumproductie. De rumproductie is oorspronkelijk gestart in 1888 en was eigenlijk een oplossing voor de overbodige (molasses) stroop die overblijft na het extraheren van suiker uit suikerriet. Als ik mij niet vergis is meer dan 50% van de rumproductie afkomstig van deze destillerie. Maar als je het mij vraagt, kan deze rum niet opboksen met mijn favoriete rum, Havana Club, die hier nauwelijks te vinden is op de Australische markt. We hebben hier een rondleiding gekregen waar we de geschiedenis van de rum geschetst kregen, waar ons de verschillende productiestappen werden uitgelegd en waar we uiteindelijk 2 verschillende rums mochten proeven aan het einde van de rondleiding. Lekker!!

    Na de rumhalte zijn we doorgetrokken naar Hervey Bay, wat de getaway is tot Fraser Island. Dit zou één van de hoogtepunten zijn van de oostkust en het staat bekend omwille haar lange witte stranden en wilde inlandse regenwoudwegen en het is het grootste zandeiland in de wereld. Zoals je al kunt verwachten is dit eiland enkel bereidbaar met een stevige terreinwagen. We hebben ons in Hervey Bay ge nstalleerd op de camping van één van de hostels en zijn dan op zoek gegaan naar de beste optie voor ons om naar daar te trekken. Er waren een 3 tal opties. De eerste is om een driedaagse tour te boeken met een gids, de tweede is om een tour te boeken zonder gids waarbij je met 6 tot 11 man een 4X4 deelt. Vermits we alle 3 zoveel mogelijk zelf wouden rijden waren deze 2 opties niet de beste keuze voor ons. Daarom hebben we de derde optie gekozen waar we via een kleiner huurbedrijf een 4X4 huurden met ons drieën voor 3 dagen. Dit bedrijfje zorgde ook voor alle campingspullen, campingbewijzen en ferry-overzet. Achteraf gezien, na ook eten, drank en brandstof in rekening te hebben gebracht, kwam het niet duurder uit dan de eerste twee opties. De dag erna vetrokken we ‘s morgensvroeg al. We reden met de beide auto’s naar het huurbedrijf waar we eerst een filmpje van een 30 min kregen waar we hoorden wat we wel en niet mochten doen en hoe we met de 4X4 moesten rijden. Na de betaling vertrokken we direct naar de haven waar de ferry ons naar het eiland zou brengen. Na een 45 min op de ferry kwamen we omstreeks 8 u aan op het eiland en kon het avontuur eindelijk beginnen. Tom begon als eerste aan het stuur en we waren nog niet op het eiland of we zaten al vast. We zaten vast tussen de knik waar het eiland het metalen gestel van de boot, om er af te rijden, raakt. Iemand heeft het moeten overnemen van Tom, waar we achteraf toch vaak mee hebben kunnen lachen, want er was een 100 man aan het meekijken en Tom was echt wel beschaamd. De eerste 30 min waren een rit die ons tot het ooststrand moest brengen. Daar aangekomen konden we aan 80 km/u op het strand rijden en dat gaf echt wel een bizar gevoel. Zo dicht bij de zee, echt wel een speciaal gevoel. Op dat strand hebben we een tweetal wandelingen gedaan waar we uitzichten hadden op gigantische zandduinen. Daar konden we het niet laten om een wedstrijdje verspringen te houden van een bijna 90 graden zandduin. Resultaat, een 10-15 tal meter. Op het ooststrand hebben we natuurlijk ook de hoofdattractie bezocht. Dit is een 50 tal jaar wrak, Maheno genaamd, dat naargelang het eb of vloed is bijna helemaal op het strand ligt. Veel roest en heel impressionant. ‘S nachts op een camping dichtbij het strand overnacht, gezellig. De 2 volgende dagen hebben we de 4 inlandse circuits aangevallen die het eiland ons biedde. Deze tracks waren echt redelijk technisch op bepaalde stukken. Ik had nooit durven denken dat nen auto zoiets aankon. Super diepe zandstukken, boomwortels die voor niveauverschillen in de weg zorgen van bijna een halve meter, diep water en noem maar op. Onze terreinwagen was nen echten tank, niks kon hem tegenhouden. Dat was allemaal wel heel spannend als je zoiets voor het eerste keer doet met een voertuig. Deze 4 tracks brachten ons niet naar uitzonderlijke zaken. Het was de rit zichzelf dat het zo speciaal en plezant maakte. De laatste 2 tracks op de laatste dag bracht ons wel naar verschillende meren, waaronder het bekende Lake Mckenzie. Het was uitnodigend om een duikje te wagen in dit door strand omringde meer, maar ik was al verkouden en ik wou het niet erger maken door in dit toch wel vree koude water te springen. Daarna was het tijd om terug naar Hervey Bay te varen. Allen zeer moe, maar wel heel tevreden. Na het duiken was dit beslist het leukste aan de oostkust. Nog voor een nachtje geboekt in dezelfde camping waar we met een frisse pint waar wat konden napraten over onze fantastische 3daagse.

    De dag erna zijn we verder zuidwaarts getrokken. Hier zijn we in Noosa Heads gestopt. Dat was er net iets te druk, dus zijn we maar snel doorgetrokken naar Mooloolaba, waar ik samen met Tom en Lukas naar een ander wrak zouden duiken, The HMAS Brisbane genoemd. We zijn rechtstreeks naar de duikclub gegaan en daar kregen we te horen dat we de volgende dagen de zee niet op konden. De zee was veel te wild en het was veel te gevaarlijk om daarin te gaan duiken. Het plan was dan om daar een dagje te overnachten in een camping en na een nachtje uit de dag erna naar Brisbane te trekken. Die avond zijn we in een club 3 Braziliaanse meiden tegen het lijf gelopen, waar we de dag erna terug mee hebben afgesproken. Ze beloofden ons iets typisch Braziliaans klaar te maken en daar kon geen van ons drieën nee op zeggen. Het klikten tussen mij en één van de meisjes (Ana) waar ik een boontje voor heb en ik besliste met haar om nog een paar dagen langer te blijven. Had ik niet mogen doen, want na een paar dagen was het nog moeilijker om afscheid te nemen van haar en haar vrienden. Zij loopt daar school om haar Engels te verbeteren en ik moest verder met mijn reis. Moeilijk afscheid, maar ik heb al een deal met mijn broer Luk om over een paar jaar Zuid-America te gaan verkennen en dan heb ik alleszins al een paar adresjes in S o Paulo waar ik terecht kan. Daarbij ging een paar dagen later al terug zijn om te duiken. Tom en Lukas waren al paar dagen geleden vertrokken naar Brisbane. Er wachtte op hen een bed in het centrum van de stad. Tom kent er iemand die er studeert en die had een appartement daar.

    Ik ben dan ook maar vertrokken naar Brisbane, hetgeen maar anderhalf uur verwijderd is van Mooloolaba. Daar heb ik me in een hostel ge nstalleerd en kwam ik terecht in een kamer met 29 andere backpackers. Zo veel in één kamer, echt niet in te beelden. Mijn eerste en belangrijkste bezigheid daar was om een goedkope mechanicien te vinden die een nieuwe meestercilinder (remsysteem) in mijn busje kon steken. Deze was al lang aan vervanging toe. Na 30 telefoontjes had ik een garagist gevonden en dan heb ik de van daar gaan afzetten. Hij kon het pas over een paar dagen doen, maar een wagen in een stad als Brisbane is echt geen goed idee dus heb ik de garagist overhaald om het busje daar een paar dagen te herbergen. De eerste avond ben ik naar de film gegaan, want ik wou absoluut Transformers 2 gaan zien. Na de film was ik op mijn stadsplan aan het kijken om mij te oriënteren en nen andere kerel was hetzelfde aant doen. Ewa gepraat met die kerel en het bleek ne Colombiaan te zijn, Enrique genaamd. We hadden beiden nog niet gegeten, dus zijn we samen naar een kei goedkoop Chinees fastfoodrestaurantje gegaan. Daar kwam ter sprake waar België voor bekend staat en vertelde ik hem chocolade, bier, tennisvrouwen, zaken als Waterloo, de Ardennen en nog veel andere zaken. Van niks had hij gehoord, een regelrechte schande vond ik het, dus heb ik hem maar naar nen Belgische bar meegesleurd in het centrum van Brisbane, Brussels Brasserie genoemd. Daar hadden ze echt kei veel Belgische kwaliteitbieren zoals: Duvel, Leffe, Westmalle, Orval, Kwak, Bush (andere naam hier door Amerikaanse president), Kriek, Hoegaarden, La Chouffe en nog een twintigtal anderen. Ik heb hem ne Kwak voorgeschoteld, vooral voor het coole glas dan, en na 1 glas bier was hij zat en toen zij ik hem: "voila, nu zal je nooit meer vergeten waarvoor we bekend staan" en vergeten zal hij het niet doen. De dag erna heb ik de stad wat verkent en terug afgesproken met Enrique om nog een Belgisch biertje te gaan proeven, deze keer een blonde leffe en een tripple Westmalle. Doet deugd om nog eens goed bier te smaken. Ik was gewend geraakt aan het Australische bier, maar het verschil in smaak is echt gigantisch, amai.

    De dag erna zijn Lukas en Tom me komen oppikken om op het wrak te gaan duiken. Pas om 2 u in slaap gevallen in de overluidruchtige hostel en ik moest al om 5 uit de veren. Da pikte wel even. In Moolooba aangekomen ging het allemaal heel snel. Wetsuit aandoen, ons materiaal ineen zetten en dan met de bus naar de boot. Op de boot merkte ik dat de zee nog steeds heel wild was. Veel wilder dan in Cairns en in Ayr. Ik moest me concentreren om niet zeeziek te worden. Ik duikte samen met de 2 Duisters en 1 gids die ons de interessante plekjes toonde op en in het wrak. De eerste duik was rond het wrak. Het water was slechts 17 graden en geloof mij, als je een half u onder bent, zelfs al heb je een wetsuit aan, brrrrrr!!! We hebben weinig vissen gezien, maar het wrak zelf is zo hard de moeite. HMAS Brisbane is een gevechtsschip dat een paar jaar geleden expres werd gezonken om er een duiksite van te maken. Langs de buitenkant zagen we de 2 kannonnen, de masten, het dek,... echt de max om zoiets onder water te bezichtigen. De tweede duik was nog beter. Tijdens deze duik hebben we meer dan 20 min in het wrak zelf gedoken. Echt niet eenvoudig. Door een deur duiken lijkt simpel, maar met al u materiaal is het eenvoudig om ergens te blijven haken of u ergens aan te stoten, hetgeen vaak is gebeurd moet ik toegeven. Maar da was zo spannend om daar binnen te zijn zo diep onder het water (tot 27 m). Het risicogehalte is toch net iets hoger dan een gewone duik. Tijdens deze 2 duiken was het meest ipmressionante toen we de machinekamer penetreerden. Echt uniek!! Tussen de 2 duiken voelde ik me echter niet zo top. De boot was redelijk hard aan het waggelen en toen ik net voor de tweede duik ging plassen in het kleinste toilet ooit, ging het mis. Heel mijn ontbijt terug eruit, gelukkig goed gemikt en alles in de pot. Nog geen twee minuten erna was ik al in het water voor de tweede duik. Raar maar waar, ik voelde me terug toppie. Tussen de twee duiken moet ik ook vermelden dat we met zen allen een uur hebben gebibberd. Zo’n koude wind daar en de zon kon ons niet bereiken door het dak van de boot. Echt vriezend koud amai!! Na het duiken wouden Tom en Lukas niet wachten tot de Braziliaanse meiden terug van school waren, dus ik heb geen vaarwel kunnen zeggen aan Ana en de andere meiden. Maar dit was misschien best denk ik, was terug moeilijk geweest vrees ik.

    Terug in Brisbane aangekomen heb ik voor een kalmere hostel gekozen. Voor 3 euro per dag meer kwam ik terecht in een driepersoonskamer, waar ik voor de verandering wel een goede nachtrust kon hebben. Die avond met Tom en Lukas en een paar van hun vrienden uitgegaan tot in de vroege uurtjes in één van de uitgaansbuurten daar. Leuke avond. De dag erna was mijn busje nog niet gerepareerd. Het was een vrijdag en de van ging pas klaar zijn op maandag. Ik moest dus nog 3 dagen wachten en weeral moesten Lukas en Tom door omdat ze ergens op een boerderij gingen werken nabij Sydney en er was nog zoveel te zien tussen Brisbane en Sydney. We hadden afgesproken dat ik ze maandag ging bellen en dat we dan wel zagen waar ze waren en konden afspreken. Toen ik maandag het busje ging ophalen, waarschuwde de garagist mij dat de versnellingsbak in een heel slechte toestand was en dringend aan vervanging toe was. Ik nam het risico en dacht dat ik wel tot in Melbourne zou geraken. De autogoden hadden spijtig genoeg een ander plan met mij. Ik sprak met de Duitsers af in Byron Bay op een 150 km van Brisbane. Op de snelweg liep alles gesmeerd. Ik hoorde gaan bizarre geluiden, alles goed dacht ik. Toen ik in Byron Bay aankwam en van 4de naar 3de versnelling terug wou koppelen, wist ik dat er weer veel dollars gingen wegvliegen om dit probleem op te lossen. Die dag ben ik begonnen rond te bellen naar garagisten en al snel bleek dat een nieuwe versnellingsbak geen oplossing was voor mij, vermits deze nieuw 4000 euro kost. Dit geld heb ik niet meer beschikbaar en daarbij is mijn busje niet zo veel meer waard. De volgende dag ben ik dan beginnen rondbellen naar verschillende autokerkhoven om een tweedehands versnellingsbak vast te krijgen. Het goedkoopste dat ik vond was één voor 650 euro, hetgeen nog altijd bijzonder veel geld is. Een niet rijdend busje kan ik niet verkopen, dus niet repareren was geen optie voor mij. Tweede fase was een mechanicien vinden die de versnellingsbak zo goedkoop mogelijk kon verplaatsen. Tom helpte mij hierbij. Hij kent veel van Duitse auto’s en dankzij hem heb ik het aanbod van de eerste garagist niet aangenomen. Die bood me zonder enige details over mijn busje te vragen 600$. Ik had geen idee hoeveel het mij zou kosten, maar Tom wel en die wist dat het goedkoper kon. De tweede garagist was inderdaad veel goedkoper en eerlijker, hij kon het doen voor 300$ zei hij. Het was een donderdag en het stuk zou op maandag worden geleverd aan mijn garagist. Ondertussen zijn we met zen drieën op een korte roadtrip in lands gegaan (zie roadtrip Brisbane - Sydney) t.e.m. maandag. Toen we terug aankwamen in Byron Bay en ik mijn garagist belde, kreeg ik voor de derde keer in 2 weken slechts nieuws i.v.m. mijn busje. Toen hij mijn versnellingsbak eruithaalde, merkte hij op dat mijn koppeling ook stuk was. Mijn geluk kon niet op... Dat stuk tweedehands kopen was geen optie zei hij en het stuk en de werkuren kwamen op een extra 1000$ uit. Toen zag ik het even niet meer zitten eerlijk gezegd. Nog steeds is mijn busje nog wat geld waard als het kan rijden, dus heb ik groen licht gegeven om ook de koppeling te vervangen en weer moest ik extra drie dagen wachten. Op totaal ben ik zo 1500 euro kwijt in 2 weken die ik niet verwachtte uit te geven. Normaal gezien is het busje nog het dubbel waard, we zien wel. Ik heb afgesproken met de Duitsers om na hun boerderij-job in Sydney nog even samen te reizen. Daarom ben ik even binnenlands getrokken om er een week lang een paar national Parken te bezoeken (zie volgend verhaal). Nu heb ik gemerkt dat er olie aan het lekken is uit de versnellingsbak en op de koop toe loopt elke keer dat ik de motor uitzet, lekt al het koelwater uit de koeling. En denken dat ik nu al het ongeluk gehad heb met mijn busje... Ik weet nog niet wat ik ga doen, maar ik denk dat ik mijn busje al in Sysney ga verkopen i.p.v. 1000 km verder in Melbourne. Hierover nog meer later. Ik zit nu op een 350 km van Sydney en het is hier snachts bijna aan het vriezen en in de auto slapen pikt dan wel even. Gelukkig heb ik in Tasmanië thermisch ondergoed gekocht, dat nu echt wel van pas komt. Zie later.

    Groetjes en tot binnenkort

    ps: voor de geïnteresseerden: mijn broer Luk is rond Europa aan het reizen en heeft zelf meer problemen gehad dan mij met zijn busje en is nu met zijn fiets en aanhangwagen naar het noorden van Noorwegen aan het reizen. Zijn blog: www.bloggen.be/lukhubrecht.





















































































































    05-08-2009 om 14:00 geschreven door Outback Stef  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    08-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duikcursus Pro Dive

    Een 2-3 tal weken geleden heb ik een 5 daagse duikcursus gevolgd in Cairns. De eerste 2 dagen bestonden uit een uitgebreide theoretische vorming en praktijk in het oefenzwembad van Pro Dive. De theorie was redelijk saai en dit gecombineerd met het feit dat ik al om 6 u uit mijn bed moest, maakte het net nog iets moeilijker om niet in slaap te vallen. De theorie werd gegeven aan de hand van gespecialiseerde dvd’s. Na elke dvd herhaalde onze duikinstructeur (Gary) de belangrijkste principes, waarna we klassikaal enkele meerkeuzevragen beantwoordden. Gelukkig was Gary ne super grappige kerel, hetgeen de theorie toch verdraagbaarder maakte. Voor de praktijklessen werden we opgedeeld in 2 groepen. Ik zat in groep A samen met enen Belg (Fabio), 3 Duitsers (Lucas, Tom en Ramona), een Amerikaanse (Carrie) en nen Ier (Donakan). Gary was ook hier onze instructeur en met ons achten vormden we echt wel een hechte groep. Tijdens de eerste oefeningen in het zwembad moesten we bewijzen dat onze zwemkwaliteiten goed genoeg zijn om ons in de zee te droppen. Eerst moesten we 200 m zwemmen en daarna moesten we 10 min in het diep rondtrappelen. Tijdens deze 10 min moest iedereen zich voorstellen, vertellen waar hij/zij al geweest is in Australië en meedelen wat hij/zij wilt zien tijdens het duiken. Het moeilijke eraan was dat den tweede de naam van den eerste moest onthouden en den derde de naam van de eerste twee enzovoort. Ik was laatste en moest daar al trappelend even de 7 andere namen opnoemen en geloof mij, de naam van den Ier was niet simpel om te onthouden. Ik verstond daarbij maar half wat hij zei. Na wat vals te spelen kwam ik erachter dat hij Donakan heette, want een extra 5 minuten trappelen zou de straf geweest zijn als we een naam vergeten hadden. Niemand vond het dus erg dat ik even valgespeeld heb.

    Na deze oefeningen leerden ze ons om ons materiaal in elkaar te zetten. Het materiaal bestaat uit de volgende zaken: een duikfles met gemiddeld 200 bar in, een duikpak tegen de koude en om sneden te voorkomen, een BCD (opblaasbare vest) en een stuk waar 4 kabels aanhangen die op de fles wordt geschroefd. 2 kabels zijn voor de mondstukken waar je in inademt (1 is reserve voor als er iets misloopt), 1 kabel is voor de BCD op te blazen of af te laten en de laatste is de duikcomputer. Deze computer vertelt ons de volgende zaken: de momentele diepte, de maximale diepte, de totale duiktijd, de resterende lucht (in bar) in de duikfles en de resterende tijd die je kan doorbrengen op de momentele hoogte. Het is echter zo dat, hoe dieper je gaat, hoe sneller je je lucht opgebruikt. Deze duikcomputer heeft ook een handige kompas die ons de weg helpt terug te vinden wanneer we het noorden zouden kwijt zijn... Dan heb je natuurlijk een duibril, een snorkel en duikvinnen. Je draagt ook een riem met gewichten die er voor zorgt dat je onder blijft, want als je aan het duiken bent, wil je je energie conserveren en niet verspillen aan het proberen onder te blijven. Ik had 7,5 kg nodig. Dan heb je nog een paar extra accesoires: een mes voor als je ergens vastzit, een pillamp, een opblaasbaar signalement voor als je ver van de boot bovenkomt.

    Na dit allemaal in elkaar te kunnen steken hebben we een aantal uur in het zembad doorgebracht en er verschillende oefeningen gedaan. De meeste oefeningen zijn voorzorgsoefeningen, zodat we weten wat we moeten doen in noodgevallen. Wat als uwe lucht bijna op is? Wat als uwe bril vol water geraakt, wat als je uwe buddy (persoon met wie je samenduikt) kwijt geraakt. Uwen buddy is diegene die u materiaal checkt voor je in het water duikt, die u steeds in het oog moet houden en die u alternatieve lucht kan geven als er iets mis is met mijne lucht. Heel belangrijk voor de veiligheid dus... Mijnen buddy was Fabio, nen Italiaansen Belg. De eerste dag werden we ook allen door de dokter gecheckt of we wel fysiek capabel waren om te duiken. Raar maar waar, ik ben capabel!!

    Na 2 dagen theorie en in het zembad te hebben doorgebracht was het moment eindelijk aangebroken. De volgende morgen stapten we de boot op en vaarden we naar The Great Barrier Reef en gingen we onze eerste duik ondernemen. Spannend!!! Eens we in het diepe water waren (10-18m) was het net of er een nieuwe wereld voor me openging. Al deze kleurrijke vissen en koralen waarvan ik niet eens wist dat ze bestonden. In onze eerste 4 duiken hebben we de verschillende oefeningen herhaald die we in het zwembad al gedaan hadden. Een gemiddelde duik duurde 20-40 minuten, naargelang hoe diep we zaten. In deze duiken hebben we verschillende schildpadden en haaien gezien. Inderdaad je leest het goed, HAAIEN!! Gelukkig voor ons zijn er hier geen gevaarlijke haaien in de zee, daarvoor moet je meer naar het zuiden gaan. Maar geloof me, elke keer als we een haai zagen ging iedereen zijn hartje sneller kloppen en zag je veel meer luchtbellen dan normaal naar de oppervlakte reizen. Echt wel impressionante beesten die haaien! Onze 5de duik was er één die we zonder instructeur mochten doen en dat was ook wel spannend, want hier konden we enkel beroep doen op onze buddy als er iets misliep. We zijn door onderwater "tunnels"gedoken en hebben NEMO gevonden. Finding Nemo was niet zo moeilijk, want dit kleine visje vond je overal hier. Na 5 duiken moesten al de duikers een keuzen maken of ze een extra cursus wilden volgen om adventure diver te worden. Ik ging dit sowieso doen omdat ik een 500 km ten zuiden van Cairns naar een 100 jaar oud wrak wil duiken, waarvoor je deze cursus moet gevolgd hebben. In onze laatste 3 duiken hebben al de duikers die voor deze optie hebben gekozen 3 speciale duiken gedaan. De eerste duik was een nachtduik en was echt wel spannend. Toen we net uit de boot sprongen, zagen we in de verte een haai, maar enkel haar silhouette en was spannend maar op een andere wijze dan toen we ze overdag zagen.. De tweede duik was een diepere duik tot 30 m. Hier hebben we een paar experimenten gedaan op de bodem van de zee. We hebben er een ei geopend en het eigeel blijft door de hoge druk ter plekke zweven. We zaten met onze groep rond dit eigeel en een vis kwam om dit op te eten en dan hebben we op aanraden van onze instructeur het eigeel proberen te verdedigen door te trachten de vis te boksen met onze vuist. Ik heb hem 2 keer geraakt en dat zorgde voor een groep slappe lach 30 m onder zeeniveau... Het 2de experiment was het openen van een blikje cola waar net mee geschud is geweest. Resultaat? Niets. Door de hoge druk in het water en de hoge druk in het blikje gebeurde er niets toen we het blikje openden. Daarna hebben we ieder een slok proberen te nemen. Dit deden we door het blikje te pletten, waardoor de cola er uit kan vloeien. Zoute smaak, maar best wel verfrissend! Op een dergelijke diepte kan je het fenomeen "nitrogen narcosis" voelen. 2 van de 6 duikers hebben het ondervonden. Het gevoel is beetje zoals wanneer je wat te veel gedronken hebt en resulteert in een trager reactievermogen en het vergeten van bepaalde handelingen. 1 van de Duisters vergat zelfs om na het drinken van het blikje cola om zijn ademgestel terug in zijne mond te steken. Daar zijn we nu nog steeds mee aan het lachen. Hierbij is het belang van een buddy nog eens duidelijk gemaakt. De laatste van de 3 adventure duiken was er 1 die onderwaterfotografie wordt genoemd. Voor deze duik was Donakan mijnen buddy en hebben we echt zalige photo’s genomen. Je moet hier wel opletten want voor je weet ben je een vis aan het volgen die je misschien iets dieper brengt dan de veilige diepte.

    Na de laatste duik waren we allemaal ontgoocheld, maar 1 ding stond vast, dit was niet mijn laatste duik. Het is een passie geworden en hopelijk zullen er nog veel duiken volgen. Na 2 dagen een paar uur op de boot te hebben geslapen en 8 duiken in 3 dagen waren we wel allemaal ongelooflijk uitgeput. Moe maar zeer tevreden dus! Die avond zijn we, na een siestake, met de hele duikgroep iets gaan eten en daarna uitgegaan. Na 3 pinten waren de meeste onder ons door de vermoeidheid al stukken van één. Ik ben nu nog steeds met 2 Duisters (Tom en Lucas) aan het reizen van de cursus, wat nog eens een bewijs is van de hechte groep die we waren op de boot.

    Wat ik de laatste 2 weken heb uitgespookt volgt nog, maar zal voor ergens volgende week zijn, want de volgende dagen zijn zeer druk. We zijn net terug van een driedaags 4x4 safari op Fraser Island en dit was echt wel een unieke ervaring. Hierover meer 1 van volgende dagen/weken.

    Groetjes uit het regenachtige Sunshine Coast. 























































    08-07-2009 om 10:02 geschreven door Outback Stef  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    10-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Roadtrip Darwin - Cairns + roadsafari Cape York

    Beste bloggers, het is weer een tijdje geleden dat ik iets van mij heb laten horen.

    In Darwin ben ik zoals gewoonlijk op zoek gegaan naar een reispartner en al snel kwam ik in contact met ne gast van 31 jaar. Hij heet Scott en is ne Schot, dus geen verwarring mogelijk en gemakkelijk om zijne naam te onthouden. Ik ben er een pint mee gaan drinken en het bleek als snel ne boeiende avontuurlijke kerel te zijn. Hij heeft al 3 jaar in zijn leven gereisd en heeft echt al veel van de wereld gezien, vooral in Azië dan. We beslisten toen om de dag erna al te vertrekken. Die avond zijn ik, Scott, Vincent en 2 van Vincents vrienden een pintje (een paar) gaan drinken in Darwin. Het was lang geleden da ik nog eens uit was geweest en dat deed me wel goed. Na een leuke avond heb ik afscheid genomen van Vincent en zijn vrienden.

    De dag erna in mijn hostel uigecheckt en samen met Scott massaal inkopen gaan doen, omdat het int stad 50% goedkoper is dan in de outback. Rond de middag zijn we dan vertrokken en onze eerste stop was een rondvaart op een rivier waar veek krokodillen te zien zijn. De tour heette: Jumping Crocs. Aan de hand van vlees dat de gids aan een stok hangde, lokt hij de krokodillen. De hongerige krokodillen jumpten dan (soms met heel hun lichaam) uit het water om het stukske vlees te bemachtigen. Dit was de eerste keer dat ik een krokodil in het wild zag en ik moet zeggen, neig impressionant allemaal. In totaal hebben we een 15 tal verschillende kroks gezien in een 2tal uur.

    Die avond zijn we dan een beetje zuidwaards van Darwin gereden waar we het prachtige Litchfield National Park konden binnenrijden. Hier hebben we verschillende pittoreske watervallen gezien en leuke waterpools gevonden waarin we een verfrissende duik konden nemen. We hebben hier 2 dagen gespendeerd. Het laatste dat we daar gezien hebben was een afslag waarop Thermite Mounds stond geschreven. Ik heb er zo al duizenden gezien terwijl ik aan het rijden ben, maar we zijn er nieuwsgierig toch gestopt. Dit bleek een goede keuze, want hier waren de grootste thermietheuvels die ik hier al hebben gezien verenigd op dezelfde plaats. De fotos liegen er niet om (zie waar ik kniel voor één van de thermietheuvels), het zijn echt gigantische bouwwerken dat die beestjes in elkaar knutselen.

    Na Litchfield hebben we beslist om de Stuart Higway af te reizen tot zo’n 500 km voor Alice Springs waar de Devils Marbles plaatsvinden. De dag voor we hier aankwamen zijn we op aanraden van vele andere backpackers naar een outbackpub (café) gegaan in het stadje Daly Waters. Ik noem het een stadje, maar de pub was zowat alles wat er daar te zien was. De pub is opgericht in 1893 en is naar hun zeggen het oudste cafetje in het Nortern territory. We hebben er met wat geluk ieder 3 gratis pinten kunnen drinken. We kwamen aan toen happy hour startte en er werd getost (kop of munt) en als je juist raadde, kreeg je je pint voor niets. We hebben dit ieder 3 keer gedaan en we hadden elke keer juist geraden. Statistisch gezien is de kans klein, maar ja, in de outback weet je nooit natuurlijk. Rond de pub liepen er poedelachtige kippen rond. In de pub hingen de meest rare objecten op van vorige bezoekers: geldstukken en biljetten, petten, voetbalshirts, ondergoed (slipjes, boxers en bh’s) en noem maar op. We hebben er leuke mensen ontmoet, nog paar pintjes gedronken waarvoor we deze keer wel betaald hebben, en het is dus al bij al een heel leuke avond geworden. De dag erna zijn we aan een restarea gestopt op een 20 km van de Devils Marbles waar we 2 sympathieke Franse kerels zijn tegengekomen. We hebben er een kampvuur gemaakt, een paar pinten samen gedronken en weer een leuke avond gehad. Deze 2 kerels waren nog eens het bewijs hoe slecht het Engels van ne Fransman wel kan zijn. En hoe zatter ze werden, hoe erger het werd, echt wel grappig...

    De dag erna hebben we dan de Devils Marbles (duivelse knikkers) bezocht. Dit is een eigenaardige rotsfarmatie in de outback bestaande uit vaak knikkervormige rotsen en ze werden door de aboriginals aanzien als de eieren van de mythische regenboogslang. Geologen zeggen dat deze duivelsknikkers verweerde resten zijn van een 1,5 miljard oude rotsformatie. Hoe je het ook uitlegt, ze vormen een mysterieus schouwspel. We hebben hier een 2 tal uur rondgewandeld en zijn dan terug noordwaarts gereden via Tennant Creek om zo via Tree Ways (verbindt Adelaide, Darwin en Cairns) door te reizen naar de oostkust.

    Op de lange weg naar Cairns was er niet zoveel te bezoeken of te bezichtigen. De dagen werden gevuld met lange ritten door de outback en korte bezoekjes in outbackstadjes. Toen ik in één van deze stadjes wou betalen voor LPG voor de van, ontdekte dat ik mijn bankkaart kwijt was. Ik denk dat ik het vergeten ben in een outbackpub een paar dagen voordien en dat was een 1000 km verwijderd van waar we toen al waren. Veel te ver om even op te gaan pikken, dus heb ik mijn bank gebeld om mijn kaart te cancelen en een nieuwe naar het hoofdkantoor in Cairns te sturen. Toen ik die dag mijn balans van mijn rekening online checkte, kreeg ik een bericht dat er iemand een paar keer een verkeerd paswoord had gebruikt en dat er dus iemand van me probeerde te stelen. Dit is echter onmogelijk, omdat je om online transacties te verrichten 8 cijfers en een paswoord nodig hebt. Onbegonnen werk, dus laat ze maar proberen ... Scott heeft me dan tot Cairns wat geld geleend en met mijn identeitskaart heb ik dan geld kunnen afhalen in Cairns. Net voor Cairns zijn we door de prachtige Atherton Tablelands gereden. Dit is een fantastische groene heuvelachtige streek een 100 km ten westen van Cairns. Voor de verandering was de baan niet meer zo saai altijd rechtdoor, maar met veel bochten en uiteraard heuvels. We hebben er in een gigantsch meer gezwommen en vele watervallen bezichtigd.

    In Cairns aangekomen, hebben we ons voor een paar dagen in een camping op 5 km van het centrum genesteld. We hebben er de eerste dagen rondzoek gedaan naar wildwaterrafting excursies en skydiven. Na lang te hebben rondgezocht en onderhandeld hebben we, met 50 euro korting, deze 2 avontuurlijke activiteiten geboekt. Spannend!! We moesten een 2 tal dagen afwachten dus hebben we onze was gedaan, 3 filmkes in de cinema gezien en een paar leuke restaurantjes gedaan (Thais, Indisch en ne pizza). Na 3 maand campingvoedsel te hebben klaargemaakt en gegeten, kan ik u garanderen dat het gesmaakt heeft.

    Voor de eerste avontuurlijke dag stond rafting op het menu. Voor wie niet zou weten wat dit is, het is het varen in een rubberen boot (met 6 man en ne gids) waar iedereen een peddel heeft en samenwerkt om de boot niet om de haverklap te laten omkantelen. Dit is echt het tofste dat ik tot nu toe op een rivier heb gedaan. Ik en Scott hebben voor de extreem rafting optie gekozen, wat betekent dat de gidsen net iets verder gaan dan de andere rafts. De gids zei ons constant wat we moesten doen, maar dit was meestal ook wel nodig. De rivier was echt wel heel wild op bepaalde delen. De zware regenval van de laatste dagen maakte het net nog iets spannender. De acties die we op ‘bevel’ van de gids deden waren: allemaal naar links of rechts in de raft gaan hangen, vooruit en achteruit peddelen, gehurkt in de boot gaan zitten met de peddel horizontaal tussen u benen. Voor diegenen die al geraft hebben: de grootste rapids waren van graad 4. Deze rapids resulteerden toch een paar keer in het omkantelen van de raft of het uitvallen van sommige van ons team. Echt wel de max! Het extreme gedeelte bestond uit het springen van 5 tot 10 m hoge rotsen in de diepere stukken van de rivier. Een goede rush heeft mij dat gegeven en een goede training voor de 60 seconden vrije val die me dag erna te wachten stonden bij het skydiven. Zoals je kan lezen was dit echt een geslaagde dag hier in Australië. Echt de moeite en een aanrader voor wie er ooit de kans voor heeft.

    De dag erna had ik getekend voor veruit de extreemste sport die ik in mijn leven beoefend heb, namelijk de skydive. We hebben weer voor de extreemste gekozen. Dit is deze waar je vanuit 14000 ft (4200m) uit een vliegtuiske springt, gevolgd door 60 seconden vrije val waar ik sneller dan 200 km/u aan het vallen was, waarna de gids de parachute opensmijt. Daarna blijf je nog een 5 tal minuten rondvliegen en kom je neer in het uitgestipelde veld. Amai mijne frac. De sprong was gepland voor 11 u en vanaf dat ik opstond begon ik ze toch wat te nijpen zenne. Om eerlijk te zijn heb ik de avond ervoor toch wel iets langer dan normaal wakker gelegen. Waar heb ik me nu weer voor ingeschreven. Ik ben al ni echt nen held als het om hoogtes gaat. Maar ik was toch vastberaden om het te doen, dus alle moed bijeengeraapt en na 2 minuten uitleg gingen we de bus op die ons naar het vliegveld bracht. Daar nog een generale repetitie gekregen van 30 seconden van wat er van mij verwacht wordt. Dit was ni zoveel eigenlijk, het belangrijkste was eigenlijk om uit de vlieger te springen. In de vlieger was ik echt stil en concentratie alom voor wat me te wachten stond. Ai caramba! De vlieger bleef maar stijgen en stijgen, hetgeen gevolgd wordt door het sneller en snller kloppen van mijn hartje. En dan was het moment aangebroken, de deur ging open en de andere zotten voor mij begonnen uit de vlieger te verdwijnen. Al snel was het mijn beurt en voor ik het besefte was ik niet meer in de vlieger maar aant vliegen zonder vlieger. De eerste paar seconden waren een hel, maar eens gestabiliseerd was het echt een zalig gevoel. Daarboven had je een prachtig uitzicht over heel Cairns: de zee, de bergen, de rivieren, het stadscentrum. Echt magnifiek! Na een minuut was het dan hoogtijd om de parachute te openen zodat we niet aan 200 km/u de aarde zouden bereiken... Ik heb zelf de koordjes even mogen hanteren en was best wel moeilijk moet ik zeggen. Na een 5 tal minuten bereikten we de grond. Hierna moest ik toch even bekomen zenne. Mijnen tikker wist percies niet goed wat er net allemaal gebeurd was.

    Dit is weer een aanrader voor iedereen die het aandurft. En zelf voor diegenen die het niet echt zien zitten, als je niet bang bent dan is de kick er ook een beetje vanaf.

    De dag erna heb ik mijn busje nog eens laten onderhouden. Ik en Scott hadden dan beslist om een 200 km naar het noorden te rijden waar het Daintree Np en Cape Tribulation ligt. Een kleine ferry heeft ons over de rivier gevaren. We hebben hier 2 dagen rondgehangen in de regnwouden van Australië. Het was er niet vochtig zoals het normaal gezien in een regenwoud is, maar echt wel schoon stukske natuur.

    Van hieruit hebben we beslist om te proberen noordwaarts te reizen. De reisboeken raden dit af, maar de plaatselijke bevolking zei dat dit met mijn buske geen probleem zou mogen vormen. Het is gene 4x4 maar het heeft wel high clearence (geen idee hoe we dit in het nederlands zeggen). We zijn dan in een 5 tal via Cooktown, Laura, Arthur River, Weipa naar het meeste noordelijke punt van de kaap (Cape York Peninsula) proberen te reizen. Op een 200 km van het meest noordelijke punt hebben we rechtsomkeer moeten maken, want het had er de laatste dagen fel geregend waardoor bepaalde delen van de weg uit heel diepe modderstukken bestond. We hebben een uur op een tegenligger gewacht en die vertelde ons dat het er niet beter op werd en ze raadden het ons af om verder te reizen. Echt wel spijtig want we hadden al 80% van de lange weg afgelegd. Maja, de 800 km lange roadsafari op onverharde wegen was echt wel een super avontuur en weer een ervaring rijker. De ergste 2 stukken van de weg waren in de eerste 200 km. Het eerste stuk was een rivierkruising waar we door een 70 tal water hebben gereden. Mijn buske reed dan na wat tegenstribbelen terug verder. Het tweede stuk was een redelijk diep natte zandsectie waar ik na 1 km uiteindelijk ben vastgereden. Dan toch niet genoeg clearence... Na 2 minuten kwam er een hulpvaardige tegenligger die er ons heeft uitgetrokken. Al de 4x4's zijn er van sleepkabels voorzien waardoor er wel altijd iemand is die u kan helpen. In 9 dagen (heen en terug) hebben we niet ene tegenligger gezien die gene 4x4 had. We hebben er ook geen enkele backpacker gezien, wat het voor ons ook wat spannender maakte, omdat niet veel bacpackers dit traject durven / willen afleggen. We hebben er op verschillende plaatsen tot 20 duizend jaar oude rotskunst gezien. In Hopevale (aboriginal community) hebben we een rondleiding gedaan met een aboriginalouder die ons de betekenis van de rotstekeningen uitlegde, de verschillende bushtucker (voedsel in het bos) toonde en verschillende interessante verhalen over zijn voorouders, geesten,... vertelde. Hij zorgde steeds voor veel interactie wat het allemaal nog interessanter maakte. Ik heb nu een beter inzicht over wat al de rotstekeningen betekenen, ik heb groene mieren (citroensmaak) en een soort rups (oestersmaak) geproefd. Ik heb gezien hoe ze bladeren van een speciale boom gebruiken als zeep. Scott heeft het getest en het werke echt zuiverend. Het was weer een leuke dag en een uitzonderlijke interessante ervaring.

    Wat me opviel in dit noordelijk geïsoleerde deel van het land was dat al de mensen echt extreem vriendelijk en hulpvaardig waren. Best wel leuk als je ergens "in the middle of nowhere" in een stadje aankomt.

    Nu zijn we terug in Cairns aangekomen. Ik heb beslist dat ik hier een 5 daagse duikcursus ga volgen die nu zaterdag gaat beginnen. Scott en ik gaan hier dan onze eigen weg uitgaan. Hij heeft een werkaanbieding in Houston die hij misschien gaat accepteren. Zoniet gaat hij juist wat reisvrienden van in Azië bezoeken op de oostkust en dan gaat hij terug naar Azië vliegen, omdat dit werelddeel hem veel meer aanspreekt dan Australië zelf.

    De duikcursus bestaat eerst uit 2 dagen theorie en training in een oefenzwembad en wordt dan gevolgd door 3 dagen en 2 nachten op een speciaal voorziene boot voor te diepzeeduiken. Daar ga ik 4 traingsduiken afwerken met gids. Daarna mag ik 5 duiken zonder gids doen, waarvan 1 snachts zal plaatsvinden. Ik hoop dat het weer wat gaat meevallen, want als het bewolkt is, is het naart schijnt iets minder mooi daar diep beneden. Ik kijk er alleszins weer fel naar uit. Het duiken vindt plaats op het Great Barrier Reef en is het langste rif in de wereld en behoort tot de beste duikdestinaties in de wereld. Een 200 km ten zuiden van Cairns ligt er een wrak in de zee. De duik om dit te bezichtigen behoort tot de top 10 van de mooiste duiken in de wereld. Nadat ik mijn duikcursus heb gedaan ga ik dit wrak misschien ook wel verkennen. Van 19 tot 21 juni is er in het noordelijke Laura een aboriginal dans festival dat ik misschien ook een bezoekje ga geven. Ik kom net van daar, maar het lijkt me ongelooflijk interessant om er de dansen en muziek van deze ozo oude cultuur te bezichtigen en te beluisteren.

    Ik ga het hier bij laten. Hopelijk tot hoors.

    Groetjes

    Outback Stef

















































































































































































































    10-06-2009 om 05:39 geschreven door Outback Stef  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)

    Archief per week
  • 14/12-20/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 29/09-05/10 2008

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Foto

    Foto

    Foto

    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


    Laatste commentaren
  • Ola CHico (kris)
        op Roadtrip Perth - Broome
  • * (Annelies Campine)
        op Roadtrip Broome - Darwin
  • DAG STEF (Sterckx )
        op Alice Springs
  • yoe (pieje)
        op vakantie Yarrawonga + feestje + zoektocht reispartner
  • Hello outback Stef (David)
        op Roadtrip Melbourbe-Adelaide

  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs