Een man, dat ben ik zeker wel maar met paarden heb ik absoluut geen affiniteiten. Het is een spreekwoord dat betekent 'eerlijk zeggen wie het is'. Ik zocht mijn naam op en vond twee mogelijke verklaringen. De ene is van de Oudengelse oorsprong Ansger 'ans' en 'ger'. Misschien lijkt het je wat ver gezocht maar ik kan me er best in vinden. Ans betekent god en 'ger' betekent 'speer' of strijder. Zo krijg je samen 'door de goden beschermde speer of strijder. Ok, ook die goden zie ik niet voor me, maar ik voel wel iets voor de speer of strijder. In de aanval! De tweede mogelijke verklaring van de naam Oscar komt uit het Keltisch en valt op te delen in 'os' en 'car', waarbij 'os' staat voor hert en 'car' voor hert. Vriend van het hert? Geen flauw idee, daar zal ik eerst een voor naar de Beekse Bergen moeten.
Boeiend vond ik wel de info die ik op www.meertensknaw.nl vond. In het jaar dat ik geboren werd, namelijk 2002 werd de naam slechts aan 80 (Nederlandse) baby's gegeven. In 2016 vonden 205 ouders dit een geweldige naam voor hun zoon. Ik heb een trend gezet? Of waren het mijn ouders?
Natuurlijk kennen jullie nog Oscars. Die van de Academy Award in de Amerikaanse filmindustrie. Of zegt het mopperige monster uit Sesamstraat jullie iets? Hij woont in een vuilnisbak en zegt altijd nee wanneer iemand iets aan hem vraagt. En voor de literatuurkenners - mijn moeder fluisterde me dit in het oor - is er Oscar Wilde, de beroemde Ierse schrijver die er een sport van maakte om tegen de schenen stampen.
Met geen enkel van de bovenstaande Oscars voel ik een directe link; ik ben geen Matthias Schoenarts, zeg bijna altijd ja wanneer de mensen me iets vragen en in Ierland ben ik nog nooit geweest. Maar misschien is het wel de moeite om eens uit te pluizen welke links er mogelijk toch zijn tussen deze 4 Oscars.
|