Kleuterkamp op pad naar het eerste leerjaar
Inhoud blog
  • Kleuterkamp op pad naar het eerste leerjaar
  • Wie zijn wij

    Oppad groepspraktijk voor kinderen en adolecenten
    13-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleuterkamp op pad naar het eerste leerjaar

    Uitgangspunt van het kleuterkamp

    De overstap van kleuter naar lager onderwijs kan voor sommige kinderen wel heel groot zijn. Schoolrijpheid kan je niet afdwingen, maar des te meer wel stimuleren. De combinatie van de vakantiesfeer en het boerderijleven creĆ«ert de ontspannende omgeving waarin kinderen ervaren en leren. We willen een omgeving waarin kinderen zich veilig voelen, daarin leren ze het snelst. Het krijgen van bevestiging en het ervaren van succes komen maximaal aan bod. Dit zal hun motivatie en zelfvertrouwen aanwakkeren. Met deze basis willen we hen laten proeven van verschillende activiteiten die hun motorische, sociale en schoolse vaardigheden uitdagen en verder ontwikkelen. 
    We verbinden ons echter niet tot het onderzoeken, evalueren en adviseren omtrent het al dan niet schoolrijp zijn tijdens de kampperiode.

    Doelgroep

    Nieuwsgierige kleuters van 5 tot 6 jaar die in de derde kleuterklas zitten.

    Schoolrijpheid

    De ontwikkeling van een kind verloopt op verschillende domeinen. Elk kind doet dit op zijn eigen tempo en niet alle domeinen ontwikkelen even snel. Geen enkel kind is 100% schoolrijp op het einde van de derde kleuterklas.

    Schoolrijpheid zou kunnen omschreven worden als: het bereiken van een bepaald ontwikkelingspeil dat belangrijk is voor het schoolse leren. Verschillende domeinen van schoolrijpheid zijn:

    - zelfredzaamheid
    - grove motoriek
    - fijne motoriek
    - lichaamsschema
    - ruimtelijk inzicht
    - auditieve waarneming
    - visuele waarneming
    - symboolbewustzijn
    - taalbeheersing
    - voorbereidend rekenen
    - denken
    - sociale vaardigheden

    Activiteiten

    We bieden een mix van educatieve- en boerderij-activiteiten.

    Educatieve activiteiten: worden uitgewerkt rond de verschillende domeinen van schoolrijpheid. Voorbeelden hiervan zijn: schrijfmotorische oefeningen op muziek, rijmen, liedjes maken, werken met de axenroos, stimuleren van auditieve en visuele waarneming via een zoektocht,..

    Boerderij activiteiten: vormen een aanvulling op de educatieve activiteiten. Bijvoorbeeld: broodbakken (fijnmotorische vaardigheden, voorbereidend rekenen, sociale vaardigheden, begrippen, ...), boerderij bezoek (auditieve en visuele waarneming), volksspelen (motorische en sociale vaardigheden) en de huifkarrentocht (plezier en beloning).



    13-07-2011, 18:57 geschreven door Doukje Sel  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wie zijn wij
    Het kamp wordt gecoƶrdineerd door Delphine Vermaercke en Doukje Sel. Beiden zijn klinisch psychologen werkzaam binnen OPPAD - groepspraktijk voor kinderen en adolescenten.

    Delphine heeft zich toegelegd op gedragstherapie en ontwikkelingsgerichte psychotherapie bij kinderen en adolescenten, met een specifieke opleiding in psychodrama.
    delphine@oppad.be
    0495/10-83-96

    Doukje werkt eveneens vanuit gedragstherapeutische en ontwikkelingsgerichte visie met deze doelgroep. Zij volgde een bijkomende opleiding Sherbornetherapie.
    doukje@oppad.be
    0472/75-41-08

    Meer informatie over de groepsprakijk kan u vinden op www.groepspraktijkoppad.be

    13-07-2011, 18:33 geschreven door Doukje Sel  


    Archief per week
  • 11/07-17/07 2011

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs