Om 23.00h. vanuit Kisumu naar Kericho en dan wachten tot 05.00 h.'s morgens op de -ondertussen reeds beruchte- Akamba-bus. Na wat dus bijna een slapeloze nacht was (niet zo goed voor mijn humeur) bereikten we om 09.00h. de grens waar we volgende beproevingen doorstonden : nemen van vingerafdrukken en een foto (de Belgische politie heeft mijn vingerafdrukken niet wegens geen crimineel verleden, de Tanzaniaanse immigratiedienst echter wel!), laten oplichten bij het wisselen van Kenyaanse Shilling in US dollars ( je kan geen Tanzaniaans visum kopen met hun eigen munt !!!), 3x dezelfde informatie invullen op een formulier (Kenya verlaten, Tanzania binnenkomen en een visum aanvragen : ze hebben hier nota bene computers !!!) en top of the bill : doorzoeken van onze bagage, uiteraard door slechts 1 ambtenaar zoadt het hele proces zeker niet te snel verloopt. Dit gebeurde zeer grondig,ttz.de zakken die ik meebracht in mijn handen werden doorzocht, de rugzak die ik aanhad niet. Kortom, een voor een Europeaan uit de Schengenzone onbegrijpelijke comedie die 3 h geduurd heeft en moeilijk te verteren was na de vorige nacht. Toen we dan eindelijk konden vertrekken vond de politie een paar km verder het nodig om ons ook nog eens onnodig te laten wachten. Eindelijk gingen we dus op weg maar dat was buiten Akamba gerekend : we vielen zonder brandstof net voorbij de Mara-rivier. Er werden een paar mensen van de busmaatschappij op uitgestuurd om eerst plastic vaten en vervolgens diesel te gaan kopen. Hier kwam voor het eerst sedert de aankomst in Afrika mijn Engelse sleutel van pas om de dieselpomp te kunnen ontluchten. Na een kleine 2 h. vertrokken we weer doch Akamba zorgde voor een nieuwe verrassing : de 5e tot 8e versnelling van de bus worden elektromechanisch ingeschakeld maar deden het niet. De bus kon dus slechts in 1e tot 4e versnelling rijden . Aan een snelheid van 10 km/h (jawel tien km/h; we werden bij wijze van spreken ingehaald door een schildpad) "scheurden" we over de splinternieuwe tarmaclaag -zo vlak als een biljartlaken- tot de chauffeur het niet meer zag zitten,onder de motorkap verdween en even daarna was het probleem opgelost. Nu ging het wel vooruit : we reden af en toe 110 km/h doch -driewerf helaas- onze lijdensweg was nog niet te einde. Ik had nog gevraagd of de 100 l diesel wel genoeg zou zijn om het te halen tot in Mwanza maar men verzekerde me dat er geen probleem zou zijn. L' histoire se repete : een paar km voor Mwanza bleek de diesel op te zijn (100 l diesel voor 250 km is toch wel wat veel verbruik) . Onderweg stonden we ook nog eens in de file, zijnde een kudde koeien die de brug overstak welke we ook moesten nemen. Uiteindelijk toch in Mwanza geraakt waar het tijd is voor een korte pauze .
Hallo thuisfront, hier wat foto's voor en na de werken : zoek de 7 verschillen. Verder ook nog een foto van mijn fanclub in Esirabe, mijn gastheer en mezelf en een affiche van de Kenyan Road Board ( ze hebben daar duidelijk gevoel voor humor) .
Hallo thuisfront,
wat nieuws van bij de evenaar.
Ik heb hier in Essongolo een ontmoeting gehad met Mr. Kesenwa van de African Development Bank (ADB). Hij volgt het project van de vernieuwing en de bouw van het labo door ADB op. De school heeft nu 3 labos voor wetenschappen, zijnde 1 dat afgewerkt, ingericht en in gebruik is,1 dat ik indertijd begonnen ben en waarvan het gebouw nu quasi volledig afgewerkt is en in de toekomst deels een computerruimte zal worden en nu reeds deels de leraarszaal herbergt en het ADB labo dat nog in volle constructie is. Ik heb hem ook info doorgespeeld over een project van de Universiteit van Wageningen waarbij men eendekroos eerst gebruikt voor zuivering van water en daarna het gevormde eendekroos gebruikt als visvoer om tilapias te kweken. Hij was zeer geinteresseerd en ging dit binnen ADB zeker bekijken.
Tevens heb ik de lokale MP Mr Ottichilo (Member of Parliament = parlementslid) ontmoet. Hij apprecieerde hetgeen ik door de jaren heen voor de school gedaan heb.
Verder hebben we met de aannemer 3 golfplaten in het labo vervangen door transparante golfplaten : het verschil in lichtinval is enorm.(Fotos zijn op komst)
Ondertussen heb ik hier een fanclub opgebouwd : een stuk of 6 kleintjes die het fantastisch vinden om een hand te geven aan een muzungu (=blanke) . Zo goed als elke avond als ik aan hun huis passeer komen ze aangelopen. Ze zijn ongelooflijk schattig en voor mij is het ook leuk dat ik eens niet om geld gevraagd wordt hetgeen anders dikwijls het geval is.
Het einde van het budget (=2000 Euro) en daarmee van de werkzaamheden is nu in zicht en ik doe nog een paar kleine werkjes (kuisen van ramen , bijles wiskunde geven, tonen hoe de aanwezige computer in de toekomst moet aangesloten worden, gaan zagen bij Kenya Power and Lighting Company zeg maar de plaatselijke Electrabel- wanneer ze nu eindelijk de elektriciteit gaan komen aansluiten, gratis software van internet downloaden voor de toekomstige computers op school, bekijken hoe de school het goedkoopst aan deze computers kan geraken, .)
Waarschijnlijk maandag vertrek ik naar Tanzanie per bus want met het vliegtuig ben ik ook 2 dagen onderweg en er hangt nog een stevig prijskaartje aan ook. Het belooft nog een lange tocht te worden, ik schat 2 a 3 dagen reizen. Hoe dit afloopt lezen jullie in de volgende blog (come and see next week on the next episode of Oost_Afrika_2012)
Volgende werken zijn aan de gang of reeds uitgevoerd : bepleisteren van de muren van het labo chemie/biologie (dat in de toekomst een computerlokaal zal worden maar dit terzijde), gieten van de zogenaamde "veranda" (= soort betonnen voetpad naast het labo), verwijderen van pleister van vensters, deuren, ramen, vloeren,.... (= voornamelijk mijn werk), installeren van elektrische leidingen in 2 bureau' en de bib, aanvragen van elektrische aansluiting van de school (vandaag gedaan in Kisumu, lukte blijkbaar niet ZONDER SMEERGELD !!!!). verwijderen van overbodige steunpilaren en de nodige graafwerken (ook deels op mijn actief te schrijven). Verder zitten er ook een aantal foto's in van de school en de omgeving. Groeten uit Kisumu, Kris
Na een ware computerlijdensweg dan toch erin geslaagd mijn foto's te posten. De aandachtige kijker zal een verschil tussen de situatie voor en na de werken kunnen ontdekken. Veel kijkplezier. Kris
Alles goed hier : ik kreeg een schitterend verjaardagscadeau nl. de elektriciteit die ik heb laten aanleggen in de school is klaar zodat men een aanvraag tot aansluiting kan indienen.
Interessant is dat een verliesstroomschakelaar hier dermate onbekend is dat hij -op mijn aandringen- besteld is in Mombasa (ongeveer 800 km verder!!!). Vergelijk met ons Belgenlandje waar je zonder deze schakelaar gewoonweg niet aangesloten mag worden.
Andere zeden, andere gebruiken zeker ?
Groeten van een 47-jarige,
Kris
Ondertussen loop ik hier al een tijdje rond in Esson'golo en heb reeds 1 en ander gedaan: graven van een funderingssleuf voor een muurtje zodat we een gangpad in beton kunnen gieten rond het labo dat ik indertijd beginnen bouwen ben(men noemt het hier : het "Kris Lab), bestellen en lossen van vrachtwagens met 7 ton rivierzand,7 ton ballast, 30 zakken Bamburi (= beste kwaliteit) cement en 900 bakstenen, veel vergaderen en palaveren, offertes laten maken voor elektrificering van 2 bureau's en een gang en de bibliotheek, deze offeres omzetten in een Excelfile om ze onderling te kunnen vergelijken want het was appelen met peren vergelijken (of op zijn Afrikaans "bananen met mango's vergelijken"), uiteindelijk na veel zoeken en denken tenslotte de juiste man kiezen en met hem naar Kisumu gaan om de elektrische materialen af te halen . Terugkeren was redelijk spectaculair : we namen een matatu (soort combi voor personenvervoer) waarop de PVC buizen bovenaan bevestigd werden en de rest ging achteraan in de koffer die dan maar dichtgebonden werd want onze doos was te groot, vervolgens de hele boel uitladen en in een andere matatu stouwen om tenslotte op 2 brommers met buizen en dozen en TL-lampen en armaturen naar de school te snorren.
De aannemer is ondertussen begonnen met het bepleisteren van de muren van het labo en het opmetsen van de zijmuren. Het doel van het elektrificeren van de lokalen is het laten aansluiten van de school op het elektriciteitsnet zodat we de computer die een Member of Parliament (=MP) geschonken heeft aan de school kan opgestart worden . Ik zal hierop Open Office installeren en educatieve software voor wiskunde (Visumath en Geogebra)
Verder heb ik mijn gastfamilie reeds blij gemaakt met de bouw van een oven. Traditioneel kookt men hier op 3 stenen waarop de ketel geplaatst wordt en waar dus langs 3 zijden wartmte ontsnapt. Ik heb hier 2 muurtjes gemetst waarop de kookpotten geplaatst worden en waartussen men kan stoken . Resultaat : het eten is een half uur vroeger klaar met slechts 2 stuks brandhout i.p.v. 8, een besparing van 75 percent!
Mijn gastfamilie beschikt over een TV en bij gebrek aan beter te doen s avonds kijk ik er dus maar naar. Nu wilde mijn gastheer eens laten zien hoe men danst in West Kenya en dus toonde hij mij een Video-CD met daarop 3 Kenyanen in smetteloos witte pakken en een cowboyhoed, dansend op de weg. Ik zei nog al lachend : Direct komt hier nog een matatu voorbijgereden.
Mijn woorden waren nog niet goed en wel koud of de matatu reed voorbij : ronduit hilarisch. Mijn gastheer en zijn vrouw konden er ook goed mee lachen; men lacht hier gewoon graag.
Groeten van net boven de evenaar,
Kris
Hallo allen,
nij mijn aankomst bij de vroegere directeur van Essong'olo heb ik een pakje gekregen dat Veerle opgestuurd had in 2009 en 1 dag na mijn vertrek toegekomen was. Het bevatte Marsen en Twixen en de mensen hier hebben het niet geopend, de mieren echter wel en het moet gezegd , blijkbaar lusten ze ook Mars.
heb net een eerste echte werkdag achter de rug (daarvoor was voorbereidende gesprekken, prijzen opvragen, ...) waar ik enige graafwerken onder een loden zon (het is hier echt warm) op mijn actief gezet heb en dan ben ik centjes gaan halen in de bank om de eerste uitgaven van cement en zand te betalen. Ik heb Veerle deze morgen gebeld om te skypen maar in dit cybercafe is dit programma niet geinstalleerd en dus gaat het de mist in.Ik word hier zacht uitgedrukt zeer in de watten gelegd. Ik logeer nu bij de voorzitter van de Raad van Bestuur van de school (Board of Governors) aangezien de vroegere directeur van Essongolo nu op pensioenleeftijd is (55 jaar) maar hij geeft nog 5 jaar les in de school van Ebwali vlakbij zijn huis. Iedereen is zeer blij met mijn terugkomst na 2 jaar en ik word hier echt goed opgevangen.Alles dus goed, geen zorgen .
Eergisteren nog in een matatu (=minibusje, soort combi) voor 14 personen gezeten met 19 volwassenen, een baby en minstens 1 kakkerlak binnen en 2 mensen hangend aan de buitenzijde : zeg maar een beetje couleur locale.
Voor wie graag eens weet waar ik werk : zie de satellietfoto's in bijlage
Groetjes uit een minicybercafe in Milonje, (niet zo ver van Essongolo),
Kris