Ik (seppe) (11) Heb een heerlijke kindercoctail bedacht!
1ste coctail: Nodig: Aardbijgrenadine, sinaasappelsap of appelsap! 1glas en een lepel. Bereiding: Neem een glas en doe daar een beetje aardbijgrenadine in! Daarna neem je de lepel en houd hem boven het glas vervolgens giet je de sinaasappelsap in het glas maar hou de lepel nog altijd boven het glas! En klaar! Smaakelijk!!!
Misschien ben jij de duizendste bezoeker deze maand!
Op één maand duizend bezoekers op deze weblog. Vandaag komt de duizendste bezoeker van december 2009 langs op de weblog. We hopen dat we je kunnen inspireren bij het koken bij de overgang naar 2010. We hopen dat koken niet alleen veel stress bezorgt, maar dat je ook kan genieten van alles.
Wat er bij ons op het menu staat? We vieren oudjaar met goeie vrienden. Vier volwassenen en vier kinderen. Ieder mocht twee ingrediënten opschrijven op een papiertje. En vervolgens hebben we via lotje trek elk 8 ingrediënten gekozen die we gaan verwerken in het menu. Allemaal in de vorm van hapjes; En het wordt een verrassing. Een greep uit de ingrediënten: (gebakken) aardappelen, lamsvlees, snoepjes, sint-jacobsvruchten, komkommer, kalfsvlees, whiskey, .....
Een andere tip. Nodig eens iemand uit en geef ze een aankoopbudget. Laat ze 's middags de boodschappen afleveren. De uitdaging is dan om elk ingrediënt ook daadwerkelijk te gebruiken in het menu. Heel leuk en spannend als je graag kookt.
Panacotta met frambozencoulis en gecarameliseerde appeltjes
Een heerlijk dessert voor bij een feestelijk maal. Lekker licht en dus een toetje dat er altijd nog net bij kan! Recept speciaal voor Veerle na kerstavond in Boezinge
Voor acht personen:
Ingrediënten:
- 1/2 liter room - 100 gr bloemsuiker - snuifje kaneel - 2 à 3 gr. gelatineblaadjes - gehakte hazelnootjes - frambozencoulis (tegenwoordig in hersluitbare verpakking te verkrijgen, na opening nog ca een week te bewaren in koelkast) - één appel
Bereiding:
- Neem +/- de helft van de room, voeg er 100 gr. bloemsuiker aan toe en een snuifje kaneel. Breng aan de kook - Week 2 à 3 gr. gelatineblaadjes in koud water. Knijp de blaadjes uit. Voeg ze toe aan de room en laat ze daarin oplossen bij goed roeren. - Voeg de rest van de room toe. - Giet de vloeistof uit in een achttal glazen. Een bodempje van 1 à 2 cm is zeker genoeg. - Laat de glazen afkoelen in de ijskast. Liefst enkele uren voor opdienen
Afwerking:
- Giet er een klein laagje koude frambozencoulis over - Snij een appel in hele kleine stukjes en carameliseer ze in een pannetje met één lepel suiker en één lepel boter. Leg een klein beetje appel boven de frambozencoulis - Bestrooi met een klein beetje gehakte hazelnootjes
Deze week is de 10.000ste unieke bezoeker op onze weblog geweest. We hopen met de vele verhalen en recepten jullie culinair te kunnen inspireren. Het is erg druk geweest de laatste weken. Binnenkort weer nieuwe recepten.
We hebben recent een nieuw keukentoestel gekocht. De Actifry van SEB. Een heel praktisch toestel dat we wekelijks enkele keren gebruiken. Je kan één kilo frieten bakken met slechts één lepel olie. Het principe is eenvoudig. De frieten draaien rond en er wordt hete lucht geblazen. Onze kinderen vinden de frieten even lekker als gewone frieten. Er zijn wel enkele beperkingen. Je kan slechts één kilo tegelijk bakken en dat duurt ca 35 minuten. Voor ons gezin (2 volwassenen en 2 kinderen) is dat - zeker op een weekdag - genoeg. Als je meer frieten wil bakken, dan kan je ze ook voorbakken om ze dan te laten afbakken op het einde.
Echt een erg goed toestel en zeer eenvoudig te onderhouden. Nog leuker is dat je er heel veel gerechten in kan bakken. Aardappelen in stukken, aardappelschijfjes, maar ook een mengeling van vlees en groenten. Bijvoorbeeld: stukken paprika, courgette, ui én kippefilet in blokjes. Maar ook om het even welke andere mengeling die je bedenkt en die je anders zou wokken.
Wij ervaren het gewoon als een heel leuk en praktisch alternatief. Thuiskomen, ingrediënten in de actifry en na 30 à 40 minuten is het eten gewoon klaar.
Heb jij een lievelings gerecht of kun je niet kiezen?
Ik vind veel dingen lekker vooral spaghetti maar ook frietjes en lasagne en alles van pasta ook pizza vooral van die gerechten maar eigenlijk kan ik niet kiezen!!! maar ik moet altijd iets lekkers op mijn bord krijgen (anders word ik heel boos ) dan zaag ik bijvoorbeeld: maar ik lust dat niet, ik heb zo een buikpijn, ik ben ziek enzovoort. maar ik denk dat er meerdere mensen zoals mij zijn die echt niet kunnen kiezen en hier een tip: kies niet altijd voor de dingen die je al lang lekker vind. proef nieuwe dingen misschien komt er wel een nieuw lievelingsgerecht opdagen
De grote groentenuitdaging: groenten koken voor kinderen
We gaan de groentenuitdaging aan! Kemp (7jaar) en Seppe (ik dus, 9 jaar) gaan een groentenuitdaging aan met een boek "The great big veg challenge" van Charlotte Hume (uitgegeven bij Vermilion). Het is een boek in het Engels met de groenten van A tot Z bedoeld om kinderen groenten te leren eten. Want wij lusten echt niet graag groenten bah !!! Via deze blog houden we jullie op de hoogte van hoe wij de groenten (hopelijk) leren eten van A tot Z. groeten Seppe
Dit is mijn lokale versie van Nigella Lawson's roomijstaart uit haar Nigella Express kookboek. Het is een eenvoudig en snel te maken ijstaart die ideaal is als dessert. Het is een beetje vals spelen want ze is niet helemaal zelfgemaakt: het idee is dat je ijs zacht laat worden, er allerlei lekkere dingen door mengt en invriest. De hoeveelheid van het onderstaande recept (gebaseerd op 1,5 liter roomijs) is voldoende voor een ronde bakvorm van 20-25 cm doorsnede (genoeg voor 10 personen). Ik maak het soms met 1 liter roomijs en dan past het precies in mijn ronde, kransvormige bakvorm. Je voegt dan van alles een beetje minder toe aan het roomijs. Je kan ook perfect individuele potjes maken. Deze ijstaart is heel erg lekker met de butterscotch-saus waarvan het recept ook uit Nigella Express komt.
Nodig: - 1,5 liter vanilleroomijs - 100g geroosterde, gesuikerde pinda's (te vinden in de Match) - 200g chocoladechips (liefst kleine) of 200g chocolade in stukjes gehakt - 1 Lion-reep - 150g Café noir koekjes - chocoladekrulletjes voor het serveren
Bereiding: Laat het roomijs zacht genoeg worden zodat je de andere ingrediënten erdoor kan mengen maar laat het niet volledig smelten. Doe de Café noir koekjes in een plastic zak en verbrijzel ze met een deegrol tot brokjes. Snij de Lion in stukjes. Voeg de pinda's, chocoladechips, Café noir koekjes en Lion toe aan het ijs en meng goed. Doe het ijs in de bakvorm en vries in. Nigella raadt aan om de bakvorm te bekleden met plasticfolie om het ontvormen te vergemakkelijken maar ik doe dat niet. Ik houd de bakvorm even in warm water en dan lukt het ontvormen ook goed. Bestrooi voor het serveren de taart met de chocoladekrulletjes.
Je kan eindeloos variëren met dit recept: kies gewoon de koekjes en repen die je lekker vindt!
Butterscotch-saus Ik tel de calorieën van dit heerlijke sausje liever niet...
Nodig: - 25g lichtbruine suiker (die met het kindje op de verpakking) - 1 eetlepel kristalsuiker - 75g golden syrup (een Amerikaanse siroop die in de Match te verkrijgen is) - 15g boter - 60 ml slagroom - scheutje vanille-extract (eventueel)
Bereiding: Doe de suikers, golden syrup en boter in een pannetje en laat alles smelten. Laat 5 minuten koken op een niet te hevig vuur. Voeg de slagroom en vanille-extract toe en meng goed tot je een egaal mengsel hebt. Neem de pan van het vuur en laat afkoelen. Je zal merken dat de saus bij het afkoelen dikker wordt. Beter niet in de koelkast zetten want dan wordt ze te dik.
Het allerliefste eet ik frieten voor tv dan kijk ik naar het huis anubis of amika maar ik eet ook graag spaghetti en gebakken aardappelen mmm !!! overheerlijk zo als je weet ben ik negen jaar dus zijn dit recepten goed voor kinderen maar weet jij zo wat je het allerlekkerste vind stuur het gewoon op ! ! !
Geweldige schotel met ham of hesp , aardappelen en eieren. Bakken of wokken. Super voor kinderen
Jamie is onze favoriet. Wat die man kan bedenken aan eenvoudige maar lekkere keuken is ongelofelijk. Zoals dit weer! We inspireren ons op een recept dat is verschenen in Delicious, december 2007 maar in onze eigen nog veel simpeler versie:
Ingrediënten (voor twee volwassenen en twee kinderen):
300 gr. ham in blokjes of reepjes (of een snee ham van ongeveer 1 cm dik in reepjes van ongeveer 1 cm dik). Wij kopen ham die reeds in reepjes is verpakt. 600 gr. aardappelen, eerst gekookt en dan gesneden in blokjes (of stukjes) van ongeveer 1 à 2 cm 1 à 2 eieren per persoon
Bereiding:
Kook de aardappelen tot ze net gaar zijn (ca 18 minuten), giet ze af en en snij ze dan in kleine stukjes. Wij kochten in Delhaize voorgekookte krielaardappelen en sneden ze in kleine stukjes. Dat is snel, maar vers is natuurlijk beter
Bak de aardappelen tot ze lekker goudbruin en krokant zijn. Wat wij doen is eerst een wokpan op hoog vuur heel erg doen opwarmen en pas als ze heet is olijfolie en/of boter toevoegen. Dan de aardappelstukjes door de olie roeren en gedurende 10 à 15 minuten omroeren tot ze mooi bruin zijn.
Vervolgens de ham toevoegen en onder de aardappelen roeren tot alles goed warm is.
Ondertussen maak je de eieren klaar: - de kinderen vinden een halfhard gekookt eitje vaak het leukst. Kook het ei ongeveer 5 minuten of net iets langer. - de volwassenen vinden een spiegelei meestal het lekkerste. Neem gerust twee spiegeleieren per persoon
En dan schik je de borden: Leg het aardappel-ham mengsel op een bord. Voeg dan het ei toe: als het een halzacht gekookt ei is, snij het in twee op het mengsel, dan loopt het eigeel er nog een beetje uit. Als het een spiegelei is, dan leg je het er bovenop. Super eenvoudig en een feestmaal voor kinderen (en stiekem ook voor heel veel volwassenen). Tijdens een feest ook vaak het gerecht dat een volwassene diep in zichzelf nog net iets liever heeft dan het ingewikkelde hoofdgerecht. Spreekt voor zich dat je dat niet zegt!!! "Maar mijn kindje toch: krijg je het niet op; papa zal even helpen......"
Top 7 kookboeken: onze favoriete kookboeken. Een tip voor een kerstgeschenk?
Eindelijk heb ik mijn shortlist gemaakt met de allerbeste kookboeken die wij in huis hebben. De keuze bleek niet zo moeilijk. Ik stel jullie graag mijn favorieten voor. Misschien is het een idee voor een kerstcadeau onder de kerstboom
1. Jamie's Dinners van Jamie Oliver (oorspronkelijk: Jamie's dinners). Uitgeverij Areopagus. Culinaire Boekerij 2004
Het beste en meest smakelijke kookboek dat ik ken. De stijl van Jamie is nonchalant, de gerechten zijn leuk en verrassend lekker. Een absolute aanrader voor iemand die graag lekker kookt, je hoeft niet veel ervaring te hebben om hiermee aan de slag te kunnen gaan:
Enkele favorieten:
- De ultieme hamburger met patat (p.6). Zelfgemaakte hamburgers. Wie het bij ons komt eten, wil het recept. Onze all times favoriet. - Malse, krokante kippenboutern met zoete tomaten (p. 222). Ook een echte topper. Alles in de ovenschaal, inclusief bonen, aardappelen en veel basilicum. Hemelse smaken na anderhalf uur in de oven. - Gebraden kip met citroen en gebakken rozemarijnaardappelen (p. 18). Sappig en lekker, de aardappelen worden gaar onder de kip. - Waanzinnige cannelloni met spinazie en ricotta (p.198). Lekkere pastaschotel
2. Zonnige gerechten uit landen rondom de Middellandse zee van Jacqueline Clark en Joanna Farrow. Uitgeverij Michon. Helmond. ISBN 90 6761 281 2
Leuk om in te kijken, lekker om uit te koken, vooral in de zomer. Veel ideeën, ook voor kleine gerechten of tapas.
Enkele favorieten: Gefrituurde nieuwe aardappeltjes met saffraanaïoli, dadels gevuld met chorizo, koekjes met aardappel, feta en ui, gefrituurde courgette-koekjes met pistou, spaanse aardappelen, italiaanse garnaalspiezen..... Het stopt echt niet met gerechten die doen denken aan de Zuid-franse of Spaanse keuken. Allemaal gerechtjes die goed vullen en waar je vooral naar uitkijkt vanuit een combinatie van goesting en honger.
3. Curry's van Mridula Baljekar (oorspronkelijk Curry, Fire and Spice). Veltman Uitgevers. Utrecht. 2002. ISBN 90 5920 059 4
Echt ook een favoriet. Voor iedereen die graag curry's maakt is dit dé referentie en het beste wat je kan kopen. Stuk voor stuk geweldige gerechten, met veel kruiden. De meest smaakvolle keuken uit de hele wereld!! Gespot bij mijn collega Lieve thuis en nadien in mijn bezit.
Mijn favoriet:
- aromatische lamscurry (p. 84). Een lamscurry op basis van lamskoteletjes. Ik maak ondertussen mijn eigen variatie, maar het is heel erg lekker. Vooral de toevoeging van de yoghurt maakt in deze gerechten de smaak zo verfijnd (zonder dat je de typische smaak van yoghurt nog smaakt). - het recept voor naan-brood (p. 149). Platte broodjes die slechts kort onder grill moeten. Heel gepast bij de meeste curry gerechten.
4. Voor altijd zomer van Nigella Lawson. Uitgeverij Contact. Amsterdam/Antwerpen. 2004. ISBN 90 254 1670 5
Ook weer een heel erg goed kookboek. Nigella én haar gerechten zijn een lust voor het oog. Ook haar programma's op BBC worden door ons erg gesmaak. Zeker hoe ze 's nachts het niet kan laten om toch nog een restje te gaan eten uit de koelkast.
Mijn favoriet:
- Krokante lamskarbonaadjes (p. 112) : gepaneerde lamskoteletjes. Ze smaken als koekjes. Koud ook lekker of als tapas
5. Bruschetta. Crostini and Crostini. Ann & Franco Taruschio. Pavilion Books Limited. London. 1995. ISBN 1 85793 474 1
Als je van bruschetta houdt, is dit gewoon een boekje om te hebben. Je eet alleen al met je ogen. Ongelofelijke verscheidenheid van allemaal lekkere brusschetta en crostini.
Enkele voorbeelden: Bruschetta con pomodori e rucola, crostini al funghi, crostini alla pescatora.
Gewone goedkope kookboeken kunnen ook super zijn. Ik heb dit boek gekocht op het einde van mijn studententijd voor weinig geld. Maar het blijft voor pasta een super goed basis kookboek. Voor basisrecepten is het goed en en we hebben er een klassieker uitgehaald.
Mijn favoriet:
Lasagne al forno (p. 90). De beste lasagne ter wereld (zie users.pandora.be/onzekooksite voor recept) omdat het niet gebaseerd is op een zware béchamelsaus met kaas, maar wel op melk, room en parmezaanse kaas. Het vlees smaakt er heerlijk door. Zeker eens proberen!
7. Ons kookboek. Een uitgave van KVLV
Dit boek hoeft voor geen enkele Vlaming meer uitleg. Wellicht het meest verkochte kookboek ooit in Vlaanderen. Ideaal cadeau voor schoondochters of studenten op kot. Een basiskookboek waarmee je elk Vlaams gerecht kan leren maken. Goed, degelijk,en vol met goeie basisinformatie.
Kerstavond: fazant op het kerstmenu, goed alternatief voor kalkoen
Als je op zoek bent naar een topper voor kerstavond. De fazant verder op deze blog staat in onze familie al 20 jaar op het kerstmenu bij mijn ouders thuis.
Ons kerstmenu: - een glaasje champagne met kaaskoekjes (traditioneel van bakkerij Sansen in Poperinge) - verse oesters (ze worden telkens weer afgehaald in Noord-Frankrijk, met name in Bailleul) - fazant met farce en een lekkere saus met walnoten, spekjes en champignons en zelfgemaakte kroketjes - ijstaart of een ijsdessert
Gegratineerde ovenschotel met prei, wortelen, aardappelen, gehakt en eventueel wat spek
Ingrediënten (voor vier volwassenen)
600 gr. aardappelen 6 grote wortelen 3 preistokken 700 gr. gehakt 100 gr. spekjes 400 ml melk 40 gr. boter 40 gr. bloem 200 gr. gruyère kaas
Bereidingswijze:
Snij alle groenten in stukken (de prei in schijven van ca 1cm dik), de aardappelen in stukken van ca 2 cm. Kook de groenten tot ze beetgaar zijn (dat kan in één pot: eerst de aardappelen, na enkele minuten de wortelen en de laatste 8 minuten de prei). Bak het gehakt en de spekjes samen, voeg zout en peper er aan toe Maak een gewone béchamelsaus en voeg er op het eind de helft van de gruyèrekaas aan toe.
Neem een ovenschaal. Doe er de groenten in, voeg peper en zout toe. Leg het vlees er als een laag bovenop. En giet er dan de saus bovenop. Strooi de rest van de kaas er bovenop, leg er enkele klontjes boter op en laat de schotel gratineren in de oven.
Soep van zoete aardappel en chorizo: heerlijke, pittige en stevige soep
Onlangs hebben we deze soep gemaakt uit het tijdschrift "Delicious" (november 2008). Heel mooi vormgegeven tijdschrift en opvolger van Tip Culinair.
Ik heb het op de weblog geplaatst op vraag van Johan van Beaudega die de soep op één van zijn volgende opendeurdagen zeker zal aanbieden, niet waar Johan? (zie www.beaudega.be voor super lekkere spaanse (en andere) wijnen)
Ingrediënten:
2el olijfolie 2 wortels, geschild, in dikke plakken 2 stengels bleekselder, in stukjes 2 middelgrote uien, gepeld, grof gehakt 2 tenen knoflook, in plakjes 800 gr zoete aardappel, geschild, in stukjes 200 gr chorizoworst, in plakjes bosje verse peterselie, fijngehakt flinke teelepel kerriepoeder 2 kip- of groentebouillontabletten 1 verse rode peper, fijngehakt voor de garnering (hebben wij weggelaten)
Bereiding:
Zet een grote pan op een hoog vuur en voeg de olijfolie toe. Doe alle gesneden en gehakte ingrediënten en het kerriepoeder erbij en roer met een houten lepel. Bak alles met het deksel schuin op de pan zachtjes 10 minuten tot de wortels zacht zijn, maar nog wel vorm hebben en de ui goudbruin is.
Los de bouillonblokjes al roerend op in 1,8 l. kokend water en schenk bij de groenten. Roer de soep en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat de soep met het deksel op de pan 10 minuten zachtjes koken tot de zoete aardappelen gaar zijn.
Breng op smaak met zeezout en versgemalen zwarte peper, en pureer de soep met de staafmixer of in een keukenmachine. Serveer de soep in kommen en bestrooi met wat fijngehakte rode peper (eventueel, dat hebben wij niet gedaan)
gepaneerde vis met broccoli puree witloofsalade en tartaarsaus
Heel erg lekker op een herfstavond in de week.
Ingrediënten: - vis (wij namen wijtingfilet, daar zijn weinig tot geen graten in, ideaal om te paneren) - het eiwit van 2 eieren - één volledig ei - wat bloem - paneermeel - aardappelen - broccoli - wat room of melk - een klont boter - tartaarsaus (uit een bokaal) - witloof
Bereiding:
Voor de puree: - kook aardappelen en voeg er de laatste 8 minuten de broccoliroosjes bij - verwarm de melk en/of room (wij nemen culinaire light room) (ca 20 cl) - voeg een volledig ei toe - stamp de puree - als je die in de oven plaatst met wat paneermeel erboven op en eventueel een restje van het ei erop gesmeerd, dan krijgt de puree een mooi korstje
Voor de vis: - dep de visfilets droog - kruid met peper en zout (pezo, weet je nog wel) - wentel de filets door de bloem - wentel de filets door het eiwit - wentel de filest door het paneermeel Dan bakken op een pan met hete olie, slechts éénmaal keren, als de eerste kant mooi goudbruin is
Voor het witloof: - gewoon de witloof in stukjes snijden - en er wat mayonaise door
Misschien bent u het, maar wat zeker is, is dat vandaag de 4000ste bezoeker op onze weblog komt. De weblog is iets meer dan 1 jaar oud. En er zijn dus al 4000 verschillende mensen op bezoek geweest.
een berichtje van Dries uit Heusden-Zolder over zijn lievelingsrecept: cordon-bleu, spruitjes en puree
Wat ik aan cordon-bleu zo lekker vind is dat er hesp en kaas binnen in het vlees zit, en vooral als de kaas er uitloopt als je de cordon bleu open snijdt op je bord. En spruitjes vind ik heel lekker, omdat ze zo'n beetje raar smaken. Ik eet er zeker 12 van.
Hoe maken wij die klaar: - we zetten een pan met water op het vuur - de spruitjes maken we schoon: het onderste stukje er afsnijden en de buitenste blaadjes afpellen - de spruitjes gaan in een stoommandje en als het water kookt zetten we het stoommandje op de pan met een deksel erop - we letten er op dat we de spruitjes niet te gaar laten stomen (spruitjes die te gaar zijn, gaan erg bitter smaken, en dat is niet meer lekker): na ongeveer 10 minuten prikken we erin met een vork en als ze dan al ok zijn, halen we ze van de pan en we spoelen ze onder heel koud water; zo blijven ze mooi groen - we gieten het water uit de pan en laten er een klontje boter in smelten - dan gaan de spruitjes in de pan, en we doen er peper en zout bij - de spruitjes een beetje laten bakken in de boter en klaar zijn ze
dag iedereen ik zou willen zeggen dat mijn mama overheerlijke scones heeft gemaakt, dat moet je zeker ook eens proeven!
Hier is het recept:
voor 6-8 scones ingrediënten: 225g zelfrijzende bloem snufje zout 55g boter - koud, in blokjes 25g suiker 110 ml melk
Bereiding: Oven voorverwarmen op 220C. Bloem en zout mengen en de boterblokjes er met de vingertoppen inwrijven tot je een mengsel krijgen dat op grove broodkruimels lijkt. De suiker toevoegen en mengen. De melk toevoegen en kneden tot je een zacht, samenhangend deeg heb. Indien het te droog is en geen deegbal vormt, nog een beetje melk toevoegen (niet teveel, een soeplepel per keer) en nog eens kneden. Deeg op een bebloemd oppervlak leggen en uitrollen tot een schijf van 2 cm dik. Scones uitsteken met een ring of een glas van ongeveer 5 cm diameter.Overblijvend deeg weer tot een bal kneden, uitrollen en weer scones uitsteken. De scones op een met bakpapier bekleed bakblik leggen en de bovenkant met een beetje melk bestrijken. 12 à 15 minuten bakken tot ze mooi gerezen zijn. Laten afkoelen en opeten met boter en aarbeienconfituur.
Risotto (risotto met groentjes en risotto met venkel)
Zelf was ik vroeger niet zo'n liefhebber van risotto. Ik vond het te papperig en te vochtig. Tot ik leerde dat er twee soorten risotto bestaan: - de risotto waar je constant in roert. Het is risotto die papperig wordt. Blijkbaar vinden sommigen dat heel erg lekker. - de risotto die je zo veel mogelijk letterlijk ongeroerd laat. Heb dat eens gezien bij SOS Piet. Die vindt het een zonde om veel te roeren in de risotto omdat het zetmeel dan loskomt.
Ik vind gegrillde vis heel lekker bij de risotto, zowel bij de eerste als de tweede. Je kan er natuurlijk ook gewoon gebakken stukjes kip, varkens of rundsvlees bij serveren. En voor vegetariërs is de risotto op zich al een lekkernij;
Risotto met groentjes:
Ingrediënten:
- rijst (wij nemen Bosto Mediterraneo, een bakrijst), een kopje per persoon - één ui, fijngesnipperd - één of twee teentjes look, fijngeperst - paprika en wortelen in hele fijne blokjes (ik koop bij Delhaize een zakje verse spaghettigroenten) - 1 tot anderhalve liter kippebouillon (water opwarmen met 1 blokje bouillon per halve liter) - eventueel een geut witte wijn - eventueel wat kurkuma of saffraan
Bereidingswijze:
- stoof de ui in een beetje olijfolie tot ze mooi geel is - voeg er de groentjes bij en laat nog een paar minuutjes - voeg dan de look toe en stoof nog één minuutje - voeg dan de rijst toe en roer goed met een houten lepel, tot de rijstkorrels mooi glanzen - naar smaak peper en zou toevoegen. Best niet te zuinig zijn met peper. - voeg wat kurkuma of saffraan bij, die geeft de risotto een mooie gele kleur. Mooi maar niet essentieel - giet nu af en toe kippenbouillon bij zodat de rijst onder staat en laat zachtes pruttelen. Roer alleen maar door de rijst om het water mooi te verdelen - na ongeveer vijfentwintig minuten is de risotto klaar, alleen serveren als je zelf vindt dat de rijst mooi gaar is
Risotto met venkel
Ingrediënten:
- rijst (wij nemen Bosto Mediterraneo, een bakrijst), een kopje per persoon - één ui, fijngesnipperd - één venkel (gerecht twee tot drie personen) of twee venkels (gerecht vier tot zes personen), gesneden in kleine stukjes (ca 1/2 tot 1 cm). - 1 tot anderhalve liter kippebouillon (water opwarmen met 1 blokje bouillon per halve liter) - eventueel een geut sherry of witte wijn
Bereidingswijze:
- stoof de ui in een beetje olijfolie tot ze mooi geel is - voeg er de venkel bij en laat ca 15 minuten stoven - voeg dan de rijst toe en roer goed met een houten lepel, tot de rijstkorrels mooi glanzen - giet desgewenst een geut sherry of een geut witte wijn op de risotto - naar smaak peper en zou toevoegen. Best niet te zuinig zijn met peper - giet nu af en toe kippenbouillon bij zodat de rijst onder staat en laat zachtes pruttelen. Roer alleen maar door de rijst om het water mooi te verdelen - na ongeveer vijfentwintig minuten is de risotto klaar, alleen serveren als je zelf vindt dat de rijst mooi gaar is/
Halloweensoep: tomatensoep met spinnen (gehaktballetjes met spaghetti)
Gisteren dus halloween gevierd met de kids.
Probeer eens onze tomatensoep met spinnen:
Maak gewone tomatensoep. Vorm met de hand mooie gehaktballetjes (100gr. gehakt is ruimschoots genoeg) van ca 1,5 tot 2cm doorsnede
Breek een spaghetti in vier stukken en steek ze telkens door het gehaktballetje tot het eruit ziet als een spin (met recht poten want nog droog) Kook dan de balletjes mee in de soep als ze klaar is. De balletjes worden gaar en de spaghetti wordt slap. Zo krijg je mooie spinnen in de soep.
Veel plezier en een lekkere maaltijd gewenst.
En oh ja, de balletjes zien er niet helemaal uit zoals deze spin!
Gisteren hebben Seppe, Kemp, Toon en Babette samen met hun tantes Halloween gevierd. Natuurlijk. moest ook het eten worden aangepast.
Maak eens zwarte halloween spaghetti. Wat betreft de saus maak je gewone spaghetti saus,
Wat betreft de spaghetti, koop je zwarte tagliatelle (zwart door inktvisinkt). Heel lekker en een mooi contrast tussen de rode saus en de zwarte spaghetti !
gebakken visfilet op aardappelen en bospaddestoelen
Echt waar. Dit gerecht wou Doreen al een paar jaar eens klaar maken. Gisteren was het zover. Zelfs een uur nadat het op was, wilden we er nog van eten.
Jamie vertelt hoe hij dit recept heeft klaargemaakt voor Tony Blair. We vonden zelf geen zeebaars in de winkel. Elke (halfvette of vette) vis kan dienen voor dit gerecht (zie Jamie Oliver: the naked chef is terug)
Ingrediënten (voor vier personen): - 4 zeebaarsfilets of een andere vis - een handvol gemengde tuinkruiden (basilicum, platte peterselie, tijm, ....) - 400 gr. gemengde bospaddestoelen - 1 kilo aardappelen, geschild en gesneden in schijfjes van ca 1 cm - 3 tenen knoflook - zout en peper - 3 klonten boter - 1 citroen
Bereiding: Neem een braadslee. Meng de aardappelen door twee fijngesneden teentjes look en olijfolie. Leg ze onderaan in een braadslee. Bak ze in een voorverwarmde oven gedurende 20 minuten op 240° in een voorverwarmde oven. Bak de bospaddestoelen in boter en olie (twee klonten boter en een geut olie). Voeg er één fijngesneden teentje look, zout en zwarte peper aan toe. Zorg dat het vocht van de paddestoelen door het hoge vuur grotendeels verdampt. Roer het sap van 1 citroen en nog een klontje boter door de paddestoelen
Meng de paddestoelen door de aardappelen. Leg de visfilets op dit mengsel. Leg de tuinkruidenop de visfilets. Bak het geheel nog een 15-tal minuten. Dit is heel lekker met een salsa verde.
Vorige week kerstmis gevierd bij Huguette en Rik (ouders Doreen). Heel gezellig en lekker. Als je deze oesters hebt gegeten zeg je nooit meer dat alleen rauwe oesters lekker zijn. Zalige smaak!! Een toprecept van Huguette
Recept voor 6 personen
Ingrediënten:
zes oesters per persoon
40cl light room
3 sjalotten
¾ liter Kippenbouillon
20gr boter+20gr bloem+ 1 ei
Werkwijze:
oesters open maken: sap opvangen, elke oester uithalen, oester pocheren in eigen vocht maar niet te lang( van zodra de zijranden krullen zijn ze goed), uit het sap halen, boter smelten , oesters langs beide kanten bakken, oesters terug in de schelp leggen, een beetje saus opdoen en onder de grill goudbruin bakken.
voor de saus: de uien fijn snijden en braden in de boter, daarna de kippenbouillon toevoegen tot ze onderstaan , de room toevoegen en aan de kook brengen, daarna op laag vuur, een roux maken met de boter en de bloem, de roux bij de room voegen en roeren tot de saus gebonden is, hierna het ei toevoegen: de saus is af en kruiden naar smaak
De lekkerste fazant die er is: fazant met gehakt in een romige saus met spek, champignons & druiven
Dit is gewoon het allerlekkerste recept voor fazant. Ook al vond je fazant tot nu toe misschien droog en taai, dit recept is super. We eten het al sinds mensenheugenis als kerstmaal bij mijn ouders thuis. Het is het absolute topgerecht van mijn moeder (Luk). Van haar heb ik de passie van het koken overgenomen!
Ingrediënten (voor 4 personen)
voor de farce of opvulling: - 250 gr gemengd gehakt (varkens/rund) - 50 gr kippelever (vraag het aan de slager of bij de poelier, je krijgt het vaak zonder problemen) - ajuintje gesnipperd - ei - broodkruim van één witte boterham, geweekt in melk en daarna uitgeknepen - één teentje look - twee soeplepels cognac
voor de saus: - 1 klein blik druiven in eigen nat (200 gr is al voldoende) - een kleine handvol okkernoten, gepeld, in halve stukken - ca 250 gr champignons, in schijfjes en in vijf minuten gestoofd (hou het vocht bij). - 2 sneetjes geregen spek, ca halve centimeter dik, in kleine blokjes gesneden - 1 liter kippebouillon, vooraf klaar te maken (twee blokjes buillon in 1 liter water opwarmen) - 20 ml room (mag ook lichte room zijn) - een koffielepel Bisto opgelost in een glas water (of een andere roux voor bruine sauzen, zie verpakking voor aanwijzingen)
de fazant zelf: - één fazant, mannetje of vrouwtje. De mannetjes schijnen beter te zijn
andere benodigdheden: - wat (keuken-)touw om de fazant toe te binden.
Bereiding
Maak eerste de farce of opvulling. De allereerste stap is de meest vieze. Maal de kippelever fijn (ofwel met een staafmixer, nog beter in de keukenrobot) tot een gladde massa. Snij het sjalotje fijn. Meng het samen met het ei, het broodkruimt, de kippelever, peper en zout en twee soeplepels cognac.
Vul het binnenste van de fazant op met het gehakt. Bind vervolgens de fazant toe met keukendraad (zodat het gehakt niet weg kan uit het binnenste).
Neem een gesloten kookpan. Wij verkiezen hiervoor de creusetpan. Doe er boter en/of olijfolie in en zet het vuur hoog. Bak de fazant langs alle kanten mooi bruin gedurende een tiental minuten. Voeg dan ongever 200ml kippebouillon toe en laat op een middelmatig vuur pruttelen. Het komt er hier op aan dat de fazant mooi gaar waart (dus het moet pruttelen), maar op zo'n manier dat ze niet aanbakt. Daarom is het belangrijk dat er altijd genoeg vocht bij is. Kijk daarom om de 20 minuten in de kookpan en voeg telkens wat kippebouillon nodig. Met een pollepel giet je dan ook telkens wat vocht over de fazant zodat ze goed vochtig blijft. De kooktijd is ca 2u30 tot 3u. De fazant is goed als de fazantenbillen makkelijk loskomen als je met een vork ertegen beweegt. Op dat ogenblik is het belangrijk dat er nog voldoende saus/bouillon in de kookpan is (ca 400 ml). Verwarm de oven voor (op max. 100°).
Neem een aparte schaal en snijd de fazant aan. Haal het gehakt uit de binnenholte en snijd die ook in stukken. Snijd zonodig het vlees (bv. van de fazantenborst) in kleinere stukken en hou ze warm in de oven. Maak nu de saus aan: - voeg de bisto of roux toe - voeg de okkernoten, het spek, de champignons, de druiven (met de helft van het sap) toe. - breng aan de kook - voeg tenslotte de room toe.
Neem de schaal uit de oven. Overgiet met enkele flinke lepels saus zodat het vlees mooi vochtig is. Dien de rest van de saus op in een aparte sauskom. Smakelijk. Wij eten het meestal met kroketjes en met een frisse kom sla.
- leg één worstje diagonaal op een plakje bladerdeeg - rol het bladerdeeg op rond het worstje - bestrijk het bladerdeeg met wat eigeel of melk - bak het gedurende 10 minuten in een voorverwarmde oven op 180
zeer eenvoudig recept voor Vlaamse stoverij, stoofvlees of stoofkarbonaden: vooraf aanbakken van het vlees niet meer nodig
We zullen er Jamie Oliver altijd dankbaar voor blijven. Het overkwam hem dat hij een stoofpotje wilde maken en bijzonder weinig tijd had. Hij koos ervoor om het vlees niet aan te bakken voor hij het toevoegde aan het stoofpotje. En tot zijn grote verbazing vond hij vlees zelfs lekkerder dan in de versie waarin het vlees eerst werd aangebakken.
Dat hebben wij vandaag uitgeprobeerd bij het maken van Vlaamse stoofkarbonaden of Stoverij. Wat een geweldig gerecht en we hebben er maar 10 minuten werk aan gehad! Natuurlijk moet de schotel wel drie uur in de oven of op het kookfornuis stoven. En oh ja, op zondag koken we vaak genoeg zodat we er op maandag nog eens van kunnen eten.
Ingrediënten (voor zes personen)
- 1,3 kilo stoofvlees (van rund, je kan hier natuurlijk in kiezen) - 1 flesje trappist of bruin bier (de blauwe trappist van Chimay is onze favoriete bruine trappist) - 2 boterhammen ingesmeerd met mosterd - peper en zout (pezo) - 2 laurierblaadjes - enkele takjes tijm - twee kruidnagels(niet onmisbaar) - een halve liter vleesbouillon - één ajuin of twee sjalotjes, fijngehakt - wat "bisto" of aardappelmeel om de saus te binden.
Over bisto: het is een wondersausmaker die al generaties meegaat. Voor alle vleessauzen is het gewoon de allerlekkerste binder. We hebben het altijd in huis. Je vindt het zeker in Delhaize (bruin doosje). Je kan natuurlijk een andere sausbinder gebruiken.
Bereidingswijze: - stoof de ajuin enkele minuutjes tot de stukjes mooi geel en glazig zijn - doe de ajuin in de kookpot (we gebruiken een creusetpan met deksel, die kan makkelijk in de oven) - voeg het stoofvlees toe - voeg het flesje trappist toe én een kwart liter bouillon. Het vlees dient net niet helemaal onder te staan - leg de twee boterhammen met mosterd er bovenop - voeg de kruidnagels, de laurierblaadjes en de takjes tijm erbij. Versnipper deze kruiden niet, dan kan je ze er ook weer uithalen aan het eind als je dat wil
Stop het geheel in een voorverwarmde oven op 180° (je kan het natuurlijk ook op het kookfornuis doen op een matige temperatuur). Laat 2,5 u tot 3u stoven. Af en toe eens kijken of er niet teveel vocht is verdampt (in dat geval is er nog heel weinig vocht over en dreigt het geheel aan te bakken). Je kan de rest van de bouillon toevoegen indien gewenst (zoals wij vandaag deden na een kleine 2u). Aan het einde van de baktijd voeg je wat sausbinder toe zodat de saus nog wat indikt.
Het was verrukkelijk. En temeer aangezien we nu stoofvlees hebben waar je dat lange aanbakken van het vlees helemaal niet meer bij nodig hebt. Dank u Jamie, kom eens naar Vlaanderen om stoofvlees met mayonaise en frieten te éten!!!
de beste pistolets van België (vervolg) van overgrootvader over grootvader over vader over zoon......
Enkele weken geleden schreven we een bericht over de beste pistolets van België. We schreven toen over onze bakker Dirk Van Cauwenberge. Een tijd later kwam onderstaande mail van de zoon van Dirk. Prachtig antwoord waarvoor dank.
Bericht: Hoi Luk en Doreen,
toffe Blog, leuke recepten !En dat stukje proza over onze bakkerij en mijn oudertjes , thx a million ! Mijn ouders waren toch ontzettend nieuwsgierig naar de publicatie (ik druk het strakjes af om hen te laten lezen) , zodat ze me aanspoorden het toch eens na te kijken wat er geschreven was Erg, erg tof om zien dat er buiten het vlugge contact na de rituele vingertopverbrandingsceremonie ook verhalen en nostalgie schuilen.Zelf voelen we erg goed dat het sociale contact toch wat wegvalt tov vroeger, zelfs al ga je toch dagelijks bij de mensen thuis....Wanneer mijn vader of grootvader beginnen vertellen van op hun broodronde, toendertijd, komen heel wat anekdotes naar boven , maar zelfs ook omgekeerd.We hebben nu nog klanten die reeds de derde generatie 'bakker' (mijn overgrootvader was ook bakker, naast de deur) die honderduit kunnen vertellen over de tijd dat hun brood met paard en kar , hond en kar, bakfiets , amechtige 2pk bestelwagen etc...geleverd werd.Of hoe ze mijn ouders hebben zien trouwen,mijn zussen en mezelf weten geboren worden, zien opgroeien...Soms valt je mond open van verbazing als hier of daar zo'n verhaal opduikt .
We hebben nu nog een klant die 21 jaar geleden begonnen is met elke keer ik met mijn vader meeging op de baan, een chocotof snoepje voor me klaarlegde ...Gedurende die 21 jaar is er niks veranderd; zelfs als ik nu door de deur kom, ga ik niet buiten eer ik mijn snoepje gekregen heb...Rituelen en tradities, een mooie zaak ...
huis beaudega: gastvrijheid ten top & schitterende spaanse (en andere) wijnen
Mijn collega Lieve woont in Bolderberg. Voor haar en haar echtgenoot Johan zijn koken, eten, drinken en genieten activiteiten waar veel waarde aan wordt gehecht. Hun specialiteit is mensen ontvangen op zo'n manier dat ze de complete ontspanning induiken. Ik had al enkele keren het genoegen om alle tijd te vergeten in een zonovergoten tuin.
Wat ik daar voor het eerst heb gegeten:
- messen in een lekker ingekookt sausje met sjalotjes, look en witte wijn. Jawel de lange schelpen die je op het strand vindt. Als ik het nog eens klaarmaak geef ik door welke blikjes je moet zoeken in de supermarkt. Verrukkelijk is het
- gewokte asperges. een eenvoudig en absoluut topgerecht. Je snijdt de asperges in drie stukken nadat je het onderste stuk hebt afgebroken. De aspergetoppen leg je aan de kant. Op een hoog vuur de stukken wokken gedurende een tiental minuten en voortdurend omscheppen. De aspergetoppen voeg je er de laatste 4 minuten bij. Het gerecht hierboven en de asperges zijn trouwens heel goed te combineren
- lamsrack op de barbecue. Een absolute topper, zeker als je vooraf het vlees wat inwrijft met ruw gemalen zeezout.
En wat nog meer is. Johan is zo gebeten door de culinaire microbe dat hij een zaak is gestart die uitstekende wijnen aanbiedt en verkoopt. Geen inspanning is te veel en in huize Beaudega zijn er heel regelmatig degustaties. Johan gaat de wijnboeren ter plaatse opzoeken om de wijnen te proeven, te kiezen en aan te kopen. Zo gaan zijn passie voor het zuiden, zijn liefde voor eten en zijn zakelijke aanpak voor het in- en verkopen van wijn mooi samen. Zeker een aanrader. Wat wij doen is aan Johan vragen om af een toe een 12-tal flesjes witte of rode wijn te selecteren met een budget in het achterhoofd. De prijs-kwaliteit verhouding is optimaal.
Mooie recepten van de kinderen van de klas van Greet & Martine in de Sterrespits te Gent
Tijdens de week van de smaak hebben een aantal kinderen van de klas van Greet en Martine van de freinetschool de Sterrespits in Gent recepten gemaakt en meegenomen naar de klas. Ook onze Seppe maakte een recept (spaghetti). Hieronder vind je alle recepten. Zeker weten dat we zelf ook aan de slag gaan met enkele van deze recepten. Veel lees- kook- en proefgenot!!!
De beste vriend van onze jongste zoon heeft een Nederlandse vader. Als Kemp daar gaat spelen, krijgt hij soms echte Nederlandse poffertjes voorgeschoteld (soort van mini pannenkoekjes). Hij vindt ze zo lekker dat hij me al talloze keren heeft gevraagd om ze thuis ook eens te maken. En dat is er nu eindelijk eens van gekomen. Omdat ik niet over een speciale poffertjespan beschik, heb ik me beholpen met een gewone koekenpan en een poffertjesknijpfles die je voor een habbekrats kan kopen bij de Hema. Een heel handig dingetje waarmee je gewenste hoeveelheid beslag in de pan kan knijpen. Het werkte voortreffelijk! Als je dat niet hebt, kan je ook met een soeplepel beslag in de pan doen. Ik heb het volgende recept gebruikt, goedgekeurd door poffertjes connaisseur Kemp en de rest van het gezin. Het komt uit de Kerst Libelle 2007.
Voor ongeveer 50 poffertjes (van 3 à 4 cm doorsnede): 300g zelfrijzende bloem, snuf zout, 1 ei, 125 ml room (ik heb light gebruikt), 3 dl melk, 3 koffielepels suiker (of wat meer als je ze zoeter wilt), 2 koffielepels bakolie (ik heb arachide gebruikt) + olie om in te bakken, bloemsuiker om te bestrooien.
Werkwijze: Doe de bloem en zout in een kom. Klop het ei los met de room. Schenk er 1 dl melk bij en voeg de suiker toe. Schenk in een straaltje bij de bloem en klop stevig op. Voeg in scheutjes de rest van de melk erbij en de olie toe en klop stevig tot het beslag glad en dik vloeibaar is. Er zitten in het begin wat klontertjes is maar dat is niet zo erg, die verdwijnen wel, blijf kloppen! Vet de koekenpan in, doe het beslag in de knijpfles en knijp hoopjes beslag in de pan. Bak zoals een pannenkoek: omdraaien als de bovenkant er wat droog begint uit te zien. Vet je pan in telkens je een lading poffertjes bakt zodat ze niet plakken. Lekker bestrooid met bloemsuiker!
Gisteren naar het huwelijksfeest geweest van Dirk & Linda. In Diepenbeek in zaal 't Driesent. We vonden voor- en hoofdgerecht uitstekend. Wat origineel was aan het hoofdgerecht was de aardappelpuree in filodeeg. Ik vond zelf nog geen recept ervoor, maar op basis van mijn observaties:
- maak een goede kruidige aardappelpuree (een eitje toevoegen en/of wat groentebouillon, peper, zout en nootmuskaat, verse boter en wat warme melk of room) - doe telkens één soeplepel puree in een blaadje filodeeg (leg het er in het midden op en vouw alle randen op naar boven en knijp het toe, zoals een snoepje) - even in de oven bakken (niet zo lang lijkt me).
Mooi feestelijk idee en origineel, afkomstig van Bart Claes (zie www.bartclaes.be) die verantwoordelijk was voor dit culinaire evenement.
op restaurant met kinderen - kindvriendelijk restaurant bij Gent: Restaurant Figaro in Merelbeke
Op restaurant gaan met kleine kinderen is niet altijd evident. Op het internet is ook niet zoveel goeie informatie te vinden over restaurants waar kinderen welkom zijn. Vandaar af en toe aandacht voor plaatsen waar het leuk komen is met kinderen.
In een vorig bericht hadden we het al over Café Parti (www.cafeparti.be), vlak aan het station in Gent. Leuk daar is een stoomtreintje dat boven de toog rijdt. Als je het vriendelijk vraagt, zijn ze altijd bereid het treintje een toertje te laten rijden. Onlangs was het stuk, wellicht is het nu al weer hersteld.
Gisteren zijn we naar restaurant Figaro gegaan met de kinderen (zes en acht). We voelen ons er altijd heel erg welkom. Een deel van de tafels staat tegen de muur en één kant van de tafel bestaat dan uit een soort zitbank/zetel waar de kinderen heel erg graag op zitten. In het restaurant hebben ze kleurpotloden en kleurbladen. Er zijn ook enkele spelletjes. Vaak nemen we zelf ook een spelletjesboek mee. Onze kinderen zijn dat gewoon en het maakt dat ze zelden lastig zijn op restaurant. Er is geen kinderkaart, maar de kok is graag bereid om iets voor de kindjes te maken. Gisteren deelden de kinderen een klein biefstukje dat door de kok ook alvast in kleine stukjes was gesneden, met appelmoes en frietjes. Voor ons is het relaxen op zo'n moment en genieten. Restaurant Figaro, Hundelgemsesteenweg 87, 9820 Merelbeke (09/2314404).
Vorige week in familieverband de magen voelen knorren na een leuke (voor-)avondwandeling vlakbij het kasteel van Wijnendale. Prachtige verhalen over een ver verleden afgerond met als verrassing klaar staande soep.
Dan de beentjes onder tafel en heerlijk gegeten. Twee gourmet-toestellen op tafel voor een groep van twaalf. We gebruikten de pannetjes onderaan (één snoodaard bakte zijn spek bovenop de plaat, wat natuurlijk ook wel kan).
Wat stond op tafel:
- raclette - gerookt spek in hele fijne sneetjes - champignons - aardappelen gekookt in de schel - kleine augurkjes - zilveruitjes en wellicht nog meer
Lekker kletsen en ondertussen het ene na het ander pannetje klaar maken. Heerlijk. Het deed ons denken aan het keldertje waar we allemaal als kind of reeds met onze kinderen zijn geweest. Het raclettekeldertje in Gasenried vlakbij Grächen. Reeds dertig jaar geleden was er een vrouwtje dat aan de haard stond (in dit geval letterlijk te nemen) aan een ingenieus toestel (de raclette staat op ijzeren platen aan de zijkant van het vuur die constant worden gekoeld door bronwater dat door een leiding wordt gestuurd). Het vrouwtje leeft nog altijd. De raclette is er nog altijd heerlijk.
Een slaatje met geitenkaas, spekjes en iets zoets, zoals honing of appeltjes, is een favoriet bij ons. Onlangs probeerde ik een variant: een hartige taart met geitenkaas, spekjes en appel. Heel lekker en net iets anders. Snel en makkelijk te maken, dus ideaal voor na het werk. Er zit ook rozemarijn bij. Dat plantje is heel gemakkelijk te kweken in de tuin en het blijft ook in de winter groen, dus je kan het het hele jaar gebruiken. Het ruikt zaaaalig! Voor de geur alleen al verdient het een plaatsje in mijn tuin. En het past bij zoveel dingen: aardappelen, kip, varkensvlees...en geitenkaas.
Nodig de hartige taart met geitenkaas, spekjes en appeltjes - 1 pak voorgerold kruimeldeeg - 1 pakje spekblokjes (100g of een beetje meer of minder, zoals je wil) - 250 g geitenkaas (halfharde die je kan verbrokkelen) - 1 grote appel - 1 koffielepel verse rozemarijn, fijngehakt - 3 eieren - 25 cl room (ik gebruik light room en dat werkt prima) - 1eetlepel boter - 1 koffielepel suiker - zout en peper
Begin met de appel: snij die in partjes. Smelt in een pannetje de boter en de suiker. Bak de appeltjes een minuutje of 10 op een zacht vuurtje tot ze een beetje bruin worden aan de randen. Zet opzij. Leg het deeg in een ronde bakvorm van 28 cm (ingevet indien je het bakpapier van de rol niet gebruikt). Prik gaatjes in de bodem. Verbrokkel de geitenkaas over de bodem. Verdeel de spekjes ertussen. Breek de eieren in een kom en klop ze een beetje los. Voeg de room toe en klop nog wat. Dan gaan de rozemarijn, zout en peper erbij. Meng goed. Giet dit mengsel over de geitenkaas en spek. Leg de appelpartjes mooi verspreid over de taart. Bak gedurende 45 minuten in een oven op 180°C. Lekker met een groene salade en een wit wijntje erbij.
Hoe je stokbrood terug knapperig maakt: 'l avonture commence a l'aurore, Ã l' aurore de chaque matin
Een open deur voor heel veel mensen, maar voor ons was het jaren geleden een ontdekking. Stel, 's morgens heb je bedwelmd door broodgeuren in de bakkerij op zondag te veel stokbrood gekocht. 's Avonds of de volgende morgen wil je het stokbrood verder opeten. Niets is beter dan de oven op te warmen op 200° of 225° (eigenlijk hoe warmer hoe liever). Als de oven opgewarmd is, hou je je hand onder de kraan met koud water en maak je het stokbrood vochtig (het brood mag niet week worden, maar het mag echt wel vochtig zijn, hoe warmer de oven, hoe vochtiger het stokbrood).
Dan het stokbrood in de oven, voor zo'n drie à vijf minuten. Doel is dat de korst lekker knapperig is en het broodkruim nog mooi zacht. Dat op tafel, in lekker stukjes gesneden met alles wat de ijskast te bieden heeft aan beleg. Samen met het gezin, kijkend naar Kulderzipken, heerlijke afsluiting van mooie herfstvakantie. Of hoe het simpelste van het simpelste ook een plek verdient op deze weblog.
lekker koken voor kinderen: pasta met grijze garnalen
Dit vinden Seppe (8) en Kemp (6) super lekker. Kook pasta. Strooi er grijze garnalen over, wat geraspte kaas en voeg er een scheutje olijfolie aan toe. Heel simpel. En geleerd van Huguette, bommeke van onze twee kids.
Niet echt het seizoen voor asperges. Toch vind je in de groentenafdeling van Delhaize het jaar door hele lekkere groene aspergepunten. Maakt deel uit van een super eenvoudig én superlekker pastagerecht.
Ingrediënten:
Tagliatelle (we namen deze keer verse tagliatelle van Antica Pasteria) Scampi's (in Delhaize heb je bij de visafdeling "tijgergarnalen voor wok", je kan natuurlijk andere gebruiken) Groene aspergepunten (of groene asperges) Parmezaanse kaas (gemalen, een handvol) Eén teentje look Lichte room (pakje 20 cl) Zwarte peper Olijfolie
Bereidingswijze
Warm water op. Kook de tagliatelle afhankelijk van het aantal minuten net voor of tijdens het bakken van de andere ingrediënten. Bak de aspergepunten in een wok of pan. Doe het op een hoog vuur, na een vijftal minuten zijn ze gaar Bak de scampi's op een hoog vuur in een wok of pan. Doe het snel. Voeg er de look bij. Ervaring leert dat als je snel de scampi's bakt op een hoog vuur, ze na een vijftal minut goed zijn gebakken. Teken dat ze gaar zijn is als de starten ineenkrullen tot een bolletje.
Schik tagliatelle in een bord. Leg er aspergepunten en scampi's op. Schenk er wat room op naar smaak (maximum half pakje per bord) Strooi er parmezaanse kaas over en kruid goed met zwarte peper (met een pepermolen kan je zowel het gerecht als de rand van het bord decoreren).
Super lekker op een vrijdagavond met een koel glas witte wijn. De "Tierra de Fuego" (Chardonnay-Sémillon) uit Chili bleek een prima keuze (gebotteld door Delhaize)
Doodeenvoudig. Onze kinderen vinden het de allerbeste chips. Wel vet waarschijnlijk, maar zeker geen bewaarmiddelen en andere troep. Hoe maken?
Verwarm je friteuse op 190°. Schil één of twee aardappelen. Neem een aardappelschiller of dunschiller. Snijd sneetjes van de aardappel zodat ze direct in het mandje van de friteuse vallen. Ik doe zo'n halve aardappel per keer. Met de stok van een houten lepel roer ik door de chips in het bakkende frietvet zodat ze niet aan elkaar klitten. Als de chips een mooi kleurtje hebben, laten uitlekken, eerst in het mandje en dan op keukenpapier. Naar believen zeezout of paprika toevoegen. En dan smullen maar!
Zeer origineel als je gasten hebt en als je bij het aperitief toch chips wil aanbieden. Je kan ze een stuk op voorhand al bakken.
Dat zijn de vragen die Doreen en ik hadden toen we een tijd geleden de ingrediënten aan het zoeken waren voor een gerecht. Eerst in Delhaize gezocht en niet gevonden. Tot aan het Sint Jabobsplein gereden naar het kruidenwinkeltje van Vits. Een heel bijzonder winkeltje waar je met de voordeur ook 100 jaar achter je laat. Het ruikt er heel bijzonder, een mix van honderden kruiden. En daar zat geen pezo tussen. En wij ons maar afvragen: wat zou die pezo zijn? Tot we na heel lang zoeken op het internet zagen dat die vraag nog anderen had bezig gehouden: Hierbij enkele links naar gelijkaardige verhalen: http://blog.seniorennet.be/keukenverhalen/archief.php?ID=176 http://www.la-cucina.be/?page=recept&id=234 http://www.la-cucina.be/?page=recept&id=226
Oh ja, natuurlijk. Het antwoord nog: pezo staat gewoon voor peper en zout.
Bruschetta met sardientjes en kappertjes (uit de voorraadkast)
Deze ochtend ene prettige verrassing na het ontbijt. Pas toen ontdekten we dat deze nacht het winteruur weer is ingesteld. Plots was het weer negen uur. Eén uur weekend bij, een onverwachts geschenk. Dan maar op stap geweest naar de bloemenmarkt op de Kouter in Gent. Nadien nog iets drinken met de kids in het Café Theatre (www.cafetheatre.be).
In de auto zagen we op de klok 13.40. Te laat vonden we om nog middageten te maken. Waarom geen Bruschetta dachten we. Thuisgekomen bleek het nog maar 12.45 te zijn. Weeral een uurtje bij....
We hebben Bruschetta gemaakt met een stokbrood dat we in schijfjes sneden (bovenkant en onderkant is dan broodkruim). We gebruikten toevallig het stokbrood van bakker Pico Bello uit Heusden dat ze daar "Spaans stokbrood" noemen. Het resultaat was ontzettend knapperig en toch niet hard. Normaal nemen we hiervoor ciabatta brood. Voor het beleg gewoon in de voorraadkast gekeken en daar drie ingrediënten uit gepakt. We maakten twee soorten bruschetta. Super lekker. Laat vooral weten wat jouw voorraadkast aan lekkers te bieden heeft voor een snelle lekkere hap op zondag......
Ingrediënten:
- stokbrood - tomatenvlees (glazen bokaal "bio" uit Delhaize, bestaat ook met provencaalse kruiden) - sardinefilets in olijfolie (blik) - kappertjes - zwarte peper - zout - olijfolie - look (wij gebruikten olijfolie met look) - geraspte parmezaanse kaas (we hebben altijd een blokje "parmigiano reggiano" van Esselunga in de ijskast, Delhaize)
Bereidingswijze:
Voorbereiding: - zet de grill van de oven aan (haal het grillrooster uit) - leg de sneedjes stokbrood op het grillrooster - besprenkel met olijfolie en look - stop de broodjes ca 2 minuten onder een hete grill (laat ze zeker niet te bruin worden)
Bruschetta met sardinen - breng een laagje tomatenvlees aan - leg daarop de sardines - strooi er zwarte peper en wat zout op - leg er wat geraspte kaas op
Bruschetta met kappertjes - breng een laagje tomatenvlees aan - doe er vier à acht kappertjes op - strooi er zwarte peper en wat zou op - leg er wat geraspte kaas op
Nog twee minuutjes onder de grill (goed opvolgen, het kan zeer snel te veel gebakken zijn). Smakelijk.
De beste pistolets van België en het zaterdagochtend ritueel
Het ontbijt op zaterdagochtend is een ritueel. Het start rond 8u45. Nadat we ergens tussen 7u en 8u de twee jongens naar beneden hebben horen glippen (zachte stapjes in de gang, uitdovend ritme op de trap, mega mindy en de smurfen ver op de achtergrond), slapen wij nog wat uit. En dan, elke zaterdagochtend rijd ik naar onze bakker. Een heel bijzondere bakker, Dirk Van Cauwenberge in de Meerstraat in Heusden (Oost-Vlaanderen). Wat zo bijzonder is, je gaat gewoon binnen in de bakkerij zelf, er is geen winkel. Je ziet er Dirk en zijn vrouw bezig met kneden, bakken, verpakken, auto laden.... De sfeer is altijd gezellig, zelfs als de pistolets op het nippertje aan een te lange baktijd zijn ontsnapt: "en bakker, zijt ge daar, 't is tijd want de pistolets.....".
Maar nu even aandacht voor de essentie: voor mij, persoonlijk zijn dit de allerbeste pistolets in België. Toegegeven, mijn vergelijkingspunten zijn Boezinge (de op één na beste pistolets in België waren verkrijgbaar bij de bakker op 't hoge), Leuven, Heverlee, Herent, Gentbrugge, Melle en Ledeberg. Maar soit. Het zijn gewoon dé beste (tenzij jij er nog beter weet.....)
En wat nog meer is. Ze komen om 9u06 uit de oven. Jawel, en ook nog eens rond 9u30. Vandaar dat ik er iedere week (toch minstens 40 op de 55 weken) sta rond 9u04. Tien pistolets asjeblief en ja, van die verse. Dat telkens weer vingertoppen worden verbrand bij het nemen van de verse dampende pistolets van de bakplaat die luttele seconden daarvoor nog in de oven zat, is voor mij deel van het ritueel. Rituelen dienen niet te vervelen..
Dan naar huis. Hopen dat Doreen al koffie heeft gezet en de ontbijttafel heeft gedekt. En dan een uur lang wakkerworden op zaterdag, krant én haar bijlages op tafel. Goeiemorgen zaterdag. weekend nu écht begonnen.
Lamskoteletjes met gratin dauphinois, gebakken witloof en boontjes in spek gebakken
In de herst en de winter is lamsvlees onze favoriet. De combinatie met gratin dauphinois, gebakken witloof en een goed glas merlot is goddelijk. Boontjes gebakken met spekjes maakt het voor Seppe en Kemp helemaal af.
Ingrediënten (voor 4 personen)
600 gram lamskoteletten (voor de kinderen neem ik stukjes van een lamsrack, want daar is een beentje aan). witloof (6 stronken, niet te groot) aardappelen (hoeveelheid die jullie normaal nemen princesseboontjes 1 ei magere room (één pakje 20cl) 300 ml melk muskaatnoot 100 gr. spek in kleine blokjes
Bereidingswijze
Schil de aardappelen. Ik vind het zelf mooi om elke aardappel in dunne schijfjes te snijden maar ze te blijven blijven schikken als aardappel. Dat is mooi in een gratin dauphinois (aardappel per aardappel naast elkaar, elke aardappel in dunne schijfjes tegen elkaar). Maak een mengsel van (in dit geval) 300 ml melk, 1 doosje magere room, 1 ei, muskaatnoot, peper en zout. Wrijf de ovenschaal in met een teentje knoflook die je geplet hebt met het platte deel van een mes (goed duwen, dan komt het vocht van de look los). Schik de aardappelen in een ovenschaal, giet het mengsel erover (zorg dat je over elke aardappel giet, dat maakt de aardappelen onmiddellijk al vochtig), stop de ovenschaal in de oven voor één uur op ca 200°.
Nadat je de witloofstronken in 2 hebt gehalveerd, leg je ze naast elkaar in een grote pan met een mengeling van boter en olijfolie (of één van de twee). Zet tijdens de eerste 10 minuten een deksel op de pan en laat op een matig vuur stoven. Na 10 minuten neem je het deksel op de pan en strooi je er wat kristalsuiker over (we namen één kofieelepel). De finesse hier is het witloof zo te bakken dat de onderkant mooi bruin is en lichtjes gecarameliseerd. Kruiden met peper en zout is hier zeker aangeraden.
Kook de princesseboontjes gedurende 10 minuten. Giet ze af en laat ze schrikken (dat is max. 10 seconden spoelen met koud water). Bak vervolgens wat spekjes en voeg na enkele minuten de boontjes toe. Bak nog enkele minuten op een matig tot hoog vuur.
Start bij het bakken van de princesseboontjes ook met het bakken van de lamskoteletjes. Mijn truuk is om bij het voorbereiden van het vlees wat gemalen zeezout te wrijven in het vlees van de koteletjes. Bak ze naar eigen smaak.
Wij dronken bij dit gerecht een lekkere merlot: La Capitana, Vina La Rosa, Merlot, 2006 uit Chili (gekocht in Delhaize Ledeberg)
Oef, weer vrijdagavond: broodje hamburger met spiegelei
Oef, de eerste cirkel van deze blog is rond. Vrijdagavond, én herfstvakantie. Vanavond hamburger met frietjes gegeten. Vreselijk zonde, maar een lekkere hamburger met daarboven een spiegelei, sla en frietjes, is gewoon heerlijk.
En hierbij een tip voor ouders die hun kinderen graag een broodje hamburger geven zoals bij Mac Donalds. Bij Delhaize kan je witte muffins kopen, dat zijn eigenlijk platte broodjes die je in twee kan snijden. Als je die vooraf even in een broodrooster stopt, zijn ze ideaal en veel gezonder om er een hamburger tussen te stoppen (Hovis, 4 witte muffins, bij voorgebakken broodjes in broodafdeling).
Zo'n hamburger met spiegelei is voor mij echt jeugdsentiment. Mijn favoriete gerecht als kind in Zwitserland, meer bepaald Grächen, in restaurant "Die Walliserkanne", anno 1978......: een hamburger, daarboven een spiegelei en gesmolten kaas, met frietjes. Een caloriebom zowaar!
Lamsrack uit de oven met gebakken krielaardappelen en knapperige sla
Tijdens de week is het voor ons heel vaak rushen. We zijn goed geworden in het zoeken naar lekker eten dat snel klaar is en/of waar weinig werk aan is. Op maandag en dinsdag eten de kinderen 's middags warm op school en kunnen Doreen en ik zonder beperkingen ons avondmaal kiezen. Vanavond was het o zo lekker en o zo eenvoudig klaar te maken. Met dank aan Delhaize (en natuurlijk ook elders te halen):
Ingrediënten: - Lamsrack - Krielaardappelen (per kilo te verkrijgen in kartonnen doosjes in Delhaize, superlekker) - Salade (in verszak bij de groenten in Delhaize) - een slasaus (we hadden nog een flesje "Hero, French aux fines herbes" staan in de ijskast)
Bereiding: De krielaardappelen goed spoelen en met de schil een 15-tal minuten laten koken. Het lamsrack met olie inwrijven en kruiden met wat je beschikbaar hebt: wij hadden nog wat verse munt staan (weet je nog van die lamscurry), en ik heb er ook wat gehakte rozemarijn op gedaan. Een geheim bij lamsvlees vind ik ook dat het nog veel lekkerder smaakt als je wat zeezout in het vlees wrijft langs de twee kanten. Nog wat peper. En dan een 20-tal minuutjes in de oven op zo'n 200 graden. Terwijl het vlees bakt (en de geur van de oven zich langzaam door het huis verspreidt....) giet je de aardappelen af, snijd je ze in partjes of schijven en bak je ze op hoog vuur. Wij gebruiken daarvoor een tefal-wokpan.
Aan deze bereiding heb je minder dan 10 minuten werk, op 35 minuten staat het eten op tafel. En super lekker. Trouwens als je ooit inspiratie zoek voor een barbecue: een lamsrack op de barbecue is het allerbeste wat er is. Een voltreffer. Voor het eerst gegeten bij Lieve en Johan uit Bolderberg.
Vorige week kocht ik een nieuw boekje 'Brownies' van Linda Collister, mijn favoriete bakboekenschrijfster. Dit weekend heb ik het boekje grondig doorgenomen en zitten watertanden bij al die heerlijke foto's. Toen besloten om eens blondies te proberen, de witte versie van de overal geliefde brownies. Het is een versie met witte chocola en noten. Ik ben normaal niet zo'n witte chocoladefan (behalve dan witte chocolade met gepofte rijst) maar ze zagen er zo smakelijk uit in het boekje dat ik ze toch eens wou proberen. In het originele recept wordt met macadamianoten gewerkt maar aangezien ik die niet in huis had, heb ik een half bakje pecannoten gebruikt. Omdat Seppe en Kemp tegen de tijd dat ik ging bakken al de helft van mijn witte chocolade hadden opgesnoept, heb ik wat grofgehakte pure chocolade toegevoegd op het einde van het recept. Blondies zijn supermakkelijk klaar te maken. Mijn schoonzus kwam binnenwaaien terwijl de blondies stonden af te koelen en was het eerste proefkonijn. Meteen goedgekeurd. De rest vandaag mee naar het werk waar mijn collega's (een bende snoepers eersteklas) zich er te goed aan hebben gedaan en aan de 'mmmm' 'mmm' te horen ze heel erg lekker vonden. Hier het recept voor de blondies:
Nodig: - 175 g witte chocolade, gehakt - 115 g boter, in dobbelsteentjes gesneden - 100 g kristalsuiker - 2 grote scharreleieren, even losgeklopt - 1/2 koffielepel vanille-essence - 130 g bloem - 1/2 koffielepel bakpoeder - ongeveer 100g pecannoten, grof gehakt - 100 g chocolade, witte of witte en pure gemengd, grof gehakt Een bakvorm van ongeveer 20x25 cm, ingevet en met bakpapier bekleed
Werkwijze:
Oven voorverwarmen op 180°C. De 175 g witte chocolade en de boter langzaam smelten (voortdurend roeren) in een pan au bain marie of in een pan met een dikke bodem. Pan van het vuur nemen en met een houten lepel de suiker erdoor roeren. Dat klontert een beetje maar daar moet je je niks van aantrekken. Dan geleidelijk de eitjes erdoor roeren en de vanille-essence. Mengen (met een garde) tot je een glanzend, homogeen mengsel hebt. Bloem en bakpoeder boven het mengsel zeven en alles die door het mengsel scheppen. De gehakte noten en de 100 g chocolade erdoor mengen. In de bakvorm gieten en glad strijken. Bak 20 tot 25 minuten tot de korst licht goudbruin is en een houten prikker die je halverwege de rand en het midden van de bakvorm prikt er bijna schoon weer uitkomt. Laten afkoelen in de bakvorm. In vierkante blokjes snijden en opeten. Je kan ze een dag of 4 bewaren in een luchtdichte doos maar dat zal niet nodig zijn...
Nu weet ik zeker wat er schort, het weekend is een dag te kort
De titel van dit bericht werd me aangereikt door Seppe (titel van lied van Jasper op de CD Eurosong for Kids). De zaterdag begint bij ons steeds met een lang ontbijt met de krant en zijn bijlages. Na het ontbijt wordt dan gekeken naar wat we gaan koken en liggen meestal enkele kookboeken en -tijdschriften op tafel. Dan wordt ook het boodschappenlijstje gemaakt. Deze keer kiezen we om voor de kinderen macaroni met kaas en hesp uit de diepvriezer te halen (een overschotje), zelf maken we de lamscurry met trappist, mijn favorite curry (zie voor het recept http://users.pandora.be/onzekooksite). Super lekker met zelf gebakken naanbrood (zie recept op vernoemde site). Deze keer waren we te laat om daar nog aan te beginnen. Bij die curry heeft Doreen dan maar een lekkere saffraanrijst gemaakt. Het recept komt uit "Curry's. Informatie over de Indiase en oosterse keuken en hun ingrediënten. Meer dan 150 kruidige recepten uit India en Azie" van Mridula Baljekar (Veltman Uitgevers), p. 136. Het is een prachtig boek dat iedere liefhebber van de keuken uit India in huis zou moeten hebben. De foto's alleen al maken dat je er van alles uit wil klaarmaken.
Saffraanrijst Ingrediënten: - 450 gr. basmatirijst, 20-30 min. geweekt in water - 7,5 dl water - 3 groene kardemonpeuleun - 2 kruidnagels - 1 tl zout - 45 ml halfvolle melk - 1/2 tl saffraandraadjes, verkruimeld
Bereidingswijze
Tip: de saffraanmelk kan worden verwarmd in de magnetron. Meng de melk met de saffraan in een geschikt schaaltje en verwarm 1 min. op een lage stand. 1. Giet de rijst af en doe hem in een koekenpan. Giet het water erbij. Voeg karmemon, kruidnagels en zout toe. Roer en breng aan de kook. Temper het vuur, dek de pan af en laat de rijst 5 min. koken. 2. Doe intussen de melk in een pannetje. Voeg de saffraandraadjes toe en verwarm de melk langzaam. 3. Roer de saffraanmelk door de rijst. Dek weer af en laat alles nog nog 5-6 minuten zachtjes koken. 4. Haal de pan van het vuur zonder het deksel eraf te nemen. Laat de rijst ca 5 minuten staan, maar hem voor het opdienen met een vork los.
Vanavond met de kinderen naar Café Parti geweest (www.cafeparti.be) Leuk restaurant aan het station van Gent.
Vrijdagavond is onze kwaliteitsavond. Dan nemen we een aperitiefje en nemen we languit tijd om samen het weekend in te gaan. Seppe vindt vooral de grills (chips) de max, Kemp kijkt uit naar de toastjes in de vorm van een vis met scampi's in looksaus (zie versafdeling Delhaize).
Deze morgen zei seppe: "papa, gaan we vanavond naar cafeetje partietje?" Vanavond in ons gebruikelijke telefoongesprek "wie gaat vanavond boodschappen doen" spraken we af een plekje te reserveren in Café Parti.
Ik dronk mijn favoriete aperitief: "picon au vin blanc", eigen aan de westhoek en Noord Frankrijk waar mijn roots liggen.
Doreen at een mooie gebakken Dorade met frietjes, ik koos voor de grainfed steak uit Australië met bearnaise en frietjes, Kemp koos het kindermenu met fish sticks en Seppe kreeg op speciaal verzoek een stukje beef steak met frietjes. Leuk dat de kok liet meedelen dat hij zelf een stukje grainfed steak verkoos boven gewone beaf steak, wegens minder vet en meer smaak.... aan de gewone prijs van het kindermenu.
Lekker gegeten en wandelend terug naar onze auto. Mooie avond, dag weekend!!
Wij zijn Luk & Doreen, we wonen in Melle samen met onze twee zoontjes Seppe (8) en Kemp (6) Koken is onze hobby. We maakten vroeger al eens een kookwebsite (users.pandora.be/onzekooksite), maar spijtig genoeg werd de portable PC van Luk gestolen en weg was het bronbestand.
Nu dus maar gestart met een weblog. We nemen je mee in onze kook- en bakavonturen. En in de zoektocht naar eten dat zowel papa en mama als onze zonen lekker vinden. Zeker weten dat veel ouders deze uitdaging kennen.
We hopen dat jullie iets hebben aan onze kookberichten en laat vooral af en toe iets weten als je iets aan onze weblog hebt of als je ideeën hebt die je met ons en andere lezers wil delen.
Vanavond heeft Doreen stoemp gemaakt van aardappelpuree en groene kool. Eerst aardappelen gaar koken en de groene kool in kleine reepjes gedurende 20 minuten koken. Aardappelen en groene kool samen stampen tot puree en peper, zout en nootmuskaat toevoegen Wij aten er gebakken worst bij en....... het werd door Seppe en Kemp goedgekeurd. Beide bordjes leeg. Lekker & eenvoudig. Doreen zei aan tafel dat veel mensen dit heel erg lekker vinden. Hoe is dat voor jou?
Neen, uw blog moet niet dagelijks worden bijgewerkt. Het is gewoon zoals je het zélf wenst. Indien je geen tijd hebt om dit dagelijks te doen, maar bvb. enkele keren per week, is dit ook goed. Het is op jouw eigen tempo, met andere woorden: vele keren per dag mag dus ook zeker en vast, 1 keer per week ook.
Er hangt geen echte verplichting aan de regelmaat. Enkel is het zo hoe regelmatiger je het blog bijwerkt, hoe meer je bezoekers zullen terugkomen en hoe meer bezoekers je krijgt uiteraard.
Het maken van een blog en het onderhouden is eenvoudig. Hier wordt uitgelegd hoe u dit dient te doen.
Als eerste dient u een blog aan te maken- dit kan sinds 2023 niet meer.
Op die pagina dient u enkele gegevens in te geven. Dit duurt nog geen minuut om dit in te geven. Druk vervolgens op "Volgende pagina".
Nu is uw blog bijna aangemaakt. Ga nu naar uw e-mail en wacht totdat u van Bloggen.be een e-mailtje heeft ontvangen. In dat e-mailtje dient u op het unieke internetadres te klikken.
Dit is de kookweblog van Luk en Doreen Dewulf-Rogier, Seppe en Kemp. Je vindt ons vaak in de keuken of al lezend in een kookboek of -tijdschrift. Een evenwicht vinden tussen lekker koken voor onszelf en voor twee jongens van zeven en negen is voor ons een boeiende uitdaging. Misschien vind je hier wel iets wat je leuk of lekker vindt. Aarzel niet om ons iets te vragen via luk.dewulf@pandora.be