Er is over ventilatie veel te vinden op het internet. Vooral firma's die veel geld in reclame kunnen steken zijn sterk aanwezig.
Ik ga hier niet alle systemen in detail bespreken maar ga proberen duidelijk maken waarom wij specifiek kiezen voor systeem D.
Zoals jullie wel weten is ventilatie in deze tijden verplicht, wat ik enkel maar kan toejuichen!
Isoleren zonder te ventileren is vragen voor problemen (schimmel, slechte binnenlucht, gezondheidsproblemen, ...)
In totaal zijn er 5 systemen:
A - natuurlijke aanvoer en natuurlijk afvoer
B - mechanische aanvoer, natuurlijke afvoer
C - natuurlijke aanvoer, mechanische afvoer
D - mechanische aanvoer, mechanische afvoer
E - mechanische aanvoer, mechanische afvoer met warmtepomp
Een bepaalde leverancier doet er zeer veel aan om de mensen te overtuigen van systeem C(+), maar dat is alvast bij ons niet gelukt.
De reden waarom ik niets moet weten van C (en daarbij B en A): men doet er alles aan om op een degelijk niveau te isoleren, maar dan gaat men wel via roosters in het raam koude (in de winter) of warme (in de zomer) lucht van buiten naar binnen halen! Onvoorstelbaar...
En dan kijkt me raar op als de mensen die roosters in de winter toe doen omdat er een koude trek voelbaar is...
Voor die reden ben ik fan van systeem D.
Een systeem D voert lucht aan en af in balans (dus evenveel aanvoer als afvoer). De aanvoer van verse lucht stopt nooit waardoor het binnenklimaat en gezondheid nooit in gedrang komen.
Maar het voordeel van systeem D is de warmtewisseling tussen de uitgaande en inkomende lucht. Door een warmtewisselaar recupereert men tot +90% van de warmte in de afgevoerde lucht en verwarmt men zo de inkomende (koude) lucht.
Met onze aanbouw gaan we van de gelegenheid gebruik maken om systeem D ventilatie door de hele woning te trekken. We hebben dan ook het geluk dat alle ruimtes vlot bereikbaar zijn met de buizen van de balansventilatie, wat natuurlijk niet in iedere verbouwing mogelijk is.
Het enige waar ik momenteel nog het hoofd over breek is de luchtvochtigheid. Links en rechts lees ik verhalen van mensen waar de luchtvochtigheid sterk daalt. Een oplossing kan het gebruik zijn van een balansventilatie met enthalpiewisselaar/ warmtewiel.
Beide zorgen voor een terugkoppeling van vocht in de uitgaande lucht naar de verse inkomende lucht.
het verschil tussen de twee is dat een enthalpiewisselaar werkt met een membraan die vocht doorlaat;
een warmtewiel neemt een stukje van de vervuilde uitgaande lucht en brengt deze terug in in de verse inkomende lucht.
alleen al hierdoor valt een ventilatieunit met warmtewiel voor mij al af.
De zoektocht naar de juiste ventilatieunit gaat dus nog door; iedereen die een mogelijke kandidaat weet, laat maar weten!
|