Momenteel verwarmen we onze woning met aardgas (condensatieketel).
Echter hunkeren we alle twee naar een lekker warm haardvuur; het is warmte die je niet kan vergelijken met die van radiatoren.
Omdat we ook onze afhankelijkheid van niet hernieuwbare brandstof willen verminderen, was ik op zoek naar een alternatief om onze woning te verwarmen.
Na veel opzoekingswerk ben ik terecht gekomen bij een CV haard:
Dit zou dan onze wens voor een haard kunnen combineren met de verwarming van de volledige woning.
Een CV haard is namelijk een haard met een waterelement. In een traditionele haard gaat op z'n minst 50% van de warmte verloren via de schoorsteen. De CV haard neemt die warmte en gebruikt die om water te verwarmen.
In het simpele systeem koppel je die CV haard aan je centrale verwarming circuit en stuur je zo warm water naar je radiatoren.
Echter is dit systeem zeer variabel en heb je mogelijk een teveel aan warmte die je niet kwijt kan.
Daarom gaan we de CV haard koppelen aan een buffervat.
Met de CV haard laden we het buffervat op, waarna je het warme water in je buffervat gebruikt om de radiatoren / vloerverwarming te voeden.
Zodoende kan je met de warmte van je CV haard je volledige woning verwarmen (dat is toch de bedoeling).
Maar het gebruik van een buffervat heeft nog een extra voordeel:
via een warmtewisselaar kan je ook de energie in het buffervat gebruiken om sanitair warm water te maken!
Hieronder zie je een voorstelling hoe alles in zijn werk zal gaan:
De bedoeling is dus om eerst het gasverbruik in de winter te limiteren / tot 0 brengen; in tweede instantie pakken we het gasverbruik in de zomer / tussen seizoenen aan door de plaatsing van vacuumcollectoren. Die helpen dan om de bovenste laag van het buffervat op te warmen als de haard niet kan branden.
De controle / sturing van dit alles zal via een TA UVR1611 of UVR16X2 gaan. Eens ik aan de programmatie begin zal ik hier nog wel de nodige details plaatsen.
|