België wordt in het buitenland vaak bestempeld als een landje waar veel kan zowel financieel als fiscaal, heel rijk is, taalvaardig is door zijn verschillende talen en zoverder. Dat er grote tegenstellingen zijn tussen Noord en zuid die het land nu al jaren gijzelen, de fiscale druk een van de hoogste in Europa en zelfs een van de hoogste ter wereld is, er slechts 1 regio zelfbedruipend is, de taalvaardigheid ook slechts in 1 regio te vinden is (zelfs deze begint in Vlaanderen ook af te nemen als we de onderzoeken van de kennis van het Frans bij de jongeren mogen geloven) vergeet men in het buitenland gemakkelijkheidshalve even. Hier en daar is een enkeling geïnteresseerd in onze talenkwestie en autonomiestrijd maar waarom zou men daar onze politici deze ook liever doodzwijgen zodat men zogezegd toch voor een rijk met hoofdstad van Europa kan opkomen en toch iets te zeggen kan hebben.
In België pakken wij graag uit met ons sociaal zekerheidsstelsel. Sommigen ziet dit als hun paradepaardje. Zeg nu zelf wie wilt er niet voor een paar euro op doktersbezoek of direct op een kwaliteitsvolle maar vooral betaalbare manier geholpen worden in ziekenhuizen? Iedereen natuurlijk. Dit kost geld, veel geld zelfs maar geen zinnig mens die deze hulpverstrekking kan betwisten, al kunnen de middelen waarschijnlijk binnen de zorgsector nog efficiënter aangewend worden.
Natuurlijk laat deze vorm ook misbruiken toe. Wie is er als student bij examenvrees niet eens bij een dokter binnengestapt die onverwijld een briefje voorschreef? Welke dokter neemt het risico iemand die (eventueel onterecht) klaagt over rugpijn uit voorzorg al niet een periode thuis te laten om te rusten. Het moest maar eens zijn dat je dat als arts deze pijn in twijfel zou trekken en deze persoon laat werken en hij daadwerkelijk iets in zijn rug krijgt. De carrière van de arts zal zeker onder de loep genomen worden. Maar goed deze kwaaltjes moeten we erbij nemen voor het hoger goed van algemeen welzijn.
Men trekt vaak van leer tegen fiscale fraude. Onder fiscale fraude stelt men het moedwillig ontwijken van aangifte van vergaarde kapitalen met als doel minder sociale bijdragen te betalen. Vooral het moedwillig karakter wordt er benadrukt, en terecht trouwens. Dat de overheid helemaal geen transparantie geeft wat er met het geld gebeurt wordt gemakkelijkheidshalve maar doodgezwegen. Men stelt dat de kiezer hier dan maar moet over oordelen bij de verkiezingen. Maar hoe kan men als kiezer oordelen als men alleen de negatieve feiten kent van de fraude maar niet wat men met het geïnde geld doet? Sommige politieke strekkingen leven hier alleen van het zwart maken van anderen maar leveren zelf alleen goed nieuws shows maar vergeten te vermelden welke sociale kosten hier aan verbonden zijn. Doet de gratis bussen in Hasselt een belletje rinkelen? Mijn grootmoeder was ook blij dat ze gratis met de bus mocht rijden maar dat de gemeentebelasting nog nooit zo hoog was moest men erbij nemen. Laat staan het Vlaamse geld dat in dit project geslorpt is.
Laat dit bovenstaande de eerste vorm zijn van sociale fraude waar we mee te kampen hebben. Immers als iets sociaal is moet er toch minstens een meerderheid of een groot deel van de bevolking iets aan hebben. Tenminste iedereen moet de kans hebben om eraan deel te kunnen nemen. Dit sluit verschillende initiatieven van positieve discriminatie uit, inderdaad, maar waarom is deze vorm van discriminatie vaak nodig?
Ook zou er een breder kader moeten zijn waarin de sociale acties gekaderd zijn. Nu is er zo een wirwar van premies en acties dat een kat haar eigen jongen niet terug vindt. Men zou beginnen denken dat men deze klucht in stand wilt houden om werkgelegenheid op te leveren op verschillende afdelingen en dat burgers de zoektocht naar de juiste gegevens opgeven maar als er dan commentaar komt men toch kan zeggen kijk, daar stond het in de kleine lettertjes. Voor mij is dit ook een vorm van sociale fraude want geld van de belastingsbetaler wordt ook niet goed besteed. Misschien ook wel moedwillig want wie durft er tegen zijn eigen werkgever te stemmen in de kieshokjes? Men zou wel zot zijn.
Een tweede vorm van sociale fraude is misbruik maken van een systeem dat dient ter ondersteuning van de zwakkeren in de maatschappij. Indien iemand zonder inkomen valt door ontslag, afdanking,
moet deze geholpen worden maar tevens zeer actief aangezet worden om alle kansen te grijpen naar een nieuwe uitdaging. Werkloosheidsuitkeringen moeten beperkt worden in de tijd tot anderhalf jaar. Na deze periode biedt de VDAB een lijst met opleidingen aan van 6 tot 12 maanden. Deze volgt men op kosten van de belastingbetaler. Hierna ontvangt men een overzicht van alle ondernemingen die op dat moment zo een profielen zoeken. Men krijgt dan nog 3 maanden om een betrekking in deze richting, of eventueel op eigen initiatief met hulp van VDAB toch in een andere richting, te vinden. Dit blijft op kosten van de belastingbetaler. Indien met binnen deze periode van 3 maanden geen betrekking gevonden heeft verliest men voor minstens 3 jaren de rechten op een uitkering van welke aard dan ook. De werkgevers zijn verplicht hun vacatures aan te bieden aan de VDAB en gedurende de eerste 6 maanden de huidige werklozen voorrang te geven op basis van objectieve criteria bij de aanwerving. Na deze periode kan men de open betrekking uit besteden aan privé partners. Dat hier tegenkanting tegen zal komen spreekt voor zich maar niets doen is het failliet van een heel systeem waar de hardwerkende belastingbetaler het grootste slachtoffer van zal worden. Verschillende landen in Scandinavië tonen aan dat dit principe absoluut zijn nut bewijst. Het is een kwestie van willen, niet van kunnen.
Ik zou graag eens de vraag willen stellen aan verschillende personen die aanwervingen verzorgen hoeveel mensen zichzelf zwaar overschatten of kwaadwillig in ongeschoren of met trainingspak aan solliciteren voor een veel te hoge functie louter om dan bij de VDAB te gaan zeggen dat men geen werk vindt. Ook de stelling dat men ooit iets aan zijn rug heeft gehad laat een werkgever wel 2 keren nadenken of men wel de juiste persoon voor zich heeft. Of deze klachten ook waar zijn of niet wordt toch nooit gecontroleerd of gemeld. Gelukkig is deze groep, voor zo ver ik ze kan inschatten, niet al te groot in het geheel maar deze vorm van profitariaat is al even verwerpelijk dan de fiscale fraude die, voor zover ik ook weer kan inschatten, ook maar door enkelen wordt uitgevoerd, maar waartegen wel een hele politieke schandpaal opgezet wordt.
Denkt men echt dat bedrijven die mensen zoeken werklozen zouden weigeren indien deze aan de voorwaarden voldoen? Het doel van een bedrijf is winst maken en mensen zijn hier voor nodig. Denkt men echt dat mensen die willen werken en hier moeite voor doen en op het juiste niveau zoeken geen betrekking zouden vinden? Ja, er zijn uitzonderingen. Soms moet men een niveau lager beginnen dan men zich voorop had gesteld. Soms moet een werkgever ook meer in iemand investeren dan hij eerst had voorzien. Dit hoort er nu eenmaal bij, zonder risicos kan men niet winnen! Is discriminatie onbestaande? Nee, natuurlijk niet maar ze werkt wel langs 2 kanten en niet langs 1 kant zoals ze ook weer vaak in de politiek voorop gesteld wordt. Ja, er zullen bedrijfleiders zijn die wantrouwig zijn tegenover andersdenkenden en al dan niet bewust deze niet onbevooroordeelde signalen geven. Dit mag ook absoluut niet getolereerd worden en indien dit gebeurt moet dit gemeld worden. Langs de andere kant kan men ook moeilijk verwachten dat als een taal of een ander objectief criteria een vereiste is, en een kandidaat niet aan deze vereiste voldoet of toch niet aan het verwachte niveau, dat men deze persoon de voorkeur geeft op iemand die wel deze kennis heeft.
Hoeveel jobs willen de autochtone Belgen niet meer uitvoeren? Als er dan buitenlanders gezocht worden omdat de taken nu eenmaal moeten gebeuren klaagt men dat het werk afgepakt wordt. Het grote motief dat men aanhaalt is dat van de slechte betaling voor vuil werk. Echter bepaalde websites met informatieve waarde zoals netto.be halen zelf artikels aan waar men met vuil werk zeer goed zijn kost kan verdienen. Denk hierbij maar aan op een boorplatform werken als arbeider of dergelijk gaan werken. Opleidingen worden graag voorzien en nog vindt men niet genoeg mensen. Het klopt dat de work-life balance hierdoor veranderd maar men moet, vaak als lager geschoolde, opofferingen durven maken als men kiest voor een hoger inkomen onder het huidige loodzware belastingssysteem. Nee, het is veel gemakkelijker en populistischer te stellen dat er geen werk is of dat de buitenlanders dit afnemen of zelfs van discriminatie, ja, zelfs van racisme bij de werkgevers durven te spreken. Dat er personen zijn die reeds jaren van ons sociaal systeem leven en hier niets voor maatschappelijk tegenover stellen wordt door zowel politieke partijen als vakbonden doodgezwegen. Dit is evenzeer fraude als de fiscale fraude.
Men moet het benodigde geld ergens halen. Indien men langs de inkomsten kant vaststelt dat er onregelmatigheden plaatsvinden, moeten deze aan de kaak gesteld worden. Langs de andere kant moeten bepaalde heilige huisjes ook eens gesloopt durven worden. Wie voor een langere periode afhankelijk is van de belastingsbetaler en geen eigen bijdrage levert, na initiatieven om hem of haar terug op weg te helpen, moet ook niet meer op de steun rekenen van diezelfde belasting betaler die wel de moeite doet eerlijk en getrouw zijn arbeid en tijd ter beschikking te stellen van een ander. De overheid moet ook inzien dat werken lonend moet zijn. Het onderscheid tussen werken en niet werken ( met al dan niet bijklussen in het zwart) is niet groot genoeg, en werkt misbruik in de hand. Het huidig belastingsstelsel werkt dit natuurlijk ook in de hand.
Al te vaak liggen politieke schandpalen en heilige huisjes aan de basis van een mogelijk misbruik. Tegenstellingen in opinies kan geen probleem zijn. alleen er halsstarrig aan proberen vast te houden en Non produceren wegens stembejag is minstens even crimineel. De politiek moet een kader scheppen waarbinnen iedereen zijn rechten maar ook zijn plichten kent. Dit is de hoofdtaak en als daar een debat over herkadering van bevoegdheden voor nodig is, dan is dat maar zo. Het enige onverantwoorde is de ogen sluiten en doen alsof het probleem vanzelf weg zal gaan of niet zal verergeren met de tijd. Door deze stellingname maakt men zichzelf misbaar en minimaliseert men zijn eigen verantwoordelijheden.
Een echt sociale rechtstaat mag ervan uitgaan dat niet alleen mensen nemen maar ook bereid zijn te geven indien nodig voor het algemeen goed. De rechtstaat als sociaal verkopen door te nemen en ze als gever te verkopen is niets meer dan een salon sociale rechtstaat Het is aan de overheid om een juist kader te scheppen maar het is de verantwoordelijkheid te zorgen dat men personen aanstelt die een juist kader kunnen en durven scheppen. Alleen in een duidelijk rechtvaardig kader zullen mensen zich herkennen en zal de noodzaak van misbruik tot een minimum herleid worden. Immers een sociale rechtstaat laat ruimte voor liberale, sociale en regiogebonden initiatieven. Laat deze kennisname van rechten EN plichten de enige echte reden zijn van verkiezingen nu en ten alle tijden.
23-04-2009, 21:26 geschreven door Noene 
|