In deze blog wil ik jullie laten kennismaken met het toneelstuk Ons Anne: het achterhuis.
Dit is wat nuttige informatie.
Wie? De regisseur van het toneelstuk is Tim Verleyen, samen met het theatergezelschap L.V.T. Feniks maakten ze kennis met Anne Frank en haar dagboek.
Wat? De naam van het toneelstuk is Ons Anne: het achterhuis. Het toneelstuk was een tragedie.
Waar? Het toneelstuk vond plaats in het auditorium De Klaproos te Landegem.
Wanneer? De voorstellingen vonden plaats donderdag 1 mei, vrijdag 2 mei, vrijdag 9 mei en zaterdag 10 mei. De voorstelling begon telkens om 22 uur.
Waarom? Toen ik de flyer zag van Ons Anne: het achterhuis, sprak deze mij onmiddellijk aan. Ik heb Anne Frank en haar dagboek altijd al interessant gevonden. Ik heb ook de film gezien en die sprak mij ook aan. Een andere reden waarom ik naar dit toneelstuk ben gaan kijken is, omdat vrienden van mij er in meespeelden.
Het toneelstuk heeft het dagboek van Anne Frank weer.
Het verhaal begint wanneer familie Van Daan en familie Frank onderduiken in het achterhuis. Tijdens het toneelstuk wordt weergegeven hoe Anne Frank de Tweede Wereldoorlog beleeft heeft. Het toneelstuk ging van familiemomenten tot ruzie's en ging dan over in liefde. Op het einde werd er verteld hoe iedere personage gestorven is. Het toneelstuk was een exacte weergave van het dagboek van Anne Frank. Haar gevoelens en haar gedachten werden weergegeven tijdens het schrijven in haar dagboek. Naast de fragmenten in het achterhuis waren er ook nog tussenstukken. Die tussenstukken kwam er poppenkast, SWAG, spel van licht en muziek en kastanjebomen. Het toneelstuk Ons Anne: het achterhuis, is de weergave van het dagboek van Anne Frank maar dan in een nieuwe kaft. Ookal werd het verhaal in een nieuwe kaft gestoken, de nadruk werd gelegd op de gruwelijke gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is een stuk geschiedenis dat we nooit mogen vergeten. Een lach en een traan. Vriendschap en haat. Afscheid nemen en ondanks alles blijven geloven in het goede van de mens!
L.V.T. Feniks is een theatergroep dat bestaat uit 17 groepsleden. Het toneelstuk Ons Anne: het achterhuis bestaat maar uit 10 rollen. De regisseur is geen extra rollen gaan voorzien, hij heeft gezorgd voor een andere oplossing. Hij heeft gezorgd voor een totaalbeleving over Anne Frank. Naast de fragmenten uit het achterhuis werd het toneelstuk afgewisseld met minder gekende verhalen die toch telkens een link hebben met het verhaal van Anne Frank.
Personages Het achterhuis: Anne Frank Lies Van Kerckhove
Decor: Het decor tijdens het toneelstuk Ons Anne, creëerde een aangename sfeer. Ze hadden het decor aangekleed als het achterhuis dat Anne Frank beschreef in haar dagboek. Tijdens de taferelen waren de gordijnen open en zag je het achterhuis waar het volledige toneelstuk zich afspeelde. Het decor bleef gedurende het volledige toneelstuk hetzelfde. Tijdens de tussenstukken werden de gordijnen dicht gedaan, zodat ze een witte achtergrond hadden. Van deze witte achtergrond hebben ze meermaals gebruik gemaakt, door foto's van Anne Frank en haar familie te projecteren.
Kostumering:De acteurs droegen oude, versleten kledij. Zo toonden ze aan dat het toneelstuk zich niet afspeelde in de hedendaagse tijd. Tijdens de taferelen had elke personage een eigen kostuum. Dit kostuum droegen ze gedurende de volledige voorstelling. Anne Frank verwisselde wel van kledij. Tijdens de tussenstukken verwisselden de acteurs bij elk stuk van kledij. De kledij was aangepast aan het stuk dat ze opvoerden.
Belichting: De belichting tijdens het toneelstuk creëerde een aangename sfeer. Tijdens de taferelen werd het volledige podium verlicht. Soms schreef Anne Frank in haar dagboek, toen gingen alle lichten uit in de zaal en werd Anne Frank verlicht. Tijdens de tussenstukken gingen de lichten uit op het podium en werd het voorstuk van het podium verlicht. Zo werd de spotlight gelegd op de acteurs van de tussenstukken.