Ik ben Mieke
Ik ben een vrouw en woon in Izegem (Belgiƫ) en mijn beroep is diƫtiste en vooral levensgenieter :).
Ik ben geboren op 09/02/1979 en ben nu dus 46 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
forum
Druk op onderstaande knop om te reageren in mijn forum
Ongeraffineerd en puur genieten
onbewerkte pure voeding, lief zijn voor elkaar, onze omgeving en moeder natuur onbewerkte pure voeding, lief zijn voor elkaar, onze omgeving en moeder natuur
11-06-2015
zet de bijtjes in de bloemetjes
De bijtjes hebben het hard te verduren. Zonder die bezige bijtjes zou de natuur helemaal verloederd zijn. Vandaar dit stukje om de bijtjes en hommeltjes een extra zetje te geven zodat de populatie weer wat aandikt. Mijn allereerste stukje wil ik aanvangen met enkele leuke weetjes:
In Vlaanderen alleen al zijn zo'n 350 bijensoorten, maar de honingbij is de bekendste.
De naam "bij" komt van het Middelnederlandse "bei" wat zoveel als "onzeker" betekent. Een zwerm bijen werd vroeger "imme" genoemd en zo komt de imker dus aan zijn naam.
Het bijenvolkje kent verschillende kasten. De kroon wordt gespannen door de moer of de koningin. Deze dame legt wel 2000 (!) eitjes per dag. De werksters zijn net als de koningin vrouwtjes. Maar ze staan wel een trapje lager in de kaste. Een kolonie in de zomer kan oplopen tot wel 80.000 vrouwtjes en honderd mannetjes bijen, de darren. De rol van de darren is vooral van belang voor het paren en ze zijn de perfecte temperatuurregelaars. Zij zorgen ervoor dat de vrouwtjes het lekker naar hun zin hebben in het nest.
Bijtjes zijn van onschatbare waarde voor het bestuiven en dus voor de vruchtzetting. Wist je dat 75% van de voedselgewassen afhankelijk zijn van deze bestuiving? Dit toont aan dat bijen in nood = planten in nood. Met het mogelijke doemscenario van voedsel tekorten tot gevolg.
Bijtjes hebben te kampen met tal van problemen. Een tekort aan nectar staat op de eerste plaats. Vooral de laatste 10 jaar zijn we met z'n allen 34% bloemenarmer gaan zaaien, waardoor de bijtjes niet genoeg nectar kunnen vinden. Het goede nieuws is, iedereen kan er voor zorgen dat er genoeg bloemen en dus nectar voor de bijen zijn. Zowel in de speciaalzaak als in de supermarkt of op het internet zijn er bloemenmix voor bijen te vinden. Het zijn zaadjes van heerlijk geurende bloemen en helemaal niet duur in aankoop! De zaden leveren al snel een zoemend resultaat op.
Al begint de overheid wel inspanningen te leveren om geen of minder pesticiden te gebruiken, toch mogen we niet vergeten dat ze heel schadelijk zijn. Sinds 1 januari 2015 gebruiken de groendienst in heel wat steden en gemeenten geen of minder pesticiden. Dit is al een goeie, maar nog steeds een ondermaatse, stap in de goeie richting. Ook wij allen kunnen de natuur een handje helpen. Een perfect goeie oplossing is het respecteren van de voedselpiramide. Een goede voedselpiramide zorgt ervoor dat alles wat eet, ook opgegeten wordt. Ontvang nuttige insecten met open armen en voorkom een insectenplaag. Nuttige informatie kan je onderaan dit artikel en in de links terug vinden.
In de geordende wereld is er geen plaatsje meer voor de bij, het ontbreekt het beestje om een gepast onderdak te vinden om zich te nestelen. Sommige bijen maken hun nest in plantenstengels zoals riet, vlier, braam en framboos of in de spleten van raamkozijnen en muren of in boomholtes. De solitaire bij, of toch een groot deel van hen, maakt hun nest in de grond (opgepast voor spelende kinderen). Ze zijn te vinden in bermen langs zandwegen, in de heide, zandige speleten tussen tegels, op straat of zelfs in je tuin. Insectenhotels geven bijen een vast stekje maar ook een boomstronk met enkele gaatjes in bekoort de bij al.
Voor meer informatie rond bijen en ecologische tuinen: