Foucault over het onderwijs in âSurveiller et punirâ :kritische analyse
Vooral ook in bepaalde filosofische & sociologische kringen begon de voorbije decennia deconstructivistische & postmodernistische analyse een modeverschijnsel te worden: demystificatie en ontluistering waren en zijn nog steeds in de mode. In deze bijdrage illustreren we dit aan de hand van de (onderwijs)visie van de filosoof Michel Foucault.
De professor-pedagoog Klaus Mollenhauer schreef o.i. in 1983 terecht dat met de benaderingswijze van Michel Foucault de volledige pedagogische theorie en de pedagogische ondernemingen sinds de Verlichting geïnterpreteerd worden als een vorm van pedagogische disciplinering (dressuur) , een vorm van machtsuitoefening (. 177). Bij Foucault zijn centrale begrippen als macht , (zelf-disciliplinering, gouvermentalité (bestuurlijkheid?) zo ruim en rekbaar dat alles er onder gerangschikt kan worden. Zo beschouwen sommigen de do-it-youself-filosofie binnen het onderwijs waarbij aan de zelfsturing en zelfstudie van de leerling veel belang wordt gehecht, als een vorm van zelfdisciplinering met een beroep op de visie van Foucault. Maar anderen zullen dan weer opvattingen die meer de leidinggevende rol van de leraar beklemtonen als disciplinerend bestempelen.
Volgens Foucault schrijft Het Bestel (de bestuursvorm, de economie, het liberalisme, ) de mens voor hoe te produceren, te leven, te onderwijzen en te studeren, te consumeren, te denken De macht van Het Bestel (de structuren, ) onderdrukt en vervreemdt de mens van zichzelf. Luuk van Middelaar schrijft in zijn boek 'Politicide' dat Foucault de politiek en de burgers volledig laat verdwijnen. In zijn wereld is er geen burger, geen maatschappelijk debat, geen wet en geen (democratische) staat te bekennen. Er is alleen macht uitgeoefend door netwerken en praktijken. In tegenstelling met Khoumeny-sympathisant Foucault geloofde b.v. Hannah Arendt heel sterk in de rol van de politieke democratie die volgens haar de verscheidenheid en uiteenlopende belangen tussen meerdere mensen en groepen organiseert en overstijgt en aldus ruimte voor de vrijheid en inbreng van de burgers creëert. Arendt geloofde ook sterk in de emanciperende kracht van het onderwijssysteem.
Het economische bestel lijkt ons overigens geen monoliet te zijn; in de Westerse wereld zijn er diverse (liberale, ) opvattingen over het functioneren van de economie, de markt, de staat e.d. Alle maatschappelijke sectoren zouden volgens veel foucaultianen ook volledig geëconomiseerd zijn, ook de politiek en het onderwijs. Het schoolsysteem is dan enkel een apparaat in dienst van de sociale dominantie vanwege het heersende maatschappelijke (economische) bestel, het neoliberalisme e.d.
Het politieke systeem, het schoolsysteem, gevangenissen, ziekenhuizen zijn o.i. niet zomaar een apparaat in dienst van de sociale dominantie/verdrukking vanwege het heersende maatschappelijke (economische) bestel. Ze beschikken over een mate van autonomie en een eigen dynamiek. Scholen zijn ook zelfreferentiële, zichzelf organiserende systemen en staan niet zomaar in dienst van het onderdrukkende (economische) bestel, maar in dienst van de emancipatie van de leerlingen. Ook individuen (leerkrachten, leraars,leerlingen ) beschikken over een bepaalde mate van autonomie en zelfsturing.
In zijn boek Surveiller et punir (deel 3) stelt Foucault het voor alsof iedereen in de maatschappij achter slot en grendel leeft. Voor Foucault staat overal de disciplinerende macht van Het Bestel (de structuren .) centraal. Geen macht zoals in de relatie tussen koning en onderdaan die stoelt op gehoorzaamheid, maar een meer verborgen (onbewuste) macht zoals tussen een arts en een patiënt waarbij de dokter zijn macht (kennis) gebruikt (misbruikt) en de patiënt zich hieraan vrijwillig onderwerpt (om te genezen). Foucault ontwaart overal structurele verdrukkings-en disciplineringsmechanismes waaraan het individu zich moeilijk kan onttrekken. Het indiviu is een product van de macht.
Prof. Roger Mouraud neemt in Education after Foucault terecht afstand van de pessimistische en structuralistische visie van Foucault. M. Foucault bekritiseert volgens hem al te zeer en te eenzijdig de machtsrelaties en het aspect onderdrukking tussen mensen en groepen mensen en stelt dit als bijna onafwendbaar voor. Mouraud is een van de vele, die problemen hebben met de pessimistische neo-nietzcheaanse denkbeelden van Foucault.
Foucault ontwaarde overal structurele verdrukkings- en disciplineringsmechanismes waaraan het individu zich volgens hem niet kan onttrekken. Zo wekt Foucault de indruk dat door de invloed van het heersende bestel in b.v. de relatie leerkracht-leerling, kennis-leerling vooral de (zelf)disciplinering centraal staat. De mens/ leerling/leerkracht/school kan weinig of geen weerstand bieden tegen de disciplineringsdwang en zet de opgelegde disciplinering a.h.w. om in zelfdisciplinering.
Volgens Foucault zouden in het onderwijs momenteel vooral de (zelf-)disciplinering en de onderdrukking van de leerlingen centraal staan: de leerkrachten zouden bijna onbewust de (zelf)diciplinering opleggen en de leerlingen zouden dit geruisloos verinnerlijken.
Volgens Foucault evolueerde het onderwijs in de loop van de geschiedenis stap voor stap van humaan onderwijs naar dressuur en disciplinering van de leerlingen in de moderne maatschappij : Le temps disciplinaire simpôse peu à peu à la pratique pédagogique. De historische vooruitgang in het onderwijs, de psychiatrie/ behandeling van geestesziektes, de gevangenis - werd door Michel Foucault steevast als een achteruitgang voorgesteld. De school werd in de moderne tijd net als de gevangenis e.d. - een essentiële schakel in een globaal netwerk van discipline en toezicht. Dit alles maakt volgens Foucault deel uit van de overheersingsstrategie van de dominante klassen en van Het Bestel. De filosoof Filip Buekens stelt in dit verband dat Foucault veelal een loopje nam met de geschiedenis in de brschrijving van de evolutie in het onderwijs, in het gevangeniswezen, in de ziekenzorg ...
De staat van het onderwijs voor de intrede van de moderne maatschappij beschrijft F. in idealiserende termen als: temps global, apprentissages inscrits dans une démarche significante pour le sujet; accompagnement par un seul maître (zogezegd individueel/hoofdelijk onderwijs - maar dit in grote groepen leerlingen van alle leeftijden); appéciation globale de lévolution de la personne:(= globale beoordeling). We kregen volgens F een pédagogie de la décomposition (ontbinding) Volgens hem werd het onderwijs steeds meer georganiseerd & gebureaucratiseerd om de leerlingen te disciplineren, onde der knoet te houden.
Foucault omschrijft le temps disciplinaire, het huidige ontspoorde onderwijs, ook in termen van: - spécialise le temps de la formation et le détache des autres temps de la vie, - aménage différents stades séparés par des épreuves graduées, - détermine des programmes qui doivent se dérouler de manière linéaire, - isole les individus les uns des autres pour organiser leur compétition et leur sélection, - s'efforce de contrôler, à chaque instant, l'activité, le lieu, les apprentissages de chaque personne.
Pour Foucault... voltrok de ontbinding van het onderwijs zich op diverse niveaus:* segmentation de l'espace (la classe -invoering van jaarklassen, le rang), * segmentation du temps (indeling in lesuren) * segmentation des savoirs : indeling curriculul in vakdisplines)
➽ vers une "mise en tutelle (diciplinering des corps et des esprits" par une "machinerie sociale", ➽ vers des "examens", "cérémonies de la segmentation":constitution de l'individu comme objet descriptible, analysable, hiérarchisé, fonctionnalisé.
De historische vooruitgang - ook in het onderwijs - werd door Michel Foucault veelal als een achteruitgang voorgesteld; en enkeleVlaamse pedagogen namen die visie al te vaak kritiekloos over. Zo stelde Foucault ook een van de belangrijkste hervormingen van het onderwijs - het mogelijk maken van klassikaal onderwijs met de eraan verbonden systematiek van de leerplannen e.d. - voor als een grote stap achteruit. De invoering van jaarklassen en klassikaal onderwijs was volgens Foucault enkel bedoeld om de leerlingen te disciplineren, onder de knoet te houden. Ook de positieve evolutie in de relalite leerkracht-leerling - de vorming met zachte ipv harde hand- werd door Foucault als iets negatiefs beschreven.
Het verwonderde ons ten zeerste dat ook Vlaamse professoren pedagogiek de visie van Foucault gretig overnamen, o.a. prof. Mark Depaepe in 'Orde in vooruitgang' waarin hij sympathiseerde met de kritische visie van Foucault op de invoering van het jaarklassensysteem, op de evolutie in de relatie leerkracht-leerling ... We hebben hier tijdig tegen geprotesteerd; maar dit werd niet in dank afgenomen (zie Onderwisjkrant nr. 110). Het superieure jaarklassensysteem heeft gelukkig de storm van kritiek doorstaan.
In publicaties van Rößer, Rose, Hunter , en ook in bepaalde publicaties van de Leuvense pedagogen Masschelein, & Simons, is het foucaultiaans denkkader nogal sterk aanwezig. Wij menen dat dit denkkader te fatalistisch en structuralistisch is en te veel verschijnselen en samenhangen in het (discipinerings)keurslijf wil persen (cf. kritiek van K. Mollenhauer, H.B. Lévy, J. Habermas, van Middelaar e.a. op Foucault).
De historische vooruitgang - ook in het onderwijs - werd door Michel Foucault veelal als een achteruitgang voorgesteld; en enkeleVlaamse pedagogen namen die visie al te vaak kritiekloos over. Zo stelde Foucault ook een van de belangrijkste hervormingen van het onderwijs - het mogelijk maken van klassikaal onderwijs met de eraan verbonden systematiek van de leerplannen e.d. - voor als een grote stap achteruit. De invoering van jaarklassen en klassikaal onderwijs was volgens Foucault enkel bedoeld om de leerlingen te disciplineren, onder de knoet te houden. Ook de positieve evolutie in de relatie leerkracht-leerling - de vorming met zachte ipv harde hand- werd door Foucault als iets negatiefs beschreven.
Het verwonderde ons ten zeerste dat ook Vlaamse professoren pedagogiek de visie van Foucault gretig overnamen, o.a. prof. Mark Depaepe. We hebben hier tijdig tegen geprotesteerd (zie Onderwiskrant nr. 110); maar dit werd niet in dank afgenomen. Het superieure jaarklassensysteem heeft gelukkig de storm van kritiek doorstaan.
In publicaties van Rößer, Rose, Hunter , en ook in bepaalde publicaties van de Leuvense pedagogen Masschelein, & Simons, is het foucaultiaans denkkader nogal sterk aanwezig. Wij menen dat dit denkkader te fatalistisch en structuralistisch is en te veel verschijnselen en samenhangen in het (discipinerings)keurslijf wil persen (cf. kritiek van K. Mollenhauer, H.B. Lévy, J. Habermas, van Middelaar e.a. op Foucault).
In het boekje 'Globale immuniteit' beschrijven de Leuvense pedagogen Masschelein en Simons behartenswaardige en verhelderende zaken over een aantal evoluties in het onderwijs zoals het competentiegericht onderwijs, de individualisering van het leertraject, zelfsturing door de leerling, de leerling als zelfstandige ondernemer, vrij initiatief van de leerling ... Maar ze schuiven de schuld voor die evoluties/ontsporingen al te gemakkelijk, te eenzijdig en te rechtlijnig in de schoenen van het neoliberaal economisch bestel, het koude 'doorgeschoten' liberalisme' dat zijn eigenschappen en mentaliteit (mentalité: als economisch individualisme) overdraagt naar het onderwijs en alle sectoren economiseert (cf. Foucault). Ze zoeken de oorzaak van modieuze en eenzijdige onderwijsopvattingen o.i. al te eenzijdig bij het didactoriale (economische) bestel.
Er zijn tal van oorzaken- met inbegrip van de nefaste invloed van de vele pedagogische praatjesmakers, ook van een aantal van hun Leuvense collega's-onderwijskundigen, de invloed van de sympathie in kringen van utopisch en libertair links voor het ontplooiingsmodel, van egalitair links voor mens- en maatschappij verlossende onderwijshervormingen , enz.... Het gaat dus ook om de terug opduikende ideologie van de 'learning by doing' en 'actieve leerling' zoals die bij het begin van de 20ste eeuw gepropageerd werd door Europese reformpedagogen en door het Amerikaanse duo Dewey-Kilpatrick en de 'active movement'. De fraseologie van de ondernemende en actieve leerling is niet zomaar en product van het huidige economische bestel.
We zijn het eens met de wijze waarop Masschelein en Somers de wending in het onderwijs in de richting van individualisering, do-it-yourself en zelfsturing en zelfstandig leren, competentiegericht en constructivistisch onderwijs ... beschrijven. Maar niet met het feit dat ze dat eenzijdig toeschrijven aan het heersende denken over economie en maatschappij.
Ook de Duitse prof. Barbara Rösser(2003) beklemtoont o.i. te eenzijdig de didactoriale invloed van de zgn. ultraliberalisering. De economisering van het leerproces vanaf de jaren 1990 leidt volgens Rösser dan tot het stimuleren van de ingesteldheid van de leerling om het eigen leerproces in handen te nemen en de eigen arbeid te richten op het 'ondernemende zelf'. Bij de term kennismaatschappij gaat het dan om het inspelen op de bereidheid en de competentie van de individuele leerling om voor zichzelf verantwoording af te leggen en deze verwachting niet als gebod, maar als zichzelf opgelegde norm te beschouwen '.Het gaat dus om een soort zelfdisciplinering in de betekenis die Foucault hieraan geeft. Als Rösser gelijk heeft dan zou het onderwijs grotendeels de gevangene zijn van het economisch bestel en reproduceren en versterken scholen en leerkrachten gewoon de wetten opgelegd door het economisch bestel.
Ook de klinische psycholoog Paul Verhaeghe schrijft o.i. al te vlug de zaken die volgens hem verkeerd lopen in de maatschappij en in het onderwijs op naam van het neoliberalisme. Dit leidt dan ook tot al te goedkope kritiek op het prestatiegericht karakter van het onderwijs.
-------
Vernietigend oordeel van Foucault op het onderwijs: interview van 1975
Foucault: "Onderwijs is onderdrukkend. De leerkracht legt zijn kennis op en deDe leerling wordt verplicht te luisteren en moet daar achteraf nog examen over afleggen. leerkracht legt zijn macht op en de leerling ervaart dit als een verplichting & onderdrukking. In het onderwijs doden de leerkrachten de llefde voor de kennis. Kennis verwerven moet iets plezierig zijn. Leerkrachten tonen hoe triestig kennis is, hoe weinig erotisch, aangenaam ... Ook ouders dringen hun kinderen via hun aspiraties angst voor de kennis - school- op, door te tonen hoeveel waarde ze hechten aan kennis, aan het onderwijs ...Dit maakt de kinderen (faal)angstig. Een diploma is waardeloos, enkel marktwaarde, dient verder tot niets ... Toont wel dat wie geen diploma heeft dat hij dom is.
Op de vraag of dit ook van toepassing is op de colleges die Foucaut zelf gaf, antwoordde hij : "Als ik zelf lesgeef in Collége de France is dit totaal anders. Ik wil niet onderwijzen. Niemand is verplicht naar mij te komen luisteren. Het publiek komt mijn werk evalueren. Michel Foucault à propos de l'école "Radioscopie", entretien avec Jacques Chancel, 10 mars 1975 Sur l'école, l'enseignement, youtube.com ------
Bijlage Foucault over geestesziektes & ziekenhuizen
In his first book, Madness and Civilization (1961), for example, Foucault contrasts the happy time of the Middle Ages when the insane wandered freely from town to town or traveled on a literal Ship of Fools up and down the Rhine. The birth of the asylum, according to Foucault, was a dark day for the insane, for not only were they now incarcerated, but also they were denied the status of human beings. Foucault makes similar claims about hospitals and penal policy. As Mr. Windschuttle shows in devastating detail, in every case Foucaults account is wildly inaccurate.
For example, there was no Ship of Fools as Foucault describes; his dates are often wrong by a century or more; and as for the treatment of the insane, the historian Andrew Scull sets the record straight: Where the mad proved troublesome, they could expect to be beaten or locked up; otherwise they might roam or rot. Either way, the facile contrast between psychiatric oppression and an earlier, almost anarchic toleration is surely illusory.
Mr. Windschuttle makes the more general case: Madness became an issue of public policy with the rise of democratic, egalitarian societies, primarily because these societies accepted the madman not as the other, or as someone outside humanity, but as another human being, as an individual with the same basic status as everyone else.
Bijlage 2 : filosoof Scruton over Foucault: een beetje overtrokken, maar toch verhelderend m.i.
The Marxist theory of ideology is extremely contentious, not least because it is tied to socio-economic hypotheses that are no longer believable. However, it survives in the work of Michel Foucault, and other intellectuals, notably in The Order of Things (1966) and in his witty essays on the origins of the prison and the mad-house.
These are exuberant exercises in rhetoric, full of paradoxes and historical fabrications, sweeping the reader along with a kind of facetious indifference to the standards of rational argument. Instead of argument, Foucault sees "discourse"; in the place of truth he sees power. In Foucault's view, all discourse gains acceptance by expressing, fortifying and concealing the power of those who maintain it; and those who, from time to time, perceive this fact are invariably imprisoned as criminals or locked away as mad a fate that Foucault himself unaccountably avoided.
Foucault's approach reduces culture to a power-game, and scholarship to a kind of refereeing in the endless "struggle" between oppressed and oppressing groups. The shift of emphasis from the content of an utterance to the power that speaks through it leads to a new kind of scholarship, which bypasses entirely questions of truth and rationality, and can even reject those questions as themselves ideological.
Inzet voor het onderwijs van de mei-68-ers van de Pedagogische Kring Leuven
Mei '68 is een verzamelnaam.
Met de mei' -68-ers van de Pedagogische Kring participeerden we aan acties voor inspraak aan de universiteit, Leuven Vlaams ...
We volgden ook politieke evoluties in het buitenland als de oorlog in Vietnam, de Praagse Lente ... op de voet. We sympathiseerden met de Praagse opstand tegen Rusland, met dekolonisatiebewegingen in Afrika, ...
Inzake studiewerk voelden we ons geenszins geroepen om deel te nemen aan het bestuderen van het marxistische boekje Que Faire van Lenin - 1910 - onder leiding van Ludo Martens, ook als was Ludo een medescholier op het college. We hadden evenmin sympathie voor het China van Mao.
We hielden ons als pedagogen in spe vooral bezig met pedagogische thema's en publiceerden hierover het boekje 'Het kind van de rekening' met een cartoon van GAL op de kaft. Over thema's als de verdere externe en interne democratisering van het onderwijs en de universiteit, de herziening van het schoolpact, de samenwerking tussen de onderwijsnetten en pluralistisch onderwijs, belang van bijscholing, kwaliteit van het onderwijs ... We pleitten geenszins voor een anti-autoritaire aanpak. Zelf nam ik hier ook expliciet afstand van in een onderwijsbrochure van het tijdschrift De Nieuwe Maand van 1973.
Op vergaderingen nam ik als pedagoog in spe toen al afstand van de egalitaire visie van Pierre Bourdieu die poneerde dat het onderwijs enkel maar de maatschappelijke ongelijkheid (re)produceerde. Bij studenten sociologie e.d. was dat toen al het onderwijsevangelie. Veel studenten waren handarbeiderskinderen die dankzij de democratisering van het onderwijs doorstroomden naar de universiteit en hiervoor ook dankbaar waren.
Velen van ons zijn die doelstellingen en geëngageerde inzet voor het onderwijs zoals die al tot uiting kwam in mei '68 en in 'Het kind van de rekening' in hun verdere loopbaan als lerarenopleider e.d. blijven nastreven. We participeerden ook aan de oprichting van onderwijstijdschriften als 'Onderwijskrant', waren mede-organisator en animator van de grote onderwijscolloquia van de stichting De Nieuwe Maand ...
Ik denk in alle bescheidenheid dat we ook een en ander hebben bereikt. Ook dat was mei '68.
Young (zoon Michael):acceptatie intellectuele verschillen = pleidooi vr inkomensherverdeling. Omgevingsdeterminisme Vl sociologen = rem op dit debat
Precies de acceptatie van verschillen in intellectuele aanleg houdt pleidooi in *voor sociale politiek van redistributive taxation (inkomensherverdeling), *voor maatschappelijke correctie op inequities of nature. (Omgevingsdeterminisme van veel Vlaamse sociologen remt dit debat af).
Visie van Toby Young (zoon van Michael Young - auteur van The Rise of Meritocracy van 1956).
One of the most common accusations made against those of us who point out that IQ is a stronger predictor of a persons life chances than their parents socio-economic status, and that IQ is about 50 per cent heritable in adolescence, rising to 80 per cent in adulthood, is that were right-wing Social Darwinists, appealing to these facts to justify extreme levels of inequality.
So its disappointing to see Ball repeating that smear. Im actually more sympathetic to the opposite point of view: the fact that the distribution of material wealth is linked to the distribution of genetic wealth and weve done nothing to deserve our genetic endowments is an argument for more redistributive taxation, not less . As the philosopher Alan Ryan put it, A belief in the importance of inherited differences need not lead to apocalyptic conservatism.
What are the implications for education policy? Most psychologists and geneticists who engage with this subject, going back at least as far as Jensen, think that once we have accumulated more knowledge about the link between genetic differences and individual differences in behaviour, intelligence and personality we can start to design personalised learning programmes for each child based on his or her innate proclivities, thereby maximising their potential. Ball summarises this view as follows: This would not be about the vague and contested notion of learning styles, but a more rigorous analysis of how certain genetic profiles respond better to particular types of problem or environment.
Im not a fan of personalised learning and took part in a debate on this point with Kathryn Asbury, a senior lecturer in psychology in education at York and co-author of a book called G is for Genes. ....
Some of the implications of the latest genetic research are guaranteed to provoke and goad liberals, however diplomatically theyre couched, just as the findings of earlier generations of intelligence researchers were furiously contested by the left. Take the debate about why poor children under-perform in standardised tests. One of the most common criticisms of grammar schools is that only a tiny percentage of the children admitted to them are on free school meals (FSM) just 2.4 per cent, according to a recent report. That is cited as evidence that their admissions arrangements are biased in favour of middle class children; the argument being that, if they were fair, their FSM admission figures would match the percentage of FSM children in Englands secondary schools as a whole (12.9 per cent in 2016-17).
But that criticism assumes that IQ is distributed randomly among Englands schoolchildren, which we know isnt the case. At present, children on free school meals make up six per cent of high-attaining children at the age of 11 as measured by their performance in Key Stage 2 tests (i.e. children likely to pass the 11+). True, thats more than double the percentage currently admitted to grammars and we should do our best to address that but its lower than youd expect if the distribution of cognitive ability was genuinely random.
The standard progressive explanation for the under-representation of children from disadvantaged backgrounds among high-performers on standardised tests is that various environmental factors conspire to impede their cognitive development poor nutrition, chaotic home life, low parental expectations, etc . and a number of policies have been introduced to compensate for this. Thats one reason left-wing intellectuals have been so hostile to intelligence researchers who suggest theres a strong genetic component to how children from different backgrounds perform in tests, although nurture clearly plays a part as well.
So its naïve to imagine that these same people wont object to the latest findings of behavioural scientists, using GWAS data, which point to the same conclusion. I recently co-authored a paper with Robert Plomin, whom Philip Ball correctly describes as one of the leading experts on the genetic basis of intelligence, looking at the differences in exam performance between pupils attending selective and non-selective schools. We found that the higher the socio-economic status of a childs parents, the higher that childs polygenic score for years of education (one of the genetic markers linked to intelligence). Similar discoveries have been made in Australia and New Zealand. Not surprisingly, one of the most hostile responses to the paper was by Eric Turkheimer, a professor of psychology at the University of Virginia and a leading critic of the view that differences in childrens cognitive ability are strongly influenced by their genes. He particularly didnt like the finding about middle-class childrens polygenic scores. (You can read that paper here I was one of several-co-authors and made a very minor contribution.)
More generally, I dont expect the left to abandon its environmental determinism without a fight, even though its now scientifically indefensible. The nub of the issue was identified by EO Wilson, the Harvard biologist who attracted the ire of left-wing scientists in the 1970s when he suggested that sociology and Darwinian biology could be combined to explain many facets of human behaviour:
When the attacks on sociobiology came from Science for the People, the leading radical left group within American science, I was unprepared for a largely ideological argument. It is now clear to me that I was tampering with something fundamental: mythology. Evolutionary theory applied to social systems is an extension of the great Western traditions of scientific materialism. As such, it threatens to transform into testable hypotheses the assumptions about human nature made by some Marxist philosophers. Its first line of evidence is not favourable to those assumptions, insofar as most traditional Marxists cling to a vision of human nature as a relatively unstructured phenomenon swept along by economic forces extraneous to human biology. Marxist and other secular ideologies previously rested secure as unchallenged satrapies of scientific materialism; now they were in danger of being displaced by other, less manageable biological explanations.
That same view of human nature that all human differences can be explained away with reference to economic and historical forces and have no basis in biology underlies many current progressive orthodoxies, such as the belief that gender is a social construct. Indeed, this Durkheimian notion of human beings as entirely the product of their social environment underlies the post-modernist critique of contemporary bourgeois society, with its hetero-normative values and oppressive patriarchal hierarchy. Like Marx, post-modernists believe that mans true nature is reducible to the totality of social relations, that individuals are nothing more than the embodiments of particular class-relations and class-interests, and that everything comes down to the struggle for power. I wouldnt expect an uncritical acceptance of the new genetics from that quarter.
Many eminent behavioural scientists have long maintained that individual differences in intelligence and personality are linked to genetic differences and have been vilified for it by their left-wing colleagues. But this latest evidence surely decides the debate in their favour. Its now just flat out wrong to think that varying levels of ability and success are solely determined by economic and historical forces. That means its a dangerous fantasy to think that, once youve eradicated socio-economic inequality, human nature will flatten out accordingly that you can return to year zero, as the Khmer Rouge put it.
On the contrary, biological differences between human beings will stubbornly refuse to wither away, which means that an egalitarian society can only be maintained by a brutally coercive state that is constantly intervening to correct the inequities of nature. Seen in this light, its not surprising that nearly every hard left socialist experiment has resulted in the suppression of free speech, the imprisonment and torture of political dissidents, economic stagnation, mass starvation, etc. The standard response from Marxist apologists for Stalin and other Communist dictators is to say you cant make an omelette without breaking eggs. To which Orwell retorted, Wheres the omelette?
Philip Ball may point to the above and say, Whats that if not a Darwinian defence of inequality? But Im not advocating survival of the fittest or trying to justify the current Gini coefficient in Britain and America. I think its indisputable that the body of knowledge thats been built up by behavioural scientists in general, not just behavioural geneticists, threatens some of the core tenets of progressivism one reason academics working in these fields are targeted by left-wing hate mobs. But that doesnt means the findings of evolutionary psychologists, sociobiologists, cognitive neuroscientists, biosocial criminologists, and so on, inevitably lead to Alan Ryans apocalyptic conservatism.
On the contrary, I think theyre compatible with a wide range of political arrangements, including at a pinch Scandinavian social democracy. (You can read a lecture I gave on which political viewpoints are threatened by the behavioural sciences, and which arent, here.) But progressive liberals are going to have to do some serious re-thinking once they move beyond the fingers-in-ears phase and take on board the work thats being done in these fields, particularly the new genetics.
I interviewed Charles Murray about this for a Radio 4 documentary I presented last year and he thinks were only a few years away from some kind of collective nervous breakdown by the left. In particular, hes concerned that once left-wing intellectuals finally let go of environmental determinism they may veer too far in the opposite direction and embrace gene editing technologies like CRISPR-Cas9 to try to create the perfect socialist citizen: I think that we will see the intellectual orthodox blank slate stuff go by the wayside by 2025.
Because if you follow whats going on in genetics and in neuroscience, its happening so fast that I think by 2025 any sociologist that tries to write about what causes what without taking genes into account will no longer be able to be taken seriously. I think its on its last legs. Its a decade away from being blown up by genetic advances. But once that happens, its going to be very interesting to see the reaction. You have right now a lot of cognitive dissonance whereby people in academia are saying things they dont really believe. Its slowly becoming apparent to them that theres a great deal of tension between what theyre saying out loud and what they want to believe, and whats true. And when that rubber band is let loose its going to snap back way too far in the other direction if were not careful.
Writing about the link between genes and educational attainment can be dangerous, as the psychologist Arthur Jensen discovered. After publishing a paper in the
Prof. Valcke zwanst in Het Nieuwsblad over de âbelabberde toestand onderwijsâ, pleit voor nivellerende eenheidsworst tot 15-16 jaar, voor afschaffen van (3de graad) tso/bso-scholen, enz
Prof. Martin Valcke zwanst vandaag in de krant Het Nieuwsblad over de belabberde toestand van het Vlaams onderwijs in de bijdrage Onderwijsexperts pleiten voor radicale hervormingen. Hij pleit er voor het samen optrekken van de leerlingen tot 15-16 jaar, afschaffen van (3de graad) tso/bso, enz.
1 Inleiding
We vernemen vandaag in Het Nieuwsblad dat de professoren Martin Valcke en Roger Standaert samen een boek publiceerden over de belabberde toestand van het Vlaams onderwijs. Uitgerekend Valcke en Standaert die als onderwijskundigen de voorbije decennia uitpakten met ontscholende, nivellerende en prestatievijandige hypes en hervormingen die tot niveaudaling leidden, lamenteren nu over de belabberde toestand. De twee ontscholers klagen nu de gevolgen van hun ontscholing aan: de niveaudaling die ze in 2007 nog straal ontkenden en pakken als remedie o.a. uit met nivellerende eenheidsworst voor alle leerlingen tot 15-16 jaar. In het interview in Het Nieuwsblad komt enkel Valcke aan het woord.
2 In 2007 ontkenden Valcke & Standaert nog dat er sprake kon zijn niveaudaling; en ze pleitten voor ontscholing. Nu beweren nze dat ons onderwijs in een belabberde toestand verkeert.
Toen Onderwijskrant -begin 2007 uitpakte met de O-ZON-campagne tegen de ontscholing, niveaudaling, neomanie . in het onderwijs deden Valcke en Standaert hun uiterste best om dit te ontkennen. Maar Valcke beweert vandaag in de krant dat ons onderwijs in totaal belabberde staat verkeert: Uit de feiten blijkt dat de scholen hun werk niet doen. Kijk maar naar de eindtermen wiskunde in het aso ( .i.p.v. in het s.o.): naargelang van het onderdeel haalt dertig tot vijftig procent van de leerlingen die niet. Dat is onaanvaardbaar . Geen wonder dat de slaagcijfers in het hoger onderwijs daar zo verschrikkelijk zijn. Tot mijn grote verwondering pleit Valcke nu plots in de krant en voor het eerst voor de invoering van een keiharde test op het einde van de basisschool en het middelbaar onderwijs. En de resultaten moeten publiek worden gemaakt. Dit zijn precies zaken waartegen mede-auteur Roger Standaert zich steeds heeft heftig verzet heeft.
In onze O-ZON-campagne wezen we er op dat ons onderwijs in vergelijking met andere landen wel nog goed scoorde op PISA e.d., maar dat tegelijk een niveaudaling voor de taalvakken, wiskunde, de zaakvakken in het lager onderwijs, het aantal toppers moeilijk te ontkennen viel. We wezen ook ook op de grote verantwoordelijkheid voor de niveaudaling vanwege de DVO van Roger Standaert die de opstelling van de eindtermen patroneerde en van andere ontscholers als prof. Martin Valcke.
Als reactie op de O-ZON-campagne-2007 probeerde prof. Valcke de Brugse leerkracht Marc Hullebus die in de krant de niveaudaling aanklaagde te intimideren en te imponeren met de stelling: U als leerkracht weet evengoed als ikzelf dat het voeren van een discussie op basis van anekdotes en verhalen afbreuk doet aan de complexiteit van wat leren en onderwijzen is. Vanuit zijn ivoren toren poneerde Valcke verder dat er absoluut geen kloof is tussen beleid en werkvloer. Ook de discussie over de verhouding tussen kennis en vaardigheden vond Valcke nutteloos.
Ook Roger Standaert stelde in zijn reactie op de O-ZON-campagne dat er geen sprake kon zijn van niveaudaling. Hij pakte nog eens eens uit met zijn ontscholende en relativistische onderwijsvisie geïnspireerd op de socioloog Pierre Bourdieu . Het is die visie die hij ook wou uitdragen via de eindtermen e via zijn tekst Uitgangspunten bij de eindtermen. In 2007 formuleerde hij de ontscholende filosofie achter de eindtermen zo: De reactie van de onderwijswereld op de kennisexplosie is er een geweest van die kennis niet meer op de voet te volgen. Moet je nog wel kunnen hoofdrekenen, met een calculator op zak? Ik zoek toch gewoon op hoe gedownloaded gespeld moet worden. Waarom wordt weten wie Rubens was, hoger aangeslagen dan weten wie David Beckham is en culture & parlure bourgeoise hoger dan culture & parlure vulgaire? Standaert beroept zich voor zijn kennisrelativisme op de Franse socioloog Bourdieu en besluit: Om het nogal cru te stellen, de dominante geldige kennis wordt voornamelijk vastgesteld en verspreid door mensen, die het verbaal goed kunnen zeggen en schrijven. De geselecteerde vakkennis is vaak die kennis die prestigieus is en die gedragen wordt door een dominante elite .
In de memorie van toelichting omtrent de eindtermen beweerde Standaert: dat de constructivistische benadering overeenstemt met de nieuwste inzichten inzake didactiek en leerpsychologie. In zijn boek De gecijferde school (Acco, 2014) pleitte Standaert ook tegen de cijfercultus en de prestatiegerichtheid van het onderwijs; en voor een zachte manier van evalueren, zonder punten, gemiddelden e.d. In het verleden sprak hij zich ook uit tegen gestandaardiseerde en vergelijkende centrale toetsen.
3 Pleidooi voor nivellerende eenheidsworst tot 15-16 jaar en afschaffing (3de graad) tso-bso-scholen
De meest radicale concepten om het tij te keren zijn volgens Valcke het samenhouden van de leerlingen nivellerende eenheidsworst- tot 15-16 jaar; en het afschaffen van de derde graad tso-bso.De voorbije jaren pleitte Valcke geregeld voor radicaal comprehensief onderwijs. Hij verwees hierbij ook graag naar Finland. Vandaag stelt hij in Het Nieuwsblad: We moeten de leerlingen zoveel mogelijk samenhouden tot hun 15, 16 jaar Niet iedereen zal natuurlijk hetzelfde niveau halen. Maar wie niet slaagt, gat toch over naar het volgende jaar en krijgt extra begeleiding. Daar zijn grotere lesblokken voor nodig om te experimenteren en te oefenen in verschillende groepjes, afhankelijk van het niveau van de kinderen. Hij concludeert vanuit dit standpunt: De hervorming van het middelbaar onderwijs is de meest belachelijke operatie die er is . Alles wat goed was aan de plannen is geschrapt. Nu blijven we kinderen segregeren in onderwijsvormen aso, tso en bso.
Ook Dirk Van Damme (OESO) sprak zich de voorbije jaren geregeld uit tegen de invoering van een gemeenschappelijke/brede eerste graat. In het interview in HUMO van 31 januari 2017 klonk het zo: In de jaren zestig zag je twee grote stromingen ontstaan: de ene groep landen koos ervoor om de leerlingen in de eerste jaren van de middelbare school zoveel mogelijk samen te houden in een brede eerste graad. Engeland en Schotland waren daar voorlopers. De andere groep koos voor een model waarin de leerlingen al vrij vlug een bepaalde richting moesten kiezen. Nu groeit er toch een consensus dat een brede eerste graad bijna automatisch tot een soort eenheidsworst leidt, waarin niet genoeg aandacht is voor de verschillen tussen de kinderen. Die hebben allemaal andere talenten, want ieder kind is uniek, en dus moet je streven naar een flexibeler onderwijs. Ik ben dus geen voorstander van een brede eerste graad. Om een aantal vaardigheden te bereiken of kennis op te doen, kun je niet zo lang wachten. Om uitstekende muzikanten te vormen, start je toch ook niet vanaf 14 jaar?
Afschaffen van (3de graad) tso/bso -scholen
Naast het samen optrekken van de leerlingen tot 15-16 jaar pleit Valcke tegelijk voor het verlagen van de leerplicht tot 16 jaar en het afschaffen van de derde graad tso/bso. Hij beweert: 60% van de leerlingen in de derde graad zitten in het technisch en beroepsonderwijs. Ze zitten te wachten tot uiteindelijk ze eindelijk de schoolpoort achter zich kunnen dichttrekken. Geen wonder, want ze leren er amper iets. Ze zouden naar de bedrijven moeten gaan, waar ze ook fundamentele attitudes aangeleerd krijgen; stiptheid, orde, discipline. In een schoolse context kan je dit iet afdwingen.
Leerkrachten hebben geen enkele macht meer over een zestienjarige. En we zouden dan tenminste jongeren afleveren die echt voorbereid zijn op het werkveld. Hij voegt er verderop wel aan toe dat die leerlingen wel nog een of twee dagen van de week naar een centrum zouden kunnen gaan om algemene dingen te leren. Het is bijna onvoorstelbaar dat Valcke zich zo denigrerend uitspreekt over ons tso/bso. Dat voor een aantal leerlingen duaal leren aangewezen is, daarmee zijn we het eens, maar niet met zijn beoordeling van ons belangrijk tso/bso. Hij voegt er nog aan toe dat we zo ook veel geld zouden kunnen uitsparen aan leerkrachten, machines, begeleiding en inspectie. Al het geld is al uitgegeven waardoor we geen volwaardig alternatief kunnen betalen.
Enerzijds stelt men voor dat de leerlingen gezamenlijk les krijgen tot 15-16 jaar en anderzijds dat de huidige tso/bso-scholen worden afgeschaft. Dit betekent dat leerlingen die momenteel tso/bso volgen vanaf hun 13 of 14 jaar straks tot hun 15/16 in het algemeen vormend onderwijs weinig of geen technische bagage zouden opsteken en dat ze dat er voor hen ook geen typische 3de graad ts/bso meer is.
4 Valcke in recente PANO-reportage: klassieke onderwijs moet helling op: radicale differentiatie
In de recente PANO--reportage Het basisonderwijs kraakt van 21 maart j.l. pleitte Valcke voor het radicaal doorbreken van de klassieke schoolgrammatica en het jaarklassenprincipe. Gezien het M-decreet en de feitelijke toestand van grote diversiteit is dit volgens hem de enige oplossing. De Gentse pedagoog met veel stelligheid dat de klassieke aanpak in het huidige onderwijs absoluut niet meer werkt: Het klassieke onderwijsmodel kraakt en is eigenlijk kapot. We zullen de scholen ingrijpend moeten verpoppen naar de school 5.0, 6.0. Het onderwijs kraakt en er is maar 1 oplossing: we moeten radicaal afstand doen van de bassigrammatica van het 'klassiek' onderwijs ; geen jaarklassen, geen groepsinstructie, geen jaarleerplannen mee ..., maar sterk geïndividualiseerd onderwijs: voor elk kind a.h.w. een apart potje koken.
In een reactie stelde prof. Wim Van den Broeck : Ons basisonderwijs kraakt volgens de PANO-reportage. Inderdaad; zoals uiteengezet en voorspeld in mijn rapport over het M-decreet. Dan krijg je als de gepropageerde oplossing onderwijs op maat, maximale differentiatie. Maar dit maakt de problemen veelal nog groter. Onderwijs op maat van elke leerling is een onderwijskundige fictie van enkele onderwijskundigen waarvoor geen wetenschappelijke basis bestaat. Net als de illusoire suggestie van prof. Martin Valcke, dat men dit ergens kan leren. Het zijn volgens veel onderwijsdeskundgen precies de pleidooien voor radicale differentiatie, sterk heterogene klassen in het so.o. en afbraak van het schoolse leren die tot een niveaudaling hebben geleid.
6 Valcke & Standaert als propagandisten van competentiegericht & constructivistisch onderwijs
Voor de opstelling het VLOR-rapport over competentiegericht onderwijs -20008 nodige de VLOR enkel radicale voorstanders uit dus ook de professoren Valcke en Standaert. In het VLOR-rapport pleitte Valcke voluit voor competentiegerichte aanpak. . Valcke verwees als model voor competentiegerichte lerarenopleidingen naar de mini-ondernemingen in het secundair onderwijs en de experimenten met leerbedrijven opgezet als vervanging voor een compleet opleidingsjaar in het beroepsonderwijs. Daarnaast verwees hij naar de zgn. virtuele bedrijven zoals de Deense Virtual Company and Modelbank, dat op het internet een bedrijf model- leert. Lerenden kunnen in het virtuele bedrijf werken en problemen oplossen. Valcke illustreerde maar heel even hoe authentieke opdrachten er volgens hem zouden kunnen uitzien. Zo lezen we In een lerarenopleiding zullen volledige situaties worden aangeboden: bijv. een disciplineprobleem op een schooluitstap.
De lerarenopleiding zou volgens Valcke uitgebouwd moeten worden vanuit dergelijke contextgebonden problemen. We geloven geenszins dat we de lerarenopleiding moeten en kunnen ophangen aan dergelijke problemen (=gesitueerd leren), of aan het zelfstandig laten maken van een groot aantal taken.
Projectleider prof. Herman Baert vatte in het VLOR-rapport de conclusies samen in een aantal polaire tegenstellingen waarbij hij instructief onderwijs plaatst tegenover constructivistisch onderwijs en interactieve cultuuroverdracht totaal karikaturaal voorstelt: *Radicaal instructiegerichte leeromgeving versus Instructie versus Radicaal competentieontwikkelende leeromgeving = Constructie. *Uiteenzettingen/hoorcolleges/frontale lessen versus Studentactiverende taken en opdrachten *Lerende = eerder passief Lerende versus actief/groeiende Zelfsturing *Onderwijsproces staat centraal versus Leerproces staat centraal L*eerkrachtgestuurd versus Sturing door de lerende *Instructiemodules zijn disciplinair versus Competentiemodules grotendeels interdisciplinair
7 Kritiek van Dirk Van Damme (OESO) op ontscholende, nivellerende, competentiegerichte en prestatie-vijandige visie van Standaert, Valcke
Op 21 maart j.l. formuleerde Dirk Van Damme (OESIO) n zijn KULAK-lezing veel kritiek op het eenzijdige competentiegericht onderwijs/denken zoals dit de voorbije decennia ook door Valcke en Standaert volop gepropageerd werd. Van Damme: We hebben de voorbije decennia onvoldoende beseft dat we ook in Vlaanderen zon evolutie aan het maken waren. En dit is ook mijn zelfkritiek. Van Damme wees er op dat veel onderwijskundigen en beleidsmakers zich vergist hebben en dat de competentiegerichte aanpak heeft geleid tot een inhoudelijke uitholling van het onderwijs en de taalvakken in het bijzonder. Van Damme (OESO) betreurde op 19 juli 2017 ook terecht: het debat over de nieuwe eindtermen en leerplannen dreigt eens te meer voorbij te gaan aan de essentie. Veel uitspraken getuigen van achterhaalde onderwijskundige concepten: constructivisme, overtrokken pedagogisch optimisme, te radicale verwerping van kennis, naïeve visie op abstractie.
Van Damme hekelde in Laisser-faire mentaliteit bedreigt Vlaams onderwijs ook expliciet de prestatievijandige opstelling van Roger Standaert in zijn boek De gecijferde school : In zijn pas gepubliceerde boek pleit Roger Standaert de man die jarenlang in de Guimardstraat en later op het Departement Onderwijs de pedagogische vernieuwing uitdroeg tegen de cijfercultuur in het onderwijs, en voor een zachte manier van evalueren, zonder punten, en eerder gericht op stimuleren en motiveren. Pleiten voor een softe evaluatiecultuur omwille van het welbevinden is eigenlijk zeggen dat we in het onderwijs niet zulke hoge eisen mogen stellen aan leerlingen. Ik huiver hiervan, en zeker als gelijke kansen als argument wordt opgevoerd (DS, 24 augustus 2014).
8 Valcke vertelde onzin over huiswerk, Finland, stress in het onderwijs eigen schoolloopbaan
Prof. Valcke schermde in een uitzending van Hautekiet-2015 op radio 1 voortdurend met 'wetenschappelijk onderzoek wijst uit', met in Finland is er geen huiswerk, 50% van de meisjes in het s.o. sterk gestresseerd als gevolg van onderwijs, 3 uur huiswerk per dag in s.o. ... Valcke stelde dat er in Finland geen huiswerk is. Volgens PISA-2012 ervaren Finse leerlingen echter meer huiswerkstress dan de Vlaamse.
We voegen er tot slot nog een pikant verhaaltje aan toe van Valcke over zijn gefantaseerde schooltijd in het s.o. en de ideale secundaire school waar leerlingen ook leren koken, waar er een fietswerkplaats is .
In een interview met Nederlandse bezoekers (video op internet) zegt Valcke dat voor hem een ideale secundaire school een school is waar leerlingen ook leren koken, waar er een fietswerkplaats is . Als leerling in het secundair onderwijs was Martin naar eigen zeggen een totale mislukkeling: 15 onder nul voor wiskunde, enz. Ik verstond de leraar Engels niet. Zijn vader versaste hem naar een nieuwe, een totaal alternatieve school in een andere stad. Zoon Martin daar meteen de eerste van ...de klas. Het gaat om een alternatieve school waar 'alle leraars en dicht bij werkelijkheid stonden. De leraar boekhouden was zelf boekhouder, de leraar recht een jeugdrechter, de leraar Duits iemand van de Duitse ambassade .. Straf verhaal, maar klinkt totaal ongeloofwaardig. Die ( o.i. gefantaseerde) ideale school is volgens hem later verschoolst geworden. En de twee Nederlandse interviewsters geloofden blijkbaar die onzin.
Inclusie-fundamentalist Geert Van Hove: elk kind moet toegelaten worden in gewoon onderwijs, maar buitegewoon onderwijs wordt niet afgeschaft. Luister niet naar M-decreet-critici en leerkrachten, maar nar de onderwijskoepels
Inclusie-fundamentalist & polariseerder Geert Van Hove (UGent) schrijft in een bijdrage op de website van De Morgen dat we (de M-decreet-critici en de vele misnoegde leerkrachten) moeten stoppen met polariseren omtrent het M-decreet: 'Polariseren van gewoon versus buitengewoon onderwijs brengt ons geen stap vooruit ' in: M-decreet is geen fidgetspinner (zie bijlage)
Van Hove: Inclusief onderwijs betekent niet dat buitengewoon onderwijs wordt afgeschaft. Polariseren van gewoon versus buitengewoon onderwijs brengt ons geen stap vooruit. Samenwerking en afstemming is noodzakelijk. Hoe kunnen we afstappen van buitengewoon onderwijs als aparte plaats, maar het zien als dienstverlening? Kunnen we niet de kinderen laten reizen naar aparte plaatsen (b.o.-scholen), maar de ondersteuning zich laten verplaatsen? Verderop in de tekst stelt hij: "In 2018 tonen alle onderwijsverstrekkers (de koepels?) groeiend bewustzijn om de keuze van ouders voor inclusie te respecteren. We gaan niet overhaast tewerk." Hieruit blijkt eens te meer dat Van Hove wil dat alle kinderen toegang krijgen tot het gewone onderwijs, de gewone klas. Hij stelt indirect ook dat er geen rekening moet gehouden worden met het oordeel van de praktijkmensen, maar enkel met de opstelling van de onderwijskoepels, de zgn. onderwijsverstrekkers.)
Geert Van Hove (UGent), hét Vlaams boegbeeld van radicaal inclusief onderwijs, stelt al 20 jaar dat inclusief onderwijs een totale omwenteling vereist en dat aparte b.o.-scholen afgeschaft moeten worden: Inclusie gaat niet om het toevoegen van iets bij een onveranderbaar geheel, maar over een totaal herdenken van het schoolgebeuren, om ecologische aanpassing van curriculum, didactiek en instructie (Inclusief onderwijs, Impuls, maart 2005). Niet enkel het buitengewoon onderwijs moet afgeschaft worden, maar ook het klassiek onderwijs met zijn jaarklassen, eindtermen voor alle leerlingen, groepsinstructie e.d. cf. ook prof. Martin Valcke in PANO-reportage van 21 maart j.l.
Polariseerder Van Hove stelt het nu voor alsof de critici van het M-decreet polariseren. Hij schrijft nu 'dat het buitengewoon onderwijs niet wordt afgeschaft', maar voegt er in bedekte termen en slecht Nederlands aan toe dat de b.o.-scholen toch afgeschaft moeten worden: "Hoe kunnen we afstappen van buitengewoon onderwijs als aparte plaats, maar het zien als dienstverlening? Kunnen we niet de kinderen laten reizen naar aparte plaatsen (b.o.-scholen), maar de ondersteuning zich laten verplaatsen?
In Vlaanderen is het inclusie-fundamentalisme gestart met het VLOR-rapport Inclusief onderwijs van 1996, opgesteld door 3 orthopedagogen die opteerden voor radicaal inclusief onderwijs met inbegrip van de afschaffing van het buitengewoon onderwijs: Geert Van Hove, Frank De Fever en Pol Ghesquière.In het VLOR-rapport inclusief onderwijs van 1996 opteerden Van Hove & Co Frank De Fever en Pol Ghesquière voor radicaal inclusief onderwijs en afschaffing van het b.o.Inclusie-hardliners sturen aan op het grotendeels afstand doen van de gangbare schoolgrammatica - als voorwaarde voor het kunnen welslagen van radicaal inclusief onderwijs.
Volgens het Unesco-rapport Policy Guidelines on Inclusion in Education van 2009 vereist inclusief onderwijs niet enkel het afschaffen van het b.o; maar ook een omwenteling in het gewoon onderwijs: het vervangen van jaarklassen & van ermee verbonden gemeenschappelijke leerplannen en van moeilijke academische leerinhouden door een flexibel curriculum, leerling- en individu-gecentreerd onderwijs, doorgedreven differentiatie, flexibele werkvormen, informeel leren
Vorig jaar publiceerde de Unesco het rapport A guide for ensuring inclusion and equity in education. Daarin wordt gesteld dat het onderwijs nog bijna nergens echt inclusief is. Volgens dit rapport vereist echt inclusief onderwijs niet enkel de afschaffing van het buitengewoon onderwijs, maar ook een totaal ander onderwijsconcept, een geïndividualiseerd leerproces waarin elke leerling can work at his own pace and in his own way met de leerkracht als coach.
Net zoals in vorige evaluatierapporten betreurde de Unesco dat nog weinig landen kiezen voor echt inclusief onderwijs: inclusive schools in mainstream settings (inclusieleerlingen dus in gewone klassen). In veel landen werkt men met special classes in integrated schools: veelal zitten inclusieleerlingen in aparte & kleine klasjes binnen gewone scholen zoals in Finland,Italië e.d. Volgens de Finse beleidsmakers horen leerlingen die een groot deel van het curriculum niet kunnen volgen, niet thuis in gewone klassen. Dit is een stelling die we al vanaf 1996 in Onderwijskrant voorop stellen - en dat is ook de mening van de praktijkmensen. Volgens de VN/Unesco en volgens de inclusiefundamentalisten vereist radicaal inclusief onderwijs dus een totaal geïndividualiseerd leerproces waarin elke leerling can work at his own pace and in his own way, en dit is volgens hen maar mogelijk in vrij kleine klasjes.
De Unesco spreekt zich ook ui tegen aparte klasjes zoals in Finland en zelfs tegen individuele ondersteuning van inclusieleerlingen in gewone klassen. Volgens de Unesco zijn dit ook vormen van segregatie. ------- Bijlage: M-decreet is geen fidgetspinner (website De Morgen 16 arpil)
Hanne Vandenbussche, Inge Van de Putte, Elisabeth De Schauwer, Geert Van Hove (UGent Vakgroep Orthopedagogiek) en Marijke Wilssens (Arteveldehogeschool Gent).
Polariseren van gewoon versus buitengewoon onderwijs brengt ons geen stap vooruit
Het was tijd om een systeem te herzien dat sinds de jaren 70 niet was aangepast. Het leken toen legitieme redenen om verandering door te voeren. Vandaag zijn we nog steeds zoekend in het omgaan met diversiteit op school, dat begrijpt minister Crevits heel goed (DM 14/4). Verandering is bij momenten lastig en zwaar. Soms blijven mensen halsstarrig vasthangen aan het verleden. Toenemende diversiteit stelt onderwijs voor uitdagingen zonder pasklare en eenduidige antwoorden. Tegelijk leven misvattingen rond inclusief onderwijs. Inclusief onderwijs betekent niet dat buitengewoon onderwijs wordt afgeschaft. Polariseren van gewoon versus buitengewoon onderwijs brengt ons geen stap vooruit. Samenwerking en afstemming is noodzakelijk. Hoe kunnen we afstappen van buitengewoon onderwijs als aparte plaats, maar het zien als dienstverlening? Kunnen we niet de kinderen laten reizen naar aparte plaatsen maar de ondersteuning zich laten verplaatsen? We willen kennis rond individuele handelingsplannen, transdisciplinair samenwerken, curriculumdifferentiatie benutten in de reguliere context. Zeker in het werken met ouders die kwetsbaar zijn, zal dit broodnodig zijn. Leraren worden afgeschilderd als onkundig, onmachtig en onwillend. Stoornisdenken dat de scepter zwaait bij het kijken naar leerlingen, wordt overgezet op de leraar. Het lijkt alsof een leraar niet in staat is om kwaliteitsvol onderwijs in de klas te realiseren. Niemand ontkent het tekort aan ondersteuning, maar kunnen we stoppen met de zwarte piet door te schuiven naar de gedragsgestoorde leerling, incompetente leraar, lastige ouders of falend beleid?
Inclusief onderwijs gaat niet over geïndividualiseerd onderwijs. Redelijke aanpassingen zijn individuele maatregelen, maar dat betekent niet individueel onderwijs. Ze zorgen voor aanpassingen aan de onderwijsnoden van de leerling om te participeren in de klas. Inclusie gaat nét over het versterken van verbinding tussen kinderen, ouders, leraren, schoolteams en ondersteuners. We blijven terugkeren op geen draagvlak voor inclusie. Al in 1998 was er een Memorandum rond Inclusief Onderwijs in de Vlaamse Onderwijsraad. Er is meer en meer evidentie van hoe inclusie kan werken. In 2018 tonen alle onderwijsverstrekkers groeiend bewustzijn om de keuze van ouders voor inclusie te respecteren. We gaan niet overhaast tewerk. Wanneer laten we het opwerpen van barrières achterwege? Het M-decreet is geen hype, maar een uitdaging om onderwijs krachtiger te maken. Tijd om te groeien, doordachte evaluatie en blijvende inspanningen om alle kinderen kwaliteitsvol onderwijs te bieden, is meer op zijn plaats dan paniekvoetbal en betonneren van status quo. Daarin schuilt de kracht van verandering.
Dirk Van Damme: geen brede 1ste graad, Vl heeft degelijke 1ste graad en degelijk onderwijs
Dirk Van Damme (OESO, ex-kabinetschef minister Vandenbroucke)
in interview in HUMO van 31 januari 2017: geen brede eerste graad, enz.
Dirk Van Damme: In de jaren zestig zag je twee grote
stromingen ontstaan: de ene groep landen koos ervoor om de leerlingen in de
eerste jaren van de middelbare school zoveel mogelijk samen te houden in een
brede eerste graad. Engeland en Schotland waren daar voorlopers. De andere
groep koos voor een model waarin de leerlingen al vrij vlug een bepaalde
richting moesten kiezen.
Nu groeit er toch een consensus dat een brede eerste graad
bijna automatisch tot een soort eenheidsworst leidt, waarin niet genoeg
aandacht is voor de verschillen tussen de kinderen. Die hebben allemaal andere
talenten, want ieder kind is uniek, en dus moet je streven naar een flexibeler
onderwijs. Ik ben dus geen voorstander van een brede eerste graad. Om een
aantal vaardigheden te bereiken of kennis op te doen, kun je niet zo lang
wachten. Om uitstekende muzikanten te vormen, start je toch ook niet vanaf 14
jaar?
HUMO: Heeft Finland niet een brede eerste graad en goede
PISA-resultaten?
Van Damme: Het Finse onderwijssysteem bleek heel kwetsbaar.
De sociale ongelijkheid in Finland is toegenomen
en voor het eerst komen er migranten binnen. En plots zie je het land zakken in
de PISA-tabellen. Als je rekening houdt met onze eigen complexe samenleving dan
scoort Vlaanderen over het algemeen niet zover onder de toplanden. Voor
wiskunde scoren we zelfs duidelijk beter dan Finland.
Het argument dat je niets (het Vlaams onderwijs) moet
herstellen wat niet kapot is, houdt dus steek.(NvdR: in Onderwijskrant hebben
we steeds gesteld dat Vlaanderen over een uitstekende eerste graad s.o.
beschikt en dat de beeldenstormers het verkeerd voor hebben en nu de sterke
kanten van onze eerste graad willen afbreken.)
Alleen moeten we iets doen aan de herwaardering van ons
technisch en beroepsonderwijs. Een onderschat element in het debat is de vrees
van betere technische scholen met goede opleidingen, dat de kwaliteit van hun
eerstejaars straks zou dalen (als gevolg van hervorming s.o.). Die leerlingen
zie ik op termijn aansluiting zoeken bij het aso. De hervorming van minister
Crevits doet te weinig voor de opwaardering van de technische en
beroepsopleidingen. De scholen krijgen nu met de hervorming zoveel vrijheid
dat ik vrees dat de onderlinge verschillen erg groot kunnen worden.
Het heeft ook niet geholpen dat veel discussies boven de
hoofden van de leerkrachten zijn gevoerd. Die fout heb ik zelf trouwens gemaakt
in mijn kabinetsperiode: hervormingen van bovenaf doorvoeren. Hervormingen
stoten op veel weerstand als ze niet op een gedeeld eigenaarschap aan de basis steunen.
HUMO: wat denkt u over de zgn. waterval?
Van Damme: Een heroriëntering kan toch een positieve ervaring
zijn ; je kan naar een opleiding die beter aansluit bij je eigen interesses. Ik heb zelf een zoon
die in het aso zijn draai niet vond, mar die als computerfreak perfect paste in
een technische informatica-opleiding. Daar is hij echt opengebloeid. Veel mensen
beschouwen dat als een stapje terug , een bewijs dat je je sociale ambitie naar
beneden hebt bijgesteld. Dat klopt niet, maar het zit wel diep ingebakken.
HUMO: Mocht unog kinderen van 12 jaar hebben, waar ter
wereld zou u ze naar de middelbare school sturen? Van Damme: Ik weet niet
meteen waar het zoveel beter zou zijn dan hier in Vlaanderen.
HUMO: ik ben in mijn familie zelf de eerste universitair uit
een arbeidersmilieu dankzij het aso. Het mag dan elitair zijn, het is vaak ook
een springplank.
Van Damme: Dat is het mechanisme dat veel Vlamingen van
vorige generaties heeft gedreven en nog altijd drijft. Mijn vader was een bescheiden
bediende die zijn zoon Latijn Griekse wou laten studeren zodat die het later
beter zou hebben. Dat mechanisme heeft
voor velen gewerkt, ook voor wie het systeem nu bekritiseert. Ik zou zelf ook
niet graag zien dat de brede humanioravorming van het aso verdwijnt.
Bijlage
Rapport: Onderwijsstelses vergeleken - Leren, werken en
burgerschap,- 2017
Recente studie
vanHerman Van de Werfhorst, Louise
Elffers & Sjoerd Karsten
In hun vergelijkende
studie van onderwijsstelsels s.o in een aantal landen, formuleren drie
Nederlandse sociologen andere - & veel minder stellige conclusies - dan de
Transbaso-onderzoekers over differentiatie in de eerste graad en sociale (on-)
gelijkheid. We citeren een aantal conclusies.
We moeten ons vooreerst hoeden voor al te stellige
uitspraken. In de eerste plaats is het niet zo dat er in stelsels met een
latere selectie en zonder hiërarchisch geordende schooltypen geen
kansenongelijkheid tussen sociale milieus bestaat. De leerlingen worden dan
vaak binnen de school ingedeeld naar niveau voor alle vakken of kiezen voor
vakken op verschillende niveaus. De meeste internationale prestatie-indicatoren
stellen ons niet in staat om leerlingen in de tijd te volgen, waardoor we niet
met stelligheid kunnen aannemen dat de gevonden correlaties ook werkelijk
oorzakelijke verbanden zijn.
Gedifferentieerde systemen (zoals b.v. de eerste graad s.o.
Vlaanderen) zijn efficiënter in de vorm van een hogere PISA-score op wiskunde
en natuurwetenschappen, maar alleen als ze voldoende differentiëren én als de
scholen leerlingen bij de toewijzing sterk selecteren op basis van cognitieve
kenmerken. Uit onze landenvergelijkende studies blijkt dat vroege selectie kan
leiden tot een efficiëntere verwerving van typisch schoolse vaardigheden zoals
wiskunde en natuurwetenschappen. (ook veel differentiatie in sterke
Oost-Aziatische landen.)
Bovendien blijken
leerlingen enkel beter te presteren als scholen dat vrij gedifferentieerd doen
en als de toewijzing vooral gebeurt op basis van cognitieve instapvereisten.
Met andere woorden: vroege selectie kan gunstigzijn, maar daarvoor geldt wel: doe het goed of doe het helemaal
niet.
De rationale daarachter is vermoedelijk dat alleen in sterk
gedifferentieerde systemen de leerstof echt wordt aangepast aan het niveau van
de leerling. In ongedifferentieerde systemen moet een leraar ook rekening
houden met verschillen in cognitieve prestaties, simpelweg door de grote
verschillen binnen de klas. Leraren spelen daarop in door meer maatwerk te
geven aan leerlingen. In de weinig gedifferentieerde systemen met maar twee of
drie niveaus, passen leraren de leerstof wel aan de gemiddelde leerlingen in
die niveaus aan, maar de heterogeniteit is toch nog te groot om dat goed te
doen en weer te laag om maatwerk te leveren. Het is intuïtief eveneens goed te
begrijpen dat differentiatie alleen werkt als het plaatsvindt op basis van een
sterke selectie op cognitieve entreevereisten. Dit is immers de enige manier om
meer homogeniteit binnen de niveaus te bewerkstellingen, zodat de leerstof ook
optimaal op de leerlingen kan worden afgesteld.
Het feit dat
Finland, een goed presterend land, pas op latere leeftijd selecteert wekt de
indruk dat uitstel niet noodzakelijk nadelig hoeft te zijn voor het gemiddelde
niveau. Dat is echter een onvoldoende bewijs, omdat ook andere factoren van
invloed kunnen zijn op de prestaties van een land. Voor die factoren moeten we
in ons onderzoek dus controleren. De meeste internationale
prestatie-indicatoren stellen ons niet in staat om leerlingen in de tijd te
volgen, waardoor we niet met stelligheid kunnen aannemen dat de gevonden
correlaties ook werkelijk oorzakelijke verbanden zijn.
Commentaar: we zouden b.v. ook moeten kijken naar de
situatie in de hogere cyclus s.o. En dan blijkt b.v. dat in Finland de
correlatie SES-schoolresultaten veel hoger is dan in de lagere
gemeenschappelijke cyclus.In Finland is
er een heel sterke selectie na het 3de jaar s.o.)
Euforie beleidsmakers over digitaal paspoort, overtrokken decreten leerlingenbegeleiding & inspectie, nieuwe eindtermen ...????
Ik begrijp de euforie van de beleidsmakers omtrent digitaal paspoort, nieuwe overtrokken decreten leerlingenbegeleiding & inspectie, nieuwe eindtermen, hervorming s.o , universitaire lkn.-masters, schaalvergroting... niet-
zoals ik 22 jaar geleden ook de euforie over inclusie zoals in M-decreet niet begreep.
Digitaal paspoort over wat werkt en niet werkt voor een leerling vanaf kleuterschool houdt m.i. meer gevaren dan voordelen in - naast praktische problemen!
Ook overtrokken decreten leerlingen-begeleiding en inspectie die extra werkdruk zullen veroorzaken - en dit op een moment waarop de scholen al bezwijken onder hun vele (zorg)opdrachten.
Lanceer a.u.b. niet voortdurend nieuwe opdrachten voor de school vooraleer ze voldoende geconcretiseerd, grondig uitgediscussieerd met het onderwijsveld en uitgetest zijn.
------
Bijlage over overtrokken decreten inspectie en leerlingenbegeleiding die veel extra werkdruk en oznekerheid zullen veroorzaken
De beleidsmakers leggen in de nieuwe decreten inspectie een duizeling wekkend aantal pedagogische kwaliteitscitera op- vooral pedagogische proces'criteria'. De school wordt er ten onrechte beschouwd als een almachtige instelling die verantwoordelijk is voor alle mogelijke vormen van welzijn van de leerling.
Het inspectiedecreet van juli 1991 omschreef in artikel 5.§1 de primaire bevoegdheid van de inspectie als volgt: Het nagaan of de onderwijsinstelling de goedgekeurde leerplannen, met uitzondering va de pedagogische methodes, realiseert en in het bijzonder de vakgebonden eindtermen bij de betrokken leerlingen bereikt. Het gaat dus om de productcontrole en niveaubewaking. In het besluit van artikel 5.§1 wordt nog eens ondubbelzinnig herhaald: De onderwijsinspectie is niet bevoegd voor de gebruikte pedagogische methodes. Het zou voortaan gaan om de productcontrole, de controle van de leerresultaten. Men stelde uitdrukkelijk dat men hierbij tegemoet kwam aan de kritiek dat de overheid zich via haar de inspectie al te veel inliet met de pedagogische methode en dat de inspecteurs ook al te zeer hun persoonlijke dadas aan de leerkrachten opdrongen.
We merken dat in het nieuwe inspectiedecreet en in het decreet lerarenbegeleiding de kwaliteitscriteria die de inspectie moet controleren zo omvangrijk zijn dat hierbij de primaire opdracht van overheid en inspectie: de controle van het niveau/de leerresultaten ondergesneeuwd geraakt. We merken tegelijk dat de eisen inzake interne kwaliteitszorg overtrokken zijn. Zo is er ook nog veel discussie omtrent de vormgeving van de IKZ. In de hogeschool moesten we werken met het alom geprezen PROZA-boek met enorm veel criteria. Het werd een sisser.
We merkten vooral goedlachse euforie over het nieuwe inspectiedecreet in de commissie onderwijs van maart j.l. - doorspekt met anekdotes over het nefaste functioneren van de inspectie in de tijd dat commissieleden nog zelf op de schoolbanken zaten. Ook de vorige hervorming van de inspectie - in 1991 - werd net als gisteren in de commissie onderwijs aangekondigd als de verlossing uit de ellende van de vroegere inspectie.
In de besprekingen van het inspectiedecreet repten Crevits en de coalitiepartners met geen woord over de grote kritieken op de inspectie sinds het decreet van 1991 - zoals ze ook nog in een rapport van het Rekenhof uit 2011 heel duidelijk geformuleerd werden: zoals de verwaarlozing van de niveaubewaking en het opleggen van pedagogische precescriteria. Ze vroegen zich dus ook niet af en over hoe het nieuwe decreet de belangrijke kritieken zou wegwerken. Ook de vorige inspectiehervorming in 1991 - werd net als nu aangekondigd als de verlossing uit de ellende van de vroegere inspectie.
Nog minder niveaubewaking en controle van leerresultaten voor de vakken
Het inspectiedecreet van 1991 bepaalt in artikel 5.§1 de bevoegdheid van de inspectie als volgt: het nagaan of de onderwijsinstelling de goedgekeurde leerplannen, met uitzondering va de pedagogische methodes, realiseert en in het bijzonder de vakgebonden eindtermen bij de betrokken leerlingen bereikt. Het gaat dus om de productcontrole en niveaubewaking. In het besluit van artikel 5.§1 wordt nog eens ondubbelzinnig herhaald: De onderwijsinspectie is niet bevoegd voor de gebruikte pedagogische methodes.
We lazen dus in het decreet van 1991 dat de inspectie zich niet langer zou inlaten met het leerproces en de pedagogische aanpak, maar zich voortaan zou concentreren op haar kerntaak: de product-controle: de bewaking van het niveau van de leerresultaten. Decretaal werd in 1991 dus gesteld dat het de bedoeling was dat de nieuwe inspectie zou focussen op de leerresultaten en beter het niveau van het onderwijs zou controleren dan voorheen. De kritiek van het Rekenhof in 2011 luidde dat de inspectie al te weinig begaan was met de bewaking van het niveau, de controle van de leerresultaten, en zich ten onrechte vooral inliet met het leerproces, de pedagogische aanpak. Scholen en leerkrachten kregen veelal het verwijt te veel les te geven en te veel met het cognitieve bezig te zijn. Een voorbeeld. In een verslag van een aso-school van 2006 lazen we voor elk vak in de paragraaf lerarenbegeleiding de gebruikte methode. De criteria waren daarbij is de aanpak leraargestuurd of leerlinggericht? Wordt er gedifferentieerd? De leraren werden de richting van zelfstandig leren gestuurd. Er wordt ook gezegd dat de leerkrachten veel meer het leerproces moeten evalueren en er is veel aandacht voor het zgn. welbevinden.
We merkten de voorbije 27 jaar dus dat de inspectie de product-controle verwaarloosde, de grote problemen in Brussel, de gestage niveaudaling, de uitholling van het taalonderwijs... niet signaleerde en zelf de niveaudaling bevorderde. Minister Crevits vroeg zich een paar maanden geleden nog af hoe het kwam dat de inspectie in haar jaarlijkse rapporten nooit iets gezegd had over de niveaudaling voor begrijpend lezen e.d. Toen we begin 2006 minister Frank Vandenbroucke in een interview wezen op de dramatische toestand van het onderwijs in Brussel, antwoordde deze dat volgens de inspectie e.d. de situatie in de Brusselse scholen sterk verbeterd was. Niets bleek achteraf minder waar.
De belangrijkste kritiek vanwege het Rekenhof in zijn kritisch rapport van 2011 over het functioneren van de inspectie luidde: "De doorlichtingsverslagen rapporteren weinig over de output en effectiviteit van de scholen" Dit was ook de grote kritiek in andere rapporten over de inspectie en vanwege Onderwijskrant. In de context van de O-ZON-campagne 2007 van Onderwijskrant voelden de kopstukken van de inspectie zich geroepen om te stellen dat er geen sprake was van niveaudaling.
De inspectie verwaarloosde de productcontrole, maar toch beweerden de inspectiekopstukken geregeld en stellig dat er geen sprake kon zijn van niveaudaling, uitholling van het taalonderwijs ...
Minister Crevits stelde expliciet dat de focus in de doorlichting zal verschuiven van afzonderlijke vakken naar het algemene kwaliteitsbeleid van de school. Maar hierdoor dreigt de niveaubewaking, de bewaking van de leerresultaten, nog meer op de achtergrond te geraken. Ze verwacht tegelijk veel heil van de beoordeling van de kwaliteit door enkele ouders en leerlingen die voortaan bij de beoordeling betrokken zullen worden. En "het zijn ook leerlingen basisonderwijs die bij de start van de doorlichting de rondleiding op school zullen leiden", en niet langer de directeur.
Bij de uitgebreide reeks ROK-criteria die opgelegd worden gaat veelal om procescriteria over de aanpak van het leerproces, IKZ Zo wordt van de leerkrachten verwacht dat ze meer het incidenteel leren benutten, meer het totale welzijn van de leerlingen nastreven: het welbevinden, psychisch, sociaal en lichamelijk welzijn (gezondheid), de betrokkenheid van de leerling bij de opbouw van de lessen
vertrokken decreet leerlingenbegeleiding
Daarnaast pakken Crevits en Co ook uit met een decreet leerlingenbegeleiding waarin de scholen/leerkrachten opnieuw een aantal pedagogische procescriteria en nieuwe taken opgelegd krijgen- en dit op een moment waarop de scholen al bezwijken onder hun vele (zorg)opdrachten.
De school wordt er nog meer als een total institution benaderd, als almachtig en verantwoordelijk voor alle mogelijke welzijnsaspecten van een leerling.
We lezen in een verslag: De inspectie onderzocht in 339 klassen de kwaliteit van de leerlingenbegeleiding in het basisonderwijs en de eerste graad van het secundair onderwijs. Uit het onderzoek blijkt dat de helft van de scholen voldoet aan de verwachtingen en 8 op de 10 scholen ten minste de verwachtingen benaderen. De scholen zetten in de brede basiszorg sterk in op een positief en stimulerend school- en klasklimaat, een ordelijk klimaat, een efficiënt klasmanagement en aandacht voor zorg. Aandachtspunten zijn onder meer het doelgericht werken, efficiënt klasmanagement, taalstimulering, kwaliteitsontwikkeling op het vlak van leerlingenbegeleiding en de betrokkenheid van de leerlingen bij de opbouw van de lessen en bij het eigen leerproces. ..
Er werd onderzocht of de scholen inzetten op de vier begeleidingsdomeinen van de leerlingenbegeleiding: leren & studeren, onderwijsloopbaanbegeleiding, psychisch en sociaal functioneren en preventieve gezondheidszorg.
Crevits pochte ook met het feit dat de nieuwe Vlaamse inspectie-aanpak uniek is; maar daarmee wordt die eigenzinnige aanpak allesbehalve geloofwaardiger. Jammer genoeg houdt men geen rekening met nieuwe aanpakken in het buitenland waar de klemtoon meer dan ooit gelegd wordt op de niveaubewaking voor de verschillende vakken. Crevits vindt het ook een grote vooruitgang dat de rondleiding door de school bij de aanvang van de doorlichting in het basisonderwijs nu geleid zal worden door leerlingen i.p.v. door de directeur.
In de voorstelling van de nieuwe doorlichting werd vooral beklemtoond dat voortaan de scholen zelf het kwaliteitsbeleid (IKZ) moeten ontwikkelen. Zijn er nu meer -of nog minder garanties - voor bewaken van het niveau van de leerprestaties? Daarop kregen we geen antwoord; en we vinden ook geen antwoord in de teksten over de nieuwe inspectie.
Crevits wil 'leerlingenpaspoort'
Elke school heeft veel informatie over haar leerlingen, maar als die van school veranderen, verhuist die informatie niet mee. Het gevolg is vaak een hoop o...
standaard.be
Politiek M-decreet-debat en -steekspel over terugschroeven van M-decreet: van 30 maart tot 12 april
1Aanloop naar politiek M-decreet-steekspel
van 12 april
1.1 Het
voorspel: 30 maart-begin april
Op 12 april j. laaide het debat en het
politiek steekspel over het M-decreetweer
op. De gemoederen werden opgehitst en er verschenen allerlei verklaringen. Minister Crevits reageerde verbolgen: Speel geen electorale spelletjes ten koste
van kwetsbare kinderen.
Vooraleer we hier uitvoerig op ingaan,
schetsen we eerst de context. Het oplaaien van het het debat en van politiek
steekspel rond het M-decreet was perfect voorspelbaar; het startte al op 30 maart. In de eerste
bijdrage in dit nummer schreven we al datde voorbije maanden de ontwrichtende gevolgen van het M-decreet steeds
meer aan de oppervlakte kwamen- ook in
de PANO-reportage van 21 maart. Er werd
ook steedsmeer werd gepleit voor het
herzien van het M-decreet. Dit kwambegin april tot uiting in reacties op de stelling van het Europees comité voor sociale rechten
dat poneerde dat het Vlaams onderwijs al te weinig exclusief was. Peter De Rover (N-VA) pleitte in een
reactie zelfs voor de herziening van het nefaste VN-verdrag: We moeten gewoon het VN-verdrag waarop de
inclusie-fundamentalisten zich baseren herzien. In het belang van al die
kinderen die nu slachtoffer worden van politiek correcte dogmas. Hij
verwees ook naar de vernietigende kritiek op het M-decreet vanwege Dirk Van Damme (OESO): De M-decreet hervorming werd gedicteerd door
een dogmatisch inclusieconcept, niet door keuze voor deskundigheid en voor
hetbelang van het kind. We hebben ons
vergist.
Koen Daniëls N-VA stelde eveneens dat het
M-decreet dringend bijgewerkt moest worden.Prof. Wouter Duyck (psycholoog UGent) poneerde: We moeten dringend het M-decreet herzien.Vanuit een goedbedoeld maar naïef
egalitarismeontzegt het M-decreet
vooral de kwetsbare kinderen de verdiende zorg en expertise. Het heeft tegelijk
veel negatieve impact ook voor alle andere kinderen. Dir kritische standpunten konden op veel
bijval rekenen bij de leerkrachten. Al vanaf 1996 22 jaar dus - waarschuwen
we in Onderwijskrant voor de ontwrichtende gevolgen van inclusie zoals in het
M-decreet. Onze stelling luidde: inclusie
in een gewone klas is interessant en haalbaar voor leerlingen die mits enige
steun de gewone lessen kunnen volgen en geen te grote gedragsproblemen
vertonen. In een land als Finland houdt men zich aan dit principe; andere
leerlingen zitten in aparte kleine klasjes.
1.2Ergernis over dubbelzinnigbeleid, &
struisvogelpolitiek
Samen met veel leerkrachten en directies hebben
we de voorbije 2 jaar herhaaldelijk ons
ongenoegen geuit overhetdubbelzinnig beleid en over de struisvogelopstelling
van minister Crevits. De reactie van Crevits op 30 maart op de kritiek vanwege het Europees comité voor
sociale rechten & GRIP klonk eens te meer dubbelzinnig.Crevits stelde sussend: We kiezen voor een geleidelijke aanpak. Met het M-decreet zullen
gewone scholen wel langzaamaan inclusiever worden. Dat betekent dus ook
dat het aantal inclusieleerlingen de volgende jaren nog gevoelig zal toenemen -
en als gevolg daarvan ook de ontwrichting van het gewoon en buitengewoon
onderwijs. Enerzijds zegt Crevits wel dat het b.o. niet mag verdwijnen, maar
anderzijds juicht ze blijkbaar toe dat het b.o. steeds minder leerlingen telt. En in de Consultatienota van december 2016
werd zelfs nog gepleit boor deradicale
afschaffing. Van dubbelzinnigheid gesproken. Leerkrachten van de Brugse
type-8-school De Spycker, een school met naam en faam,lieten in een reactie op de uitspraken van
Crevits weten dat het kwaad voor hen al is geschiedt: per 1 september 2018
wordt hun school gesloten.
Het regent ook al 2 jaar klachten van ouders
die zich ergeren aan het feit dat hun kind eerst moet verkommeren in het gewoon
onderwijs om dan in het beste geval toegelaten te worden tot het b.o. Crevits
reageerde dan steevast met begrip voor die klachten, maar ze deed niets.Het b.o. wordt wel geprezen, maar tegelijk
wordt gezegd dat het nog sterk
afgeslankt moet worden. Ook prof. Wim Van
den Broeck zinspeelde in zijn reactie begin april terecht op het dubbelzinnig
beleid van Crevits en Co: Het huidige
beleid is dubbelzinnig. Enerzijds wordt gepleit voor meer inclusief onderwijs
en anderzijds wordt gezegd dat het buitengewoon onderwijs moet blijven
bestaan. Die uitspraak over de gestage toename van het aantal
inclusieleerlingen viel niet in goede aarde bij de leerkrachten en nog minder
bij mensen uit het buitengewoon onderwijs. Crevits repte in haar reacties ook
met geen woord over de vraag naar dringende bijsturing van het M-decreet. Crevits
reageerde ook niet op de oproep begin april van Peter De Rover, Koen Daniëls, Wouter
Duyck, Onderwijskrant, tal van leerkrachten om het M-decreet dringend bij te werken en de
toegang tot het b.o. gemakkelijker te maken. Integendeel: op 30 maart stelde ze
dat het b.o. verder afgeslankt zou worden. Maar op 12 maart zei Crevits plots: 'De
bijsturing van het M-decreet is weken geleden beslist binnen de Vlaamse
regering. Waarom verzweeg ze dit dan op 30 maart en stelde ze dan niet dat
de toegang tot het b.o. gemakkelijker moest worden?
De argwaan van de leerkrachtenomwille van dit dubbelzinnig beleid is
terecht en met haar reactie van 30 maart gooide Crevits nog olie op het vuur. Leerkrachten
buitengewoon onderwijs laten zich ook niet sussen met de belofte dat het b.o. zal blijven bestaan zij het in verder
afgeslankte vorm. Ze zijn ook niet
vergeten dat begin december 1996Crevits
Consultatienota
nog pleitte voor het gewoon afschaffen
van het buitengewoon onderwijs. De inclusiehardliners binnen het departement sturen
al lang aan op het afschaffen van het b.o. Vanuit de wetenschap dat het
departement onderwijs in de Consultatienota aanstuurde op het afschaffen van
het b.o. publiceerde de katholieke onderwijskoepel op 15 december 2016de visietekst Onderwijs voor alle leerlingen in 2025. De wervende kracht van een
droom. Hierin werd resoluut gepleit voor het afschaffen van de gespecialiseerde
b.o.-scholen. De december-plannen om het b.o. op te doeken lokten veel scherpe
reacties uit. Ook Onderwijskrant liet hierbij zijn stem luid horen.
2Stellingname Daniëls en N-VA op 12 april die
politiek steekspel uitlokte
De N-VA stelde begin april vast dat haar voorstel
voor herziening van het M-decreet op veel instemming kon rekenen vanwege het
onderwijsveld. Dit was het signaal en
het ideale moment om publiekelijk de stem te verheffen. De N-VA liet op 12
april openlijk weten dat de partij het decreet dringend wilbijsturen. Koen Daniëls was hierbij de
woordvoerder.
Volgens Daniëls moeten leerlingen opnieuw
sneller kunnen doorstromen naar het buitengewoon onderwijs in plaats van eerst
te moeten verdrinken in het gewoon onderwijs. Leerkrachten die nu een kind in
de klas hebben van wie ze vinden dat het beter in het buitengewoon onderwijs
zou zitten, moeten dat kunnen staven met harde bewijzen en dat vraagt veel tijd
en energie, aldus Daniëls 'Die procedure moet simpeler. We moeten de
leerkrachten au sérieux nemen als ze zeggen dat een kind beter gebaat is bij
buitengewoon onderwijs.'
De N-VA'er hamert erop dat dat niet alleen de
leerkrachten, maar ook de kinderen zelf ten goede komt, omdat ze in het
buitengewoon onderwijs continue ondersteuning krijgen van hulpleerkrachten,
therapeuten of andere experten. Federaal staatssecretaris Theo Francken noemde
het decreet op Twitter een 'draak', en stelt dat het 'gewoon weg moet in de
huidige vorm'.
N-VA vindt dat het M-decreet binnen dat
actieplan voor het basisonderwijs dat in de zomer moet klaar zijn herbekeken
moet worden. "Voor ons maakt het bijsturen deel uit van dit actieplan,
stelde Daniëls. We moeten kijken naar de redenen waarom de werkdruk in de klas
zo sterk is verhoogd en moeten dat aanpakken. Enkel extra geld vrijmaken, is
niet de echteoplossing. Zelfs een
verdubbeling van de huidige middelen zou onvoldoende zijn. De leerlingen die
veel extra noden hebben, gaan we zo niet helpen. Zij moeten kunnen teruggaan
naar het buitengewoon onderwijs, waar de expertise wel continu aanwezig is. We
willen daarom stevig naar het M-decreet kijken. Vooral naar de letter, maar ook
om de geest ervan bij te schaven."
"Ik heb onlangs basisscholen bezocht
waar kinderen met b.v. serieuze gedragsproblemen in de klas zitten", zegt
Daniëls. "Met alle respect, maar die leerkrachten komen nauwelijks aan lesgeven
toe. Er blijft ook onvoldoende aandacht over voor de andere leerlingen, die ook
hun noden hebben. Wat zijn we dan aan het doen? We moeten opletten dat we de
sterke punten van ons buitengewoon onderwijs niet kapotmaken en tegelijk de
kracht van het gewoon onderwijs verminderen. Natuurlijk moet er zorg zijn in
elke school, maar wij vinden niet dat eerst de leerkracht én de leerling er
onderdoor moeten gaan voor er kan worden doorverwezen naar het buitengewoon
onderwijs. Voor ons is het doel inclusie in de samenleving."
Moeder Natasja reageerde instemmend en voegde
eraan toe: Graag ook aan ouders de keuze geven als ze na diagnose verder
willen in gewoon onderwijs of buitengewoon onderwijs. Zij kennen hun kind het
beste. Zeker bij een hele vroege diagnose waar buitengewoon onderwijs nog heel
veel kan betekenen. Koen Daniëls repliceerde: Inderdaad.Dat is één van de motivaties waarom we het
decreet willen aanpassen. Reactie vanNatasja: Graag een snelle
aanpassing. Mijn zoontje is 3 jaar en half met ASS type 9. Diagnose 3 maand
geleden binnen. Voor school gaat alles prima maar na school breekt hel uit
thuis zo wil ik niet verder, dan stappen we over naar thuisonderwijs.
De N-VA ontving met zijn stellingname veel instemmende reacties vanuit het
onderwijsveld watminister Crevits en
andere politieke partijen uiteraard niet zinde. En zo ontstond een politiek
steekspel.In een interview met De
Morgen van 14 maart haalde Crevits nog eens scherp uit naar de N-VA: Speel geen electorale spelletjes ten koste
van kwetsbare kinderen.Een niet zo
gelukkige uitspraak o.i. omdat de kritiek al enkele jaren luidt dat de beleidsmakers precies
met het M-decreet kwetsbare kinderen in de kou zetten en niet bereid zijn om
het decreet fundamenteel bij te werken.
3Reacties van minister Crevits
Vlaams
onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) vond de kritiek van regeringspartner
N-VA op het M-decreet op zijn zachtst gezegd wat vreemd. Die bijsturing is
immers al weken geleden beslist binnen
de Vlaamse regering'. Dat zei ze donderdag in De Ochtend op Radio 1. Crevits stelde datze zelf van plan was om de komende weken een aantal
bijsturingen van het M-decreetdoor te
voeren en dat er daar binnen de Vlaamse regering al een beslissing over genomen
was.
Crevits voegde er aan toe: Het plan basisonderwijs speelt in op noden
die veel ruimer zijn dan de zorg voor kinderen. Verder zullen kinderen met een
lichte mentale beperking en leerstoornis straksook langer dan twee jaar in het buitengewoon onderwijs kunnen blijven,
wat voorheen niet kon."We zien ook dat gedragsproblemen het
basisonderwijs extra onder druk zetten. Daarom heb ik vorig jaar al 15 miljoen
euro extra voorzien. Daarnaast breid ik het aanbod van type 3, voor kinderen
met gedragsstoornissen in het buitengewoon onderwijs verder uit. Met de centra
voor leerlingenbegeleiding wordt bekeken of alle kinderen die daar nood aan
hebben er ook effectief terechtkunnen."Crevits vroeg zich in De Ochtend ook wel terloops
af of bepaalde bijsturingen niet gewoon ingevoerd konden worden zonder
herziening van het huidige decreet. Minister Crevits wekt de indruk dat de
problemen zich vooral situeren bij een
beperkt aantal leerlingen met zware gedragsproblemen. Niets is minder waar; het gaat nog om meer leerlingen met een
verstandelijke handicap die de lessen wiskunde, taal ... niet kunnen volgen.
In zijn commentaarstuk in De Morgen van 12
maart wees Remy Amkreutz op de problemen voor Crevits. Hij stelde:De
N-VA legt wel de vinger op de wonde .. Vandaag krijgen kinderen b.v. met
gedragsproblemen te weinig ondersteuning. Wie een volledig inclusief onderwijs
wil met dezelfde kwalitatieve begeleiding als in het buitengewoon onderwijs,
vraagt een miljardeninvestering. De overhaaste invoering van het M-decreet,
nog onder Crevits voorganger Pascal Smet, zal op termijn fataal blijken.Het M-decreet groeit voor Crevits uit tot een
hoofdpijndossier. Het versoepelen van de toegang tot het buitengewoon onderwijs
kan in dit opzicht enkel als een pijnstiller worden gezien.
In het interview van 14 maart stelt Amkreutz
de vraag Is het M-decreet niet overhaast
ingevoerd? Crevits antwoordt: Ik had
liever gezien dat het was goedgekeurd met een pakket flankerende matregelen.
Toen ik minister van Onderwijs werd, was mijn budget onvoldoende. Het
lijkt me te simpel om de schuld vooral in de schoenen van minister Smet te
schuiven. Minister Crevits was destijds een van de vele ministers die het
M-decreet enthousiast ondertekenden. De CD&V-politici en
onderwijscommissielid Kathleen Helsen - waren vrij enthousiast. Dit was ook het
geval bij de kopstukken van de onderwijskoepels ook al wisten ze dat de
overgrote meerderheid van de leerkrachten het M-decreet niet zagen zitten. In
februari 2015 spraken de koepels zich nog in een gemeenschappelijk standpunt
euforisch uit over het M-decreet.De voorbije jaren waren Crevits en de CD&V
ook geenszins bereid om het M-decreet te herzienen dit niettegenstaande de vele kritiek- ook
van ouders die hun kind zagen verdrinken en verkommeren in het gewoon
onderwijs.
Kathleen Helsen (Cd&V), voorzitster van
de commissie onderwijs, twitterde: De
aanpassing van het M-decreet moet op een weldoordachte manier gebeuren. Het
kind moet centraal staan! Leerkrachten moeten ondersteund worden in hun
opdracht. We moeten ook het onderscheid blijven zien tussen gedragsstoornissen
en moeilijk gedrag. Ook minister Crevits stelde iets dergelijks op 1 maart in
DM: Niet elk gedragsprobleem is een
stoornis. Stel nu dat een kind thuis een bijzondere situatie meemaaktwaardoor het zijn houvast verliest. Zoiets is
geen reden om dat kind naar het buitengewoon onderwijs te sturen. Een kleine
groep ondersteuners zou dan de leerkrachten kunen helpen.
4 Reacties
van Sp.a en Groen: niet raken aan decreet & nog meer inclusie nodig
Oppositiepartij
Groen,
een fervente pleitbezorger van inclusief onderwijs, vond het idee om leerlingen weer sneller naar
het buitengewoon onderwijs te sturen alvast een verwerpelijk plan. Het gebrek aan ondersteuning en de
structurele onderfinanciering in het basisonderwijs los je niet op door
segregatie opnieuw in te voeren. N-VA ontloopt haar verantwoordelijkheid met
deze harde demarche, aldusElisabeth Meuleman.
Ook minister Hilde Crevits gaat volgens Groen niet vrijuit. De regering was gewaarschuwd nog voor het M-decreet werd uitgerold. Ze
sloeg alle advies in de wind en ging koppig door. Al maandenlang horen we
noodkreten uit het veld. Ook na het vernietigend rapport van haar eigen administratie
heeft ze nagelaten om grondig bij te sturen. We verwachten van politici dat ze
op een ernstige manier omgaan met ons onderwijs.
Verder luidde het: De Vlaamse overheid krijgt met de regelmaat een draai rond de oren van
omdat het recht op inclusief onderwijs wordt geschonden. In plaats van te
pleiten voor segregatie, moeten we de ondersteuning en de aangepaste
leeromgeving beter inbedden in de scholen met gewoon en inclusief onderwijs.
Discriminatie los je niet op door te pleiten voor segregatie. Ook na de
invoering van dit M-decreet is het Vlaams onderwijs nog steeds één van de meest
gesegregeerde onderwijssystemen ten aan zien van kinderen met een beperking.
Iedereen is het er over eens (sic!) dat er nog een flinke weg is af te
leggen.
Volgens SP.a is de Vlaamse regering zélf
verantwoordelijk voor de problemen met het M-decreet. De invoering van het
decreet moest gepaard gaan met een grondige hervorming én investeringen,
parlementslid Caroline Gennez. Deze regering heeft van in het begin miljoenen
bespaard op onderwijs en nadien de middelen voor de individuele begeleiding van
leerlingen afgeschaft. De gespeelde verontwaardiging mag dus achterwege blijven.
Steve Vandenberghe (Sp.a) reageerde zo: De
NVAhoort het nu in Keulen donderen
terwijl ze zelf aan de beslissingsknoppen zit. Begrijpe wie begrijpen kan.Het standpunt van de Sp.a is duidelijk: het
M-decreet kan slechts werken als er voldoende middelen en personeel ingezet
worden voor het nieuwe ondersteuningsmodel. þ Thijs Verbeurgt (Sp.a)
twitterde: Scholen een miljoenenbesparing door de maag rammen op moment van
invoering M-decreet, scholen op 2 maanden tijd in een volledig nieuw zorgondersteuningsmodel
duwen, leerlingen hun individuele begeleiding afnemen en dan zeggen: Zie je
wel, het werkt niet. De Sp.a. vergeet dat vooral de Sp.a-ministers Smet en
Vandenbroucke verantwoordelijk zijn voor de uitwerking van het inclusieplan en
M-decreet.
5 Reactie Open VLD: M-decreet hield geen
rekening met onze kritiek
Open VLD-onderwijsspecialist Jo De Ro benadrukte dat zijn fractie het
decreet destijds niét mee heeft goedgekeurd, en dit in tegenstelling tot de andere partijen die bekvechten. N-VA en CD&V hebben destijds geen oor
gehad voor al onze waarschuwingen, maar unaniem het M-decreet gestemd. Soms
lijkt het alsof ze dat vergeten zijn. Over de mogelijke bijsturing van het
decreet spreken de liberalen zich nog niet uit. Sinds het begin van de legislatuur hebben wij zeer hard achter de
schermen gewerkt om verbeteringen aan te brengen. Ook over de bijsturing van
het initiële decreet zullen wij achter de schermen hard werken. Wij zullen onze
voorstellen doen aan de onderhandelingstafel. Vermoedelijk betreurt Open
VLD nu dat ze niet voldoende openlijk kritiek lieten horen en dat nu de N-VA op de
sympathie van veel leerkrachten kan rekenen.
6 Reacties vanOnderwijskoepels die M-decreet omarmden
De kopstukken van de koepels dweepten in een
gezamenlijk schrijven van februari 2015 metdweepten met de vele zegeningen vanhet M-decreet en dweepten met de zgn. mindshift.De onderwijskoepels negeerden de voorbije
jaren steeds de fundamentele kritiek op het M-decreet gewaagden enkel van een
tekort aan centen voor ondersteuning van de inclusieleerlingen. In december 2016 opteerde Lieven Boeve en het
KOVnog voor afschaffing van de
B.O.-scholen We waren dan ook benieuwd naar de reacties de
Onderwijskoepels..
Het Gemeenschapsonderwijs liet weten dat het
absoluut geen voorstander is van de
herziening van het M-decreet. Raymonda Verdyckhooptdat de status quo bewaard
blijft.Volgens onderwijskoepel GO! kan
eeneen bijsturing van het M-decreet voor hen pas na een officiële evaluatie.
Nu reageerde Boeve eerder ontwijkend:"Wat
het M-decreet betreft blijft het grote probleem dat het in de vorige
legislatuur is aangenomen zonder een uitgewerkt plan van aanpak. Het is juist
dat heel wat scholen vooral afhaken op de gedragsproblemen en dat bijkomende
ondersteuning nodig is", klinkt het bijtopman Lieven Boeve. Boeve dringt aan op
bijkomende ondersteuning, maar ook dat biedt geen oplossing.De problemen betreffen ook niet enkel de
leerlingen met gedragsproblemen, maar evenzeer de inclusieleerlingen die
geenszins de gewone lessen wiskunde taal kunnen volgen.
Patriek Delbaere, topman OVSG, twitterde op 11
maart: Inclusiever onderwijs, ja, maar
geen totale inclusie door M--decreet. Gewoon onderwijs als het kan, maar
buitengewoon onderwijs als dat betere kansen geeft aan het kind. De leerling
centraal.
7 Reactie van Andy Roels, voorzitter
ondersteuningsnetwerk, 12 april
Vandaag wakker geworden met een treurig
politiek steekspel op de kap van duizenden kinderen : nogmaals het M-decreet.
Mevrouw Crevits zegt dat de Vlaamse regering reeds maatregelen heeft genomen om
tegemoet te komen aan de vele problemen .Als voorzitter van het beheerscomité
van een ondersteuningsnetwerk voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften
heb ik hier nog niets van gemerkt.
Wij wachten echter nog steeds op een
financiële regeling voor de werkingsmiddelen van de ondersteuningsnetwerken die
toch al 7 maanden operationeel zijn. Intussen worden alle kosten geprefinancierd
door de scholen buitengewoon onderwijs, vanuit hun eigen werkingsmiddelen. Als
goede huisvaders staan al deze directies bij iedere uitgave vaak op de rem (en
terecht!).
Binnen enkele dagen starten we het 3e
trimester van het schooljaar. Vele ondersteuners (leerkrachten/paramedici)
stellen de vraag of zij volgend jaar nog een job zullen hebben. Ook hier hebben
de ondersteuningsnetwerken op vandaag nog geen zicht op het aantal uren waarmee
zij zich volgend jaar moeten organiseren. Laat staan dat zij dan reeds een
antwoord kunnen bieden aan de vele ouders/leerlingen hoe hun ondersteuning er
volgend jaar zal uitzien (een belofte die de overheid nochtans aan deze
ouders/leerlingen gaf). Beste politici : stop met kibbelen en los het probleem
wat jullie samen besloten hebben op. Ja, het zal geld kosten
7.
Standpunt van Wim Van den Broeck : DM, 13 april.
Al van voor het M-decreet van start ging, is
er discussie over hoe de principes van inclusief onderwijsin ons onderwijs best gestalte krijgen . De
meningen hierover zijn sterk verdeeld, van voorstanders van radicale inclusie
die het buitengewoon onderwijs (BO) willen opdoeken, tot traditionalisten die
liever alles bij het oude laten. (Commentaar: al bij al bestaan er o.i. weinig
zon traditionalisten). Zelf hebben we
in een beleidsadviserend stuk eind 2016 gepleit voor een realistische positie
met een gematigde vorm van inclusie.
Een belangrijk motief voor dit voorstel was
het feit dat er noch politiek, noch in de onderwijswereld een draagvlak bestaat
voor de radicale variant: geen enkele politieke partij pleit voor de
afschaffing van het BO, wat de VN nochtans op termijn vraagt, en uit verschillende
peilingen bleek dat 80 à 90 procent van de leerkrachten dat ook niet ziet
zitten. We pleitten toen voor de omvorming van het M-decreet tot een efficiënt
zorgsysteem waarbij de kwaliteit van het gewone onderwijs niet worden
aangetast.
Vaak wordt inclusief onderwijs voorgesteld
als een soort van moreel summum. We pleiten voor inclusierealisme. Het is niet
omdat een kind fysiek is geïncludeerd in een klas dat het ook altijd
daadwerkelijk participeert. En omgekeerd, het is niet omdat een kind in het BO
zit dat er niet wordt gewerkt aan maatschappelijke integratie. Maatschappelijke
inclusie is een hoger streefdoel dan zuiver fysieke inclusie. Een handicap is
ook geen abstract begrip: concrete handicaps verschillen sterk van elkaar, en
dat heeft consequenties voor wat er reëel mogelijk is qua inclusie. Een kind
met een ernstige mentale handicap of met een ernstig gedragsprobleem kan veel
moeilijker volwaardig participeren in het gewone onderwijs dan bijvoorbeeld een
kind met een leerstoornis of met een aandachtsprobleem. De unieke setting van
het BO kan men niet vervangen door massa's geld te vernevelen over de vele
scholen in het gewoon onderwijs.
Vandaar dat we er toen voor hebben gepleit om
het belang van het kind centraal te stellen en dus niet ondergeschikt te maken
aan een ideologisch uitgangspunt. Is de gewone school de plek waarvan men, na
overleg tussen ouders, school en CLB, verwacht dat dit de beste kansen geeft,
dan volgt de leerling een inclusief traject. Is het BO die plek, dan wordt dat geadviseerd.
Nu wordt er echter druk uitgeoefend op scholen om te kiezen voor inclusie,
onder meer door te eisen dat de school eerst uitvoerig moet verantwoorden dat
de toegepaste maatregelen onvoldoende waren.
Door voortdurend aan te sluiten bij de zwakte
van de leerling, krijgt die te weinig uitdaging en ontstaat al gauw een
vicieuze cirkel. De huidige problemen met het M-decreet zijn echter niet zozeer
toe te schrijven aan een toename van het aantal echte inclusieleerlingen.
Pleidooien voor inclusie gaan immers meestal gepaard met een alternatieve
onderwijsvisie die ook bij onderwijsvernieuwers populair is. Dat is de visie op
onderwijs als een inspelen op individuele leerbehoeften en leerstijlen, die ook
onder de vlag vaart van 'onderwijs op maat' of 'geïndividualiseerd' onderwijs.
Het is door dit ideology-based onderwijs dat het recent erg te verduren krijgt
vanuit wetenschappelijke hoek, dat ons gewoon onderwijs in sneltreinvaart is
georthopedagogiseerd.
Doordat er in het M-decreet geen diagnose
nodig is om maatregelen te krijgen, is de bodem uit het vat geslagen. Er zijn
daardoor nu veel meer leerlingen met allerlei zorgnoden. Het minste probleempje
van een kind doet de paraplu van de maatregelen openklappen. Dat is niet de
oplossing, maar het probleem. Door voortdurend aan te sluiten bij de zwakte van
de leerling, krijgt die te weinig uitdaging en ontstaat al gauw een vicieuze
cirkel. Differentiëren in onderwijs dient vooral te gebeuren naar de aangeboden
instructietijd (meer voor zwakke leerlingen), niet naar de eisen of doelen. Als
elke klas een quasi-orthopedagogische setting wordt waar voor heel wat
leerlingen een individuele aanpak vereist is, dan kan er niet langer
kwalitatief onderwijs voor alle leerlingen worden verstrekt.
8 Reactie
Patrick Vandelanotte (GRIP): Volle gas vooruit i.p.v. achteruit! Negatie van ouders die voor hun kind b.o.-school verkiezen
GRIP moedigt het beleid aan om werk te maken
van inclusief onderwijs. We hebben een duidelijke mening over hoe het nu loopt
met het M-decreet: het M-decreet was een belangrijk en nodig keerpunt, maar het
M-decreet volstaat niet om kwalitatief inclusief onderwijs waar te maken. We
spreken dan ook over het M-decreet als inclusie light. Knelpunten zijn onder
meer het tekort aan middelen voor ondersteuning, een inschrijvingsrecht dat te
zwak staat en het ontbreken van een afstemming met welzijn om meer PABs in te
zetten voor inclusief onderwijs. Onze inschatting van het M-decreet en het
huidig onderwijsbeleid als ondermaats, werd recent nog bijgetreden door het
Europees Comité voor Sociale Rechten, een orgaan van de Raad van Europa. Om het
recht op inclusief onderwijs waar te maken is er dus nood aan een versnelling
hoger schakelen, een steviger plan. Dus: volle gas vooruit voor inclusief
onderwijs.
Niet afdingen op mensenrechten. Het debat
wordt nu in de media gevoerd. Welke de concrete voorstellen zijn zal nog
duidelijk moeten worden. Vanuit GRIP willen we er evenwel op wijzen dat
inclusief onderwijs niet zomaar een pedagogisch project is dat men kan afvoeren
eens politieke interesse of de modetrend wijzigt. Inclusief onderwijs is de weg
die we moeten inslaan en doorzetten wanneer we gelijke rechten en inclusie van
personen met een handicap ernstig nemen. Deze nieuwe kijk op handicap wordt
uitgewerkt in het VN-Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap en
zou eigenlijk niet ter discussie mogen staan. Of gaan we in dezelfde adem
gelijke rechten voor vrouwen terug ter discussie stellen en het gemend
onderwijs weer invoeren? Terwijl we toch bezig zijn: het homohuwelijk terug
roepen?
Onderwijskoepels destijds euforisch over M-decreet; hoe zullen ze reageen op voorstellen voor herziening? Zullen ze nu eindelijk rekening houden met de visie van de leerkrachten?
Euforisch M-decreet-stellingname van koepels onderwijsnetten, CLB's & begeleidingsdiensten: negatie van stem/bekommernissen van achterban (praktijkmensen) (Onderwijskrant juli 2015) Hoe zullen de onderwijskoepels koepels nu reageren op de voorstellen voor herziening van het M-decreet, zullen ze eindelijk eens rekening houden met de achterban, de praktijkmensen?
Actualiteit: Een aantap politici pleitten de voorbije dagen voor een herziening van het M-decreet. Ook Dirk Van Damme, de ex-kabinetschef van minister Vandenbroucke, gaf onlangs grif toe dat de beleidsmakers zich inzake het M-decreet vergist hebben. Hij betreurde: "De M-decreet-hervorming werd gedicteerd vanuit een dogmatisch inclusieconcept, jammer genoeg niet door de keuze voor een deskundige benadering en voor het belang van de het kind." De pleitbezorgers hielden geenszins rekening met de vele kritiek van de leerkrachten.
De politieke voor- en tegenstanders van een herziening lieten de voorbije dagen in de media hun stem beluisteren. We waren ook benieuwd naar de reactie van de onderwijskoepels die eveneens een dogmatisch inclusieconcept propageerde/propageren We merken dat Raymonda Verdyck van het GO! geenzins voorstander is van herziening. Lieven Boeve bekende geen kleur en stelde ontwijkend:
De kopstukken van de koepels van de onderwijsnetten, CLB's en begeleidingsdiensten spraken zich in hun gemeenschappelijke standpunt van 13 februari 2015 euforisch uit over de vele zegeningen van het M-decreet en manifesteerden zich als voorstanders van vrij radicale inclusie. Nergens werd gewezen op de vele kritiek vanwege de praktijkmensen. Zij ondertekenden vanaf 1998 ook zomaar de vele VLOR-adviezen over inclusief onderwijs. We schreven er in Onderwijskrant destijds de bijdrage hier onder over. Het zijn dus niet enkel de politici die verantwoordelijk zijn voor de ontwrichtende gevolgen van het M-decreet. En jammer genoeg ondertekenden ook een aantal onderwijsvakbonden het M-decreet.
Euforisch M-decreet-stellingname van koepels onderwijsnetten, CLB's en & begeleidingsdiensten
1 Inleiding
De koepelkopstukken stellen in hun gemeenschappelijke standpunt van 13 februari 2015
het M-decreet voor als een goednieuws-verhaal. Ze sluiten zich enthousiast aan bij een radicale en naïeve inclusie-ideologie met mindshift als een van de toverwoorden (zie punt 2.1 en 2.2). De titel van het standpunt: Goed onderwijs voor iedereen ... drukt ook al uit dat het M-decreet volgens hen zal leiden tot goed onderwijs voor elke leerling. Ze schenken dan ook niet de minste aandacht aan de vele problemen en kritieken van de praktijkmensen en van veel ouders.
2.1 Radicale inclusie-ideologie: inclusie als doel op zich & absolute waarde
We merken dat de onderwijskoepels en de koepels van de begeleidings-diensten in hun standpunt van 13 februari de radicale inclusie-ideologie onderschrijven. Inclusie geldt als een absolute waarde voor alle kinderen en als een radicale mindshift: In 2009 ondertekenden ons land en de verschillende gemeenschappen het verdrag over de rechten van Personen met een handicap, dat een nieuwe visie op handicap inhoudt. Dat engagement kon niet genegeerd worden.
De koepels sluiten zich zonder meer aan bij het VN-verdrag dat stelt dat een kind een absoluut recht heeft op inclusief onderwijs. De Engelse leraar Tom Bennett drukt zijn kritiek op deze visie zo uit: Inclusion like any value, cannot be intrinsically good. It must be balanced with other values, such as the good of the child, the rights of the class, the teacher .
Verplichte inclusie is b.v. voor kinderen als Flo (dochtertje van Ann Nelissen) en co die enkel maar faalervaringen kunnen opdoen in het eerste leerjaar een vorm van discriminatie (zie aparte bijdrage hier over). Tine Peters bestempelde dit onlangs als de inclusieparadox, of hoe insluiting zoals in het M-decreet tot meer uitsluiting kan leiden (De Morgen, 31 maart).
2.2 Mindshift: from seeing the child as a problem to seeing the school as problem
De koepelkopstukken stellen enkele keren dat het M-decreet een radicale shift in het denken en in de pedagogische aanpak vereist: een andere en nieuwe manier van kijken naar onderwijs. "Dat is de essentiële mindshift die het M-decreet van alle onderwijsbetrokkenen vraagt. ... De wezenlijk andere manier van kijken naar onderwijs heeft er dus mee te maken dat we niet langer alleen kijken naar de leerling, maar dat we de interactie tussen leerkracht, leerling en hun omgeving centraal stellen. De vraag wordt dus: Wat heeft deze leerling nodig om in deze school de leerplandoelen te bereiken. Deze vraag zet de school aan om in de spiegel te kijken en werk te maken van interne kwaliteitszorg. Als we uitgaan van de interactie tussen leerling, leerkracht en hun omgeving, dan ligt het feit dat het kind niet slaagt, dus niet alleen aan de leerling zelf. De leerling heeft een specifieke onderwijsbehoefte.
Volgens de koepelkopstukken mag voortaan de vraag niet meer zijn wat is er mis met deze leerling, maar hoe moet de school zich aanpassen aan deze leerling. Het gaat om een mindshift from seeing the child as a problem to seeing the school as problem.
Niet de handicap van het kind, de individuele functiebeperking, is het probleem, maar eerder de (gehandicapte) school die door haar onaangepastheid de oorzaak is van de problemen van de leerlingen. We mogen volgens het nieuwe inclusie-evangelie niet langer spreken over disabled pupils; het is eerder de school die disables the pupils. Het zijn de scholen die obstakels opwerpen, die het de gehandicapte kinderen onmogelijk maken om er samen met de andere kinderen les te volgen.
2.3 Geen probleem voor wie niet kan volgen: individueel curriculum (=LAT-inclusie)
In een interview met Mieke Van Hecke, directeur-generaal VSKO, in Caleidoscoop van september 2013, poneerde Van Hecke nog bij hoog en bij laag dat het M-decreet niet betekent dat men voor bepaalde inclusie-leerlingen, een apart, individueel leeraanbod of curriculum moet uitwerken: "We moeten bij de interpretatie van het VN-verdrag vertrekken van het gegeven dat elke instelling - en dus ook het onderwijs - een finaliteit heeft. Wanneer de deelnemers aan die instelling die finaliteit kunnen halen, moet men er alles aan doen om de drempels die er vanuit een beperking zijn, te beslechten. Dat wil echter niet zeggen dat men voor iemand die deze finaliteit niet kan halen, een apart aanbod moet kunnen doen in dezelfde organisatie (in het gewoon onderwijs).
Ook Onderwijskrant en de overgrote meerderheid van de praktijkmensen hebben steeds gesteld dat inclusie maar zinvol is als de inclusieleerlingen het gemeenschappelijk programma kunnen volgen en dus voldoende profijt kunnen halen uit de integratie in de gewone lessen.
De kopstukken van de koepels poneren in hun standpunt van februari 2015 dat volgens het M-decreet de inclusieleerlingen niet noodzakelijk het gemeenschappelijk programma moeten kunnen volgen: Er zullen er leerlingen zijn voor wie het niet mogelijk is om het gemeenschappelijk curriculum te volgen. Voor hen wordt een individueel, aangepast curriculum uitgetekend. Het gaat hier om maatwerk, volgens de onderwijsbehoeften van deze specifieke leerling.
Kathleen Mortier, assistent orthopedagogiek UGent, vindt dat inclusie van leerlingen met grotere beperkingen zelfs eenvoudiger is omdat die leerlingen niet dezelfde eindmeet moeten halen. Voor deze leerlingen volstaat het dat studievooruitgang gemaakt wordt op basis van een individueel aangepast curriculum (School- en Klaspraktijk, nov. 2014, p. 8). Men kan volgens haar b.v. ook inclusieleerlinge Nel de rekenopgaven laten maken met een rekenmachine, ...
Het gaat hier om LAT-inclusie (learning apart together), of exclusie binnen de klas. Zo lezen we in een recente bijdrage op de Klassewebsite dat een leerling die een aanzienlijk deel van het leerprogramma niet gevolgd heeft, toch gewoon zijn diploma moet krijgen. Volgens de visie van de radicale inclusievelingen moet overigens totale grammatica van klassiek onderwijs de helling op, jaarklassysteem, enz. Dat zou meteen ook het einde van degelijk onderwijs betekenen.
2.5 Illusoire ondersteuningsbeloften & handelingsgericht werken als mirakeloplossing
De onderwijskoepels en begeleidingsdiensten wekken in hun goed-nieuwsverhaal de indruk dat de scholen heel veel ondersteuning (zullen) krijgen en dat het dan wel moet lukken. Sussende blufpoker! In het kapittel de leerkracht staat er niet alleen voor lezen we: Hij of zij kan gebruikmaken van de expertise van de leerlingenbegeleiders, van de zorgleerkrachten, van het team, van het CLB, van de GON- begeleiders, van de pedagogische begeleidingsdiensten Over de netten heen staat een ploeg van begeleiders klaar, we noemen ze competentiebegeleiders, die nu al bezig zijn om de competenties van teams, scholen en CLBs te versterken in het werken met leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften.
De ondersteuning die wij (de koepels) bieden bestaat uit drie luiken. Ten eerste bieden we begeleiding en vorming aan. We organiseren overlegmomenten, contactdagen of vormingen waarop aan kennisdeling en expertise-ontwikkeling wordt gedaan. We willen alle betrokkenen - directeurs, zorgcoördinatoren of zorgleerkrachten, leerlingenbegeleiders, leerkrachten, GON-begeleiders & CLB-medewerkers - de kans geven om ervaringen uit te wisselen en zich zo voor te bereiden op het Mdecreet. Ook kennisdeling tussen gewoon en buitengewoon onderwijs is essentieel. In het gewoon onderwijs kan men veel opsteken van de expertise van het buitengewoon onderwijs. In het buitengewoon onderwijs kunnen leerkrachten zich dan verdiepen in meervoudige problematieken. (B.O. enkel nog voor meervoudige handicaps?)
Ten tweede gaan we in op specifieke vragen van scholen (vraaggestuurde werking). Samen met hen tekenen we een begeleidingstraject uit om een antwoord te bieden. (Wishful thinking!)
En ten derde zijn er nu al materialen en kaders beschikbaar waarmee de scholen en CLB-teams zelf aan de slag kunnen in de praktijk. Een voorbeeld is de methodiek van het handelingsgericht werken die we in onze scholen en centra implementeren. Al deze acties maken deel uit van een traject dat de pedagogische begeleidingsdiensten met de scholen, teams en CLBs bewandelen en waarbij de competenties van alle medewerkers worden verbreed en verdiept. We willen werk maken van een meer inclusieve school en de samenwerking tussen alle onderwijspartners bevorderen. Het is de bedoeling dat alle leerkrachten zich verder didactisch bekwamen en dat de scholen en hun teams handelingsgericht aan het werk gaan. En dat is een werkelijke, maar ook een wenselijke, mindshift, zowel voor leerlingen als voor school en CLB-teams.
Handelingsgericht werken wordt hier als een toverformule en als iets totaal nieuws voorgesteld.
3 Radicale en simpele uitspraken kopstukken katholiek onderwijs: Smits en Desmet (april 2015)
Breedbeeld, het blad van het verbond van het katholiek secundair onderwijs, besteedde in april j.l. een themanummer aan het M-decreet. We bekijken even de bijdragen van secretaris-generaal Chris Smits en van Dominiek Desmet, directeur Dienst leren en onderwijzen. In die bijdragen suggereren de VSKO-kopstukken dat inclusie en het M-decreet vanuit een vernieuwde visie op vorming en beperking evident zijn. Het M-decreet zal en moet de leerkrachten ook stimuleren om het in het onderwijs over een andere boeg te gooien. Desmet pretendeert ook nog ten onrechte de stem van de praktijkmensen te verkondigen (zie punt 3.2).
3. 1 Smits over verfoeide medisch-defect denken & mindshift
Chris Smits wekt in zijn bijdrage de indruk dat het systeem en de praktijk van het buitengewoon onderwijs in het verleden totaal verkeerd waren, omdat het zogezegd louter gebaseerd was op het verfoeide medisch-defect denken in plaats van op het zgn. nieuwe sociaal-inclusief denkmodel. Hij schrijft o.a.: Momenteel is iedereen ervan overtuigd dat men inzake onderwijs voor leerlingen met beperkingen het medisch defect-denken moet velaten en zich moet focussen op de noden en specifieke behoeften van jongeren.
Niets is minder waar. Precies ook het buitengewoon onderwijs en de b.o.-types wilden focussen op de noden en specifieke behoeften van jongeren en niet op een medisch defect-denken. Als Ann Nelissen momenteel actie voerde om haar dochtertje Flo per 1 september naar het buitengewoon onderwijs te mogen sturen i.p.v. enkele maanden/een jaar te laten verkommeren in het gewoon onderwijs, dan heeft dat niets te maken met medisch defectdenken, maar alles met het recht op aangepast onderwijs.
Buitengewoon onderwijs betekende/ betekent in de eerste plaats recht op passend/ aangepast onderwijs en zorg (ook paramedische) e.d. In het type-1 b.v. zitten leerlingen waarvan men wist/weet dat ze de meeste lessen wiskunde, taal in het gewone onderwijs absoluut niet kunnen volgen en daar ook geen profijt kunnen uit halen. Sommige van die leerlingen behalen voor wiskunde b.v. op 12-jarige leeftijd slechts het peil van een 2de à 3de leerjaar. Het gaat vaak ook om leerlingen die veel baat hebben bij extra paramedische zorg.
De wet van 1970 groepeerde type-8 leerlingen vooral in aparte b.o.-scholen omdat men dan door het grotere aantal die leerlingen beter kon groeperen in klassen die afgestemd waren op hun niveau en leeftijd. De wet van 1970 was niet ingegeven door het medisch-defect-denken. In deze context vraagt prof. Christian Geyer zich ook terecht af: Warum werden Wesensmerkmale wie Behinderung & Begabung wegdiskutiert? (Eine unglaubliche Gleichmacherei - Frankfurter Allgemeine, 21 juli 2014).
Ook al in een tekst die het VSKO samen met de andere onderwijsnetten in februari over het M-decreet verspreidde werd de verkeerde indruk gewekt dat leerlingen het buitengewoon onderwijs niet volgen vanuit hun specifieke onderwijsnoden, maar vanuit een eenzijdig en verkeerd medisch defectdenken (zie punt 1). Inclusief onderwijs daarentegen zou dan uitgaan van een sociaal en humaan denken en berusten op een totale mindshift. In de tekst van februari j.l. stellen de koepelkopstukken ook expliciet dat inclusieleerlingen recht hebben op een individueel curriculum.
3.2 Dominiek Desmet pleit voor vernieuwde onderwijsvisie waarbij inclusie evident is
Dominiek Desmet schreef de bijdrage: M-decreet als katalysator om tot een vernieuwde visie op vorming te komen. De titel alleen al spreekt boek-delen.
Desmet orakelt: De vele vragen (van directies- en en leerkrachten) omtrent het M-decreet hebben gewoon te maken met goed onderwijs, en met de keuzes die een school maakt. In de concrete praktijk kunnen we nagaan in welke mate een specifieke leerling die in een specifieke context aan een specifieke school wordt toevertrouwd maximale ontplooiings- en verrijkingskansen kan krijgen. Zorg wordt dan als term overbodig, want inherent aan (goed) onderwijs.
Desmet stelt het heel simpel voor: kies voor maximale ontplooingskansen voor elke leerling, en vanuit zon visie word inclusief onderwijs een evidentie. Vanuit zon optie verdwijnen de bekommernissen en problemen van de praktijkmensen blijkbaar meteen.
3.3 Verwoorden kopstukken de stem van de praktijkmensen?
In de inleiding schrijft Desmet: De stem van de mensen die ertoe doen in het onderwijs, wordt zelden gehoord. Hij wekt de indruk dat hij de stem van de directies en leerkrachten vertolkt. Niets is minder waar. Desmet suggereert dat de zorgen van de praktijkmensen bij de keuze voor radicaal ander onderwijs meteen van de baan zullen zijn.
Precies Chris Smits en Dominiek Desmet, kopstukken van het verbond van het katholiek s.o., manifesteerden zich de voorbije jaren voortdurend als mensen die de stem van de praktijkmensen negeren. Ze wisten b.v. in 2012 maar al te goed dat de overgrote meerderheid van de leerkrachten en directies hun hervormingsplannen voor het secundair onderwijs absoluut niet steunden, maar hielden daar geenszins rekening mee.
En als de overgrote meerderheid van de leraars, professoren de voorbije jaren stelden dat ze zich zorgen maakten over de niveaudaling van de leerlingen, werd dit steeds gewoon ontkend en weggewuifd. Bij het opstellen van VSKO-plan voor de invoering van grootschalige scholengroepen luisterden Smits en CO evenmin naar de praktijkmensen.
In hun bijdragen over het M-decreet negeren ze eens te meer de stem en bekommernissen van de leraars. Vanaf 1998 hebben de koepels ook telkens de VLOR-adviezen over inclusief onderwijs probleemloos ondertekend.
M-decreet: over dogmatisch en egalitair inclusieconcept - onlangs bevestigd door Dirk Van Damme (OESO)
Polariserende,
verlossende & gehandicaptenvijandige inclusie-ideologieSchool
disables the pupils i.p.v.disabled pupils!??Volgens Duits onderwijsminister & filosoof Brofkorb is Inklusion=Kommunismus
für die Schule (Onderwijskrant 172, janu
Vooraf: Dirk Van Damme
(OESO) stelde onlangs: De M-decreet hervorming werdgedicteerd door een dogmatisch inclusieconcept, niet oor de keuze voor deskundigheid en het belang van het
kind". We hebben ons destijds vergist. We schreven in Onderwijskrant nr. 172 van januari 2015 een gestoffeerde bijdrage over dit dogmatisch inclusieconcept.
1. inclusie is uiterst controversiële zaak en
gehandicapten-vijandig
Als reactie op de goedkering van het M-decreet twitterde de
Gentse prof.-psycholoog Wouter Duyck terecht: Het M-decreet is een uiting van
naïef egalitarisme waardoor kwetsbare kinderen met bijzondere noden
gedifferentieerde hulp zullen missen. In deze bijdrage analyseren we
uitvoering het inclusiedogmatisme.
Ook volgens de Brusselse prof. Wim Van den Broeck gaat het
bij het M-decreet om een ideologisch beleid dat ver af staat van de
werkelijkheid.Ook de redactie van
Onderwijskrant - o.a. lerarenopleiders en leerkrachten - verkondigen al sinds
1996 deze visie. Vooral ideologisch gedreven professionals propageren
(radicale) inclusie. Jammer genoeg zijn het vooral die hardliners die in de media
het meest aan het woord komen en gehoor vonden bij de beleidsmakers en bij de
VN. Ook in Duitsland is inclusief onderwijs een vrij controversiële
aangelegenheid - zowel op wetenschappelijk als op politiek vlak. Annegret Kramp
Karrenbauer, minister-president van Saarland, wijst op de grenzen van inclusie
en vreest dat inclusief onderwijs zal leiden tot de ontwrichting van het
degelijk opgebouwd systeem van buitengewoon onderwijs (Nicht mit der
Brechstange (Die ZEIT, 25 juli 2014).
Mathias Brodkorb,
Duits filosoof en SPD-onderwijsminister van Meckelenburg-Vorpommern bestempelt
radicale inclusie zelfs als Kommunismus für die Schule.De Berlijnse wetenschapsfilosoof Gerd
Haberman stelt: Inclusie is wereldvreemd en gehandicaptenvijandig.De gangbare ideologie van radicaal
egalitarismeen Gleichmacherei isde enige grond voor de
inclusie-betrachtingen. Volgens die ideologie moeten ook alle
waardenonderscheiden afgeschaft worden.
De Engelse prof.
Brahm Norwich betreurt dat inclusief onderwijs als een toverwoord
functioneert. Deze vrij wollige term heeft in de vele inclusiepublicaties een
soort vanzelfsprekendheid verworven. Inclusief onderwijs kreeg de status van
een evident en absoluut recht: inclusive education has come to be seen as
self-evidently a good thing in a similar way that democracy or human rights
have come to be self-evidently good. (Addressing Tensions and Dilemmas in
Inclusive Education - zie Internet. Norwich is Professor Educational
Psycho-logy and Special Educational Needs at the Univer-sity of Exeter,
UK).
Het bekende
ERIC-informatiecentrum publiceerde een lijstje kritieken vanwege een groot
aantalAmerikaanse onderwijsexperts. We
vertalen even de belangrijkste kritieken:
*Enkel ideologisch gedreven professionals en een beperkt
aantal ouders propageren (radicale) inclusie*Veel special education children hebben gespecialiseerde ondersteuning
en diensten nodig die enkel kunnen aangeboden worden in speciale klassen; van
(gewone) leerkrachten en een gewone school kan men dit niet verlangen. (De
controverse inzake inclusie slaat vooral op wat we LAT-inclusie noemen:
Learning Apart Together, op de leerlingen die grotendeels een individueel
parcours volgen en op leerlingen met ernstige gedragsproblemen.)
*inclusie levert ook
voor de gewone leerlingen meer negatieve dan positieve resultaten op. *de full
inclusion beweging heeft een verregaand destructief effect op het gewone
onderwijs. (Men stuurt immers aan op het grotendeels afstand doen van de
gangbare schoolgrammatica.
*inclusie wordt vaak ingevoerd als besparingsmaatregel; en
de extra financiële steun bij de initiatie van inclusief onderwijs erodeert al
vlug.(In de beleidsnota van minister Crevits zijn geen extra centen voor de
ondersteuning in klas voorzien.*leerkrachten zijn niet opgeleid om les te geven in inclusieve klassen. Tijdens
de gewone opleiding kan men ze ook niet opleiden voor de gespecialiseerde
aanpak van al die uiteenlopende handicaps.
De docenten voor inclusie (Jo Lebeer, Beno Schraepen,
Annet De Vroey ...) wekten in hun opiniebijdrage in De Standaard van 8 december
2014 de indruk dat er in academische kringen en in de lerarenopleidingen een
grote overeenstemming over inclusie bestaat. Niets is minder waar. In deze
bijdrage bekijken we vooral het debat over de inclusiefilosofie in
wetenschappelijke kringen, de uiteenlopende interpretatie van het recht op
inclusie in het VN-verdrag, de gevolgen van inclusie voor de gangbare onderwijsgrammatica
... We willen met deze bijdrage ook aantonen dat ook veel onderwijsdeskundigen
grote kritiek hebben op inclusie
2Van disabled pupils naar school dis
ables the pupils & verlossingsideologie
2.1Shift from seeing the child as a problem
toseeing the education system as the
problem?
Opvallend in de
inclusiepublicaties is vooreerst het polariserend taalgebruik en het feit dat
men er steeds dezelfde refreintjes en verwoordingen inaantreft. Zo lezen we in een Unesco-rapport
dat het gaat om een totale cultuuromslag, een shift from seeing the child as a
problem to seeing the education system as the problem (Policy Guidelines on
Inclusion in Education, 2009). Niet de handicap van het kind is een probleem,
maar de (gehandicapte) school. Het is eerder de school die de oorzaak is van de
problemen van gehandicapte kinderen. Voor die leerlingen biedt inclusief
onderwijs de verlossing uit de ellende van hun uitgesloten verblijf.
Ook de
M-decreet-opstellers poneren dat het gaat om een totaal andere kijk op passend
en moreel verantwoord onderwijs voor leerlingen met een handicap. We lezen in
het M-decreet en elders: Vroeger lag de klemtoon op de medische benadering,
ondertussen is deze verschoven naar de sociale benadering. De nadruk ligt nu
met andere woorden meer op het sociale defect, nl. de samenleving (ook de
school) die niet is aangepast, dan op het medische defect. De nieuwe visie op
handicap ziet handicap (vooral) als een afstemmingsprobleem tussen de klas- en
schoolcontext en de specifieke onderwijs- en opvoedingsbehoeften van de
jongeren.
We mogen volgens het
nieuwe inclusie-evangelie dus niet langer spreken over disabled pupils; het
is immers de school die disables the pupils. Het zijn de reguliere scholen
die obstakels opwerpen en die het gehandicapte leerlingen ook onmogelijk maken
om er samen met de andere leerlingen les te volgen.
In de platformtekst van de VLOR over de aanpak van
leerlingen met specifieke noden (2005) treffen we eveneens dit modieuze
inclusietaaltje aan. Volgens die tekst is een handicap het resultaat van een
niet-adequate afstemming van de omgeving op specifieke behoeften van de mens.
Wie handicap ziet als een individuele functiebeperking, legt de nadruk op
tekorten en beperkingen en koestert van daaruit lagere verwachtingen. Vanuit
de nieuwe inclusie-visie formuleert de (inclusie)leerling zelf zijn wensen en
behoeften; de ondersteuning is geïndividualiseerd, flexibel en
gedifferentieerd. De voorzieningen zijn persoonsgericht en vraag-gestuurd (p.
14) (VLOR, Nieuwe organisatievormen voor leerlingen met specifieke noden,
Garant, 2005).
Ook Annet De
Vroey- lid van docenten voor inclusie
schreef polariserend en laatdunkend: In het verre verleden en tot voor kort
dacht men enkel vanuit het defectmodel waarop een therapeutisch,
specialistisch en sterk gesegregeerd antwoord geboden moest worden. Er schuilen
in het medisch denken t.a.v. leer- en ontwikkelingsproblemen een aantal
gevaren, die dit denken op zich heel gemakkelijk versterken. Medisch denken of
beoordeling vanuit een defectmodel isoleert de problemen en reduceert kinderen
tot hun beperking. Het ziet daarbij de talenten van diezelfde kinderen over het
hoofd of soms de complexiteit van bepaalde problemen. (Inclusief onderwijs:
zorg anders bekeken in de Praktijkgids voor het basisonderwijs, april 2009).
De Vroey, docenten
voor inclusie en andere inclusievelingen fantaseren dat de leerkrachten, de
opstellers van de wet van 1970, ... de beperkingen van leerlingen louter vanuit
een medisch en deficit standpunt bekijken/bekeken en dat het buitengewoon
onderwijs de kinderen reduceert tot hun beperking.Nu moeten we handicaps
voortaan bekijken vanuit een sociaal model en vanuit hetgeen de leerlingen
wel kunnen i.p.v. niet kunnen. Ook minister Crevits twitterde op 4 december:
Volgens het M-decreet is wat een leerling kan, belangrijker dan wat hij niet
kan.
Dat alles zijn o.i.
dubieuze uitspraken en grove beschuldigingen. Ze leiden ook de aandacht af van
de specifieke noden van gehandicapte leerlingen; en dit lijkt ons allesbehalve
sociaal en pedagogisch verantwoord. Sommigen bestempelen de radicale
inclusie-ideologie ook terecht als een gehandicaptenvijandige theorie.
2.2Polariserend taalgebruik& verlossingsideologie
De hardliners formuleren hun evangelie dus veelal in
polariserende en verlossende termen. Nog eenillustratie: Deux courants sopposent sur la conception du handicap. Le
modèle médical, une conception fonctionnelle met laccent sur les limites de la
personne handicapée. A linverse, le modèle social considère le handicap comme
les consé-quences dune certaine déficience de lécole): la personne nest
pas handicapée par elle-même, cest son environnement inadequate qui produit
des obstacles àson inclusion
(Engebretsen, etal., 2010).
Prof. Hans Wocken
drukt zijn kritiek op zon nivellerend inclusie-refreintjes zo uit: Die
inklusive Schu- le hebt die Zwei-Gruppen-theorie behindert-nichtbehinder
auf und ersetzt sie durch die Theorie heterogenen Gruppe. In der Inklusion sind
einfach alle unterschiedslos und namenlos verschie-den (Das Haus der
inklusiven Schule, Hamburg 2011, p.9). Mathias Brodkorb, prof. filosofie en
onderwijsminister van Meckelenburg-Vorpommern, bestempelt de gelijkmakende
inclusie-ideologie als Kommunismus für die SchuleHij betreurt ook dat de inclusievelingen die
op ideologisch vlak pretenderen op te komen voor de gehandicapte leer-lingen,
in de inclusieve praktijk veelal die kinderen in de kou laten staan en te
weinig tegemoet komen aan hun specifieke behoeften. Dat lijkt eerder op
negatieve discriminatie en gehandicaptenvijandig-heid (Warum Inklusion
unmöglich is, PROFIL, april 2013).
De inclusie-ideologen
vertonen in hun negatie van de specifieke behoeften van gehandicapte leerlingen
veel gelijkenis met de taalachterstandsnegationisten die de specifieke
taalbehoeften van anderstalige leerlingen negeren en poneren dat die leerlingen
geen apart en specifiek NT2-onderwijs mogen krijgen. Ze moeten op elk moment
van de dag inclusief optrekken met de andere leerlingen. Zo bestempelde ook
Hélène Passtoors het gebruik alleen al van de term taalachterstand als een
uiting van discriminatie en taalracisme. Zo vermijden de inclusie-ideologen
termen als handicap en leerachterstand. De inclusiehardliners kiezen dus voor een
absolute visie met een mengeling van polariserende ennivellerende uitspraken.In hun inclusie-newspeak bestempelen ze de
klassieke visie op de noden van gehandicapte leerlingen laatdunkend als een
visie die anti-sociaal, anti-moreel en discriminerend is. Ze fantaseren dat
leerkrachten, beleidsmakers ...tot voor
korteen beperking van een leerling
enkel bekeken vanuit een medisch standpunt, dat zij zich blindstaarden op de
handicap het deficit/ het nietkunnen...Ze pakken uit met een polaire tegenstelling tussen een medische versus
een sociale benadering, alsof de (psycho)pedagogische erkenning en benoeming
van een beperking/deficit haaks zou staan op het bevorderen van de ontwikkeling
en welzijn van een leerling. Dat het buitengewoon onderwijs de kinderen
reduceert tot hun beperking, lijkt ons een grove beschuldiging. Een van ons
heeft zich als orthopedagoge en lerares heel haar loopbaan ingelaten met het
lot van gehandicapte leerlingen. Bij de vaststelling dat een kind problemen had
inzake taalcommunicatie, lezen, gedrag ... en geholpen moest worden, ging het
niet om een medische benadering en vaststelling, maar om een psychopedagogische
vaststellingen om een diepmenselijke
benadering.
Zegeningen van verlossingsideologie
Volgens veel critici
is de inclusie-ideologie ook een typische verlossingsideologie. Prof. Michael
Felt drukt dit zo uit: fanatieke inclusievelingen möchten zukünftig alle
Kinder nur noch gemeinsam unterrichtet wissen - auch bei stärkster
Einschränkung von Arbeitshaltung und Leistungsfähigkeit. Man schwärmt von einem
goldenen Zeitalter der Pädagogik: Jedes Kind könne dann von den jeweiligen
Fähigkeiten der anderen profitieren, keiner werde mehr durch schlechte Noten
und persönliche Defizite beschämt, statt objektiver Leistungen würden nur noch
individuelle Lernfortschritte bewertet. Klingt paradiesisch, bedeutet aber im
Klartext: Verbindliche Lernziele würden hinfällig, die Sonderschulen wären
abzuschaffen, auch die bisherige Einteilung in Schulformen könnte man vergessen
(Inklusion: Soll mein kind mit Behinderten Lernen? -Die Zeit, 8 juli
2014).
Na de stemmingmakerij
tegen het asociale defectmodel en het buitengewoon onderwijs, pakt ook De
Vroey, uit met de vele vanzelfsprekende zegeningen van het nieuwe, sociale
model, met inclusie als dé toverformule en verlossing uit de ellende van het
buitengewoon onderwijs: Het sociale model stelt dat het precies de ruime
omgeving is die verantwoordelijk is voor het al dan niet ontstaan van een
handicap-situatie. In een directe, natuurlijke schoolomgeving zou een leerling
niet of veel minder die handicap als dusdanig ervaren ... omdat hijmeer mag participeren. Een persoon ervaart
met andere woorden pas een beperking of handicap in interactie met zijn
omgeving (Inclusief onderwijs: zorg anders bekeken in de Praktijkgids voor
het basisonderwijs, april 2009.)
De Vroey suggereert
dus ook dat het buitengewoon onderwijs verantwoordelijk is voor het feit dat
een leerling zich als gehandicapt ervaart. In de inclusieve school zal de
leerling zijn handicap niet langer als handicap ervaren. Velen vrezen precies
dat veel gehandicapte kinderen zich in een gewone klas nog meer als
gehandicapt, minderwaardig er niet echt bijhoren zullen ervaren. Prof.
Michael Felten (o.c.) drukt dit zo uit: Den Förderkindern droht nicht nur
Vernachlässigung, sondern auch zu-sätzliche Verunsicherung, durch den ständigen
Vergleich mit den ungleich leistungsfähigeren "Re-gelkindern".
De leer- en gedragsproblemen die leerlingen met specifieke beperkingen
op vandaag in een gewone school ervaren, zijn dus volgens het decreet, de
inclusiehardliners, de Unesco ... vooral veroorzaakt doorde (onaangepaste) school zelf, door
schoolinterne factoren.De leer- en/of
gedragsproblemen mogen niet langer in verband gebracht worden met (interne)
beperkingen van de leerlingen (=deficit: dyslexie, gedragsproblemen, laag IQ
...), met leerlinginterne factoren. Het komt er dan vooral op aan om de
schoolinterne obstakels weg te werken. Dit wordt dan vaak simplistisch
geïllustreerd met vergelijkingen als dankzij mijn bril heb ik geen
leesproblemen meer, dankzij een dyslexie-computerprogramma, dankzij kunstbenen
kan Pistorius spurten als de beste, ...
In een Unesco-rapport
over inclusief onderwijs wordt duidelijk gesteld en erkend dat de invoering van
inclusief onderwijs een totale omwenteling van het gewone onderwijs vereist. De
vigerende schoolgrammatica (eindtermen, leerplannen, klassikaal onderwijs ....)
moet volgens de Unesco de helling op: schrappen van de vele moeilijkeleerinhouden, geen gemeenschappelijke
leerplannen en eindtermen meer voor iedereen, een flexibel curriculum, geen
jaarklassen meer, kind- en individu-gecentreerd onderwijs, doorgedreven
differentiatie, flexibele en andere werkvormen, informeel leren ... (Policy
Guidelines on Inclusion in Education, 2009). Ook volgens prof. Geert Van Hove,
hét Vlaams boegbeeld van inclusief onderwijs, vereist inclusief onderwijs een
totale omwenteling: Inclusie gaat niet om het toevoegen van iets bij een onveranderbaar
geheel, maar over een totaal herdenken van het schoolgebeuren, om ecologische
aanpassing van curriculum, didactiek en instructie (Inclusief onderwijs,
Impuls, maart 2005.) Van Hove beschrijftde grote verschillen ook nog in volgende dichotomische termen: van een
evolutie van een orthopedagogiek van het defect naar een orthopedagogiek van
mogelijkheden, en van een blanke middenklasse (ortho)pedagogiek naar een
cultuursensitieve.Hij voegt eraan toe
dat critici van zijn (radicale) inclusievisie zijn blijven steken in de
middeleeuwse realiteit en opvattingen, en de onderbouwing van het inclusieve
vernieuwingsverhaal niet zien (Nieuwe tendensen in de ondersteuning van mensen
met een label; zie Internet).
Het schoolgebeuren
moet totaal herdacht worden. Ook op de VLOR-trefdag van 1995 werd al door
inclusievelingen-sprekers verkondigd dat we in het kader van de zorgverbreding
ons système denseignement moesten ruilen voor een système dapprentissage
zoals b.v. in Wallonië.We heb-ben hier
afwijzend scherp op gereageerd.Sindsdien bleek ook overduidelijk hoe rampzalig
het Waalssystème dapprentissage wel
was - voor alle leerlingen en voor de zwakkere in het bijzonder.
Inde al vermelde VLOR-platformtekst van 2005
lazen we eveneens dat inclusief onderwijs een totale omwenteling van het gewoon
onderwijs vereist. Volgens die VLOR-tekst staat inclusief onderwijs haaks op
het huidige leerstofgerichte en meritocratische karakter van het
onderwijssysteem. Het onderwijs moet bereid zijn zich aan te passen aan de
behoeften van een leerling in plaats van de leerling te dwingen zich aan te
passen aan de onderwijsstructuren en inhouden. Ons onderwijs staat haaksop de inclusiegedachte die zoveel mogelijk leerlingen
in het gewone onderwijs wil houden.De
VLOR gaf in die tijd ook aan drie orthopedagogen de opdracht om een plan voor
de invoering van inclusief onderwijs uit te werken.
Het feit dat men in
de gewone school werkt met officieel opgelegde eindtermen en leerplannen wordt
door de radicale inclusievelingen als het belangrijkste schoolintern obstakel
gezien dat weggewerkt moet worden. Prof. Norwich (o.c.) repliceerde in dit
verband dat het al te simplistisch is te denken dat het volstaat dat de school struikelstenen wegwerkt. Hij stelde tevens dat
b.v. het afstappen van de gemeenschappelijke eindtermen rampzalig is voor de
gewone leerlingen en voor het niveau van het onderwijs.We citeren even: In
much inclusive thinking it is assumed that barriers to participation and
learning are external and alterable; for example, steps (external) that impede
wheel-chair access can be changed into ramps or lifts (alterable). In this kind
of thinking it is also assumed that internal factors (e.g. impairments) are a
given and not alterable. It is possible that some internal factors (or
barriers) are to some extent alterable or even compensable; for example, a
visual impairment by wearing glasses. But, external factors may not be easily
alterable for example, basic written language literacy standards because
although they may not be accessible to some children with profound intellectual
impairments, removing these standards would incur social costs and personal
costs for the majority who can access them.
Uitvoerige kritiek op
de stelling dat het reguliere onderwijs in functie van de inclusie moet
afstappen van hetwerken met
gemeenschappelijke einddoelen en leerplannen, treffen we ook aan in de al
vermelde opiniebijdrage van de Duitse onderwijsministerMathias Brodkorb,Zon radicale inclusieeisen leiden volgens
hem tot een totale ontscholing en niveaudaling. En als we niet meer mogen
werken vanuit Bildungsstandards dan zouden we volgens die logicaook niet meer mogen werken met punten,
rapporten, getuigschriften/diplomas, zittenblijven, onderwijsvormen in het
secundair onderwijs ...Vanuit de
ideologie dat school disables the pupils en obstakels opwerpt voor bepaalde
leerlingen, moeten we dus grotendeels afstappen van de gangbare
schoolgrammatica.
Maar minister Crevits en Co willen inclusief onderwijs
binnen de gangbare schoolgrammatica, met behoud van eindtermen en klassieke
leerplannen, e.d. Dat kan volgens de inclusievelingen niet. We merken wel dat
in de overgrote meerderheid van de landen die al lang wettelijk aansturen op
inclusief onderwijs, het onderwijsveld de vraag naar verregaande ontscholing
niet zomaar inwilligde. In Finland was dit ook officieel en principieel
niet het geval.In landen die sterker
ingingen op deze ontscholingseisen - zoals Noorwegen en Zweden - stellen we
vast dat dit er tot een grote niveaudalingheeft geleid - ook bij gehandicapte leerlingen.
4Absoluut recht op inclusie versus
rechtop leren& afwegen van rechten
4.1Absoluut recht op inclusie!?
De hardliners stellen
steeds dat elke leerling een absoluut recht heeft op inclusief onderwijs en dat
dit ook zo verwoord wordt in het VN-verdrag. In eeninterview in Brandpunt (oktober 2008)poneerde ook de Leuvense orthopedagoogPol Ghesquière: Men kan eigenlijk geen
tegenstander van inclusief onderwijs zijn. Er bestaan toch ook geen
voorstandersentegenstanders vandemensenrechten?Inclusief onderwijs
is volgens mij een basisrecht, je kàn daar niet tegen zijn. Je kan wel
discussiëren over de praktische modaliteiten, de nodige middelen,.... Maar je
kan niet tegen het principe zijn.Wie kritische vragen stelt bij inclusie is dus onwetend &
tegenstander van het recht op inclusie, enz.
Het VN-verdrag
spreekt echter enkel van het recht op toegang tot algemeen of inclusief
onderwijs. Dat betekent volgens heel wat mensen dat dit niet noodzakelijk een
inclusieve school, een school voor allen moet zijn. Prof. Michael Felten
stelt: Die UN-Behindertenrechtskonvention verpflichtet denn auch keineswegs
zur Einführung einer Einheitsschule, sondern will lediglich allen Kindern
freien Zugang zum allgemeinbildenden Schulsystem sichern. Deutschland nun
bietet mit seinem hoch-spezialisierten Förderschulsystem (= bijzonder
onderwijs) bereits eine besonders unterstützende Form schulischer
Allgemeinbildung. Förderschulen (=b.o.scholen) sind ja keineswegs Orte der
Entwürdigung, sondern Stätten spezifischer Beobachtung, Zuwendung und Stärkung
(Inklusion: Soll mein kind mit Behinderten Lernen? (Die Zeit, 8 juli
2014).
De hardliners en auteurs van het M-decreet beseffen
blijkbaar niet dat het op het vlak van de waarden steeds gaat om een afweging
van meerdere waarden/belangen die veelal deels tegen-strijdig zijn: zoals de
waarde van fysische inclusie versus de waarde van aangepast onderwijs en
aangepaste paramedische ondersteuning. Zo betreurt de Duitse prof. Karl-Heinz
Dammer dat in debatten en publicaties over mensenrechten hetsteeds gaat om das individuelle Recht auf
Differenz gegenüber normierende Einheidsforderungen wel-cher art auch immer
Inklusion und Integration zum Verständnis zweier pädagogischer
Zauber-formeln (zie Internet).
Net zoals in het
gewone leven, gaat het in de onderwijspraktijk steeds om spanningen, dilemmas
en compromissen, om het onderling afwegen van waarden. De Engelse leraar Tom
Benett drukt het zo uit: Inclusion like any value, cannot be intrinsically
good. It must be balanced with other values, such as the good of the child, the
rights of the class, the teacher ... Prof. Minow drukt het zo uit: When does
treating people differently emphasize their differences and stigmatize or
hinder them on that basis? And when does treating people the same become
insensitive to their difference and likely to stigmatize or hinder them on that
basis? (Minow, 1990: 20).
Zo moeten we ook de
belangen van een leerling op korte termijn afwegen tegen zijn belangen op lange
termijn. Een aantal jaren type-8-onderwijs in een aparte klas of school kan er
toe leiden dat die leerlingen op lange termijn beter geïncludeerd zijn in de
maatschappij (en op middellange termijn kunnen overstappen naar het gewoon
secundair onderwijs).
We gaan dus ook
geenszins akkoord met de wijze waarop de inclusievelingen stellen dat enkel een
inclusieve setting sociaal en ethisch verantwoord is en dat vroeger enkel
gedacht werd vanuit een defectmodel dat ethisch asociaal is. Zo stelt De Vroey
(o.c., 2009) ten onrechte dat de (onderwijs)mensen vroeger leerlingen met een
handicap enkel percipieerden in termen van medische defecten, specialistische
behandelingen en verbanningnaar aparte
b.o.-gebouwen, dat ze zich blindstaarden op de handicap en de talenten van
diezelfde kinderen over het hoofd zagen en weinig begaan waren met de
individuele onderwijs- en ondersteuningsvragen van die kinderen.De beleidsmensen en orthopedagogen die eind
van de jaren 1960 aanstuurden op het overbrengen vanblo-klassen naar aparte blo-gebouwen
argumenteerden dat in blo-scholen die kinderenbeter op hun niveau konden werken en dat men er ook beter tegemoet kwam
aan hun onderwijs- en ondersteuningsvragen - met inbegrip van de paramedische
ondersteuning. Men zag in aparte scholen dus meer voordelen dan in aparte
klassen in gewone scholen. Dat had niets te maken met een verkeerde perceptie
van de handicap.4.2(Leer)recht op speciale en aparte/setting& tijdelijk vertoeven bij
soortgenoten
Critici van full
inclusion vinden het verantwoord dat leerlingen die te weinig profijt kunnen
halen uit het volgen van de gewone school het recht hebben op
buitengewoon/aangepast onderwijs in speciale klassen of scholen. Zij vinden dat
het leerrecht voorrang heeft op het recht op inclusie en dat buitengewoon onderwijs
voor veel gehandicapte leerlingen de beste weg is om het einddoel de inclusie
binnen de maatschappij, latere tewerkstelling... te bereiken. Ook in een recent
rapport van Finse onderwijskundigen lezen we dat dit hun optie is. 8,5% van de
leerlingen les krijgen er aangepastonderwijsin aparte klassen.
In speciale/aparte klassen (scholen) kunnen veel
gehandicapte leerlingen niet enkel meer kennis en vaardigheden verwerven, maar
zich daar ook meer sociaal betrokken voelen bij het les- en klasgebeuren en bij
de medeleerlingen.Zon betrokkenheid
is voor die leerlingenbelangrijker dan
fysieke inclusie waarbij zegrotendeels
uitgesloten worden van het gewone klasgebeuren en vooral individueel bezig zijn
met aparte taken lezen, rekenen ... (=interne exclusie). De Nederlandse
inspectie schrijft o.i. ook terecht: De competentiebeleving van veel
inclusieleerlingen in het reguliere onderwijs staat sterk onder druk, doordat
ze zichzelfvoortdurend vergelijken met
klasgenoten zonder beperkingen. Dit blijkt overigens ook uit tal van
wetenschappelijk onderzoek.
Inclusievoorstanders
gaan er ten onrechte vanuit dat het eigenwaardegevoel en de competentiebeleving
steeds groter zijn bij inclusie in een gewone klas dan in een buitengewone
klas met soortgenoten. Ze verdoezelen het grote gevaar van het
minderwaardigheidsgevoel, het feit dat inclusie het zelfbeeld van de leerling vaak
niet ten goede komt. Inclusie-leerlingen worden er immers sneller en frequenter
geconfronteerd met hun anders-zijn en met het feit dat ze niet echt kunnen
participeren aan het lesgebeuren. Inclusievelingen wekken ook de indruk dat
leerlingen met een beperking het vertoeven in een klas met soortgenoten per se
als een marteling en als een vernedering ervaren. Ze wekken de indruk dat ze
precies ook zelf het vertoeven bij gehandicapten als vreselijk ervaren.
Over belang van
dentre soi = vertoeven bij lotgenoten = vorm van inclusief lerenIn het rapport Une démarche inclusive pour construire le décret
inclusion (2011 Centre dEtudes sociologiques Saint-Louis, Bruxelles), erkennen
de auteurs dat veel gehandicapte leerlingen de behoefte hebben om samen in
klas te zitten met leerlingen die dezelfde moeilijkheden ondervinden niet enkel om meer en beter samen te kunnen
leren en optrekken, maar ook om van gedachten te kunnen wisselen met lotgenoten
over wat ze beleven. Inclusie is volgens die sociologen dus niet noodzakelijk
een absoluut en moreel principe dat voor elke leerling met een beperking
belangrijk is. Het belangrijkste is het respect voor de behoeften en wensen van
elke gehandicapte persoon.Het gaat hier
dus om het recht op - en het belang van het vertoeven bij lotgenoten. Is het
zich betrokken voelen bij een gezamenlijk leerproces en programma binnen een
aparte klas niet inclusiever dan LAT-inclusie (learning apart together)
binnen een gewone klas? Is de sociale cohiesie vaak niet groter in de aparte
klas?
Voor dove leerlingen
voor wie de communicatie via gebarentaal belangrijk is, is het kunnen vertoeven
bij lotgenoten nog belangrijker. Zo lezen we in een recente Visietekst van de
Federatie van Vlaamse Doven Organisaties inde context van het M-decreet: Het is niet voldoende om een bestaande
onderwijsvorm aan te passen, met hulpmiddelen bijvoorbeeld. Er moet een nieuwe
vorm van onderwijs uitgebouwd worden, met de Vlaamse Gebarentaal als voer- en instructietaal,
en met dove leerkrachten of horende leerkrachten die deze taal vlot gebruiken.
Dove leerlingen moeten ook hun gebarentaal onderling kunnen gebruiken. Ook
buiten het onderwijs zijn dovenclubjes voor hen belangrijk.
De inclusievelingen en de groep Docenten voor inclusie
betreuren dat het M-decreet ook een type 9 voor autistische kinderen opricht.
Maar een vader van een autistische jongen stelt op zijn blog dat zijn kind niet
tot zijn recht kan komen in een gewone school en concludeert: Full Classroom
Inclusion for All is Discriminatory. En waarom zouden kleuters die weinig
Nederlands kennen niet gedurende een bepaalde tijd aparte en intensieve lessen
NT2 mogen krijgen? Vanuit de inclusie-ideologie zouden er in principe ook geen
beschutte werkplaatsen mogen zijn.Voor de inclusievelingen en voor de stuurgroep ouders voor inclusie
lijkt het blijkbaar een drama als een kind met een beperking samen zit in klas
met lotgenoten, met medeleerlingen met een analoge beperking. De Duitse prof.-orthopedagoog
Bernd Ahrbeck schrijft hier over: Ichfinde es beklemmend, dass es heute offenbar als erschreckend gilt, wenn Behinderte
einfach unter sichbleiben - so, als ob
es ihnen untereinander nicht gut gehen könnte. Da muss man sich doch fragen,
was für ein Bild wir im Kopf haben. Ist Behinderung so schrecklich, dass wir
sie nur noch vereinzelt ertragen? Manchmal beschleicht mich der Verdacht, dass
es in der ganzen Debatte in Wahrheit weniger um die Behinderten, sondern eher
um die Befindlichkeiten der Nichtbehinderten geht. Wenn Behinderung nicht mehr
als solche wahrgenommen wird, muss man sich auch keine Gedanken mehr machen,
welche schmerzliche Lebenseinschränkung damit verbunden sein kann. (Inklusion:
Eine Kritik Taschenbuch 28. Mai 2014).
4.3Tijdelijk karakter van aparte setting
Inclusievelingen
wekken vaak de indruk dat een verblijf in het buitengewoon onderwijs een totale
exclusie en marginalisering betekent. Op de website van Ouders voor inclusie
lezen we: Geen enkel ander Europees land veroordeelt zoveel kinderen tot leven
in de rand van de maatschappij. De indruk wordt gewekt dat kinderen die een
korte of langere tijd doorbrengen in het buitengewoon onderwijs volledig
opgesloten zitten in een niet-gemengde omgeving, totaal vervreemden vande omgeving en maatschappij, en gedoemd zijn
om voor de rest van hun jaren te leven in de rand van de maatschappij. Jozef De
Witte, directeur van het Gelijkekansencentrum fantaseerde zelfs in de
Hautekiet-uitzending van 4 december dat b.o.-kinderen veraf opgesloten zitten
in oude kastelen in een bosrijke omgeving.
In het verlengde van het belang van dentre soi (optrekken
met lotgenoten) lazen we in al vemelde rapport van het Centre dEtudes
sociologiques dat het nastreven van voldoende inclusie geenszins betekent dat
er op elk moment moet sprake zijn van een inclusieve, gemengde omgeving. Het
gaat hier om het principe van de temporalité: une alternance entre des
espaces mixtes favorisant linclusion et des espaces protecteurs où
laccent est mis sur le semblable pour dautres apprentissages et
échanges.De tijdelijke afzondering in
aparte klassen/scholen kan dus verantwoord/zinvol kan zijn. Maar ook die
leerlingen zijn buiten de schooluren meestal wel geïncludeerd, thuis en in de
omgeving.
5 Finse
onderwijskundigen: leerrecht vaak beter gegarandeerd in speciale klassen
Uit een recent rapport
van Finse onderwijsexperts leiden we af dat zij en de meeste
praktijkmensengeenszins akkoord gaan
met de visie van de inclusiehardliners.In dit rapport verantwoorden ze ook het feit dat in Finland relatief
veelleerlingen-8,5% - in speciale/aparte klassen/scholen
les krijgen. Vanuit het principe van het leerrecht hebben die kinderen daar
volgens hen ook recht op. 8,5% is veel meer dan in andere Scandinavische
landen.
De Finse
onderwijsexperts stellen tegelijk dat b.v. het inclusief onderwijs in Noorwegen
geleid heeft tot het verwaarlozen van de noden van kinderen met een specifieke
handicap, In dit rapport nemen de Finse experts afstand van de inclusievisie
zoals die in Noorwegen al vele jaren wordt toegepast. Zijstellen dat in Noorwegen het fysisch
integratierecht centraal staat, maar in Finland het leerrecht, het recht op
leren en aangepast onderwijs - waarbij alle soorten leerlingen het meest gebaat
zijn. Ze poneren verder: In tegenstelling met de inclusieve aanpak in
Noorwegen, concludeerden Finse onderzoekersdat het recht op leren vaak beter gegarandeerd wordt in gescheiden
settings (klassen of scholen): Students experiences in special classes have
been largely positive, with sufficient support from the most educated
teachers.
Zij schrijven verder dat de klemtoon op inclusiefonderwijs in Noorwegen doet denken aan Lows
concept of stupid inclusion,meaning
that it is neither politically correct nor is it allowed to label some needs as
special. Volgens het Fins rapport leidt het feit dat men de specifieke noden
niet meer als speciaal/bijzonder en als deficit mag benoemen, ertoe dat die noden ook veelal vergeten worden.
6Hornby & Warnock: simplistische opvattingen
omtrent recht op conclusie
Ook prof. Garry
Hornby (University of Canterbury) verwoordt vrij accuraat de simplistische
opvattingen van de inclusie-hardliners. Hij sluit zich bij zijn stellingen aan
bij de visie van de Engelse barones Warnock. Als voorzitster van de commissie
Warnock pleitte Warnockin 1978voor radicale inclusie, maar de voorbije 12
jaarnam zij afstand van haar vroegere
standpunten. We citeren enkele passages uit: Inclusive Education for children
with special educational needs: a critique of policy and practice in New
Zealand(zie Internet).
6.1 Recht op
(fysieke) inclusieversus (leer)recht op
aangepast leren
A critical confusion
concerns the rights of children with SEN (Special Educational Needs). A typical
argument put forward in favour of full inclusion is that it is a basic human
right of all children to be educated along with their mainstream peers. To
segregate children for any reason is considered by many inclusionists to be a
denial of their human rights. However, there are two main confusions here.
First of all there is confusion between human rights and moral rights. Just
because someone has a human right to a certain option doesnt necessarily mean
that it is morally the right thing for them to do (Thomson, 1990). Thus,
although their human rights allow children with SEN to be educated alongside
their mainstream peers, for some of them this may not, morally, be the right or
best option. As Warnock puts it, What is a manifest good in society, and what
it is my right to have may not be what is best for me as a schoolchild
(Terzi,2010,p.36).
A second aspect of
the rights confusion concerns priorities as well as their right to be included,
children also have a right to an appropriate edu-cation suited to their
needs.It is their right to learn that we must defend, not their right to learn
in the same environment as everyone else(Warnock, in Terzi, 2010,p.36). That
is, the right to an appropriate education which meets childrens specific needs
is more important than the right to be educated alongside their mainstream
peers. Therefore, it cannot be morally right to include all children in
mainstream schools if this means that some of them will not be able to receive
the education most appropriate for their needs.
6.2Inclusief onderwijs # doel op zich, maar één van de wegen naar inclusie
in de maatschappij
Warnock wijst op een
belangrijke verwarring die ook haar commissie Warnock destijds beging. Inclusief
onderwijs wordt al te vaak als een doel op zich beschouwd i.p.v. als één van de
wegen om het uiteindelijk doel inclusie in de maatschappij, tewerkstelling
... te bereiken. Voorstanders van full inclusion argumenteren dat aparte
settings (klassen/ scholen) voor gehandicapte leerlingen verkeerd zijn omdatinclusie in de maatschappij een belangrijk
doel moet zijn voor het onderwijs. Daarom moeten alle leerlingen opgenomen
worden in de gewone en locale school. Het belangrijkste echter dat leerkrachten
moeten nastreven is de inclusie in de maatschappij, de tewerkstelling e.d. nadat
de leerlingen het onderwijs verlaten hebben.
Inclusie in een
gewone school kan best een middel zijn om dit te bereiken - vooral voor
GON-leerlingen maar is geen doel op zich. Voor bepaalde gehandicapte leerlingen
kunnen aparte/speciale settings (klassen scholen) het beste middel zijn om
inclusie in de maatschappij, te bereiken. In die zin is inclusie in een gewone
klas die niet ten volle tegemoet komt aan de noden van bepaalde gehandicapte
leerlingen contra-productief, omdat er dan veel kans bestaat dat daardoor hun
potential for full inclusion in the community as adults ingeperkt zal
worden.Verhelderend in deze context
is ook een recent boek van de Engelse prof.-orthopedagoog Brahm Norwich:
Addressing tensions and dilemmas in inclusive education: living with
uncertainty. Ook prof. Norwich neemt afstand van de simplistische en
polariserende inclusie-ideologie. Hij schrijft o.a.: Though inclusive
education has a strong intuitive ethical appeal, and has been called a
passionate intuition (Pirrie and Head, 2007), it involves tensions and
dilemmas that have to be addressed and resolved.
Ook Norwich, wijst
erop dat de inclusie-ideologie al te gemakkelijk afstand neemt vanhet deficit-denken, van het feit dat er veel
kinderen zijn metspecifieken gedifferentieerde handicaps,
leerachterstanden & onderwijsnoden. Men beklemtoont vooral de homogeniteit,
de gelijkenissen binnende inclusieve
klasgroep, maar heeft te weinig oog voor de heterogeniteit:
The move away from
learner characteristics in definitions of inclusive education is partly about
avoiding the definition of differences in terms of challenge or difficulties,
what is often presented as the rejection of the deficit model. For example,
Slikwa (2010) presents the progression of ideas about difference as going from
homogeneity to heterogeneity to diversity. In homogeneity, learners are seen as
similar and treated as such; in heterogeneity, adjustments are made for difficulties;
in diversity (the inclusive notion), difference is seen as a resource and
opportunity. So, the language of diversity deliberately turns away from
difficulties even though some research shows that for some people disability
is experienced as difficult differen-ces. This reflects a tendency in some
versions of inclusive education to deny the challenges and difficulties
associated with disability.
De groep docenten voor inclusie en andere inclusievelingen
wekken al te graag te indruk dat inclusie een evidentie is en dat er in kringen
van de wetenschappers en lerarenopleiders een grote consensus over bestaat. Uit
deze bijdrage blijkt dat dit geenszins het geval is.
Ook de Duitse
professor-orthopedagoog Bernd Ahrbeckbestempelt de inclusie-ideologie als een verlossingsideologie die
losgekoppeld is van de onderwijspraktijk:Die Forderung zumindest nach
vollständiger Inklusion sei ein normativ überzo-genes, mit missionarischem
Eifer vorgetragenes und von der praktischen Erfahrung abgekoppeltes Postula. Überzogene
Idealbildungen und Spaltun-gen, uneflektierte Visionen einer inklusiven
Gesell-schaft und die nur begrenzte Bereitschaft, sich dem Realitätsprinzip zu
stellen, spielen im gegenwär-tigen Inklusionsdiskurs eine gewichtige Rolle.
In de bijdrage Inklusionsdebatte:
Eine unglaubliche Gleichmacherei (Frankfurter Allgemeine, 21 juli. 2014)heeft Christian Geyer het ookover: Aufstieg einer Heilsidee: die
vollständige Inklusion ist bereit zur Ignoranz jedes empirischen
Unterschieds. In deze bijdrage stelt de auteur terecht de vraag: Warum werden
Wesensmerkmale wie Behinderung & Begabung wegdiskutiert?
De groep docenten
voor inclusie beweerde ook in zijn opiniebijdrage in De Standaard van 8
december dat inclusief onderwijs in veel andere landen met succes is ingevoerd
en dat uit onderzoek ook bleek dat gehandicapte kinderen in inclusieve scholen
het best presteren. In de volgende bijdrage in dit nummer wordt dit weerlegd.
Ook in het volgend nummer van Onderwijskrantbekijken we nog de uitwerking van inclusief onderwijs in een aantal
landen.
De niveaudaling voor
begrijpend lezen zoals bleek in PIRLS 2016 lokte veel reacties uit - gisteren
en vandaag nog in de krant 'De Tijd: een opiniebijdrage van prof. Wouter Duyck
over laaggeletterdheid en een reactie van minister Crevits. Prof. Wim Van den
Broeck twitterde daarnet: 3De lagere leesscore e.d. is slechts een symptoom van
veel diepere malaise in Vlaams onderwijs. De collectieve 'leercultuur' is
geërodeerd en vervangen door een individualistische 'feel good' cultuur
(welbevinden). Naast economische, ook funeste sociale en psychosociale
gevolgen."
Ook een bezorgde Dirk
Van Damme, pedagoog en OESO-expert hekelde de voorbije maande herhaaldelijk de
uitholling van het taalonderwijs.. Op 5 december 2017 betreurde hij op twitter
het taalrelativisme in Vlaanderen: Misschien dat meer mensen er nu toch van
overtuigd geraken dat er iets grondig mis is met ons taalonderwijs, dat we het
taalrelativisme en het zgn. communicatief taalonderwijs grondig moeten
herbekijken. Meer ambitie inzake talenkennis is meer dan ooit noodzakelijk. En
op 6 december omschreef hij de uitholling van het taalonderwijs als volgt: Het
gaat om de stelling dat inzicht in taal niet zo belangrijk is, dat enkel
vaardigheid telt; dat dialect en tussentaal of dt-fouten toch niet zo'n enorm
probleem zijn; dat migranten voldoende hebben aan basisbeheersing, dat men
leerlingen niet moet sanctioneren op taalfouten in andere vakken...
Taalrelativisme dus: er zijn geen absolute standaarden meer want taal evolueert
zo sterk en differentieert. Elke groep, elk individu heeft het recht zich op
eigen manier talig uit te drukken, zegt men.
In zijn KULAK-lezing
van 21 maart j.l. betreurde Van Damme eens te meer de uitholling van het
taalonderwijs en de eenzijdige communicatieve en competentiegerichte aanpak.
Hij drukte ook zijn vrees uit omtrent de nieuwe eindtermen. Achteraf sloten 3
taalleerkrachten, KULAK-rector Piet Desmet en Raf Feys zich bij die stelling
aan (zie verslag in bijlage2).
De niveaudaling lezen
situeert zich binnen de algemene uitholling van het taalonderwijs. In onze
O-ZON-campagne 2007 over de ontscholing & niveaudaling kwam er opvallend
veel kritiek op de uitholling van het taalonderwijs en het taalrelativisme van
de taaltenoren, de Taalunie e.d. Een van de kritieken luidde dat het zgn.
communicatief taalonderwijs veel aandacht besteedde aan het mondeling
taalgebruik (luisteren en spreken) en dit ten koste van alles wat te maken
heeft met het schriftelijk taalgebruik: woordenschat en AN, spelling,
grammatica, technisch & begrijpend lezen en literatuur.
In de recente
PIRLS-2016-toets stelde men ook vast dat de instructietijd voor begrijpend
lezen sinds PIRLS-2006 nog aanzienlijk was gedaald (40%); en in 2006 was dit al
minder dan in het buitenland. En in TIMSS- 2015 stelde men vast dat ons
kleuteronderwijs opvallend minder aandacht besteedde aan woordenschat,
voorbereidende leesactiviteiten (letterkennis e.d.) dan in andere landen.
In de korte
gezamenlijke reactie van de onderwijskoepels op de tegenvallende PIRLS-score
werd niet ingegaan op de mogelijke oorzaken van de achteruitgang en op de
kritiek op de leerplannen. De koepels stelden wel expliciet dat de niveaudaling
niets te maken heeft met hun leerplannen Nederlands die volgens de koepels de
nodige handvatten voor degelijk leesonderwijs aanreiken en dit vanaf het
kleuteronderwijs.
In de context van
onze O-ZON-campagne 2007 kwam er veel kritiek op de taalvisietekst van het
katholiek onderwijs waarin het belang van de taalkennis ten zeerste
gerelativeerd wordt, denk ook aan de 60-40%-regel en de stelling dat kennis
enkel in de context van vaardigheidstaken aan bod mag komen. We merken nu dat
de kopstukken van de onderwijskoepels de handen in onschuld wassen.
We merken tevens dat
in het recente ZILL-leerplan Nederlands voor het basisonderwijs geenszins
rekening wordt gehouden met de kritiek op het leerplan van 1998. En we vernemen
ook dat binnen de ontwikkelcommissie voor de taal-eindtermen de
vertegenwoordigers van de onderwijskoepels en expert Kris Van den Branden geen rekening
houden met de vele kritiek. De voorstellen voor meer taal-kennis vanwege de
leerkrachten krijgen er weinig gehoor. Het ziet er dus ook voor de toekomst
niet al te best uit.
Binnen katholiek
onderwijs stuurden leerplanverantwoordelijken als Ides Callebaut & Bart
Masquilller de voorbije jaren volop aan op minder aandacht voor AN en de
geschreven taal (lezen, spellen, schrijven). e. Ze stuurden in 2009/2010 in hun
pleidooi voor een sterke relativering van de standaardtaal tegelijk aan op een
nog sterkere relativering van de geschreven taal - die alles te maken heeft met
de standaardtaal.
We merkten enkele
maanden geleden ook dat het recente taalstandpunt van de Taalunie, mede
opgesteld door prof. Kris Van den Branden, het taalrelativisme en de eenzijdige
kijk op taalonderwijs verder propageert. De nieuwe secretaris-generaal Hans
Bennis stelde ook nog dat uitdrukkingen als hun hebben geaccepteerd en
gewaardeerd moeten worden. Hij voorspelt ook dat het lidwoord het zal
verdwijnen. Het ziet er dus naar uit dat de uitholling van het taalonderwijs
geenszins teruggeschroefd wordt. Bij overmaat van ramp werd voor het
ontwikkelteam van de eindtermen taal niemand minder dan prof. Kris Van den
Branden als expert aangeduid.
Het is o.i. geen
toeval dat anderstalige leerlingen opvallend zwak scoren voor PIRLS-begrijpend
lezen 4de leerjaar. Uitgerekend het Leuvens Steunpunt NT2 (1991-2010) hield de
invoering van intensief NT2 vanaf de eerste dag van het kleuteronderwijs tegen.
Het Steunpunt NT2 werd na een paar jaar een Steunpunt anti-NT2 (zie punt 3); en
ook de onderwijskoepels maakten geen werk van intensief NT2. De recente
taalrichtlijnen van de onderwijskoepels voor meer thuistaalgebruik zullen
leiden tot nog minder kennis van het Nederlands bij allochtone leerlingen. Het
Centrum Diversiteit en leren van prof.Piet Van Avermaet bestempelde de
taaloproepen van de onderwijsministers als nonsens en propageerde intensief
thuistaalgebruik.
1.2 Reacties op niveaudaling PIRLS
De PIRLS-nievaudaling
voor begrijpend lezen lokte veel reacties uit. Zelf waarschuwen we al vanaf
1993 voor de uitholling van het taalonderwijs, maar toch pleiten we in punt 2
voor een meer genuanceerde analyse van de PIRLS-score.
In de commissie
onderwijs en elders werd gesteld dat er in ons onderwijs wellicht te veel
aandacht gaat naar technisch lezen en dit ten koste van begrijpend lezen. In
een reactie op die stelling betogen leesdeskundigen Astrid Geudens en Wim Van
den Broeck terecht dat beide vormen van lezen een sterke verbondenheid vertonen
en dat minder aandacht voor technisch lezen onverantwoord zou zijn. Astrid
Geudens en Wim Van den Broeck pleitten er tegelijk voor een effectieve en
leerkrachtgestuurde aanpak van de didactiek van het leesonderwijs én van
ontluikende/ beginnende geletterdheid in het kleuteronderwijs.
We noteerden de
voorbije jaren wel veel kritiek op de uitholling van het taalonderwijs. Vanaf
1993 besteedden we er in Onderwijskrant tientallen bij- dragen aan. In de
gezamenlijke reactie van de onderwijskoepels op de tegenvallende PIRLS-score
werd gesteld dat de niveaudaling niets te maken heeft met de leerplannen
Nederlands die de nodige handvatten voor degelijk leesonderwijs aanreiken.
Ook andere verantwoordelijken voor de uitholling van het taalonderwijs als het
Leuvens Centrum Taal & Onderwijs van prof. Kris Van den Branden wassen nu
de handen in onschuld. In punt 4 wijzen we op hun verantwoordelijkheid.
2 Oorzaken niveaudaling begrijpend lezen 4de leerjaar en
relativering PIRLS-score
Ook wij betreuren de
lage PIRLS-score-2016 voor begrijpend lezen. Hiervoor zijn heeft o.i. echter
tal van oorzaken.
Hierbij willen we wel
vooraf even pleiten voor een zekere relativering van de tegenvallende
PIRLS-score bij de 10-jarigen.
*Voor PISA-2015
begrijpend lezen behaalden onze 15-jarigen nog steeds een hoge score. Dit wijst
er op dat overtrokken paniek niet gewettigd is. Vermoedelijk wordt er in de
hogere leerjaren lager onderwijs meer aandacht besteed aan begrijpend lezen, en
te weinig in de lagere leerjaren. *Voor de eindtermentoets begrijpend lezen
scoorden onze 12-jarigen ook vrij goed.
*Voor
TIMSS-2015-wiskunde behaalden onze 10-jarigen wel een Europese topsore. De
topscore voor PISA-2015-wiskunde is ook te danken aan het lager onderwijs. Dit
is o.i. mede het gevolg van het degelijke leerplan wiskunde 1998 lager
onderwijs - dat we hielpen opstellen - en van de erbij aansluitende
wiskundemethodes. Ook jongere leerkrachten die volgens PIRLS minder scoren voor
lezen, presteren blijkbaar wel behoorlijk voor wiskunde.
*De steekproef van
PIRLS-2016 verschilt in vergelijking met deelname in 2006; ook dit verklaart
voor een deel de daling. Het aantal anderstalige leerlingen is sterk toegenomen
en die presteren opvallend zwak. De deelnemende landen mogen ook een aantal leerlingen
uitsluiten voor de toets. In 2006 sloten de Leuvense onderzoekers nog 7 %
leerlingen uit en nu amper 2,3%. Voor het eerst participeerden ook leerlingen
buitengewoon onderwijs betrokken - type 3, 1 en 8; 3,82% van de leerlingen
komen uit het buitengewoon onderwijs. Die leerlingen behaalden een lage score.
In vergelijking met PIRLS van 10 jaar geleden zitten er ook meer
probleemleerlingen in het gewoon onderwijs, en ook hierdoor wordt het niveau
gedrukt.
Oorzaken van daling leesscore
*In Vlaanderen wordt
er al vele jaren relatief weinig leertijd besteed aan begrijpend lezen in
vergelijking met andere landen; en momenteel nog opvallend minder dan in
PIRLS-2010: nu 84 lesuren (9%) en 10 jaar geleden 146 lesuren (15%) : dus bijna
40% minder lesuren. Dit is mede een gevolg van het leerplan Nederlands dat
minder aandacht besteedt aan de geschreven taal; en van de voortdurende
uitbreiding van de leertaken van het lager onderwijs, waardoor de lagere school
niet langer de moedertaalschool is.
*Volgens TIMSS-2015
wordt er in ons kleuteronderwijs te weinig expliciete aandacht besteed aan
voorbereidend lezen, systematisch woordenschatonderwijs - opvallend minder
dan in de meeste landen. Ook woordenschat is heel belangrijk voor het
begrijpend lezen. Ons kleuteronderwijs biedt een te weinig uitgebalanceerd
programma. Daarom lanceerde Onderwijskrant een kleuterschoolcampagne. Zie b.v.
onze analyse in Onderwijskrant nr. 176 op www.onderwijskrant.be.
*Ons
(kleuter)onderwijs besteedt ook al te weinig aandacht aan intensief
NT2-taalonderwijs voor anderstalige leerlingen. En dit aantal is de voorbije
jaren fors toegenomen. Onze taalrelativisten bestrijden al 20 jaar de invoering
van NT2; en de onderwijskoepels & leerplannen besteedden er ook geen extra
aandacht aan.
*Prof. Wim Van den
Broeck en Astrid Geudens wijzen er terecht op dat de officieel gepropageerde
ontdekkende/ontwikkelende en gepersonaliseer-de/gedifferentieerde aanpak mede
verantwoordelijk is voor de niveaudaling. Jammer genoeg propageren ook de ZILL-leerplanverantwoordelijken
een perspectiefwisseling in de richting van ontwikkelend en ontdekkend leren.
*De uitholling van
het taalonderwijs en de mindere aandacht voor lezen is ook mede een gevolg van
de invloed van het Leuvens taalcentrum van prof. Kris Van den Branden. Jan
Saveyn, de vroegere pedagogische coördinator van de koepel van het katholiek
onderwijs, stelde in 2007 terecht dat het Leuvens taalcentrum met zijn
ontdekkende/constructivistische aanpak de uitholling van het taalonderwijs
bevorderde. Maar hij vergat te vermelden dat de uitholling mede een gevolg was
van het leerplan Nederlands en het taalrelativisme van
leerplanverantwoordelijken - en taalbegeleiders als Ides Callebaut en Bart
Masquillier. In punt 4 gaan we hier verder op in.
*In de recentere
Vlaamse leesboeken is er te weinig aandacht voor uitdagende informatieve
leesteksten ook voor het 2de, 3de en 4de leerjaar. Er wordt ook te weinig
aandacht besteed aan het opstellen van dergelijke leesteksten en aan een
passende methodiek. In 1991 waarschuwden we voor eenzijdige aanpakken (zie
bijlage).
We schreven als
eerste in Vlaanderen een bijdrage over het doordacht aanleren van
leesstrategieën. Vaak wordt echter het werken met leesstrategieën dogmatisch en
verkeerd toegepast: denk aan de leesstrategiekaarten en dergelijke. Of
leerlingen die vanuit de titel van een leestekst die geenszins de lading dekt,
zich moeten afvragen waar de tekst zal over gaan en wat ze al weten van het
onderwerp.
We eindigden de
bijdrage van 1991 met een waarschuwing: "In publicaties van de Stichting
Leerplanontwikkeling e.d. stel ik jammer genoeg vast dat de traditionele
methodiek voor het begrijpend lezen al te vlug en al te radicaal als
voorbijgestreefd wordt bestempeld. Zo vindt de SLO het verwerken van een tekst
via een lijst met vragen die individueel beantwoord moeten worden totaal
voorbijgestreefd. We noteren ook pleidooien om minder te werken met zakelijke
teksten. Wij menen dat het werken met een wat langere tekst en een goed
uitgekiende vragenlijst niet afgeschreven mag worden. In bepaalde methodes
vinden we die aanpak onvoldoende aanwezig. Persoonlijk denken we meer
eclectisch, in termen van én-én. de klassieke aanpak blijft o.i. waardevol.
*Leerlingen van
jongere leerkrachten presteren voor PIRLS minder goed dan leerlingen van oudere
en meer ervaren leerkrachten. Er wordt als verklaring o.i. wel te eenzijdig
gewezen op de daling van het niveau van jongere leerkrachten. We vermeldden al
dat ze voor wiskunde wel betere resultaten behaalden. Andere oorzaken voor
zwakker presteren:
(1) Het lijkt ons
evident dat ervaring belangrijk is. Op basis van ervaring zullen leerkrachten
ook zwakke kanten van een leesmethode beter onderkennen en kunnen compenseren.
(2) Begrijpelijk ook
dat oudere leerkrachten die meer zijn opgeleid met de klassieke leesmethodiek
& erna ook met methodes met meer klassieke (uitdagende) leesteksten en
vragen, beter presteren dan jongere leerkrachten die de klassieke. Methodiek
& methoden veel minder kennen. Tijdens hun opleiding zagen ze die aanpak
ook minder gedemonstreerd dan op oefenschool van weleer. .Universitaire
onderwijskundigen & PIRLS-verantwoordelijken die mede verantwoordelijk zijn
voor de modieuze hypes waarmee jongere onderwijzers tijdens hun opleiding
geconfronteerd werden, zijn nu verwonderd over het feit dat de leerlingen
minder presteren. Ze wassen de handen in onschuld & pleiten nu voor een
universitaire opleiding.
--------
Bijlage : Debat over
uitholling taalonderwijs en ontwikkeling eindtermen taal in de context van de KULAK-lezing
van Dirk Van Damme van 21 maart.
In zijn lezing had
Van Damme het ook expliciet op de uitholling van het taalonderwijs en de
eenzijdige communicatieve aanpak. Dit leidde achteraf tot een aantal reacties
vanuit de zaal
1.Taalleerkrachten
In gremia kreeg alles
wat te maken heeft met taalkennis jammer genoeg een negatieve connotatie.
Taalkennis wordt toegeschreven aan een conservatieve opstelling. De invloed van
de inspectie was/is hierbij ook vrij sturend. Een andere leerkracht stelde een
kritische vraag omtrent de zgn. taakgerichte aanpak. Een derde leerkracht wees
erop dat er binnen de eindtermencommissie veel weerstand is tegen het opnemen
van voldoende taalkennis.
Reactie van Van
Damme: de evolutie binnen de taaldidactiek was/is inderdaad verschrikkelijk.
Met een communicatieve aanpak bereik je enkel taal op een te laag niveau, geen
taalrijkdom. Inzicht in de structuur van de taal en een rijke woordenschat
blijven belangrijke basis voor taalverwerving.
2. Rector Piet Desmet
sloot zich bij deze tussenkomst aan en uitte zijn grote bezorgdheid over de
nieuwe eindtermen.
Ook ik betreur dat
men opnieuw bij de opstelling van de eindtermen zo amateuristisch bezig is. Ik
ben zelf professor Frans, maar voor de taalvakken b.v. hield/houdt men geen
rekening met de visie van de academici. We hebben de voorbije jaren
herhaaldelijk vastgesteld dat de taalkennis voor Frans e.d. in het s.o.
dramatisch laag is. Als gevolg van de eindtermen/leerplannen mocht de
kenniscomponent nog nauwelijks aan bod komen. Expliciete kennisinstructie
was/is taboe.
We hebben destijds
overigens ook al scherp gereageerd op de ontwerp-eindtermen, maar ons protest
en onze visie werden/worden amper beluisterd. Dit komt omdat de eindtermen e.d.
werden/worden opgesteld in een gremium, gesloten kringetje, van begeleiders,
inspecteurs
Men is momenteel
opnieuw amateuristisch bezig. Als academici met een visie op het leren van
Frans e.d. hebben we een duidelijke visie, maar met onze visie wordt geenszins
rekening gehouden. We praten wel met de minister en publiceren wel eens een
opinie in de kranten, maar men houdt bij de opstelling van de eindtermen e.d.
geen rekening met onze visie. Als academici zijn radeloos. Wat is uw mening
professor Van Damme en w at kan er nog gedaan worden?
Antwoord van Dirk Van
Damme:
Ik ga 200% akkoord
met uw standpunt. Uw kritiek is ook deze die ik bij veel mensen beluister. Ik
heb in januari j.l. in De Morgen overigens al een analoge kritiek geformuleerd
op de uitholling van het taalonderwijs en ook mijn bezorgdheid over de
opstelling van de nieuwe eindtermen geformuleerd.
Het grote probleem in
het Vlaams onderwijs is inderdaad dat al lange tijd het middenniveau het voor
het zeggen heeft in het onderwijs. Het gaat om mensen die in allerlei raden
zitten, begeleiders, inspecteurs die een soort monopolie hebben op het niveau
van het pedagogisch denken. Ze verkondigen een visie die in feite haaks staat
op de visie die momenteel domineert bij onderwijswetenschappers en experten van
de vakdisciplines.
De mensen uit dit
middenniveau hebben wel goede bedoelingen, maar het gaat om een gesloten
groep waar politici, leerkrachten en echte experten geen greep op hebben. Nog
los van de inhoud van de discussie is het monopolie van dit middenniveau een
slechte zaak. (Terloops: zelf bestempelen we dit middenniveau ook wel met de
term vernieuwingsestablishment van vrijgestelden allerhande.)
3 Tussenkomst van Raf
Feys: nefaste invloed ook van academici op eindtermen/leerplannen, dus niet
uitsluitend schuld van 'middenniveau'
We waren bijzonder
gelukkig met de uitspraken van rector Piet Desmet en Dirk Van Damme over de
uitholling van het taalonderwijs. Ik vond het tegelijk nodig om toch een
correctie op de uitspraken van Desmet en Van Damme te formuleren. Ik wees er op
dat ik er dat het besloten kringetje dat momenteel al te veel invloed heeft op
het onderwijs en het onderwijsbeleid niet enkel bestaat uit
middenniveau-mensen, maar ook uit academici.
Raf Feys: Ik wil even
toch een correctie aanbrengen op de kritiek dat academici volledig buiten spel
stonden/staan bij het opstellen van de eindtermen e.d. Bij de vorige opstelling
van de eindtermen voor taal, wiskunde, en bij de lopende opstelling zijn toch
wel degelijk academici als zgn. experts betrokken. Het gaat niet enkel om
mensen van het zgn. middenniveau; de betrokken academici hadden/hebben ook veel
invloed op de gang van zaken.
Voor de opstelling
van de taal-eindtermen werd eens te meer een beroep gedaan op de Leuvense prof.
Kris Van den Branden en bij de opstelling van de vorige eindtermen taal,
wiskunde speelden ook professoren/academici een belangrijke rol. Het gaat
veelal wel om professoren die betrokken zijn bij de universitaire lerarenopleiding
en die verkondigen vaak een andere mening dan b.v. andere professoren
taalkunde, wiskunde...
Ik ontving de
voorbije weken kritiek van leerkrachten uit het ontwikkelteam voor de
taalvakken die betreuren dat prof. Van den Branden die mede verantwoordelijk
ivoor de uitholling van het taalonderwijs opnieuw als expert werd aangeduid.
Van den Branden is tegenstander van alle systematisch onderwijs van taalkennis
woordenschat, grammatica, spelling Daarnet getuigde hier ook nog een bezorgde
einstermen-betrokkene dat voorstellen van leerkrachten voor meer aandacht van
kenniselementen als grammatica e.d. grotendeels afgewezen worden.
Ook bij de opstelling
van b.v. de eindtermen wiskunde, wereldoriëntatie destijds waren een aantal
professoren betrokken. De invloed van Leuvense professoren bij de opstelling
van de eindtermen/leerplannen eerste graad s.o. heeft geleid tot de invoering
van de constructivistische en contextuele aanpak die tot een niveaudaling
veroorzaakte. En ook leerplanvoorzitter André Van de Spiegel opteerde voor die
perspectiefwisseling. (Prof. Jan Van Damme getuigde achteraf vanuit de zaal dat
de niveaudaling ook binnen TIMSS -14jarigen tot uiting was gekomen.) Zelf deed
ik bij de opstelling van de eindtermen en leerplannen voor wiskunde
basisonderwijs mijn best om die eenzijdige aanpak zoveel mogelijk buiten de
eindtermen en leerplannen te houden.
Besluit: De negatieve
evolutie van het taalonderwijs, wiskundeonderwijs in de eerste graad s.o. is
niet enkel de schuld is van het zgn. middenniveau, maar evenzeer van de zgn.
academische experten binnen de eindtermencommissies e.d.
P.S. Al meer dan 20
jaar formuleren we in Onderwijskrant al kritiek op de uitholling van het
taalonderwijs in de eindtermen en leerplannen. Het was ook een centraal
actiepunt binnen onze O-ZON-campagne van 2007.
We protesteerden de
voorbije 3 jaar ook tijdig tegen de gang van zaken bij de nieuwe
eindtermenoperatie die begon met een populistische consultatiecampagne van
Crevits en Co. We protesteerden ook heftig tegen het losmaken van de eindtermen
van de vakdisciplines. Voor de talencluster zijn het nu b.v. ook mensen die
weinig afweten over het aanleren van Frans die daar eindtermen moeten voor
opstellen. En eindtermen voor de cluster geschiedenis-aardrijkskunde worden
mede opgesteld door mensen die weinig afweren van geschiedenis. We
protesteerden ook tegen het feit dat als universitaire expert voor de
taalvakken een beroep werd gedaan op de Leuvense professor Kris Van den Branden
die samen met zijn Leuvens taalcentrum en met zijn eenzijdige communicatieve
en taalgerichte whole-language-visie in sterke mate verantwoordelijk is voor de
uitholling van het taalonderwijs. Het zijn dus niet enkel mensen uit het
middenkader die verantwoordelijk zijn.
Ook in Nederland zijn inclusie-hardliners niet tevreden over inclusief/passend onderwijs. Volgens hen moet b.o. ook radicaal afgeschaft worden.
VN-verdrag Handicap in Nederland 2017 Jaarlijkse rapportage van VN-verdrag Handicap in Nederland College voor rechten van de mens, december 2017
Hoofdstuk over onderwijs
Citaten vooraf
"Tegelijkertijd kan geconcludeerd worden dat de Wet passend onderwijs en de Wgbh/cz niet ontworpen zijn met het oog op het realiseren van inclusief onderwijs, zoals omschreven in artikel 24 van het VN-verdrag handicap. De opties van regulier en speciaal onderwijs blijven immers in stand." Ook in Nederland vinden de inclusie-hardliners dus dat het buitengewoon onderwijs afgeschaft moet worden.
*Zo hebben kinderen met een visuele of auditieve beperking ondanks technische hulpmiddelen soms moeite het tempo bij te houden. Hiermee houdt de school niet altijd rekening. Verder worden op reguliere scholen beperkingen die niet zichtbaar zijn, zoals psychische problemen, moeilijker onderkend. Bij beperkingen in het algemeen en gedragsstoornissen in het bijzonder voelen veel docenten zich handelingsverlegen. ------------
Onze dochter werd in eerste instantie vanwege autisme niet toegelaten op de school van haar keuze, terwijl deze school wel aansloot bij het advies van de juf uit groep 8. Nu wordt ze onder voorbehoud aangenomen, maar moeten we documenten ondertekenen waarin staat dat als het niet lukt onze dochter naar speciaal voortgezet onderwijs moet.
Kinderen met een beperking lopen zowel in het speciaal als in het regulier onderwijs tegen knelpunten aan. Hoewel het aantal (zeer) zwakke scholen is gedaald, zaten er in het schooljaar 2015/2016 ruim 1500 leerlingen op (zeer) zwakke speciale scholen. De Onderwijs inspectie concludeert dan ook dat de zorg voor basis kwaliteit van speciale scholen aandacht blijft vragen. Bovendien kunnen leerlingen in het speciaal onderwijs niet altijd het diploma halen dat ze cognitief gezien wel aan zouden kunnen. Veel speciale scholen bieden onderwijs aan op ten hoogste havo-niveau. Dat kinderen met een beperking in het speciaal onderwijs beter onderwijs krijgen, staat dus niet onomstotelijk vast.
Maar ook op reguliere scholen krijgen toegelaten kinderen met een beperking niet altijd de ondersteuning die ze nodig hebben. Dit kwam onder andere naar voren uit het knelpuntenonderzoek en gesprekken die het College met belangenorganisaties voerde. Zo hebben kinderen met een visuele of auditieve beperking ondanks technische hulpmiddelen soms moeite het tempo bij te houden. Hiermee houdt de school niet altijd rekening. Verder worden op reguliere scholen beperkingen die niet zichtbaar zijn, zoals psychische problemen, moeilijker onderkend. Bij beperkingen in het algemeen en gedragsstoornissen in het bijzonder voelen veel docenten zich handelingsverlegen.
Bovendien kan niet elk kind naar de school van zijn of haar keuze, omdat een reguliere school niet altijd voldoende ondersteuning kan bieden en/of de aanpassingen die nodig zouden zijn om dit wel te kunnen onevenredig belastend zijn voor de school. Soms stelt de school dit al vast bij de aanmelding, soms dienen barrières zich pas later aan. Dan zijn er nog kinderen waarbij de ondersteuningsbehoefte bestaat uit een combinatie van onderwijsondersteuning en zorg. Deze kinderen kunnen soms niet naar een reguliere school omdat deze niet de noodzakelijke zorg kan bieden of omdat er geen overeenstemming wordt gevonden over wie de kosten van ondersteuning draagt. En dan zijn er de thuiszitters, de kinderen die langere tijd helemaal niet naar school gaan, omdat er geen passende plek wordt gevonden.
Analyse
Volgens de regering wordt de expertise van speciaal en regulier onderwijs gecombineerd om integratie en inclusie te bevorderen. Tegelijkertijd kan geconcludeerd worden dat de Wet passend onderwijs en de Wgbh/cz niet ontworpen zijn met het oog op het realiseren van inclusief onderwijs, zoals omschreven in artikel 24 van het VN-verdrag handicap. De opties van regulier en speciaal onderwijs blijven immers in stand.
De uitdagingen voor mensen met een beperking in het onderwijs zijn groot. Dat blijkt uit de evaluaties passend onderwijs, debatten in de vaste commissie Onderwijs in de Tweede Kamer, geschillen die aan de Geschillencommissie passend onderwijs en het College zijn voorgelegd en uit gesprekken met belangenorganisaties. Landelijk lijkt het aantal kinderen dat regulier onderwijs kan volgen bijvoorbeeld langzaam toe te nemen, maar zijn er regionale verschillen die mogelijk voor kansenongelijkheid zorgen. Hierdoor komt het voor dat reguliere scholen in sommige regios verplicht zijn basis ondersteuning te bieden, terwijl leerlingen in een andere regio zelf om aanpassingen moeten vragen. Dit kan ertoe leiden dat scholen in de ene regio leerlingen met een beperking zonder problemen toelaten, terwijl scholen hen in een andere regio weigeren omdat de gevraagde aanpassing onevenredig belastend voor de school is. Een ander voorbeeld betreft leraren die zich vaak niet voldoende toegerust voelen om alle kinderen te bieden wat ze nodig hebben en niet weten wat van hen verwacht wordt.
Tegelijkertijd is het aanleren van vaardigheden om leerlingen met een beperking onderwijs te kunnen bieden en differentiatie naar ondersteuningsbehoefte niet in het algemene curriculum van de meeste lerarenopleidingen opgenomen. Zij bieden dit slechts als keuzemodule aan. In de praktijk betekent dit nog steeds dat scholen voor leerlingen met een beperking slechts relatief kleine aanpassingen kunnen doen, zoals een koptelefoon, technische hulpmiddelen of extra individuele begeleiding. Meer structurele aanpassingen, denk aan extra time-outruimtes, kleinere klassen, meer handen in de klas, flexibele roosters of intensieve zorg, worden als onevenredig belastend gezien.
Het VN-verdrag handicap en het Kinderrechtenverdrag stellen inclusief, gelijkwaardig en kwalitatief goed onderwijs voor iedereen tot doel. Nederland heeft deze verdragen geratificeerd en moet er dus alles aan doen om dit doel te realiseren. Er is geen blauwdruk voor zon systeem. Nederland kan dus op basis van de bestaande structuren, kennis en ervaring een inclusief onderwijssysteem ontwikkelen. Daarbij kan Nederland gebruik maken van aanwijzingen van zowel het comité voor het VN-verdrag handicap als het Kinderrechten comité van de VN.
Conclusie: neem in onderwijswetgeving een duidelijke definitie op van inclusief onderwijs die strookt met het VN-verdrag handicap en het Kinderrechtenverdrag en hanteer inclusief onderwijs als uitgangspunt voor het onderwijsbeleid.
Er is weinig ondersteuning en begrip voor mijn handicap en de daarmee samengaande problemen. Bij de eerste kink in de kabel wordt er geadviseerd te stoppen met mijn mbo-opleiding.
Situatieschets De meeste kinderen in Nederland gaan naar school: naar een reguliere school of naar een speciale school.
In 2016/2017 gingen ruim 1,4 miljoen kinderen naar het reguliere basisonderwijs en ruim 63.000 kinderen naar het speciaal (basis)onderwijs. Ongeveer een miljoen kinderen gingen naar het regulier voortgezet onderwijs en bijna 38.000 kinderen naar het speciaal (voortgezet) onderwijs Het aantal kinderen dat langdurig zonder onderwijs thuis zat, werd in 2015/2016 geschat op 4.287 kinderen. Om dit aantal terug te dringen is in 2016 een zogenaamd Thuiszitterspact opgericht.
De resultaten daarvan zijn nog niet bekend. Daarnaast is een groeiend aantal kinderen vrijgesteld van leerplicht in verband met psychische of lichamelijke klachten. In 2015/2016 waren dit 5.537 kinderen tegenover 4.356 in 2013/2014.28 Deze laatste twee groepen gaan dus langdurig niet naar school.
Cijfers van het aantal kinderen met een ondersteuningsbehoefte in het reguliere onderwijs zijn moeilijk te vinden. Uit algemene cijfers blijkt de laatste jaren een minimale stijging van het percentage kinderen in het regulier onderwijs ten opzichte van het speciaal onderwijs en een daling van de instroom naar het speciaal onderwijs.
Daarbij moeten twee opmerkingen worden geplaatst. Ten eerste gaat het om landelijke cijfers. Doordat de samenwerkingsverbanden veel vrijheid hebben bij de implementatie van passend onderwijs is er een regionale ongelijkheid in de toegang tot het reguliere onderwijs. De kans dat een kind met een bepaalde ondersteuningsbehoefte tot het reguliere onderwijs wordt toegelaten al dan niet met doeltreffende aanpassingen verschilt van regio tot regio. Ten tweede zegt het aantal of het percentage kinderen (al dan niet met een ondersteuningsbehoefte) in het regulier onderwijs niets over de kwaliteit van het onderwijs voor de leerlingen. Goede, uitgesplitste kwantitatieve en kwalitatieve data zijn van groot belang om de kwaliteit van het onderwijs voor kinderen met en zonder beperking te kunnen beoordelen. Hetzelfde geldt voor het succes van genomen beleidsmaatregelen.
Van den Branden: Laat leerlingen b.v. een tweet schrijven die door Plato zou kunnen geschreven zijn, of een Facebookpagina voor Cleopatra creëren.â
Blalil e.a. in pleidooi voor 'constructivistisch' leren: voor de 21ste eeuw: Laat leerlingen b.v. een tweet schrijven die door Plato zou kunnen geschreven zijn, of een Facebookpagina voor Cleopatra creëren.
Veel leerpsychologische/onderwijskundige pleidooien voor constructivistisch onderwijs bevatten weinig of geen uitgewerkte voorbeelden of lesprotocollen. Toen ik destijds prof. Eric De Corte vroeg om in een boek over wiskundeonderwijs zijn propaganda voor een constructivistische aanpak te illustreren, luidde zijn antwoord: dat is niet aan mij besteed, dat laat ik aan de praktijkmensen over.
In mijn vakdidactische publicaties over leren lezen, rekenen . Illustreer ik telkens mijn leerpsychologische visie met stukjes les of lesprotocol. In een publicatie over natuurkennis/W.O. neem ik b.v. een volledig lesprotocol op over het thema de eigenschappen van lucht.
Als er al in onderwijskundige publicaties illustraties geformuleerd worden dan zijn die vaak ver gezocht. Wat denk je van volgend voorstel uit het boek BIalik, M, & Fadel, C. (2018). Knowledge for the Age of Artificial Intelligence: What Should Students Learn?: Laat leerlingen b.v. een Tweet schrijven die door Plato zou kunnen geschreven zijn of een Facebookpagina voor Cleopatra creëren. " Hoeveel voorkennis is hier voor vereist, hoeveel tijd, enz.
Debat over staatsburgerlijke vorming: visie van E.D. Hirsch en Ludo Beheydt over belang van cultuuridentiteit, taalidentiteit, historische en geografische identiteit ...
Ter stoffering debat over staatsburgerlijke vorming en nieuw vak in GO!
Deel 1: de visie van E.D. Hirsch (oprichter Core Knowlegde) Deel 2: lezing van prof. Beheydt over cultuuridentiteit, taalidentiteit, historische en geografische identiteit
Deel 1 Visie van E.D. Hirsch
Hirsch over staatsburgerlijke vorming en the sense of belonging Vinden we dit ook terug in het programma van het GO!? Met staatsburgerlijke vorming kan men vele richtingen uit. Moet dit wel een apart vak worden?
Citaten vooraf:
*Americans sense of community has experienced a double whammy: declining national pride and declining knowledge of national history. *Every child needs to gain access to the public sphere and its language, as well as to share a sense of belonging to a country worthy of devotion
Vertolkt Hirsch een voorbijgestreefde visie of net niet? Kreeg mijn generatie van net na wereldoorlog II niet in grote mate de staatsburgeerlijke opvoeding zoals Hirsch die propageert - maar zonder afzonderlijk vak: veel aandacht en respect voor eigen taal, identiteit en geschiedenis... Graag wat debat over dit thema en een vergelijking met het nieuwe programma van het GO!
------------
This national public culture is an invented construct that is sustained and improved by the schools of a nation. Our schools have played a key role in our past national success. But the Americanization project of the schools got waylaid by individualistic education and anti-nationalism. Hamilton, written by a genius who is the product of American schooling, shows that the schools have not fully abandoned their democratic responsibilities. But it is clear to a growing number of experts that those responsibilities must include teaching the national public culture to all, and encouraging loyalty to the national community and to its best ideals.
That will require American schools to teach a lot more history and civics, including the basic Enlightenment principles of the nation. The bloody and successful civil rights movement of the recent past was predicated on everyone knowing those principles. Even the Black Panthers quoted them. During the civil rights movement, national pride was not only consistent with national progress; it was part of its originating force.
Every child needs to gain access to the public sphere and its language, as well as to share a sense of belonging to a country worthy of devotion. The sense of belonging diminishes the sense of alienation from the group. It also diminishes the sense of alienation from the individuals within the group. The sentiment of membership in a big-tented America enhances a sense of connection with the Other. The alarming persistence, even intensification, of racism in the United States can be overcome only by enhancing, not diminishing, our national sense of solidarity.
If the old patriotic songs for the schools dont now pass muster, why is no one writing new ones? Perhaps someone is. But, really, what is wrong with America the Beautiful, which aims to crown thy good with brotherhood from sea to shining sea? Brotherhood surely includes sisterhood, and is a reasonable translation of Gesellschaft as Gemeinschaft. But if that doesnt appeal, our schools nonetheless need to agree on some other patriotic songs to put in the place of America the Beautiful and My Country Tis of Thee. Maybe This Land Is Your Land and We Shall Overcomeany songs that reaffirm the nations Enlightenment ideal of freedom and justice for all. That ideal is still something to be proud of.
Maybe Lin-Manuel Miranda will write a great rap-hip-hop version of America the Beautiful celebrating the stars-and-stripes national community. The federated American idea continues to be, as Abraham Lincoln said, the last best hope of earth. The disuniting of America has been an unfruitful effort.
The individualism of our schools coupled with the divisive anti-nationalist pieties of the recent past have encouraged polarization and helped make our internal politics tribal rather than federated. Our elementary schools need to stop abetting that ominous trend and instead become the first line of defense against them.
-------------------
Deel 2
Betekenis van taalidentiteit, historische identiteit en geografische identiteit in een superdiverse maatschappij - Prof. Ludo Beheydt HASSELT - Ontmoetingsdag onderwijs: 1 maart 2018 Georganiseerd door Algemeen Nederlands Verbond (ANV) www.anv.nl, Maasketen Jan van Eyck, en de lerarenopleiding van Hogeschool PXL. ( GEEN GEMAKZUCHTIG CULTUURRELATIVISME MAAR ZELFBEWUSTE CULTURELE IDENTITEIT)
Onder die titel hield em. prof. dr. Ludo Beheydt een keynote-lezing op 1 maart 2018 in de Hogeschool PXL Hasselt tijdens een ontmoetings- en studiedag onderwijs Belgisch en Nederlands Limburg.
'Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen. Ik wil hier vandaag een pleidooi houden voor een goed doordachte omgang met onze culturele identiteit en tegen een cultuurrelativistisch kosmopolitisme. En daarmee sluit ik welbewust aan bij de oproep die Paul Scheffer in zijn spraakmakende NRC-artikel uit 2000 lanceerde, wanneer hij stelde: Een gemakzuchtig multiculturalisme maakt school omdat we onvoldoende onder woorden brengen wat onze samenleving bijeenhoudt [ ] Een samenleving die zichzelf verloochent, heeft nieuwkomers niets te bieden.
Misschien kijkt u in het huidige tijdsgewricht wat verwonderd op van deze boodschap en vraagt u zich meewarig af of ik niet in een achterhoedegevecht van verblinde nostalgici beland ben, die, tegen beter weten in, een achterhaalde visie op een culturele identiteit blijven koesteren? Kijken we naar de feitelijkheid van de hedendaagse maatschappij, dan zien wij inderdaad dat de helder verkavelde multiculturaliteit van het millennium nu een warrige superdiversiteit is geworden, een caleidoscoop van tegen elkaar aanschurende en aanschurkende culturen die in de mondialisering van migratie, sociale media en internet een versnipperd beeld van voortdurend wisselende identiteiten oplevert. De vanzelfsprekendheid van de traditionele cultuur gedragen door een alom gedeelde taal is verdwenen : ze heeft plaats gemaakt voor een snel om zich heen grijpende meertalige superdiversiteit. Leefstijlen, consumptiepatronen en groepsbindingen vertonen een nooit eerder geziene verscheidenheid en veranderlijkheid die gepaard gaan met een groeiend cultuurrelativisme en soms ook met de afwijzing van een als heilloos bestempeld teruggrijpen naar een culturele identiteit.
De multiculturele maatschappij van de jaren 80 is voorbij. De netjes afgegrensde samenleving van autochtonen, Turken, Marokkanen is niet meer en heeft plaats gemaakt voor een onoverzichtelijke variatie waarin gesluierde moslimmeisjes, naast holebikoppels wonen, Chassidische joden naast katholieke Poolse arbeiders en vrijgevochten lesbische moeders naast christen Syrische vluchtelingen. Cultuurgrenzen zijn relatiever en doorlaatbaarder geworden dan ooit tevoren. En daar wordt ook onze onderwijswereld mee geconfronteerd. De omgang met die superdiversiteit in het onderwijs is vooralsnog moeizaam, ongecoördineerd en soms zelfs chaotisch.
Deze overhands uitdijende maatschappelijke realiteit wordt bovendien nog versterkt door een demografische omwenteling die het Vlaanderen en Nederland van het komend decennium in een totaal nieuw maatschappelijk en cultureel perspectief zal plaatsen. Nu al is de thuistaal van een kwart van de kinderen uit het basisonderwijs in Vlaanderen niet meer het Nederlands en in Antwerpen, Brussel of Rotterdam is meer dan 70 procent van de kinderen jonger dan tien jaar van allochtone origine. Het is ondertussen zo ver gekomen dat de Nederlandse socioloog en diversiteitsexpert Maurice Crul onderzoek wil gaan doen naar de integratie van autochtone Nederlandstalige minderheden in grote steden als Amsterdam, Antwerpen en Rotterdam, naar de integratie dus van de nieuwe Vlaamse en Nederlandse witte Nederlandstalige minderheden. Dat betekent dat de maatschappelijke eentalige Nederlandstaligheid sowieso verder in het gedrang komt en dat de speelplaats in toenemende mate een Babelse communicatiepuzzel wordt. Wij hebben nu dus al behoefte aan onderwijs dat erin slaagt de witte middenklasse Eline even goed op te vangen als de Koerdische Milan, de Berberse Moussa, de Turkse Elif en de Senegalese Karim .
Hoe gaan we in het onderwijs om met die uitdijende superdiversiteit, is de brandende en dringende vraag die zich vandaag opdringt. Die vraag kan pas worden beantwoord en met een samenhangend beleid worden ondersteund als we ons vooraf een idee kunnen vormen van een samenleving die kan omgaan met culturele mobiliteit. En zon samenleving kan alleen een interculturele samenleving zijn. De multiculturele samenleving heeft haar failliet bewezen en de kosmopolitische identiteit is een utopische wensdroom, alleen een interculturele samenleving kan de boel bijeenhouden en dat veronderstelt dat we uitgaan van een dynamisch cultuurconcept waarin culturele identiteit een verzekerde plaats krijgt.
De idee van een universeel kosmopolitische identiteit heeft ondertussen haar ondeugdelijkheid en onmogelijkheid bewezen. Het is een naïeve begoocheling te geloven dat een kosmopolitische superdiverse omgeving vanzelf wereldburgers met een solidair gedeelde culturele identiteit zou voortbrengen. Wat we merken is trouwens net het omgekeerde. Onloochenbaar hebben de massale migratie, de cultuurvermenging en de snel groeiende aanwezigheid van bevolkingsgroepen met een migratieachtergrond nieuwe vragen opgeroepen betreffende culturele identiteit, zowel bij de autochtone bevolking als bij de nieuwkomers.
De nieuwkomers voelen zich ontheemd en vallen als vanzelf terug op hun culturele wortels. Het is immers een bekend verschijnsel dat de intensiteit waarmee een groep zijn culturele identiteit profileert, stijgt in een omgeving waar er een druk sociaal contact tussen verschillende culturen is (Barth 1969; Ethnic groups and boundaries). Of om het met Salman Rushdie te zeggen: Migranten formuleren hun culturele identiteit om zich te kunnen handhaven in het land van aankomst. We merken inderdaad bij de generatie uit de superdiversiteit een bijna tragische worsteling met de identiteit.
Een worsteling die beeldend beschreven wordt bij de Hindoestaans-Surinaamse Nederlandse essayist Anil Ramdas in zijn roman Badal : Aan het eind van mijn adolescentie realiseerde ik mij dat het rare gevoel dat mij bekroop als anderen naar mij keken een worsteling was met mijn identiteit. Ik zocht naar een plek waar ik mij thuisvoelde, maar waar was dat huis? Dus dacht ik heimwee te hebben, maar waar was die plek? Ik had last van tegenstrijdige loyaliteiten, culturele ambivalenties, thuisloosheid, onzekerheid, en het diepe, diepe verlangen naar houvast en een onafgebroken geschiedenis.
Maar ook bij de autochtone bevolking blijft er nood aan culturele identiteit. De witte Nederlandssprekende autochtoon voelt zich vaak bedreigd in zijn of haar identiteit en probeert die, soms met een gevoel van frustratie en machteloosheid, te vrijwaren. Het geproclameerde rationele ideaal van de verlichte kosmopoliet blijkt onbevredigend en doet vooral onrecht aan dat emotionele verlangen om ergens thuis te horen, thuis op een plek, thuis in een traditie, thuis in een taal.
Als een vast refrein lees ik telkens weer de behoefte aan identiteit, aan houvast in een systeem van betekenis. De zwalkende kosmopoliet zal dat systeem nooit vinden. Hij is de wandelende jood die nooit thuis komt , de eeuwig thuisloze, heen en weer geslingerd tussen tegenstrijdige loyaliteiten, culturele ambivalenties en onvervulbare verwachtingen. Angst voor wat vreemd en onbekend is, is universeel en de behoefte aan een plek van geborgenheid, aan een cultureel thuis voelen is even groot bij nieuwkomers als bij de vanouds ingezetenen.
Het is een uitdaging voor het onderwijs om ook in de komende decennia een alternatief te bieden voor de met flarden internet bij elkaar geknutselde identiteiten die nu jammer genoeg de leegte van een generatie jongeren dreigen te vullen. Dat alternatief zal twee uitgangspunten moeten hebben: 1. de onvoorwaardelijke acceptatie van de superdiversiteit en 2. het vrijmoedig uitspreken van het geloof in de waarde van de eigen Nederlandse cultuur. Complexloos vertrouwen in de eigen cultuur en welwillende interesse voor de en het andere moeten de plaats innemen van zelfgenoegzame eenkennigheid. We moeten op zoek te gaan naar verbondenheid, naar raakpunten, naar interculturaliteit, naar de vitale wisselwerking in de cultuur.
Dat betekent wel dat we zullen moeten afstappen van een navelstaarderige koestering van een verouderd essentialistisch cultuurbeeld. De toekomstige onderwijscultuur zal divers zijn, of ze zal niet zijn. Op straffe van teloorgang zal ze intercultureel moeten zijn. De aandacht kan niet langer exclusief gericht blijven op het zorgvuldig afgegrensde van oorsprong Nederlandstalige deel van de gemeenschap . Het enig mogelijke heil zie ik in een radicaal dynamisch cultuurconcept, waarin culturele identiteit niet langer als een militant afgegrensd en bewaakt erfgoed wordt beschouwd, maar als een dynamische constructie die in permanente interactie van afspraak en tegenspraak met omringende culturen altijd weer een voorlopige vorm krijgt.
GEEN GEMAKZUCHTIG CULTUURRELATIVISME MAAR ZELFBEWUSTE CULTURELE IDENTITEIT Zon dynamisch cultuurconcept is niet een uiting van een gemakzuchtig cultuurrelativisme. Daar moeten we niet in meegaan. Ik schreeuw dus niet mee met de zogenaamd Verlichte geesten die onheilspellend waarschuwen: Hoed u voor de identiteitsmaffia. In naam van het postmoderne cultuurrelativisme afstand doen van onze culturele identiteit is een zwaktebod. Het is de capitulatie voor de maatschappelijke vertwijfeling, de overgave aan steriele machteloosheid. Ik weiger verweesd achter te blijven in het desolate landschap van een geglobaliseerde cultuur. Ik heb nog steeds behoefte aan een warme plek, een nestelholte waarin ik mijn gedeelde identiteit kan koesteren en waarin mijn taal een eigen stem geeft aan die identiteit die geworteld is in een geruststellend verleden. En ik ben ervan overtuigd dat in dit tijdsgewricht van vaak ontredderende en verwarrende culturele superdiversiteit het onbevangen uitspreken van onze culturele identiteit ook van ons mag verwacht worden. Ik citeer in dit verband met instemming de veelzeggende kritiek van de Vlaamse politicoloog met Arabische roots Bilal Benyaich die ons verwijt ik citeer : Het probleem zit ook bij de zwakke Vlaamse identiteit van de autochtone bevolking. Als je zelf niet goed weet wie je bent, laat je niet makkelijk mensen tot jouw groep toe, of in het ander extreem relativeer je cultuurverschillen tot in het absurde.. Het is een illusie te geloven dat de huidige generatie het kan stellen zonder de psychisch geruststellende ervaring van geborgenheid in een eigen lokale cultuur. Het is net het ontbreken van een warme nestelholte die vaak leidt tot vervreemding en eenkennige radicalisering. Om onder dat prangende dilemma uit te komen tussen lokale cultuur en omringende diversiteit , stelt Stephen Greenblatt voor om recht te doen aan de vitale dialectiek van culturele behoudsgezindheid en verandering, door inzicht te bieden in het proces van culturele mobiliteit dat van alle tijden is en alle culturen karakteriseert. Als we in het onderwijs onze cultuur nog een kans willen geven dan zal de erkenning van de culturele mobiliteit het leidend beginsel moeten zijn. Die erkenning betekent dat we uit moeten gaan van de idee dat onze cultuur het altijd weer voorlopige resultaat is en zal zijn van een vruchtbare interculturaliteit.
Taalidentiteit
In die aandacht voor de culturele mobiliteit in de identiteitsproblematiek zal het zaak zijn dat het onderwijs in de eerste plaats een volwaardige plaats blijft opeisen voor de Nederlandse standaardtaal. In de toenemende Babelse spraakverwarring blijft het belang van het Nederlands maatschappelijk cruciaal. Die positie van het Nederlands moet onaangetast blijven. Het Nederlands is nog steeds beleidstaal, onderwijstaal en cultuurtaal van de Vlaamse en de Nederlandse gemeenschap. Nog steeds is de eerste voorwaarde voor een volwaardige deelname aan de Nederlandstalige samenleving de vertrouwdheid met de lingua franca van deze samenleving en dat is tot nader order het Nederlands. De nieuwkomer, de anderstalige die deze belangrijkste expressie van de samenleving niet kan delen, zal nooit volwaardig kunnen deelnemen aan de cultuur die deze samenleving bijeenhoudt en draaiende houdt. Maar nog belangrijker is dat de nieuwkomer die dit symbolensysteem niet beheerst ook niet kan bijdragen aan die cultuur. Voorwaarde voor een dynamische cultuur, waarin ook nieuwe deelnemers de dynamiek van de cultuur meebepalen, is een gedeelde taal. Als wij, in de woorden van de vroegere burgemeester van Amsterdam Job Cohen de boel bij elkaar willen houden, dan zullen wij moeten inzetten op de blijvende volwaardigheid van het Nederlands. Het onderwijs heeft daarin volgens mij een cruciale rol te vervullen. Mijn pleidooi is dus om, met het onderwijs, van laag tot hoog, het geloof in de volwaardigheid van het Nederlands mee te stimuleren door het Standaardnederlands met de ermee verbonden cultuur te blijven promoten.
Het onderwijs heeft daarin volgens mij een cruciale rol te vervullen. Het volstaat niet het Nederlands aan te bieden als een krukkig overlevingsinstrument: het moet een volwaardige emancipatiehefboom zijn. Overheid en onderwijs hebben de dure plicht de standaardtaal met de ermee verbonden cultuur aan te bieden als het mooiste cadeau waarop de hele samenleving waarin de superdiversiteit moet functioneren recht heeft. Ik zeg heel expliciet recht heeft, omdat alle deelnemers aan de nieuwe superdiversiteit recht hebben om mee de nieuwe cultuur vorm te geven. Dit houdt geenszins een ontkenning in van de waarde van de thuistalen of de dialecten. Integendeel, overtuigd geloof in de volwaardigheid van het Nederlands moet ons juist vrijmaken van een verkrampt verzet tegen de ons omringende thuistalen, tussentaal, dialecten, of zelfs het Engels en een openheid creëren voor de en het andere. We hebben geen behoefte aan een kiemvrije in vitro gecultiveerde taal, geen behoefte aan puristisch afgeschermd Nederlands. Het Nederlands moet ook voor de nieuwe Nederlanders een creatief expressiemiddel kunnen worden waarin ze zich onbevangen kunnen uiten, waarmee ze hun doorstijgkansen optimaliseren en waarmee ze mee boetseren aan die nieuwe complexe Nederlandse identiteit. Maar dat vergt een onbeschroomd geloof in de waarde van de eigen cultuur en taal. En die ontbreekt nu.
Het voorstel van het Vlaamse Gemeenschapsonderwijs om kinderen toe te laten om een andere taal dan het Nederlands te spreken in de klas is een symptoom van een ongepast cultuurrelativisme.
Het is in allerlei opzichten een onverstandig voorstel. Ten eerste al omdat de Babelse diversiteit in thuistalen het praktisch onmogelijk maakt om alle thuistalen evenwaardig aan bod te laten komen. Er zal een nieuwe discriminatie gecreëerd worden tussen talen die ruim vertegenwoordigd zijn zoals het Turks of het Arabisch/Berbers en de kleine verdrukte minderheidstalen. Bovendien introduceert het onderwijs op die manier de maatschappelijke segregatie. Nu al zit het onderwijs opgezadeld met groepjes leerlingen die zich met hun taal isoleren van de rest. Als we andere talen dan het Nederlands als werktaal toelaten in de klas verschaffen we leerlingen een perfect alibi om niet in te zetten op de verwerving van de lingua franca van de gemeenschap en om niet te participeren aan de culturele mobiliteit die de boel moet samenhouden. Een tweede reden om het Standaardnederlands het exclusieve communicatie- en instructiemiddel van het onderwijs te houden is de wetenschappelijk erkende wijsheid dat het adequaat verwerven van een tweede taal afhankelijk is van twee belangrijke voorwaarden: voldoende taalaanbod en voldoende motivatie. De eerste voorwaarde is voldoende taalaanbod. Een grote hoeveelheid geschikte input is een eerste vereiste om een taal te leren en geslaagde taalverwerving is afhankelijk van de hoeveelheid en de diversiteit van dat taalaanbod. Het is daarbij van belang dat ook het taalgebruik van de leeftijdsgenoten in dat taalaanbod bijdraagt. We weten immers uit onderzoek dat taalverwerving ook grotendeels gestimuleerd wordt door interactie met de peer group , en dat de peer group input, de taal van leeftijds- en klasgenootjes de taalontwikkeling in grote mate mee bepaalt. Anderstalige kinderen hebben er dus alle belang bij dat vooral in de klas het Nederlands de exclusieve omgangstaal is en blijft. Dat betekent niet dat een occasionele vertaling van een onbegrepen woord door een taalgenootje verboden moet worden, maar het betekent wel dat interacties in anderstalige moedertalen uit de klas geweerd moeten worden. Het is overigens bekend uit internationaal PISA-onderzoek dat er een kloof gaapt in leesvaardigheid en wetenschappelijke en wiskundige vaardigheid tussen migrantenkinderen die thuis niet het Nederlands spreken en zij die dat wel doen. Kennelijk speelt ook hier een tekort aan taalaanbod een belangrijke rol. Voldoende blootstelling aan Nederlands taalaanbod is de primaire voorwaarde voor adequate verwerving.
Naast voldoende aanbod is motivatie de tweede belangrijke factor bij de verwerving van een tweede taal. Op die motivatie wordt een zware hypotheek gelegd als de leerlingen ook zonder vlotte beheersing van het Nederlands kunnen functioneren in de klas. Dan gaat al gauw de mentaliteit heersen dat dat Nederlands alles bij mekaar toch niet zo belangrijk is en dan is de weg van de minste weerstand geplaveid. Leerlingen zullen zich al te gemakkelijk terugtrekken in de eigen taal en het zal hun aan de instrumentele motivatie ontbreken om te streven naar een optimale verwerving van het Nederlands. Vergeten wordt dat dit funeste gevolgen heeft voor hun kansen in het hoger onderwijs, voor hun maatschappelijk functioneren in de Nederlandstalige gemeenschap en voor hun bijdrage aan de culturele mobiliteit van de Nederlandse identiteit. Het Nederlands moet ook voor de nieuwe Nederlanders een creatief expressiemiddel kunnen worden waarin ze zich onbevangen kunnen uiten, waarmee ze hun doorstijgkansen optimaliseren en waarmee ze mee boetseren aan die nieuwe Nederlandse identiteit, onze dynamische gedeelde Nederlandse aard.
In dit verband verdient ook de verengelsing van ons hoger onderwijs de nodige kritische reflectie. Is die wel zo nodig en zo nuttig als te allen kante wordt uitgebazuind? Voor heel wat beroepen is juist een uitstekende beheersing van de moedertaal een eerste vereiste: in het openbaar bestuur, de rechtspraak, de medische wereld, de media, de politiek, het onderwijs, enz. Als het hoger onderwijs die maatschappelijk meerwaarde van kwaliteitsvorming in de moedertaal verwaarloost, wordt dan niet die notoire sociale kloof gecreëerd tussen de Engelstalige elite en de moedertaalsprekende rest van de maatschappij? Tussen de haves en de have-nots: zij die wel het Engels beheersen en de jammerlijke heffe des volks die daarvan ontriefd is. Verengelsing van het hoger onderwijs veroorzaakt maatschappelijke segregatie, waarvan de allochtone bevolkingsgroepen en de lagere sociale klasse in het algemeen de eerste slachtoffers zijn. Verengelsing van het hoger onderwijs getuigt van een ontoelaatbare minachting voor de eigen cultuur, verbreekt de betrokkenheid van de kennisinstellingen bij de samenleving en druist daarmee in tegen de noodzakelijke integratie van wetenschap en maatschappij. Wetenschap die de voeling verliest met de gemeenschap, verliest haar legitimiteit omdat ze niet bijdraagt tot de dynamiek van de cultuur. Ik sluit me dan ook volmondig aan bij de bedenking die de filosoof Ad Verbrugge maakt bij de huidige golf van verengelsing in het hoger onderwijs, namelijk dat het weinig verbazing mag wekken dat uiteindelijk ook het gewone volk en de belastingbetaler weinig respect meer heeft voor de academische gemeenschap als de universitaire elite vooral met zichzelf bezig is en ondertussen de Nederlandse cultuur verkwanselt.
Geografische identiteit
Is talige verbondenheid met de gemeenschap een voorwaarde voor volwaardig functioneren in een superdiverse maatschappij, dan is lokale verbondenheid dat ook. Te vaak wordt over het hoofd gezien dat de regionale verankering bijzonder belangrijk is voor het gevoel van thuishoren in de samenleving. Volwaardig kunnen participeren in de plaatselijke cultuur zoals die reilt en zeilt, vooronderstelt verbondenheid met en aanvaarding van de lokale samenleving. De openheid naar de wereld begint vanuit een veilige thuishaven. Dat wordt in het huidige onderwijs onder invloed van internationalisering en globalisering te gemakkelijk over het hoofd gezien. In het onderwijs heeft de toenemende superdiversiteit ten onrechte geleid tot een impliciete of expliciete afwijzing van de geografische identiteit.
De gedachte wordt te vaak gekoesterd dat het voldoende is als een opleiding zorgt voor een prima vakkennis en voorts oriënteert op de wijde wereld. Deze waan wordt echter doorkruist door de onontkoombare vaststelling dat studenten zich nog steeds identificeren als West-Vlaming, Limburger, Drentenaar of Hollander. En voorts ook door de realiteit dat de afgestudeerde studenten in eerste instantie zullen moeten kunnen functioneren in de samenleving waarin ze zijn afgestudeerd en waarvan ze de normen en waarden kennen. Dat betekent dat ze vertrouwd gemaakt moeten worden met de usances en de bedrijfscultuur van de lokale omgeving.
Als beroepsonderwijs en hogescholen zich in het bos van opleidingen concurrentieel willen profileren zullen ze dat vooral moeten doen als regionaal verankerd kenniscentrum. Als ze immers voor een nuttige output willen zorgen, zullen ze moeten excelleren als kennispartner van de regio vanuit de specifieke eisen van de beroepspraktijk en in vruchtbare interactie met die regio. Die gedachte begint gelukkig langzamerhand te rijpen. Het besef dat de lokale verankering werkt als een motor in de onderwijsontwikkeling omdat via duaal leren en werkplekleren studenten achteraf makkelijker hun plaats vinden en er een weldoend thuisgevoel aan overhouden breekt eindelijk door. De motiverende kracht van een directe relatie met de lokale beroepspraktijk en het welbevinden van de studenten dat daarmee gepaard gaat, zijn te lang ondergesneeuwd geweest onder hoogdravend gekwetter over internationalisering. Maar al te vaak wordt vergeten dat de beroepssituaties waarin afgestudeerden terechtkomen in de eerste plaats de eigen regio zullen zijn. Daarop inspelen is een kwestie van gezond verstand. Studenten opleiden in een vacuüm of voor een illusoir internationaal bestaan is ze de erkenning ontnemen van hun regionale identiteit. Aandacht voor de lokale omgeving waarin de onderwijsinstelling haar plaats heeft en waarin ook de studenten dagelijks functioneren kan er alleen maar toe bijdragen dat de jeugdige dynamiek van de onderwijscentra mee de culturele mobiliteit van de omgevingscultuur bepaalt.
Historische identiteit
Die regionale verankering zal overigens alleen maar kunnen slagen als het onderwijs ook de nodige aandacht besteedt aan de collectieve herinnering die verbonden is met de regionale identiteit. Ook voor de nieuwkomer is het belangrijk dat hij of zij vertrouwd gemaakt wordt met de lieux de mémoire van de regio. Het historisch verleden is het erfgoed dat bijdraagt tot het begrijpen maar ook tot het zich thuisvoelen in de omgeving waarin men leeft. Kennismaking met de traditie is zo belangrijk omdat die traditie staat voor waarden en normen die onze samenleving reguleren, ordenen en sturen en waar de nieuwkomer telkens weer tegenaan loopt. En hier heeft het onderwijs een bijzonder belangrijke taak. Aandacht voor het verleden moet leiden tot echte inburgering, trouwens zowel voor autochtonen als voor nieuwkomers, want inburgering is een project van culturele mobiliteit waarin ieder individu uit de kennismaking met het verleden op een heel eigen wijze kan bijdragen aan de dynamische en steeds weer voorlopige culturele identiteit van de gemeenschap. Via de kennismaking met de lieux de mémoire, de plekken van collectieve herinnering, al zijn die nog zo mythisch, wordt de deelname aan de leefgemeenschap en haar gedeelde normen en waarden verhelderend gefaciliteerd en bevorderd.
Misschien klinkt dit wat theoretisch. Laat ik het dus concreter maken. Waarom zouden wij Marokkaanse kinderen of Syrische vluchtelingen lastig vallen met Willem van Oranje? Misschien omdat het mythische verhaal over deze tolerante Vader des vaderlands - u weet wel ic vergeve hem myn doot! exemplarisch de betekenis van de Nederlandse tolerantie meegeeft, of omdat dit historisch icoon ook voor de nieuwkomer toont dat zelfs de Nederlandse vader des vaderlands een nieuwe taal heeft moeten leren - het Nederlands - en dat hij zich als katholiek met de nodige tolerantie heeft gevoegd naar de vigerende religieuze mentaliteit van het dominante Nederlandse calvinisme toen hij in zijn Oudejaarsrede van 1554 verklaarde: Ik kan niet goedkeuren dat vorsten over het geweten van hun onderdanen willen heersen en hun de vrijheid van geloof en godsdienst ontnemen. Overigens is het belang van dat historisch spiegelen en verdiepen van de identiteit even belangrijk voor de vanouds ingezetenen als voor de nieuwkomers. Ik pleit daarom voor kennismaking met en discussie over het eigen verleden in het onderwijs. Maar ik pleit evenzeer voor onderdompeling in de eigen literatuur. Het is een jammerlijke verschraling van het onderwijs dat de aandacht van het vak Nederlands nagenoeg exclusief naar de vier vaardigheden is verschoven. Ik pleit voor meer literatuur in het onderwijs. Hoeveel kunnen ook jongeren van vandaag niet opsteken uit de literatuur van toen. Ze kunnen invoelen hoe de eigen gemeenschap omging met de grote themas van het leven: de liefde, de dood, de natuur, de macht, de vertwijfeling, de hoop, In de vluchtigheid en het getwitter van de hedendaagse sociale media is de rustige kennismaking met een oud gedicht wellicht een weldoende oase maar zeker ook een bevrijdende kennismaking met de collectieve herinnering.
CONCLUSIE Hopelijk is ondertussen duidelijk geworden dat ik met de nodige afstandelijkheid de toenemende globalisering en internationalisering bekijk en dat ik in de confrontatie met de onmiskenbare superdiversiteit van de hedendaagse samenleving vraagtekens zet bij het al te lichtvaardig bepleit verlicht kosmopolitisme. Mag ik concluderen met de vaststelling dat we de superdiversiteit als realiteit moeten accepteren. Maar dit betekent niet dat we afstand moeten nemen van het geloof in de waarde van onze culturele identiteit en al evenmin dat we afbreuk moeten doen aan onze taal, ons erfgoed, onze traditie of onze geworteldheid. Het kan niet de bedoeling zijn gedachteloos mee te lopen in een globaliserende monocultuur, want zoals Stephen Greenblatt terecht heeft opgemerkt: Cultural mobility that ignores the allure of the firmly rooted simply misses the point.
Om onder het maatschappelijk dilemma uit te komen van de spanning tussen de diepe verbondenheid met een onafgebroken traditie en een geruststellend gedeeld betekenissysteem enerzijds en een verontrustende confrontatie met de ander anderzijds, is een keuze voor een focus op wat Stephen Greenblatt cultural mobility genoemd een uitdagende optie voor een hedendaags cultuurbeleid in het onderwijs. Volgens Greenblatt is er een urgente nood aan een omslag in de omgang met culturen. Zowel de traditionele visie op culturele identiteit als onveranderlijke authenticiteit, als de postmoderne visie op eindeloos versnipperende culturele hybriditeit, loopt vast op de hedendaagse realiteit van de onvermijdelijke dialectiek tussen culturele verankering en culturele verandering.
Recht doen aan deze dialectiek vereist een focus op mobiliteit in de cultuur. Culturele mobiliteit is van alle tijden: altijd al zijn er processen aan de gang geweest van wederzijdse beïnvloeding, overname , toe-eigening en hybridisatie. Dat is nu eenmaal het leven van een cultuur en een taal. Oog hebben voor die processen en er zinvol op inspelen moet het onderwijs behoeden voor steriele eenkennigheid en onnodig verweer en tegelijk bijdragen tot de zorgvuldige omgang met de waarden van de taalidentiteit, de geografische identiteit en de historische identiteit.
Rake uitspraken over echte problemen met inclusief onderwijs /M-decreet
De Berlijnse wetenschapsfilosoof Gerd Haberman stelde: Radicale nclusie is wereldvreemd en gehandicaptenvijandig. De gangbare ideologie van radicaal egalitarisme en Gleichmacherei is de enige grond voor de inclusie-betrachtingen. Volgens die ideologie moeten ook alle waardenonderscheiden afgeschaft worden.
Dirk Van Damme -OESO- stelde onlangs nog:: "M-decreet hervorming werd gedicteerd door dogmatisch inclusie-concept, niet door keuze voor deskundigheid en belang van het kind We hebben ons destijds vergist."
De Engelse prof. Brahm Norwich betreurde dat inclusief onderwijs als een toverwoord functioneert. Deze vrij wollige term heeft volgens hem in de vele inclusiepublicaties een soort vanzelfsprekendheid verworven. Inclusief onderwijs kreeg de status van een evident en absoluut recht:
Inclusive education has come to be seen as self-evidently a good thing in a similar way that democracy or human rights have come to be self-evidently good. (Addressing Tensions and Dilemmas in Inclusive Education - zie Internet. Norwich is Professor Educational Psycho-logy and Special Educational Needs at the Univer-sity of Exeter, UK).
Het bekende wetenschappelijk ERIC-informatiecentrum publiceerde een lijstje kritieken vanwege een groot aantal Amerikaanse onderwijsexperts. We vertalen even de belangrijkste kritieken:
*Enkel ideologisch gedreven professionals en een beperkt aantal ouders propageren (radicale) inclusie *Veel special education children hebben gespecialiseerde ondersteuning en diensten nodig die enkel kunnen aangeboden worden in speciale klassen; van (gewone) leerkrachten en een gewone school kan men dit niet verlangen.
*inclusie levert ook voor de gewone leerlingen meer negatieve dan positieve resultaten op. *de full inclusion beweging heeft een verregaand destructief effect op het gewone onderwijs. (Men stuurt immers aan op het grotendeels afstand doen van de gangbare schoolgrammatica/ van het klassiek onderwijs: geïndividualiseerd onderwijs: voor elk kind een apart potje koeken.)
*inclusie wordt vaak ook ingevoerd als besparingsmaatregel; en de extra financiële steun bij de initiatie van inclusief onderwijs erodeert al vlug.
*Om de grote problemen van de leerkrachten te omzeilen/verdoezelen zegt me al te vaak dat leerkrachten niet opgeleid om les te geven in inclusieve klassen. Tekort aan gespecialiseerd opleiding is overigens niet het echte probleem; dit is een uitvlucht. En tijdens de lerarenopleiding kan men ze toch ook niet opleiden voor al die verschillende handicaps.
Al 22 jaar waarschuwen we in Onderwiskrant e.d; voor ontwrichtende gevolgen van inclusief onderwijs zoals in het M-decreet
Onderwijskrant over inclusie: 1996-2007
De voorbije jaren liet Onderwijskrant zich niet onbetuigd in het debat over en de strijd tegen radicale inclusie.
In Onderwijskrant nr. 93 (september 1996) formuleerden we een uitgebreid standpunt over inclusie en over het buitengewoon onderwijs. We protesteerden tegelijk tegen het VLOR-rapport Op weg naar inclusief onderwijs van prof. Geert Van Hove en co en tegen de standpunten op het Forum Basisonderwijs over inclusief onderwijs (april 1996). Wij verdedigden als alternatief het optimaliseren van het gewoon onderwijs, het GON en de zorgverbreding. Op die manier konden we er tegelijk voor zorgen dat minder leerlingen zouden moeten afhaken en overstappen naar het buitengewoon onderwijs. We pleitten tegelijk voor het behoud en het verder optimaliseren van het buitengewoon onderwijs dat teveel aan zijn lot werd overgelaten door de beleidsmensen en de onderwijsondersteuners.
In het beruchte VLOR-advies over inclusief onderwijs van 1998 werd inclusie radicaal omschreven als: Inclusief onderwijs gaat uit van de idee dat zoveel mogelijk in principe alle kinderen en jongeren kwaliteitsvol onderwijs kunnen genieten in een gewone school. We lieten ons protest luid horen en betreurden dat ook de koepels en de vakbonden het advies ondertekend hadden. Dit laatste werd door de politici geïnterpreteerd alsof ook de praktijkmensen achter het VLOR-advies stonden. Niets was minder waar.
Op een studiedag over het VLOR-advies te Torhout op 28.11.1998 verdedigde prof. Ghesquière het VLOR-advies; wij formuleerden de grote en principiële bezwaren van de praktijkmensen. We toonden tevens aan dat de vele verwijzingen en citaten waarin prof. Ruijssenaers als een inclusie-voorstander werd voorgesteld, totaal vervalst waren. André Severyns, adjunct-secretaris-generaal van de VLOR, deelde ons achteraf mee dat het inderdaad om regelrechte vervalsingen ging. Hij suste ons met de belofte dat we in de toekomst nauw betrokken zouden worden bij de verdere uitwerking van de inclusie-thematiek. Het bleek achteraf een loze belofte, enkel bedoeld om geen ruchtbaarheid te geven aan de groteske vervalsingen. Aan de kritiek op het VLOR-advies van 1998 besteedden we veel aandacht in Onderwijskrant nr. 105 (februari 1999): Inclusief fabeltjesland versus zorgverbreding (p. 20-42).
In Onderwijskrant nr. 121 (mei 2002) namen we een uitvoerige reactie op over Maatwerk in samenspraak. In die tekst wordt o.a. gesteld dat de differentiatiekracht van de individuele leerkracht schromelijk overschat werd. Tegelijk besteedde minister Vanderpoorten geen aandacht aan de eigen aard en hardnekkigheid van de problemen van de b.o.-kinderen. Een b.l.o.-directeur stelde dat als gevolg van de sterke afslanking van het buitengewoon onderwijs dit afgeslankt onderwijs maar weinig voedingsbodem meer zou kunnen bieden om op een volwaardige wijze zijn opdracht en taak nog te kunnen vervullen. Door het slechts kunnen inrichten van een beperkt aantal b.o.-klassen, krijgt men ook te grote leeftijd- en niveauklassen per leergroep.
We verheugden ons over het feit dat de discussienota Maatwerk in samenspraak van minister Vanderpoorten (2001) op grote weerstand stootte in het onderwijsveld. We kregen de indruk dat de onderwijsvakbonden van plan waren zich dit keer schrap te zetten en zich niet langer te laten inkapselen binnen de VLOR. In 1998 hadden de vakbonden het VLORadvies goedgekeurd en achteraf stelden ze vast dat de overgrote meerderheid van de leerkrachten het VLOR-advies afwees.
Naar aanleiding van het Symposium inclusief onderwijs van 16.01.04 schreven we de bijdrage Inclusief onderwijs: symposium en uitgesloten standpunten. We stelden opnieuw dat er op dit symposium geen ruimte was voor de mening van de praktijkmensen. Al de inleiders waren inclusiesympathisanten, critici werden uitgesloten. Op een studienamiddag van het DHOS-verbond WestVlaanderen in 2003 gingen we een discussie aan met Karel Casaer de secretaris-generaal van het verbond van het katholiek buitengewoon onderwijs. Op onze vraag wat inclusie tijdens een les cijferen in een derde leerjaar kon betekenen voor een inclusiekind dat nog worstelde met het rekenen van het 1ste leerjaar, antwoordde Casaer dat je voor alle kinderen wel dezelfde opdracht moest geven, maar dat het voor dit inclusiekind volstond dat het de cijfers kon benoemen. Later merkten we wel dat de katholieke koepel meer afstand nam van de inclusievisie van Karel Casaer. De reactie van het VSKO en van de VCLB op de discussienota Leerzorg in het onderwijs (2005) bleef echter onduidelijk en ondermaats. Er werd geen principieel standpunt ingenomen t.a.v. radicale inclusie (zorgniveau 3 en 4). Vooral ook het voorstel om leerzorgniveau 3 los te koppelen van de eindtermen wekte de indruk dat hiermee ook de inclusie van leerzorgniveau 3-kinderen realiseerbaar werd.
Begin februari 2007 lanceerden we via de O-ZON-website een opgemerkte petitie en campagne tegen de leerzorg- of inclusieplannen van minister Vandenbroucke. Een aantal directies en leerkrachten vroegen ons uitdrukkelijk om een actie te ondernemen. Ze betreurden dat de koepel en de vakbonden onvoldoende duidelijke standpunten innamen en in tegenstelling met drukkingsgroepen zoals Ouders voor inclusie geen actie voerden. De standpunten van de vakbonden ten aanzien van het leerzorgplan van 2006 waren onvoldoende scherp; het ACOD-standpunt klonk nog het meest principieel. Vanuit de koepel van het vrij onderwijs kregen we uiteenlopende signalen. In een verslag van Codis-s.o. troffen we een groot aantal bezwaren aan, maar in een bijdrage van het Verbond van het Katholiek Buitengewoon Onderwijs in Pedagogische Perspectieven (jan. 2007) merkten we dat dit verbond geen duidelijk standpunt innam.
Met onze petitie wilden we onderwijskoepels, de onderwijsvakbonden duidelijk maken dat meer dan 90 % van de onderwijsmensen de leerzorgplannen principieel afwezen. We wilden ook aansporen om het VLOR-advies niet te ondertekenen en duidelijk afstand te nemen van het inclusie-standpunt van de VLOR-partners die niet rechtstreeks bij het onderwijs betrokken zijn. De petitie op de O-ZON-website werd door de leerkrachten en directies zelf verspreid en massaal ondertekend door individuele leerkrachten, directies en voltallige lerarencorpsen. We zetten deze campagne nog verder tot het eind van het schooljaar.
We zijn ontgoocheld omdat de koepels en vakbonden op VSOA na toch op 15 februari het VLORadvies ondertekenden. De bonden en koepels koppelden hieraan wel enkele voorwaarden, maar buitenstaanders en politici kregen de indruk dat ze wel grotendeels akkoord gingen. Zo verklaarde CD&Vparlementslid Helsen in het parlement dat alle partijen achter het leerzorgplan stonden. Ze kon nu zonder schroom samen met minister Vandenbroucke de groep Ouders voor inclusie hartelijk ontvangen in het parlement. Die drukkingsgroep eiste dat ook leerlingen van leerzorgniveau 4 (bijv. type 2) naar het gewoon onderwijs konden.
Voor minister Vandenbroucke was de ondertekening van het VLOR-advies ook het sein om zijn plannen eind maart te laten goedkeuren door de Vlaamse ministerraad en om ze nog te radicaliseren. Zo merken we dat nu zelfs de leerzorgniveau 4-leerlingen in het gewoon onderwijs terecht kunnen mits instemming wel van de plaatselijke scholen.
De voorbije jaren publiceerden we tientallen bijdrage over deze thematiek: zie www.onderwijskrant.be
Volgens VN/Unesco en hardliners moet voor inclusief onderwijs niet enkel het b.o. maar ook het gewoon onderwijs afgechaft worden en is er nog nergens radicaal inclusief onderwijs
1 Inclusie vereist geïndividualiseerd onderwijs & geen assistent ondersteuning inclusie-kind
Onlangs publiceerde de Unesco een nieuw rapport over inclusief onderwijs: A guide for ensuring inclusion and equity in education. Ook volgens dit rapport vereist echt inclusief onderwijs een totaal ander onderwijsconcept,een totaal geïndividualiseerd leerproces waarin elke leerling can work at his own pace and in his own way met de leerkracht als coach.
Net zoals in tal van evaluatierapporten betreurt de Unesco dat nog weinig landen kiezen voor echt inclusief onderwijs: inclusive schools in mainstream settings (inclusieleerlingen dus in gewone klassen). In veel landen werkt men met special classes in integrated schools: veelal zitten inclusieleerlingen in aparte & kleine klasjes binnen gewone scholen zoals in Finland, Italië e.d. In Vlaanderen werd vóór invoering van de wet van 1970 in 1974 ook grotendeels zo gewerkt. Maar volgens de Unesco is dit geen echte inclusie.
Daarnaast wordt volgens de Unesco ook nog jammer genoeg gewerkt met education for these children in different settings: special schools = aparte scholen voor buitengewoon onderwijs. In landen met een lage bevolkingsdichtheid kan/kon men zon scholen moeilijk organiseren, maar wel in Vlaanderen, Nederland ... De wet buitengewoon onderwijs van 1970 ging er terecht vanuit dat die aparte b.o.-scholen meer voordelen boden dan de aparte klassen binnen gewone scholen (vaak grotere scholen in de steden): meer differentiatie volgens niveau, meer paramedische ondersteuning ...
Volgens de Unesco vereist echt inclusief onderwijs dus een radicaal geïndividualiseerd leerproces: elke leerling can work at his own pace and in his own way: Zolang men leren eng en klassiek definieert als de verwerving van kennis die aangeboden wordt door de leerkracht, worden scholen opgesloten in strak georganiseerde curricula en onderwijsaanpakken. In sterk contrast hiermee gaan inclusieve curricula uit van de visie dat leren plaats vindt wanneer elke leerling actief betrokken is en zelf de leiding neemt in het zinvol maken van zijn speficieke ervaringen. Vanuit die nieuwe visie krijgt de leraar de rol van begeleider die het engagement en het leren van de lerende stimuleert. Pas dit maakt het mogelijk om een diverse groep leerlingen samen te laten optrekken, omdat de leerlingen dan niet op hetzelfde punt moeten zijn in hun leerproces, of dezelfde instructie moeten krijgen van de leraar. Elke leerling kan dan werken op zijn eigen tempo. This approach also fosters a sense of belonging to a community and a shared understanding of keyvalues and global citizenship a sense of being a part of a broader community and common humanity.(UNESCO, 2015d) Prof. Wim Van den Broeck merkte hierbij op: Waarom wil men dan leerlingen includeren als ze bij zon sterk geïndividualiseerd onderwijs toch nauwelijks iets met elkaar te maken hebben?
De Unesco voegt er uitdrukkelijk aan toe dat men zon echt inclusief onderwijs ook niet kan bereiken door voor de begeleiding van de inclusieleerlingen de aanpak in het buitengewoon onderwijs te transporteren naar gewone klassen, en de inclusieleerlingen aparte ondersteuning te bieden. (zie punt 4).
2 Unesco-model niet haalbaar & nefast voor inclusieleerlingen en gewoon onderwijs
Volgens het Unesco-rapport vereist inclusief onderwijs dus een totaal geïndividualiseerd leerproces.. Volgens de meeste leerkrachten, veel onderwijskundigen is dit niet eens haalbaar en zou dit ook leiden tot een totale ontwrichting en tot een sterke niveaudaling. Praktijkmensen en mensen met een gezond verstand weten dat in een klas met 20 à 30 leerlingen inclusieleerlingen die de gewone lessen niet kunnen volgen geen passend onderwijs kunnen krijgen.
Externe ondersteuning/begeleiding van de klasleerkracht biedt hier ook geen oplossing. Minister Crevits en Co geven nu na twee jaar toe dat zon ondersteuning weinig effectief was. Dat zal eveneens het geval zijn met de regionale ondersteuningsnetwerken die per 1 september worden ingevoerd -zoals ook in Nederland en Duitsland vastgesteld werd. Bij de Noorderburen stelde men Nieuw Unesco-rapport: inclusie enkel mogelijk in radicaal individueel onderwijs & nog zelden echt inclusief onderwijs in de praktijk Ook in VLOR-platformtekst-2005, in teksten inclusie-hardliners, en zelfs in M-decreet wordt aangedrongen op omwenteling in het onderwijs ook veel discriminatie vast bij de verdeling van de ondersteuning tusen de regios en tussen de inclusieleerlingen - en een toename van de planlast.
Als leerkrachten veel energie moeten besteden aan inclusieleerlingen dan is dit ook ten koste van de andere leerlingen. En eveneens ten koste van de preventieve zorg voor leerlngen die ook wat extra zorg nodig hebben. Als fevolg van inclusie neemt ook het totale aantal probleemleerlingen nog gevoelig toe (zie toename in Québec in punt 5). 3 Niet enkel Unesco, maar ook Vlaamse hard- liners sturen aan op totale omwenteling
In een Unesco-rapport van 2009 lazen we ook al dat dan de vigerende schoolgrammatica (eintermen, leerplannen, jaarklassen, groepsinstructie....) radicaal de helling op moest. We lazen verder: Dit vereist ook het vervangen van de vele moeilijke academische leerinhouden, van gemeenschappelijke leerplannen en eindtermen, van jaarklassen door een flexibel curriculum, kind- en individugecentreerd onderwijs, doorgedreven differentiatie, flexibele en andere werkvormen, informeel leren.(Policy Guidelines on Inclusion in Education, 2009).
In een ERIC-publicatie die de belangrijkste kritieken van Amerikaanse wetenschappers op inclusief onderwijs op een rijtje plaatst, lezen we als belangrijkste kritiek: De inclusion beweging heeft ook een verregaand destructief effect op het gewoon onderwijs. De inclusievelingen van de Unesco & VN en de vele anderen sturen immers aan op een radicale ontscholing, op het grotendeels afstand doen van de gangbare schoolgrammatica - als voorwaarde voor het kunnen welslagen van inclusief onderwijs.
Ook volgens prof. Geert Van Hove, hét Vlaams boegbeeld van inclusief onderwijs, vereist inclusief onderwijs een totale omwenteling: Inclusie gaat niet om het toevoegen van iets bij een onveranderbaar geheel, maar over een totaal herdenken van het schoolgebeuren, om ecologische aanpassing van curriculum, didactiek en instructie (Inclusief onderwijs, Impuls, maart 2005).
Ook volgens de VLOR-platformtekst van 2005 staat inclusief onderwijs haaks op het huidige leerstofgerichte en meritocratische karakter van het onderwijssysteem. Het onderwijs moet bereid zijn zich aan te passen aan de behoeften van elke leerling in plaats van de leerling te dwingen zich aan te passen aan de onderwijsstructuren en leerinhouden.
De Vlaamse actiegroep docenten voor inclusie opteert voor radicale inclusie van alle leerlingen ook type 2- en type-3-leerlingen met ernstige gedragsstoornissen. Dat is volgens hen enkel mogelijk indien elk kind in het gewoon onderwijs een eigen leertraject kan volgen, in zijn eigen tempo en aansluitend bij zijn mogelijkheden, behoeften en interesses. Annelies DEspallier die als juriste veel mocht publiceren over de draagwijdte van het VNverdrag, stelde in Tertio: Cru gesteld, het is volgens het VN-verdrag volstrekt aanvaardbaar dat in een klas een leerling zijn veters leert knopen terwijl zijn klasgenoten zich over integralen buigen.
Ook het M-decreet geeft eigenlijk aan scholen de bevoegdheid en zelfs plicht om in sterke mate af te wijken van dat gemeenschappelijke curriculum: voor individuele leerlingen doelen toevoegen of individuele leerlingen vooraf vrijstellen van het bereiken van doelen (= dispenseren). De tekst van het Mdecreet stelt overigens letterlijk dat inclusie de eerste optie is en dat het gaat om een totaal andere kijk op passend en moreel verantwoord onderwijs voor leerlingen met een handicap, om een ware cultuuromslag: Vroeger lag de klemtoon op de medische benadering, ondertussen is deze verschoven naar de sociale benadering. De nadruk ligt nu meer op het sociale defect, op de samenleving/school die niet is aangepast, dan op het medische defect. De nieuwe visie op handicap ziet handicap als een afstemmingsprobleem tussen de klas- en school-context en de specifieke onderwijs- en opvoedingsbehoeften van de jongeren. Er zijn blijkbaar geen probleemleerlingen meer, maar enkel scholen die problemen veroorzaken en geen passend onderwijs bieden.
Volgens het M-decreet, het VN-verdrag en de hardliners zijn de problemen die leerlingen met een handicap ervaren, het gevolg van een onaangepaste school en niet van de handicap van de leerling. Volgens het decreet en het inclusie-evangelie zouden we vroeger de beperkingen van leerlingen louter vanuit een asociaal, medisch en deficit-model bekeken hebben. Nu moeten we dit alles bekijken vanuit een zgn. sociaal model en vanuit hetgeen de leerlingen wel kunnen i.p.v. niet kunnen. Minister Crevits twitterde in dezelfde zin op 4 december 2015: Wat een leerling kan wordt nu belangrijker dan wat hij niet kan. Ook volgens kopstukken van de katholieke onderwijskoepel (Guimardstraat) gaat het om een omwenteling en totale mindshift. Op 15 december j.l. pleitten Lieven Boeve en Co dan ook voor het afschaffen van aparte scholen voor buitengewoon onderwijs.
Enerzijds stellen beleidsverantwoordelijken dat het om een totale omwenteling gaat. Anderzijds susten zij vaak de praktijkmensen met de gedachte dat er al bij al weinig verandert voor de gewone leerkracht. Of zoals Mieke Van Hecke die in 2013 nog sussend beweerde dat het enkel zou gaan om inclusieleerlingen die het gewone curriculum en de gewone lessen kunnen volgen.
4 Unesco: GEEN teaching-assistants die inclusieleerling begeleidt in klas,
4.1 Geen individuele steun inclusieleerlingen door teaching-assistants
Als men aparte ondersteuning van inclusieleerlingen in klas toestaat, dan merken we volgens het recente Unesco-rapport: *dat bij het wegvallen van die ondersteuning leerkrachten niet weten wat ze moeten doen; * *dat bovendien de scholen dan geneigd zijn om ook voor andere leerlingen zon ondersteuning te vragen in functie van individuele curricula. En dan krijgen we geen echt inclusief onderwijs en wordt inclusief onderwijs onbetaalbaar. We citeren nog even uit het rapport.
Inclusive schools will not be achieved by transplanting special education thinking and practice into mainstream contexts. For example, many countries have introduced support staff and teaching assistants into classrooms, working alongside class teachers, to give particular support to students categorized as having special needs. When such support is withdrawn, teachers may feel that they cannot handle their responsibilities. At the same time, the requirement for individualized education plans mandated by legislation in some countries has led some school leaders to feel that many more learners will require such responses, thus creating budget problems within some education systems.
Too often, the kinds of individualized responses that have been the hall-mark of special education divert attention from the forms of teaching and school conditions that can actually involve all of the learners in a class. This helps to explain why efforts at inclusion that depend on practices imported from special education tend to foster new and more subtle forms of segregation, albeit in mainstream settings (Florian et al., 2016).
4.2 Almachtige leerkracht-tovenaar
Volgens VN en Unesco moeten leerkrachten blijkbaar duizendpotige leraar-tovenaars zijn. We citeren even uit een rapport over de opleiding van leerkrachten voor inclusief onderwijs.
Teacher education should include:: the provision of individualized instruction; teaching using varied teaching methods to respond to the learning styles (leerstijlen-mythe!) and unique abilities of each person; the development and use of individual educational plans to support specific learning requirements; and the introduction of a pedagogy centred on students educational objectives.
Teacher education should also include learning about the use of appropriate augmentative and alternative modes, means and formats of communication such as Braille, large print, accessible multimedia, easyread, plain language, sign language and deaf culture, educational techniques and materials to support persons with disabilities ...
5 The rhetoric of inclusive education does not necessarily turn into actions
Inclusierveantwoordelijken van de Unesco, de EU en andere inclusie-hardliners betreuren dat echte integratie van inclusieleerlingen in de gewone klas zelden ingevoerd wordt. In visitatieverslagen in opdracht van de EU lezen we dat in de bezochte landen de onderwijswetgeving wel inclusief onderwijs oplegt, maar dat hiervan in de praktijk de voorbije 25 jaar al bij al weinig gerealiseerd werd.
Zo lazen we bijvoorbeeld: The rhetoric of inclusive education does not necessarily turn into actions. In all visited countries, inclusive education is not yet built as an alternative, principled way of providing education that combats all forms of discrimination. Traditional special education structures special schools and special classes (in gewoon onderwijs) and disability-specific qualifications seem to still be the basis of developments in inclusive education.
De Brusselse prof. Frank De Fever, een radicale inclusievoorstander, gaf al enkele jaren geleden openhartig toe dat hij totaal ontgoocheld was over de inclusie in het buitenland. Hij zag bij zijn bezoeken overal paying lipservice to the political correct inclusion-notion.
De Fever betreurde: In de voorbije jaren bezocht ik samen met studenten inclusief onderwijs in het buitenland en dat werd een ontnuchterende ervaring. In Oslo en in Bodo (Noorwegen) b.v. worden leerlingen vaak bijgewerkt in speciale/aparte klassen (=segregatieve inclusie) en/of moeten hulpleerkrachten er in de gewone klas voor zorgen dat de leerlingen met een handicap de lessen kunnen volgen. De Noren noemen dat ten onrechte inclusie (In: Inclusie en onderwijs van R. Fransen & M. Frederix -red., Garant).
Ook in Engeland is er veeleer sprake van integratie dan inclusie, al is zelfs dat nog de vraag. Met al die probleemleerlingen in de gewone school, liep de toestand totaal uit de hand, klaagden de leerkrachten. Ze gaven onze studenten de goede raad nooit met inclusief onderwijs te starten in Vlaanderen, want dat zou, net zoals in het Verenigd Koninkrijk, tot een ware catastrofe leiden.
De Fever had na veel bezoeken aan zgn. inclusiescholen enkel in Catalonië een lichtend voorbeeld gevonden van echt inclusief onderwijs, maar het was o.i. wel een typisch voorbeeld van LAT-inclusie (=klasinterne exclusie). De Fever: Het bezoek aan een school in Matadepera (Catalonië) deed de hoop weer opleven dat inclusief onderwijs toch mogelijk is. De kinderen met een handicap zitten er in de gewone klas en krijgen nauwelijks speciale leerhulp. Zo tekenden de meeste leerlingen grafieken van de temperatuur die ze de voorbije week buiten hadden opgemeten. inclusieleerling Juan maakte intussen een tekening van een winterlandschap.
Toen we de leerkracht vroegen of Juan misschien een leerling was met een mentale handicap, kon ze daar geen antwoord op geven. Het interesseerde haar niet of leerlingen een leerstoornis hadden, of een mentale handicap of een bepaald soort van gedragsproblemen. De leerkrachten en de begeleidende pedagogen wilden evenmin iets te maken hebben met speciale aanpakken of methodes (zoals bijvoorbeeld het instrumenteel verrijkingsprogramma van Feuerstein,Cognet, orthodidactische methoden). En aangezien ze iedere leerling behandelen als een individu met specifieke leerbehoeften, is er volgens hen ook geen sprake van fysieke of sociale uitsluiting.
We begrijpen niet dat De Fever veronderstelt dat Juan volwaardig deelneemt aan de lessen en dat Juan geen speciale leerhulp nodig heeft. Wat heeft het tekenen van een winterlandschap te maken met het leren opmaken van grafieken over de temperatuur? Ook Juan zal wel beseffen dat hij nauwelijks geïntegreerd is in het gewone leerproces van de medeleerlingen, dat hij niet echt sociaal ingesloten is. Wat De Fever als een modelvoorbeeld van inclusie voorstelt, bestempelen wij al sinds 1996 als schijn- of LAT-inclusie, of: exclusie binnen de klas.
6 Inclusie leidt tot een toename van het totale aantal probleemleerlingen
Sinds de invoering inclusief onderwijs in Québec 15 jaar geleden is het aantal probleemkinderen sterk toegenomen: met een 25%. Inclusief onderwijs functioneert niet, aldus Gérald Boutin, professeur au Département déducation de lUQAM. Ook in andere landen stelt men een toename van het aantal probleemleerlingen vast. We citeren even uit een recent rapport over de gevolgen van de invoering van inclusief onderwijs een vijftien jaren geleden in Québec. Het aantal probleemleerlingen is er door de invoering gevoelig toegenomen: Le nombre délèves en difficulté continue daugmenter. Dans les écoles publiques près de 21 % des élèves font maintenant partie de cette catégorie.Le réseau scolaire comptait 182.162 élèves handicapés ou en difficulté dadaptation ou dapprentissage en 2013-2014, selon les plus récents chiffres disponibles au ministère de lÉducation. Il sagit dun record, puisque ce nombre na cessé daugmenter depuis dix ans, la hausse étant de 23 %.
La situation est préoccupante, selon Gérald Boutin, professeur au Département déducation de lUQAM. Hij stelt dat inclusieleerlingen een extra-belasting betekenen en dat daardoor minder tijd/energie overblijft voor preventieve zorg voor andere zorgleerlingen. Boutin concludeert: Alors les difficultés de ces élèves augmentent avec les années. Ces chiffres prouvent que lintégration des élèves en difficulté dans les classes ordinaires, amorcée depuis une quinzaine dannées au Québec, ne fonctionne pas.
7 Besluiten
In de voorstelling door de Unesco en de vele hardliners vereist inclusief onderwijs een totaal ander onderwijs, een totaal geïndividualiseerd leerproces. Dat wijst op de praktijkvreemdheid van veel inclusievelingen. Volgens de meeste leer
krachten, onderwijskundigen, studies zou dit niet enkel moeilijk realiseerbaar zijn, maar zou zon sterke individualisering ook leiden tot een totale ontwrichting en tot een sterke niveaudaling.
We stellen vast dat Vlaanderen in tegenstelling met de meeste landen - er voor koos om inclusieleerlingen op te nemen in gewone klassen. We schrijven al 20 jaar dat dit niet heilzaam is. Tegelijk zien de meeste mensen wel in dat men moeilijk het gewone onderwijs totaal kan ontwrichten zoals de Unesco en de hardliners dit voorstellen.
De Vlaamse beleidsmakers wekten 2 jaar geleden nog de illusie dat mits enige ondersteuning ook de opname van inclusieleerlingen die het gewone curriculum niet kunnen volgen (en/of ernstige ge- dragsstoornissen vertonen) best haalbaar en effectief was. Na 2 jaar stelden ze vast dat de ondersteuning niet effectief was. Ten einde raad pakten ze uit met regionale ondersteuningsnetwerken waarbij de (ondersteunings)bal gelegd werd in het kamp van de scholen. Uit de Koppen-enquête bleek destijds dat slechts 1,3% van de leerkrachten vindt dat het M- decreet best haalbaar is; 82,4% vindt van niet. De Brusselse prof. Wim Van den Broeck reageerde zo: 82% van de leerkrachten ziet M-decreet niet zitten. Het gaat hier dus om een ideologisch beleid dat ver af staat van de werkelijkheid. Na 2 jaar M-decreet blijkt meer dan ooit dat de kritieken van de leerkrachten en directies terecht waren.
In Duitsland werk ook twee jaar geleden een gelijkaardig M-decreet ingevoerd. Niettegenstaande er veel meer geïnvesteerd werd in de ondersteuning van inclusieleerlingen, klinkt de kritiek er even luid als in Vlaanderen. Het M-decreet veroorzaakt ook veel conflicten tussen politieke partijen. In Länder met een SPDGrünen-bestuur is de inclusie meestal meer doorgedreven. Crevits christen-democratische collega's van de Duitse CDU/CSU hebben inmiddels ingezien dat inclusie vaak te radicaal en te ontwrichtend is. Bij recente verkiezingen in een aantal Länder was het terugschroeven van het decreet en het in eer herstellen van het buitengewoon onderwijs een propaganda-punt dat de CDU/CSU veel stemmen heeft opgeleverd - ten koste van de socialisten (SPD) en van de Grünen.
Euforie omtrent hervorming s.o. lijkt me voorbarig: gevaar voor chaotisch veelheidstype, nivellerende eindtermen e.d.
Zelf verwacht ik veel minder heil van de aangepaste structuur van het s.o. dan een aantal beleidsmakers laten uitschijnen. Zo vrees ik samen met veel praktijkmensen - dat b.v. de hervorming van de opties in de eerste graad zal leiden tot een uitholling ervan en tot een chaotisch veelheidstype i.p.v. eenheidstype. De invoering van domeinscholen naast de klassieke scholen leidt eveneens tot een veelheidstype en tot een onderling concurrerend tweestromenland. Het is ook geen toeval dat er in geen enkel land gewerkt wordt met 'domeinscholen', maar steeds met de klassieke opsplitsing tussen algemeen vormende aso-scholen en anderzijds tso/bso-scholen - ook in Finland.
Het huidige eenheidstype functioneerde volgens de meeste waarnemers vrij goed. Prof. Jaap Dronkers stelde dat het een unieke combinatie bood van effectiviteit (hoge leerresultaten), vlotte (her)oriëtatie - ook via B-attesten, en optimale onderwijskransen. Never change a winning team, zou je dan denken. Maar nee! We betreuren ook dat de B-attesten in het eerste jaar worden afgeschaft.
De 5 uur differentiatie-optie in het eerste jaar is geen echte optie meer. Een aantal technische opties verdwijnen ten koste van de specifieke motivatie van tso/bso-leerlingen. Dit zal bij die leerlingen tot schoolmoeheid leiden. De tso/bso-scholen vrezen ook voor een verdere afname van het aantal leerlingen.
De meeste praktijkmensen appreciëren ook niet dat beleidsmakers uitpakken met de zegeningen van doorgedreven differentiatie en remediëring.
We lezen verder in het ontwerpdecreet: "Elk schoolbestuur bepaalt op basis van de nieuwe ordening in het kader van vrijheid van onderwijs zelf welk schoolconcept het uitwerkt". Dit wekt de indruk dat er totaal verschillende schoolconcepten mogelijk zijn en dat elke school b.v. de opties in de eerste graad naar believen kan kiezen en invullen. De slechte ervaring met de geïmproviseerde invoering van de STEM-optie zou een waarschuwing moeten betekenen. Er komen volgens het akkoord geen financiële incentives (= financiële chantage) voor het oprichten van domeinscholen. Maar minister Crevits stelde wel terloops dat dit eventueel kon via een achterpoortje, via het project bestuurlijke optimalisering.
Het beklemtonen van de vrijheidsmarges voor de scholen, lokte bij Lieven Boeve al de volgende zorgwekkende reactie uit: "Naargelang de beslissing van de raad van bestuur zal Katholiek Onderwijs Vlaanderen met haar schoolbesturen en directies overleggen hoe ze vanuit de vrijheid van onderwijs en organisatie, gebruik makend van de vrijheidsmarges binnen dit kader, een transparant, rationeel en kwaliteitsvol onderwijsaanbod kan doen." De koepels willen blijkbaar ook de vrijheid van de scholen beperken.
Veel onderwijsmensen betreuren ook dat de voorbije 15 jaar al te veel energie en centen verkwist werden met die herstructureringsplannen. De egalitaire hervormers verkeken zich al die tijd ook op vermeende knelpunten en zagen echte knelpunten als b.v. de niveaudaling over het hoofd. De hardliners en de onderwijskoepels werkten net als bij het VSO ook de polarisering in de hand. Ze ondermijnden met hun vermeende knelpunten tegelijk de waardering voor het onderwijs en ontmoedigden de veldwerkers. Hun uitspraken over de leerlingen die in de waterval terecht komen, tastten ook de waardering van tso/bso aan.
De concrete invulling van het curriculum voor de eerste graad en van de nieuwe eindtermen dreigt ook nog een heel moeilijke - en zelfs nivellerende operatie te worden. We ontvangen vooral kritische geluiden op over de gang van zaken. Zo werd als expert voor de cluster taalvakken niemand minder aangeduid als prof. Kris Van den Branden die in sterke mate verantwoordelijk is voor de uitholling van de huidige eindtermen en leerplannen. Ook de clustering van de vakken is een slechte zaak: mensen die weinig of niets afweten over het vak Frans, geschiedenis ...moeten nu hiervoor eindtermen helpen uitschrijven.
In Onderwijskrant toonden we aan dat de meeste officiële rapporten/adviezen over de nieuwe eindtermen en leerplannen aansturen op ontscholing. Dit bleek ook uit de Consultatiecampagne van Crevits en Co. We maken ons ook zorgen over de uitwerking van curriculumdossiers door de onderwijskoepels. Zo stuurt het ZILL-leerplanconcept van de katholieke koepel aan op verdere ontscholing. Ook het GO! opteert voor de zachte didactiek. De GO-hoofdbegeleider Andries Vacke stelde vorige maand nog dat het lesgeven totaal voorbijgestreefd is. .
Prof. Martin Valcke in de Pano-uitzending: het onderwijs kraakt en er is maar 1 oplossing mogelijk: kraak de basisgrammatica ven het klassiek onderwijs.
In tal van bijdragen sinds 1996 wezen we er op dat inclusief onderwijs zoals in het M-decreet niet enkel tot een ontwrichting van het b.o. zou leiden, maar ook tot een ontwrichting van het gewoon onderwijs, tot een totale omwenteling. Gisteren werd dit al duidelijk in de Pano-uitzending. Naarmate het aantal inclusieleerlingen ook in de hogere leerjaren nog zal toenemen wordt dit nog problematischer.
In de Pano-uitzending pleitte inclusie-hardliner prof. Valcke voor het radicaal doorbreken van de klassieke schoolgrammatica en het jaarklassenprincipe. Gezien de feitelijke toestand van grote diversiteit is dit volgens hem de enige oplossing. Het onderwijs kraakt en er is maar 1 oplossing: we moeten radicaal afstand doen van de bassigrammatica van het 'klassiek' onderwis ; geen jaarklassen, geen groepsinstructie, geen jaarleerplannen mee ..., maar sterk geïndividualiseerd onderwijs: voor elk kind a.h.w. een apart potje koken.
De wijze waarop in Vlaanderen inclusief onderwijs ingevoerd werd vormt inderdaad een grote bedreiging voor de klassieke schoolgrammatica. In landen als Finland - en in de meeste landen overigens- zitten de inclusieleerlingen in aparte en kleine klasjes - ook al is dit tegen de geest van het VN-verdrag. Zo blijft ook Finland werken met jaarklassen, leerplannen en methodes voor wiskunde .e.d. per leerjaar. De leerlingen die een groot deel van de gewone lessen niet kunnen volgen worden opgevangen in apart en kleine b.o.--klasjes - ongeveer zoals destijds in Vlaanderen tot 1973.
Inclusiehardliners in Vlaanderen zoals de Gentse professoren Geert van Hove en Martin Valcke opteren voor radicaal inclusief onderwijs: alle leerlingen in gewone klassen. Zij voegen er ook steeds aan toe - net als de Unesco - dat dit betekent dat afstand genomen moet worden van de grammatica van klassiek onderwijs (zie bijlage over klassieke schoolgrammatica). De praktijkmensen en de meeste onderwijsspecialisten zijn er echter van overtuigd dat het radicaal afstappen van de klassieke schoolgrammatica zal leiden *tot een grote niveaudaling,* tot een sterke toename van de werkdruk en stress, *tot het minder aantrekkelijk maken van het lerarenberoep. In die zin zal ook de Pano-reportage jongeren afschrikken om voor het lerarenberoep te kiezen.
Ook volgens prof. Geert Van Hove, hét Vlaams boegbeeld van inclusief onderwijs, vereist inclusief onderwijs een totale omwenteling: Inclusie gaat niet om het toevoegen van iets bij een onveranderbaar geheel, maar over een totaal herdenken van het schoolgebeuren, om ecologische aanpassing van curriculum, didactiek en instructie (Inclusief onderwijs, Impuls, maart 2005).
Ook volgens de VLOR-platformtekst van 2005 staat inclusief onderwijs haaks op het huidige leerstofgerichte en meritocratische karakter van het onderwijssysteem. Het onderwijs moet bereid zijn zich aan te passen aan de behoeften van elke leerling in plaats van de leerling te dwingen zich aan te passen aan de onderwijsstructuren en leerinhouden.
De Vlaamse actiegroep docenten voor inclusie opteert voor radicale inclusie van alle leerlingen ook type 2- en type-3-leerlingen met ernstige gedragsstoornissen. Dat is volgens hen enkel mogelijk indien elk kind in het gewoon onderwijs een eigen leertraject kan volgen, in zijn eigen tempo en aansluitend bij zijn mogelijkheden, behoeften en interesses.
Annelies DEspallier die als juriste veel mocht publiceren over de draagwijdte van het VN-verdrag, stelde in Tertio: Cru gesteld, het is volgens het VN-verdrag volstrekt aanvaardbaar dat in een klas een leerling zijn veters leert knopen terwijl zijn klasgenoten zich over integralen buigen.
Ook het M-decreet geeft eigenlijk aan scholen de bevoegdheid en zelfs plicht om in sterke mate af te wijken van dat gemeenschappelijke curriculum: voor individuele leerlingen doelen toevoegen of individuele leerlingen vooraf vrijstellen van het bereiken van doelen (= dispenseren).
De tekst van het M-decreet stelt overigens letterlijk dat inclusie de eerste optie is en dat het gaat om een totaal andere kijk op passend en moreel verantwoord onderwijs voor leerlingen met een handicap, om een ware cultuuromslag: Vroeger lag de klemtoon op de medische benadering, ondertussen is deze verschoven naar de sociale benadering. De nadruk ligt nu meer op het sociale defect, op de samenleving/school die niet is aangepast, dan op het medische defect. De nieuwe visie op handicap ziet handicap als een afstemmingsprobleem tussen de klas- en school-context en de specifieke onderwijs- en opvoedingsbehoeften van de jongeren. Er zijn blijkbaar geen probleemleerlingen meer, maar enkel scholen die problemen veroorzaken en geen passend onderwijs bieden.
Volgens het M-decreet, het VN-verdrag en de hardliners zijn de problemen die leerlingen met een handicap ervaren, het gevolg van een onaangepaste school en niet van de handicap van de leerling. Volgens het decreet en het inclusie-evangelie zouden we vroeger de beperkingen van leerlingen louter vanuit een asociaal, medisch en deficit-model bekeken hebben. Nu moeten we dit alles bekijken vanuit een zgn. sociaal model en vanuit hetgeen de leerlingen wel kunnen i.p.v. niet kunnen. Minister Crevits twitterde in dezelfde zin op 4 december 2015: Wat een leerling kan wordt nu belangrijker dan wat hij niet kan. Ook volgens kopstukken van de katholieke onderwijskoepel (Guimardstraat) gaat het om een omwenteling en totale mindshift. Op 15 december j.l. pleitten Lieven Boeve en Co dan ook voor het afschaffen van aparte scholen voor buitengewoon onderwijs.
Enerzijds stellen beleidsverantwoordelijken dat het om een totale omwenteling gaat. Anderzijds susten zij vaak de praktijkmensen met de gedachte dat er al bij al weinig verandert voor de gewone leerkracht. Of zoals Mieke Van Hecke die in 2013 nog sussend beweerde dat het enkel zou gaan om inclusieleerlingen die het gewone curriculum en de gewone lessen kunnen volgen.
------ Bijlage: Continuïteit en duurzaamheid in schoolgrammatica van 'DEGELIJK' onderwijs
Onderwijs is steeds in beweging, maar als we de balans opmaken de 20ste eeuw dan merken we tegelijk dat de basisgrammatica van 'DEGELIJK' onderwijs' grotendeels dezelfde gebleven is. Zo constateerden Larry Cuban en David Tyack, Amerikaanse professoren historische pedagogiek, in 1995 nog een grote mate van vaste patronen in het didactisch handelen van leerkrachten doorheen tijd en ruimte, van degelijk onderwijs. De scholingsgrammatica (grammar of scholing) bleef in de loop van de 20ste eeuw grotendeels gelijk; er is eerder sprake van optimalisering dan van vervanging door een totaal nieuwe grammatica.
Tyack en Cuban maken in hun historische studies (bv. 'Tinkering toward Utopia', 1995) duidelijk dat het steeds opnieuw nastreven van een onderwijsparadijs en cultuuromslag weinig zin heeft, omdat de geschiedenis uitwijst dat de basisgrammatica van effectief onderwijs net zoals de grammatica van een taal onverwoestbaar is, ook al wordt die door de vele 'ontscholers' van alle tijden radicaal in vraag gesteld. Het onderwijs heeft dan ook de vele ontscholingsorkanen doorstaan.
De basisidee van een leerkracht die voor een groot deel simultaan lesgeeft aan een klas leerlingen en die zelf op basis van maatschappelijke afspraken zoals leerplannen bepaalt welke leerstof en in welk tempo wordt geleerd, bleef overeind. Er wordt in het 'gewoon' onderwijs bijna overal gewerkt met jaarklassen en met leerlingen die grotendeels de gewone lessen kunnen volgen. Groepsinstructie blijft heel belangrijk. Ook de basiskennis en de basisvaardigheden zijn vrij duurzaam en veel minder veranderlijk dan de spellingsvoorschriften van de Nederlandse Taalunie. Het kerncurriculum van de basisvorming en de basismethodiek kenmerken zich dan ook terecht door continuïteit. Cuban vergeleek het 'klassieke' onderwijs met een oude auto die nog steeds rijdt. De banden zijn verwisseld, de remblokken zijn vernieuwd, de waterpomp is gerepareerd en de accu is vervangen, maar een nieuw vervoermiddel is er niet gekomen, ondanks de claims van de alternatieve onderwijsbeweging vanaf 1850. Een leerkrachtgestuurde benadering heeft nog steeds de overhand in de meeste scholen en het kerncurriculum is grotendeels gebleven. De geprogrammeerde instructie kende een kort bestaan. Er was wel voortdurend sprake van stapsgewijze vernieuwingen, maar niet van cultuuromslagen en revoluties.
De psychologe Jeanne Chall schreef dit in 2000 terecht toe aan de bewezen effectiviteit van de traditionele leerkrachtgerichte aanpak, die door de jaren heen keer op keer betere resultaten voor een groot aantal kinderen opleverde dan de moderne, leerlinggerichte benaderingen (Chall, 2000). Tot die conclusie kwam ook de Amerikaanse historica Diane Ravitch in een boek met een titel die niets aan de verbeelding over laat: Left back. A century of failed school reform (2000). In Tinkering toward Utopia of Prutsend naar het paradijs gewagen Cuban en Tyack van de grammar of schooling . Met de metafoor van de grammatica wordt verwezen naar de taaiheid van institutionele patronen binnen het onderwijs. Tyack en Cuban zeggen daarover het volgende: Practices such as agegraded classrooms structure school in a manner analogous to the way grammar organizes meaning in verbal communication. Neither the grammar of schooling nor the grammar of speech needs to be consciously understood to operate smoothly. Indeed, much of the grammar of schooling has become taken for granted as just the way schools are.
Ook Monica Van Kerrebroeck (CD&V) was in 2008 tegenstander van lessen in het Turks in Gentse scholen
ACTUELE VRAAG over het proefproject om Turkse les te geven in twee Gentse basisscholen 5 maart 2008 Plenaire vergadering Vlaams Parlement
Monica Van Kerrebroeck (CD&V): tegenstander
Op 26 oktober 2006 heb ik de minister een aantal vragen over dergelijke experimenten gesteld. Hij heeft toen naar zijn talennota verwezen. Ik heb die tekst eens nagelezen. In die nota staat niets over het onderwijs in de moedertaal, wat nu toch aan de orde is. Wat het project in Gent betreft, lijkt de groep me niet al te best gekozen. Het Lucerna College is een school van en voor de Turkse gemeenschap. Het gaat hier om een zeer goede school, waar alles in het Nederlands verloopt. Kinderen die zich in hun moedertaal uitdrukken, worden zelfs gesanctioneerd. De taalvaardigheid van de Turkse kinderen valt niet te onderschatten. Aangezien deze kinderen zich vlot kunnen uitdrukken, lijkt de groep me niet te best gekozen.
Ik heb het moeilijk met de uitzonderlijke positie van die groep binnen de eigenlijke klasgroep. Die klasgroep bestaat immers uit allerlei anderstaligen. Indien binnen de klasgroep een bepaalde groep wordt geselecteerd, vrees ik voor enige discriminatie. De klas bestaat niet enkel uit Turken, maar ook uit Kosovaren, Ghanezen en Marokkanen. Indien die klas wordt opgesplitst, vraag ik me af hoe het met die andere talen zit.
Ik heb het ook moeilijk met het geven van lessen in het Turks tijdens de reguliere lestijden. Op die manier wordt immers geknabbeld aan het aantal uren standaardtaal, het Nederlands, dat de kinderen moeten krijgen om de eindtermen voor het eerste en het tweede studiejaar te halen. Mijnheer de minister, dit zijn mijn bezwaren. Ik weet dat u hier ook andere ideeën over hebt. Ik ben het volledig eens met uw stelling dat we de anderstaligen moeten stimuleren om hun kinderen zo vroeg mogelijk school te laten lopen. Op die manier komen ze immers vroeg in een talenbad terecht en kunnen ze de standaardtaal goed in zich opnemen. Een ander voorbeeld, dat ik overigens schitterend vind, is het initiatief dat de heer Voorhamme in Antwerpen heeft genomen. De scholen proberen na de lestijden extra lessen te geven. De ouders worden verzocht deze lessen bij te wonen. Op die manier kunnen ze de standaardtaal leren en kan een goede participatie van de ouders tot stand komen. Ze kunnen aan heel het schoolleven deelnemen.
Wat is uw houding ten aanzien van deze uitzonderingssituatie? Bent u van plan voor dergelijke experimenten in een bijkomende financiële input te voorzien? Zo ja, denk ik dat deze discussie nog vaak een vervolg zal krijgen. -------
De heer Deckmyn (Vlaams Belang): tegenstander
Mijnheer de minister, deze week liet de Gentse schepen van Onderwijs, de heer Coddens, weten dat er in Gent een proefproject zou worden opgestart voor het verstrekken van lessen Turks aan leerlingen van Turkse origine. Het zou gaan over vier à acht uur les per week, wat ongetwijfeld ten koste zal gaan van de lessen Nederlands. Mijnheer de minister, u liet weten dat u niet al te gelukkig was met dit initiatief. U liet er zich nogal kritisch over uit. Het project komt echter niet uit de lucht vallen. Het heeft een voorgeschiedenis. De vorige Gentse schepen van Onderwijs, mevrouw Van den Bossche, en haar opvolger, de heer Coddens, hebben al meermaals proefballonnetjes in die richting opgelaten. Uiteindelijk wordt dit project nu gelanceerd.
Mijnheer de minister, in Nederland werden dergelijke projecten al uitgeprobeerd. Men is er echter volledig van afgestapt. In de jaren negentig bleek dat dit project geen kans op slagen had. Het werd afgevoerd omdat het een nefaste invloed had op de leerkwaliteit en op de integratie van de betrokken leerlingen. Blijkbaar wordt wat in Nederland is afgevoerd, nu in Gent ingevoerd. Daar werd opnieuw het warm water uitgevonden. Het wordt er bovendien nog als revolutionair bestempeld.
Een dergelijk project schept een precedent. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met allochtone leerlingen uit andere taalgemeenschappen? En nog belangrijker, strookt dit alles wel met de vigerende taalwetgeving? Een punt dat voor u nog belangrijker zou moeten zijn, is of dit alles wel strookt met het beleid dat door de Vlaamse Regering wordt gevoerd inzake onderwijs en inburgering. Mijnheer de minister, wat is uw standpunt ter zake? Strookt dit wel met de vigerende taalwetgeving?
U zou vandaag overleg plegen met de Gentse schepen van Onderwijs. Indien dat het geval is, zult u zich wel kritisch hebben opgesteld. Heeft het overleg al plaatsgevonden? Indien ja, wat zijn dan de resultaten? Worden in Vlaanderen nog andere soortgelijke projecten gepland?
: Mevrouw de voorzitter, het gaat hier om een zeer gecompliceerde discussie. Vaak spelen allerlei soorten argumenten een rol. Ik zal eerst even toelichten met welke bril we naar deze discussie kunnen kijken. Vervolgens zal ik een tweetal brillen opzetten. De eerste reeks vragen betreft de wettelijkheid van de situatie. De tweede reeks vragen betreft de wenselijkheid van dit project. Het is mijn ervaring dat onder de waterlijn van discussies over de aanwezigheid van het Turks, het Arabisch of een andere taal in de basisschool vaak andere gevoeligheden een rol spelen. Wat mij betreft, mogen die gevoeligheden geen invloed op de argumentatie hebben. Zon discussie gaat voor mij niet over de vraag of je nu al dan niet een signaal wil geven dat de taal die kinderen thuis spreken, ook een mooie taal is. Een leerkracht moet dat doen, wat die taal ook is. Je mag niet negatief staan tegenover een taal die kinderen thuis spreken en laat die maar eens klinken in de klas.
Het gaat ook niet over taalpolitiek in de betekenis van het promoveren van een taal. Ik beargumenteer deze kwestie vanuit een onderwijspolitiek en een onderwijslogica. Ik licht dit dadelijk toe. Ik kom eerst bij de wettelijkheid. We worden hier geregeerd door de onderwijstaalwet, en die zegt dat het Nederlands de taal is in onze scholen. We zijn wel in staat om binnen het homogeen Nederlandstalige taalgebied als Vlaamse Gemeenschap daar modaliteiten voor in te voeren. We kunnen aanpassingen doen aan de onderwijstaalwet. De onderwijssituatie is niet zo eenduidig. Ik geef een voorbeeld: artikel 43 van het decreet Basisonderwijs maakt talensensibilisering mogelijk van in de kleuterklas. Talensensibilisering kent u. Als een kleutertje Frère Jacques zingt, dan leert hij die klanken kennen. Dit is een voorbeeld van het Frans, maar het kan ook in andere talen. Dat is mogelijk van in de kleuterklas. Taalinitiatie is ook reeds mogelijk van in het begin van het basisonderwijs. Dat wordt mogelijk gemaakt door het decreet Basisonderwijs.
Er is ook Onderwijs in Eigen Taal en Cultuur (OETC) in onze regelgeving, maar dat is een beetje onduidelijker. De Gentenaars hebben me in een eerste overleg van deze morgen duidelijk gemaakt dat hun redenering zich op juridisch vlak veeleer zou situeren in OETC. OETC betekent dat men op een aantal plaatsen in Vlaanderen en Brussel vandaag lessen geeft in een andere taal. Is dat zo vreemd in onze regelgeving? Neen. Het Brusseldecreet dat is goedgekeurd in april 2004 geeft een subsidie voor een vorm van OETC, namelijk het bicultureel onderwijs in Brussel. Dat voorstel van decreet werd ingediend door de leden Gatz, Idrissi, Ramon, De Cock, Grouwels en Van Nieuwenborgh. Artikel 6 van dat decreet heeft het over de vzw Werkgroep Immigratie en de ondersteuning van OETC. Dat zit dus gewoon in onze regelgeving. We moeten daar niet zo verbaasd over zijn.
Het decreet Basisonderwijs zegt uitdrukkelijk dat OETC niet gezien wordt als taalinitiatie. Dit staat in het decreet omdat taalinitiatie in de eerste plaats in het Frans moet. Dat verschilt van talensensibilisering waarover we niets zeggen qua taal. Een amendement van de heer Vanleenhove maakt dat duidelijk. Dit parlement heeft het GOK-decreet gewijzigd, wat daarnet al uitvoerig is besproken. Bij de wijziging van het GOK-decreet is ook gesproken over wat het betekent als een school vol is. Nadat een school vol is, is het toch nog mogelijk afwijkingen te hebben voor bepaalde leerlingen. Er kan dus een stoeltje bij worden gezet voor internaatkinderen, kinderen die geplaatst zijn, kinderen verbonden aan buitengewoon onderwijs en ook voor OETC. Dat begrip zit dus in onze decreten. Voor de rest is het niet zeer duidelijk geregeld. Het is niet zo dat we zomaar kunnen zeggen dat dit vreemd en onwettelijk is. We kennen het, want het wordt in decreten vermeld. De basisregelgeving daarover is echter niet bijzonder duidelijk. Als men in Gent iets wil doen met OETC, dan kunnen we moeilijk zeggen dat ze volkomen en overduidelijk onwettig zijn. Dat is niet zo eenvoudig.
Ik wil het nu even hebben over de wenselijkheid. Ik verwijs naar een colloquium voor Ons Erfdeel waar ik uitvoerig heb gesproken over een onderscheid dat ik maak.
Er is een onderscheid tussen de taalpolitieke logica die is belangrijk, onder meer voor wat we in de rand rond Brussel doen en de onderwijslogica. Mijn onderwijslogica zegt me wel dat een zeer grote klemtoon op taal nodig is. Taal is cruciaal voor de realisatie van gelijke kansen in het onderwijs. Ik ben een zelfverklaarde tegenstander van elk relativisme inzake taal en de noodzaak om het Nederlands goed te kennen.
Volgens mij begint het verhaal in de kleuterklas, dat verder moet worden opgebouwd in het lager onderwijs en op een goed niveau moet worden gebracht tegen het einde van het secundair onderwijs. Dat moet anderstalige kinderen de kans bieden om niet alleen successen op de arbeidsmarkt te boeken, maar vooral ook om door te stromen naar het hoger onderwijs, waarvoor men het academische Nederlands moet beheersen. Dat laatste is een van de grote actuele knelpunten.
Als u me vraagt of taal belangrijk is, dan zeg ik dat taal cruciaal is, en dan bedoel ik de taal van de klas, dus het Nederlands. Uit het overleg van deze ochtend heb ik onthouden dat die mensen zeggen dat hun doelstelling een goede beheersing van het Nederlands is. Dat is geruststellend. Ik ben wel bezorgd over wat ze zeggen, omdat ik vind dat ze nogal een grote hap nemen uit het curriculum om met een andere taal bezig te kunnen zijn. Dat is mijn eerste indruk. Die grote hap neemt mogelijkheden weg om een taalbad in het Nederlands aan te bieden. Ik heb hen gezegd dat ik daar bezorgd over ben. Het overleg met de mensen van Gent is nog niet afgerond. Het was een eerste kennisname van wat ze precies willen doen. Ik heb hen alvast gezegd dat ik niet graag heb dat een grote hap wordt weggenomen uit de schooltijd de enige tijd waarin de kinderen worden geconfronteerd met het Standaardnederlands. Ik heb hen gevraagd daarover na te denken. Ik zal dat overleg met hen voortzetten.
De heer Johan Deckmyn:
Mijnheer de minister, ik dank u voor het antwoord. Taal is een middel tot integratie. Het Gentse initiatief staat daar mijns inziens haaks op. In Nederland heeft men dat al op die manier geprobeerd, met behulp van verschillende projecten. In een studie is aangetoond dat die projecten faliekant zijn afgelopen. Ze tonen aan dat die aanpak nefast is voor de leerkwaliteit, maar ook voor de integratie van allochtone leerlingen.
U bekijkt de zaak door twee brillen: die van de wettelijkheid en die van de wenselijkheid. Ik zou de collegas eens willen uitnodigen om de toestand ook eens anders te bekijken. Dit project past duidelijk in de stimulering van de multiculturele maatschappij. Er is een andere aanpak mogelijk: die van de integratie en de assimilatie, waarbij men alles inzet op de aanpassing van de leerlingen aan onze eigen waarden, taal en cultuur. Het Gentse project staat haaks op die laatste visie.
Ik betwijfel dat er geen wettelijke problemen zouden rijzen. De taalwetgeving is toch duidelijk: het onderwijs in Vlaanderen moet in het Nederlands gebeuren. De minister heeft dat gerelativeerd aan de hand van allerlei voorbeelden over plaatsen waar het zo al gebeurt en waar men wat op welke manier doet. Zo verdrinkt men de vis. Ik ben alvast blij dat de minister erkent dat er ter zake niet veel duidelijkheid heerst. En ik ben ook blij uit zijn mond te vernemen dat taalpolitiek belangrijk is.
De finale doelstelling is een goede beheersing van het Nederlands. Dat is een belangrijk element van de aanpassing van vreemdelingen aan onze cultuur. Dat lost men niet op door lessen Turks in het onderwijs te geven. En dat is zeker zo als men, zoals de bedoeling is, dat gedurende vier tot acht uren per week wil doen. Dat zou een grote hap wegnemen uit het lessenpakket Nederlands.