welkom in dit olympia blog
    24-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.goud en zilver

Goud, zilver en tien keer top-8 voor de Belgen

Een gouden en een zilveren medaille en tien atleten binnen de top 8, dat is de buit van de Belgische delegatie op de Olympische Spelen in Peking.

De 4x100 meter aflossing met Olivia Borlée, Hanna Marien, Elodie Ouedraogo en Kim Gevaert die een zilveren medaille opleverde, en Tia Hellebaut in het goud, hebben de eer gered en de kritiek op het sportbeleid in ons land in extremis getemperd.

Zelfs de voorzitter van het Internationale Olympische Comité Jacques Rogge stak zijn teleurstelling - zij het wel voor de knalprestatie van Tia Hellebaut - niet onder stoelen of banken. Zijn zoon Philippe Rogge, voorzitter van de Belgische Olympische delegatie, zegt dat hij de kritiek begrijpt, maar dat ter plaatse alles in het werk is gesteld om de atleten en sporters zich in de beste omstandigheden te laten voorbereiden. Tia Hellebaut, de olympisch kampioene, heeft het werk van haar collega's verdedigd. "We mogen niet meer verlangen van onze sporters die reeds het maximum doen. Het is zeer hard, en we zien onze atleten vierde, vijfde en zevende eindigen, het zijn wel de Olympische Spelen..."

Net niet

Zo eindigde Tim Maeyens op een zucht van een medaille in het roeien, en zo hebben de Rode Duivels lang op een medaille kunnen hopen, alvorens ze het onderspit moesten delven tegen Nigeria in de halve finale, en daarna tegen Brazilië in de wedstrijd met als inzet een bronzen medaille.

Het heeft ook niet veel gescheeld voor baanwielrenners Iljo Keisse en Kenny De Ketele, die eveneens op een vierde plaats eindigden. De 4x400 meter aflossing bij de mannen met Kevin Borlée (die individueel net geen plaats in de finale kon veroveren), Jonathan Borlée, Cédric Van Branteghem en Arnaud Ghislain, leverde een vijfde plaats in de finale op met een nieuw Belgisch record. In het judo was het Dirk Van Tichelt die een vijfde plaats behaalde bij de -73kg, en Ilse Heylen veroverde een zevende plaats bij de -52kg.

Ook Brian Ryckeman haalde een 'olympisch diploma' met een zevende stek in de zwemmarathon, waarin 10 kilometer wordt afgelegd in open water.

Met eveneens een dergelijk diploma op zak hebben Bart Poelvoorde en Christophe Raes (8ste) hun elitecontract gered om hun carrière in het roeien verder te zetten. Mario Aerts heeft deze achtste plaats ook veilig kunnen stellen in het wielrennen op de weg. Evi Van Acker, achtste in het Laser Radial, had ongetwijfeld op meer gehoopt, maar bleek toch voldoende in haar mars te hebben om ook de komende jaren mee te dingen naar de prijzen.

Belofte Matthysen

In het zwemmen bereikten de Belgen geen enkele finale en waren de reeksen meestal het eindpunt. Alleen Elise Matthyssen kon zich op de 100m en 200m schoolslag voor de halve finales plaatsen. Vijf van de zes zwemmers braken hun persoonlijk record (enkel François Heersbrandt bleef op de 100m vlinder boven zijn eigen besttijd) en er sneuvelden ook zeven Belgische records met Tom Vangeneugden (1.500m vrij), Glenn Surgeloose (200m vrij), Elise Matthysen (100m en 200m school), Mathieu Fonteyn (200m vlinder) en Yoris Grandjean (50m en 100m vrij). De jonge Belgische zwemgeneratie (Matthysen 17 jaar, Surgeloose 18, Heersbrandt 18 en Grandjean 19) hoopt te pieken naar de Spelen van 2012 in Londen.

De nationale mannenhockeyploeg werd negende, en had vooraf een plaats in de top acht vooropgesteld. Triatleet Axel Zeebroek werd knap 13e, turnster Gaëlle Mys kon zich voor de allroundfinale plaatsen en werd daarin 24e. Karin Donckers werd in de eventing negende, nadat ze na de eerste van drie proeven wel op een tweede plaats had gelegen.

Baanwielrenner Iljo Keisse werd teleurstellend twaalfde in de puntenkoers en mountainbiker Sven Nys lag even op medaillekoers maar werd uiteindelijk negende. Roel Paulissen stelde teleur met een 19de plaats.

In het judo ging Catherine Jacques er al in de eerste ronde onderuit, en in het zeilen verging het de Belgen ook niet al te best. In de Tornado-klasse konden Sebastien Godefroid en Carolijn Brouwer zich niet voor de Medal Race plaatsen, zij werden uiteindelijk twaalfde.

Ruiter Jos Lansink reed foutloze kwalificaties, lag even op kop, maar maakte in de laatste finalemanche twee fouten en werd tiende in de jumping. In de tijdrit stelde Maxime Monfort teleur met een 26e plaatsn en in de K2 1.000m kajak konden Kevin De Bont en Bob Maesen zich net niet plaatsen voor de finale.

loa (belga)

Druk dit artikel af
      Verstuur dit artikel naar een kennis

24-08-2008 om 10:31 geschreven door olympia

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.medailles 25 augustus