2013. Het jaar van de cancels. Soulwax. Neil Young. Slayer. En onze grootste domper: Manchester Lads The Courteeners. Gelukkig eiste een andere Mancunian niet geheel onverwacht een hoofdrol op deze editie. Later meer.
Donderdag 15 augustus 2013, Dag 1
Beginnen deden we in een aardig volgelopen, kwam vooral door de regen, Marquee met Antwerp Lads Psycho 44. Zanger Gaelin Corluy had zijn Black Flag T-shirt aangetrokken. Het T-shirt waar de mannen van de Humo zodanig van onder de indruk waren tijdens hun passage op Humos Rock Rally in 2011 dat het zelfs een vermelding kreeg in het juryrapport. Dat Black Flag T-shirts bij de jeugd schering en inslag zijn (sommigen denken zelfs dat het een kledingsmerk is), was de blijkbaar prehistorische jury ontgaan. Hun muziek heeft weliswaar evenveel met die van de legendarische 80s hardcoreband te maken als met die van pakweg Pjotr Iljitsj Tsjaikovski. Wel klinken ze verdacht veel als Queens Of The Stone Age. Goed maken dat Josh Homme en orkest dit jaar op geen enkel Belgisch festival stonden konden ze, verrassing!, niet. Goed was het wel, dat zeker.
De zon kwam erdoor en de tent liep zo goed als leeg voor de droompop van Merchandise, die dan ook typische regenmuziek maken. Voor zover dat al iets betekent. Als het regent en wij ongelukkig zijn durven we al eens In Nightmare Room op te leggen, dyou know wot I mean? Muzikaal leken ze helaas niet echt een volledig uur te kunnen boeien. Grappig en spontaan was zanger Carson Cox wel. This one is an old one. For us. Not for you. Zijn stem sprak Morrisseyaans en dus was het ergens wel logisch dat ze op dezelfde dag en tent geprogrammeerd stonden als Sir Johnny Marr.
Light Up Gold van Parquet Courts, een ensemble uit Brooklyn met Texaanse roots, zal naar alle waarschijnlijkheid wel eens hoog op ons eindejaarslijstje kunnen eindigen. Gitaren en drums als The Strokes op Is This it? (voor de gelegenheid beantwoorden we deze retorische vraag even met een dikke vette JA!), een stem als Lee Ranaldo van Sonic Youth en echos van The Butthole Surfers en Pavement. Wat we jammer vonden aan het album was dat nummers als Stoned And Starving niet afklokten op 10 minuten of meer. Meer krautrock en/of noise intermezzos zouden de plaat naar een hoger niveau kunnen tillen. Dat hoger niveau bereikten ze wel live, door onder andere dat eerder genoemde Stoned And Starving uit te rekken. Alles bijzonder strak gespeeld ook. Zalig hoe Master Of My Craft (Forrrrggggetttt about it!) overging in knaller Borrowed Time. Een typische Amerikaanse alternatieve indieband als deze bewijst dat rock n roll niks minder dan springlevend is.
Canadese hardcoreband Fucked Up tourt nog amper, omdat zanger Damien Abraham het liefste van al bij vrouw en kind blijft. Maar wanneer ze eindelijk nog eens live spelen, zoals dit jaar op Pukkelpop, hebben ze er altijd wel bijzonder veel zin in, op die manier vermijden ze kapot te gaan aan het touren. Wie van Damien Abraham, een ietwat uitgezette man met baard en rughaar, geen high five, knuffel of tongzoen kreeg was niet écht in de tent. Oprechte blijdschap op een festival als dit te mogen spelen, wondermooi om te zien. Muzikaal gezien punk met een flinke scheut hardcore. Het aan (one of the best punk bands ever:) The Kids! opgedragen Queen Of Hearts en het aan de personen die in hun leven ooit te dik, mager of lelijk genoemd werden opgedragen I Hate Summer lieten de grootste indruk na. En die tongkus van de zanger, uiteraard.
Met als inzit het kroontje van de Britpop anno 2013 stonden Miles Kane en Johnny Marr donderdagavond lijnrecht tegenover elkaar in dezelfde ring (De Marquee).
Miles moest, gezien diens leeftijd, van start gaan en blies naar goede gewoonte het publiek he-le-maal weg. Ongelooflijk hoe stevig hij zijn nummers live steevast brengt. Dat gecombineerd met een torenhoog charisma en het talent een publiek op te jutten als geen ander maakt van The New Modfather de ideale festivalact. Hij speelde met onder andere Give Up, Inhaler, Better Than That, Come Closer en Rearrange de beste nummers uit diens twee soloplaten (Colour Of The Trap uit 2011 en het pas verschenen Dont Forget Who You Are) en gunde ons en zichzelf amper een adempauze. De lalalalas en oh-oh-oh-ohos vloeiden rijkelijk, zonder dat het echt clichématig werd. Er schiet ons werkelijk geen enkele andere artiest te binnen die zon grote smile op ons gezicht kan toveren als we hem bezig zien.
Ok, Peter Doherty misschien, maar dat ligt vooral aan zijn podiumact, niet echt aan de opzwepende nummers.
Twee jaar geleden, de rampeditie, stonden wij te wachten op Miles Kane in de Club. Toen bekend geraakte dat zijn optreden niet doorging verzeilden wij direct in een lichte depressie die, onlangs we hem sindsdien al ettelijke keren live gezien hebben en het telkenmale fantastisch was, nu pas volledig is weggewerkt. De cirkel is rond.
Door NME werd Johnny Marr, het muzikale brein achter The Smiths oftewel de belangrijkste band uit de jaren tachtig, dit jaar uitgeroepen tot Godlike Genius. Een beetje overdreven misschien, maar zo kennen we die patriottistische Britten nu eenmaal. In de Post-Smiths jaren versleet hij zijn dagen met gitaar spelen in, chronologisch: The Pretenders, The The, Electronic, The Healers en The Cribs. Nu doet hij het eindelijk solo en het resultaat mag er zijn: The Messenger is de beste plaat waar Johnny Marr aan meewerkte sinds de laatste van The Smiths. Maar naast een flink pak oerdegelijke solonummers kregen we ook Smiths nummers. Veel Smiths nummers. Stop Me If You Think Youve Heard This One Before, Bighmouth Strikes Again, How Soon Is Now en There Is A Light That Never Goes Out, om precies te zijn. Of hij vocaal het onderspit niet moest delven voor Morrissey? Voor de jonge Mozzer misschien, maar voor de hedendaagse? Absoluut niet.
En alsof al die Smiths nummers nog niet genoeg waren coverde hij ook nog eens I Fought The Law van de The Greatest (British) Band Ever: The Clash (origineel is het van The Crickets, maar we gaan er niet flauw overdoen: wij moeten de eerste zeikerd nog tegenkomen die de versie van The Crickets de betere van de twee vindt). Deze editie kan nu al niet meer stuk.
Wie kreeg er nu dat kroontje? Voor ons was het Miles Kane, omdat er in de set van Johnny Marr twee iets mindere nummers (World Starts Attack en Sun&Moon haalden het niveau niet van pakweg The Right Thing Right of Generate! Generate!) zaten en meest recente single New Town Velocity, onze favoriet van het album, ontbrak. Bij Miles was alles er boenk op, doch betrof dit slechts een overwinning op punten. Liverpool haalde het van Manchester. Tenzij Simon Mignolet twee superdagen kent en zich geen enkele keer moet omdraaien, zien we het The Reds dit jaar, zowel tegen City als United, niet direct doen.
Was de zon al ondergegaan of gebeurde dat tijdens de set van Savages? De pikzwarte postpunk/New Wave paste perfect in De Club op dit tijdstip(22u). Dikke pluim voor de organisatie.
Savages set was het muzikale equivalent van door 4 vrouwen in elkaar geslagen en in de ballen geschopt te worden en naar huis gaan met een verminkt gezicht (You have no face! Zoals ze zelf zingen in No Face). En het ook gewoon leuk vinden! Zelden zo genoten van een pak slaag. Gelukkig voor ons hebben wij genoeg bewijsmateriaal om als het toch nodig blijkt te zijn morgenochtend nog naar het dichtstbijzijnde politiekantoor te trekken. Fans verbieden te filmen in een zaal lukt nog net (wij zijn voorstanders!), op een festival ligt het helaas iets moeilijker.
De vergelijking met Joy Division wordt rap gemaakt (Franse zangeres Jenny Beth, Camille Berthomier voor haar Franse amis, is zon beetje de vrouwelijke versie van Ian Curtis), wij dachten eerder aan Siouxsie of Nina Hagen. En zelfs aan Patti Smith, hoe ze sneerde in Hit Me, très Patti.
Het hoogtepunt? No Face, She Will, Hit Me en Husbands, hun vier laatste nummers. Prachtig ook hoe ze het einde niet nodeloos rekten met ellenlange cimbaalslagen of feedback, gewoon gestopt na de laatste noot in Husbands. Aan iedereen die niet genoot van dit optreden kunnen wij maar 1 advies meegeven, toevallig ook de titel van hun debuutplaat: Silence Yourself.
Vrijdag 16 augustus 2013, Dag 2
Het nieuws van de laatste cancel kwam hard aan. Dat Frank Turner, na The Courteeners en Neil Young, ook al niet naar Kiewit kwam afzakken vandaag was al de zoveelste domper. Enkel de komst van skatepunkers Cerebral Ballzy weerhield ons ervan vandaag zélf niet te cancelen.
Iets minder punk, evenveel skate: Skaters, 4/5 uit Brooklyn, 1/5 uit Londen. Het spelletje Zoek De Brit bleek even moeilijk als Zoek De Homo met Elio Di Rupo als voorzitter van het Russisch Parlement. Joshua Hubbard was de enige van de 5 zonder oversized hemd met vreemde motiefjes. Wat ons mateloos irriteert is dat diezelfde Hubbard in alle beschrijvingen over de band telkens een ex-lid van Dirty Pretty Things (zeg maar The Libertines zonder Doherty en John Hassall) genoemd wordt. Josh was in een vorig leven gitarist bij het geweldige The Paddingtons (googelen die handel!) en speelde 2 maal, waaronder het Reading Festival in 2008, mee als vervangend gitarist bij Dirty Pretty Things, toen Barât zijn sleutelbeen gebroken had na een motoraccident.
Maar of hij nu gitarist geweest was bij DPT, Clouseau of Hooverphonic With Orchestra, zijn nieuwe band Skaters is niet minder dan geniaal. Op hun best zijn ze wanneer ze flink op hun gitaar kunnen rammen en van tempo versnellen zoals Chris Froome dat deed op de Ventoux. Een album is er nog niet. Single I Wanna Dance(But I Dont Know How)bleek niet in dovemansoren terecht gekomen te zijn bij de tiener(meisje)s die de bijzonder herkenbare tekst meezongen. I dont know what to do, to prove Ive got this thing for you!
Op naar Ballzy. Cerebral Ballzy om precies te zijn. Hun debuut stond vol met songs over pizzas, skaten, vrouwen, drank, kotsen en spijbelen, de dingen des levens, quoi. Dat de plaat ook nog eens uitkwam toen wij zestien waren maakte van zo goed als alle nummers onze persoonlijke anthems bij het skateboarden richting school. De songs waren eenvoudig, hard, snel en rechttoe rechtaan en wie een muzikaal perfect optreden van hen verwachtte had het verkeerde nummer ingedrukt.
Aftrappen deden ze met Insufficient Fare, nadat gitarist Mason (Of was het Jason?) eerst een dikke minuut alleen gitaar zat te spelen op de monitor, alles om het uur te vullen zeker? Met tweede nummer Another Day werd duidelijk wat we van Ballzys tweede album, Jaded&Faded, mogen verwachten. De heren bewezen namelijk met Another Day en andere nieuwe nummers als Citys Girl, Be Your Toy en Burnout dat ze wel degelijk talent in zich hebben en meer kunnen dan een anderhalve minuut flink scheuren en beuken. Het maakt ons alleen maar meer benieuwd naar het album. Ook ons leven gaat verder en ouder worden betekent helaas ook beseffen dat er belangrijker dingen in het leven zijn dan skaten en pizzas, hoe graag we ook wensten van niet.
Grote verrassing in de set was de cover van Stone Roses classic I Wanna Be Adored in een vrij ongewoon jasje. Of het wel degelijk een cover was zijn we niet zeker, het kon evengoed een nieuw nummer zijn met krak dezelfde lyrics, aangezien we het muzikaal amper nog herkenden.
Wat dan weer geen verrassing was, was dat zanger Honor Titus nog steeds koning is in onzin uitkramen tussen de nummers door. Punk rock in 2013, baby! hebben we hem wel 3 keer horen brabbelen. Punk rock in 2013? Als het aan Ballzy ligt: not dead, alleen heel erg wasted.
Factory Floor nam ons mee in hun trip. We waanden ons in de legendarische Haçienda te, opnieuw, Manchester tijdens de Second Summer Of Love van 1989. Dat ze het woordje Factory bij Factory Records (Joy Division, New Order, Happy Mondays,
én uitbaters van de Haçienda) zijn gaan halen verwonderde bijgevolg niet echt. De dansbare industrial (whats in a name) met acid house, trance, dirty disco en postpunk invloeden deed het aanwezige publiek dansen, dansen, dansen. Hoeveel nummers ze speelden of wanneer een nummer eindigde, niemand die het hoorde. Dat het goed was hoorden en merkten wij aan onze bezwete T-shirts bij het buitenstappen uit de Haç
Castello wel! Heeft iemand nog zijn oude telefoonboeken uit 1990 met daarin het nummer van de XTC-dealer?
Vervolgens liepen we een beetje verloren. Alleen al uit principe, niet dat we het anders wél gedaan zouden hebben, gingen wij niet naar Neil Young vervanger, laat ons niet lachen, Major Lazer. Ook Fun kan er wat ons betreft beter een punt achterzetten(ha!).
Gentneirs Raketkanon lieten we uiteraard niet links liggen. De oververhitte tent, oké zo een gesloten tent is best wel gezellig maar in dit weer eigenlijk vooral onverantwoord, weerhield het Pukkelpoppubliek niet een kijkje te komen nemen. De noiserock van Pieter-Paul Devos en zijn maats zal wellicht altijd wel meer passen in donkere cafés dan op festivals. Toch gingen ze er volledig voor en moest het publiek uiteindelijk toch op de knieën gaan.Wree wijs, maat!
Wanneer je een band als Architects ziet besef je wat voor een apart milieu de hardcorewereld is. Een tent die de volledige set van het eerste tot laatste woord meebrult, terwijl wij hun muziek van toeten noch blazen kennen. Het hoef niet meer gezegd te worden dat de sfeer hier uitermate goed zat.
Eels werd, om de ondertussen al meermaals vermelde reden, gebombardeerd tot headliner. Iets wat ze normaal gezien wel tot een goed einde zouden moeten brengen. Een 1 uur durende setlist volsteken met hits als Novocaine For The Soul, Susans House, Hey Man, Now Youre Really Living, That Look You Give That Guy en Mr. Es Beautiful Blues om het publiek te plezieren, ze kunnen het, maar deden het niet. Het enthousiast onthalen van That Look You Give That Guy dat ze wel live speelden, toonde nochtans aan dat het wel die vaart had kunnen nemen. Niet dat het begin niet goed zat, Cancer For The Cure, Kinda Fuzzy en Fleetwood Mac cover Oh Well (een nummer dat een dag later opnieuw gecoverd werd, later meer) waren aardige binnenkomers. Het eindeloos willen knuffelen van de bandleden was aanvankelijk best wel grappig maar nam na een tijdje de vaart uit de set en begon ook gewoon voorspelbaar en vervelend te worden. Andere fratsen van de band: allemaal een Adidas training aantrekken (we moeten toegeven, het zag er wel geweldig cool uit), bij de bandintroductie E voorstellen door van Let It Be van The Beatles Let It E te maken, Neil Young te eren door The Stones (Beast Of Burden) te coveren (erna speelden ze wel Cinnamon Girl). Je merkt het, veel covers. Jammer voor een band met zon back catalogue. Door een gebrek aan hits, die ze dus wel hebben!, konden de mannen niet geheel overtuigen. Zeker geen slecht optreden, maar niet headlinerwaardig.
Aan The Prodigy dan om ons van ons sokken te blazen. In tegenstelling tot Eels schuwden zij niet de hits te spelen en begonnen ze (tien minuten te vroeg! Take that Eminem!) met Voodoo People. Toch misten de nummers live de nodige punch en zaten de gezangen er ook niet altijd volledig op. We kregen alles wat we wouden (OUT OF SPACE!), maar niet hoe we het wouden. Zo is het ook altijd wat met ons.
Zaterdag 17/08/2013, Dag 3
Simon, gelukkige verjaardag, you motherfucker!
De laatste dag alweer en op papier was het duidelijk: Crystal Castles en Franz Ferdinand hadden de opdracht de katers (Eels, The Prodigy en de 11 pinten aan 10 euro) van gisteren weg te spoelen.
Eerst gingen wij om half 1 een kijkje nemen in de Wablief?! Tent voor de Nieuwe Lichting van Studio Brussel, waar we een overweldigende Rhinos Are People Too zagen. Très Le Joie Formidable en laten wij ze nu net op die manier graag hebben. Hun twee eigen nummers die tweemaal eindigden met een hemels (of hels, afhankelijk van uw voorkeuren) kabaal maakten indruk, dEUS cover Roses iets minder. Het voelde vooral overbodig aan en kon niet even hard overtuigen als de eigen songs. Veelbelovend voor de toekomst.
Ook veelbelovend voor de toekomst: Jagwar Ma. Als we Noel Gallagher mogen geloven hangt de toekomst van de Melkweg af van het al dan niet slagen van deze band. Een heus compliment als je weet dat Noel de schrijver is van de lijn please dont put your life in the hands of a rock n roll band.
Maar Pukkelpop is ook: dilemmas. Gaan we voor Jagwar Ma(kop), volgens Noel the next big thing of voor een van de laatste optredens van hardcoresensatie Your Demise(munt) in België? (niet omdat wij verwachten dat België gesplitst zal zijn tegen dat ze nog eens komen, maar omdat ze ermee ophouden) Het werd tossen, dat het kop en dus Jagwar Ma werd beklaagden we ons geen seconde. Net als tijdens Factory Floor waanden wij ons weer in die Haçienda (ligt Pukkelpop in Manchester of hoe zit dat hier?). De symbiose, voor wie geen kaas gegeten heeft van Biologie: een samensmelting van twee zaken met als gevolg dat het geheel er beter uitkomt, van dance en rock in de lijn van Primal Scream, The Stone Roses en The Charlatans werkte fantastisch. Van de druk die Noel Gallagher en NME (Jagwar Ma are the next Stone Roses) op hun schouders gelegd hebben lijken de Australiërs geen last te hebben.
We hoorden voortdurend baslijntjes die ons aan Fools Gold van The Stone Roses deden denken (vooral in Exercise) en de zanger had dan ook nog eens zon typisch Reni (drummer van The Roses) aan. Voor dat Metallica T-shirt willen wij gerust een oogje dichtknijpen wanneer we omvergeblazen worden met een song als Man I Need. Waarom neemt die dealer trouwens niet op? Zou die geen vaste lijn(pun intended) meer hebben?
Dankzij ons gespurt, sneller dan Kevin, Jonathan, Olivia en vader Jacques samen, konden wij nog 2 Your Demisenummers meepikken. Vooral het toepasselijk eindigen met The Kids We Used To Be was een kippenvelmoment en deed ons een beetje spijt krijgen van onze beslissing, maar dat duurde ook weer niet te lang.
Lets play some rock n roll, aldus de zangeres van Deap Vally net voor het eerste nummer. En rock n roll, die kregen we. Volledig in de stijl van The White Stripes en Black Keys kregen we 40 minuten lang moddervette bluesy hardrock geserveerd door de 2 dames. Door die 40 minuten voelde het wat aan als een vluggertje maar hé, klagen hoort u ons niet.
Tijd voor !!! (chk, chk, chk. Of bam bam bam of uh uh uh of tak tak tak, je mag zelf kiezen, zolang het maar 3 dezelfde woorden zijn die 1 lettergreep bevatten) in de Dance Hall, wat voor ons nog volslagen onbekend terrein was. En daar waar we in een dance hall elektronica verwachten die klinkt als Apocalypse Now kregen we met !!! een band die ons vooral deed denken aan Mika, wat ons !!! deed uitspreken als bah bah bah. De moves van de zanger (in onderbroek!) maakten het vooral leuk om naar te kijken. Goed gelachen ook wanneer hij van de monitors donderde, het deed ons denken aan Iggy Pop, moest die dit soort muziek maken. Gelukkig doet die dat niet.
Vervolgens liet Crystal Castles wel erg lang op zich wachten. Toen Lisa Smolders, met een snoetje als het hare kan je niet rap boos worden op iemand, ons meedeelde dat het optreden in plaats van om zeven om acht uur van start ging werden wij gedwongen te kiezen. Franz Ferdinand of Crystal Castles. Het is alsof kiezen tussen je eigen kinderen. De brave kunstschooljongens uit Glasgow of het rebelse electropunkduo uit Canada?
We speelden op safe en kozen voor zoonlief Franz Ferdinand, wie weet kwam Crystal Castles wel gewoon helemaal niet en mistten we daardoor wel en Franz en Foals (die op het hoofdpodium stonden terwijl op aan het wachten waren). Ook nu hadden wij geen spijt van onze keuze. Franz Ferdinand was de knaller op de Main Stage waarop wij al dagen zaten te wachten.
Direct binnenkomen met drie hits? Check, wie kent The Dark Of The Matinée, Do You Want To of No You Girls nu niet?
Nieuwe nummers die klinken alsof je ze al jaren kent en bijgevolg direct kunt meebrullen? Check, Right Action en vooral Love Illumination.
IJzersterke nummers die van jouw band de gedroomde festivalheadliner maken? Check. Met Take Me Out hebben ze wellicht de beste single uit de Britse indie explosie begin jaren 2000 en reken daar dan nog eens songs als Ulysses, Walk Away en This Fire bij. Festivalband? Drie maal Bloody fucking dubbelcheck.
Welkom terug jongens, welkom terug.
Deze zaterdag zal ons vooral bijblijven als de dag waarop we keuzes moesten maken. En kiezen is verliezen, aldus een economische wet. Haim of The Knife? Het werd a bit of both aangezien we Haim een dikke maand geleden nog zagen op een wei in Werchter. Toen waren we onder de indruk, live werken de songs voor ons veel beter dan op hun singles. We hoorden opnieuw Oh Well van Fleetwood Mac, met meer overgave en, vanzelfsprekend, sexier dan de versie van Eels. Na Dont Save Me trokken we naar The Knife, om ons beeld van livemuziek op zn kop gezet te laten worden. Wat was dit? Een optreden zeker niet, een show? Ja, een heuse show, zoiets. Er waren de politieke boodschappen (fuck de patriarchale maatschappij! Fuck seksisme! Fuck plakband waarvan je het begin niet vindt!), maar ook de glitterpakjes. De uitmuntende choreografie en het werkelijk niks live spelen en playbacken (hun manier om de dancewereld te kijk te zetten?). Maar ook gewoon: de geweldig goede muziek.
Afsluiten met Goose, zoiets klinkt, vanwege het grote aantal hits, natuurlijk lang niet slecht. Helaas hadden de Kortrijkzanen niks speciaals in petto. Hoeveel keer werd het publiek aangesproken? De vonk sloeg, niet alleen bij ons, nooit echt over. Van een gemiste kans gesproken.
Het was een typerend beeld voor de headliners die wij zagen dit jaar, met uitzondering van Franz Ferdinand.
Is dat 11 pinten voor 10 euro kraam nog open?
23-08-2013, 12:42
Geschreven door (edk) 
|