Gevulde courgettebloemen - kolokythokorfádes
Ingrediënten
- 16 courgettebloemen
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 fijngesneden lente-uitjes
- 6 afgestreken eetlepels langkorrelige rijst
- 40 gram pijnboompitten
- 1 teentje knoflook
- 1 volle eetlepel krenten of rozijnen
- 2 dl droge witte wijn
- 4 eetlepels fijngehakte peterselie
- 4 eetlepels fijngehakte verse dille en munt
- zout, peper, piment
- suiker, tomatenpuree
- wat extra olijfolie
Bereiding
Maak de courgettebloemen schoon, haal zo nodig de steeltjes eraf en verwijder de stamper binnenin en laat ze omgekeerd op een schone doek goed uitlekken.
Maak de vulling: Verhit de olie in een diepe (koeken)pan, bak de lente-uitjes enkele minuten en doe er de rijst, pijnboompitten en uitgeperste knoflook bij. Bak alles 2-3 minuten zachtjes door, voeg de krenten toe en giet de wijn erbij. Kook alles op laag vuur 10 minuten door, tot de rijst iets zachter maar nog niet gaar is. Giet zo nodig wat water of wijn erbij. Roer er van het vuur af de kruiden door en breng de rijst op smaak met zout, peper, piment, suiker en tomatenpuree (naar smaak). Laat de vulling iets afkoelen.
Giet een paar lepels olijfolie in een grote (braad)pan met dikke bodem of in een grote ovenschaal met deksel. Vul de courgettebloemen een voor een voorzichtig; gebruik een kleine theelepel en zorg dat de bloem niet scheurt. Laat ruimte over voor het uitzetten van de vulling. Vouw de uiteinden van de kelk goed dicht over de opening en leg de gevulde bloemen (op hun zij) dicht naast elkaar op de bodem van de pan. Giet voorzichtig een laagje water langs de rand van de pan; de bloemen moeten maar half onderstaan. Giet er een paar lepels olie over.
Dek de bloemen in de braadpan af met een groot hittebestendig bord (dat houdt ze in model) of leg het deksel op de ovenschaal. Sudder ze in circa 25 minuten gaar op heel laag vuur of iets langer in de voorverwarmde oven (180 gr.C.)
Serveer ze warm.
Voorgerecht voor 4 personen
|