NORDIC WALKING
"Een goede COÖRDINATIE daar draait het om".
De stokken of "poles" die nordic walkers gebruiken, zijn geen gewone wandelstokken. Ze zijn langer en hebben een ergonomische grip en handlussen. De scherpe punt is voor op zachte ondergrond, op asfalt plaats je er speciale rubberen doppen op. Een techniekinitiatie is een absolute must. Pas dan zul je al het positieve dat over nordic walking verteld wordt, ook aan den lijve kunnen ervaren.
* Nordic walkers gebruiken de natuurlijke "diagonale gang". De linkervoet gaat samen met de rechterarm naar voor, de rechtervoet samen met de linkerarm. * De spieren in hals, schouders en armen moeten voortdurend opspannen (door met de stokken druk uit te oefenen op de grond) en ontspannen (door de stokken uit te zwaaien). * Ook de handen maken een pompende beweging. Wanneer de arm naar achter zwaait, open je de hand. De stok kun je niet kwijtraken omdat de lus rond je pols zit. Daarna pak je de grip weer stevig vast.
Lijkt het op eerste gezicht moeilijk? Een goede coördinatie, daar draait het om. Na enkele technieklessen ben je er snel mee weg. Nordic Walking is zowel geschikt voor de startende wandelaar als voor de ervaren sporter. Om verschillende redenen.
* Door meer spieren te gebruiken, verbrand je heel wat meer kilocalorieën (tot 400 kcal/uur). Goed nieuws voor mensen die mikken op gewichtsverlies. * Door meer spieren te gebruiken, gaan je hartslag en ademhaling sneller omhoog en kun je beter uithouding trainen. * Behalve je benen gebruik je ook arm-, schouder-, borst-, buik- en rompspieren op een intensieve manier. Wanneer je de techniek correct uitvoert, train je ongeveer 90 % van je 600 spieren, bijna de helft meer dan bij het gewone wandelen. * De schouder- en nekspieren worden beter doorbloed en raken minder verkrampt waardoor de kans op hoofdpijn afneemt. * Door het gebruik van de stokken verminder je de belasting op knieën, heupen, enkels en wervelkolom met 30 %. Goed nieuws voor mensen met gewrichtsklachten. * Nordic walking kan door iedereen, overal en altijd beoefend worden. Je bepaalt zelf het ritme, de afstand en het parcours.


|