Bergans of Norway is een bedrijf uit Noorwegen dat is gespecialiseerd in de ontwikkeling en verkoop van outdoor materialen. Zij ontwikkelen onder andere rugzakken, tenten, slaapzakken en materialen om te wandelen.
Bergans is 104 jaar geleden in opgericht door Ole Bergan. Het merk is altijd een groot succes geweest in Noorwegen en een paar jaar geleden heeft Bergans of Norway er behoorlijk hard aan getrokken om ook de Europese markt te bestormen. Dit heeft positief uitgepakt en ondertussen kent dit outdoormerk wereldwijd naamsbekendheid.
Het merk van Bergans of Norway
Herkenbaar aan Bergans of Norway is het logo. Het handschrift van het logo is gebaseerd op de handtekening van de eerder genoemde oprichter van het merk. Deze Ole Bergans is overigens ook de uitvinder van de eerste rugzakken met een draagsysteem. Ook is staat het logo bekend om twee getekende skiërs. Deze skiërs zijn bekende personen in Noorwegen. In de 13de eeuw redde zij tijdens een burgeroorlog namelijk het kind van de toenmalige koning Hakon. Zij reden het kind weg op hun skis en staan vandaag de dag nog steeds bekend als de Birkebeiners.
Volgens Bergans of Norway staat het logo voor traditie en innovatie. Het merk beschikt sinds 2007 overigens ook over een dochteronderneming Deze dochteronderneming is gevestigd in Duitsland en stimuleert vanaf hier de hele verkoop in Europa. Ook zijn zij verantwoordelijk voor een groot deel van de distributie binnen de Europese markten.
Producten van Bergans of Norway
Bergans staat bekend om de kwaliteit van haar producten. Een bekend product dat zij voeren zijn de hard shell jassen. Dit zijn dunne jassen die bekend staan om een zeer licht gewicht. Deze jassen van Bergans kenmerken zich door een hoge beschermde factor omdat ze waterafstotend zijn. Vaak worden ze aangevuld met een drooghoudende eigenschap en een winddichte eigenschap.
Naast hard shell jassen biedt Bergans of Norway natuurlijk nog veel andere producten aan. Denk bijvoorbeeld aan isolerende soft shell jassen, t-shirts die vocht weghouden in je lichaam en opvouwbare kanos. Kortom zou iedere reiziger of outdoor sporter bekend moeten zijn met dit merk uit Noorwegen en de kwaliteit die zij bieden.
Als je de natuur in trekt zijn er verschillende activiteiten die je kunt doen. Sommigen hebben liever kalmte om zich heen en gaan vissen, anderen zoeken meer spanning en gaan rotsen beklimmen. Welke activiteit je ook gaat doen, verschillende buitenactiviteiten vragen om verschillende soorten kleding. De omstandigheden bovenop een berg in the middle of nowhere zijn anders dan dat ze in een vallei zijn. Het kiezen van de juiste kleding is dan ook erg belangrijk in de buitenlucht. Outdoor kleding speciaal gemaakt voor buitenactiviteiten beschermt je bovenlichaam en aangezien daar al je vitale organen in bewaard worden en je kernwarmte, is bescherming essentieel. Dit artikel zal dus over de verschillende soorten outdoor kleding gaan en hoe je die kan gebruiken om jezelf te beschermen in wat voor condities dan ook.
Basis laag We beginnen bij het begin. Je bent misschien al bekend met het drie-lagen-systeem en de eerste laag is verantwoordelijk voor het droog houden van je huid. Deze laag is meestal lichtgewicht, gaat lang mee en droogt snel op. Een optie is ook thermo-ondergoed als je naar koudere gebieden gaat.
T-shirt met korte/lange mouwen T-shirts zijn erg populair in alledaagse kleding en daarom is het ook niet verwonderlijk dat ze het ook in de outdoor kleding erg goed doen. Outdoor t-shirts zijn er in varianten met korte en met lange mouwen en zijn gemaakt van stoffen die nog beter zijn in het weghouden van vocht van je lichaam. Vanwege deze drooghoudkwaliteiten zijn deze t-shirts ook erg geschikt om als basis laag te gebruiken.
Fleece De meest gebruikte isolatielaag, omdat fleece isolatie met drooghoudkwaliteiten combineert. Fleece jassen kunnen zowel gebruikt worden in combinatie met een buitenlaag of ook op zichzelf. Er zijn ook jassen die behandeld zijn om meer waterafstotend te worden, zodat deze eventueel ook als buitenlaag gebruikt kunnen worden.
Soft shell jassen Meestal minder waterproof dan hard shell jassen, maar ze zijn extra ademend en extra flexibel. Verder combineren ze de isolatie van de middenlaag en de bescherming van de buitenlaag. Soft shells zijn beter geschikt voor buitenactiviteiten die wat meer beweging vragen van het bovenlichaam, zoals skiën of klimmen, omdat ze niet zo stug zijn en wat comfortabeler zitten.
Hard shell jassen Deze jassen maken de drie lagen compleet door de beschermende buitenlaag te vormen. Hard shells zijn veelal dun, lichtgewicht en komen in felle kleuren. Ze hebben een hoge beschermende factor omdat ze waterafstotend zijn en vooral in combinatie met een capuchon bieden ze extra bescherming tegen regen en wind. Vaak worden ze ook aangevuld met drooghoudkwaliteiten en winddichte kwaliteiten zodat je kunt kiezen welke hard shell het beste past bij de activiteit die jij gaat doen.
Deze items vormen een goede basis voor iedereen die de buitenlucht in wil gaan. Het drie-lagen-systeem is iets waar je altijd op terug kan vallen en met een beetje extra onderzoek naar de weersomstandigheden van de plek waar je naartoe gaat, kan je je verzekeren van een comfortabele reis door de juiste kleren te kopen. Al deze kleren worden door verschillende merken aangeboden en ieder heeft weer zijn eigen stijl. Bergans Nederland bijvoorbeeld heeft functionaliteit hoog in het vaandel staan, terwijl Klättermusen meer gaat voor milieuvriendelijke kwaliteiten. Pas wel de kleding voordat je het koopt, op die manier weet je zeker dat het lekker zit zodat je niet op je reis gehinderd wordt door een slechte pasvorm. Het enige wat je dan nog te doen staat, is genieten!
We laten de koude dagen van de winter achter ons en de zon verblijdt ons met zijn aanwezigheid steeds meer. De lucht wordt iedere dag warmer en het kwik in de thermometer geeft hogere temperaturen aan. Het is lente geweest en nu is het alweer een tijd zomer, het is dus tijd om weer de natuur in te trekken! De gemiddelde persoon zal deze behoefte bevredigen door een lange wandeling in het park, maar de meer fanatieke personen onder ons halen de laag stof weer van de camping spullen. Slaapzakken wordt uit de plastic tassen gehaald, tenten worden getest of ze bestand zijn tegen water en luchtmatrassen worden gecheckt of er geen gaten in zitten. Met andere woorden, de standaard benodigdheden voor iedere kampeer vakantie worden verzameld.
Maar hoe zit het met degenen onder ons die worden geïntroduceerd in de kampeerwereld voor de eerste keer? Wat betreft benodigdheden, de basis dingen die je nodig hebt, zijn een tent, slaapzakken en luchtmatrassen. Als je geen auto hebt om alle spullen mee te nemen, heb je ook een rugzak nodig. Daar zijn verschillende maten van te verkrijgen en je moet die kiezen die het beste bij je behoeftes past (of: welke groot genoeg is zodat alle spullen die je mee wilt nemen erin passen). Als je geen auto hebt, zorg dan ook dat je tent groot genoeg is zodat jij en jouw rugzak erin passen. Je wil natuurlijk niet dat er een wild dier of erger, een andere persoon met je waardevolle spullen er vandoor gaat.
Kleding is net zo belangrijk als je de buitenwereld gaat ontdekken. Je wil het niet te koud of te warm hebben, of iets dragen wat je beperkt in je bewegingen. Bij het kiezen van gepaste kleding voor je buitenactiviteiten is het drie lagen systeem het beste. Drie lagen systeem? Juist, en zo werkt het: de drie lagen zijn zorgen er voor dat je comfortabel bent in welke situatie dan ook. 1. Basis laag: de eerste laag die direct op je huid ligt en er voor zorgt dat het zweet weg kan. 2. Middellaag: deze laag zorgt voor warmte door een laagje lucht tussen de lagen vast te houden. 3. Buitenlaag: de beschermende laag. Je kan kiezen voor een waterafstotende laag of een winddichte laag voor welke condities je ook in bevindt. De drie lagen hebben ook een ander voordeel: je kan een laag uit doen of juist een extra laag erbij dragen als de weersomstandigheden veranderen. Extra sokken zijn ook welkom voor het geval dat je in een plas stapt of iets dergelijks.
Tegenwoordig kan je er ook voor kiezen om kleding te kopen die zowel stijlvol als functioneel is. Je hoeft je niet meer te schamen als je door het bos aan het trekken bent of iets dragen onder het mum van 'Ik ken hier toch niemand'. Klättermusen bijvoorbeeld, combineert functionaliteit met stijlvol Zweeds design zodat je er altijd op je best uit kunt zien, waar je ook bent in wat voor omstandigheden dan ook. Ze hebben ook rugzakken in hun collectie, gewone tassen en wanten, voor iedereen die totaal functioneel en stijlvol wil zijn.
Het belangrijkste is dat je iets koopt dat je goed past. Niet alleen kleding, maar ook andere benodigdheden. Dit houdt je het meeste comfortabel tijdens je reis zodat je optimaal van de natuur kunt genieten.
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!