Inhoud blog
  • Donderdag (activiteit 1)
  • Voorwerpen en tips
  • Woensdag 11/03
  • Dinsdag 10/03
  • Welkom
  • Wat valt er allemaal te doen deze week?
  • Wat is intergenerationeel werken?
  • Hoe het deze week allemaal begon...
  • Wie zijn wij?
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Niets is wat het lijkt
    In samenwerking met: WZC Sint Jozef en de basisschool de 5-sprong
    12-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Donderdag (activiteit 1)

    Donderdag:

    Vandaag zijn we de voorlaatste dag. De Erasmus-studenten zitten alweer vol stress. Zullen de leerlingen het mysterie oplossen? Zullen ze ontdekken wie de zusjes zijn? Dit komen we vandaag allemaal te weten.

     In het 6de leerjaar krijgen ze vandaag 2 uurtjes wiskunde. Hier ontdekken ze een manier waarop ze te weten kunnen komen wie de vrouw is die hen meer informatie kan geven. De les begint met een incident:in het midden van de klas staat er een grote kartonconstructie. Op deze constructie staan verschillende letters en cijfers. Deze vormen de zin: inzicht in aanzichten is nodig. Hierbij kregen ze de kans om met blokjes te werken en verschillende structuren te maken a.d.h.v. boven-, voor- en zijaanzicht.

    Op het einde van de les komen ze te weten wat hun bewonersactiviteit zal zijn.

    Bewonersactiviteit:

    De leerlingen moeten te weten komen wie de vrouw is die hen meer informatie kan geven over de meisjes.

    Ze worden verdeeld in 4 groepen. Elke groep bestaat uit 2 leerlingen, minstens één oma of opa en een Erasmus-studente. Elke groep kreeg ook een bepaalde kleur: groen, blauw, roos of oranje. Deze kleuren waren heel belangrijk voor het verloop van de activiteit.

    Elke groep kreeg 5 foto’s van verschillende plaatsen op de gelijksvloer van het woon- en zorgcentrum. A.d.h.v. pijlen in de verschillende kleuren werden de verschillende parcours duidelijk. De groepen moesten hun eigen pijlen volgen. Aan elke pijl waar een nummer stond, moest gestopt worden. Elke nummer stemde overeen met een foto. De kinderen moesten hetzelfde aanzicht zoeken en er daarna een foto van maken als bewijs dat ze het aanzicht gevonden hadden. De leerlingen moesten dan aan de oma of opa uitleggen hoe ze een foto konden trekken. Ze hielpen hen zodat ze een mooi en duidelijk bewijs hadden van de zoektocht.

    De leerlingen werkten heel interactief met de oma’s en/of opa’s. Ze lieten hen zelf zoeken naar de pijlen en ook naar de voorwerpen. In het begin was het een beetje moeilijk, maar naarmate de zoektocht vorderde, werd alles duidelijk voor beide. De leerlingen vonden het leuk dat de oma’s en opa’s zelf achter de voorwerpen en pijlen zochten. Ze vonden het belangrijk dat ze mee deden.

    Als de 5 foto’s gemaakt waren, moesten de groepen naar de cafetaria. Hier kreeg elke groep 1 tip die hen hielp om de persoon te vinden. De groepen wisselden elkaar tips uit en pasten deze toe op de foto’s van alle artiesten. Elke groep kwam tot dezelfde conclusie. Er waren maar 2 mogelijkheden tussen de foto’s.

    Aangezien we deze 2 personages niet in het echt konden zien kregen we nog een extra determinerende tip: de vrouw die we zoeken heeft op haar linker hand een litteken.

    Wie de vrouw is wordt morgen onthuld!

    12-03-2009 om 14:58 geschreven door 2LLO  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voorwerpen en tips

    Voorwerpen en tips

    De voorwerpen die uit het kistje werden gestolen kwamen terecht in de verschillende klassen.

    -      Het derde leerjaar krijgt het muziekdoosje

    o   Tips:

    •   Bij wie hoort het kistje? --> puzzel na vervullen van opdrachten
    •   De zusjes zijn tweelingen --> krantenartikel
    •   De naam van de meisjes begint met de letter V -->  krantenartikel
    •   In  het klooster is een vondelingenschuif --> krantenartikel
    •   De meisjes zitten samen op school -->  krantenartikel
    •   De geboortedata van alle mensen in het toneel --> lijst
    •   De tweeling heeft dezelfde geboortedata --> lijst

    -      Het vierde leerjaar krijgt de ketting

    o   Tips:

    • Initialen: V V --> staan op de ketting
    • Kklavertje vier: dus de mama wil haar wel beschermen en geluk wensen --> ketting
    • De klok staat stil op 2 uur: dit is het geboorte-uur van de tweeling en staat ook voor het feit het een tweeling is                 --> horloge
    • “hopelijk zie ik je ooit terug” --> briefje dagboek (5de leerjaar)
    • "twee is één”: ze ontdekken dat het over een tweeling gaat, maar dat ze elk verschillende zijn --> boek
    • De initialen staan voor Veronique en Viviane --> boek

    -      Het vijfde leerjaar krijgt het dagboek

    o   Tips:  

    • Mijn twee dochters zitten op dezelfde school --> geheimschrift
    • “Hopelijk zie ik je ooit terug" --> ontdekt met een tangram
    • Viviane werd weggegeven --> gelezen in brief van de moeder

    -      Het zesde leerjaar krijgt de foto

    o   Tips:

    • Het huis waarin de ouders woonden is verkocht. De kinderen besluiten hieruit dat de ouders waarschijnlijk arm waren.     --> foto (krantenartikel)
    • De kinderen ontdekken de geboortedata van de twee meisjes: 3 januari 1953 (foto)
    • Een vrouw kan je informatie geven --> wandfries (met pictogrammen weergegeven)
    • Morgen kom je te weten wie de vrouw is --> briefje + blokje
    • Inzicht in aanzichten is nodig --> kartonconstructie met letters en cijfers.
    • De twee vrouwen die in aanmerking komen, komen tevoorschijn. De enige manier om te weten wie van de twee het is, is door het litteken op haar hand --> bewonersactiviteit

     

     

    12-03-2009 om 14:02 geschreven door 2LLO  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Woensdag 11/03

     

    Woensdag:

    Ook woensdag begon met lesgeven. De eerste twee uurtjes van de ochtend werden volledig ingepalmd door de Erasmusstudenten. Samen met de leerlingen gingen ze verder op zoek naar tips om zo het mysterie op te lossen.

    In het vierde leerjaar kregen de leerlingen twee uur WO. Ze onderzochten het klavertje vier van de ketting (hun voorwerp) en kwamen zo op het onderwerp ‘bijgeloof’. Een klasgesprek volgde waaruit verschillende conclusies werden getrokken. De leerlingen leerden ook de minder bekende vormen van bijgeloof kennen. Als afsluiter maakten ze een eigen geluksbrenger om aan hun ketting te hangen.

    Deze twee uurtjes waren volledig in het kader van de bewonersactiviteit die een uurtje later zou plaatsvinden. Daarbij bespraken de leerlingen en bewoners in groepjes allerlei stellingen over bijgeloof.                                   Bv: een zwarte kat. Mogelijke vragen:

    -      Geloofden jullie vroeger ook al dat zwarte katten ongeluk brachten?

    -      Heeft er iemand echt al eens een ‘ongeluk’ meegemaakt na het zien van een zwarte kat?

    -      Waarom zou een zwarte kat eigenlijk ongeluk brengen?

    -      . . .

    Als creatieve afsluiter kregen de groepjes per koppel (bewoner en leerling) een klavertje vier dat ze volledig volgens eigen inspiratie mochten versieren. Deze werd dan aangevuld met gelukswensen naar andere bewoners toe. Mooie en ontroerende klavertjes waren het resultaat. 

     

    12-03-2009 om 13:11 geschreven door 2LLO  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dinsdag 10/03

    Dinsdag:

    Dinsdag begint ook alweer met een hoop stress. De studenten zullen namelijk hun eerste lesjes aan de leerlingen geven.  Elk lesje is verweven met het verhaal wat het voor de lesgevers soms wat moeilijker maakt. Maar ook nu verloopt alles prima.

    In het derde leerjaar krijgen de kinderen twee uur muzische vorming. Ze leren werken in een team (spelletje rond teamvorming) en ze leren muziek met beeld  verbinden. Er ontstaan zowaar echte kunstwerken! Deze nieuwe vaardigheid kunnen ze ook al meteen toepassen tijdens het volgende uurtje. Niet zomaar in de klas, maar in het zorgcentrum zelf. Het is namelijk de beurt aan het derde leerjaar om een activiteit samen met de bewoners te doen! Hierbij kunnen ze met elkaar in contact treden en zo van elkaar leren.  Op de planning staat een uurtje muzische vorming.

    Activiteit met de bewoners:

    In gemengde groepen doorliepen de leerlingen en de bewoners een doorschuifsysteem. Drie tafels werden omgetoverd tot heuse opdrachttafels.

    Tafel 1:

    Hier draaide alles rond het muziekdoosje (het derde leerjaar heeft namelijk het muziekdoosje als voorwerp meegekregen). De kinderen en bewoners luisterden een paar keer naar het muziekje om het daarna in beeld weer te geven. Met waterverf mochten ze een A3-blad volledig versieren met beelden die de muziek bij hun opriep. Per twee (bewoner en leerling) kwamen ze zo tot schitterende resultaten.

    Tafel 2:

    Hier wouden we aantonen dat hoewel er een groot leeftijdsverschil tussen de bewoners en de leerlingen bestaat ,we toch allemaal ook een beetje hetzelfde zijn. Daarom lieten we hun in tijdschriften zoeken naar prentjes van dingen die ze beiden graag hadden (weer in koppels van bewoner en leerling). Deze werden uitgeknipt en tot een collage verwerkt.

    Tafel 3:

    Ook hier draaide alles rond muziek. Niet het luisteren naar muziek, maar het zelf maken van muziek! Glazen flessen gevuld met verschillende hoeveelheden water werden op volgorde geplaatst en omgedoopt tot instrument. Door met een mesje op de flessen te tikken ontstonden verschillende klanken. In groep werd een zo een eigen liedje gecreëerd. 

    12-03-2009 om 11:50 geschreven door 2LLO  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    10-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welkom

    Welkom iedereen!  

    Wil je weten:

    - Wie we zijn?

    - Wat intergenerationeel werken is?

    - Wat er allemaal te doen is deze week?

    - Wat je zoon/dochter allemaal te doen of gedaan heeft hieromtrent?


    Dan zit je zeker juist! Neem eens een kijkje bij de verschillende rubrieken die te vinden zijn links van deze tekst.


    Nog veel surfplezier toegewenst!

    10-03-2009 om 21:56 geschreven door 2LLO  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat valt er allemaal te doen deze week?

    Wat valt er allemaal te doen deze week?

    Maandag 09/03:

    Voormiddag: 10.30

    Beginshow 

    Namiddag: 13.30 -15.20

    Inkleden van de klasjes en de leerlingen naar het project

    Dinsdag 10/03:

    Voormiddag:

    8.30 - 9.20 en 9.20 - 10.10:

    3de - 4de - 5de - 6de leerjraar krijgen 2 lesjes over de verschillende domeinen. Hierbij komen ze enkele tips of meer te weten over het verhaal. De 2 lesuren zijn volledig in het project ingekleed.

    10.30 - 11.30:

    1ste activiteit (Muzische Vorming) met de opa's en oma's: 3de leerjaar

    Woensdag 11/03:

    Voormiddag:

    8.30 - 9.20 en 9.20 - 10.10:

    3de - 4de - 5de - 6de leerjraar krijgen 2 lesjes over de verschillende domeinen. Hierbij komen ze nog enkele tips of meer te weten over het verhaal. De 2 lesuren zijn volledig in het project ingekleed.

    10.30 - 11.30:

    2de activiteit met de opa's en oma's: 4de leerjaar

    Donderdag 12/03:

    Voormiddag:

    8.30 - 9.20 en 9.20 - 10.10:

    3de - 4de - 5de - 6de leerjraar krijgen 2 lesjes over de verschillende domeinen. Hierbij komen ze nog enkele tips of meer te weten over het verhaal. De 2 lesuren zijn volledig in het project ingekleed.

    10.30 - 11.30:

    3de activiteit met de opa's en oma's: 5de leerjaar

    4de activiteit (Wiskunde) met de opa's en oma's: 6de leerjaar

     

    Vrijdag 13/03:

    Voormiddag:

    10.30 - ?

    Slotshow met samenwerking van de opa's, oma's en leerlingen uit de basisschool de 5- Sprong

     

    10-03-2009 om 00:00 geschreven door 2LLO  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat is intergenerationeel werken?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Wat is intergenerationeel werken?

    Diegenen die iets meer willen weten over intergenerationeel werken kunnen hiervoor op deze site gaan:

    www.wijsheidverjaartniet.be

    Hier vind je alle nodige informatie: van wie we zijn tot wat we allemaal doen omtrent intergenerationeel werken.

     

     

    10-03-2009 om 00:00 geschreven door 2LLO  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe het deze week allemaal begon...

    Maandagochtend...

    De studenten van de Erasmushogeschool lopen zenuwachtig heen en weer... Over een uurtje komen de eerste gasten al aan. En dan moet alles klaar staan! Het uur vliegt veel te snel voorbij en daar horen we de eerste kinderstemmetjes al. De leerlingen van de basisschool de 5-sprong zijn gearriveerd... Als echte professionals gaan zij deel twee van het publiek halen: de oma's en opa's van het zorgcentrum. En dan kan de show beginnen...De lichten gaan uit en het wordt helemaal stil!


    Gelukkig gaat alles van begin tot eind goed! Zowel de studenten, als de leerlingen en bewoners genieten duidelijk! En ook het toneelstuk mist z'n doel niet, want iedereen blijft achter met dezelfde vraag: Hoe zal het verhaal eindigen? 


    Een kleine schets van het verhaal...

    Het verhaal begint met een koppel dat over een wiegje gebogen staat. Er is duidelijk iets mis, want beiden spreken met een gebroken stem. "We kunnen ze niet allebei houden, eentje moet weg". Ze blijken het te hebben over een baby'tje. Wie had ook kunnen weten dat ze zouden bevallen van een tweeling? Daar is het gezin helemaal niet op voorzien en, nog veel erger, financieel ook helemaal niet klaar voor. Daarom besluit het koppel één van de twee baby'tjes af te staan. De moeilijke beslissing valt al snel: de zwakste moet weg. Ze besluiten het kindje naar het klooster te brengen om zo een goede toekomst voor het meisje te verzekeren. De mama geeft nog vlug een kistje mee met wat persoonlijke spulletjes in. Een klein aandenken voor het arme meisje. 

    14 jaar later... 4 vriendinnen lopen al lachend door de gangen van het internaat dat bij het klooster hoort. Plots staan ze stil. Ze horen de nonnen namelijk fluisteren en besluiten af te luisteren. Ze hebben het over een kistje... De nieuwsgierigheid van de meisjes is gewekt en ze besluiten het kistje te stelen. Wanneer dit gelukt is, zijn ze echter teleurgesteld: er zitten enkel wat oude spullen in. Een dagboek, foto, ketting en een muziekdoosje. Wat moeten ze daar nu mee? Toch spreken ze een beurtrol af wie het kistje tijdens het weekend mee naar huis neemt om het te beschermen. Deze keer is het de beurt aan Martine. Maar wie had ooit kunnen voorspellen wat er zou gebeuren... Wanneer iedereen bij Martine thuis slaapt en tijdens het lawaai van een hevig onweer, worden de spulletjes die in het kistje zaten gestolen! Wat nu?

    Dit open einde roept al snel enkele vragen op:

    - Wie is de boef en waarom zou die het kistje willen stelen?

    - Bij wie hoort het kistje? Leeft het meisje nog? Waar is zij nu? 

    - Zal de tweeling elkaar ooit nog weerzen?

    - Waarom zitten nu net deze spullen in het kistje?

    Deze vragen worden in de loop van de week beantwoord om tot een climax te komen tijdens de slotshow op vrijdag...

     

    Ben je benieuwd? Dan kan je elke dag een kijkje komen nemen op deze website om te volgen wat de kinderen ontdekken en hoe het verhaal verder afloopt...

    Tot snel!

     

     

    10-03-2009 om 00:00 geschreven door 2LLO  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wie zijn wij?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

     

     

     

     

     Wie zijn wij?

    Wij zijn de studenten van het 2de jaar Lerarenopleiding uit de Erasmushogeschool Brussel. Onze bedoeling deze week is het bevorderen van het intergenerationeel werken.  Dit gebeurt in samenwerking met het woon- en zorgcentrum in Moerzeke en de basisschool de 5- Sprong.

     


     

     

     

    10-03-2009 om 00:00 geschreven door 2LLO  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)


    Archief per week
  • 09/03-15/03 2009

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs