De laatste tijd denk ik vaak aan aalbessen en cassisbessen (of ook wel zwarte bessen genoemd).
Ik heb namelijk 2 struiken van elk in mijn tuin staan. Die zijn daar geplant door de vorige eigenaar.
Nu,
eigenlijk eet ik die dingen niet zo graag, ze zijn te zuur naar mijn
smaak, mijn maag protesteert als ik er een handjevol van eet. Maar, ze zijn er nu eenmaal, en ze zijn er massaal. De
laatste week heb ik van beiden denk ik al ongeveer 5 kg geplukt en
uitgedeeld aan buren, vrienden, collega's, meegegeven met m'n moeder
naar de schoolopvang. Overal werden ze enthousiast onthaald. Behalve
bij mij dus. Behalve confituur van maken, weet ik ook niet echt wat ik er mee aan moet vangen. Als je een ideetje hebt, laat het me weten, ik probeer het met plezier uit.
Vandaag
was mijn vrije dag, dus trok ik deze morgen met m'n emmertje naar de
tuin en heb ik daar een emmertje van beiden vol geplukt. Dit is een foto van de oogst van vandaag.
Ik besloot om een gedeelte te houden en een crumble te maken.
Ik vond dat de zuurte van de bessen nog te hard doorkwam, dus heb ik in het recept alvast wat meer suiker ingecalculeerd.
Dit
recept is voor een grote ovenschaal, ik schat voor 6 personen,
aangezien het vrij zware kost is. Het is trouwens ook heel lekker met
een bolletje vanille-ijs.
Je hebt nodig:
300 gr
cassisbessen
300 gr
aalbessen
300 gr
bloem
200 gr
rietsuiker
150 gr
zachte boter, op kamertemperatuur
1,5 tl
bakpoeder
2 el maïzena
2 pakjes vanillesuiker
5 el rietsuiker
Verwarm de oven voor op 220°C
Maak de bessen schoon, haal
het uiteinde van de cassisbessen, rits de aalbessen van de steeltjes en
kijk goed na of alle bessen goed rijp zijn en intact zijn. Was ze onder
stromend water, laat ze uitlekken en leg ze in de ovenschaal.
Voeg dan de bloem, rietsuiker, boter en bakpoeder samen in een kom. Kneed tot je een brokkelig deeg verkrijgt, er mogen gerust wat grotere brokjes tussen zitten, die zorgen voor structuur.
Dan
strooi je het maïzenapoeder, vanillesuiker en de 5 el rietsuiker over
de bessen, schep om met een lepel zodat alles mooi verdeeld geraakt. De maïzena zorgt ervoor dat het sap van de bessen indikt.
Verdeel het deeg ruwweg over de bessen, zorg dat je een laag van ongeveer 1 cm dik hebt.
Zet
de schaal in de oven voor ongeveer 30 minuten, of indien de korst
vlugger goudbruin en krokant is, mag je het op dat moment al uit de
oven halen.
Serveer lauwwarm met een bolletje ijs, maar het is even lekker als het afgekoeld is. Een ideaal zomerdessert dus, helemaal van tevoren klaar te maken.
*** Een tip van een collega: indien je genoeg tijd hebt, maak je de bessen de avond ervoor schoon en leg je ze in de ovenschaal, bestrooid met de 5 el suiker, zet in de koelkast. Zo hebben ze tijdens de nacht genoeg tijd om de suiker op te nemen. Vervolg de rest van het recept zoals het hier geschreven staat ***
De
foto ziet er niet zo heel smakelijk uit, maar dat komt omdat dit het
eerste bord was dat opgeschept werd, en mijn twee linkerhanden
verknoeien dat nu eenmaal altijd
Ik heb de crumble meegenomen naar het werk, waar hij heel enthousiast werd onthaald. De schaal werd met plezier leeggeschraapt, met de mededeling dat ik gerust nog wel experimenten mee mocht nemen naar het werk.
Smakelijk!
24-06-2009 om 00:00
geschreven door Nienna Tasartir
Vandaag
was het leesclubbijeenkomst bij mij thuis.
Deze maand lazen we "Samir en Samira" van Siba Shakib, een Iraneese
vrouw die momenteel adviseur is van de NATO inzake Afghanistan.
Zij heeft al verschillende boeken geschreven, steeds over sterke vrouwen die
gebukt gaan onder het juk van de Taliban.
In Samir en Samira vallen we meteen binnen bij een vrouw die aan het bevallen
is van haar eerste kind.
Deze vrouw woont samen met haar man, de Commandant, in de Hindoe Koesj, het
gebergte in het Noord-Oosten van Afghanistan.
Even een geschiedkundig intermezzo:
De naam van de Hindoe Koesj betekent letterlijk: "Vermoordt de Hindu"
volgens Encyclopedia Americana. Deze naam werd gegeven als herinnering aan de
dagen toen de Hindu's als slaven uit het Indiase subcontinent stierven in de
harde Afghaanse bergen, terwijl zij vervoerd werden naar de mohammedaanse
rechtbank van Centraal Azië. De nam Hindu Kush verschijnt voor het eerst in
1333. Het is zeer veelzeggend dat één van de weinige plaatsen op Aarde ons niet
herinnert aan de overwinning van de winnaars, maar liever aan de slachting van
de verliezers, betreffende een genocide van Hindu's door de mohammedanen. Hier
zijn geen exacte aantallen van beschikbaar, in tegenstelling tot de Joodse
hholocaust. Volgens Encyclopedia Britannica zou er in december 1398 een
executie van minstens 50 000 gevangenen hebben plaatsgevonden. Volgens de New
York Times (edities mei en juni 1993) zouden de zigeuners, die in gans Europa
rondtrekken, afkomstig zijn van de Indiase slaven die meegevoerd worden over de
Hindu Kush.
Enfin, we komen dus het boek binnen terwijl een vrouw bevalt van haar
eerstgeboren kind, dat een jongen moet zijn, gezien anders de bloedlijn van de
man stopt. In gebieden waar de Koran tot op de letter gevolgd wordt, moet de
eerstgeborene een zoon zijn, anders gaat de bloedlijn niet verder, in andere
streken moet de man een zoon hebben, om het even het hoeveelste kind in rij de
desbetreffende zoon is.
De Commandant wil een opvolger voor hem, maar in plaats daarvan bevalt Daria
van een dochter. De commandant kan deze vernedering niet aanvaarden en besluit
om zijn dochter op te voeden als zijn zoon, en voor de buitenwereld te
verzwijgen dat ze een meisje is.
Daardoor leert Samira paardrijden, schieten, vechten, alles wat jongens doen in
de Hindu Koesj.
Maar er komt een moment waarop Samira ontdekt dat zij helemaal niet op dezelfde
manier plast dan de andere jongens; in shock gaat ze terug naar de tent waar ze
aan haar moeder vraagt of ze wel een echte jongen is.
Haar moeder bevestigt deze vraag met een klein 'jawel', haar vader blijft haar
aanspreken met 'jongen'. Maar binnenin weet ze dat ze niet hetzelfde is dan de
andere jongens.
Op een gegeven moment trekt haar vader samen met zijn troep terug naar de
oorlog, en sterft in de strijd.
Daria zou de zoveelste vrouw moeten worden van een onhebbelijke man uit de
stam, die dan het commando van de stam op zich zou nemen, Samir weigert.
Dezelfde nacht dringen twee vreemdelingen hun tent binnen en verkrachten Daria,
Samir wordt wakker en snijdt de keel over van de ene man, terwijl Daria
ondertussen een geweer kan bemachtigen en de andere kan doodschieten.
Door deze gebeurtenis moeten zij naar de stam gaan van de vreemdelingen, zodat
ze daar kunnen berecht worden, maar ze weigeren en besluiten te vluchten.
Ze vluchten naar de vader van Daria, die door de jaren heen zijn andere
kinderen heeft verloren in de oorlog, samen met zijn ene arm.
Hij zorgt voor hen, zo goed en kwaad als hij kan.
Hij stuurt Samir ook naar school en zorgt dat Samir bevriend wordt met Bashir,
de zoon van de commandant van zijn stam.
Bashir is alles wat een jongen niet moet zijn, mager, slap, vlug bang, durft
niet te paard rijden en verplaatst zich daarom op een ezel.
De commandant ziet op naar Samir en hoopt dat Samir wat van zijn kunnen
doorgeeft aan zijn zoon.
Ze worden uiteindelijk bevriend, Bashir helpt Samir met zijn achterstand op
school, Samir leert Bashir paardrijden.
Wanneer de winter komt en de stam wegtrekt naar het zuiden, kunnen Samira, haar
grootvader en haar moeder niet mee, omdat ze niet genoeg geld hebben om de reis
te maken, noch om een degelijke tent te kopen.
Ze dreigen om te komen van de koude, tot Samira de paarden die ze had
meegenomen van haar vader besluit te verkopen.
Deze paarden waren getraind in de nationale sport van Afghanistan, Boskasji, en
dus veel waard.
Ze houdt enkel de hengst die van haar vader is geweest.
Na een lange winter, doorgebracht in een koude, vochtige stal, geholpen door
arme mensen uit het dorp, komt de stam terug. Bashir is er niet bij, zijn
familie heeft het in de winter ook moeilijk gehad en hij moest gaan vechten in
de oorlog om geld te verdienen zodat de familie kon overleven.
Wel is zijn zus erbij, Gol Sar, die al een tijdje gevoelens heeft voor de
stoere Samir.
De commandant wil dat Samir, de meest begeerlijke vrijgezel van de stam, trouwt
met zijn dochter.
In werkelijkheid heeft Samira gevoelens voor Bashir, maar toch stemt ze toe om
te huwen met Gol Sar.
Na een tijd komt Bashir terug van de oorlog, en maakt hij zijn gevoelens voor
Samir duidelijk, hoewel beiden reeds wisten dat ze gevoelens hadden voor
elkaar. Samira bekent aan Bashir dat ze een vrouw is en verloofd is met zijn
zus.
Samen bedenken ze een plan om de verloving af te breken, zonder gezichtsverlies
voor Gol Sar.
Ze besluiten om Samir te laten sterven de dag na de huwelijksnacht.
Dan zou hij op een mijn lopen, die talrijk verspreid liggen in de Hindu Koesj.
Bashir zou aan zijn familie vertellen dat hij op zoek gaat naar werk, dan
zouden ze samen een leven kunnen beginnen waar niemand hen kent.
Maar dat leven als man en vrouw blijkt niet goed te lukken wanneer blijkt dat
Samira de vrijheden die een man zich kan permitteren, niet kan opgeven. Zo
blijft ze haar geweer op haar schouder dragen, zo wil ze nog steeds gaan jagen,
dingen die vrouwen niet zijn toegelaten.
Bashir kan hiermee niet leven, hij wil een vrouw die zich aan de regels houdt.
Beiden hebben een goed gesprek, en besluiten uit elkaar te gaan. Samira als
vrouw, op zoek naar een plaats waar je als vrouw in vrijheid kan leven, en
Bashir terug naar zijn stam.
Dit boek blijft toch wel even nazinderen bij mij. Het doet me beseffen dat vrijheid
voor een vrouw niet altijd zo vanzelfsprekend is als voor een man. Hoewel de
poetische schrijfstijl er op bepaalde momenten nét iets te veel aan is, en het
boek in het begin wat traag op gang komt. Missen we soms toch wat meer
diepgang. Zo verwachtte ik op bepaalde plaatsen in het verhaal een
gedetailleerde omschrijving, waar de schrijfster toch wat te gemakkelijk over
ging.
Ook vond ik het 'praten met het water' van de moeder van Samira teveel
aanwezig, terwijl dit bijzaak is.
Het kan wel bekeken worden vanuit de cultuur van het land, maar toch is het te
sterk aanwezig in het verhaal.
Toch krijgt het boek van mij een vrij hoge score, laat ons zeggen een 8/10 voor
de originele plot, ik vind het een meerwaarde om het boek gelezen te hebben,
het leest ook vlot weg eens je mee bent met het verhaal en de schrijfstijl,
maar ik denk niet dat ik meteen een tweede boek van Siba Shakib zou lezen.
Omdat de leesclub over de vloer hebben ook betekent dat ik kan experimenteren
met koken, heb ik enkele variaties gemaakt met Hummus.
Deze heb ik geserveerd met een assortiment groentjes in bijtklare stukjes
(komkommer, radijsjes, rode paprika, kerstomaatjes, olijven, worteltjes) en
geroosterd naanbrood. Het naanbrood heb ik gekocht bij Colruyt en ik had de
versies met look & koriander en de pittige Indiase kruiden.
Deze zijn heerlijk, en waarschijnlijk zullen ze ook lekker zijn bij de barbeque.
Voor de hummus heb ik me gebaseerd op een basisrecept en van daar gevarieerd.
Het basisrecept (voor 3 versies van 1 kommetje)
- 800 gr kikkererwten (uit blik, veel makkelijker dan degene die je eerst moet
weken en nadien nog koken)
- 3 eetlepels tahini (sesampassta, verkrijgbaar in de biowinkel)
- sap van 3 citroenen (of ongeveer 12 cl citroensap uit een flesje)
- peper en zout naar smaak
- olijfolie (genoeg om alles smeuïg te maken, begin met 3 eetlepels en voeg
eventueel nadien nog wat bij als je ziet dat het nog niet smeuïg genoeg is).
Doe alle ingrediënten samen in een kom of blender, en mix tot je de substantie
krijgt van een puree.
In principe kan je dit ook zo serveren, het is ook heel lekker op een donkerbruin
sneetje brood, met rauwkost.
Maar, je kan er ook voor opteren om de hummus te 'pimpen' zoals ik gedaan heb.
Wanneer je dit doet, heb je met deze hoeveelheid hummus genoeg voor 3
variaties. Neem dus 3 mengkommen waarover je de hummus verdeelt.
Als eerste variatie heb ik me gebaseerd op wat er nog in de kast te vinden was.
Er stond nog een pot geroosterde puntpaprika's.
Hiervan heb ik 3 paprika's genomen, uitgelekt, deze nog wat gekruid met peper,
zout en paprikapoeder. Ik kan me voorstellen dat je het gerust wat pikanter kan
maken door bv cayennepeper toe te voegen, of een halve fijngesneden chilipeper
erbij te voegen.
Ik heb dus de paprika's met de kruiden en wat olijfolie gemixt.
Roer dit door de hummus en zet koel weg.
Als tweede variarie heb ik de hummus gemengd met een dikke eetlepel groene
pesto. Je kan eventueel ook wat meer pesto toevoegen, maar ik vond dat er een
subtiele pesto smaak in de hummus zat, zonder dat hij echt overheersend werkt.
Ik vroeg me al een tijdje af wat ik met de koriander en dille in mijn
kruidentuintje kon aanvangen. Deze twee hebben zo'n grote groeischeut gehad dat
ik niet meteen wist wat ermee aan te vangen.
Dus heb ik besloten om een mengeling te maken met gelijke delen koriander en
dille.
Zorg dat je ongeveer 50 gram
verse koriander en 50 gram
verse dille hebt na het schoonmaken, of koop gewoon een pakje uit de supermarkt.
Mix deze twee met olijfolie, let op, dit kan serieus spatten, en de kruiden
mixen in eerste instantie niet zo goed, niet opgeven, verder mixen, het
resultaat is het waard!
Nadat je kruiden gemixt zijn (ook niet té lang mixen, anders blijven de kruiden
niet mooi groen) voeg je ze bij de hummus, voeg het misschien in verschillende
beurten toe en proef na elke beurt of de smaak degene is die jij lekker vindt.
Zet de potjes afgedekt in de koelkast, minstens 2 uur, zodat de smaken zich
goed kunnen mengen.
Serveer met geroosterd naanbrood, verse groentjes, bruin brood, whatever you
like!
31-05-2009 om 22:25
geschreven door Nienna Tasartir
Gezien ik lichtjes euforisch ben over mijn nieuwe aanwinst, de Canon EOS 450D, sleur ik dat ding tegenwoordig ook overal mee. Zelfs naar het werk, waar een collega vandaag toevallig trakteerde op mattetaarten. Ziehier mijn exemplaar ;-)
28-05-2009 om 20:34
geschreven door Nienna Tasartir
Op deze blog zal je foto's kunnen bekijken die ik genomen heb, van verschillende onderwerpen, gezien ik de trotse eigenaar ben geworden van een Canon EOS 450D en daar dus wel veel mee zal experimenteren. Je zal misschien ook berichten lezen over koken en de bijhorende recepten, zodat je ze misschien zelf kan uitproberen. Ook kan je wel is iets nalezen over boeken, gezien we met enkele vrienden een leesclub hebben opgericht. Die zal in oktober '09 drie jaar actief zijn. Waarschijnlijk zal ik van tijd tot tijd ook wel is iets posten over verbouwen, gezien ik midden in de verbouwingswerken zit van een huisje dat ik ongeveer een jaar geleden heb gekocht.
Onderwerpen genoeg dus, dus kom zeker en vast regelmatig is een bezoekje brengen!
Nienna
25-05-2009 om 21:06
geschreven door Nienna Tasartir
Enkele foto's van het trouwfeest van mijn nonkel en tante
Ik heb de eer gehad om het volste vertrouwen van mijn nonkel en tante te hebben bij hun huwelijk. Dit zijn enkele foto's die ik die dag genomen heb. Feel free to comment!
25-05-2009 om 00:00
geschreven door Nienna Tasartir
Hier zie je enkele van de communiekaartjes die ik ontworpen heb voor het zoontje van een vriendin. De foto's zijn genomen in Oostende. Laat gerust opbouwende commentaar na, een mens is nooit te oud om te leren, nietwaar?
Nienna
25-05-2009 om 00:00
geschreven door Nienna Tasartir