Vorige week zondag reden we de Houffamarathon. Meer dan 130km
mountainbikeplezier in 7u44. 2 dagen op voorhand starten met
carboloading, s morgens stevig ontbeten met havermout en boterhammen.
Van bij de start voelde ik dat het goed ging. Van begin tot einde was
de concentratie zeer hoog. Er werden bijna geen stuurfouten gemaakt en
het tempo bleef mooi gelijkmatig. Mede doordat ik onderweg zeer
regelmatig at en dronk (ongeveer om de 20) resulteerde dit in een
mooie 91steplaats.
De week erna een heel ander verhaal.
Flanderscup Langdorp en tegelijk ons heldenontbijt. De 2 dagen
ervoor heel weinig en onregelmatig gegeten. Ook nog een klein
hittegolfje dat passeerde op de dag van de wedstrijd. Hierdoor niet
genoeg voeding opgenomen en niet volgeladen aan de start gekomen. Neem
daar nog eens bij dat de wedstrijd enorm zwaar was doordat er bijna
geen recuperatiemogelijkheden waren.
Het meer dan 1uur in het rood gaan zorgde ervoor dat ik volledig
door het ijs zakte in de laatste ronde. Maar liefst 4 trager dan de
ronde ervoor.
Conclusies:
- Het hierboven geschreven verhaal geeft nog maar eens aan dat op elk niveau rust en de juiste voeding belangrijk is.
- Voeding en drank is ALTIJD belangrijk ook al is het maar 1 uur rijden.
- Het is en blijft een heel ander inspanning zon XC. Als je een
marathonier bent dan is een relatieve lange opwarming meer dan
noodzakelijk om al gerodeerd aan de start te komen. Vergeet het
anders, die goede prestatie!