Doorgaans leven we in routine. het is zeer lonend om bewust die routine te doorbreken. voorbeelden:
Neem een andere route naar je werk of verplaats je op een andere manier Ga eens achteruit je bureau binnen Ga eens aan de andere (verkeerde) kant van het bed liggen of neem een andere plaats aan tafel probeer nieuwe begroetingen uit aan de telefoon daag jezelf uit zoveel mogelijk anderstalige woorden met naturel in je communicatie te verwerken Probeer elke collega met een dier of met een frietsaus te associëren. (Dit is wel leuker als je het kan delen met een collega). wissel onverwacht je elektrische tandenborstel in voor een gewone en andersom trek geposeerde gezichten in de spiegel van de wc. bel eens bij je voordeur en zorg er zo voor dat je partner je binnenlaat. Toon je geïnteresseerd voor een woning die je nooit zult kopen en dwing een rondleiding af,... Weiger die klantenkaart voor een keer niet maar noteer verkeerde contactgegevens. Zet je radio op een 'foute' post en zet hem luider dan gewoon ...
Sinds kort maak ik me matig populair met mijn goedkope surprises. wat altijd werkt is het 'vat' met inhoud.
Mijn zoon kiest systematisch voor een spaarpot als vat waar hij allerhande prullen in steekt naast kleine centen en snoepjes. In de Kringloopwinkel en op rommelmarkten geef ik graag geld uit aan kleine figuurtjes of diertjes die dan later met zorg gekozen worden en in de spaarpot belanden. We hebben ook eens een piñata gemaakt met inhoud. Dat is steeds scoren gebleken.
Een mand opvullen met kleine spulletjes is ook steeds leuk maar je moet proberen het handwerk met productie te combineren. In de Kringloopwinkel of op rommelmarkten vind je erg veel leuke spulletjes die kunnen dienst doen (kleine kadertjes, een leuke koffietas, een gedateerd kaartje,...). een voorbeeld van een geslaagde geschenkenmand is voor mij: - Een koffer, beautycase of mand - een chocotof, een twee-euromunt, een kadertje met een foto/tekening, een handdoek of leuke zakdoek, een notitieboekje, een leuke stift, een lipstick, een koffietas, een staaltje parfum, een zakspiegeltje, een miniplantje, een zelfgebakken cupcake, een speelgoedfiguurtje,...
ik heb zelfs ook eens een bijna lege doos cadeau gegeven. Die had ik wel volledig beplakt en afgewerkt. Naast een flesje wijn zat er enkel een briefje dat zei: 'collega's en vrienden werden verzocht je een brief of kaart toe te sturen,...'. Zo'n brievendoos wordt dus later gevuld,...
Als je in de zomer met je baby naar een verjaardagsfeest gaat kan je een goedkope boddy beschrijven met een verjaardagswens. Het maakt je kindje nog aantrekkelijker,...
playmobil heeft ook zeer leuke poppetjes in tal van thema's. Als vrienden trouwen scoor je gegarandeerd met je taartje waarop een koppel in playmobil staat te blinken,...
Ik was eens erg in de war nadat een moeder de slappe lach kreeg wanneer haar kind viel. Ze wilde daarmee het gekrijs relativeren. alsnog heb ik daar iets uitgehaald.
Als mijn zoon valt dan benoem ik dat als een grappige val: " je maakte een grappige val". wanneer het een val met risico's is spreek ik over een 'gevaarlijke val'.
als Louis, theatraal als altijd huilt om wat hem is overkomen stel ik hem soms de vraag welke val het was. in een aantal andere situaties spreek ik van geluk, omdat het slechts een grappige val was.
Ik voel me vaak onwennig in een groep mensen. vroeger zat ik vaak op vormen van veiligheid te wachten. Maar dat kon lang duren. Recent heb ik manieren gevonden om mijn rust te vinden: ik sorteer de mensen. Visueel sorteer ik de mensen op vlak van kleding, lengte, gewicht, ingeschat intellect,... Ik zet bijvoorbeeld in gedachten de jeansbroeken samen, de streepjes, de tinten blauw naar groen, naar bruin,... Of ik sorteer mensen in de ruimte naar gelang het interieur. Ik verplicht mezelf dan om iedereen logisch te parkeren,... Een aantal keer probeer ik mezelf ook kritisch een rangorde te geven. Hoeveel zijn er mooier, hoeveel zijn er dikker,...
Helemaal leuk is het om, bijvoorbeeld in een wachtzaal naar modefoto's te kijken en de gepubliceerde kleren te projecteren op diegene die voor je zit,... Probeer dan vooral geen slappe lach te krijgen,...
De constante aanwezigheid van een kind van om en bij de meter groot kan ook mij een aantal keer hoog zitten. Het is een hele opgave om niet kwaad te worden op het kind dat je tergt tot je bijna alle geduld verliest. Verbaal heb je de strijd verloren en fysiek voel je je niet genoeg onder controle om tot actie over te gaan. Dan is een kietelstraf de oplossing. je kietelt net zo lang tot je kind letterlijk slap is van het lachen. Als je er eentje van de taaie soort hebt kan je ook nadien de katapult-straf toepassen. Je doet dan net alsof je hem/ haar door de ruit zal gooien.
Het neemt je agressie weg en je leert het kind positief te straffen. Het is toepasselijk op tal van nutteloze discussies die ik met mijn zoon heb. Als hij komt klagen over zijn vader of een vriendje mag hij zelf de straf kiezen en die is nooit ongepast,...
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!