Ik heb een e-mail gevonden in de koffer van Simons auto.
Het is een e-mail van Hanneke naar Evert.
Het is geen afscheidsbrief, ze wouden niet dood. Ik ben er mee naar de politieagente geweest die ons tegen elkaar heeft opgezet. Maar ze is van de zaak gezet. Hoe zal dit aflopen?
Is het moord of niet?
Ik ga er mee naar de politie en zien wat zij hiermee gaan doen.
Maar eerst moet ik andere e-mails zoeken in Simons koffer,
Ik heb ze verraden, de meiden van de eetclub. Ik heb verraden dat Evert en Hanneke een affaire hadden. Volgens hun ja.. Ik heb helemaal niets gezegd! De politieagente zet ons tegen elkaar op dat is het!
Ik kan geen geheim bewaren volgens hun, ze vertrouwen me niet, ze moeten me niet.
Jaloezie, verraad, vertrouwen, leugens, geld. Dit zijn de redenen waarom we uit elkaar groeien.
Michel en ik hebben ruzie gehad, hij denkt ook dat ik het verraden heb aan de politie van de affaire. Ze kammen het huis van Simon uit en als ze iets vinden in zijn boekhouding kan Michel zijn deuren van zijn bedrijf, ShootMedia, sluiten.
Al deze ruzie's... Hanneke... Ze gaan haar van de machine doen, de stekker uit trekken. Gedaan. Dood.
En Michel en ik zijn niet eens welkom. Wat een vrienden. De begrafenis was een hel.
We leken allemaal onze adem in te houden toen de witte lijkwagen stapvoets aan kwam rijden met daarin de witte eikenhouten kist bedolven onder de prachtigste bloemstukken. (blz 367)
Hanneke was al een paar dagen vermist, ze stuurde me een sms om af te spreken. Maar ze kwam niet.. De harde woorden... Uw vriendin is opgenomen, ze sloegen in als een bom. Ze is van het balkon gevallen in een hotel.
We werden allemaal ondervraagd door de politie.
Wat moet ik voelen, wat moet ik doen? Babette en Michel? Dit kan niet waar zijn. Ze vlijde zich tegen Michel aan en probeerde hem van zijn kleding te ontdoen. Zijn hand gleed langs haar blote rug. Het hoorde erbij, het stelde niets voor. Neen, ik mag hem niets kwalijk nemen... Ik heb hem bedrogen met Simon! En ik doe gewoon verder! Ik ben een slechte echtgenoot. Wat moet ik doen?
De vrouwen onder ons gingen samen op reis naar Portugal. Toen is het bekend geraakt dat Evert problemen had. We kregen telefoon dat hij boos was weg gelopen maar Ivo had hem achtervolgt en was bij hem, de dokter was onderweg. Babette voelde zich in de steek gelaten omdat alleen Evert hulp kreeg en zij niet.
Terug naar Hanneke... Ze hebben slaappillen en alcohol in haar bloed gevonden.
Er komt steeds meer aan het licht.
We waren slaven van Simon. Evert had tonen schulden bij hem. Het is logisch dat hij zelfmoord wou plegen, het was de enige manier om aan de schulden te ontkomen.
Je naam fluisteren en zeggen dat we van je houden Evert,
Je liet ons achter met zoveel vragen.
Verbijsterd en verslagen nemen we afscheid van
Evert Hubertus Struyk
12 juni 1957- 15 januari 2002
(blz 72)
Waarom zijn we verhuist naar dit dorp, Michel moest me er steeds weer aan herinneren:
de opengebroken auto, de dagelijkse stressvolle fietstocht naar school en créche, we wilden dat onze dochters veilig op straat konden fietsen.
We verloren vrienden, we kwamen niet meer in de stad, we toonden geen interesse meer en zo zijn de vriendschappen verloren gegaan.
Hanneke was de eerste van mijn vriendenoffensief. Ze was anders, ze was niet alleen moeder en echtgenote. Ze stelde me voor aan Babette een lange, slanke vrouw. Angela: donkerharig en mollig. Patricia klein en eng mager.
Ik ving Babette op na de dood van Evert, ze woonden bij ons samen met haar kinderen.
De verhalen kwamen aan het licht. Hanneke had een verhouding met Evert en Babette wist dit.
In zijn hoofd doemde het beeld op van een azuurblauwe zee, fijn, hagelwit zand, een armoedige houten bootje, waar zijn jongens behendig op klauterden met hun glanzende, donkerbruine lijven, om er vervolgens weer stralend van af te springen. Hij hoorde ze zijn naam roepen. Zo wat het pasgeleden nog, aan het Thaise strand. (blz 10)
Trriiingg... Wat een nacht was me dit weer, midden in de nacht. Wie belt er midden in de nacht?! Michel, mijn man, maakt me wakker. Het telefoongerinkel drong diep in me door. Er moest iets ernstig gebeurd zijn. Het gerinkel stopte... Net toen ik weer wou slapen, begon het opnieuw, ik nam de telefoon op. Een paniekerige stem riep mijn naam: KAREN! KAREN!. Ik schrok. Karen, het huis van Babette en Evert staat in brand!
Mijn wereld stond eventjes stil.
Karen is mijn naam, ik heb een man, Michel, ik heb twee prachtige kinderen, Sophie en Annabelle. Mijn leven was perfect ik had alles, vrienden, een prachtig huis, een gezin. Maar die avond ging alles mis. Na deze telefoon veranderde mijn hele leven.
Evert... Evert is... Evert is dood... DOOD!
Neen, dit was niet het ergste nieuws, hij pleegde zelfmoord en wou het hele gezin mee dood. Eén afscheidsbrief. Hij wou iedereen dood.
Het was moeilijk om hier, in het nieuwe dorp, onze plaats te vinden. De eetclub... Zo noemden we onszelf. Babette en Evert,Angela en Kees, Patricia en Simon, Hanneke en Ivo. Dit waren ze, al onze vrienden, we waren hecht. De dood van Evert heeft ons nog dichter bij elkaar gebracht. Nu ja, misschien toch niet..
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!