Mijn vragenlijst is al een tijdje afgerond echter kwam ik er nooit aan toe om de laatste blog af te werken. Het is dan ook handig om telkens een deeltje te schrijven en het icoontje kladversie aan te duiden. Zo kan ik telkens deze blog wijzigen en aanpassen alvorens ik hem plaats en laat lezen door al mijn trouwe volgers.
Het eindresultaat van mijn vragenlijst is als volgt. Ik heb persoonlijke vragen gesteld. Dit om eerst een situatieschets te hebben. Hierdoor kan je beter afstemmen bij welke vragen je nog eventuele bij vragen kan stellen. Mijn vragenlijst bestaat voornamelijk uit openvragen. Ik heb ervoor gezorgd dat er een logische opbouw is. In het begin heb ik brede en algemene vragen gesteld. Aan het einde heb ik ervoor gezorgd dat er de mogelijkheid is om enige opmerkingen te geven. De respondent kan dan zelf kiezen of hij nog iets wil toevoegen of helemaal niets. Dit kan de vragensteller dan ook achter zelf bekijken en misschien integreren in een bepaalde vraag.
Ik heb de vragenlijst ingedeeld en een hoofdstuk aan gegeven. Zo start ik met de achtergrond van de leerkracht. Het is belangrijk om voldoende informatie te hebben over de persoon die je interviewt. Het lijkt me zeer goed voor het onderzoek om te weten hoelang een leerkracht al lesgeeft en meer bepaald hoelang deze in dezelfde school al lesgeeft. Hierdoor kan je nagaan of de antwoorden enorm verschillen met een leerkracht die nog maar gestart is.
Daarna spring ik naar onderzoeksvragen. Ik geef 2 onderzoeksvragen waarvan ik denk dat leerkrachten een antwoord op zouden kunnen geven.
Nadat ik de onderzoeksvragen heb beantwoord spring ik naar de inhoud. Het is belangrijk om na te gaan of de leerkracht voldoende steun en middelen krijgt om zijn les tot een goed eind te brengen. Ik stelde me ook de vraag in mijn eerdere blog hoe leerkrachten het voor elkaar kregen om in de 2 uur tijd die ze doorgaans krijgen al hun leerstof te geven. Deze vraag heb ik dan ook geïntegreerd in mijn vragenlijst.
Ik heb hierna ook een aantal vragen gesteld onder het hoofdstuk klasgroep. Ik stelde me in het begin de vraag hoe leerkrachten omgaan met diverse groepen. Wat voor recept hebben ze? Is het gemakkelijk of juist een hele uitdaging. Het lijkt me interessant om te weten wat voor oplossingen de verschillende geïnterviewden gebruiken.
Tot slot heb ik een drietal vragen gesteld waarbij de leerkracht een aantal tips kan geven aan nieuwe leerkrachten. Ook heb ik als slotvraag gevraagd wat de leerkrachten zouden vragen/aanbevelen aan de minister indien deze voor zijn klasdeur stond. Dat lijkt me een leuke vraag maar of ze deze durven te beantwoorden is nog maar de vraag!
Dit was alsvast een zeer leuke opdracht die me zeker lag! Een blog schrijven had ik nog nooit gedaan. Het opmerkelijke is dat ik vloeiend mijn woorden vind en alles gemakkelijk kan neertypen! Wie weet heb ik een nieuwe hobby gevonden! Veel plezier met mijn vragenlijst en tot hoors!
Mijn vragenlijst begint stilaan vorm te krijgen. Echter is het niet gemakkelijk om de vragen te concretiseren. Omdat ik meer heb gewerkt met open vragen is het moeilijk om dieper in te gaan op de vraag. Hierdoor heb ik gewerkt met bij vragen. Deze bij vragen zullen ervoor zorgen dat ik bij 1 vraag een aantal extra vragen kan stellen om dieper in te gaan en meer te weten te komen over de leerkracht. Het resultaat zal zijn dat de leerkracht meer zal vertellen en er uitgebreidere antwoorden worden gegeven.
Bij het opstellen van de vragen is het me opgevallen dat het belangrijk is om de vragen te categoriseren. Dit zodat je enige categorisering hebt. Het lijkt me absurd om alle vragen door elkaar te gooien. Dit heeft me achteraf wel wat meer werk bezorgt.
Ik ben benieuwd of ik aan het einde van mijn vragenlijst voldoende te weten zal komen. Dit is belangrijk als ik een goede conclusie wil kunnen nemen.
In het begin wou ik de vragenlijst zeer uitgebreid uittypen. Echter kom ik tot de conclusie dat het belangrijker is om goede vragen te stellen met enkele gerichte bijvragen dan veel vragen die in principe hetzelfde zijn. Net als jullie allemaal ben ik benieuwd naar het eindresultaat. Ik hoop dat deze vragenlijst zal gebruikt worden door vele studenten. Ik heb de link van deze blog dan ook gepost op facebook. Als mijn vragenlijst klaar is en ik deze upload kan iedereen er gebruik van maken!
In principe zou de vragenlijst vandaag afgerond kunnen zijn. Maar natuurlijk omdat ik steeds van gedachte verander wijzig ik telkens nog enkele vragen.
Nadat ik uitvoerig heb nagedacht over het maken van mijn enquête/vragenlijst kwam ik tot de conclusie dat ik nog meer onderzoek moest voeren alvorens ik de juiste vragen kon stellen. Misschien kon ik vanuit het onderzoek er al voor zorgen dat bepaalde vragen niet meer gesteld moesten worden omdat deze al reeds onderzocht zijn. Zo heb ik van mijn docent Dhr Van Hoof een link gekregen waarin verschillende statistieken worden weergegeven over het onderwijspersoneel in Brussel. De statistiek waarin werd weergegeven dat in totaal slechts 9% van de leerkrachten uit Brussel zelf afkomstig is en 26% uit de rand van Brussel zorgde ervoor dat ik mijn enquête op een andere manier ging opstellen. Zo zijn er vragen die erbij moeten zitten voor mensen die niet in het Brusselse wonen. Begrijpen zij het Brussels onderwijs? 66 procent van de leerkrachten is afkomstig vanuit Vlaanderen. Is dit een de reden waardoor het moeilijk is voor leerkrachten om les te geven in het Brussels. Omdat ze te ver weg wonen van de problematiek. Is de leerkracht voldoende op de hoogte van de maatschappelijke kwesties. Hoe komt het dat er zo weinig leerkrachten vanuit het Brusselse zijn? In Gent en Antwerpen komen de leerkrachten veeleer uit dezelfde regio. Is dit misschien een oplossing voor de problematiek die er heerst. Een leerkracht die de taal en cultuur begrijpt een leerkracht die afkomstig is vanuit het Brusselse. Is dit de oplossing?!
Hoe komt het dat er zoveel leerkrachten stoppen met werken. Of kiezen voor een andere regio. Er zijn meer leerkrachten in het Brusselse gewest die volledig stoppen met lesgeven. Wat zijn de factoren waardoor een leerkracht zou beslissen om te stoppen? Wel 42% hebben ervoor gekozen om na 5 jaar actief te zijn te stoppen met werken.
Ik ben tevreden dat ik dit onderzoek heb gelezen. Ik heb hierdoor nog ander soorten vragen opgenomen in mijn enquête. Vragen waarin ik de vraag stel of er een gebrek aan motivatie is. Is er een te grote uitdaging in het Brussels onderwijs? Hebben we leerkrachten nodig die durven en de uitdaging willen aangaan? Ik zit momenteel in fase 2 van mijn opdracht. Ik stel nu de enquête samen en zorg ervoor dat de juiste vragen worden gesteld.
Ik heb de opdrachttekst gelezen waarin de 3 opties staan genoteerd. Ik vind het een zeer goede en unieke opdracht in die zin dat het belangrijk is dat we telkens blijven zoeken naar hoe we moeten omgaan met de diversiteit die aanwezig is in de klas. Nadat ik de drie mogelijkheden heb gelezen heb ik besloten om voor de eerste mogelijkheid te gaan. De reden dat ik hiervoor heb gekozen is omdat we door de ervaringen van leerkrachten meer kunnen weten hoe wij onze lessen kunnen organiseren.
In een klas waar vele van de leerlingen een andere etnische culturele achtergrond hebben is het belangrijk dat de leerkracht weet hoe hij met deze achtergronden moet omgaan. Het is dan ook de vraag hoe leerlingen met een sterke levensbeschouwing omgaan met het scheppingsverhaal en de theorie van Darwin. Hoe leerlingen die afkomstige zijn uit Palestina of Israël omgaan met het conflict dat al jarenlang aan de gang is. Nog belangrijker is hoe de leerkracht gevoelige thema's aankaart en op welke manier hij neutraal blijft tijdens het geven van bepaalde leerstoffen. Hoe de leerkracht omgaat met de verschillen in niveaus. Met de taalproblematiek (Brusselse). Op welke manier kan een leerkracht geschiedenis hier rekening mee houden?
Wat ik ook graag wil te weten komen is of het gemakkelijk is voor de geschiedenis leerkracht om alle leerplandoelstellingen na te komen met de beperkte tijd die hij heeft. Zijn er meer uren geschiedenis nodig? Of zijn de uren die nu beschikbaar zijn voldoende? Zo heb ik nog verschillende vragen die door mijn hoofd heen spoken. Ik hoop dat ik deze allen gebundeld zal krijgen in mijn vragenlijst.
Mijn doel is om met deze vragenlijst zoveel mogelijk antwoorden te vinden op deze vragen. Het is belangrijk dat leerkrachten in worden voldoende geïnformeerd zijn over de uitdagingen binnenin het onderwijs.