Een blog voor mensen die Abele een warm hart toedragen.
14-10-2011
Pieter Verheyde is beste sommelier van België
Pieter Verheyde is beste sommelier van België - 14/10/2011
POPERINGE- Pieter Verheyde uit Abele (Poperinge) is de beste sommelier van België. Pieter werkt in het driesterrenrestaurant 'Hof van Cleve' in Kruishoutem. Hij won de prestigieuze wedstrijd, nadat hij al drie keer tweede werd.
In 2013 neemt Pieter Verheyde deel aan het Europees en het wereldkampioenschap. 'Daarvoor zal ik serieus moeten blokken,' lacht Pieter, die vorig jaar ook al de Prosper Montagnéprijs won. Hij heeft nu de twee belangrijkste onderscheidingen voor sommeliers in ons land in de wacht gesleept. In de jury zaten professionals met onder meer Anne Gros (Vosne Romanée), Louis Havaux (Revue Belges des Vins) en Fiona Morrison.
Pieter Verheyde had tijdens zijn collegetijd in Poperinge moeite om te studeren. 'Pas in de hotelschool Ter Duinen in Koksijde ben ik helemaal opengebloeid. Daarna heb ik gewerkt in Monaco, Parijs, Brussel, New-York en Californië. Ik ben nu bijna drie jaar bij topchef Peter Goossens aan de slag.'
In Californië heeft hij zelf ook wijn gemaakt, al zegt hij zelf dat de job van sommelier totaal iets anders is dan die van wijnboer. 'Een goede sommelier moet natuurlijk zijn vak kennen, maar ook kunnen luisteren naar de klanten en inspelen op hun smaken en wensen. Je mag jezelf niet opdringen. Vandaar dat ik een zeer breed gamma samenstel, voor diverse smaken,' aldus Pieter. Hij heeft een voorkeur voor ambachtelijke wijnen. Vandaar dat hij ook Entre-deux-Monts van Martin Bacquaert uit Westouter op de kaart heeft staan.