Voor alle duidelijkheid: dit was geen poging om gewicht te verliezen. Ik ben 1.54m en weeg tussen de 44 en 45 kg dus ge zou wel zot zijn. Trouwens wie gewicht wil verliezen enkel met een suikerdieet is er aan voor de moeite. Ik ben geen gram afgevallen. Integendeel. Als het erom gaat om kilos kwijt te geraken, is er heel wat meer voor nodig. Matigen met alles: suiker, vetten (vooral!), zout, kortom eten in het algemeen en veel bewegen. Als dat geen open deur is!
-Nog meer respect voor mensen die diabetes hebben of een glutendieet volgen. Tijdrovend en bijzonder duur!
-Biovoeding en suikervrij is niet duur. Het is schandalig duur! Buiten proportie.
-Suikerloze producten bevatten vreemd genoeg dikwijls twee keer zoveel calorieën als de gangbare artikelen.
-Nog een opmerkelijke openbaring: er zit geen suiker in dierenvoeding!!! Wellicht omdat het niet gezond is voor dieren? Wij krijgen er wel kilos van binnen. Cliché maar toch waar: dierenRIJK en mensDOM.
-Ook vreemd: ingrediënten worden niet vermeld op alcoholische dranken. Waarom niet?
-Suiker zit overal in en het is oppassen geblazen met de zogenaamde suikerloze producten. Ze zijn legio maar niet altijd even goed.
-Stevia? Nadelen nog niet echt gekend.
-De laatste drie dagen heb wij geen waanzinnige drang meer naar suiker of chocolade of Cola. Daarom ben ik benieuwd welk effect dit dieet zou hebben op langere termijn.
-Geduld is een schone deugd en we hebben het nog plenty!.
-Wij kunnen ons voor veel langere periodes concentreren zonder een dipje te krijgen
-We staan s morgens uitgerust op alhoewel we niet vroeger gaan slapen.
-De spijsvertering is toppie!
-Het is geruststellend hoe wij in een wereld van overaanbod en overconsumptie nog in staat zijn een stevig verstervingske te doen. Mijn hoed af voor hen die om welke reden dan ook consequent vasten voor langer dan 30 of 40 dagen.
t Is over!!! Ik heb geen waanzinnige drang meer naar suiker of chocolade. Vandaag niet eens aan gedacht. En ik begin fruit best smakelijk te vinden.
(chroniclesofacouple.blogspot.com) Gisteravond ben ik met Ingrid naar een Belgische film geweest Love Meat Tender van Manu Coeman naar een idee van Yvan Beck, dierenarts en environmentalist. De vleesindustrie in Europa en de US wordt stevig onder de loep genomen. Je wil het niet weten!
Word ik nu vegetariër? Ik denk het niet. De uitdaging om zonder vlees te leven is bijlange na zo groot niet als zonder suiker leven. Alleen kieken komt - voorlopig althans - niet meer in mijne pot!! En ik ga voortaan toch eens uitkijken naar biologische kweek.
En nu een film over de visindustrie? Want daar kleeft ook heel wat vuiligheid aan. Om maar tezwijgen over de groenten- en fruitkweek.
Zo blijven we bezig.
I feel about diets the way I feel about airplanes. They are wonderful things for other people to go on.
We are living in a world today where lemonade is made of artificial flavours and furniture polish is made from real lemons. (Alfred Newman)
Een suikerloos weekend? Niet gemakkelijk. Overal op zoek geweest naar suikervrije koekjes en chocolade. En wat vind je? Nog meer suiker, ook bij de suikervrije producten: imaltose (kunstmatige zoetstof!), lagatose (zoetstof getrokken uit melkproducten, verdacht!) maltodextrine(?), Erythritol(?), Xyletol(?) wordt allemaal vermeld als zoetstof maar nergens uitgelegd wat het precies is. Bon, dan maar een appel.
Gelukkig is het vandaag staking en zijn de meeste supermarkten dicht. Wat een rust!
Ontbijt zonder suiker is het moeilijkst. Ik ben dan maar de boerentoer op gegaan. Gisteren roerei, vandaag een lapje spek. Nog ffkes en ik kan meespelen in Het Gezin van Pamel!
All The Girls Want Candy Candy, All The Boys Get Randy Randy Everybody Want A Chocolate
Ik ben ook eens op het internet gaan kijken naar de voordelen van chocolade (en al wat het internet zegt is waar natuurlijk!!)
-Het zorgt voor een goed humeur: serotonine
-Het is een uitstekend antioxidant
-Het bevordert de cognitieve vaardigheden omwille van flanoïden (zit ook in wijn, groene thee en bosbessen)
-Het bevat veel vitaminen A, D en B waaronder B12
-De cafeïne en teobromine werken stimulerend en ontspannen de ademhalingsorganen
-Volgens dokter Mary Engln blijkt uit een recent onderzoek aan de universiteit van Californië dat donkere chocolade goed is voor hart en bloedvaten.
-Volgens Toerisme Vlaanderen geldt dit alleen voor Belgische chocolade. Kundet geloven!??
-Het bevat dezelfde stoffen die in ons lichaam vrijkomen bij verliefdheid: fenylethylamine bv
-Aan chocolade worden verschillende paginas besteed op een site die heet www.leefgelukkig.be
Geen wonder dat ik mij belabberd voel!!!Maar voor al deze stellingen vind je er evenveel die het tegenovergestelde beweren.
Conclusie: chocolate is delicious and van het internet word je geen bal wijzer!!
Verbazend echter is de bewering van mijn tandarts dat donkere chocolade cariës (gaatjes in de tanden) tegengaat! Die heeft waarschijnlijk een deal gesloten met Callebout.
Verbazend hoe weinig effect de afwezigheid van suiker op mijn lichaam heeft. Slechts heel even een dipje gehad. Geen hoofdpijn, geen duizeligheid, ik zie geen beestjes en ik lig niet te shaken. Mijn geest daarentegen!!!! Ik ben supergeduldig.
Zes uur naar presentaties van studenten geluisterd, samen met mijn collega Engels Nancy. Nancy, de zachtheid in persoon, verheft nooit haar stem, altijd even beheerst. Zij heeft mij af en toe met grote ogen zitten aankijken zo van Wat is er met dat mens, wanneer gaat zij blaffen??? Nee, Berghmans bleef rustig, beschaafd, geduldig en geconcentreerd. The bitch in me is gone. Jammer.
Voel ik dan totaal geen lichamelijk verschil? Tuurlijk wel!
-Ik spring geen gat meer in de lucht als er ook maar een nanogram suiker aan mijn tanden komt
-Mijn gewrichten doen minder zeer!
-Mijn neus is voor het eerst in jaaaaren s nachts en s ochtends niet meer verstopt.
-Mijn smaakpapillen zijn ongelooflijk aangescherpt. Ook niet altijd een voordeel. Bio-yoghurt bijvoorbeeld, ik proef er de koeienstallen door.
Mijn energie is terug. Man, ik ben ertegenaan gegaan. Hele flat gepoetst, kasten schoongemaakt en herschikt, boodschappen gedaan gekookt, en alles voor school in orde gebracht. s Avonds bij ons Vera gaan eten en de zelfgebakken appelflappen werden danig gewaardeerd. (Thanks Inti! En inderdaad klaar in no time)
SNIK
Helaas, helaas, driemaal helaas mijn humeur zit beneden 0. Nu wist ik wel dat chocolade een geluksgevoel gaf maar dat mijn gemoedstoestand zo erg van chocolade afhing, no way! De realiteit heeft hard toegeslagen de laatste dagen. Ik heb al meer gesnotterd dan het hele voorbije jaar. Kan ook het seizoen zijn. De lente komt er aan en dat is de stomste periode van het jaar. Geef mij maar de herfst en de winter met zijn korte dagen, kou, regen, storm en sneeuw als het ff kan. Zalig. Die onnozele bloempjes en tweeterende vogeltjes. Afschieten! Trouwens in Antwerpen fluiten de vogels s niet. Ze hoesten.
Ingrid, my partner in crime, is gisteravond langsgekomen. Dat gaf een enorme boost. Wij hebben info en food uitgewisseld. Zij had een overheerlijk suikerloos dessertbuffet bij: appelflap, pannenkoeken, koekjes en stroop. Meer heeft een mens niet nodig om de dag vandaag door te komen.
Een frustrerende dag! Vanmorgen lectorenvergadering en ik moest mijn collegas toespreken. Er is niets zo zielig als voor een groep mensen staan en weten dat je niets interessants te zeggen hebt. Ik heb gelukkig toffe collegas dus ze hebben allemaal gedaan of ze het boeiend vonden alhoewel ik bij sommigen een zweem van medeleven in hun ogen kon bespeuren.
In de namiddag opleiding voor een nieuw computerprogramma. Een computerkenner die uitlegt hoe je een programma moet gebruiken, is als een chirurg die uitlegt hoe je een ingreep op jezelf moet uitvoeren. Scaryyyyyy! Enfin, ik ben erin geslaagd om de computer af te sluiten zonder het systeem plat te leggen en daar ben ik heel trots op. Ik heb iets verdiend. Chocolade bijvoorbeeld. Zucht
Slaptitude
Heb vandaag voor de eerste keer een dipje gehad: plots duizelig maar ging snel over. Nu beetje hoofdpijn en depri. Dju.
Mijn lieve collega Frans, Elisabeth, vertelde dat er in pure chocolade met hoog cacao gehalte mogelijk geen suiker zit. Ik meteen naar Delhaize. Vergeet het sweetie! 70% cacao heeft 26 g suiker / 100g!! en zelfs in 99% cacao zit bruine suiker. Daar staat alleen niet op hoeveel ze er hebben ingekieperd
Dan maar fruit. In de kast staat nog een bijna onaangeroerde sapcentrifuge en daar heb ik een banaan, een appel en twee peren doorgejaagd. Ik heb het wel uit een Colaglas gedronken. Het gedacht alleen is alles.
16.45Voor de aardigheid nog eens in de biowinkel rondgelopen. Mindboggling wat ze daar allemaal aan suikerloos of met natuurlijke suikers verkopen. Heb me toch even laten verleiden: sinaasappelconfituur, 2 wortelen, 1 witte selder, 1 prei, boekweit flakes en een doosje gemengde noten. 19.07 euro!!!!! NEGENTIEN EURO EN ZEVEN CENT!!! Gezond eten kost geld, dat wisten we al. Maar zoveel geld???? En dan heb ik nog geen koekjes gekocht of wafels of glutenvrij stuff. Ze zouden dit moeten inschakelen in het ziekenfonds. Mensen die een doktersbriefje kunnen voorleggen van diabetes of glutenallergie, zouden een deel van de kosten moeten terugbetaald krijgen!!
22.50Helaba! Wat is hier gaande? Ik ben een halve kilo bijgekomen!Waarschijnlijk omdat ik meer eet tijdens de maaltijden. Voordien 1 boterham, een uur later een wafel en weer wat later koekjes. Nu 3 boterhammen met beleg (zelfgemaakte kip curry: gebraden kipfilet in stukjes, zelfgemaakte mayo, zachte currypoeder van AH en stukjes appel. Echhhh lekkerrrrr) tussendoor wat kaas en toestanden! Twee keer soep, meer aardappelen. Alles om de periode van de ene maaltijd naar de ander te kunnen overbruggen. Oké, ik zal eens fruit proberen als tussendoortje. Dik tegen mij goesting.
s Ochtends de krant gelezen en twee koppen koffie gedronken, zonder suiker. Yuk. Misschien moet ik ook maar eens met koffie stoppen, tijdelijk dan.
Voor lunch beuling met appelmoes maar dan zonder appelmoes. Thank God voor Jeroentje! Uitgeholde appel in de oven gevuld met gestoofde ui, tijm en geplette beuling. Heerlijk. Geen suiker in de buurt.
Daarna naar Hollands Putte gereden om te zien wat ze over de grens zoal in de supermarkt aanbiedenen Holy Moly vleeswaren zonder toegevoegde suiker!!!Ham gekocht, spekblokjes, paprikas, sojascheuten, augurken, vleeskruiden, appels en zoethoutthee. Alles voor nog geen 9 euro. t Is bijna smokkelen!
Sugar, sugar!
Wat niet wegneemt dat er nog heel veel suiker in de voedingswaren zit: in gerookte zalm bv! En bouillon blokjes!Dus dat wordt zelf kippenbouillon maken morgenavond. En zoveel verschillende suikers: glucose, dextrose, glucose-dextrose stroop, fructose, invertsuiker (een mengsel van gelijke delen glucose en fructose. Opgezocht!) en zelfs caramel (in de bouillonkuipjes!) Om maar te zwijgen van de aspartaan en aanverwanten.
Hellllllleup!
Mijn moeder thuis afgezet. Ze is het hele weekend solidair geweest maar ik denk dat ze het niet langer zag zitten. Ze wil wellicht niet in de buurt zijn als ik uiteindelijk den ambetantekrijg.
Zondagavond traditioneel kopjes thee met koekjes. Niet dus.Het werd me toch te lastig. En wat doe je als je in nood bent. Je
belt kreunend en zeurend je moeder. Haar reactie: Hangt de sukkelaar niet zo uit, je hebt het zelf gewild.