Inhoud blog
  • Terugkeer naar België
  • Clearance
  • Going back home
  • Fancy Fair in Kabul
  • Zandstorm
    Zoeken in blog

    Foto
    Afghanistan
    daily news
    01-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Terugkeer naar België

    De spanning van de voorbije dagen heeft geen rol gespeeld in mijn nachtrust zo blijkt, want zoals elke morgen, is het de wekker dat me uit mijn slaap haalt. Na het gebruikelijke ochtendritueel en ontbijt, maakt iedereen zich klaar voor de parade. Ikzelf was vrijgesteld van deelname aan de parade. Ik moest ervoor zorgen dat de receptie vlekkeloos verliep. Bomhonden werden ingezet om de ruimte waar de receptie zou doorgaan, te doorzoeken op eventuele onregelmatigheden. Nadien werd de toegang ontzegd aan al wie niet op naam uitgenodigd was. Officieel kwam samen met de receptie een einde aan mijn opdracht.
    En nu maar wachten tot het eigenlijke vertrek voorzien om 13.00u plaatselijke tijd – Inshallah.
    Met gemengde gevoelens neem ik afscheid van vrienden en collega’s. Wederzijdse beloftes en gelukwensen worden uitgewisseld, een e-mail adres wordt nog vlug op een stuk papier gekrabbeld. Afhankelijk van de gewoontes van een land, wordt er nu eens 2, dan weer 1 of 3 afscheidszoenen gegeven. 
    Om hygiënische redenen is het noodzakelijk onze bottines te borstelen en moeten we door een ontsmettingsmiddel lopen voor we “boarden” op de C-130.
    Je kan een C-130 verre van comfortabel noemen, het was al bangelijk met 9 bij de heenvlucht. Nu waren we met 60. Krap was het minste wat je ervan kon zeggen. Gelukkig duurde de vlucht naar Dushanbe (Tajikistan) maar anderhalf uur. Daar wachtte de Airbus A310 om mij mits een korte tussenlanding in Baku, veilig en wel thuis te brengen.
    Om 01.00u Belgische tijd taxiede de airbus naar de aankomstplaats op Melsbroek. Bij het verlaten van het vliegtuig kreeg ik kippenvel, op dat moment was het nog van de kou die me in mijn gezicht sloeg. Wat een temperatuurschok!!
    Maar de kou was vlug vergeten, eenmaal in de armen van mijn schatje. Uiteraard was het kippenvel ook verdwenen .


    30-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Clearance

    Op 30 september begint de eigenlijke clearance of outprocessing, in simpele militaire taal “routine”. Met de gedachte dat een ellenlange rij en de daarbij horende wachttijd een domper zou zetten op de alweer zonnige dag, hijs ik mezelf uit bed op een onmenselijk vroeg uur. Na een kattenwasje en een kam door mijn haren getrokken te hebben, neem ik, naar gewoonte van de laatste maanden, een sober ontbijt. Het binnen brengen van het materieel verloopt vlotjes.

    Wat me meer zorgen baart is het wegen van de koffer. Het maximum gewicht van 40kg wordt, zoals verwacht, overschreden. Er zit dus niets anders op, ik moet mij een extra koffer aanschaffen.

    In de namiddag wordt de laatste hand gelegd aan de receptie van 1 oktober, de overgave van het commando over KAIA aan Hongarije.

    ’s Avonds wordt ik nog uitgenodigd door de shopkeepers op een Afghaanse diner en kan ik nogmaals proeven van overheerlijke gerechten.

    Ondertussen zitten we op de vooravond van Eid, het 3 dagen durende feest voor het einde van de Ramadan en daarmee ook het einde van de vasten.


    24-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Going back home

    Nog 7 dagen te gaan. Een helse drukte. Niet alleen de overgave- en overname periode maakt dat 24uur in een dag tekort zijn, maar ondertussen moeten alle activiteiten blijven doorgaan. De administratie wordt niet stop gezet. De winkeliers in het kamp beseffen ook dat het mijn laatste dagen zijn en willen nog vlug een vernieuwing van hun ID-kaart. Maar herstructurering is ook bij de NATO geen onbekende. Nieuwe en volgens NATO zeggen eenvoudiger in te vullen papieren moeten me wegwijs maken in de papiermolen. Mocht de vernieuwing een paar weken voordien ingevoerd zijn, zou ik dit niet tegenspreken. Een week voor mijn terugkeer naar het thuisfront maakt het moeilijk om het enthousiasme en energie aan de dag te leggen zoals tijdens de voorbije maanden.

    Ondertussen dringt de tijd dat ik mijn koffer vul. Het is ijdele hoop te denken dat mijn koffer de maximum toegelaten gewicht van 40kg niet overschrijdt. 53kg is teveel, niet volgens de normen van het vliegwezen maar wel om de militairen die de koffers moeten sjouwen niet over te belasten. Er zit dus niets anders op dan een extra koffer te kopen. Niet dat ik zoveel spullen moet meebrengen maar uit noodzaak. Ik ben overstelpt met cadeautjes van “mijn” Afghanen. Weigeren zou een oneer zijn en een blamage aan hun gastvrijheid.

    Vandaar …….

    Op vrijdag 26 september wordt een groepsfoto gemaakt en moet een farewell party het einde aankondigen van ons verblijf. Iedereen luistert met de nodige interesse naar de lovende woorden van de bevelvoerder en wordt achteraf verwend met een ISAF petje.

    De party gebeurt echter in mineur. Een verhitte transformator maakt een einde aan de muziek. Drie discolampen laten het afweten en brandlucht maakt dat iedereen de bar ontvlucht. Spijtig maar helaas.

    Op zaterdag en zondag is het kastellen. De balans wordt opgemaakt, de stock van de goederen wordt gecontroleerd. De nodige documenten worden opgesteld en getekend voor de overgave van de rekeningen. Ik geef mijn sleutel af van de kluis en van het kantoor. Vanaf nu mag Lazlo de touwtjes in handen nemen (enigszins nog onder mijn supervisie).


    21-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fancy Fair in Kabul

    Sport is toch niet het enige medium om je te ontspannen? Lichaam en geest kunnen ook ontspannen tijdens een gezellig samenzijn omringd doormuziek en terwijl genietend van enkele culinaire gerechten.

    Vandaar de idee om een heuse Fair in te richten. Weken van voorbereiding want elke natie wordt uitgenodigd deel te nemen. Stroom is voorzien maar er moet voor back-up gezorgd worden. Tafels, BBQ’s, picknick tafels, verlichting en muziekinstallatie, bouwen van een catwalk (jawel, er is een modeshow)….. noem maar op.

    De dag zelf al vroeg uit de veren want weerom escorte aan de ingang. Het screenen (oogscan en vingerafdrukken) neemt ongeveer anderhalf uur in beslag. Nadien kan het opzetten beginnen. Ondertussen ook nog eens scheidsrechter spelen om” wie wat waar“ te bepalen. De shopkeepers van de winkeltjes op de “permanent market” worden gevraagd of ze uitzonderlijk willen open houden tot 22.00u..

    Ondertussen staan de dromedarissen al aan de poort te wachten om het kamp binnen te komen. Neen, de kamelen worden niet gescand en een pootafdruk is ook niet nodig. Wel neemt het 40 min in beslag voor de dieren en menners binnen zijn. Amusement verzekerd, want zeg nu zelf….. een dromedaris zie je niet alle dagen en zeker niet in een militair kamp. De fototoestellen worden bovengehaald. De menners laten het allemaal betijen en vinden de belangstelling die ze krijgen best leuk.

    Om 18.30u wordt de Fair geopend. Deutscher bratwurst, Turkse Döner Kebab, Deense wafels, Hongaarse chicken stew, Luxemburgse wijn, les saucisons et bon fromages Français, Belgische pannenkoeken en chocolade….voor ieders bek wat lekkers.

    Ondertussen weergalmen de klanken van jazz in het kamp. De nieuwe wintercollectie danst op het ritme van moderne dansmuziek op de catwalk.

    Als afsluiter neemt een Afghaanse band plaats op het podium. De lokale bevolking laat zich meeslepen op het ritme van de wiegende klanken en zet de typische dans in.

    Maar aan alle mooi liedjes komt een einde, zo ook aan deze Fair. Felicitaties alom voor een geslaagde avond. Lijkt bijna op een groots afscheidsfeest.

    Moe maar tevreden kruip ik om middernacht in mijn bed.






    19-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zandstorm
    Zoals een geroutineerde fotograaf hangt mijn "kodak" rond mijn nek. Met argusogen tuur ik de horizon af op zoek naar de perfecte fotoshoot. Misschien heb ik vandaag geluk. De lucht kleurt donker, de zon verdwijnt achter de wolken. De wind wakkert aan. Een gordijn van stof en zand ontstaat. Even de tijd om een paar foto's te maken. Lang duurt het niet of de stofwolk bereikt het vliegveld van KAIA. Tijd dus om de lens op te bergen en naar binnen te vluchten. Na 20min is de storm geluwd en verdwijnen de wolken.





    17-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aflossing gearriveerd
    Het is dan eindelijk zover. Mijn periode als Lead Nation 3 zit er bijna op.Tijd dus om in vervanging te voorzien. Het commando in het kamp wordt overgenomen door Hongarije. Zoals het een militair betaamt, is Lazlo op tijd geland. Na de nodige administratie en briefings kan de periode van overgave-overname beginnen. Buiten wat nieuwigheden lijkt me dat de komende dagen vlot zullen verlopen, Lazlo is immers bekend met het kamp en met de job. Zou ik dan toch nog over een paar dagen kunnen beschikken om mijn teint wat te laten bijkleuren? Of zal het bij ijdele hoop blijven?

    Naast de overgave-overname begint ook de clearance. Een briefing moet me wegwijs maken in de administratieve papiermolen. Details wanneer ik mijn gevechtsuitrusting moet binnenleveren en of ik nog over hetzelfde aantal munitie beschik, interesseert me bitter weinig. Ik zie het wel.
    Ik focus me op de belagrijkste slide van de presentatie, namelijk het vluchtplan. Allemaal een beetje verwarrend die tijden Zulu en Bravo. Belangrijk is dat mijne schat het verschil kent, want hij moet natuurlijk op tijd in Melsbroek staan.

    Zoals het aftellen begonnen is vier maand geleden, zo start het aftellen nu om huiswaarts te keren.


    07-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beroemd voor eventjes

    Blijk ik toch in de kijker te lopen hier in het kamp. Zal waarchijnlijk door mijn rode haar zijn. Of toch niet, en is het misschien omdat ik mijn naam alle eer aan doe? Ik ben hier bekend als Lady Marian. Commentaar laat ik aan jullie over.

    In ieder geval word ik op zekere dag aangesproken door een journaliste van een Albanese krant. Zij spreekt met moeite Engels maar ik begrijp toch dat ze van mij een interview wilt. Een beetje argwanend geef ik toe om een aantal vragen te beantwoorden per mail. Xhelodin belooft mij dat het artikel eerdaags verschijnt in deAlbanese krant "Ushtria". Ziehier het resultaat.

    Intervista/ Ekskluzivisht nga Kabuli për gazetën “Ushtria” specialistja e qendrës së informacionit e logjistikës pranë ISAF, sergent-majore Miriam De Nobele

    Ushtarakja belge: “Mbresat e mia për kolegët shqiptarë në Afganistan”

    “Më ka bërë përshtypje korrektesa, profesionalizmi dhe shpirti praktik i ushtarakëvë shqiptarë në Afganistan”. Kështu shprehet ekskluzivisht për gazetën “Ushtria” specialistja e qendrës logjistike dhe informacionit pranë ISAF-it në Kabul, sergent-majore Miriam De Nobele. E ardhur me mision në Kabul në fund të majit 2008, asaj “i ra shorti” të emërohej pikërisht në këtë detyrë në Afganistan, e cila sipas saj, “nuk është aspak e lehtë, pasi duhet një koordinim me të gjithë shërbimet e njësive dhe ekipeve ndërkombëtare”. Duke qenë në një pozicion të tillë, ajo shpreh opinionin e saj për ushtarakët shqiptarë: Ata kanë korrektesë maksimale në detyrë, profesionalizëm të lartë, por edhe shpirt praktik. Në intervistën e saj pasaçërisht për gazetën “Ushtria”, ushtarakja belge shprehet se mjedisi ku ajo kryen misionin ndodhet afër spitalit ndërkombëtar të KAIA-s në Kabul, aty ku dhe gjendet ekipi shëndetësor shqiptar. Ndërkaq ajo ka qenë e vëmëndshme edhe ndaj gjithë komunikatave të Komandës së ISAF-it gjatë këtyre muajve të fundit, ku mes rreshtave ka lexuar edhe për devotshmërinë dhe përkushtimin e ushtarakëve shqiptarë në Kabul dhe Herat. Gjithashtu, sipas saj, edhe gazeta më e madhe e vendit “Afganistan Times” ka patur shkrime ku flitet për punën e madhe që po bëjnë në terren ushtarakët ndërkombëtarë, e në këtë kuadër edhe ata shqiptarë, për shpërndarjen e ndihmave për popullatën. Thotë se fjalët që ajo po artikulon tani për një gazetë të ushtrisë shqiptare, gjithsesi nuk janë prononcime zyrtare, por thjeshtë fjalë zemre, shprehje të asaj që ajo ndjen, teksa ka kontaktuar në jo pak raste me to. Këto mbresa të sergent-majores belge De Nobele, sikurse thotë edhe vetë ajo, përbëjnë për të edhe pjesën më emocionuese të kësaj interviste:
    Para se të nisim këtë intevistë për gazetën “Ushtria”, organ qendror i Ministrisë së Mbrojtjes, fillimisht do të dëshironim të dinim diçka nga jeta juaj, zonja Miriam de Nobele!..
    -Dakord. Së pari, më lejoni të them se po përjetoj një ndjesi të këndshme teksa po jap këtë intervistë për një gazetë kryesore të Ushtrisë Shqiptare. Kam lindur në kryeqytetin e Belgjikës, Bruksel, në vitin 1962. Më pas, hyra në Flotën Belge në vitin 1981. Koincidenca qe se pikërisht në këtë vit njoha dhe bashkëshortin tim. Nuk zgjati shumë dhe u martuam më 11 shtator të atij viti. Pra, isha pothuajse 27 vjeçe në atë kohë. Pikërisht në këtë moshë hyra në marinën belge. Më motivoi, si detyra ushtarake, aq edhe kureshtja për të parë botën, dhe pse të fsheh; në vetvete kisha paksa edhe një shpirt aventure.
    Dhe, kështu pra, ju realizuat pasionin tuaj për të lundruar sa më gjatë gjatë në detra?...
    -Dua të shtoj një detaj: Fatkeqësisht, në atë kohë gratë lejoheshin të lundronin vetëm gjatë ditës. Në mbrëmje, të gjitha mjetet detare duhet të ankoroheshin, sepse anijet belge të marinës nuk kishin akomodim për femrat.
    Si vijoi më pas jeta juaj dhe ç’raport patët me profesionin tuaj si ushtarake belge?
    -Më duket se u zgjata shumë për veten… Gjithsesi po shpjegoj: Në vitin 1982 lindi Kristoffeli, djali ynë i parë. Vëllai i tij, Quenten lindi në prill të vitit 1984. Dhe kështu kaluan shumë vite të bukura, ndonjëherë dhe me ulje-ngritje. Por ne i harrojmë shpejt “uljet”. Ndërkohë që im shoq lundronte unë kujdesesha për fëmijët dhe shtëpinë përkrah punës time me kohë të plotë si administratore. Karrierën ushtarake e fillova privatisht. Përgjatë viteve mora pjesë në kurse të ndryshme që të ngrihesha në gradë.
    Tani jam “sergeant-major”, ose siç thuhet ndryshe, grada OR-7 e NATO-s. Pasi qëndrova 15 vjet në Zeebrugge, baza e vetme e marinës në Belgjikë, vendosa të provoja shanset në Shtabin e Përgjithshëm, Bruksel. Por pas 5 vitesh e gjej veten prapë në Zeebrugge.
    Një mbresë personale, ju lutem: si e pritët caktimin tuaj me mision në Afganistan?
    -Në mars të 2007, Shtabi i Përgjithshëm, Bruksel, vendosi të rekrutojë 2 kandidatë për një mision në Afganistan. Kjo ishte një mundësi e madhe, së cilës nuk munda t’i rezistoja. Pasi e diskutova me tim shoq, plotësova formularët që duheshin, duke shpresuar që kërkesa ime të mos refuzohej. Duke pritur vendimin e Shtabit të Përgjithshëm mora pjesë në kurse të ndryshme trajnimi nga shtatori, deri në dhjetor të viti 2007. Në fund të janarit të 2008, Shtabi i Përgjithshëm më informoi se do të merrja pjesë në operacionin “Lead Nation për misionin në Kabul, Afganistan, data e nisjes, 24 Maj 2008. Muajt kaluan shumë shpejt. Ditët e fundit i kalova me familjen time. Të gjithë ishin të gëzuar, përveç prindërve të mij, të cilët ishin të shqetësuar sepse vajza e tyre do të shkonte në një zonë lufte. Siç e përmenda dhe më sipër, 24 maji ishte dita e nisjes. Një puthje për tim shoq dhe disa lotë më rrodhën, sepse kjo ishte hera e parë që unë largohesha për një kohë kaq të gjatë. Ishte një moment shumë emocionues, por nuk kishte kthim prapa. Pas një gjumi të mirë në një hotel luksoz në Baku, dhe pas një ulje taktike, mbërrita në Kabul më 25 maj. Aventura ime mund të fillonte. U caktova si MWA/NCO (nën-oficere për mbarëvajtjen dhe moralin). Marrja përsipër e detyrës zgjati 5 ditë. Kjo ishte një periudhë plot tension. Kisha kaq shumë për të mësuar sepse gjithçka ishte e re për mua. Një “MWA/NCO”, sikurse u caktova unë, është një anëtar i “Lead Nation” që ka për detyrë menaxhimin e informacionit, si dhe përkujdesjen dhe mirqënien e përditshme të të gjithë rezidentëve në KAIA (Aeroporti Ndërkombëtar i Kabulit). Përveç jogës së përditshme, stërvitjes,dhe biçikletës në palestër, ata mund të përdorin dhe sallën e internetit, lojërat e ndryshme ose të shikojnë filmat më të rirnj në sallën e filmit. Të gjitha këto janë të mundura, sepse një MWA ka për detyrë të mundësojë këto aktivitete. Shumica e të ardhurave vijnë nga shitësat e ndryshëm me pakicë dhe tregtarët lokalë në kamp. Është detyrë e NCO të kujdeset për mbajtjen e llogarisë. Sigurisht,kjo nuk është detyra e vetme. Duke qenë Sekretarja e komitetit të NCO (nënoficerëve) unë marr pjesë në vendimarrje të ndryshme mbi çështjet mirqënies së rezidentëve. Përveç punës me shkresa detyrë tjetër e NCO-ve (nënoficerë) është të negociojnë me autoritete, kompani dhe tregtarë të ndryshëm në lidhje me lëvizjen për në veri të KAIA-s. E gjitha kjo nuk është e lehtë. Duhet shumë organizim, përpilime progra mesh, etj. Por qënia si nënoficere më jep dhe shumë kënaqësi gjithashtu dhe kur shikon buzëqeshjen në fytyrën e tjetrit është kënaqësia më e madhe nga të gjitha. Si ja bëj të vazhdoj çdo ditë? Është një pyetje e lehtë për t’iu përgjigjur.Gjatë festave të ndryshme që organizojmë në kamp, vesh këpucët e kërcimit dhe kërcej nën ritmin e muzikës. Çdo lloj muzike është e mirë për sa kohë më bën të harroj shqetësimet. (verschenen op 5 september)

    Je kan niet ontkennen dat mijn naam juist geschreven is. Dat is ook het enige wat ik uit de tekst begrijp. Maar voor alle duidelijkheid, hieronder volgt het originele artikel, weliswaar in het Engels.

    My name is Myriam, born in Brussels – Belgium in 1962. I joined the Belgian Navy in 1981, same year I met my husband, we got married on September 11th, almost 27 years. I joined the Navy to have some adventure and see the world. Unfortunately back in that time women were only allowed to sail during daytime. By nightfall all ships were to be harboured because Belgian navy ships didn’t have women accommodation.

    In 1982 Kristoffel was born, our first son. His brother Quenten came in April 1984. Many beautiful years passed by, sometimes with ups and downs. But we quickly forget about the downs. While my husband was sailing I took care of the children and house holding next to my fulltime job as an administrator. I started my military career as a privet. Over the years I took courses to get promotion. I now am a Sergeant-Major, NATO rank OR-7.

    After15 years being stationed in Zeebrugge, the only Naval Base in Belgium, I decided to take my changes in HQ (Head Quarters) – Brussels. But after 5 years I found myself back in Zeebrugge.

    In March 2007 HQ – Brussels decided to recruit two candidates for an overland mission in Afghanistan. This was a great opportunity I could not resist. After having discussed with my husband, I filled in the required papers, hoping my demand would be withheld. Awaiting the decision of HQ I took part in different training courses from September to December 2007.

    By the end of January 2008 HQ informed me, I was to take part of Lead Nation 3 for the mission to Kabul – Afghanistan, date of departure May 24th 2008.

    From that moment on 24 hours in a day were not enough to take care of the preparations to the mission. The months passed by in a very quick tempo. The last days I spend with my family, all were very excited except for my parents who were very worried their daughter was going to a war zone.

    As I mentioned before, May 24th was the day of departure. A goodbye kiss for my husband and of course more than just some teardrops because this was the first time I was leaving for such a long time. A very emotional moment. But nevertheless there was no turning back.

    After a good night sleep in a luxury hotel in Baku, and after a tactical landing I arrived in Kabul on May 25th. My adventure could start.

    I was assigned as a MWA/NCO (Moral and Welfare Non-Commissioned Officer). The take-over took about 5 days. This was a very hectic period. So much to learn because all was new to me. From June 1st I was on my own. But when the deal remain seated and complain was not my intention.

    The MWA/NCO is a member of the Lead Nation and takes care of the daily well being of all residents in KAIA (Kabul International Airport). Next to daily yoga, body training and spinning bikes in the Gymnasium people can use the internet room, game room or watch the newest movies in the movie theatre.

    All of this is possible because MWA has the meanings to fund these activities. Most of the revenues are paid by the different retailers and local vendors in camp. It is the duty of the NCO to take care of the accounting. This is not the only task of course, being the Secretary to the MWA Committee I take part in the decisions for different welfare businesses. Next to all the paper work it is also the NCOs function to negotiate with different authorities , companies and the retailers concerning the move to the north of KAIA.

    All of this is not easy. It needs a lot of organising, making schedules and reschedules. But being a MWA/NCO gives me a lot of satisfaction and keeping a smile on once face is the biggest satisfaction of all. How I manage to get started every day? That is a simple question to answer. During the few parties we have in camp I put on my dancing shoes and dance on the rhythm of the music. Any kind of music is good as long as it gets my troubles away.

    Verdere commentaar is overbodig..


    06-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een bevinkje
    Neen, geen bevingje ten gevolge van de uitspattingen van de voorbije avond. Wel een échte beving. 2,6 op de Schaal van Richter is nu misschien niet direct spectaculair maar prettig is anders. Als de grond onder je begint te schudden en kalk van het plafond begint te vallen is het niet te wijten aan een ANTONOV (d.i. een groot vrachtvliegtuig) dat voorbij vliegt. Verschrikte gezichten en ongeloof. Vandaar dus dat de gebouwen van het nieuwe vliegveld aan de overkant zó moeten gebouwd worden dat ze bestand zijn tegen aardschokken. Gelukkig maar, zou ik zeggen. De veiligste plekken momenteel in KAIA zijn waarschijnlijk nog de containers en natuurlijk de bunkers.Was wel effe schrikken hoor. We moeten dus niet alleen rekening houden dat we kunnen beschoten worden of mortieren over ons hoofd kunnen vliegen  Moeder natuur zorgt ook voor de nodige opschudding.

    02-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ramadan

    Waar de scholen hun poorten teug geopend hebben op 1 september, zo is hier in Afghanistan de Ramaz(d)en begonnen. Veellast ondervinden wij hier natuurlijk niet van. De “locals” blijven gewoon doorwerken maar eten of drinken niet van zonsopgang tot zonsondergang.

    Wat Ramadan betekent voor de moslim lees je hieronder.

    §    Ramadan (Ramazan uitgesproken) begint op de ochtend van 1 september en eindigt op de avond van 30 september (vieringen duren 3 dagen langer (1-3 oktober) – Eid al-Fitr / Eid e Ramadan).

    §    De Ramadan betekent een maand lang vasten gedurende de 9e maand van het Islamitisch Jaar. Vasten, Roza in het Dari, Rohja in het Pashto, is één van de vijf peilers van de islam.

    §    Tijdens de Ramadan moeten moslims zich onthouden van eten, drinken en intieme contacten en dit van zonsopgang tot zonsondergang.

    §    Moslims komen 5 maal per dag samen gedurende de dag voor het gebed : bij zonsopgang, op de middag, in de namiddag, bij zonsondergang en tenslotte voor het avondgebed of Isha’ (Namaz-E-Khoftan in het Dari, De Maskhutan Lmonz in het Pashto). Dit is de belangrijkste samenkomst van de dag gedurende de Ramadan. Het Isha’ gebed wordt gevolgd door het Taraweh. Dit is een langer aanvullend gebed in de Ramadan periode.

    §    Afghanen werken in het algemeen van 0800-1300 tijdens de Ramadan periode en eten en drinken in openbare plaatsen is verboden.

    §    Gedurende de Ramadan periode is er opvallend meer beweging en aanwezigheid aan de moskeeën (Masjid in het Dari en Pashto), voornamelijk bij de grote en centrale bidplaatsen.

    §    Op de avond van de 27e van de Ramadan (26 september) vieren de moslims Laylat-ul-Qadr (“De Nacht van de Kracht”). Tijdens deze nacht kreeg de profeet Mohamed de eerste openbaring van de Heilige Koran.

    §    De Ramadan maand eindigt met een drie dagen durende viering, Eid al-Fitr/Eid e Ramadan in het Dari en Kochnai Akhtar in het Pashto (de viering van het einde van de vasten). De eerste morgen is er een speciaal Eid gebed in de moskeeën gevolgd door drie dagen lang feesten en het bezoeken van familie en vrienden.

    §    De 3 dagen van Eid al-Fitr / Eid e Ramadan zijn officiële feestdagen en de meeste Afghanen werken dan niet.

    §    De eerste en laatste dagen worden geregeld vuurschoten gelost als teken van viering.

    §    De data kunnen variëren volgens de stand van de maan






    01-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.3 vliegen in een klap

    Ja, ik weet het. Weeral een hele tijd niets meer van me laten horen. Mea culpa.

    De maand augustus is zoals de voorbije maanden voorbij gevlogen. De dagen worden helemaal opgeslorpt door het werk. Je moet nu niet direct medelijden hebben hoor, ik vond heus wel tijd om eens een milkshake te drinken op een terrasje in de zon en lekker te keuvelen met collega’s. Zo gaat de tijd ook voorbij.

    Het is ondertussen 1 september. Voor een keer hangt er geen stof in de lucht maar is de stress voelbaar. Alles moet immers vlot verlopen, want de minister komt op bezoek! Omringd door de nodige pers en andere autoriteiten wordt hij verwelkomd in KAIA. Buiten een glimp krijgen we hem niet te zien. Enkel bij de receptie ’s avonds maakt hij met iedereen een korte babbel. De admiraal krijg ik niet te zien, want na een vermoeiende dag, blijkt hij vroeg in bed te kruipen.

    Ondertussen hebben jullie allemaal het nieuws op de voet gevolgd, dus onnodig om in detail te treden van het gebeuren van de daarop volgende dag. Leuk was het wel als ik een oud instructeur tegen het lijf liep. Hij werkt nu als journalist bij DGIPR. Het zou geen journalist zijn, mocht er na de koetjes en de kalfjes, niet gepolst worden naar diensten waarover hij een interessant artikel kan publiceren. MWA is al aan bod geweest, dus deze primeur kon ik op mijn buik schrijven. Lang hebben we niet moeten zoeken. De dienst meteo bleek genoeg inspiratie te geven om ’s anderendaags een interview af te nemen. Gemakkelijk voor mij, want al was ik dan het vijfde wiel aan de wagen, ik liep in de voetsporen van IPR. Een uitgelezen moment om foto’s te nemen. Alle dagen zon, 43°C wat moeilijks is er nu aan het weer voorspellen? Hoe het allemaal in elkaar zit….. zal je kunnen lezen in een van de volgende Direct edities.

    De maand september is dus goed ingezet. De minister een handje geschud, een babbeltje met de admiraal, op stap met IPR, wat kan ik nog meer verlangen?










    Archief per week
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 26/09-02/10 2005

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Ook een berichtje achterlaten in mijn gastenboek?


    Blog als favoriet !

    Links
  • Danny's fotoblog
  • Afghanistan - meer foto's

  • Kabul


    Grotere kaart weergeven

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs