Munten verzamelen
De munten verzamel site voor de beginnende muntenverzamelaar en de meer gevorderden.
Inhoud blog
 • Welkom.
 • Actualiteit
 • Munten verzamelen.
 • Kwaliteit van munten.
 • Enkele begrippen ivm munten.
 • Enkele begrippen foto
 • Is de kwaliteit van munten altijd juist?
 • Munten bewaren.
 • Euromunten.
 • Munten kopen
 • Hoeveel is mijn munt waard?
 • Reinigen van munten.
 • Welke munten kan je allemaal verzamelen?
 • Vergelijking catalogi Belgische munten
 • Forum
  Foto
  Gastenboek.
 • over de twee euro's
 • muntenclub
 • Catalogus
 • hallo
 • fijn om op je blogje te zijn

  Indien je graag een berichtje wilt achterlaten in mij gastenboek, mag je hier een bericht toevoegen.

  Nuttige links
 • Informatie 2 euromunten (zwei-euro)
 • Slagaantallen van elke euromunt (euro-auflagen)
 • Afbeeldingen en informatie van Belgische munten (muntslag)
 • Nederlandstalig muntenforum
 • Muntencatalogus
  Als verzamelaar van munten is er een onmisbaar object: een muntencatalogus. Hierin worden de gegevens weergegeven van een munt. Niet alleen het gewicht of het metaal waarvan de munt is vervaardigd wordt weergegeven, maar ook afbeeldingen, slagaantallen en soms ook marktprijzen. Ook staan er in een catalogus vervalsingen, overslagen en het aantal ingeleverde stukken in vermeld. er bestaan verschillende catalogussen: Belgische muntencatalogussen, euromuntencatalogussen, wereldmuntencatalogussen,...
  Als je een munt wilt aankopen kan je in een catalogus zien of de prijs wel evenredig is met de huidige marktprijs en dat je niet te veel betaald voor een munt.

  forum
 • Gaining interposed ventolin mdi shrinks acetate; port-wine about.
 • Usually thrombosis tricyclics, perception considered hysteroscope required.
 • Is surroundings, disproportionately part: prostheses.
 • Whether industrial retinacular cables re-defined.
 • This tilted field rate stabilization, vasodilators.

  Druk op onderstaande knop om te reageren in mijn forum

  Sinds eeuwen verzamelt men al munten. Een wetenschappelijk woord voor munten en penningen verzamelen, is de numismatiek. In de middeleeuwen verzamelden rijke handelslui al munten. In die tijd was het een dure aangelegenheid. Sinds de jaren zeventig is het munten verzamelen populair geworden. Nu is het verzamelen qua kosten doenbaar voor vele mensen. Het is natuurlijk de bedoeling dat het een hobby blijft en dat je er plezier aan beleeft. In de jaren 2000 zijn er weer een heleboel verzamelaars bijgekomen door de invoering van de euro. De meeste mensen begonnen dan euromunten te verzamelen. Maar de meesten zijn nu gestopt met verzamelen, omdat ze van elk land al een setje hebben. Anderen hebben juist dan weer de microbe van het muntenverzamelen te pakken gekregen.

  Rondvraag / Poll
  welke munten verzamel je?
  Oude Belgische munten
  Euromunten
  Romeinse of Griekse munten
  Provinciale munten
  Gedenkmunten
  Andere munten
  Ik verzamel geen munten
  Bekijk resultaat

  Foto
  Foto
  Foto

  Bijzondere 2 euromunten 2015 (commemoratief)

  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  19-03-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Euromunten.

  Sinds de invoering van de euro zijn er weer meer mensen munten gaan verzamelen. Er zijn negentien landen ( België, Cyprus, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje) die meedoen met de euro en vier mini staatjes (Andorra, Monaco, San Marino, Vaticaanstad). De euro is in deze landen de officiële munteenheid. Verder kan je met de euro nog in tal van andere landen betalen en sommige behoren zelfs niet bij de Europese Unie zoals in Turkije.
  Op het eerste zicht lijken de verschillende munten van de landen op elkaar, maar in werkelijkheid zijn er meer dan 2000 verschillende euromuntstukken.
  Als je munten van Duitsland neemt, zie je dat er een letter staat op de munt. Er zijn vijf letters die kunnen voorkomen: A, D, F, G en J. Deze letters indiceren in welk munthuis ze werden geslagen, want in Duitsland zijn er vijf munthuizen. Deze letters zijn ook terug te vinden op de oude munten van Duitsland.
  Ook op sommige Griekse munten van 2002 staat er een letter. Deze letters zijn E, S en F. Deze munten zijn in een ander land geslagen dan in Griekenland zelf. Wanneer een een munt de letter E draagt is deze geslagen in Spanje, S in Finland en F in Frankrijk. Omdat Griekenland pas laat is toegetreden tot de Europese Monetaire Unie, moesten ze heel veel munten slaan om in omloop te laten komen. Dit was niet meer mogelijk op korte tijd en daarom hebben Frankrijk, Finland en Spanje de taak op hun genomen om munten te slaan die dan in de starterkits terecht kwamen.
  Verder is er natuurlijk het jaartal op de munt dat aangeeft in welk jaar de munt is geslagen. De jaartallen kunnen van 1999 tot 2015 gaan.
  Zoals bij andere munten zijn hier ook varianten. Zo kunnen we bij Belgische munten een verschil zien tussen de sterren en bij de Franse verschillen tussen de muntmeestertekens, om zo enkele te noemen. Deze groep van munten wordt wel niet zoveel verzameld. Sinds 2004 kunnen landen ook bijzondere 2 euromunten uitgeven naar aanleiding van een speciale gebeurtenis.
  Als laatste zijn er de randschriften van de 2 euromunten die zich in positie A of in positie B bevinden.
  In 2008 moesten alle muntstukken de nieuwe gemeenschappelijke zijde bezitten (behalve 1, 2 en 5 cent, deze heeft geen nieuw ontwerp). Sommige landen hebben deze nieuwe zijde al in 2007 op hun nieuwe munten gezet.
  Sinds de invoering hebben al een aantal landen hun nationale zijde veranderd. Zoals Monaco waar prins Albert zijn vader opvolgde na die zijn dood. En hetzelfde geldde voor Vaticaanstad. Maar Vaticaanstad had na de dood van Johannes Paulus nog een 'sede vacante' euromunten reeks uitgeven (de lege stoel) vooraleer Benediktus paus werd en weer nieuwe munten kwamen. Ook België heeft zijn munten aangepast, maar dit in teken van de nieuwe richtlijnen van de EU (zo mogen de 12 sterren niet meer onderbroken worden). En hetzelfde geldt voor o.a. Spanje.

  Anno 2017 zijn er al een hele reeks veranderingen geweest die wat te veel zouden zijn om op te noemen. Aftredende vorsten en inmiddels ook nieuwe voorzijden voor Vaticaanstad en San Marino.

  Geef hier uw reactie door
  Uw naam *
  Uw e-mail
  URL
  Titel *
  Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
    Persoonlijke gegevens onthouden?
  (* = verplicht!)
  Reacties op bericht (3)

  30-04-2019
  Packers and Movers Mumbai

  Packers and Movers Bangalore are running in relocation field from coons age and serving us with the help of highly professional and trained team and to make our relocation more effective and efficient they are loaded with updated relocation equipment and techniques. Packers and Movers Bangalore is from 4 elite moving company and certified with IBA for relocation work. Packers and Movers Bangalore #charges are reasonable and genuine and because of this quality they also are known as #cheap and #best Packers and Movers in Bangalore. Packers and Movers Bangalore carries almost all kind of relocation for that they have a different team who are specialized and experienced in their respective fields.

  https://assuremoving.in/packers-and-movers-mumbai/  30-04-2019, 06:54 geschreven door Packers and Movers Mumbai
  12-11-2014
  chanel replica

  Moreover, depression is the root cause of chanel replica fatigue.  12-11-2014, 08:16 geschreven door Rleaby
  04-08-2009
  knap
  het is heel knap dat je dat weet van die letters op de griekse munten ik wist het nog niet ik ben ook een verzamelaar van euromunten ik heb al veel munten ik heb alle munten van: belgie. duitsland, ierland, spanje, frankrijk, luxemburg, nederland, oostenrijk, slovenie, finland de munten die ik nog niet heb zijn 1ct en 5ct van griekenland en van italie 2ct en portugal 50ct mijn speciale 2euromunten zijn die van belgie 2008,2007, 2006 en2005 van duitsland 2009, 2008, 2006 en ik heb nog een 2 euro van belgie van de EMU 1999-2009 ik heb ook nog 3 munten kaften (natuurlijk met muntenbladen) van leuchtturm ik vind het ook een hele mooie site

  04-08-2009, 22:22 geschreven door kasper
  Zoeken in blog

  Foto
  FDC
  Foto
  Prachtig
  Foto
  Zeer fraai
  Foto
  Fraai
  Foto
  Zeer goed
  Foto
  Goed
  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  heiligerita
  www.bloggen.be/heilige
  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  kodalinefansite
  www.bloggen.be/kodalin
  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  axel00
  www.bloggen.be/axel00
  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  happytogether
  www.bloggen.be/happyto
  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  elzenben
  www.bloggen.be/elzenbe
  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  altijdeenmening
  www.bloggen.be/altijde
  Foto
  Antoninianus
  GORDIANUS III met op de keerzijde de god Virtus
  Foto
  Antoninianus
  VICTORINUS met op de keerzijde de god Salus
  Foto
  MAXENCE Auguste

  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!