Muntencatalogus Als verzamelaar van munten is er een onmisbaar object: een muntencatalogus. Hierin worden de gegevens weergegeven van een munt. Niet alleen het gewicht of het metaal waarvan de munt is vervaardigd wordt weergegeven, maar ook afbeeldingen, slagaantallen en soms ook marktprijzen. Ook staan er in een catalogus vervalsingen, overslagen en het aantal ingeleverde stukken in vermeld. er bestaan verschillende catalogussen: Belgische muntencatalogussen, euromuntencatalogussen, wereldmuntencatalogussen,... Als je een munt wilt aankopen kan je in een catalogus zien of de prijs wel evenredig is met de huidige marktprijs en dat je niet te veel betaald voor een munt.
Druk op onderstaande knop om te reageren in mijn forum
Sinds eeuwen verzamelt men al munten. Een wetenschappelijk woord voor munten en penningen verzamelen, is de numismatiek. In de middeleeuwen verzamelden rijke handelslui al munten. In die tijd was het een dure aangelegenheid. Sinds de jaren zeventig is het munten verzamelen populair geworden. Nu is het verzamelen qua kosten doenbaar voor vele mensen. Het is natuurlijk de bedoeling dat het een hobby blijft en dat je er plezier aan beleeft. In de jaren 2000 zijn er weer een heleboel verzamelaars bijgekomen door de invoering van de euro. De meeste mensen begonnen dan euromunten te verzamelen. Maar de meesten zijn nu gestopt met verzamelen, omdat ze van elk land al een setje hebben. Anderen hebben juist dan weer de microbe van het muntenverzamelen te pakken gekregen.
Rondvraag / Poll
welke munten verzamel je?
Bijzondere 2 euromunten 2015 (commemoratief)
21-03-2007
Enkele begrippen ivm munten.
vz: voorzijde van de munt, meestal is dit de kant waar de koning op staat afgebeeld.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
kz: keerzijde van de munt, meestal is dit de kant waar de waarde van de munt op staat afgebeeld.
Opgelet!: bij de euromunten is de voorzijde van de munt de nationale zijde, de keerzijde is de gemeenschappelijke zijde. Æ : diameter van de munt Zn: zink Au: goud Ag: zilver Pt: platina Cu: koper Ni: nikkel
Fe: ijzer Brons: een legering van koper en tin. Messing: een legering van koper en zink.
Jaartal: op bijna elke munt staat een jaartal, het jaar waarin de munt is geslagen (is niet altijd zo).
Slagaantal: het aantal munten dat er van een bepaaalde munt zijn geslagen.
Variant: bij een bepaalde munt kunnen er nog andere types voorkomen. Dit zijn vaak zeer kleine details die moeilijk te vinden zijn als je geen vergrootglas bij de hand hebt. Deze varianten moeten bij enkele munten voorkomen, als er maar een voorkomt spreekt men van een curiositeit. De bekenste varianten bij de oude Belgische munten zijn de munten waarbij een overslag is gebeurd of grootte van het jaartal.
Rand: de rand van de munt kan verschillend zijn: kartelrand, (onderbroken) geriffelde rand, Spaanse bloemrand, gladde rand.
Randschrift: sommige munten hebben een randschrift, een woord, zin, tekens op de rand van de munt.
Listel: een boord op het vlak van de munt aan de rand: parelrand, wolschot.
Pos A: houdt de munt met de keerzijde naar boven, als het randschrift leesbaar is heb je een A. Pos B: houdt de munt met de keerzijde naar boven, als het randschrift op zijn kop staat en dus niet leesbaar is, heb je een B. Dit geldt ook voor de Belgische euromunten. Niet alle landen passen deze regel toe. In een ander land kan pos A, pos B zijn.
Gewicht: het gewicht van de munt, meestal in gram aangeduid.
Patina: een natuurlijk corrosielaagje dat gevormd is op de munt.
Opschrift, legende: op een munt is meestal een opschrift te vinden. Bv. bij de oude Belgische munten, eendracht maakt macht of l'union fait la force.
Kwaliteit: voor verzamelaars heeft een munt een bepaalde kwaliteit. Zie kwaliteit van munten.
Noodgeld: vroeger werden er munten gemaakt in tijden van metaal schaarste bijvoorbeeld tijdens een oorlog. Meestal werden dan porseleinen munten gemaakt.
Ontmunting: wanneer een munt niet meer betaalgeldig is, wordt hij ontmunt. De munt wordt dan,simpel gezegd, uit omloop genomen.
Muntteken: een letter of figuur op de munt om aan te duiden in welk munthuis de munt is geslagen.
Graveursnaam: de naam van de ontwerper van de munt staat op de munt, soms kunnen het ook de initialen zijn.
Muntmeesterteken: een figuur op de munt van de muntmeester.
Portret: afbeelding van de koning, belangrijke persoon,...