Munten verzamelen
De munten verzamel site voor de beginnende muntenverzamelaar en de meer gevorderden.
Inhoud blog
 • Welkom.
 • Actualiteit
 • Munten verzamelen.
 • Kwaliteit van munten.
 • Enkele begrippen ivm munten.
 • Enkele begrippen foto
 • Is de kwaliteit van munten altijd juist?
 • Munten bewaren.
 • Euromunten.
 • Munten kopen
 • Hoeveel is mijn munt waard?
 • Reinigen van munten.
 • Welke munten kan je allemaal verzamelen?
 • Vergelijking catalogi Belgische munten
 • Forum
  Foto
  Gastenboek.
 • over de twee euro's
 • muntenclub
 • Catalogus
 • hallo
 • fijn om op je blogje te zijn

  Indien je graag een berichtje wilt achterlaten in mij gastenboek, mag je hier een bericht toevoegen.

  Nuttige links
 • Informatie 2 euromunten (zwei-euro)
 • Slagaantallen van elke euromunt (euro-auflagen)
 • Afbeeldingen en informatie van Belgische munten (muntslag)
 • Nederlandstalig muntenforum
 • Muntencatalogus
  Als verzamelaar van munten is er een onmisbaar object: een muntencatalogus. Hierin worden de gegevens weergegeven van een munt. Niet alleen het gewicht of het metaal waarvan de munt is vervaardigd wordt weergegeven, maar ook afbeeldingen, slagaantallen en soms ook marktprijzen. Ook staan er in een catalogus vervalsingen, overslagen en het aantal ingeleverde stukken in vermeld. er bestaan verschillende catalogussen: Belgische muntencatalogussen, euromuntencatalogussen, wereldmuntencatalogussen,...
  Als je een munt wilt aankopen kan je in een catalogus zien of de prijs wel evenredig is met de huidige marktprijs en dat je niet te veel betaald voor een munt.

  forum
 • Gaining interposed ventolin mdi shrinks acetate; port-wine about.
 • Usually thrombosis tricyclics, perception considered hysteroscope required.
 • Is surroundings, disproportionately part: prostheses.
 • Whether industrial retinacular cables re-defined.
 • This tilted field rate stabilization, vasodilators.

  Druk op onderstaande knop om te reageren in mijn forum

  Sinds eeuwen verzamelt men al munten. Een wetenschappelijk woord voor munten en penningen verzamelen, is de numismatiek. In de middeleeuwen verzamelden rijke handelslui al munten. In die tijd was het een dure aangelegenheid. Sinds de jaren zeventig is het munten verzamelen populair geworden. Nu is het verzamelen qua kosten doenbaar voor vele mensen. Het is natuurlijk de bedoeling dat het een hobby blijft en dat je er plezier aan beleeft. In de jaren 2000 zijn er weer een heleboel verzamelaars bijgekomen door de invoering van de euro. De meeste mensen begonnen dan euromunten te verzamelen. Maar de meesten zijn nu gestopt met verzamelen, omdat ze van elk land al een setje hebben. Anderen hebben juist dan weer de microbe van het muntenverzamelen te pakken gekregen.

  Rondvraag / Poll
  welke munten verzamel je?
  Oude Belgische munten
  Euromunten
  Romeinse of Griekse munten
  Provinciale munten
  Gedenkmunten
  Andere munten
  Ik verzamel geen munten
  Bekijk resultaat

  Foto
  Foto
  Foto

  Bijzondere 2 euromunten 2015 (commemoratief)

  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  22-03-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kwaliteit van munten.


  Munten worden onderverdeeld in kwaliteiten. Sommige munten zijn heel even in omloop geweest en zijn beter van kwaliteit dan een munt die veel in omloop is geweest en die veel slijtage heeft. Deze kwaliteitsaanduidingen zijn soms moeilijk te bepalen en te begrijpen. Soms werkt men ook met - en + waardoor het nog verwarrender wordt. En niet alle verzamelaars hebben dezelfde mening over de kwaliteit van een munt.

  Een overzicht:

  P : proof of gepolijste stempel, de munten hebben een blinkend veld op de achtergond en mat reliëf. De munten hebben normaal gezien geen enkele beschadiging. Deze munten bestaan meestal uit zilver of goud of een ander edelmetaal. Proof is eigenlijk een productiekwaliteit. Er kunnen dus best proof munten bestaan met krassen. Het spreekt vanzelf dat deze muntn dan in waarde dalen. (Eng: proof)

  FDC : staat voor fleur de coin: munten die pas geslagen zijn, de munt is zo volmaakt dat er geen vormen van beschadiging zoals slijtage, deukjes of krasjes vast te stellen zijn. De munt wordt met de hand (met handschoen aan!) opgevangen als de munt net is geslagen. (Eng: FDC)
  In de praktijk zien we toch dat er munten als FDC worden aangeboden die niet aan deze criteria voldoen! Zoals kleine krasjes.

  (BU: brilliant uncirculated: de munt zou van betere kwaliteit moeten zijn dan UNC, maar heeft toch nog enkele krasjes. Soms is er geen verschil tussen de UNC munten uitgegeven voor circulatie en BU munten is sets. En kan je zelfs mooiere UNC munten vinden dan in de BU sets. BU kwam pas naar boven bij de invoering van de euro.)


  UNC: uncirculated: de munt is nog niet in omloop geweest, maar door de processen die de munt ondergaat om geslagen te worden (het vallen in de opvangbak) zijn er kleine krassen op de munt verschenen. De munt heeft wel zijn goede originele kleur behouden. (dit geldt enkel voor nieuwe munten)

  PR : prachtig: de munt is even in omloop geweest, er zijn geen sporen van slijtage of een minieme sporen van slijtage vast te stellen. Kleine krasjes zijn mogelijk. (Eng: EF)


  ZF : zeer fraai: de munt heeft al enige sporen van slijtage zoals kleine krasjes of details die vervaagt zijn. (Eng: VF)


  FR : fraai: de munt is al veel in omloop geweest en heeft al vele slijtage plekken vooral op de hoger gelegen delen. De waardeaanduiding en de tekst blijven zichtbaar. Ook de litsel aan de rand is nog zichtbaar. (Eng: F)


  ZG : zeer goed: de munt heeft veel slijtage plekken over de hele munt. De waarde aanduiding en tekst zijn nog herkenbaar. De litsel is sterk afgesleten. (Eng: VG)


  G : goed: de munt is sterk afgesleten, maar je kan de munt nog catalogiseren. Vaak zijn grote delen van de munt niet meer herkenbaar. Wel moet je uit de datum, waarde en beeltenis kunnen afleiden welke munt het is.  (Eng: G)


  Kleurverandering: na enige tijd worden munten dof en verkleuren ze. De meeste verzamelaars kijken naar de slijtage en krassen op de munt. Dus een kleurverandering heeft meestal geen invloed op de waarde van de munt. Zo heeft patina op de munt vaak een meerwaarde voor de verzamelaars.

  Je ziet dus dat er veel verwarring kan zijn tussen de verschillende kwaliteiten, vooral dan bij de euromunten. Een munt uit circulatie die er UNC uitziet, moet je die dan bestempelen als UNC of prachtig? Een BU munt met behoorlijke beschadiging, BU of UNC? Of een UNC munt dat fel beschadigd  is, zeer fraai, prachtig of UNC?

  Het spreekt voor zich dat de munten in waarde dalen als ze een mindere kwaliteit hebben.
  Wanneer de munt een grote kras heeft of een deuk vertoont in de rand, daalt de munt minstens in één kwaliteitstrap.
  Het is dus moeilijk om te zeggen welke kwaliteit een munt heeft zonder slijtage, maar waar de munt toch vele krassen vertoont.
  Een opgepoeste munt daalt ook in waarde. Let op! Op fotos is dit vaak niet te zien, alsook krassen op de munt.
  Rechts ziet u enkele munten waarbij de kwaliteit is bij aangegeven.


  Geef hier uw reactie door
  Uw naam *
  Uw e-mail
  URL
  Titel *
  Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
    Persoonlijke gegevens onthouden?
  (* = verplicht!)
  Reacties op bericht (1)

  07-07-2008
  Van Alles En Nog Wat Heeft van alles verzameld
  Beste Verzamelaar,

  Ik heb munten verzameld en de meeste weggegeven aan mijn zoon en dochter. Of ik hier goed aan gedaan heb betwijfel ik ten zeerste, omdat ze beiden helemaal geen echte verzamelaars zijn en ze de zaken niet goed verzorgen en bijhouden. Wat ik van de munten nog zelf behouden heb zijn een duizendtal centen, die ik ieder jaar nog schoonmaak om ze mooi te houden. Verder heb ik nog wat zilveren dubbeltjes en wat andere zilveren waardevolle munten in mijn bezit. Ook papierengeld heb ik verzameld en deze album overgedragen aan mijn zoon. Postzegels heb ik vanaf de eerste klas lagere School in  de verzameling en ben hiermee gestopt, omdat het verzamelen te uitgebreid en te kostbaar werd. Ik ben nu 75 en heb aan verzamelen veel geld uitgegeven en ben op tentoonstellingen en bij het bezoeken van beurzen  kostbare objecten kwijt geraakt. Dit constateerde ik soms maanden nadien door de enorme omvang van alle diversiteiten e.d. Als je verkopen wilt, dan vallen de geboden prijzen tegen en wil men alleen voor zeldzame zegels 20 pct van de eigenlijke waarde of nog minder betalen. Zo had ik destijds van die dure flappen uit 1943 meen ik en deze zijn ook nergens meer te traceren. Hoe sommige luitjes het voor elkaar krijgen om iets mee te nemen waar je met je neus bij staat is me nog steeds een raadsel, maar het gebeurt! Dit is een mooi blog en ik kom morgen even terug om er wat intensiever op te kijken. Groetjes, Bompa Eef
  Ga naar http://www.bloggen.be/eef en kijk ook daar eens even naar!

  07-07-2008, 00:33 geschreven door Eef Hübbers
  Zoeken in blog

  Foto
  FDC
  Foto
  Prachtig
  Foto
  Zeer fraai
  Foto
  Fraai
  Foto
  Zeer goed
  Foto
  Goed
  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  fictiereeksen
  www.bloggen.be/fictier
  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  love_life_and_luna
  www.bloggen.be/love_li
  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  muziekhoekje
  www.bloggen.be/muziekh
  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  werken
  www.bloggen.be/werken
  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  adel
  www.bloggen.be/adel
  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  bankzaken
  www.bloggen.be/bankzak
  Foto
  Antoninianus
  GORDIANUS III met op de keerzijde de god Virtus
  Foto
  Antoninianus
  VICTORINUS met op de keerzijde de god Salus
  Foto
  MAXENCE Auguste

  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!