Munten verzamelen
De munten verzamel site voor de beginnende muntenverzamelaar en de meer gevorderden.
Inhoud blog
 • Welkom.
 • Actualiteit
 • Munten verzamelen.
 • Kwaliteit van munten.
 • Enkele begrippen ivm munten.
 • Enkele begrippen foto
 • Is de kwaliteit van munten altijd juist?
 • Munten bewaren.
 • Euromunten.
 • Munten kopen
 • Hoeveel is mijn munt waard?
 • Reinigen van munten.
 • Welke munten kan je allemaal verzamelen?
 • Vergelijking catalogi Belgische munten
 • Forum
  Foto
  Gastenboek.
 • over de twee euro's
 • muntenclub
 • Catalogus
 • hallo
 • fijn om op je blogje te zijn

  Indien je graag een berichtje wilt achterlaten in mij gastenboek, mag je hier een bericht toevoegen.

  Nuttige links
 • Informatie 2 euromunten (zwei-euro)
 • Slagaantallen van elke euromunt (euro-auflagen)
 • Afbeeldingen en informatie van Belgische munten (muntslag)
 • Nederlandstalig muntenforum
 • Muntencatalogus
  Als verzamelaar van munten is er een onmisbaar object: een muntencatalogus. Hierin worden de gegevens weergegeven van een munt. Niet alleen het gewicht of het metaal waarvan de munt is vervaardigd wordt weergegeven, maar ook afbeeldingen, slagaantallen en soms ook marktprijzen. Ook staan er in een catalogus vervalsingen, overslagen en het aantal ingeleverde stukken in vermeld. er bestaan verschillende catalogussen: Belgische muntencatalogussen, euromuntencatalogussen, wereldmuntencatalogussen,...
  Als je een munt wilt aankopen kan je in een catalogus zien of de prijs wel evenredig is met de huidige marktprijs en dat je niet te veel betaald voor een munt.

  forum
 • Gaining interposed ventolin mdi shrinks acetate; port-wine about.
 • Usually thrombosis tricyclics, perception considered hysteroscope required.
 • Is surroundings, disproportionately part: prostheses.
 • Whether industrial retinacular cables re-defined.
 • This tilted field rate stabilization, vasodilators.

  Druk op onderstaande knop om te reageren in mijn forum

  Sinds eeuwen verzamelt men al munten. Een wetenschappelijk woord voor munten en penningen verzamelen, is de numismatiek. In de middeleeuwen verzamelden rijke handelslui al munten. In die tijd was het een dure aangelegenheid. Sinds de jaren zeventig is het munten verzamelen populair geworden. Nu is het verzamelen qua kosten doenbaar voor vele mensen. Het is natuurlijk de bedoeling dat het een hobby blijft en dat je er plezier aan beleeft. In de jaren 2000 zijn er weer een heleboel verzamelaars bijgekomen door de invoering van de euro. De meeste mensen begonnen dan euromunten te verzamelen. Maar de meesten zijn nu gestopt met verzamelen, omdat ze van elk land al een setje hebben. Anderen hebben juist dan weer de microbe van het muntenverzamelen te pakken gekregen.

  Rondvraag / Poll
  welke munten verzamel je?
  Oude Belgische munten
  Euromunten
  Romeinse of Griekse munten
  Provinciale munten
  Gedenkmunten
  Andere munten
  Ik verzamel geen munten
  Bekijk resultaat

  Foto
  Foto
  Foto

  Bijzondere 2 euromunten 2015 (commemoratief)

  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  09-03-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoeveel is mijn munt waard?
  De afgelopen jaren zijn hier veel vragen geweest van mensen die zich afvroegen hoeveel een bepaalde munt waard is. Zo zijn er veel factoren die mee spelen. De belangrijkste zet ik hier op een rij. Maar je moet er ook rekening mee houden dat al deze zaken ook verbonden met elkaar zal zijn. Wat duidelijk zal worden in de beschreven criteria. En denk erom: veel munten maken niet veel geld!

  Ouderdom: geeft geen garantie op een hoge waarde van je munt, maar is wel belangrijk voor een heel deel munten in een bepaalde periode omdat deze munten zeldzamer zijn.
  Zo zijn oude Griekse munten vrij waardevol, en munten van het oude Rome. Vooral dan van de eerste én bekende romeinse keizers zoals Ceasar, Augustus, Nero, Hadrianus,... deze kunnen honderden euros opbrengen in een goede kwaliteit. En dan vooral gouden munten, vaak meer dan 10 000 euro opbrengen. Maar vanaf keizer Caracala wordt de zogenaamde zakkenvullers munt geïntroduceerd: de Antoninianus. Vanaf keizer Gordianus III wordt deze munt volop aangemunt. Ze bestaan meestal uit zilver of brons met een zilverlaagje erover. Hier zijn veel munten van geslagen en dus ook minder waard. Voor 25 euro kan je al een zeer mooi exemplaar aankopen.
  Maar ook munten van de Kelten en Middeleeuwse munten zijn zeer gewild.

  Metaal: Uit welk metaal je munt bestaat, speelt al meteen een belangrijke rol. Zo zijn goud en zilver altijd hun metaal waard. Voor een Belgisch 20 frank stuk is dit toch al gauw 180-210 euro naargelang de goudprijs. En voor zeer oude gouden munten, wordt er veel betaald. Zilver is heel wat minder waard, maar kan toch ook wat opbrengen.

  Verzamelgebied: Niet iedereen verzamelt alle munten op de wereld. Men gaat zich specialiseren in een bepaald gebied: Griekse of Romeinse munten, Belgische munten, euromunten, provinciale munten, enkel gouden munten... Zo zijn er vrij veel euromuntenverzamelaars, dus dit kan verklaren waarom sommige euromunten duurder zijn in aankoop dan een oude zilveren Romeinse Antoninianus omdat de vraag naar bepaalde euromunten hoger is.

  Zeldzaamheid: het spreekt voor zich wanneer een bepaalde munt minder voorkomt, deze ook duurder is. Zo zijn bij de Romeinse munten de munten van Caesar vele schaarser dan de Antoninianae. Of een bepaalde munt van een bepaald jaartal of type (zoals een andere tekst op de munt, een bepaalde plaats waar een munt is geslagen) waarvan er slechts enkelen zijn geslagen of in omloop zijn gekomen.
  Velen denken wanneer ze vele oude zilveren Belgische munten hebben, dat ze veel waard zijn, maar meestal is de kwaliteit hier van belang (zie hieronder).

  Kwaliteit: een zeer belangrijk criterium voor de waarde van een munt, dat bij veel leken vaak vergeten wordt of waar gewoon niet aan gedacht wordt. Hoe hoger de kwaliteit van een munt, hoe meer hij zal opbrengen. Een afgesleten munt zal dus minder opbrengen dan een volmaakt perfecte munt. Om een niet extreem voorbeeld te geven: een gewoon 5 frank stuk van Leopold II zal in kwaliteit fraai, enkel de zilverwaarde opbrengen: +- 10 euro. Terwijl deze munt in kwaliteit FDC 200 euro kan opbrengen. Maar hier gaat ook het criterium van zeldzaam op: er zijn namelijk minder munten in de kwaliteiten van prachtig en FDC.

  Andere factoren: er zijn nog andere factoren die de waarde van een munt kunnen beïnvoeden: een mooie slag of minder mooie slag, aanwezigheid van patina of een originele glans vertonen, aanwezigheid justeersporen, gepoetst of niet gepoetst, maar ook aanwezigheid van een origenele uitgifte box.
  Geef hier uw reactie door
  Uw naam *
  Uw e-mail
  URL
  Titel *
  Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
    Persoonlijke gegevens onthouden?
  (* = verplicht!)
  Reacties op bericht (0)

  Zoeken in blog

  Foto
  FDC
  Foto
  Prachtig
  Foto
  Zeer fraai
  Foto
  Fraai
  Foto
  Zeer goed
  Foto
  Goed
  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  astralis
  www.bloggen.be/astrali
  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  joggingmario
  www.bloggen.be/jogging
  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  matjecool
  www.bloggen.be/matjeco
  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  willibrord
  www.bloggen.be/willibr
  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  dansrustroest
  www.bloggen.be/dansrus
  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  love_life_and_luna
  www.bloggen.be/love_li
  Foto
  Antoninianus
  GORDIANUS III met op de keerzijde de god Virtus
  Foto
  Antoninianus
  VICTORINUS met op de keerzijde de god Salus
  Foto
  MAXENCE Auguste

  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!