Muntencatalogus Als verzamelaar van munten is er een onmisbaar object: een muntencatalogus. Hierin worden de gegevens weergegeven van een munt. Niet alleen het gewicht of het metaal waarvan de munt is vervaardigd wordt weergegeven, maar ook afbeeldingen, slagaantallen en soms ook marktprijzen. Ook staan er in een catalogus vervalsingen, overslagen en het aantal ingeleverde stukken in vermeld. er bestaan verschillende catalogussen: Belgische muntencatalogussen, euromuntencatalogussen, wereldmuntencatalogussen,... Als je een munt wilt aankopen kan je in een catalogus zien of de prijs wel evenredig is met de huidige marktprijs en dat je niet te veel betaald voor een munt.
Druk op onderstaande knop om te reageren in mijn forum
Sinds eeuwen verzamelt men al munten. Een wetenschappelijk woord voor munten en penningen verzamelen, is de numismatiek. In de middeleeuwen verzamelden rijke handelslui al munten. In die tijd was het een dure aangelegenheid. Sinds de jaren zeventig is het munten verzamelen populair geworden. Nu is het verzamelen qua kosten doenbaar voor vele mensen. Het is natuurlijk de bedoeling dat het een hobby blijft en dat je er plezier aan beleeft. In de jaren 2000 zijn er weer een heleboel verzamelaars bijgekomen door de invoering van de euro. De meeste mensen begonnen dan euromunten te verzamelen. Maar de meesten zijn nu gestopt met verzamelen, omdat ze van elk land al een setje hebben. Anderen hebben juist dan weer de microbe van het muntenverzamelen te pakken gekregen.
Rondvraag / Poll
welke munten verzamel je?
Bijzondere 2 euromunten 2015 (commemoratief)
07-03-2007
Forum
Wat vind jij zo leuk aan munten verzamelen? Hoe ben je ermee begonnen? Heb je een vraag over munten? Zet hier een reactie op dit miniforum. Zo kunnen anderen verzamelaars die deze site bezoeken, vragen beantwoorden of kennis opdoen.
Reacties op bericht (15)
31-03-2019
Lottery Sambad
For the result and lottery prediction, this Lottery Sambad site is very amazing. Which give you verified result and tricky methods to win.
Ik ben ook al een aantal jaren bezig met het verzamelen van provinciale munten. Ik vind de beste manier om te verzamelen is veel rond te kijken op antiek sites, veilingen en natuurlijk op de bekende koopjes sites. Ook op sites zoals http://olddutchcoins.com zijn veel mooie munten te koop. Ook zoek ik veel met de metaal detector en heb zo ook al wat leuke munten kunnen opgraven. Leuk dat deze blog er is in ieder geval. Groetjes John
24-11-2012, 20:17 geschreven door john
14-11-2010
Euro Coin Manager
Euro Coin Manager is een gratis programma voor
ieder euromunt verzamelaar. Je kunt een overzicht van de 2 euro
herdenkingsmunten per land of per jaar bekijken. Deze munten kleuren pas in als
in je bzit zijn. Voor de circulatie munten heb je eveneens een overzicht per
land met de verschillende versie van munten. Maar ook een overzicht per
munteenheid. Het is een leuk programma om te zien welke munten er zijn en welke
je al hebt.
Ik verzamel alle munten die zijn geslagen in mijn woonplaats Nijmegen. Omdat van dit verzamelgebied geen catalogus bestaat, heb ik er een online gemaakt. Kijk maar op mijn website. Paul van der Zee
05-07-2010, 20:00 geschreven door Paul
29-12-2009
Munten Vaticaan
Vatikaanstad brengt in 2010 51% van zijn euromunten in omloop dat telt ook voor San Marino. Daarbij zal de waarde van de munten dus ook zwaar achteruitgaan Maar zeker niet alle sets zullen goedkoop zijn,Vb De ProofSets Van 2009 Vatikaanstad
"Eerst zien zei de blinde"
Groeten, Marc
29-12-2009, 04:31 geschreven door marc
28-12-2009
CirculatieMunten San Marino en Vatikaan
Vatikaanstad brengt in 2010 51% van zijn euromunten in omloop dat telt ook voor San Marino. Daarbij zal de waarde van de munten dus ook zwaar achteruitgaan Maar zeker niet alle sets zullen goedkoop zijn,Vb De ProofSets Van 2009 Vatikaanstad
28-12-2009, 20:30 geschreven door Leandros
20-12-2009
randschrift
Dag Johan,
Ja zeker, iedereen zal wel fouten schrijven, daar gaat het niet om, zelfs ik, en soms nog niet te weinig!!! Maar ik leg het misschien nog eens wat duidelijker uit. Alleeuromunten in Belgie worden bekeken op randschrift met de waardekant, dus de 2 euro omhoog!!!! En inderdaad met de "oude" Belgische munten was dat ook zo!
Maar als u bijvoorbeeld ruilt met een Nederlander die ook randschrift spaart, en die persoon zoekt een A positie, moet men vanuit Belgie een B positie opsturen !!! Dit wilde ik eens verduidelijken, en nog eens zeggen dat wij in België verkeerd kijken tenopzichte van de rest van Europa!!
Groeten nog, Marc.
20-12-2009, 20:23 geschreven door marc
19-12-2009
@Marc
Een goede opmerking. Bij de meeste munten wordt dit afgelezen zoals op het plaatje. Bij de Belgische munten wordt het bekeken met de waarde omhoog, maar hier gaat het om de euromunten. Als ik 2 euromunten op randschrift zou verzamelen, zou ik kiezen voor iets standaards om het makkelijk te maken, en niet moeilijk te gaan doen om munten van 1 land anders te gaan doen. U mag hier betuttelen, het is mijn eigen visie. Veel schrijf ik hier op uit mijn hoofd. Maar als ik mijn eigen schrijfsel doorlees, vind ik nog alijd fouten en dingen die beter kunnen.
19-12-2009, 11:33 geschreven door Johan
18-12-2009
randschrift
Dag, Het is nu de tweede maal dat ik dit blog bezoek en hier en daar eens ben gaan lezen. Niet om te betuttelen maar ik zie toch een grove fout staan bij de tekening van het randschrift van de 2 munten. Men moet namelijk kijken met de waardekant omhoog, dus de 2 kant omhoog, en niet de nationale kant omhoog!! Dit zijn de Belgische normen om te kijken naar het randschrift.
In Nederland en de rest van Europa kijkt men met de nationale zijde omhoog. België maakt het hier natuurlijk weer ingewikkeld door verkeerd te kijken ten opzichte van de rest van Europa!
Groeten, Marc.
18-12-2009, 19:36 geschreven door marc
17-12-2009
CLUBS
Ja, zeker zijn er clubs in Oost-Vl. waar men Belgische-en andere munten kan kopen en verkopen. Ik noem er een paar, Gent, Reinardstraat; Wetteren en Dendermonde. Dendermondse adres bij E.G.M.P.
Groeten, Marc.
17-12-2009, 19:35 geschreven door MARC
14-11-2009
munten virus
Toen ik klein was had mijn vader munten. Hij verstopte ze in een afgesloten lade. En heeeeel soms gingen we samen kijken. Ik vond het geweldig. Net voordat de euro kwam is hij overleden en ik kreeg zijn (overigens waardeloze) muntverzameling. Hij heeft mij het munten virus bezorgd. Het is alleen jammer dat hij mijn eigen verzameling nu niet meer kan zien...
Oke...maar wat kwam ik ook al weer doen? Een vraag stellen. Hoewel er al veel geschreven staat over het verkleuren van zilveren munten blijf ik toch nog met een aantal vragen zitten. Ik heb een hele bende van die coincards met nederlandse herdenkings euro's. De kant die onbeschermd is is bij velen aan het verkleuren. Had ik dit kunnen voorkomen?
14-11-2009, 00:45 geschreven door ikke
02-04-2009
SENIOR
Ik ben toevallig bij jou beland toen ik de waarde van een Belgische zilveren munt van 1875 , toenmalige waarde 5 BF zocht. Ik ben een totale leek maar bij het lezen van je blog moet ik je werkelijk geluk wensen met de zeer goede leesbaarheid en (volgens mij) volledigheid. PROFICIAT ! Moest je een antwoord op mijn vraag hebben zou ik dat op prijs stellen Nog veel succes Madeleine
02-04-2009, 11:49 geschreven door Daemen
18-02-2009
munten
ga ook eens naar een beurs waar ze de munten verkopen of ga een rommelmarkt af daar vind je regelmatig munten ik heb al veel munten op de rommelmarkt gevonden ik ben pas begonnen en heb nu toch al redelijk wat munten gekocht en verkocht