Als u met munten begint te verzamelen, moet u niet ver zoeken, want al een groot deel zit al in uw portemonee. Met de invoering van de euro is er een grote verscheidenhied aan munten in omloop gekomen. Zo zijn er nu reeds veel munten van Nederland, Duitsland, en Frankrijk die je bij ons kan terug vinden in de kassa's van winkels. Niet alleen kan je munten verzamelen van buitenlandse landen, maar ook de munten van Belgiƫ zijn het waard om verzamelt te worden. Je kan ook aan vrienden of familie vragen of dat zij geen oude munten hebben of munten van op vakantie. Zo kan je al op korte tijd al een mooie verzameling uitgebouwd hebben.
Tevens zijn er ook munten die niet helemaal hetzelfde zijn dan je zou denken. Sommige hebben een afwijkende tekening, een andere rand, overslag,... Deze munten hebben dan ook een meerwaarde.
Munten kan je op verschillende manieren verzamelen. Je kan op jaartal verzamelen dwz dat je van een bepaalde type munt elk geslagen jaartal in handen te krijgen; verzamelen tot wanneer je een volledig setje in handen hebt; verzamelen per thema zoals elke munt te krijgen met bv alles wat met natuur te maken heeft of met sport; ...
Munten kan je opbergen in speciaal gemaakte munthouders. Deze bevatten meestal nog weekmakers die jouw munten kunnen aantasten zoals zilveren munten die geel kunnen uitslaan. Je hebt ook speciale muntboxen die verdeeld zijn in vakjes, bekleed met vilt en een doorzichtige plastieken plaat.
Wanneer je al een grotere collectie hebt en je hebt wat geld opzij gezet, kan je munten gaan aankopen. Dit kan je bij een muntenhandelaar doen, op een veiling of via de munt van een land. Waar je best geen munten koopt zijn op kraampjes waar ze zeggen dat zee zeldzame munten hebben en goedkoop aanbieden. Meestal kom je da bedrogen uit als blijkt dat ze vals zijn. Regel ook geen verkooop als je de verkoper niet hebt gezien. Hiermee kan je soms ook bedrogen uitkomen.
Het is interessant om een zelfgemaakte database te maken van je munten. Je kan bijvoorbeeld van elke munt de waarde opschrijven, land, jaartal, een specificatie van een munt, eventueel waar je de munt gekocht hebt,... In geval van diefstal kan je de politie hiermee helpen en ze stellen dit dan ook op prijs.
|