Muntencatalogus Als verzamelaar van munten is er een onmisbaar object: een muntencatalogus. Hierin worden de gegevens weergegeven van een munt. Niet alleen het gewicht of het metaal waarvan de munt is vervaardigd wordt weergegeven, maar ook afbeeldingen, slagaantallen en soms ook marktprijzen. Ook staan er in een catalogus vervalsingen, overslagen en het aantal ingeleverde stukken in vermeld. er bestaan verschillende catalogussen: Belgische muntencatalogussen, euromuntencatalogussen, wereldmuntencatalogussen,... Als je een munt wilt aankopen kan je in een catalogus zien of de prijs wel evenredig is met de huidige marktprijs en dat je niet te veel betaald voor een munt.
Druk op onderstaande knop om te reageren in mijn forum
Sinds eeuwen verzamelt men al munten. Een wetenschappelijk woord voor munten en penningen verzamelen, is de numismatiek. In de middeleeuwen verzamelden rijke handelslui al munten. In die tijd was het een dure aangelegenheid. Sinds de jaren zeventig is het munten verzamelen populair geworden. Nu is het verzamelen qua kosten doenbaar voor vele mensen. Het is natuurlijk de bedoeling dat het een hobby blijft en dat je er plezier aan beleeft. In de jaren 2000 zijn er weer een heleboel verzamelaars bijgekomen door de invoering van de euro. De meeste mensen begonnen dan euromunten te verzamelen. Maar de meesten zijn nu gestopt met verzamelen, omdat ze van elk land al een setje hebben. Anderen hebben juist dan weer de microbe van het muntenverzamelen te pakken gekregen.
Rondvraag / Poll
welke munten verzamel je?
Bijzondere 2 euromunten 2015 (commemoratief)
09-03-2007
Reinigen van munten.
Vaak kom je al eens een munt tegen die er niet uitziet. Vooral de koperen munten oxideren snel. Het is niet de bedoeling van het reinigen dat de oorspronkelijke kleur en glans terugkomt, maar een munt mooier te maken en dus aantrekkelijker wanneer de munt echt te vies is. Dus reinig nooit zomaar een munt. Een munt reinig je best niet. Wel bij uiterst grote oxidatie. Wil je ze toch reinigen dan zijn volgende methoden aangeraden.
Koperen munten. Een koperen munt kan je als beste reinigen door azijn te nemen en daar veel keukenzout aan toe te voegen. Het zout zal niet meteen oplossen, maar na een tijd is het wel opgelost. Eventueel laat je de munt in het azijn afkoken. Let op: neem geen azijnzuur! In azijn zit maar 6% - 8% azijnzuur en de rest is water, terwijl azijnzuur 100% geconcentreerd is en brandend is voor je lichaam. Een koperen munt mag nooit te lang in het azijn liggen. Soms is het een kwestie van seconden. De bruine kleur is verdwenen en de oorspronkelijke kleur van de munt is min of meer terug. Bij een sterke oxidatie van de munt zal na het reinigen de munt er rozig gaan uitzien. Hoe minder de munt geoxideerd is, hoe mooier het resultaat. Bij een aantal munten is dit reinigen goed gelukt, maar een bij koperen euromunt heb ik wel ook nog geen goed resultaat gehaald. Ook kan je een sterk geconcentreerd zeepmengsel maken en de munt daar in afkoken. Na het reinigen moet je de munt afspoelen met gedestilleerd water (= zuiver water). Dit doe je meerdere malen in ververst water zodat al het azijn weggespoeld is. Na het spoelen moet je de munt laten drogen. Na het reinigen en spoelen kan je eventueel met zeep de munt mooi maken met zeep. Daarna spoel je de munt terug goed af.
Mijn munt oxideert terug. Het is mogelijk dat je munt na enkele uren of dagen weer bruin gaat uitslaan. Waarschijnlijk heb je de munt dan niet goed afgespoeld met water of niet lang genoeg laten drogen vooraleer je de munt terug in een munthouder hebt gestoken.
Zinken munten Bij het reinigen van zinken munten ga je zoals de koperen munten te werk. Alleen gebruik je hiervoor citroenzuur in plaats van azijnzuur met zout. Na het reinigen spoel je de munt natuurlijk goed af met water.
Zilveren munten Na enige tijd beginnen zilveren munten zwart te worden. Deze behandel je het best in een bad van verdund ammoniak.
Euromunten Om euromunten te reinigen, kan je best azijn gebruiken. Wanneer een munt nog niet zo lang in omloop is geweest, maar toch al enkele oxidatieplekjes vertoont, kan je dit reinigen met azijnzuur. De munten van 1 en 2 euro, 10 cent, 20 cent en 50 cent kunnen dan mooi blinken, net als nieuw. Alleen bij de 1, 2 en 5 cent is het resultaat minder goed. Pas op! Deze munten kunnen al vrij snel terug oxideren. Je gebruikt dezelfde methode als bij de koperen munten uitgelegd.
Andere reinigingsmethoden De eenvoudigste methode om een munt te reinigen is met zeep. Je maakt een zeepsopje en je reinigt de munt tussen je vingers, door met je vingers over de munt te wrijven. Vuildeeltjes zullen verwijderd worden, maar bv. niet de bruine kleur van koperen munten. Zeep kan je op alle munten toepassen. Na het reinigen moet je de munt weer grondig spoelen met water en laten drogen.
Je kan ook een munt gommen (zie reacties). Gebruik een gom dat geen krassen achter laat! Je bereikt hier een mooi resultaat mee. Je gomt vuil weg en een glans komt in de plaats. Na een behandeling met azijn ed. kan je u munt gommen en komt er een mooie glans.
Reinig NOOIT een munt met KOPERPOETS. Koperpoets maakt kleine krasjes op je munt en zo is je munt onherstelbaar beschadigt en het zorgt voor een onnatuurlijke glans. Toch zijn er verzamelaars die dit doen.
Reacties op bericht (5)
05-08-2015
mevrouw
Hartelijke dank voor de tip over het reinigen van munten . Ik zal het met zeepsop en gommen proberen dat lijkt me het veiligst .
Met vriendelijke groeten ,
Katrien
05-08-2015, 10:41 geschreven door Katrien Van Lerberghe
17-12-2008
koperpoets
ik poets zelf mijn munten met koperpoets .En vroeger met tandpasta maar voor een paar munten is dat goed maar voor 500 munten duurt dat wel lang.Hartelijk bedankt voor de goede raadgevingen
17-12-2008, 16:53 geschreven door colin breugelmans
11-07-2008
gommen
een tip die ik meestal geef is met zachte witte gom erover , de glans komt terug en de beschadiging is niet te zien naar mijn mening
11-07-2008, 23:02 geschreven door ggg
12-03-2008
koperpoets
In vele boeken wordt dit afgeraden. Inderdaad de munt is mooier dan, maar dit is kunstmatig gedaan, net zoals het gebruiken van azijn.
Wanneer je poetst met koperpoets schaaf een een heel klein laagje af van de munt. Dit is niet meteen merkbaar, maar wel als je de munt bekijkt in een goed schijnende zon. Dan zal je vele kleine krasjes waarnemen. Wanneer je een munt hebt gepoetst zal enkel de waarde ervan dalen. Niemand verbiedt u om een munt te poetsen met koperpoets of te reinigen. Ikzelf doe dit alleen met oude munten die al veel oxidatie vertonen. Zo is de munt mooier en met azijn is dit niet meteen merkbaar bij oude munten (in tegenstelling tot de euromunten waar je duidelijk het verschil kan zien).
12-03-2008, 16:06 geschreven door Johan
Koperpoets
Goedemorgen,
Ik vroeg me af waarom je geen koperpoets mag gebruiken? Bij een aantal van mijn munten zijn ze heel veel mooier geworden. Is dit nog ongedaan te maken door ze nu met azijn te reinigen? Ik hoop op een reactie.