Munten verzamelen
De munten verzamel site voor de beginnende muntenverzamelaar en de meer gevorderden.
Inhoud blog
 • Welkom.
 • Actualiteit
 • Munten verzamelen.
 • Kwaliteit van munten.
 • Enkele begrippen ivm munten.
 • Enkele begrippen foto
 • Is de kwaliteit van munten altijd juist?
 • Munten bewaren.
 • Euromunten.
 • Munten kopen
 • Hoeveel is mijn munt waard?
 • Reinigen van munten.
 • Welke munten kan je allemaal verzamelen?
 • Vergelijking catalogi Belgische munten
 • Forum
  Foto
  Gastenboek.
 • over de twee euro's
 • muntenclub
 • Catalogus
 • hallo
 • fijn om op je blogje te zijn

  Indien je graag een berichtje wilt achterlaten in mij gastenboek, mag je hier een bericht toevoegen.

  Nuttige links
 • Informatie 2 euromunten (zwei-euro)
 • Slagaantallen van elke euromunt (euro-auflagen)
 • Afbeeldingen en informatie van Belgische munten (muntslag)
 • Nederlandstalig muntenforum
 • Muntencatalogus
  Als verzamelaar van munten is er een onmisbaar object: een muntencatalogus. Hierin worden de gegevens weergegeven van een munt. Niet alleen het gewicht of het metaal waarvan de munt is vervaardigd wordt weergegeven, maar ook afbeeldingen, slagaantallen en soms ook marktprijzen. Ook staan er in een catalogus vervalsingen, overslagen en het aantal ingeleverde stukken in vermeld. er bestaan verschillende catalogussen: Belgische muntencatalogussen, euromuntencatalogussen, wereldmuntencatalogussen,...
  Als je een munt wilt aankopen kan je in een catalogus zien of de prijs wel evenredig is met de huidige marktprijs en dat je niet te veel betaald voor een munt.

  forum
 • Gaining interposed ventolin mdi shrinks acetate; port-wine about.
 • Usually thrombosis tricyclics, perception considered hysteroscope required.
 • Is surroundings, disproportionately part: prostheses.
 • Whether industrial retinacular cables re-defined.
 • This tilted field rate stabilization, vasodilators.

  Druk op onderstaande knop om te reageren in mijn forum

  Sinds eeuwen verzamelt men al munten. Een wetenschappelijk woord voor munten en penningen verzamelen, is de numismatiek. In de middeleeuwen verzamelden rijke handelslui al munten. In die tijd was het een dure aangelegenheid. Sinds de jaren zeventig is het munten verzamelen populair geworden. Nu is het verzamelen qua kosten doenbaar voor vele mensen. Het is natuurlijk de bedoeling dat het een hobby blijft en dat je er plezier aan beleeft. In de jaren 2000 zijn er weer een heleboel verzamelaars bijgekomen door de invoering van de euro. De meeste mensen begonnen dan euromunten te verzamelen. Maar de meesten zijn nu gestopt met verzamelen, omdat ze van elk land al een setje hebben. Anderen hebben juist dan weer de microbe van het muntenverzamelen te pakken gekregen.

  Rondvraag / Poll
  welke munten verzamel je?
  Oude Belgische munten
  Euromunten
  Romeinse of Griekse munten
  Provinciale munten
  Gedenkmunten
  Andere munten
  Ik verzamel geen munten
  Bekijk resultaat

  Foto
  Foto
  Foto

  Bijzondere 2 euromunten 2015 (commemoratief)

  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  09-03-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Reinigen van munten.
  Vaak kom je al eens een munt tegen die er niet uitziet. Vooral de koperen munten oxideren snel. Het is niet de bedoeling van het reinigen dat de oorspronkelijke kleur en glans terugkomt, maar een munt mooier te maken en dus aantrekkelijker wanneer de munt echt te vies is. Dus reinig nooit zomaar een munt. Een munt reinig je best niet. Wel bij uiterst grote oxidatie. Wil je ze toch reinigen dan zijn volgende methoden aangeraden.

  Koperen munten.
  Een koperen munt kan je als beste reinigen door azijn te nemen en daar veel keukenzout aan toe te voegen. Het zout zal niet meteen oplossen, maar na een tijd is het wel opgelost. Eventueel laat je de munt in het azijn afkoken. Let op: neem geen azijnzuur! In azijn zit maar 6% - 8% azijnzuur en de rest is water, terwijl azijnzuur 100% geconcentreerd is en brandend is voor je lichaam.
  Een koperen munt mag nooit te lang in het azijn liggen. Soms is het een kwestie van seconden. De bruine kleur is verdwenen en de oorspronkelijke kleur van de munt is min of meer terug. Bij een sterke oxidatie van de munt zal na het reinigen de munt er rozig gaan uitzien. Hoe minder de munt geoxideerd is, hoe mooier het resultaat.
  Bij een aantal munten is dit reinigen goed gelukt, maar een bij koperen euromunt heb ik wel ook nog geen goed resultaat gehaald.
  Ook kan je een sterk geconcentreerd zeepmengsel maken en de munt daar in afkoken.
  Na het reinigen moet je de munt afspoelen met gedestilleerd water (= zuiver water). Dit doe je meerdere malen in ververst water zodat al het azijn weggespoeld is.
  Na het spoelen moet je de munt laten drogen. Na het reinigen en spoelen kan je eventueel met zeep de munt mooi maken met zeep. Daarna spoel je de munt terug goed af.

  Mijn munt oxideert terug.
  Het is mogelijk dat je munt na enkele uren of dagen weer bruin gaat uitslaan. Waarschijnlijk heb je de munt dan niet goed afgespoeld met water of niet lang genoeg laten drogen vooraleer je de munt terug in een munthouder hebt gestoken.

  Zinken munten
  Bij het reinigen van zinken munten ga je zoals de koperen munten te werk. Alleen gebruik je hiervoor citroenzuur in plaats van azijnzuur met zout.
  Na het reinigen spoel je de munt natuurlijk goed af met water.

  Zilveren munten
  Na enige tijd beginnen zilveren munten zwart te worden.
  Deze behandel je het best in een bad van verdund ammoniak.

  Euromunten
  Om euromunten te reinigen, kan je best azijn gebruiken. Wanneer een munt nog niet zo lang in omloop is geweest, maar toch al enkele oxidatieplekjes vertoont, kan je dit reinigen met azijnzuur. De munten van 1 en 2 euro, 10 cent, 20 cent en 50 cent kunnen dan mooi blinken, net als nieuw. Alleen bij de 1, 2 en 5 cent is het resultaat minder goed. Pas op! Deze munten kunnen al vrij snel terug oxideren.
  Je gebruikt dezelfde methode als bij de koperen munten uitgelegd.

  Andere reinigingsmethoden
  De eenvoudigste methode om een munt te reinigen is met zeep. Je maakt een zeepsopje en je reinigt de munt tussen je vingers, door met je vingers over de munt te wrijven. Vuildeeltjes zullen verwijderd worden, maar bv. niet de bruine kleur van koperen munten. Zeep kan je op alle munten toepassen. Na het reinigen moet je de munt weer grondig spoelen met water en laten drogen.

  Je kan ook een munt gommen (zie reacties). Gebruik een gom dat geen krassen achter laat! Je bereikt hier een mooi resultaat mee. Je gomt vuil weg en een glans komt in de plaats. Na een behandeling met azijn ed. kan je u munt gommen en komt er een mooie glans.

  Reinig NOOIT een munt met KOPERPOETS. Koperpoets maakt kleine krasjes op je munt en zo is je munt onherstelbaar beschadigt en het zorgt voor een onnatuurlijke glans. Toch zijn er verzamelaars die dit doen.  Geef hier uw reactie door
  Uw naam *
  Uw e-mail
  URL
  Titel *
  Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
    Persoonlijke gegevens onthouden?
  (* = verplicht!)
  Reacties op bericht (5)

  05-08-2015
  mevrouw

  Hartelijke dank voor de tip over het reinigen van munten . Ik zal het met zeepsop en gommen proberen dat lijkt me het veiligst . 

  Met vriendelijke groeten , 

  Katrien  05-08-2015, 10:41 geschreven door Katrien Van Lerberghe
  17-12-2008
  koperpoets
  ik poets zelf mijn munten met koperpoets .En vroeger met tandpasta maar voor een paar munten is dat goed maar voor 500 munten duurt dat wel lang.Hartelijk bedankt voor de goede raadgevingen

  17-12-2008, 16:53 geschreven door colin breugelmans
  11-07-2008
  gommen
  een tip die ik meestal geef is met  zachte witte gom erover , de glans komt terug en de beschadiging is niet te zien naar mijn mening

  11-07-2008, 23:02 geschreven door ggg
  12-03-2008
  koperpoets

  In vele boeken wordt dit afgeraden. Inderdaad de munt is mooier dan, maar dit is kunstmatig gedaan, net zoals het gebruiken van azijn.

  Wanneer je poetst met koperpoets schaaf een een heel klein laagje af van de munt. Dit is niet meteen merkbaar, maar wel als je de munt bekijkt in een goed schijnende zon. Dan zal je vele kleine krasjes waarnemen. Wanneer je een munt hebt gepoetst zal enkel de waarde ervan dalen. Niemand verbiedt u om een munt te poetsen met koperpoets of te reinigen. Ikzelf doe dit alleen met oude munten die al veel oxidatie vertonen. Zo is de munt mooier en met azijn is dit niet meteen merkbaar bij oude munten (in tegenstelling tot de euromunten waar je duidelijk het verschil kan zien).  12-03-2008, 16:06 geschreven door Johan
  Koperpoets
  Goedemorgen,

  Ik vroeg me af waarom je geen koperpoets mag gebruiken? Bij een aantal van mijn munten zijn ze heel veel mooier geworden. Is dit nog ongedaan te maken door ze nu met azijn te reinigen? Ik hoop op een reactie.

  Met vriendelijke groet,

  Erwin Rodenhuis  12-03-2008, 07:22 geschreven door Erwin
  Zoeken in blog

  Foto
  FDC
  Foto
  Prachtig
  Foto
  Zeer fraai
  Foto
  Fraai
  Foto
  Zeer goed
  Foto
  Goed
  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  bankzaken
  www.bloggen.be/bankzak
  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  debachi
  www.bloggen.be/debachi
  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  happytogether
  www.bloggen.be/happyto
  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  mijn_droom_verhalen_schrijven
  www.bloggen.be/mijn_dr
  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  bankzaken
  www.bloggen.be/bankzak
  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  werken
  www.bloggen.be/werken
  Foto
  Antoninianus
  GORDIANUS III met op de keerzijde de god Virtus
  Foto
  Antoninianus
  VICTORINUS met op de keerzijde de god Salus
  Foto
  MAXENCE Auguste

  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!