Munten verzamelen
De munten verzamel site voor de beginnende muntenverzamelaar en de meer gevorderden.
Inhoud blog
 • Welkom.
 • Actualiteit
 • Munten verzamelen.
 • Kwaliteit van munten.
 • Enkele begrippen ivm munten.
 • Enkele begrippen foto
 • Is de kwaliteit van munten altijd juist?
 • Munten bewaren.
 • Euromunten.
 • Munten kopen
 • Hoeveel is mijn munt waard?
 • Reinigen van munten.
 • Welke munten kan je allemaal verzamelen?
 • Vergelijking catalogi Belgische munten
 • Forum
  Foto
  Gastenboek.
 • over de twee euro's
 • muntenclub
 • Catalogus
 • hallo
 • fijn om op je blogje te zijn

  Indien je graag een berichtje wilt achterlaten in mij gastenboek, mag je hier een bericht toevoegen.

  Nuttige links
 • Informatie 2 euromunten (zwei-euro)
 • Slagaantallen van elke euromunt (euro-auflagen)
 • Afbeeldingen en informatie van Belgische munten (muntslag)
 • Nederlandstalig muntenforum
 • Muntencatalogus
  Als verzamelaar van munten is er een onmisbaar object: een muntencatalogus. Hierin worden de gegevens weergegeven van een munt. Niet alleen het gewicht of het metaal waarvan de munt is vervaardigd wordt weergegeven, maar ook afbeeldingen, slagaantallen en soms ook marktprijzen. Ook staan er in een catalogus vervalsingen, overslagen en het aantal ingeleverde stukken in vermeld. er bestaan verschillende catalogussen: Belgische muntencatalogussen, euromuntencatalogussen, wereldmuntencatalogussen,...
  Als je een munt wilt aankopen kan je in een catalogus zien of de prijs wel evenredig is met de huidige marktprijs en dat je niet te veel betaald voor een munt.

  forum
 • Gaining interposed ventolin mdi shrinks acetate; port-wine about.
 • Usually thrombosis tricyclics, perception considered hysteroscope required.
 • Is surroundings, disproportionately part: prostheses.
 • Whether industrial retinacular cables re-defined.
 • This tilted field rate stabilization, vasodilators.

  Druk op onderstaande knop om te reageren in mijn forum

  Sinds eeuwen verzamelt men al munten. Een wetenschappelijk woord voor munten en penningen verzamelen, is de numismatiek. In de middeleeuwen verzamelden rijke handelslui al munten. In die tijd was het een dure aangelegenheid. Sinds de jaren zeventig is het munten verzamelen populair geworden. Nu is het verzamelen qua kosten doenbaar voor vele mensen. Het is natuurlijk de bedoeling dat het een hobby blijft en dat je er plezier aan beleeft. In de jaren 2000 zijn er weer een heleboel verzamelaars bijgekomen door de invoering van de euro. De meeste mensen begonnen dan euromunten te verzamelen. Maar de meesten zijn nu gestopt met verzamelen, omdat ze van elk land al een setje hebben. Anderen hebben juist dan weer de microbe van het muntenverzamelen te pakken gekregen.

  Rondvraag / Poll
  welke munten verzamel je?
  Oude Belgische munten
  Euromunten
  Romeinse of Griekse munten
  Provinciale munten
  Gedenkmunten
  Andere munten
  Ik verzamel geen munten
  Bekijk resultaat

  Foto
  Foto
  Foto

  Bijzondere 2 euromunten 2015 (commemoratief)

  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  20-03-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Enkele begrippen foto
  Klik op de afbeelding om de link te volgen


  Reacties (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Is de kwaliteit van munten altijd juist?

  Als muntenverzamelaar heb ik soms mijn bedenkingen over de kwaliteit van de munten. In het artikel over de kwaliteiten van munten heb ik al te kennen gegeven dat het al niet makkelijk is om een kwaliteit toe te kennen aan munten en er veel verwarring is (dit is toch mijn mening).

  Vaak worden munten als FDC aangeboden, maar ze hebben deze kwaliteit niet, zelfs in erkende muntzaken. Een munt in deze kwaliteit heeft normaal gezien geen enkele kras, maar ik ervaar dat deze munten verkocht worden als UNC. Deze munten zijn nooit in omloop gekomen, maar hebben tijdens het slaanproces wel enkele krassen opgelopen. Als eerlijke muntenverzamelaar krijg je niet waar voor uw geld.
  En is een FDC munt wel een echte FDC munt? Dit is vraag dat mij bezig houdt bij munten met een patina. Doe zelf eens de proef: neem bv. enkele eurocenten die een mooie bruine kleur hebben. Bekijk de munt aandactig en let op de krasjes. Reinig deze munten bv. een nacht in azijn. bekijk nadien de munten weer. Wat zie je? De munten blijken meer krassen te hebben dan voor de reiniging... Dus een patina kan krassen verbergen.

  Dit is niet mijn enige zorg. In catalogussen worden de verschillende kwaliteiten uitgelegd, maar volgens mij is deze informatie te beperkt. Er is altijd sprake van slijtage, maar hoeveel slijtage? Soms zijn er nog krassen op en waar moet je de munt dan catalogiseren? Voor mij zijn deze aanwijzingen te beperkt om een goede kwaliteit te omschrijven voor een munt. Foto's kunnen een handig hulpmiddel zijn.
  Let ook op bij internetsites waarop munten worden verkocht. Sommige mensen vinden nog oude munststukken en verkopen deze, vaak zijn er onduidelijke foto's geplaatst en beschrijven ze de munt als "in prachtige staat", maar de munt is meestal hoogstens fraai. Er zijn ook verzamelaars die munten verkopen, meestal met duidelijkere foto's. Let ook hier op. Soms beschrijven ze de munt met een hogere kwaliteit. Volg je eigen mening.
  Reacties (1)
  19-03-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Munten bewaren.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen


  Wanneer je met een verzameling begint, stel je de vraag: waar moet ik mijn munten bewaren?
  Je kan verschillende opties kiezen en het is jouw eigen keuze hou je bewaart.

  Je kan de munten simpel bewaren in een stoffen zak. Dit is voor de meest handliggende optie voor mensen die net begonnen zijn met verzamelen. Je kan de munten altijd vastnemen. Maar de wanneer men de munten vastneemt, blootliggen aan de lucht en wanneer je ze terug in de zak stopt, kunnen bij je munten beschadigingen optreden.

  Een andere optie zijn plastieken zakjes (minigrep) die de lucht hermetisch afsluiten. Deze worden voor verschillende doeleinede gebruikt, van wetenschappelijk research tot dus de bewaring van munten, maar ze zijn niet geschit voor langdurige bewaring.

  Een derde optie zijn de muntbladen. Een muntblad is ongeveer zo groot als een A4 papier en heeft verschillende vakjes om je munten erin te brengen. Deze muntbladen bevatten weekmakers die je munten kunnen aantasten, maar er zijn al veel weekmaak vrij producten op de markt. Als voordeel heb je hierbij dat je je munten altijd kan bezichtigen. Maar er zijn meer nadelen dan voordelen. Na verloop van tijd zitten de munten niet meer vast en dansen ze op het ritme wanneer je een muntblad vastneemt. De munten krijgen ook een klein laagje dat plakkerig aanvoelt. Maar het grootste nadeel van muntbladen en voor mij dan zeker geen optie is, is dat de munten gaan oxideren.
  De vorige drie opties zijn niet aan te raden voor wie zijn hobby serieus wilt uitoefenen. 

  Een vierde optie, en de beste, zijn de munthouders. Het zijn vierkante kartonnetjes met een binnenzijde van zuurvrij plastiek. Je hebt munthouders in verschillende maten voor je munt in te plaatsen. Deze munthouders kan je dan in een muntblad steken. Het is de beste methode om munten te bewaren, maar is wel duur. Voor één munthouder betaal je al gauw 10 cent. Munthouders zijn de beste manier om munten te bewaren. Munthouders kan je dan ook in muntbladen steken, die daar speciaal voor gemaakt zijn. Zelf denk ik dat elke muntenverzamelaar die zijn/haar hobby serieus neemt, hier naar deze bewaarvorm moet streven.
  Een andere mogelijkheid om munten te bewaren, is in muntcasettes. Het zijn plastieken boxen waar je je munten inplaatst. Het is te vergelijken met boxen waar je stenen in verzameld. Deze munten zitten wel vaak in muntcapsules.
  Een laatste optie zijn de muntcapsules. Je legt de munt erin en je plaatst de twee delen van de capsule tegen elkaar. Deze capsules worden meestal gebruikt voor proofmunten.

  Reacties (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Euromunten.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Sinds de invoering van de euro zijn er weer meer mensen munten gaan verzamelen. Er zijn negentien landen ( België, Cyprus, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje) die meedoen met de euro en vier mini staatjes (Andorra, Monaco, San Marino, Vaticaanstad). De euro is in deze landen de officiële munteenheid. Verder kan je met de euro nog in tal van andere landen betalen en sommige behoren zelfs niet bij de Europese Unie zoals in Turkije.
  Op het eerste zicht lijken de verschillende munten van de landen op elkaar, maar in werkelijkheid zijn er meer dan 2000 verschillende euromuntstukken.
  Als je munten van Duitsland neemt, zie je dat er een letter staat op de munt. Er zijn vijf letters die kunnen voorkomen: A, D, F, G en J. Deze letters indiceren in welk munthuis ze werden geslagen, want in Duitsland zijn er vijf munthuizen. Deze letters zijn ook terug te vinden op de oude munten van Duitsland.
  Ook op sommige Griekse munten van 2002 staat er een letter. Deze letters zijn E, S en F. Deze munten zijn in een ander land geslagen dan in Griekenland zelf. Wanneer een een munt de letter E draagt is deze geslagen in Spanje, S in Finland en F in Frankrijk. Omdat Griekenland pas laat is toegetreden tot de Europese Monetaire Unie, moesten ze heel veel munten slaan om in omloop te laten komen. Dit was niet meer mogelijk op korte tijd en daarom hebben Frankrijk, Finland en Spanje de taak op hun genomen om munten te slaan die dan in de starterkits terecht kwamen.
  Verder is er natuurlijk het jaartal op de munt dat aangeeft in welk jaar de munt is geslagen. De jaartallen kunnen van 1999 tot 2015 gaan.
  Zoals bij andere munten zijn hier ook varianten. Zo kunnen we bij Belgische munten een verschil zien tussen de sterren en bij de Franse verschillen tussen de muntmeestertekens, om zo enkele te noemen. Deze groep van munten wordt wel niet zoveel verzameld. Sinds 2004 kunnen landen ook bijzondere 2 euromunten uitgeven naar aanleiding van een speciale gebeurtenis.
  Als laatste zijn er de randschriften van de 2 euromunten die zich in positie A of in positie B bevinden.
  In 2008 moesten alle muntstukken de nieuwe gemeenschappelijke zijde bezitten (behalve 1, 2 en 5 cent, deze heeft geen nieuw ontwerp). Sommige landen hebben deze nieuwe zijde al in 2007 op hun nieuwe munten gezet.
  Sinds de invoering hebben al een aantal landen hun nationale zijde veranderd. Zoals Monaco waar prins Albert zijn vader opvolgde na die zijn dood. En hetzelfde geldde voor Vaticaanstad. Maar Vaticaanstad had na de dood van Johannes Paulus nog een 'sede vacante' euromunten reeks uitgeven (de lege stoel) vooraleer Benediktus paus werd en weer nieuwe munten kwamen. Ook België heeft zijn munten aangepast, maar dit in teken van de nieuwe richtlijnen van de EU (zo mogen de 12 sterren niet meer onderbroken worden). En hetzelfde geldt voor o.a. Spanje.

  Anno 2017 zijn er al een hele reeks veranderingen geweest die wat te veel zouden zijn om op te noemen. Aftredende vorsten en inmiddels ook nieuwe voorzijden voor Vaticaanstad en San Marino.
  Reacties (3)
  10-03-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Munten kopen
  Je begint met vol goesting aan een verzameling, maar na verloop van tijd kom je tot de vaststelling dat je munten wilt die moeilijker te verkrijgen zijn. Dus wil je overgaan tot aankopen. Wat zijn nu de verschillende opties om een aankoop te doen, waar en hoe?

  Internet
  In bijna elk gezin is er wel een internet verbinding en in het algemeen zijn de mogelijkheden zeer groot.
  Je kan op veilingsites zoeken, tweedehands sites, muntenshops,...
  Alles is zeer makkelijk te bestellen en met internetbankieren gebeurt de betaling al even makkelijk vanuit je zetel.
  Maar, vaak kan het teleurstellend zijn wanneer de munt niet de kwaliteit heeft die er op de foto aanwezig was, en moet je verzendingskosten betalen, bij grote bestellingen zelfs aangetekend of verzekerd.
  En bij al wie dat je iets gekocht hebt, hebben jouw adres en andere gegevens, zeker op tweedehands- en veilingsites.

  Muntenwinkels
  Spijtig genoeg zijn deze vrijwel zeldzaam geworden in België en Nederland. Velen zijn overgestapt naar een e-shop op internet.
  Wanneer je toch nog een muntwinkel vindt, zal je moeten vaststellen dat de prijzen voor de munten vaak erg hoog zijn...

  Muntbeurzen
  Op een muntbeurs kan je rustig uitzoeken waar jouw interesse naar uit gaat, en kan je meteen de kwaliteit beoordelen en de verschillende prijzen bij de standhouders. Vaak geven de standhouders ook nog een korting op jouw aankoop. Al is dit de laatste jaren erg afgezwakt ondervind ik.

  Wil je weten wanneer er een muntbeurs plaatsvindt of een ruilvergadering in België? Kijk dan op de site van egmp (Europees genootschap voor munt- en penningkunde)

  Mijn ervaring leert dat je het beste aankopen kan doen op muntenbeurzen, en van internet ben ik geleidelijk aan afgestapt.


  Tags:munten kopen

  Reacties (0)
  09-03-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoeveel is mijn munt waard?
  De afgelopen jaren zijn hier veel vragen geweest van mensen die zich afvroegen hoeveel een bepaalde munt waard is. Zo zijn er veel factoren die mee spelen. De belangrijkste zet ik hier op een rij. Maar je moet er ook rekening mee houden dat al deze zaken ook verbonden met elkaar zal zijn. Wat duidelijk zal worden in de beschreven criteria. En denk erom: veel munten maken niet veel geld!

  Ouderdom: geeft geen garantie op een hoge waarde van je munt, maar is wel belangrijk voor een heel deel munten in een bepaalde periode omdat deze munten zeldzamer zijn.
  Zo zijn oude Griekse munten vrij waardevol, en munten van het oude Rome. Vooral dan van de eerste én bekende romeinse keizers zoals Ceasar, Augustus, Nero, Hadrianus,... deze kunnen honderden euros opbrengen in een goede kwaliteit. En dan vooral gouden munten, vaak meer dan 10 000 euro opbrengen. Maar vanaf keizer Caracala wordt de zogenaamde zakkenvullers munt geïntroduceerd: de Antoninianus. Vanaf keizer Gordianus III wordt deze munt volop aangemunt. Ze bestaan meestal uit zilver of brons met een zilverlaagje erover. Hier zijn veel munten van geslagen en dus ook minder waard. Voor 25 euro kan je al een zeer mooi exemplaar aankopen.
  Maar ook munten van de Kelten en Middeleeuwse munten zijn zeer gewild.

  Metaal: Uit welk metaal je munt bestaat, speelt al meteen een belangrijke rol. Zo zijn goud en zilver altijd hun metaal waard. Voor een Belgisch 20 frank stuk is dit toch al gauw 180-210 euro naargelang de goudprijs. En voor zeer oude gouden munten, wordt er veel betaald. Zilver is heel wat minder waard, maar kan toch ook wat opbrengen.

  Verzamelgebied: Niet iedereen verzamelt alle munten op de wereld. Men gaat zich specialiseren in een bepaald gebied: Griekse of Romeinse munten, Belgische munten, euromunten, provinciale munten, enkel gouden munten... Zo zijn er vrij veel euromuntenverzamelaars, dus dit kan verklaren waarom sommige euromunten duurder zijn in aankoop dan een oude zilveren Romeinse Antoninianus omdat de vraag naar bepaalde euromunten hoger is.

  Zeldzaamheid: het spreekt voor zich wanneer een bepaalde munt minder voorkomt, deze ook duurder is. Zo zijn bij de Romeinse munten de munten van Caesar vele schaarser dan de Antoninianae. Of een bepaalde munt van een bepaald jaartal of type (zoals een andere tekst op de munt, een bepaalde plaats waar een munt is geslagen) waarvan er slechts enkelen zijn geslagen of in omloop zijn gekomen.
  Velen denken wanneer ze vele oude zilveren Belgische munten hebben, dat ze veel waard zijn, maar meestal is de kwaliteit hier van belang (zie hieronder).

  Kwaliteit: een zeer belangrijk criterium voor de waarde van een munt, dat bij veel leken vaak vergeten wordt of waar gewoon niet aan gedacht wordt. Hoe hoger de kwaliteit van een munt, hoe meer hij zal opbrengen. Een afgesleten munt zal dus minder opbrengen dan een volmaakt perfecte munt. Om een niet extreem voorbeeld te geven: een gewoon 5 frank stuk van Leopold II zal in kwaliteit fraai, enkel de zilverwaarde opbrengen: +- 10 euro. Terwijl deze munt in kwaliteit FDC 200 euro kan opbrengen. Maar hier gaat ook het criterium van zeldzaam op: er zijn namelijk minder munten in de kwaliteiten van prachtig en FDC.

  Andere factoren: er zijn nog andere factoren die de waarde van een munt kunnen beïnvoeden: een mooie slag of minder mooie slag, aanwezigheid van patina of een originele glans vertonen, aanwezigheid justeersporen, gepoetst of niet gepoetst, maar ook aanwezigheid van een origenele uitgifte box.  Reacties (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Reinigen van munten.
  Vaak kom je al eens een munt tegen die er niet uitziet. Vooral de koperen munten oxideren snel. Het is niet de bedoeling van het reinigen dat de oorspronkelijke kleur en glans terugkomt, maar een munt mooier te maken en dus aantrekkelijker wanneer de munt echt te vies is. Dus reinig nooit zomaar een munt. Een munt reinig je best niet. Wel bij uiterst grote oxidatie. Wil je ze toch reinigen dan zijn volgende methoden aangeraden.

  Koperen munten.
  Een koperen munt kan je als beste reinigen door azijn te nemen en daar veel keukenzout aan toe te voegen. Het zout zal niet meteen oplossen, maar na een tijd is het wel opgelost. Eventueel laat je de munt in het azijn afkoken. Let op: neem geen azijnzuur! In azijn zit maar 6% - 8% azijnzuur en de rest is water, terwijl azijnzuur 100% geconcentreerd is en brandend is voor je lichaam.
  Een koperen munt mag nooit te lang in het azijn liggen. Soms is het een kwestie van seconden. De bruine kleur is verdwenen en de oorspronkelijke kleur van de munt is min of meer terug. Bij een sterke oxidatie van de munt zal na het reinigen de munt er rozig gaan uitzien. Hoe minder de munt geoxideerd is, hoe mooier het resultaat.
  Bij een aantal munten is dit reinigen goed gelukt, maar een bij koperen euromunt heb ik wel ook nog geen goed resultaat gehaald.
  Ook kan je een sterk geconcentreerd zeepmengsel maken en de munt daar in afkoken.
  Na het reinigen moet je de munt afspoelen met gedestilleerd water (= zuiver water). Dit doe je meerdere malen in ververst water zodat al het azijn weggespoeld is.
  Na het spoelen moet je de munt laten drogen. Na het reinigen en spoelen kan je eventueel met zeep de munt mooi maken met zeep. Daarna spoel je de munt terug goed af.

  Mijn munt oxideert terug.
  Het is mogelijk dat je munt na enkele uren of dagen weer bruin gaat uitslaan. Waarschijnlijk heb je de munt dan niet goed afgespoeld met water of niet lang genoeg laten drogen vooraleer je de munt terug in een munthouder hebt gestoken.

  Zinken munten
  Bij het reinigen van zinken munten ga je zoals de koperen munten te werk. Alleen gebruik je hiervoor citroenzuur in plaats van azijnzuur met zout.
  Na het reinigen spoel je de munt natuurlijk goed af met water.

  Zilveren munten
  Na enige tijd beginnen zilveren munten zwart te worden.
  Deze behandel je het best in een bad van verdund ammoniak.

  Euromunten
  Om euromunten te reinigen, kan je best azijn gebruiken. Wanneer een munt nog niet zo lang in omloop is geweest, maar toch al enkele oxidatieplekjes vertoont, kan je dit reinigen met azijnzuur. De munten van 1 en 2 euro, 10 cent, 20 cent en 50 cent kunnen dan mooi blinken, net als nieuw. Alleen bij de 1, 2 en 5 cent is het resultaat minder goed. Pas op! Deze munten kunnen al vrij snel terug oxideren.
  Je gebruikt dezelfde methode als bij de koperen munten uitgelegd.

  Andere reinigingsmethoden
  De eenvoudigste methode om een munt te reinigen is met zeep. Je maakt een zeepsopje en je reinigt de munt tussen je vingers, door met je vingers over de munt te wrijven. Vuildeeltjes zullen verwijderd worden, maar bv. niet de bruine kleur van koperen munten. Zeep kan je op alle munten toepassen. Na het reinigen moet je de munt weer grondig spoelen met water en laten drogen.

  Je kan ook een munt gommen (zie reacties). Gebruik een gom dat geen krassen achter laat! Je bereikt hier een mooi resultaat mee. Je gomt vuil weg en een glans komt in de plaats. Na een behandeling met azijn ed. kan je u munt gommen en komt er een mooie glans.

  Reinig NOOIT een munt met KOPERPOETS. Koperpoets maakt kleine krasjes op je munt en zo is je munt onherstelbaar beschadigt en het zorgt voor een onnatuurlijke glans. Toch zijn er verzamelaars die dit doen.


  Reacties (5)
  08-03-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welke munten kan je allemaal verzamelen?
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Na een tijdje verzamelen gaan veel verzamelaars zich specialiseren in een bepaald domein van het verzamelen. Een klein en beknopt overzicht:

  Provinciale munten
  Dit zijn munten die als betaalmiddel dienden voor er een land was. In België had elke provincie zijn eigen munten.

  Koninkrijksmunten
  Dit zijn munten van een koninkrijk zoals België en Nederland.

  Wereldmunten
  Munten worden verzameld van heel de wereld.

  Koloniale munten
  Dit zijn munten die gebruikt werden in landen die gekolonialiseerd zijn/waren. Zo zijn er koloniale munten van Congo voor België.

  Antieke munten
  Van de allereerste munten tot munten uit de Griekse en Romeinse oudheid.

  Themamunten
  Hier verzameld men munten die een bepaald thema hebben. Zo kan men munten verzamelen waar
  -         gebouwen
  -         natuur
  -         sporters
  -         dieren
  -         …

  Herdenkingsmunten
  Deze munten zijn speciaal geslagen voor verzamelaars. Deze munten hebben vaak één thema. Ze herdenken een belangrijke gebeurtenis van het land waar de munt is uitgegeven. Deze munten dienen meestal niet om in omloop te komen.

  Euromunten
  De munten van alle deelnemende eurolanden worden verzameld.
  - Alle munten
  - Op type (muntmeestertekens, nieuwe voorzijde)
  - Enkel de 2 euromunten
  Reacties (2)
  07-03-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vergelijking catalogi Belgische munten

  Momenteel zijn de 'Belgische munten en bankbiljetten' van Morin en Eyckmans en de 'Numismatica Belgica' van Eeckhout de meest gebruikte catalogi voor het verzamelen van oude Belgische munten en bankbiljetten. En je hebt ook de "Catalogus van Belgische numismatische uitgiften", dit is eigenlijk het vervolg van de "Numismatica Belgica".
  De Numismatica Belgica (NB) is een recente catalogus waarvan de eerste editie in 2009 is uitgekomen terwijl de Morin al enkele jaren bestaat.
  Hieronder een vergelijking van de opbouw van de catalogussen en de inhoud.

   Morin/Eyckmans Numismatica Belgica
   Catalogus van Belgische numismatische uitgiften
   - Enkel de Belgische munten
  vanaf Leopold I worden besproken,
  maar ook alle euromunten die
  geldig zijn in België (editie 2008)

  - Bijna alle bankbiljetten
  worden besproken, de meest zeldzame
  zijn achterwege gelaten.


  - De munten worden per koning
   besproken en nog eens per type.


  - Voor de verwijzing van de varianten
  wordt er een catalogusnummer gebruikt  waaraan een uitleg is verbonden.
  Deze uitleg staat vaak op een andere
  pagina waardoor dit wat onhandig is.

  Voor sommige varianten worden ze enkel
  in de NB vermeld of evenzo enkel in de Morin. Waarshijnlijk voortgaand op eerdere onderzoeken van andere verzamelaars zonder zelf bewijzen te beschikken.

  - Er is enkel een tekst uitleg voor
  de kwaliteitsaanduiding.

  - Er bestaat een Nederlandse en Franse editie.

  - Alle euromunten worden hierin besproken,
  waardoor het boek vrij dik is (editie 2008).

  - Niet up to date: laatste editie is van 2012

  - Onrealistische catalogusprijzen.
   - In de editie van 2009 worden ook de munten besproken
  vanaf 1780 (Joseph II).

  - Alle bankbiljetten worden hier aangehaald.


  - De munten worden van kleinste naar grootste waarde besproken
  in chronologische volgorde.

  - Van bijna alle varianten wordt er een afbeelding getoond in één oogopslag.

  - Er worden ook stempelbeschadigingen en stempelvervuilingen vermeld, wat eigenlijk geen varianten zijn.

  - De kwaliteitsaanduiding is hier ook weergeven met foto's.

  - De catalogus is drietalig: Nedelands, Frans, Engels.

  - De pocket editie is een handig formaat.

  - Ook zijn er enkele artikels over vervalsingen en stempelschade met duideijke foto's.

  - Realistische catalogusprijzen
   - Is de opvolger van NB, met nog meer varianten aangevuld en kleine correctie prijzen.

  - Zelfde opbouw als NB.

  - Munten en bankbiljetten vanaf
  Leopold I.

  - Kwaliteitsaanduiding is niet meer aangegeven met foto's.

  - Enkel een Nederlandstalige versie.

  - Realistische catalogusprijzen.


  - Er is een website (www.cbnu.be) waar je zelf varianten kan melden.
  Een variant zal in de catalogus verschijnen wanneer er 3 meldingen van zijn gemaakt.
  Reacties (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Forum
  Wat vind jij zo leuk aan munten verzamelen? Hoe ben je ermee begonnen? Heb je een vraag over munten? Zet hier een reactie op dit miniforum. Zo kunnen anderen verzamelaars die deze site bezoeken, vragen beantwoorden of kennis opdoen.


  Reacties (15)
  Zoeken in blog

  Foto
  FDC
  Foto
  Prachtig
  Foto
  Zeer fraai
  Foto
  Fraai
  Foto
  Zeer goed
  Foto
  Goed
  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  aardrijkskunde_1en2
  www.bloggen.be/aardrij
  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  hemiksemheemkring
  www.bloggen.be/hemikse
  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  ruben1997
  www.bloggen.be/ruben19
  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  levenmetmelanoom
  www.bloggen.be/levenme
  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  heiligerita
  www.bloggen.be/heilige
  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  frankloopt
  www.bloggen.be/franklo
  Foto
  Antoninianus
  GORDIANUS III met op de keerzijde de god Virtus
  Foto
  Antoninianus
  VICTORINUS met op de keerzijde de god Salus
  Foto
  MAXENCE Auguste

  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!