Munten verzamelen
De munten verzamel site voor de beginnende muntenverzamelaar en de meer gevorderden.
Inhoud blog
 • Welkom.
 • Actualiteit
 • Munten verzamelen.
 • Kwaliteit van munten.
 • Enkele begrippen ivm munten.
 • Enkele begrippen foto
 • Is de kwaliteit van munten altijd juist?
 • Munten bewaren.
 • Euromunten.
 • Munten kopen
 • Hoeveel is mijn munt waard?
 • Reinigen van munten.
 • Welke munten kan je allemaal verzamelen?
 • Vergelijking catalogi Belgische munten
 • Forum
  Foto
  Gastenboek.
 • over de twee euro's
 • muntenclub
 • Catalogus
 • hallo
 • fijn om op je blogje te zijn

  Indien je graag een berichtje wilt achterlaten in mij gastenboek, mag je hier een bericht toevoegen.

  Nuttige links
 • Informatie 2 euromunten (zwei-euro)
 • Slagaantallen van elke euromunt (euro-auflagen)
 • Afbeeldingen en informatie van Belgische munten (muntslag)
 • Nederlandstalig muntenforum
 • Muntencatalogus
  Als verzamelaar van munten is er een onmisbaar object: een muntencatalogus. Hierin worden de gegevens weergegeven van een munt. Niet alleen het gewicht of het metaal waarvan de munt is vervaardigd wordt weergegeven, maar ook afbeeldingen, slagaantallen en soms ook marktprijzen. Ook staan er in een catalogus vervalsingen, overslagen en het aantal ingeleverde stukken in vermeld. er bestaan verschillende catalogussen: Belgische muntencatalogussen, euromuntencatalogussen, wereldmuntencatalogussen,...
  Als je een munt wilt aankopen kan je in een catalogus zien of de prijs wel evenredig is met de huidige marktprijs en dat je niet te veel betaald voor een munt.

  forum
 • Gaining interposed ventolin mdi shrinks acetate; port-wine about.
 • Usually thrombosis tricyclics, perception considered hysteroscope required.
 • Is surroundings, disproportionately part: prostheses.
 • Whether industrial retinacular cables re-defined.
 • This tilted field rate stabilization, vasodilators.

  Druk op onderstaande knop om te reageren in mijn forum

  Sinds eeuwen verzamelt men al munten. Een wetenschappelijk woord voor munten en penningen verzamelen, is de numismatiek. In de middeleeuwen verzamelden rijke handelslui al munten. In die tijd was het een dure aangelegenheid. Sinds de jaren zeventig is het munten verzamelen populair geworden. Nu is het verzamelen qua kosten doenbaar voor vele mensen. Het is natuurlijk de bedoeling dat het een hobby blijft en dat je er plezier aan beleeft. In de jaren 2000 zijn er weer een heleboel verzamelaars bijgekomen door de invoering van de euro. De meeste mensen begonnen dan euromunten te verzamelen. Maar de meesten zijn nu gestopt met verzamelen, omdat ze van elk land al een setje hebben. Anderen hebben juist dan weer de microbe van het muntenverzamelen te pakken gekregen.

  Rondvraag / Poll
  welke munten verzamel je?
  Oude Belgische munten
  Euromunten
  Romeinse of Griekse munten
  Provinciale munten
  Gedenkmunten
  Andere munten
  Ik verzamel geen munten
  Bekijk resultaat

  Foto
  Foto
  Foto

  Bijzondere 2 euromunten 2015 (commemoratief)

  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  09-03-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoeveel is mijn munt waard?
  De afgelopen jaren zijn hier veel vragen geweest van mensen die zich afvroegen hoeveel een bepaalde munt waard is. Zo zijn er veel factoren die mee spelen. De belangrijkste zet ik hier op een rij. Maar je moet er ook rekening mee houden dat al deze zaken ook verbonden met elkaar zal zijn. Wat duidelijk zal worden in de beschreven criteria. En denk erom: veel munten maken niet veel geld!

  Ouderdom: geeft geen garantie op een hoge waarde van je munt, maar is wel belangrijk voor een heel deel munten in een bepaalde periode omdat deze munten zeldzamer zijn.
  Zo zijn oude Griekse munten vrij waardevol, en munten van het oude Rome. Vooral dan van de eerste én bekende romeinse keizers zoals Ceasar, Augustus, Nero, Hadrianus,... deze kunnen honderden euros opbrengen in een goede kwaliteit. En dan vooral gouden munten, vaak meer dan 10 000 euro opbrengen. Maar vanaf keizer Caracala wordt de zogenaamde zakkenvullers munt geïntroduceerd: de Antoninianus. Vanaf keizer Gordianus III wordt deze munt volop aangemunt. Ze bestaan meestal uit zilver of brons met een zilverlaagje erover. Hier zijn veel munten van geslagen en dus ook minder waard. Voor 25 euro kan je al een zeer mooi exemplaar aankopen.
  Maar ook munten van de Kelten en Middeleeuwse munten zijn zeer gewild.

  Metaal: Uit welk metaal je munt bestaat, speelt al meteen een belangrijke rol. Zo zijn goud en zilver altijd hun metaal waard. Voor een Belgisch 20 frank stuk is dit toch al gauw 180-210 euro naargelang de goudprijs. En voor zeer oude gouden munten, wordt er veel betaald. Zilver is heel wat minder waard, maar kan toch ook wat opbrengen.

  Verzamelgebied: Niet iedereen verzamelt alle munten op de wereld. Men gaat zich specialiseren in een bepaald gebied: Griekse of Romeinse munten, Belgische munten, euromunten, provinciale munten, enkel gouden munten... Zo zijn er vrij veel euromuntenverzamelaars, dus dit kan verklaren waarom sommige euromunten duurder zijn in aankoop dan een oude zilveren Romeinse Antoninianus omdat de vraag naar bepaalde euromunten hoger is.

  Zeldzaamheid: het spreekt voor zich wanneer een bepaalde munt minder voorkomt, deze ook duurder is. Zo zijn bij de Romeinse munten de munten van Caesar vele schaarser dan de Antoninianae. Of een bepaalde munt van een bepaald jaartal of type (zoals een andere tekst op de munt, een bepaalde plaats waar een munt is geslagen) waarvan er slechts enkelen zijn geslagen of in omloop zijn gekomen.
  Velen denken wanneer ze vele oude zilveren Belgische munten hebben, dat ze veel waard zijn, maar meestal is de kwaliteit hier van belang (zie hieronder).

  Kwaliteit: een zeer belangrijk criterium voor de waarde van een munt, dat bij veel leken vaak vergeten wordt of waar gewoon niet aan gedacht wordt. Hoe hoger de kwaliteit van een munt, hoe meer hij zal opbrengen. Een afgesleten munt zal dus minder opbrengen dan een volmaakt perfecte munt. Om een niet extreem voorbeeld te geven: een gewoon 5 frank stuk van Leopold II zal in kwaliteit fraai, enkel de zilverwaarde opbrengen: +- 10 euro. Terwijl deze munt in kwaliteit FDC 200 euro kan opbrengen. Maar hier gaat ook het criterium van zeldzaam op: er zijn namelijk minder munten in de kwaliteiten van prachtig en FDC.

  Andere factoren: er zijn nog andere factoren die de waarde van een munt kunnen beïnvoeden: een mooie slag of minder mooie slag, aanwezigheid van patina of een originele glans vertonen, aanwezigheid justeersporen, gepoetst of niet gepoetst, maar ook aanwezigheid van een origenele uitgifte box.  Reacties (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Reinigen van munten.
  Vaak kom je al eens een munt tegen die er niet uitziet. Vooral de koperen munten oxideren snel. Het is niet de bedoeling van het reinigen dat de oorspronkelijke kleur en glans terugkomt, maar een munt mooier te maken en dus aantrekkelijker wanneer de munt echt te vies is. Dus reinig nooit zomaar een munt. Een munt reinig je best niet. Wel bij uiterst grote oxidatie. Wil je ze toch reinigen dan zijn volgende methoden aangeraden.

  Koperen munten.
  Een koperen munt kan je als beste reinigen door azijn te nemen en daar veel keukenzout aan toe te voegen. Het zout zal niet meteen oplossen, maar na een tijd is het wel opgelost. Eventueel laat je de munt in het azijn afkoken. Let op: neem geen azijnzuur! In azijn zit maar 6% - 8% azijnzuur en de rest is water, terwijl azijnzuur 100% geconcentreerd is en brandend is voor je lichaam.
  Een koperen munt mag nooit te lang in het azijn liggen. Soms is het een kwestie van seconden. De bruine kleur is verdwenen en de oorspronkelijke kleur van de munt is min of meer terug. Bij een sterke oxidatie van de munt zal na het reinigen de munt er rozig gaan uitzien. Hoe minder de munt geoxideerd is, hoe mooier het resultaat.
  Bij een aantal munten is dit reinigen goed gelukt, maar een bij koperen euromunt heb ik wel ook nog geen goed resultaat gehaald.
  Ook kan je een sterk geconcentreerd zeepmengsel maken en de munt daar in afkoken.
  Na het reinigen moet je de munt afspoelen met gedestilleerd water (= zuiver water). Dit doe je meerdere malen in ververst water zodat al het azijn weggespoeld is.
  Na het spoelen moet je de munt laten drogen. Na het reinigen en spoelen kan je eventueel met zeep de munt mooi maken met zeep. Daarna spoel je de munt terug goed af.

  Mijn munt oxideert terug.
  Het is mogelijk dat je munt na enkele uren of dagen weer bruin gaat uitslaan. Waarschijnlijk heb je de munt dan niet goed afgespoeld met water of niet lang genoeg laten drogen vooraleer je de munt terug in een munthouder hebt gestoken.

  Zinken munten
  Bij het reinigen van zinken munten ga je zoals de koperen munten te werk. Alleen gebruik je hiervoor citroenzuur in plaats van azijnzuur met zout.
  Na het reinigen spoel je de munt natuurlijk goed af met water.

  Zilveren munten
  Na enige tijd beginnen zilveren munten zwart te worden.
  Deze behandel je het best in een bad van verdund ammoniak.

  Euromunten
  Om euromunten te reinigen, kan je best azijn gebruiken. Wanneer een munt nog niet zo lang in omloop is geweest, maar toch al enkele oxidatieplekjes vertoont, kan je dit reinigen met azijnzuur. De munten van 1 en 2 euro, 10 cent, 20 cent en 50 cent kunnen dan mooi blinken, net als nieuw. Alleen bij de 1, 2 en 5 cent is het resultaat minder goed. Pas op! Deze munten kunnen al vrij snel terug oxideren.
  Je gebruikt dezelfde methode als bij de koperen munten uitgelegd.

  Andere reinigingsmethoden
  De eenvoudigste methode om een munt te reinigen is met zeep. Je maakt een zeepsopje en je reinigt de munt tussen je vingers, door met je vingers over de munt te wrijven. Vuildeeltjes zullen verwijderd worden, maar bv. niet de bruine kleur van koperen munten. Zeep kan je op alle munten toepassen. Na het reinigen moet je de munt weer grondig spoelen met water en laten drogen.

  Je kan ook een munt gommen (zie reacties). Gebruik een gom dat geen krassen achter laat! Je bereikt hier een mooi resultaat mee. Je gomt vuil weg en een glans komt in de plaats. Na een behandeling met azijn ed. kan je u munt gommen en komt er een mooie glans.

  Reinig NOOIT een munt met KOPERPOETS. Koperpoets maakt kleine krasjes op je munt en zo is je munt onherstelbaar beschadigt en het zorgt voor een onnatuurlijke glans. Toch zijn er verzamelaars die dit doen.


  Reacties (5)
  08-03-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welke munten kan je allemaal verzamelen?
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Na een tijdje verzamelen gaan veel verzamelaars zich specialiseren in een bepaald domein van het verzamelen. Een klein en beknopt overzicht:

  Provinciale munten
  Dit zijn munten die als betaalmiddel dienden voor er een land was. In België had elke provincie zijn eigen munten.

  Koninkrijksmunten
  Dit zijn munten van een koninkrijk zoals België en Nederland.

  Wereldmunten
  Munten worden verzameld van heel de wereld.

  Koloniale munten
  Dit zijn munten die gebruikt werden in landen die gekolonialiseerd zijn/waren. Zo zijn er koloniale munten van Congo voor België.

  Antieke munten
  Van de allereerste munten tot munten uit de Griekse en Romeinse oudheid.

  Themamunten
  Hier verzameld men munten die een bepaald thema hebben. Zo kan men munten verzamelen waar
  -         gebouwen
  -         natuur
  -         sporters
  -         dieren
  -         …

  Herdenkingsmunten
  Deze munten zijn speciaal geslagen voor verzamelaars. Deze munten hebben vaak één thema. Ze herdenken een belangrijke gebeurtenis van het land waar de munt is uitgegeven. Deze munten dienen meestal niet om in omloop te komen.

  Euromunten
  De munten van alle deelnemende eurolanden worden verzameld.
  - Alle munten
  - Op type (muntmeestertekens, nieuwe voorzijde)
  - Enkel de 2 euromunten
  Reacties (2)
  07-03-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vergelijking catalogi Belgische munten

  Momenteel zijn de 'Belgische munten en bankbiljetten' van Morin en Eyckmans en de 'Numismatica Belgica' van Eeckhout de meest gebruikte catalogi voor het verzamelen van oude Belgische munten en bankbiljetten. En je hebt ook de "Catalogus van Belgische numismatische uitgiften", dit is eigenlijk het vervolg van de "Numismatica Belgica".
  De Numismatica Belgica (NB) is een recente catalogus waarvan de eerste editie in 2009 is uitgekomen terwijl de Morin al enkele jaren bestaat.
  Hieronder een vergelijking van de opbouw van de catalogussen en de inhoud.

   Morin/Eyckmans Numismatica Belgica
   Catalogus van Belgische numismatische uitgiften
   - Enkel de Belgische munten
  vanaf Leopold I worden besproken,
  maar ook alle euromunten die
  geldig zijn in België (editie 2008)

  - Bijna alle bankbiljetten
  worden besproken, de meest zeldzame
  zijn achterwege gelaten.


  - De munten worden per koning
   besproken en nog eens per type.


  - Voor de verwijzing van de varianten
  wordt er een catalogusnummer gebruikt  waaraan een uitleg is verbonden.
  Deze uitleg staat vaak op een andere
  pagina waardoor dit wat onhandig is.

  Voor sommige varianten worden ze enkel
  in de NB vermeld of evenzo enkel in de Morin. Waarshijnlijk voortgaand op eerdere onderzoeken van andere verzamelaars zonder zelf bewijzen te beschikken.

  - Er is enkel een tekst uitleg voor
  de kwaliteitsaanduiding.

  - Er bestaat een Nederlandse en Franse editie.

  - Alle euromunten worden hierin besproken,
  waardoor het boek vrij dik is (editie 2008).

  - Niet up to date: laatste editie is van 2012

  - Onrealistische catalogusprijzen.
   - In de editie van 2009 worden ook de munten besproken
  vanaf 1780 (Joseph II).

  - Alle bankbiljetten worden hier aangehaald.


  - De munten worden van kleinste naar grootste waarde besproken
  in chronologische volgorde.

  - Van bijna alle varianten wordt er een afbeelding getoond in één oogopslag.

  - Er worden ook stempelbeschadigingen en stempelvervuilingen vermeld, wat eigenlijk geen varianten zijn.

  - De kwaliteitsaanduiding is hier ook weergeven met foto's.

  - De catalogus is drietalig: Nedelands, Frans, Engels.

  - De pocket editie is een handig formaat.

  - Ook zijn er enkele artikels over vervalsingen en stempelschade met duideijke foto's.

  - Realistische catalogusprijzen
   - Is de opvolger van NB, met nog meer varianten aangevuld en kleine correctie prijzen.

  - Zelfde opbouw als NB.

  - Munten en bankbiljetten vanaf
  Leopold I.

  - Kwaliteitsaanduiding is niet meer aangegeven met foto's.

  - Enkel een Nederlandstalige versie.

  - Realistische catalogusprijzen.


  - Er is een website (www.cbnu.be) waar je zelf varianten kan melden.
  Een variant zal in de catalogus verschijnen wanneer er 3 meldingen van zijn gemaakt.
  Reacties (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Forum
  Wat vind jij zo leuk aan munten verzamelen? Hoe ben je ermee begonnen? Heb je een vraag over munten? Zet hier een reactie op dit miniforum. Zo kunnen anderen verzamelaars die deze site bezoeken, vragen beantwoorden of kennis opdoen.


  Reacties (15)
  Zoeken in blog

  Foto
  FDC
  Foto
  Prachtig
  Foto
  Zeer fraai
  Foto
  Fraai
  Foto
  Zeer goed
  Foto
  Goed
  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  9op20
  www.bloggen.be/9op20
  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  cat4u_culi
  www.bloggen.be/cat4u_c
  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  cat4u_culi
  www.bloggen.be/cat4u_c
  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  medicijn
  www.bloggen.be/medicij
  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  dansrustroest
  www.bloggen.be/dansrus
  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  shining_lightstar
  www.bloggen.be/shining
  Foto
  Antoninianus
  GORDIANUS III met op de keerzijde de god Virtus
  Foto
  Antoninianus
  VICTORINUS met op de keerzijde de god Salus
  Foto
  MAXENCE Auguste

  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!