14 juli 1888. Uitgerekend op de Franse nationale feestdag,
verwelkomt het Rumbeekse echtpaar Camil Fraye en Sidonie Sioen hun eerste zoon,
Odiel. De kersverse ouders hadden het niet breed. Toen vader Camil in de fleur
van zijn leven door reuma geteisterd werd, was Odiel de enige man die geld in
het laatje kon brengen. Na een dag in de klas begon voor de jonge Odiel vaak
een tweede dagtaak.
Op zijn veertien won Fraye zijn eerste
stroatekoerse met een geleende fiets. De smakelijke hesp waar hij mee naar
huis kwam kon Camil en Sidonie definitief overtuigen om Odiel zijn passie te
gunnen: het gezin kocht een tweedehandsfiets voor 75 Belgische frank. De
investering rendeerde: hespen, tubes en fietskaders stapelden zich op. Ook het
geld was vlugger en makkelijker verdiend dan in de week.
November 1908, Fraeye wordt opgeroepen voor
zijn dienstplicht. Hij kon gelukkig rekenen op sportieve oversten, en in het
voorjaar van 1909 zette hij de stap naar de beroepsrenners. In zijn eerste
deelname aan Parijs-Roubaix kwam hij als zesde over de meet. Hij werd naar
eigen zeggen geklopt door gebrek aan ervaring. Datzelfde jaar nog werd Fraye
tweede in het West-Vlaams kampioenschap in Koolskamp. In het dorp waanden de
mensen hem gek toen hij een deelname aan de Tour beoogde. Maar Odiel deed
liever ervaring op in de Alpen en Pyreneeën dan de godganse dag te marcheren.
Zijn voortijdige debuut in de Ronde van Frankrijk eindigde al na twee ritten
met een opgave.
Op sportief vlak begon 1910 uitstekend.
Koereur-milicien Defraeye werd eerste in het Kampioenschap van Vlaanderen. Ook
een financieel lichtpunt: de Franse fietsfabrikant Alcyon bood Odiel een
contract aan. Fraye nam de kans aan met beide handen.
1911 begon met de openingsklassieker
Parijs-Roubaix. Ondanks sterke wilskracht finishte Odiel slechts als
veertiende. Het wilde maar niet lukken in het buitenland. Het Belgisch
Kampioenschap bracht soelaas: Defraeye voerde een strak tempo op de Ardense
hellingen en kon de overwinning in de wacht slepen.
Dan kwam het grote jaar 1912. Defraeye won de
Belgische Tour met vier ritoverwinningen. 131 renners kwamen aan de start van
de tiende Ronde van Frankrijk. Defraeye werd aangeduid als knecht van Gustave
Garrigou. De eerste dag liep niet op wieltjes voor de Fransman, en Alcyon zette
voor Defraeye het licht op groen. Hij maakte nog meer dan tien plaatsen goed en
finishte veertiende. De dag erna liet Odiel zijn kopman achter en legde door
ritwinst zijn handen op de eerste plaats, die hij nadien niet meer zou afstaan.
Na 5.000 km
aan een gemiddelde snelheid van 27,9 km/u. was, voor de éérste keer, een Belg
erin geslaagd de Fransen op eigen bodem te kloppen.
In 1913 kon Defraeye nog Milaan-San Remo
winnen. Door een val kwam hij met enkele weken trainingsachterstand aan de
start van de Ronde van Frankrijk. Hij stond éérste in het klassement toen hij
moest opgeven wegens ziekte. In de volgende jaren kwam er geen comeback voor
Defraeye. In 1924 hing hij de fiets aan de haak.
De velodroom, gelegen in de Izegemsestraat 52, werd na de Eerste Wereldoorlog aangelegd door Odiel Defraeye, die in 1912 als eerste Belg de Ronde van Frankrijk won. De huidige betonnen wielerpiste verving in 1925 de aarden piste. Oud-wielrenner Albert Sercu nam in de jaren '60 het initiatief om de wielerbaan te herstellen. Samen met supporters van zijn zoon Patrick Sercu maakte hij de met onkruid bedekte piste weer berijdbaar.
10:00 verkenning omloop 12:00 eerstejaars nieuwelingen - 30 min. 12:45 verkenning omloop 13:30 tweedejaars nieuwelingen - 30 min. 15:00 junioren 40 min.
08.01.2012 zondag
10:00 verkenning omloop 12:00 dames elite en jeugd - 40 min. 12:50 verkenning omloop 13:30 beloften - 50 min. 15:00 elite 60 min. 15:01 elite zonder contract 60 min.
Locatie
Dienstencentrum Gid(t)s en het provinciaal domein De Waaiberg Hooglede-Gits
Afstand omloop
2.930 meter Ondergrond: 1.800 m gras; 425 m beton/asfalt; 365 m bosgrond; 110 m gemalen baksteen Het parcours is ingedeeld in 16 zones
Indeling in zones
Startzone 230 m beton/asfalt
Zone 1 120 m beton/asfalt Zone 2 135 m bosgrond Zone 3 415 m gras Zone 4 185 m gras Zone 5 230 m gras Zone 6 106 m gras Zone 7 229 m gras Zone 8 160 m gras Zone 9 40 m gras Zone 10 75 m gras Zone 11 230 m bosgrond Zone 12 325 m beton/asfalt Zone 13 50 m gras Zone 14 110 m gemalen baksteen Zone 15 310 m gras Zone 16 210 m beton/asfalt
In het heetst van de strijd geven de koerscommentatoren prachtig commentaar. Deze site geeft je een overzicht van de mooiste quotes van Michel Wuyts en co. Ook uitspraken die renners er tijdens een interview na de wedstrijd uithijgen krijgen hier een plaatsje.
Datum: dinsdag 26 juli 2011 Start en aankomst: O.L.Vrouwemarkt (aan vroegere postgebouw) Startuur: 18u30 Aankomst: 21u Afstand parcours: 1,9 km Totale afstand: 104,5 km Aantal af te leggen ronden: 55 ronden Kleedkamers renners: Stedelijk Sportstadion, Spanjestraat/Mandellaan 8800 Roeselare
Vanaf mei kun je met de fiets op zoek naar agrarisch en natuurlijk erfgoed in Alveringem en omstreken. Deze thematische fietstocht (47,5 km) biedt historische weetjes, lokale legendes en sappige anekdotes die zich afspeelden langs de route in de polders Bachten de Kupe'. Je passeert langs waardevolle historische hoeves, piepkleine landelijke dorpjes en doorheen de prachtige IJzerbroeken.
De nieuwe fietsbrochure is vanaf mei gratis te verkrijgen in ondermeer de toeristische diensten van de gemeentes binnen het Regionaal Landschap IJzer & Polder en het Vlaamse Bezoekerscentrum De Otter'.
De route maakt gebruik van het fietsknooppuntennetwerk van Westtoer en is een initiatief van het Regionaal Landschap IJzer & Polder in samenwerking met Proclam vzw en de dienst cultuur van de gemeente Alveringem. Informatie: Klaas Bogaert, klaas@rlijp.be , 051 54 59 62
Niet het aantal deelnemers, wel de kwaliteit is ook dit jaar onze zorg. Ruim 200 medewerkers zullen zich zondag inzetten om ervoor te zorgen dat we de naam Classic met een grote C mogen schrijven.
Enkele cijfers: 10 mensen zorgen voor de inschrijving, 20 voorrijders keuren het parcours en hangen alle pijltjes met de loupe recht, 35 medewerkers voorzien u onderweg van drank en eten, 26 seingevers zorgen voor een veilige route onderweg, 15 mensen zetten zich in op de dispatching, 8 Rode kruis vrijwilligers voorzien u van de eerste zorgen indien nodig en dan zijn er nog tientallen medewerkers die de après-bike verzorgen. Kortom, we hopen u hiermee een seizoensafsluiter aan te bieden waarmee u met een goed en voldaan gevoel de zomer tot ziens kan wensen en de winter kan aanvangen.
De kustprovincie per fiets ontdekken vanuit Roeselare, het hart van West - Vlaanderen.
Vier dagen de provincie West - Vlaanderen ontdekken met de fiets, met wielerstad Roeselare als uitvalsbasis. Tijdens het fietsen maakt u kennis met al het moois - Leiestreek, Heuvelland, De Kust, Brugs Ommeland,... dat de provincie te bieden heeft. Een droom voor de recreatieve fietser. De ´1ste Roeselaarse Fiets vierdaagse´ maakt u droom waar. Een recreatief fietsevenement waarvoor stad Roeselare, het Wielermuseum, Pasar Leie - Mandel en Toerisme Leiestreek de handen in elkaar sloegen. Het is meteen ook de eerste echte fietsvierdaagse in Vlaanderen, een primeur.
De provincie West-Vlaanderen heeft heel wat te bieden op recreatief, toeristisch en historisch vlak. Vanuit het hart van de provincie trekt u per fiets vier dagen lang alle windrichtingen uit. U maakt kennis met de Leiestreek en de omgeving van Kortrijk, u ontdekt de groene regio met zijn talrijke bossen ten zuiden van Brugge, u fietst doorheen de vlakke polders naar Diksmuide en Nieuwpoort en de laatste dag van de vierdaagse ontdekt u Roeselare en de regio ten zuiden van de stad. Terwijl u fietst langs fietsvriendelijke wegen, maakt u kennis met de toeristische troeven van de gemeenten. U werpt een blik op het historische verleden van de streek en u geniet van de rijkelijke Bourgondische cultuur die West-Vlaanderen te bieden heeft.
De deelnemers die opteren om te overnachten in de ´Rodenbachstad´ worden ´s avonds verwend door de medewerkers van PASAR met allerlei activiteiten. Gaande van een geleid bezoek aan het Wielermuseum, over een spelavond tot een heuse barbecue.
Mountainbike
Parcours
Een heel aantrekkelijk parcours waarvan meer dan de helft onverhard is. Een parcours naar het hart van iedere mountainbiker.
U maakt ondermeer kennis met een technisch MTB-circuit en kan u zich uitleven op het domein van de kleiputten.
Een echte aanrader voor elke mountainbiker!
Mountainbike-info
Mountainbike is uitgegroeid tot een volwaardige sport- en/of recreatievorm. Aanvankelijk werd wel eens gedacht dat het om een modetrend zou gaan. Maar steeds meer fietsers zoeken de alle-terrein-fiets op. Vele wielertoeristen gaan tijdens de winter mountainbiken om hun conditie op peil te houden.
Anderen zijn dan weer het hele jaar door op hun mountainbike terug te vinden. Maar ook ééndagsvliegen crossen wel eens rond op deze tweewieler. Door het realiseren van aantrekkelijke en goed bewegwijzerde routes willen we graag al deze doelgroepen 'op goede banen' leiden. Mountainbike in de volle natuur is fantastisch! Respect voor de natuur is daarom ook onontbeerlijk.
Met deze gedachte in ons achterhoofd zijn we begonnen met de uitbouw van een permanent mountainbikecircuit in de Stad Roeselare. Het gemeentebestuur van de stad Roeselare mag terecht trots zijn op het permanent MTB parcours in en rond de stad.
Het parcours situeert zich in wijde omgeving van Beitem en heeft een afstand van ongeveer 50 km. Meer dan 40 % van het parcours is onverhard.
Roeselare Fietst is dan ook een uitstekende gelegenheid om het permanente parcours voor te stellen aan het grote publiek.
Wij zijn ervan overtuigd dat een toertocht voor mountainbikers niet mag ontbreken op het programma van Roeselare Fietst.
De biker heeft de keuze uit 2 afstanden. Alle nodige voorzieningen zullen aanwezig: bevoorradingen, douches, afspuitmogelijkheden,...
Praktische info
Inschrijven en start
Expo Roeselare Diksmuidsesteenweg 400 te Roeselare Tussen 7u30 en 12u Afstand: 30km of 50km Kostprijs: 2 euro
Wat bieden wij aan?
Een uitgepijlde rit
Een gratis consumptie
Deelname aan de tombola met talrijke prachtige prijzen zoals fietsen, ballonvaart, talrijke gadgets,...
Een uitgebreide controleplaats met bevoorrading
Douches
Bike wash
Bewaakte fietszone
Mogelijkheid tot het huren van mountainbikes
Rijwielen Tillo Martin T 051 78 04 90 E tillo.martin@skynet.be Een mountainbike huren kan ook de dag zelf.
Stijn Devolder heeft zondag zijn droom waargemaakt en is de eerste Belgische prof ooit die er in geslaagd is om in hetzelfde seizoen zowel nationaal kampioen op de weg als tegen de klok te worden. Devolder werkte op het BK in Habay-la-Neuve de 46 kilometer af in 1u00:45 en was daarmee 39 seconden sneller dan Sébastien Rosseler. Leif Hoste pakte de derde plaats op 51 seconden. Voor Devolder, die volgend jaar voor het Nederlandse Vancansoleil uitkomt, was het na Moeskroen 2008 zijn tweede nationale tijdrittitel bij de elite met contract.
Devolder liet er van bij de start in een verzopen Habay-la-Neuve amper twijfel over bestaan. Bij het eerste tussenpunt aan km 14 moest hij Dominique Cornu wel nog met vier seconden laten voorgaan maar na 29 km waren de kaarten al geschud.
Toen al was hij 27 seconden sneller dan Cornu en 32 seconden sneller dan Sébastien Rosseler. Uittredend kampioen Maxime Monfort had toen net als Leif Hoste een achterstand van 44 seconden op Devolder. De West-Vlaming kon zich nog herpakken en was aan de eindstreep een seconde sneller dan Cornu, waardoor hij alsnog de derde plaats kon pakken. Monfort stelde zwaar teleur en bleef uiteindelijk steken op de vijfde plaats met een achterstand van 54 seconden op Devolder.
Tip voor volgend jaar: City Mountainbike Challenge Waregem
Zondag maakt Waregem zich alweer op voor de City Mountainbike Challenge. De CMC, de vroegere CTC, beloofd opnieuw spektakel van de bovenste plank. Zondag wordt een opvolger gezocht voor Erwin Vervecken die vorig jaar de snelste was op en rond de Grote markt van Waregem. Belgisch kampioen Kevin van Hoovels, diens teamgenoot Nicolas Vermeulen en Bart Aernouts, afgelopen zondag nog knap winnaar in Kessel, zijn de favorieten om Vervecken op te volgen.
Naast het competitieve luik is er tevens een recreatief gedeelte en krijgen ook de kids de kans op kennis te maken met het mountainbikegebeuren. De manche van deze vernieuwde City Mountainbike Challenge in Waregem is al jaren een topper van formaat. Steevast het in de Waregemse binnenstad op de koppen lopen. Vele duizenden toeschouwers zullen opnieuw aanwezig zijn rondom het korte parcours dat is uitgestippeld rond de Grote Markt en bezaaid is met tal van kunstmatige hindernissen. Nieuw dit jaar is het peterschap dat Filip Meirhaeghe en Erwin Vervecken op zich hebben genomen. Beiden zijn er van overtuigd dat er heel wat toekomst zit in deze spectaculaire wesdtrijden die steeds in volle binnenstad plaatsvinden. Ook Peter Van den Abeele, UCI-coördinator voor het mountainbike en veldrijden, is enthousiast over de City Mountainbike Challenge en stak de organisatie en deelnemers reeds een hart onder de riem.De term 'team' mag dan verdwenen zijn uit de benaming City Team Challenge, naast het competitieve luik is er nog steeds een recreatief gedeelte bedoelt voor bedrijven, clubs,.... In een estafettewedstrijd over 50 minuten is het de bedoeling dat er zoveel als mogelijk rondjes worden afgelegd. Er bevindt zich telkens één renner op het parcours en wisselen is toegestaan. Een team bestaat uit maximum twee renners. Derde doelpgroep van de CMC vormen de kids van 8 tot en met 14 jaar waarmee dit evenement zondag op gang geschoten wordt. Deelname voor de kids is gratis. Deze kidsinitiatie is in samenwerking met Wielerbond Vlaanderen. Zondag 12 september vindt de tweede manche plaats op de vrijdagmarkt in Gent.
Ik ben Pieter Beernaert, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Piebe.
Ik ben een man en woon in Roeselare (België) en mijn beroep is Onderwijzer (tweede leerjaar).
Ik ben geboren op 25/01/1980 en ben nu dus 45 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: vooral veel sporten (mountainbiken - koersen - zwemmen - ...) Filmke kijken, luisteren naar muziek .
Ik ben getrouwd met Lindsay! Samen hebben we een schat van een dochter.
Ons Emme