Milieuzorg op school: Schooljaar 2008 2009.
Inhoudstafel
1. Planning Mos schooljaar 2008 -2009
2. Activiteiten die reeds plaatsvonden binnen Mos
3. Mosplanning onderverdeeld in leermiddelen, schakels en criteria
4. Bijlagen:
* Mos op school
* Kennisgeving van Mosgebeuren
* Brief Lu-doosje
* Fotos: drinkfontein, Olle Bolle Gijs, nieuwe vuilbakken, Lu-doosje
* Brief batterijeninzameling
* Schoolreglement: Het gebruik van herbruikbare flessen
*Artikel uit de schoolkrant: Bosklassen in de Lork te Heuvelland
* Artikel uit de schoolkrant: Kapelhoekschool in de pers
5. Eventuele vragen en opmerkingen
Planning MOS 2008 2009
Ø Op de speelplaats werden nieuwe vuilbakken geplaatst. Metalen met deksel, zodat er niets uit kan waaien. (zie bijlage: foto vuilbakken) (op schoolniveauà Centrum)
Ø Woensdag fruitdag: de ouders krijgen allemaal een brief mee, waarop ze kunnen lezen dat op woensdag fruit meegegeven mag worden. Hierbij wordt gemotiveerd om dit geschild in een doosje mee te geven. (op schoolniveau)
Ø Personeelsvergadering 29 september 2009. Dhr. Demey komt toelichting geven omtrent MOS. De week na deze vergadering wordt door de leraren een discussie gevoerd met voor en nadelen van bepaalde activiteiten. Ook wordt genoteerd welke activiteiten er reeds werden gerealiseerd rond MOS. Ook mogelijke activiteiten worden hier al even aangehaald. (zie document: Mos op school, Schoolstraat) (op leerkrachtniveau)
Ø Olle Bolle Gijs: Een nieuwe (zelfgemaakte) vuilbak bij 1ste kleuter (Kapelhoek) neemt zijn intrede in de klas. De kinderen leren om papier afval in de mond van Olle Bolle Gijs (dit is gelijkaardig met de Olle Bolle Gijs in de Efteling) te werpen, zo wordt op een plezante manier papier apart verzameld. (zie bijlage: schoolkrantartikel december 2008: Olle bolle Gijs) (op klasniveau)
Ø De kleuters (Centrum) krijgen allemaal een doosje. De bedoeling is om hun koek (zonder papier) of fruit mee te brengen in het doosje. (Zie bijlage 3 brief Lu-doosje + Fotos).Om de afvalberg ook thuis te minderen wordt een extra tip aan de ouders meegegeven: ze kunnen op die manier een groot pak koeken aankopen en niet telkens een pak koeken met kleine verpakte porties. (schoolniveau (centrum))
Ø Veiligheidsweek (Kapelhoek) (schoolniveau) Project van 6 tot 10 oktober in samenwerking met de politie: De gehele school werkt rond de veiligheid. Fotos kunnen bekeken worden via de website van school. www.arkorum.be/beveren-schoolstraat à Kapelhoekà Nieuws Daar kan je fotos vinden van de veiligheidsweek voor de derde graad (96 fotos) + fotos verkeersveiligheid (zon 200 fotos) (schoolniveau, Kapelhoek) (Breed draagvlak: Politie werkt hieraan mee, ouders kunnen via de website hun kinderen aan het werk zien)
Ø 13 oktober 2008: fietsexamen voor de 3de graad. (klasniveau) (Breed draagvlak: Politie werkt hieraan mee, ouders en grootouders worden ingeschakeld voor de veiligheid op de openbare weg, tijdens het fietsexamen)
Ø Week van de veiligheid: Politieagent kwam in het 1ste kleuter iets bijbrengen over veiligheidsgordel, fluojas, oversteken op het zebrapad. Fotos kan je terugvinden op de website van school. www.arkorum.be/beveren-schoolstraat à Schoolstraat: daar vind je de fotos terug: Tijdens de week van de veiligheid. (klasniveau) (Breed draagvlak: politie werkt hieraan mee)
Ø Begin januari wordt een brief meegegeven aan de ouders waarop we aangeven dat wij een Mosschool zijn. Hierop wordt de nodige uitleg gegeven omtrent MOS en eventueel ook betrokkenheid gevraagd. (breed draagvlak: betrokkenheid ouders, op schoolniveau)
Ø De kinderen worden op de hoogte gebracht in verband met de MOS -activiteiten. Ze krijgen ook te horen dat wij 3 logos kunnen verdienen, maar dat zij daarvoor hard zullen moeten werken (kindniveau)
Ø Batterijenacties: alle kinderen worden aangemoedigd om gebruikte batterijen mee te brengen naar school. (zie bijlage: brief batterijeninzameling)+ de zin van het verzamelen van de batterijen wordt besproken in de lagere school (kwikvervuiling) (schoolniveau: per vestigingsplaats)
Ø Dikke truiendag: vrijdag 13 februari 2009 wordt de verwarming een graadje minder geplaatst. De ouders krijgen een brief omtrent deze actie, met de uitleg over het waarom. (schoolniveau) (breed draagvlak: via radio en tv wordt deze dag aangekondigd en vraagt men medewerking van iedereen, ouders krijgen hierover informatie via een brief)
Visie: sensibilisatie tot dragen van warmere kledij in plaats van de verwarming wat hoger te zetten (Zie bijlage 2 : zie brief: Kennisgeving van het Mosgebeuren)
Ø Tweede graad LABO (Leren Afval Beheren Op School) (Kapelhoek) (klasniveau 2de graad)
Ø Zwerfvuilactie: georganiseerd door stad Roeselare op woensdag 25 maart. Extra actie rond de zwerfvuilactie is om de kinderen te leren sorteren en recycleren aan de hand van het gevonden afval, dit is voorzien op dezelfde dag. (Kapelhoek) (schoolniveau) (breed draagvlak: Stadsdienst is organiserende partij, de krant wordt uitgenodigd)
Ø Meegeven van tips voor een milieuvriendelijke brooddoos (met een folder, via de ouders): dit om folie ed. te mijden uit school. (Kapelhoek op schoolniveau)
Ø Aanmoedigen om herbruikbare drinkflessen mee te brengen voor water. (Kapelhoek op schoolniveau) (zie bijlage: item uit het schoolreglement )
Ø Aanmoedigen om fruit en koek mee te brengen in herbruikbare doosjes. (Kapelhoek op schoolniveau) (zie bijlage: item uit het schoolreglement )
Ø Brooddoos controleren: tijdens regelmatige lunchpauzes worden de brooddozen gecontroleerd van de kinderen. Hierbij krijgen ze een extra aanmoediging om hun brooddoos milieuvriendelijker te vullen. (Kapelhoek op leerlingenniveauà enkel de kinderen die boterhammen eten)
Toekomstplannen voor volgende schooljaren (nog niet voor dit schooljaar):
Op geleidelijke manier het schoolwerkplan digitaal opmaken. Nu heeft ieder personeelslid een exemplaar. Dat zijn ongeveer 8000 kopieën, alles samen. Dit zouden we kunnen herleiden tot 1 exemplaar per afdeling. Voor alle personeel zou er inkijkmogelijkheid kunnen zijn via extranet (programma voor Arkorumscholen). Dit zal zowel papier, inkt, tijd (voor de persoon die kopieën maakt en om het te bedelen) besparen. (op teamniveau)
Centrumschool (om energie te besparen):
Alle houten ramen, met enkel glas, zullen vernieuwd worden met dubbel glas. (op schoolniveau)
Kapelhoek: De stookruimte optimaliseren en een energiezuinige stookketel plaatsen. (op schoolniveau)
Activiteiten die reeds plaatsvonden binnen MOS.
(Ook enkele activiteiten van schooljaar 2007 - 2008 worden hieraan toegevoegd, omdat er ook heel wat gebeurde. )
Zwerfvuilactie: georganiseerd door de stadsdienst, in samenwerking met de ouderraad (op het centrum). De 2de en 3de kleuters gaan op stap om zwerfvuil te verzamelen via straten en wegen. De 1ste kleuterklas ruimt papiertjes en afval op de schoolterreinen. (breed draagvlak: stad Roeselare is organiserende partij)
Kapelhoekschool: 2de kleuter tot 6de leerjaar gaat op stap om zwerfvuil te verzamelen via straten en wegen. (Zie krantenartikel die verscheen in het Laatste Nieuws en schoolkrant)
Batterijenactie: Het volledige jaar worden batterijen verzameld op beide vestigingen. Bij het verkrijgen van dubbele punten, wordt via de kinderen een brief meegegeven om een extra inzameling te houden. (zie bijlage brief batterijeninzameling) Met het verzamelen van batterijen, kon men matten aankopen om Sherborn te organiseren (Kapelhoek) en materiaal voor speelkoffers (Centrum). (schoolniveau)
Materiaal voor de speelkoffers Matten om Sherborn op te geven
Drinkfontein op de speelplaats (centrum): Op de speelplaats werd een drinkfontein geplaatst door de ouderraad. Mede door activiteiten georganiseerd door de ouderraad kon met de opbrengst een drinkfontein aangekocht worden. (Breed draagvlak: ouders) De kinderen kunnen tijdens de speeltijd of middagpauze drinken aan de fonteintjes. (Zie bijlage: fotos van drinkfontein)
Klasuitstappen (Centrum): Uitstappen dicht bij school worden te voet afgelegd, indien mogelijk. Vb. Pastoorsbos ligt binnen de km van school, is ook doenbaar voor de jongste kleuters.
Waterflesjes opnieuw gebruiken: De kinderen die water drinken op school, krijgen het flesje terug mee om te hervullen. Bij de jongste kleuters wordt gebruik gemaakt van drinkbekers, dit voor hygiënische redenen. In het begin van het schooljaar wordt een brief in het heen -en weerschriftje gekleefd zodat de ouders het systeem begrijpen. Indien ze het niet begrijpen, wordt nog eens extra uitleg gegeven, via het schriftje.
Bosuitstap
De 1ste kleuters (Centrum) maakten een bosuitstap naar het Pastoorsbos te Beveren. Daar leerden ze wat er allemaal te zien is in het bos. Meerdere fotos zijn te bekijken op de website:
www.arkorum.be/beveren-schoolstraat à Schoolstraat à Bosuitstap (Klasniveau: enkel 1ste kleuters)
Kleuters van de Kapelhoek gingen op herfstwandeling: Fotos zijn terug te vinden op de website: www.arkorum.be/beveren-schoolstraat à Kapelhoek à Herfstwandeling (Klasniveau: 1ste kleuters + 2de 3de kleuterklas)
Bosklassen: Natuur op school: Voor de eerste keer gaat de 2e graad op bosklas naar De Lork Heuvelland Dit was super en zal om de 2 jaar herhaald worden. (zie bijlage 7: artikel schoolkrant opgemaakt door de kinderen van de 2e graad).
Sportweek:
3de graad gaat op sportweek per fiets op sportklassen, onder begeleiding van de juf.
Naar energie: Kapelhoek. De kelder is een ruimte waar iedereen komt. De lichten zouden er dus wel eens blijven branden. Er werd een extra denkpunt opgehangen net voor je de kelder verlaat: Licht uit, voor je de deur sluit.
Tussen de nieuwbouw en het oudere schoolgebouw werden glazen deuren geplaatst, zodat de speelruimte (zaal) kan afgesloten worden om te verwarmen, zo gaat er geen warmte verloren, naar niet verwarmde ruimtes.
Kopieën: informatie naar ouders, documenten voor agenda en SWP, schoolkrant worden recto verso afgedrukt om zo papier te besparen.
Sorteren:
- Papier wordt apart verzameld in dozen en buitengezet wanneer de afvaldienst dit komt ophalen (1 keer in de maand).
- Blauwe zakken: brikjes (meestal melk of brikjes van de middaglunch) worden verzameld in een blauwe zak. (deze worden ook buitengezet 1 à 2 keer in de maand.
- Etensresten van de middagmaaltijd: afval van de borden wordt meegenomen (centrum) door een personeelslid voor huisdieren (zo wordt dit niet weggegooid).
- Restafval (het overgebleven afval) wordt verzameld op de speelplaats en wekelijks buiten gezet. Halve zakken worden niet buiten gezet, men probeert de zakken samen te voegen tot volle zakken.
- Grof huisvuil: Jaarlijks is er een ophaling van grof huisvuil. Vooraf wordt eens nagekeken of er iets moet buitengezet worden. Vanaf januari 2009 haalt men enkel nog grof huisvuil af op aanvraag.
- Bij schoolfeest wordt via de stadsdienst een afvalsysteem (een soort recyclage eiland voor PMD, restafval en papier) aangevraagd met afvalbakken, waar men meteen kan recycleren. à Daar zorgde de ouderraad voor.
Activiteiten van vorig schooljaar (2007 2008) op de Kapelhoek:
- Project gezond leven (Gezondheid) (schoolniveau)
- Uitstap naar het bos (2de en 3de kleuter à klasniveau)
- Thema verkeer: bezoek van 2 agenten op 15 november (2de en 3de kleuter à klasniveau)
- Thema Gezonde voeding en de bakker (gezondheid) (klasniveau: 2de graad)
Van deze activiteiten zijn fotos terug te vinden op de website: www.arkorum.be/beveren-schoolstraat à Kapelhoek à fotos vorig schooljaar: daar zijn ze per activiteit terug te vinden.
- Per fiets naar Rumbeke: Open monumentendag: De Kazandmolen. à Voor de 3de graad
Kleine acties die dagdagelijks gebeuren:
- Papiertjes in de papiermand
- Schillen,
in de vuilbak. De kinderen worden dit aangeleerd om zelf te doen.
- Jassen netjes aan de kapstok, schooltas aan de kapstok (zo blijven de gangen netjes)
- Kinderen die morsen, leren dit zelf op te ruimen, met een vaatdoek. Zo leren ze alles netjes te houden.
- 1ste kleuters: bij minder vuile knutselactiviteiten (vb. lijmen) wassen de kinderen hun handjes in een lavabo, gevuld met water.
- Watersparend: na een klassikaal plasbezoek spoelt de juf alle toiletten, dus niet per kind (Centrum) of Bevertje (hulpje) van de dag (op Kapelhoek).
Hieronder kan je in het kort een verwijzing vinden van de mosschakels.
Speelplaats: Vuilbakken, drinkfonteinen, Week van de veiligheid
Op de openbare weg: Fietsexamen 3de graad
In de klas: Olle Bolle Gijs
Schoolomgeving: Zwerfvuilactie
De eetzaal op school: Milieuvriendelijke brooddoos.
De schoolgebouwen: Dikke truiendag.
Leermiddelen (klasniveau)
Hieronder kan je in het kort een verwijzing vinden van de leermiddelen:
Wereld-oriëntatie: De Nieuwe Wereld: Topje van de afvalberg.
Thema water: Godsdienstmethode: TOV: daar zit een heel mooi uitgewerkt thema in, met bijhorende muziek.
1) Integratie (schoolwerkplan, schoolreglement, ouderraad,
.)
§ In het schoolwerkplan is een luikje voorzien naar veiligheid (bij zwemmen, of verkeersveiligheid) en gezondheid van de leerlingen.
§ Ouderraad (Centrum): kon door middel van activiteiten drinkfonteinen aankopen voor op de speelplaats.
§ Heel wat zaken worden reeds uitgevoerd rond Mos, maar er is nog geen specifiek Mosluik in het schoolreglement, SWP,
.
§ Klasactiviteiten, projecten: fotos worden weergegeven op de schoolwebsite: www.arkorum.be/beveren-schoolstraat
§ Per trimester wordt een schoolkrant gemaakt: deze wordt bedeeld per gezinà Daar worden artikels geschreven door de leerkrachten met bijhorende fotos. Het aantal schoolkranten wordt besproken met de Vrije Lagere School te Beveren, zodat er slechts één exemplaar bedeeld wordt per gezin.
2) Breed draagvlak:
§ Ouders krijgen regelmatig informatie omtrent het mosgebeuren.
§ Ouders wordt gevraagd om medewerking bij bepaalde acties: vb. Batterijenactie, koek in doosje meegeven, fruit op woensdag, petfles met water: geen andere dranken op school!
§ Ouders en grootouders worden gevraagd om in te staan omtrent de veiligheid tijdens het fietsexamen van de 3de graad.
§ Politiezone RIHO: week van de veiligheid
§ MIROM: organisatie van de zwerfvuilactie
§ Personeel: communiceert via mail, bespreekt op personeelsvergadering bepaalde activiteiten. De leerkrachten proberen de kinderen milieubewust te gaan leven. Hun voorbeeldfunctie is van groot belang!
§ Krant: de krant wordt uitgenodigd op acties zoals zwerfvuilactie.
§ Leerkrachten zorgen jaarlijks voor het opruimen van de zolder.
§ Het sorteren in de klas gebeurt onder het toeziend oog van de leerkracht. De leerkracht zorgt zelf dat papier wordt verzameld en op een afgesproken plaats wordt gezet om buiten te zetten.
§ Het onderhoudspersoneel zorgt dat alles netjes is op school. Zet vuilzakken buiten.
§ Refterpersoneel: houdt de refter netjes. Afval wordt meegenomen voor huisdieren (dit bespaart op restafvalzakken)
§ Leerkrachten volgden allemaal een cursus gemachtigd opzichter zodat ze bij uitstappen in het verkeer, de veiligheid van de kinderen voorop kunnen stellen.
3) Participatie:
§ De gehele school werkt mee aan het mosgebeuren. Bepaalde activiteiten gebeuren enkel op klasniveau (Vb. Olle Bolle Gijs in het 1ste kleuter), andere dan weer over de gehele school (vb. week van de veiligheid à Kapelhoek)
Leerlingen kregen enkel kleine verantwoordelijkheden: zoals papiertjes rapen, vuilbak ledigen, spoelen van de toiletten.
Kleuters krijgen kleine taakjes: zoals papiertjes rapen, jasjes netjes aan de kapstok. Het hulpje van de dag zorgt ervoor om de vuilbak te ledigen.
BIJLAGEN
Bijlage 1: Mos op school
Project MOS: afvalpreventie
Voordelen:
- De kinderen hebben enkel nog kans op water (van thuis) of melk, ecologisch sapjeà ze krijgen dus een gezond drank en geen dikmakers
- Minder afval op school, koek of fruit in doos meebrengen: Kost van vuilzakken en afhaling afval zal heel wat minder zijn.
- Motiveren voor gezonde tussendoortjes: koek, stuk fruit, gezonde boterham in plaats van de dikmakers. Een vaste fruitdag staat reeds vast op school: woensdag fruitdag.
- Minder rondwaaiende papiertjes op de speelplaats. Het rondslingerend papier geeft een slordige indruk.
- Kleuters die water meebrengen, nemen het flesje terug mee naar huis en brengen dan pas een nieuw mee. Het kan ook elke dag mee naar huis: met een extra controle of het goed dicht is uiteraard.
- De melkbrikjes: je kan de leerlingen en kleuters extra controleren, of het leeg is en aanleren om het brikje plat te maken. Dit spaart op jaarbasis ook al heel wat blauwe zakken uit.
- Koeken die bij de kleuters niet opraken, kunnen terug in hun doosje: nu vliegen die soms in de vuilbak, omdat het papier al weg is.
- Leren sorteren van afval: fruit, papier, PMD
.
- De zwerfvuilactie: hier wordt reeds enkele jaren aan meegewerkt, dit organiseert stad Roeselare |
Nadelen:
- Waterflesjes op school: vallen om, vooral bij de jongste kleuters. (dit kan ook gebeuren met brikjes en die zijn heel wat vuiler dan water)
- Koekendozen slingeren rond: misschien koek uithalen in de klas en doos achterlaten in de klas: zo zullen ook minder dozen verloren gaan. Doosjes zo weinig mogelijk meegeven naar buiten.
- De koekenmand zal overvol liggen door de dozen, die kunnen misschien in de schooltas blijven tot het tijd is van koek eten.
- De papiertjes worden uit school gemeden: maar wat met fruitafval? Uiteraard zal er altijd nog één vuilbak staan van elk.
- Koeken in dozen: er staat geen naam meer op de koek. à Wel op de koekendoos
- Ouders moeten een doosje aankopen voor de koek. Dit kan misschien vanuit een firma goedkoop aangekocht worden. |
Activiteiten die reeds worden gedaan of mogelijk zijn rond afvalpreventie:
- Koek of fruit in doosje: Doosjes zijn in gebruik sedert 20 oktober (1ste kleuterklas), misschien dit ook nog eens extra naar de ouders aanbrengen, waarom we kiezen voor een doosje. (Zie bijlage 4: FOTOS)
- Koekjespapiertjes worden uit school gemeden, misschien ouders motiveren om 1 pak koeken aan te kopen, dit zal ook het papier thuis verminderen.
- Lege flesje water gaat mee naar huis (dit bespaart afval op school)
- Brikjes melk platdrukken. Dit kan misschien aangeleerd worden bij de kleuters. (boven de wasbak kun je vlekken voorkomen.
- Drinkfonteintjes: werden geplaatst in het schooljaar 2007-2008 (Zie bijlage 4: FOTOS)
- Papier sorteren: dit gebeurt reeds, maar hierbij zijn de kleuters misschien te weinig betrokken.
- Actiepunten aanbrengen door middel van slogan (maandelijks):
o Snuit je neus met een zakdoekje en steek het daarna in je broekje
o Milieuzorg op school roepen we luid, gebruik een doosje voor je koek en fruit
o PMD, fruit en papier, sorteren dat leren we hier!
o Raap papiertjes op, een nette school aan de top!
o Iedereen goed opgelet, hou de speelplaats proper en net.
- Zwerfvuilactie: hier wordt reeds enkele jaren aan meegedaan. (Zie bijlage 4: FOTOS)
- Kleine acties die dagdagelijks worden aangebracht en herhaald:
o Handje voor de mond als je hoest
o Papiertjes in de vuilbak
o Alles netjes aan de kapstok
o Neusje snuiten, papier in de broekzak of vuilbak.
- Leren composteren in de tuin van het kloosters.
- Vaste fruitdag: woensdag (Zie bijlage 4: FOTOS + Bijlage 2: Berichtgeving aan de ouders)
Project MOS: Water
Voordelen
- Het gezonde drankje in de klas: water.
- Het aanleren van zuinig omgaan met water: vb. handen wassen in een emmer water, in plaats van per kind de kraan te laten lopen. Vb. je krijgt een bepaalde hoeveelheid water en moet hiermee de gehele week toekomen.
- Wat kan je allemaal doen met water: koken, wassen, spelen,
.
- Je kan dit project aanbrengen, zonder echt een thema te nemen. (vb. Onderwaterwereld, heeft met water te maken, maar je kan ook over drinkwater leren).
- Klasbezoeken: waterzuivering, zwembad,
. |
Nadelen
- Hoe kun je de ouders hierin betrekken?
- Door water in een project te gieten, zal waarschijnlijk wel heel onzuinig gewerkt worden in die periode.
- Handjes wassen in emmer water of in lavabo is dan weer niet zo hygiënisch |
Mos: verkeer
Voordelen:
- Fluovestje, fietshelm, gordel krijgen extra aandacht.
- Veilig oversteken, dode hoek, verkeersregels aanleren voor fietsers, ook de gevaren kunnen aangeleerd worden: vb. Zomaar op straat lopen is niet veilig.
- Bij de leerlingen: hoe is een fiets wettelijk in orde? Misschien kan de 3de graad eens een cursus fiets herstellen volgen: vb. hoe een band stoppen, hoe een fiets helemaal in orde zetten,
- Gekoppeld aan afvalpreventie en water, energiebesparend: gezond naar school, aanvullend met het gezonde tussendoortje en water.
- Je kan de kinderen motiveren om dagelijks met de fiets of te voet te komen.
- Ouders kunnen hier ook in betrokken worden: vb. Auto thuislaten en fietsen naar school (misschien is dit bij heel wat ouders toch haalbaar). Tenslotte besparen ze de benzine uit, die ook duurder wordt.
- Voor het lager: fietspooling met ouders?
- Fluovestjes worden door de politie gecontroleerd, er worden beloningen getrokken, maar soms wint een persoon, die heel toevallig eenmalig zijn fluojas aanhad een prijs, misschien kan vanuit de klas eens beloond worden. Of de klassen kunnen onder elkaar eens wedijveren.
- Kleuters kunnen eens de kans krijgen om op één of ander gras - veld te leren fietsen zonder steunwielen.
- De auto: de kinderen van het lager kunnen eens een autowas -dag organiseren om vb. eens iets aan te kopen voor school. Als ze er zelf voor werkten, zullen ze nog meer gemotiveerd zijn: vb. voor een picknicktafel voor de tuin.
- Fietsen: de kleuters krijgen bij mooi weer keer de kans om op school te fietsen. |
Nadelen:
- Ouders dienen hier ook aan mee te werken. Hebben hier misschien geen interesse voor???
- Bij het aanleren van dergelijke zaken is de veiligheid heel belangrijk; Met vb. 1 juf kleuters leren oversteken is misschien niet echt verantwoord.
- Dit thema wordt al zoveel aangebracht: fluovestje,
.
- Wanneer men meer met de fiets naar school komt, is er dan voldoende stalling?
- Bij regenweer is het thema verkeer niet leuk. |
Activiteiten die reeds worden gedaan of mogelijk zijn rond verkeer:
- Agent kwam op bezoek in de 1ste kleuterklas: met een korte uitleg rond veiligheid: gordel, fluojas, oversteken op zebrapas. (Zie bijlage 4: FOTOS)
- Bij een uitstap: wordt nog eens aandacht gegeven op het oversteken: vb. Waarom heeft juf een stopbordje nodig, zebrapad nog eens herhalen.
- Thema verkeer: project: werd reeds meerdere keren uitgewerkt
- Fluojassen bedelen: er zijn reeds heel wat fluojassen op school, maar dit zijn niet de juiste maten voor alle kleuters. De fluojassen worden gebruikt om klasuitstappen te voet te doen.
- Kinderen motiveren om te voet of met de fiets te komen.
Mos: energie:
Voordelen
- Zuinig leren omgaan met energie: lichten, water, verwarming,
. Een klas verluchten: is gezond voor de zuurstof in de lucht. Met een zuurstofmeter, kunnen de leerlingen het zuurstofpeil controleren en terug op peil leren brengen
- Vb. Een leerling aanduiden, die na speeltijden deuren dicht doet, lichten dooft op de gang,
. Soms gaat veel verwarming hierdoor verloren. De lichten hoeven niet te branden, als niemand op de gang is.
- Toiletpapier: kinderen netjes leren omgaan hiermee, men heeft geen halve rol nodig.
- Dikke truiendag: wordt reeds jaarlijks aan deel genomen. |
Nadelen
- Misschien moeilijker om bij kleuters over energie te leren.
- |
Activiteiten die reeds worden gedaan of mogelijk zijn rond energie:
- Dikke truiendag: aan deze actie wordt jaarlijks deelgenomen (Zie bijlage 2: Berichtgeving aan de ouders)
- Deuren sluiten: dit doen de leerkrachten, misschien eens aanbrengen aan de kinderen waarom dit gebeurt
- Toiletten: spaarknop gebruiken: dit eens aanbrengen bij de kinderen.
- Vooraleer de klas te luchten, draaien wij de radiotoren dicht. Nadien kunnen ze terug opengedraaid worden.
- Nog enkele buitendeuren voorzien van een deurpomp, zodat deze terug dichtgaat en op die manier de warmte binnenhoudt.
- MOS: natuur op school:
Voordelen:
- Het aanleren dat groen niet hoeft kapot gemaakt te worden:
- Leren composteren: vb. het fruitafval op school??
- Bij natuur veronderstel ik dat ook de netheid op school kan behoren: vb. De gangen netjes achterlaten. Schooltassen mooi plaatsen, jassen aan de kapstokà Soms is dat weer wat discipline die moet aangeleerd zijn.
- Je zou hier ook het respect kunnen aan bod brengen voor de school: de banken, poorten, als ook het speelgoed of gerief in de klas enz. (misschien is dit niet rechtstreeks de natuur)
- De dieren: kriebelbeestjes, huisdieren, boerderijdieren,
.
- De fauna en flora: valt veel over te leren. |
Nadelen:
- Het verzorgen van de natuur op school, moet in eerste instantie ook gebeuren door iedereen, ook de leerkrachten à dit vergt dus veel tijd. |
Activiteiten die reeds worden gedaan of mogelijk zijn rond natuur op school:
- Het respect aanleren voor materialen
- Misschien in een klas een dier binnenbrengen: vogel, konijn: zo leren kleuters helpen meezorgen voor een dier.
- Planten in de klas, waarvoor iemand de bever (zorger, hulpje) is.
Bijlage 2: Kennisgeving van het Mosgebeuren:
Geachte Ouders, 9 januari 2009
Reeds enkele jaren zijn wij MOS-school. Wij deden heel wat rond milieuzorg op school, maar tot op heden werden onze kinderen daarvoor niet beloond. De Provincie West-Vlaanderen kent 3 logos toe aan scholen die hieraan meewerken. Dit schooljaar willen wij onze kinderen belonen met een eerste logo.
Wat wordt er bedoeld met Milieuzorg op school of korter gezegd met Mos?
Mos heeft vijf luiken: Afvalpreventie, water, verkeer, energie en natuur op school. Binnen deze items kunnen de kinderen heel wat beleven.
Om een logo te verdienen, willen wij U op de hoogte brengen van het Mosgebeuren en vragen we uw medewerking aan de hand van enkele bijzonderheden:
- Fluorescerend jasje (veiligheid is belangrijk)à het dragen ervan wordt door de politiezone RIHO meerdere malen per jaar gecontroleerd. De kinderen maken hierdoor kans op een beloning door de stad Roeselare.
- Tussendoortje in een doosje (zonder papier) à tip: een groot pak koeken bespaart thuis op afval en is bovendien aanzienlijk voordeliger dan individueel verpakte koekjes. Wat denkt U van een boterham in een brooddoosje? Zeker even smakelijk!
- Een hervulbare petfles of drinkbus bespaart op PMD.
- Met de fiets of te voet naar school (indien mogelijk) à gezond en bespaart brandstof!
We zijn ervan overtuigd dat dergelijke bijzonderheden zullen bijdragen tot het behalen van ons eerste logo Milieuzorg op school!
Dit schooljaar staan reeds enkele activiteiten vast:
- Gedurende het gehele schooljaar: batterijenactie à Met de batterijen die op school worden verzameld, verdienen we als school punten waarmee wij: fietsjes, materiaal voor de speelkoffers, speelgoed
. kunnen aankopen.
- 13 februari 2009: Dikke truiendag: sensibilisatieactie om warme kledij aan te trekken i.p.v. de verwarming een graadje hoger te zetten.
- 25 maart 2009: zwerfvuilactie (Kapelhoek). Aan de hand van het gevonden zwerfvuil leren wij omgaan met milieubewust sorteren: zeer belangrijk!
- Dinsdag 3 maart 2009: 2de graad (Kapelhoek): LABO = Leren Afval Beheren Op school georganiseerd door MIROM.
Dit zijn slechts enkele acties die gepland zijn. In de loop van dit schooljaar wordt er nog informatie meegegeven rond het Mosgebeuren. Wens je meer te weten, surf dan naar www.milieuzorgopschool.be
SAMEN GAAN WIJ ERVOOR !
Directie en lerarenteam.
BIJLAGE 3: Brief LU-doosje (enkel Centrum)
Geachte ouders,
Uw kleuter kreeg een blauw Lu-doosje mee. Het is de bedoeling om hun koek of fruit hierin mee te geven (zonder papier of schil) naar school. Zo kunnen wij de afvalberg verkleinen.
Om ook thuis het afval te verminderen geven wij U ook een tip. U kan één groot pak koeken aankopen in plaats van één pak koeken met kleinere verpakte porties. Dit bespaart ook papierafval.
Dank u voor uw medewerking
Directie en lerarenteam.
BIJLAGE 4: Fotos
Lu-Doosje (fotos van de 1ste kleuters):
Drinkfonteintjes, met een extra opstapje voor de kleinste kleuters.
Nieuwe vuilbakken:
Olle Bolle Gijs: artikel uit de schoolkrant: december 2008:
BIJLAGE 5: brief batterijeninzameling
Gesubsidieerde Vrije Basisschool
Schoolstraat 11 - Heirweg 147
8800 Roeselare-Beveren
Hip, hip, hoera, dankzij de inzameling van batterijen kunnen we ballen en klein speelmateriaal aanschaffen om buiten te spelen. 1000 maal dank aan iedereen die batterijen binnenbracht voor onze blauwe ton.
In de maand oktober zouden we graag een grote inzamelactie houden en onze blauwe ton vullen met gebruikte batterijen en kleine accu's, met uitzondering van (auto)startbatterijen
Even rondvragen bij familie buren of vrienden. Ook de winkels zijn blij als hun verzameldozen geleegd worden.
Een gespecialiseerde firma komt de blauwe ton ophalen. Voor iedere kg krijgen we 1 punt. Een bepaald aantal punten geeft dus recht op iets nuttigs voor onze school.
DOEN - DOEN - DOEN - DOEN - DOEN - DOEN -
'zonder pardon, batterijen in de ton'.
Bijlage 6:Het schoolreglement: Het gebruik van herbruikbare flessen
Zie puntje 14: Tussendoortje
Bijlage 7: Artikel uit de schoolkrant: bosklassen in de Lork te Heuvelland.
Bijlage 8: Artikel uit de schoolkrant: Kapelhoekschool in de pers.
Vragen en opmerkingen omtrent Mos aan de mos-begeleider
- Wat bespaart het meest energie: de computer bij ieder gebruik aan- en afleggen (zon 10 keer per dag) of de computer laten aanliggen.
- Verluchten van een klas: Hoelang moet een klas verlucht worden en hoeveel keer per dag?
- Bij stopcontacten: als een stekker nog in het stopcontact zit, verbruikt dit energie? (dus niet in standby)
06-05-2009 om 00:00
geschreven door Joke Duyck 
Categorie:MOSplanning schooljaar 2008-2009
|