Mijn gouden tip over geen flits geld nog steeds, maar ik wou wat meer over belichting praten (of typen).
Naar mijn mening kan je de mooiste foto's trekken bij zonsondergang en zonsopgang. Persoonlijk kies ik liever zonsondergang omdat ik geen morgenmens ben, maar een zonsopgang is zeker ook de moeite waard en duurt soms (meestal) ook langer.
Het licht bij een zonsopgang/zonsondergang, is gewoonweg prachtig. Het lijkt alles tot leven te wekken en alles extra kleur te geven. De hemel, gebouwen, landschappen en natuurlijk ook mensen. Het licht is warm en zacht. Het is altijd leuk om een foto te trekken waar de helft van iemands gezicht gehuld is in zonlicht en de andere helft in schaduw, maar ik raad het niet aan. Ik vind het zelf dan heel moeilijk om het evenwicht te vinden tussen overbelicht en onderbelicht.
De zonsondergangen aan het strand zijn clichés aan het worden, maar het blijft prachtig. Vooral wanneer je de reflectie van de zon op het water hebt.
Zoals je ziet kan je al veel kon met gewoon de warme kleuren van de zon, maar (hier komt nog een gouden tip) fotografeer NIET pal op de middag of met vlakke zon, dan krijg veel te lichte en vage kleuren, dan kan je verwachten dat je foto overbelicht kan zijn. Dus regenachtige dagen zijn soms perfect om foto's te gaan nemen. De kleuren zijn dan wel grijs en somber, maar je kan die kleuren gebruiken voor een bepaald thema die je in je foto's wilt verwerken, dan heb je geen fotoshop niet meer nodig. ;)
Op het blauwe uur kan je ook prachtige foto's trekken, dat is het moment juist voordat de avond valt en wanneer de zon al onder is. Zelf heb ik het nog niet uitgeprobeerd, ik weet dat je de IOS-waarde handmatig moet instellen, maar ik ga daar nog op experimenteren. ;) Dus ik zal wat later schrijven over het blauwe uur en over foto's trekken in het donker.
Tenslotte heb je nog belichting die je zelf aanbrengt.
Kaarslicht heb ik al gemeld en is echt de moeite waard. Je steekt gewoon een heleboel kaarsen aan en zet ze op een tafel en in de rest van de ruimte, zet je model achter het kaarslicht, terwijl je van de andere kant van de tafel foto's trekt. Al het ander licht doe je uit en je begint. De foto's zullen hier ook tot leven komen, je zal een warme en zachte gloed bekomen. Je hoeft de kaarsen zelf niet in het beeld te hebben. Kaarslicht is een goed idee voor sfeerfoto's en kerstmisfoto's. De foto's zullen wel wat minder scherp zijn, want er is minder licht, maar de kleuren zeggen eigenlijk al genoeg.
Maar ik denk dat veel mensen graag haarscherpe foto's verkiezen, dan kan je reflectie schermen gebruiken. In tegenstelling tot een flits, zal het model geen grimassen trekken, de pupillen zullen niet plots vernauwen of rood worden. En het model ziet er niet uit als een spook. (Ik vind als iemand te veel licht gebruikt dat de personen eruit beginnen te zien als spoken, mijn menen.) Je bekomt al die 'neveneffecten' omdat het licht rechtstreeks van de camera naar het model gaat en weer terug. Als je een reflectie scherm gebruikt dan kan je allereerst zonlicht gebruiken, wat veel natuurlijk overkomt of je kan een gewone spot of ander licht reflecteren. Het licht zal maar een deel gereflecteerd worden en een deel zal geabsorbeerd worden. Waardoor het ook minder fel zal zijn.
Zo dat waren mijn eerste tips, ik hoop dat ze handig kunnen zijn.
04-10-2015, 23:59
Geschreven door Milly C. 
|