Geslaagde eerste picanha gevonden op deze pagina http://www.macsbbqpit.com/picanha/ Deze op 140°C indirect laten garen tot een temperatuur van 54°C, dit heeft ongeveer 1 uur en 20 minuten geduurd, dan nog een kwartier laten rusten in aluminiumfolie in de koelbox of warmtebox in dit geval. Vlees is smoutzochte zoals wij dat hier zeggen en toch lekker en vooral een speciale smaak. Wij zijn hier gewoon van biefstuk of rumsteak, entrecote of cote a l'os maar dit heeft de zachtheid van rumsteak en de smaak van... iets dat ik nog niet geproefd heb.
Deze keer Hasselback patatjes klaargemaakt bij de Picanha die hier ook ergens te lezen valt, jammer genoeg geen foto's er was volk over de vloer en moet op dit ogenblik een beetje alles alleen doen omdat de bazin een vlerk kwijt is. Maar toch de (nieuwe) patatjes gesneden om de 2mm ongeveer en daarna de saus klaargedaan om over de patatjes de smeren. Dit alles kwam van een recept gevonden op http://www.bbq-nl.com/2015/08/hasselback-aardappels.html deze website. Heb deze in de oven klaargemaakt op 230°C voor ongeveer anderhalf uur. Zal dit de volgende keer niet meer op zo een hoge temperatuur klaarmaken ik heb iets in gedachten van anderhalf uur op 200°C. De saus erover was heerlijk maar de patatjes waren iets teveel chips geworden. Maar voor mijn 1ste poging al bij al tevreden.
Vandaag, correctie gisteren -vandaag is het precies weer oorlog door de
bliksem en donder- een smulhammetje op de smoker gelegd, deze met hout (els en berk) gebruikt en op hoge
temperatuur laten garen tot een kerntemperatuur van 60°C iets wat ik me
beklaag, het vlees was juist niet "nes" genoeg. Volgende keer ook dit
stukje varkensvlees op 58°C van de smoker halen en laten rusten.
Deze week een varkenskroontje uit de diepvries gehaald en deze op de roker gelegd, heb een goed recept gezien bij deze man http://ghentlemensbbq.com/2014/10/02/varkenskroontje-low-slow/.
Heb deze klaargemaakt op een gemiddelde temperatuur van 125 a 135°C en dit heeft ongeveer een 2.15u geduurd. De kerntemperatuur toen ik het vlees laten rusten was 60°C. Ook gebruikte ik om de 12°C een handvol rookhout en deze keer was het Jack Daniels houtschilfers.
Foto van op de roker was toen het kroontje ongeveer 30°C had.
De volgende keer het vlees tot 57°C laten garen en dan laten rusten.